• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
Jag blev så himla glad när @asparre ville ha til Jag blev så himla glad när @asparre ville ha tillbaka mig i sin supergrymma och numera väldigt ikoniska podd 4HEALTH, även om det var en sisådär 7 år sedan sist! 😄 Podden är ännu skarpare och proffsigare nu, så det var väldigt roligt att prata bort en stund med Anna! ✨

INNEHÅLL
Avsnittet (nr 324) handlar om hur man kommer igång med biohacking-grejer utan en massa prylar, vi delar mycket praktiska tips samt diskuterar hur man testar och tar sig an vanliga hälsoproblem såsom sömnsvårigheter, förhöjd puls, orolig mage, låg energi, ångest och höga stressnivåer mm! 

Jag försöker alltid vara så öppen som det är lämpligt med mina egna utmaningar, så även om Anna presenterar mig som "expert", så är det mycket mer av en dialog två nördar emellan! ❤ Anna är ett bibliotek av kunskap så jag vågar NÄSTAN lova att du kommer gilla avsnittet väldigt mycket! 👂❤️

Jag är egentligen inte helt bekväm med att "ge tips & råd", särskilt som jag haft ganska tuffa perioder det senaste, men jag pratar gärna om personliga erfarenheter och sätt att förhålla sig till fysisk & psykisk hälsa/ohälsa, förändra vanor, vad som faktiskt spelar roll när det kommer till livsstilsförändringar, vilka de mest potenta tillskotten är (möttes dock med viss skepticism från Anna på sista punkten (med rätta haha! 😂))

VAR LYSSNA? 
Lyssna GRATIS i din telefon, itunes eller på 4health.se (länkat i stories!) och mer detaljer (om avsnittet och annat spännande) hittar du på Annas insta @asparre ❤
[I reklamsamarbete med @arktisnaturals] 🌱 25% R [I reklamsamarbete med @arktisnaturals]
🌱 25% RABATT JANUARI UT MED KODEN MARTINA25 som anges vid köp och dras av i kassan!

Det här blir min 10e månad med CBD-oljan från Arktis Naturals, vilket är lite ovanligt för mig att ett tillskott följer med så länge utan paus! Anledningen är att jag får märkbart positiva effekter på sömnen samtidigt som jag inte ser några nackdelar med den alls (inte än så länge iaf!) Som vanligt kör jag ett gäng droppar av den 30%iga före sänggående. Jag rampade aldrig in den eller så, men så är jag inte den känsliga typen heller! 😅

NYHET: CBD MED GURKMEJA! 🧡
På hemsidan (https://arktisnaturals.se direktlänk i profilen 👆) finns en ny olja med både CBD och gurkmeja i. Den ska jag testa härnäst för gurkmeja är ju den primära SIRT1-aktivatorn (utöver lök, kaffe och grönkål) och för er som inte vet vad SIRT (sirtuiner) är för något så är det signalmolekyler numrerade 1-7 med uppgiften att reglera epigenetiken till vår fördel!

Sirtuinerna (framförallt SIRT1 och SIRT6) skyddar b.la vårt DNA och våra kromosomer från stress och skador. De kan stänga av sjukdomsgener, dämpa inflammation, hjälpa till med avgiftning och mycket annat. 

Faktum är att det finns en koppling mellan i princip alla aktiviteter som vi anser som hälsosamma som t.ex träning, kallbad, fasta osv med antiinflammatoriska processer och/eller uppreglerade sirtuiner! 

Googla/youtube:a t.ex David Sinclairs forskning om sirtuiner om du vill veta mer! Är inte överens med honom i livsstilsfrågor men hans forskning är väldigt cool och inspirerar ofta till fler nyfikna sökningar! 🤓
  • Home
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Ketos & ketoner
  • Hormoner
  • Inflammation
  • Keto & vegetarian

Keto & vegetarian

24 September, 2020 61 Comments Written by Martina

Jag får en del frågor från veganer och vegetarianer som undrar om de kan göra sin vegetariska kost ketogen, och det är tyvärr något jag brukar avråda ifrån.

I den här texten förklarar jag varför.

Det finns alltid undantag förstås och jag har vänner som lyckats ketoadaptera genom att bara äta ägg, fisk och skaldjur från djurriket men det är inte helt optimalt!

Komplett näring

Många hoppar på keto som viktminskningsdiet men det är en läkande anti-inflammatorisk kost med viktnormalisering som sidoeffekt. De som är långsiktiga, ketoadapterar och äter zero carb (eller bara ketogent) i flera år har ofta en underliggande kronisk sjukdom eller andra hälsoproblem som motivator för att hålla kosten. Det går att äta sig frisk från autoimmuna sjukdomar, diabetes, kronisk övervikt, lipödem, PCOS, you name it. Kroppen har en enorm förmåga till självläkning om man tar bort allting som stör den, allting som inflammerar och låter den drivas på fett och ketoner hellre än glukos. Ketondriften är även den mer skonsam, framförallt för hjärtat och hjärnan.


Komplett näring och att strikt undvika inflammerande, onödiga, onaturliga livsmedel är hela poängen. Ketoshakes, bars och drickbara ketoner göre sig icke besvär!


Jag har själv varit vegetarian (10 år) dock ingen duktig som ansträngde mig för att laga kompletta måltider men det gör jag fortfarande inte. Nu gör jag det inte för att det inte behövs. Animaliska produkter är kompletta i sig själva. De har fullständigt biokompatibel aminosyraprofil och de innehåller kollagen, zink, B12 (och resten av B-vitaminerna), Q10, kreatin och andra viktiga ämnen som inte återfinns i vegetabilier. Numera finns det fortifierade produkter men tillsatta vitaminer har inte samma upptag, så det går ändå att få brister. Många tänker inte på hur viktigt fett är för kroppen och att animaliska fetter innehåller näringsämnen, att man kan få i sig för lite kolesterol och att fett, blod och inälvor är vad människor fungerar bäst på.

Det är inte särskilt PK att säga, men testa 4 veckor och avgör själv. För många blir det en rejäl aha-upplevelse. Äter du fett, skinn, blod, inälvor och alla konstiga delar på djuret behövs väldigt lite djur, och du behöver väldigt lite mat generellt. Svinnet blir obefintligt och matkostnaderna mycket låga. Jag är fullt medveten om att alla inte vill/kan/orkar äta såhär, så det är knappast så att jag förespråkar den här kosten. Vad jag förespråkar som allmänt råd är att dra ned på kolhydrater, skippa alkohol och dra ned på kaffe och koffeinhaltiga drycker. Hardcore keto är min och mångas livsstilsval som jag visar upp som ett fungerande, läkande alternativ. 

Nötter, bönor, soja & fröer

Lite nötter är väl okej? Ja lite av det mesta är såklart okej ibland eftersom det kommer gå under radarn och passera. Kroppen har ett avancerat avgiftningssystem och den som är frisk kan göra suboptimala hälsoval utan att det får negativa konsekvenser. När det blir dagligt bruk uppstår dock problem eftersom ovan nämnda livsmedel innehåller mycket antinutrienter. De kan irritera immunförsvaret och blockera upptaget av viktiga vitaminer och mineraler. Hummus blockerar ditt upptag av zink, kidneybönor blockerar upptaget av magnesium. Men har inte kidneybönor hälsoeffekter? Blodsockersänkande? Resistent stärkelse? Jo absolut, men det innehåller också antinutrienter och kan trigga ditt immunförsvar vilket är mindre lämpligt om du redan är kroniskt inflammerad.


Ovan nämnda livsmedel är också histaminfrisättande (inflammatoriska), de innehåller ofta mögelsporer, lektiner och fytinsyra (antinutrienter som blockerar näringsupptag), de innehåller proteasinhibitorer som minskar proteinupptaget. Det är därför bönor och nötter har hög proteinhalt “på pappret” men i verkligheten är det bara 10% som kan användas. Jordnötter har en biotillgänglighet på 8-9%.

Cronometer (populär trackingapp) må säga att din måltid innehåller 5000% av RDI av alla vitaminer och mineraler medan verkligheten (vad som faktiskt kommer in i dina celler) kan se helt annorlunda ut. Biotillgänglighet och biokompatibilitet is king! 

Soja är hormonstörande 

Aaapp app app asiaterna äter ju hur mycket soja som helst och är friska och långlivade! Mja. Indien leder världsracet i metabol ohälsa tätt följt av Kina som nummer 2. Hongkongneserna lever längst och äter också mest kött, och även om det äts sojaprodukter så är det inte direkt sojakorvar utan fermenterad soja samt hela sojabönan. Processad soja är en riktig hormonstörare. Den belastar också sköldkörteln och ökar blodets koaguleringsförmåga. Är du ung och frisk är det möjligt att du kommer undan med det, men med metabola sjukdomar eller hormonella obalanser är det en dålig idé.

Din gröna smoothie är inflammerande

Read that again. Ju mer man tänker på det ju konstigare blir det när människodjuret tuggar i sig enorma mängder växtdelar eller dricker litervis med gröna smoothies. Som att se en katt gå loss i en brödpåse. Gröna bladväxter (samt nötter och frukt) innehåller oxalater som är riktigt läskiga. Lite grönsaker är förstås okej men när det går till överdrift kan oxalaterna ge upphov till kroniska smärtor och inflammationer i kroppen. Det är inte en påhittad grej det går till och med att mäta oxalatbelastningen med ett urinprov. De som går över till en oxalatfri diet (typ zero carb) kan få långvariga problem med “oxalatdumpning” när oxalaterna lämnar kroppen.

Sammanfattningsvis

Ketogen kost är så mycket mer än att bara skippa carbs för att gå ned i vikt. Det är ingen quick fix utan ett sätt att leva mer naturligt och därigenom undkomma majoriteten av västvärldens sjukdomar. Dieten är även missbruksfri vilket passar för överätare, hetsätare, volymsätare, brödknarkare, pastaberoende och sockertorskar. Beroende till mat kan vara precis lika starkt som till vilken syntetisk narkotikaklassad drog som helst, och det är ett gissel att leva med beroende! Att följa en lågkolhydratkost gör det lättare att hantera, och genom att äta animaliska produkter minskas förekomsten av cravings eftersom kroppen får vad den behöver.

Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Hormoner, Inflammation, Ketos & ketoner, Kost & Hälsa, Träning
inflammation, keto, LCHF, vegan, vegetarian
Similar posts
  • Vad är nyttigt? | Om ogrundad “... — Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det  är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och [...]
  • Forts på “Åldrandets gåta”... — Här är den utlovade fortsättningen på inlägget om “Åldrandets gåta!” I det här inlägget presenterar jag några vetenskapligt bekräftade metoder för att “åldras baklänges” eller hålla sig så frisk som möjligt, så länge som möjligt. Åtminstone tills läkemedel mot åldrande blir tillgängligt om 20 år! När det gäller “anti aging”-hacks så tror jag personligen på [...]
  • Omfattande gratis ketoguide! — Inlägget innehåller köplänkar till mina böcker! Hej vänner! ❤ Så roligt det är att blogga lite igen! Att kunna ta lite mer plats, och inte behöva begränsa mig till instagrams ynka 2000 tecken… här är det bannemej ingen som säger att jag använder för många ord! Så skönt! 😄 Hur som helst ramlar det fortfarande [...]
  • SUMMERING: Veckans biohacking-föreläs... — Hej vänner! Den här veckan  har varit föreläsningsvecka för mig, då jag har fått chansen att träffa flera av er som läser här och följer mig på instagram! ❤ Det är först nu som jag tycker att det verkligen märks att pandemin är över, för jag gjorde några föreläsningar under våren (universitetssammanhang) och då var [...]
  • Vem är expert egentligen? — Vem får skriva om hälsa egentligen? Borde hälsoböcker skrivna av “vanliga” människor förbjudas, som ett skydd mot charlataner? Jag kan hålla med om att det ibland blir problematiskt när kreti och pleti börjar ge hälsoråd till höger och vänster, och att det finns så mycket olika hälsoterapeuter att en lekman får svårt att skilja på [...]
Klarhet & acceptans kring den man är
Veckans Powerthinking | Avsnitt 10

61 Comments

  1. Erika Erika
    17 August, 2022    

    Fick idag veta att på sonens förskola så blandas det alltid i 50% sojaprodukter när de äter något köttaktigt. De skyller på miljön och att det är bra för hälsan. Det ger mig dock panik, är det orsak att bli orolig. Jag håller hans kost så ren som jag bara kan och han får välja rätt friskt själv, alltid proteinet och fettet som slinker ner tillsammans med lite grönt ibland och därför känns det inte alls bra att han får i sig sådant som jag känner är dåligt för honom. Bör jag oroa mig?

    Reply
    • Martina Martina
      23 August, 2022    

      Har han hälsoproblem eller är han helt frisk? Om han är frisk och mår bra är det säkert ingen fara, barn är väldigt tåliga. Om han har hälsoproblem och behöver specialkost är det ju en annan femma.

      Märkligt av förskolan att blanda i massa soja… :/

      Reply
    • IC IC
      25 August, 2022    

      Ta ett snack med kostchefen i kommunen, de ska kunna ge dig svar på vilka produkter som förekommer i kosten samt kunna redogöra för var de odlats/köpts in mm
      Därefter framför du dina synpunkter och inställning till sonens kost

      Reply
  2. Alice Alice
    23 November, 2020    

    Hej!

    Är medveten om att detta inlägg är några månader gammalt men det var hit googlealgoritmen tog mig! Slås av att du har många påståenden men kan inte se några källor. Misstänker att dessa kanske finns i andra inlägg. Iaf så gillar jag att nörda ner mig i forskning så hade varit intressant med lite länkar till orginalkällor/studier.

    ex på intressanta saker jag gärna läser om:
    – Detta citat: ”Ketondriften är även den mer skonsam, framförallt för hjärtat och hjärnan.”
    – att soja skulle vara hormonstörande
    – Att man kan äta sig frisk från diverse sjukdomar (övervikt och diabetes kanske mer förståligt men ex POCS)

    Läser till läkare och vill i framtiden kunna rekommendera inte bara piller utan också kost/livsstil till mina patienter. Tycker att forskning kring kost är mycket intressant men också komplex. Försöker att ta in olika perspektiv, allt från vegankost, LCHF, keto, ”husmannskost” osv.

    Har tillgång till diverse databaser som pubmed, embase osv så förhoppningsvis länkar du inte till betalvägg 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      24 November, 2020    

      Jag rekommenderar dig att själv söka reda på detta, jag har inte möjlighet att ge källor till allting jag bloggar om.

      Reply
  3. Erna Erna
    5 October, 2020    

    Fett som sätter sig under hakan – vad kan det bero på? Har senaste halvåret börjat cykla varje dag och styrketräna. Kroppen börjar se bättre ut men fettet under hakan har ökat? Har också fluff runt magen som är svårt att få bort. Högt insulin / högt östrogen eller inflammation ?
    Har inte direkt ändrat kosten förutom att jag slutat dricka alkohol.

    Reply
    • Martina Martina
      5 October, 2020    

      Låter som någon form av stress!

      Reply
    • Ic Ic
      5 October, 2020    

      I en äldre bok av Martina nämns kalkonhaka som en inflammationssignal
      “Hormonsmart mat och effektiv träning” (2016)

      Reply
      • Martina Martina
        5 October, 2020    

        Haha lc din koll är fenomenal!

        Reply
        • Ic Ic
          5 October, 2020    

          Hahaha I´m always on your side 😉

          Reply
      • Erna Erna
        5 October, 2020    

        Tack! Jag får fördjupa mig i kunskap om inflammation och se vad som kan ligga bakom!

        Reply
  4. Ic Ic
    1 October, 2020    

    Grönsakslista
    https://www.wwf.se/vegoguiden

    Reply
  5. Erik Erik
    1 October, 2020    

    Hej, jag undrar om du tycker det är ok med ett par Paranötter om dagen? Har provat att blötlägga för att få ut det värsta giftet ur dom.
    Just Paranötter har många fina egenskaper.

    Reply
    • Martina Martina
      1 October, 2020    

      Jag vet inte 🙂

      Reply
  6. Fredrik J Fredrik J
    28 September, 2020    

    Jättebra inlägg! Snabb fråga; det här med oxalater/oxalsyra, finns det i kål också eller är det en “safe” produkt att konsumera? Tänker t ex på svart, grön och vitkål.

    Reply
    • Martina Martina
      28 September, 2020    

      Du får googla upp en oxalatlista 🙂

      Reply
      • Fredrik J Fredrik J
        28 September, 2020    

        Jag fann en sådan lista: soja, alla typer av nötter, sesamfrö, spenat, betor, rabarber, choklad, bovete, amarant, ruccola, aubergine, jordnötter, broccoli, grönkål, potatis med rött skal, brunt ris, lever, gurka med skal, morot, grön paprika, squash, olivolja, potatischips.

        Att lever, broccoli och grönkål är med på listan var inte så kul.

        Reply
        • Martina Martina
          28 September, 2020    

          broccoli och lever är okej, det tillagas ju också. Spenat och rabarber är bland de värsta tror jag.

          Reply
          • Alice Alice
            26 April, 2021    

            Lite sent i förhållande till era kommentarer men vill bara flika in att t ex sesamfrön är galet högt, men spenat choklad och rabarber är snarare det “mest kända”!
            Vad jag har lärt mig så är alla oljor dock okej, dvs inkl olivolja och även sesamolja.
            Det mesta innehåller oxalater av det du (Fredrik) nämner men det är stooor skillnad på t ex morötter och jordnötter.
            Ett tips är också att, om man faktiskt vill få lite koll på oxalater, INTE googla fram en lista eftersom många listor är dåligt uppdaterade och inte korrekta.
            På facebook finns en grupp som heter TLO – deras lista är så vitt jag vet den mest pålitliga iaf!

            Reply
  7. T T
    26 September, 2020    

    Vilka ben används till att koka buljong?

    Reply
    • Martina Martina
      26 September, 2020    

      Alla ben kan användas, kyckling, fiskben, benmärgsbitar osv

      Reply
      • T T
        26 September, 2020    

        Aha. Och då kokar man bara, och dricker vattnet?

        Reply
        • Martina Martina
          26 September, 2020    

          yes! 🙂

          Reply
  8. Loppan Loppan
    26 September, 2020    

    Jag har varit vegetarian i 25 år. Men det senaste året har jag tagit några små (för mig stora) steg mot en mer allsidig kost och tillfört omega3 från fiskolja, kollagenpulver samt benbuljong (blandar i soppa). Klarar rent emotionellt inte av att äta kött än. Äter dock 1-3 ägg dagligen och mår bra av det. Om än inte optimalt, låter detta som en bra start bort från ett mångårigt vegoliv? Måste ju börja någonstans. Vad skulle kunna vara nästa steg?

    Fett får jag främst från ghee, kokos, avokado, oliver, olivolja och förstås äggula …

    Reply
    • Martina Martina
      26 September, 2020    

      Ja det är en bra start, jobba med tankarna och vem det är som tror vad kring kött 🙂

      Reply
    • Karin Karin
      1 October, 2020    

      Läs boken Vegomyten! Det var det som hjälpte mig att äta kött första gången på 12 år.

      Reply
  9. Marja H Marja H
    26 September, 2020    

    Hej,

    Blir grönsaker mer skonsamma om de är tillagade? Typ sönderkokt blomkål i blomkålsmos istället för rå blomkål.

    Samt undrar, innehåller nässelpulver mycket oxalater? Äter det för järnvärdet men hittar inte på Google hur det är med oxalaterna där.

    Reply
    • Martina Martina
      26 September, 2020    

      Köp blod och häll i köttgryta, ät lever eller gör “blodbiffar” så får du upp järnvärdet 🙂

      Tror att grönsaker blir mindre “giftiga” om man tillagar dem, men då försvinner också mycket näring.

      Reply
      • Marja H Marja H
        27 September, 2020    

        Tack! Låter vettigt.

        Måste bara fråga en sak till, hur ser du på spirulina och chlorella?

        Reply
        • Martina Martina
          27 September, 2020    

          Har ingen speciell åsikt om spirulina och chlorella just nu, inget jag själv känner mig manad att använda men är inte emot alger rent generellt.

          Reply
  10. Bajskaos Bajskaos
    25 September, 2020    

    Gillar verkligen de röda rutorna i texten 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      26 September, 2020    

      Tack 😀

      Reply
  11. Fredrik Fredrik
    25 September, 2020    

    Frågan om man kan leva som ketogen vegetarian är faktiskt intressant. Tittar man på väldigt tidig vegetarianism i Sverige, dvs 1880-talet, så hade den en väldigt annorlunda inställning jämfört med dagens. Låt mig citera några saker ur https://tidningar.kb.se/2837630/1880-10-17/edition/161764/part/1/page/3/

    “Skulle de mer än andra kunna lefva af endast växtämnen, inklusive klibrödet? Ingalunda. De äro väl ej mer än menniskor heller! Derför taga de sin tillflykt till mjölken – och märk väl, käre läsare, de åtnöja sig ej med mjölksaften af Taraxacum och andra växter, utan förtära stora qvantiteter af ko-, får- eller getmjölk, hvad de komma öfver.”

    Låt mig fortsätta lite längre fram i artikeln där ordförande för den nybildade vegetariska föreningen beskrivs.

    “Då derför ordföranden vid de svenska vegetarianernas första möte omtalade, att han i öfver två års tid left af Grahamsbröd och vegetabilier samt mjölk, så är det oss ganska lätt att förklara det tämmeligen goda hull, hvarvid han befann sig, ty på en sådan diet behöfver man ej fara illa.”

    Detta är förstås inte vad vi förstår under en vegetarisk diet i modern tid, men om man återgår till ursprungsfrågan, skulle man kunna leva vegetariskt i den meningen att man lever av produkter som inte involverar dödande?

    Jag snubblade in på http://www.milk-diet.com/index.html en gång, den utlovade boken om mjölkdieten som skulle komma ut 2007 verkar aldrig ha publicerats. Synd, för det hade varit intressant läsning.

    Vi vet att det finns kulturer som ätit väldigt mycket mjölk och mjölkprodukter, men det är inte riktigt samma sak som att säga att det går att frodas på enbart mjölk, ost, smör, grädde och ägg, se till exempel Weston A Price.

    Francis Pottenger körde sitt experiment med katter, varav ett av dem var med mjölk och det fungerade som bekannt väl med den opastöriserade mjölken, men människor är inte katter så det är lite vanskligt att överföra det resultatet till människor.

    I grunden handlar det om frågan ifall opastöriserad mjölk är ett komplett livsmedel eller inte. Förespråkarna säger ja, andra säger nej, var och en får bilda sig en egen uppfattning.

    Och innan någon nu kommer springandes och viftar med livsmedelsverkets rekommendationer och alla dess “experter” som förklarar hur farlig opastöriserad mjölk och andra mjölkprodukter är, förklara för mig vad skillnaden är mellan mjölken i Sverige och Finland där det är tillåtet och möjligt att köpa opastöriserad ko- och getmjölk i butik i Finland men olagligt i Sverige.

    Det är inte ens lagligt för mig att åka till närmsta bondgård 5 minuter bort och köpa mjölk direkt av bonden på grund av alla regleringar, begränsningar och merkostnader det medför för honom.

    Kanske är det möjligt att vara en animalisk vegetarian, kanske inte, men vi kommer aldrig att få veta så länge det är omöjligt att sälja opastöriserad mjölk och mjölkprodukter i Sverige i samma omfattning som vi hade en gång i tiden.

    Reply
  12. staffan staffan
    25 September, 2020    

    Du råkar inte ha exempel på var man kan testa oxalatbelastningen? Jag hittar inte på lab1 eller nordic labs. Är det något speciellt namn de brukar kalla ett sånt test?

    Reply
    • Martina Martina
      26 September, 2020    

      Jo Nordic Labs har, men du får maila dem!

      Reply
  13. Ellinor Ellinor
    25 September, 2020    

    Vilket bra inlägg! Som en snabbsammanfattning av din och Ralf Sundbergs böcker om inflammation. Behöver verkligen bli påmind om allt det här om och om igen. <3

    Reply
  14. Nicole Nicole
    25 September, 2020    

    Ett av de bästa inläggen någonsin!

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2020    

      Wow, gott betyg!

      Reply
  15. Maria Maria
    25 September, 2020    

    100% carnivore i 10 månader (fläsk, nöt, fisk, kyckling, lamm, talg, hela djuret; magnesium, kalium och jod tillskott, d-vitamin på vintern) och mår sååå bra:

    – svullen mage borta
    – dubbelpåsar under ögonen borta
    – svullna ben borta
    – levaxin urfasad
    – mindre oms
    – sockersug borta
    – inget behov av solkräm

    – energi +
    – sömn +
    – prestation på jobbet + (fokus, effektivitet…)
    – jämnt humör +
    – enkel matlagning
    – mätt (äter bara på kvällen)
    – ser fram mot alla måltider

    Jobbar fortfarande med:
    – hälsoångest (kommer i perioder)
    – viktnedgång (inget mål i sig men tänker att när den kommer är kroppen läkt från ibs och hypotyreos)
    – besvärligt i vissa sociala sammanhang

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2020    

      HEJJA! Imponerande lista!

      Reply
      • Maria Maria
        26 September, 2020    

        Tack!
        Och tack för ditt jobb som gjort att jag mår bra idag, utan det hade jag troligtvis fortfarande lagt tid, pengar och energi på att försöka må bättre via konventionell sjukvård (= medicin+gilla läget+olika råd varje gång) och diverse kosttillskott (har lagt tusentals kronor utan att uppleva någon som helst förbättring).

        Glömde träning på listan ”att jobba med”. Just nu är det raska promenader som gäller men har som mål att börja styrketräna när kroppen är läkt.

        Än en gång tack, det du skriver räddar liv (det är inte en överdrift)!

        Reply
        • Martina Martina
          26 September, 2020    

          TACK!

          Reply
  16. SonjaS SonjaS
    25 September, 2020    

    Vilka långvariga problem med “oxalatdumpning” när oxalaterna lämnar kroppen är de? Är det samma med oxalat än med amalgam eller metaller som lagras i kroppen och man kan/ska avgifta sig fran?.

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2020    

      Jag vet inte, har aldrig varit med om det själv utan det är bara från historier från andra. Finns forum på facebook som snackar oxalate dumping så det står härliga till, även svenska keto/carnivore forumet pratar om det.

      Reply
    • Ic Ic
      25 September, 2020    

      https://sallyknorton.com/oxalate-science/oxalate-basics/

      Hon är även med i ett av numren av Funktionsmedicinsk tidskrift (före jan-20)
      som också nämner flera sociala media där hon är aktiv samt länkar
      till hennes publicerade artiklar.

      Reply
  17. Louise Louise
    25 September, 2020    

    Tack för allt jobb du gör!! du mätt din tarmflora Martina? Jag är nyfiken på carnivore, men äter själv enorma mängder grönsaker eftersom jag dels tycker det är så sjukt gott, dels faktiskt tror att vi mår bra av det. MEN jag har återinfört animalier efter att ha upplevt brister och problem som håravfall mm, och äter överlag LC, inget socker eller vete, mer åt Paleo-hållet men med mycket nötter, frön, oljor, baljväxter.
    Frågan är vad som händer med tarmfloran av att äta så ensidigt – är inte vi människor allätare?
    Jag lider av kroniska inflammationer som hälseneinflammation sedan 2 år, tennisarmbåge sedan 9 månader, och har hormonrubbningar. Normalviktig och tränar “lagom”. Nyfiken på vad carnivore-keto kan göra för mig men tveksamt att skippa alla grönsaker. Tankar?

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2020    

      Du borde testa att skippa grönsaker i 4 veckor och se vad som händer! Du behöver inte oroa dig för tarmfloran, åtminstone inte över kort tid. De karnivorer som testat sin flora har god mångfald, trots ensidig kost.

      Reply
  18. T T
    25 September, 2020    

    Hej, måste ta antibiotika. Vill inte ödelägga magbakterierna och har fått tipset om att äta prebiotika. Men hittar bara mjölkbakterier. Det är ju inte bra att få i sig? Ska man äta prebiotika eller bara skita i det och isf äta keto?

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2020    

      Måste inte ta prebiotika men det finns faktiskt jordbakterier att köpa, typ prescript assist!

      Reply
      • T T
        25 September, 2020    

        Tack för tipset. Tänker du att man borde satsa på det, eller är det bättre helt utan?

        Reply
        • Martina Martina
          26 September, 2020    

          Jag vet inte 🙂

          Reply
  19. Linda C Linda C
    24 September, 2020    

    Mycket i detta inlägget som jag kan använda för att kunna argumentera mot en envis släkting, som håller på att lyckas med att förvandla min entrecoteälskande dotter till vegetarian?

    Skulle den ketogena vägen även hjälpa en kropp i klimakteriet tro? Hjälpa den på så sätt att jag slapp östrogenplåster men ändå fick sova och ändå vara svett- och vallningsfri?

    Går det att gå ner i vikt om man har östrogentillskott? Längtar efter din bok, bevakar den på adlibris (Hormonbibeln 2.0) kommer den snart tro? ?

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2020    

      Absolut! Keto hjälper!

      Östrogentillskott + viktminskning brukar inte gå hand i hand, men har ingen erfarenhet av det så ska inte säga att det är omöjligt.

      Reply
  20. Lena Lena
    24 September, 2020    

    Hur tänker du kring fiber som sägs vara viktigt för tarmfloran ?

    Reply
    • Martina Martina
      24 September, 2020    

      Det tror jag inte på, men om man vill ha fibrer så finns det rikligt i kålväxterna till exempel 🙂

      Reply
  21. Marcus Marcus
    24 September, 2020    

    Hej Martina,
    Jag har hört att oxalater minskar, söt försvinner helt vid uppvärmning.
    Vet du om det stämmer? Och vet du om någon har mätt halterna i maten före och efter så att säga?

    Mvh
    Marcus

    Reply
    • Martina Martina
      24 September, 2020    

      ja man kan mäta och man kan mäta i kroppen också, så vet man!

      Reply
  22. annii annii
    24 September, 2020    

    Amen to that. Repostar; gorde avsteg efter 2 månader strikt carnivore i förrgår o pressade en burk pb. Fulketo m ‘bra’ siffror f mindee än 30 g carbs på hela dgn ch mer än 80 e%fett men resultatet är dock katastrof. Bs på höga 5 låga 6 nonstop sen dess, förstoppning värre än vanligt, täppt näsa, klåda över hela kroppen o usla keton värde. Troligen histaminpåslag etc.
    Så nej tack, i’ll stay to mest fat och inälvor f dess dygnen har varit, och är, fruktansvärda. Tror dessutom jag oxalatdumpar överlag, vilket är tuuungt att stå ut i men hoppas så det är värt det, precis som att jag hoppas adaptering t keto faktisk är det mest naturliga o läkande f kropp o psyke…

    Reply
  23. Ac Ac
    24 September, 2020    

    Möjligen OT men vad tror du anledningen till att mina senaste blodprover visade ett förhöjt värde på B-vitamin? Ingen påverkan på övriga prover eller organ. Äter zink och magnesium som tillskott. Övrig kost -lågkolhydratskost. Har UC.

    Reply
    • Martina Martina
      24 September, 2020    

      Ingen aning 🙂 Det kan svänga lite upp och ned med blodprover utan att det betyder så mycket.

      Reply
    • Ic Ic
      28 September, 2020    

      Mg påverkar Ca som är nödvändigt för överföring av vitamin B12 genom tarmslemhinnan.
      KANSKE har ditt Mg balanserat Ca och därmed B-vitaminvärdet

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • IC on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoDet här är mycket intressant och värt att hålla ögonen på https://www.technology…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe yes den är man skyldig till! 😅✌
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKollade lite mer noga så här är två länkar till de nya gränsvärdena för bly och…
  • Moa on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Mitt bästa (eller snarare sämsta) självbedrägeri är att jag i stunden/perioden t…
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKadium och bly gäller väl alla organ men just lever från äldre djur äts ju helst…
  • Martina on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoCoolt! Men vet att Ravnskov inte är super-poppis inom "etablissemanget"... bra d…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe japp prestationsjunkies... en hopplös grupp stressknarkare som avskyr lugnt…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Ja det är väldigt bra poänger alltihop, det blir en enda soppa men det är ju så…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: