Hur håller man vikten efter fettfastan?

Både de som precis börjat med LCHF och de som kört ett tag skriver till mig med frågor om fettfasta. Fettfasta är ett redskap för att ”kicka igång” fettminskning och ketos, som jag skriver om i min bok Fettfrälst. Det innebär, som man hör av namnet, att man ”fastar” på fett. Vissa käkar bara ägg, andra dricker bara fettkaffe, eller gör någon annan variant. Resultatet (om man aldrig kört LCHF innan) blir ofta en minskning på 5kg på en enda vecka. Det är standard, men nu ska vi titta på hur man håller vikten efteråt!

Håll vikten efter fettfastan!

Om du har kört en kaloribegränsad fettfasta så rekommenderar jag att glida över i en vanlig icke-kaloribegränsad LCHF-kost och fokusera på ägg, bacon, lax, avocado som exempel. De flesta fettfastar i 5-7 dagar, så efter sista dagen kan du äta en stor frukost med bacon och avocado, sen någon fet bit kött till lunch, kanske lite broccolimos gjort på broccoli och rikligt med smör. Syftet är att bibehålla ketosen!

Strikt förbjudet

 • Fiberhusk
 • Mandelmjöl
 • Mejerier
 • Kokosmjöl
 • Sötningsmedel
 • Nötter och frön

Det betyder inte att du behöver stryka de här livsmedlena för evigt, men för nu. Om du börjar göra fiberhuskpannkakor eller börjar med mjölk i kaffet igen, en näve nötter osv så plötsligt är du inte i ketos längre och de där kilona som försvann är tillbaka. En luring är också alkohol. Inget ”ost och vin”!

Fettfasta halva dagen – LCHF resten

En annan populär variant är att glida över i en 16:8 fasta med fettkaffe till frukost och sen en fet, mejerifri, LCHF-middag på eftermiddagen. Om du har metabola sjukdomar eller autoimmuna tillstånd kan det här vara en dålig idé, så den här informationen riktar sig till fullt friska och vill gå ned ”de lilla sista”!

36 thoughts on “Hur håller man vikten efter fettfastan?

 1. Fantastiskt inlägg!

  Jag undrar en sak. Hur vet man om man är en fullt frisk människa? Det känns som att få är fullt friska, eller har jag fel?

 2. Äter man inte högfettskost sedan tidigare kan fettfasta ställa till ordentligt för magen. För mig tog det en tid att ställa om mig och nu är min mage bättre än någonsin.

  1. Ja det är helt sant, men detta inlägget är dedikerat till de som älskar sin fettfasta 🙂 Jag är INTE för fettfasta, tycker att de är för dramatiskt.

 3. Grymt inlägg om att hålla vikten efter fettfastan – precis vad jag behövde just nu! men en fråga, varför bör man inte köra 16:8 vid metabola syndrom eller autoimmuna sjukdomar?

 4. Jag har fibromyalgi men har samtidigt ganska nyligen fått mitt andra barn (6 mån) och bråkar med typ 7 kilo som inte vill försvinna (gick upp 22 kilo under grav). Om jag inte ska fasta, vad kan jag göra? Tack på förhand! Du är inspirerande!

 5. Är tanken att man fortsätter sitt liv i den livsstilen. Helt utan mejeri, nötter, fiberhusk, lite vin osv. Eller kan man trappa upp till sånt så småningom men ändå bibehålla sin vikt?

  1. Nä man trappar upp tills man känner att man äter som man vill, om man bara ville bli av med några kilon och så var det bra med det 🙂

 6. Kan jag vara i ketos fast jag äter feta mejeriprodukter? Eller kör fiberhusk pannkakor på morgonen? Eller befinner man sig mitt emellan då?
  Innebär lchf att man i regel är i ketos men inte att man behöver äta ketogent? Jag blir lite förvirrad av just ketogen, för vad jag fattar så innebär det inte bara att man är i ketos utan att man då också äter mat som inte bidrar till inflammation? Eller är jag helt lost? I alla fall så har din blogg hjälpt mig jättemycket, jag har börjat skala bort onödig livsmedel och min kropp börjar långsamt fungera igen 🙂

  1. LCHF = keto = ketogen kost = > 60% fett eller mer, gärna mer

   LCHF innebär att man är i ketos, och du kan vara i ketos om du äter grädde, cf, majonäs och fiberhuskpannkakor. Det kan dock hämma viktminskning, inflammation bidrar till viktökning.

   1. Så det du skriver om vad som är strikt förbjudet gäller endast om du vill gå ner i vikt? Du kan äta ost eller fiberhusk men ändå vara i ketos. Stämmer?

    Jag brukar äta hela linfrön och hela psylliumfröm blandat med te och kanel (blandar i en mugg till en ”gröt”) i syfte att få igång magen. Jag tror att det inte påverkar ev ketos. Visst stämmer det?
    Fiberhusk är ju malda psylliumfrön så de förstår jag påverkar både energimässigt och insulinmässigt.

    1. Jag tror inte att linfrön eller psylliumfrön påverkar ketosen, de går ju rakt igenom. Kanel kan däremot sänka blodsockret lite.

     Ost och fiberhusk… ja man kan nog vara i ketos, men de stör tarmfloran och tarmfloran spelar stor roll för kroppskompositionen.

 7. Men varför hindrar just fiberhusk viktnedgång? Det innehåller 0 kalorier ser jag nu och det hade jag ingen aning om, trodde bara att hela psylliumfrön var ok och nu kanske jag har fel där också!

  1. Det är bara baserat på MINA personliga erfarenheter att många går ned i vikt när de tar bort fiberhusk. Jag vet inte varför, troligen att det kanske orsakar förstoppning eller vätskeinlagring. Vet ej 🙂

 8. Toppenbra! Vore intressant också med ett inlägg typ ”Hur man bibehåller fgod orm och fettprocent/vikt när man ätit keto en tid och kommit ner till målvikt/ mål fp.” Tror det är allt för vanligt att man pendlar upp och ner även på ketokost om man inte har en bra strategi för hur man ska äta långsiktigt för att hålla sin form någorlunda. Detta kan du ju superbra men vad är det du gör för att inte ofrivilligt öka i fp/ vikt?

  1. Ja så är det, men jag har inte kommit dit ännu att jag kan hålla en extraordinär form men jag hoppas att jag ska göra det i år! Tror kaffet, osten och rödvinet är det som blockerar mig just nu

 9. Du skriver så himla bra! Tack för alla tips och trixa! Har köat på dina böcker en evighet på bibblan, de är såå populära. Så tills jag kan läsa hormonbibeln har jag en fråga. Du skriver en del om hormonella sjukdomar men jag hittar inget specifikt om PCOS. Jag har PCOS och har haft det i många år, har testat mig fram, mest själv för ingen dietist har lyckats, för att hitta mat som får mig i balans. Vad har du för erfarenhet kring PCOS och mat?har du några tips?
  Tack för en jättebra blogg!!
  /Emma

 10. Hej,
  Intressant jag trodde kokosmjöl var ok, om jag inte minns fel så menar Stephanie Person att allt från ren kokos är ok förutom ”vattnet” i kokosmjölk.

  1. Ja så är det säkert, men detta är baserat på mina erfarenheter och de kokosmjölet som folk köper är ganska carbsigt många gånger.

 11. Hej Martina!
  Jag har en fråga om nitrogenbalansen i kroppen!

  Jag tränar 5 dagar i veckan på gym, tar lite promenader men sitter mest i övrigt eftersom jag pluggar. Jag tränar aldrig mer än en timme. Jag upplever mig absolut inte stressad och sover alltid bra.

  Min fördelning är 20%protein, 75% fett och 5% kolhydrater. Idag kom jag upp i 72 gram protein på mina 57 kilo. Jag tänker att det är lagom?

  Ändå är min nitrogenbalans negativ och jag är orolig för att det påverkar min förmåga att bygga muskler. Urinstickorna kan tyvärr bara avgöra om man är negativ eller positiv, inget ”neutral”…

  Vad skulle du gjort?

  Tacksam för svar

  1. Wow har du stickor för att mäta nitrogen balans!?

   Nitrogen balans är inte samma sak som proteinsyntes eller positiv proteinbalans…

   Från Tipton & Wolfe (Food, Nutrition and Sports Performance II: The International Olympic…)

   Nitrogen balance may indicate high nitrogen
   retention with increased protein intake without any
   increase in muscle mass.

   The amount of dietary protein did not affect the experimentally
   induced muscle growth in either the plantaris or soleus
   muscles. Thus, it is not clear whether the increased
   nitrogen retention associated with increased protein
   intake leads to greater lean body mass or muscle
   hypertrophy.

   1. Jag använder mig av Combur! Dock dubbelkollade jag nu och det är oerhört svårt att se om den pyttelilla filtbiten är vit(=negativ) eller svagt svagt rosa(=positiv). Önskar jag hade några där man kunde se negativ neutral och positiv!

    Är det bäst att använda urinstickor på morgonen?

    Tack för din blogg (e-böcker och vanliga böcker), de har gjort stor skillnad för min vardag!

    1. Jag vet inte varför du vill mäta nitrogenbalansen, men om du mäter på morgonen så är den antagligen negativ eftersom du har sovit hela natten. Mäter du direkt efter en vassle-shake borde den ge utslag 🙂

 12. Hjälp! att äta mejerifritt är som att gå på riktig bantning för mig. Vad tar man i kaffet eller ersätter sin turkiska yoghurt med? Vill inte leva ”fakir” liv i mina mått mätt. Men antar att lchf på riktigt är lika krävande som att banta på varierad kost? Tips på goda ersättningsprodukter?

  1. Yoghurt – du kan göra yoghurt på kokosgrädde eller köpa kokosyoghurt, eller göra chiapudding!
   Kaffet – mixa med smör och/eller kokosolja (blir som latte)

 13. Jag har inte fattat att min kropp troligen varit lite stressad/skadad. Födde sista barnet för snart 2 år sedan och först nu börjar sömn och rutiner finnas igen. Äter lchf i stort, vilket jag gjort i 5-6 år nu men först den här veckan ser jag resultat på våg, med ork, skärpa och på gymmet. Som att det helt plötsligt står rätt till i kroppen! ”Trust the process” har verkligen fått en innebörd nu!

 14. Du skriver: Om du börjar göra fiberhuskpannkakor eller börjar med mjölk i kaffet igen, en näve nötter osv så plötsligt är du inte i ketos längre och de där kilona som försvann är tillbaka.
  Nja, sorry, men det kan völ inte stämma! kör man fettfasta och förlorar t.ex. 3 kg/vecka och t.ex. hälften från de är vatten, hälften fett. Efter veckan tar man lite mjölk i kaffeet eller tar lite fiberhusk för magen och sen är de tre kilo tillbaks??? Tror inte det….:)

  1. Det är min erfarenhet i alla fall, om ketosen bryts av fiberhusk/mjölk i kaffet/nötter eller vad det nu kan var

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *