Jag får en del frågor från veganer och vegetarianer som undrar om de kan göra sin vegetariska kost ketogen, och det är tyvärr något jag brukar avråda ifrån.
I den här texten förklarar jag varför.
Det finns alltid undantag förstås och jag har vänner som lyckats ketoadaptera genom att bara äta ägg, fisk och skaldjur från djurriket men det är inte helt optimalt!
Komplett näring
Många hoppar på keto som viktminskningsdiet men det är en läkande anti-inflammatorisk kost med viktnormalisering som sidoeffekt. De som är långsiktiga, ketoadapterar och äter zero carb (eller bara ketogent) i flera år har ofta en underliggande kronisk sjukdom eller andra hälsoproblem som motivator för att hålla kosten. Det går att äta sig frisk från autoimmuna sjukdomar, diabetes, kronisk övervikt, lipödem, PCOS, you name it. Kroppen har en enorm förmåga till självläkning om man tar bort allting som stör den, allting som inflammerar och låter den drivas på fett och ketoner hellre än glukos. Ketondriften är även den mer skonsam, framförallt för hjärtat och hjärnan.
Komplett näring och att strikt undvika inflammerande, onödiga, onaturliga livsmedel är hela poängen. Ketoshakes, bars och drickbara ketoner göre sig icke besvär!
Jag har själv varit vegetarian (10 år) dock ingen duktig som ansträngde mig för att laga kompletta måltider men det gör jag fortfarande inte. Nu gör jag det inte för att det inte behövs. Animaliska produkter är kompletta i sig själva. De har fullständigt biokompatibel aminosyraprofil och de innehåller kollagen, zink, B12 (och resten av B-vitaminerna), Q10, kreatin och andra viktiga ämnen som inte återfinns i vegetabilier. Numera finns det fortifierade produkter men tillsatta vitaminer har inte samma upptag, så det går ändå att få brister. Många tänker inte på hur viktigt fett är för kroppen och att animaliska fetter innehåller näringsämnen, att man kan få i sig för lite kolesterol och att fett, blod och inälvor är vad människor fungerar bäst på.
Det är inte särskilt PK att säga, men testa 4 veckor och avgör själv. För många blir det en rejäl aha-upplevelse. Äter du fett, skinn, blod, inälvor och alla konstiga delar på djuret behövs väldigt lite djur, och du behöver väldigt lite mat generellt. Svinnet blir obefintligt och matkostnaderna mycket låga. Jag är fullt medveten om att alla inte vill/kan/orkar äta såhär, så det är knappast så att jag förespråkar den här kosten. Vad jag förespråkar som allmänt råd är att dra ned på kolhydrater, skippa alkohol och dra ned på kaffe och koffeinhaltiga drycker. Hardcore keto är min och mångas livsstilsval som jag visar upp som ett fungerande, läkande alternativ.
Nötter, bönor, soja & fröer
Lite nötter är väl okej? Ja lite av det mesta är såklart okej ibland eftersom det kommer gå under radarn och passera. Kroppen har ett avancerat avgiftningssystem och den som är frisk kan göra suboptimala hälsoval utan att det får negativa konsekvenser. När det blir dagligt bruk uppstår dock problem eftersom ovan nämnda livsmedel innehåller mycket antinutrienter. De kan irritera immunförsvaret och blockera upptaget av viktiga vitaminer och mineraler. Hummus blockerar ditt upptag av zink, kidneybönor blockerar upptaget av magnesium. Men har inte kidneybönor hälsoeffekter? Blodsockersänkande? Resistent stärkelse? Jo absolut, men det innehåller också antinutrienter och kan trigga ditt immunförsvar vilket är mindre lämpligt om du redan är kroniskt inflammerad.
Ovan nämnda livsmedel är också histaminfrisättande (inflammatoriska), de innehåller ofta mögelsporer, lektiner och fytinsyra (antinutrienter som blockerar näringsupptag), de innehåller proteasinhibitorer som minskar proteinupptaget. Det är därför bönor och nötter har hög proteinhalt “på pappret” men i verkligheten är det bara 10% som kan användas. Jordnötter har en biotillgänglighet på 8-9%.
Cronometer (populär trackingapp) må säga att din måltid innehåller 5000% av RDI av alla vitaminer och mineraler medan verkligheten (vad som faktiskt kommer in i dina celler) kan se helt annorlunda ut. Biotillgänglighet och biokompatibilitet is king!
Soja är hormonstörande
Aaapp app app asiaterna äter ju hur mycket soja som helst och är friska och långlivade! Mja. Indien leder världsracet i metabol ohälsa tätt följt av Kina som nummer 2. Hongkongneserna lever längst och äter också mest kött, och även om det äts sojaprodukter så är det inte direkt sojakorvar utan fermenterad soja samt hela sojabönan. Processad soja är en riktig hormonstörare. Den belastar också sköldkörteln och ökar blodets koaguleringsförmåga. Är du ung och frisk är det möjligt att du kommer undan med det, men med metabola sjukdomar eller hormonella obalanser är det en dålig idé.
Din gröna smoothie är inflammerande
Read that again. Ju mer man tänker på det ju konstigare blir det när människodjuret tuggar i sig enorma mängder växtdelar eller dricker litervis med gröna smoothies. Som att se en katt gå loss i en brödpåse. Gröna bladväxter (samt nötter och frukt) innehåller oxalater som är riktigt läskiga. Lite grönsaker är förstås okej men när det går till överdrift kan oxalaterna ge upphov till kroniska smärtor och inflammationer i kroppen. Det är inte en påhittad grej det går till och med att mäta oxalatbelastningen med ett urinprov. De som går över till en oxalatfri diet (typ zero carb) kan få långvariga problem med “oxalatdumpning” när oxalaterna lämnar kroppen.
Sammanfattningsvis
Ketogen kost är så mycket mer än att bara skippa carbs för att gå ned i vikt. Det är ingen quick fix utan ett sätt att leva mer naturligt och därigenom undkomma majoriteten av västvärldens sjukdomar. Dieten är även missbruksfri vilket passar för överätare, hetsätare, volymsätare, brödknarkare, pastaberoende och sockertorskar. Beroende till mat kan vara precis lika starkt som till vilken syntetisk narkotikaklassad drog som helst, och det är ett gissel att leva med beroende! Att följa en lågkolhydratkost gör det lättare att hantera, och genom att äta animaliska produkter minskas förekomsten av cravings eftersom kroppen får vad den behöver.
Fick idag veta att på sonens förskola så blandas det alltid i 50% sojaprodukter när de äter något köttaktigt. De skyller på miljön och att det är bra för hälsan. Det ger mig dock panik, är det orsak att bli orolig. Jag håller hans kost så ren som jag bara kan och han får välja rätt friskt själv, alltid proteinet och fettet som slinker ner tillsammans med lite grönt ibland och därför känns det inte alls bra att han får i sig sådant som jag känner är dåligt för honom. Bör jag oroa mig?
Har han hälsoproblem eller är han helt frisk? Om han är frisk och mår bra är det säkert ingen fara, barn är väldigt tåliga. Om han har hälsoproblem och behöver specialkost är det ju en annan femma.
Märkligt av förskolan att blanda i massa soja… :/
Ta ett snack med kostchefen i kommunen, de ska kunna ge dig svar på vilka produkter som förekommer i kosten samt kunna redogöra för var de odlats/köpts in mm
Därefter framför du dina synpunkter och inställning till sonens kost
Hej!
Är medveten om att detta inlägg är några månader gammalt men det var hit googlealgoritmen tog mig! Slås av att du har många påståenden men kan inte se några källor. Misstänker att dessa kanske finns i andra inlägg. Iaf så gillar jag att nörda ner mig i forskning så hade varit intressant med lite länkar till orginalkällor/studier.
ex på intressanta saker jag gärna läser om:
– Detta citat: ”Ketondriften är även den mer skonsam, framförallt för hjärtat och hjärnan.”
– att soja skulle vara hormonstörande
– Att man kan äta sig frisk från diverse sjukdomar (övervikt och diabetes kanske mer förståligt men ex POCS)
Läser till läkare och vill i framtiden kunna rekommendera inte bara piller utan också kost/livsstil till mina patienter. Tycker att forskning kring kost är mycket intressant men också komplex. Försöker att ta in olika perspektiv, allt från vegankost, LCHF, keto, ”husmannskost” osv.
Har tillgång till diverse databaser som pubmed, embase osv så förhoppningsvis länkar du inte till betalvägg 🙂
Jag rekommenderar dig att själv söka reda på detta, jag har inte möjlighet att ge källor till allting jag bloggar om.
Fett som sätter sig under hakan – vad kan det bero på? Har senaste halvåret börjat cykla varje dag och styrketräna. Kroppen börjar se bättre ut men fettet under hakan har ökat? Har också fluff runt magen som är svårt att få bort. Högt insulin / högt östrogen eller inflammation ?
Har inte direkt ändrat kosten förutom att jag slutat dricka alkohol.
Låter som någon form av stress!
I en äldre bok av Martina nämns kalkonhaka som en inflammationssignal
“Hormonsmart mat och effektiv träning” (2016)
Haha lc din koll är fenomenal!
Hahaha I´m always on your side 😉
Tack! Jag får fördjupa mig i kunskap om inflammation och se vad som kan ligga bakom!
Grönsakslista
https://www.wwf.se/vegoguiden
Hej, jag undrar om du tycker det är ok med ett par Paranötter om dagen? Har provat att blötlägga för att få ut det värsta giftet ur dom.
Just Paranötter har många fina egenskaper.
Jag vet inte 🙂
Jättebra inlägg! Snabb fråga; det här med oxalater/oxalsyra, finns det i kål också eller är det en “safe” produkt att konsumera? Tänker t ex på svart, grön och vitkål.
Du får googla upp en oxalatlista 🙂
Jag fann en sådan lista: soja, alla typer av nötter, sesamfrö, spenat, betor, rabarber, choklad, bovete, amarant, ruccola, aubergine, jordnötter, broccoli, grönkål, potatis med rött skal, brunt ris, lever, gurka med skal, morot, grön paprika, squash, olivolja, potatischips.
Att lever, broccoli och grönkål är med på listan var inte så kul.
broccoli och lever är okej, det tillagas ju också. Spenat och rabarber är bland de värsta tror jag.
Lite sent i förhållande till era kommentarer men vill bara flika in att t ex sesamfrön är galet högt, men spenat choklad och rabarber är snarare det “mest kända”!
Vad jag har lärt mig så är alla oljor dock okej, dvs inkl olivolja och även sesamolja.
Det mesta innehåller oxalater av det du (Fredrik) nämner men det är stooor skillnad på t ex morötter och jordnötter.
Ett tips är också att, om man faktiskt vill få lite koll på oxalater, INTE googla fram en lista eftersom många listor är dåligt uppdaterade och inte korrekta.
På facebook finns en grupp som heter TLO – deras lista är så vitt jag vet den mest pålitliga iaf!
Vilka ben används till att koka buljong?
Alla ben kan användas, kyckling, fiskben, benmärgsbitar osv
Aha. Och då kokar man bara, och dricker vattnet?
yes! 🙂
Jag har varit vegetarian i 25 år. Men det senaste året har jag tagit några små (för mig stora) steg mot en mer allsidig kost och tillfört omega3 från fiskolja, kollagenpulver samt benbuljong (blandar i soppa). Klarar rent emotionellt inte av att äta kött än. Äter dock 1-3 ägg dagligen och mår bra av det. Om än inte optimalt, låter detta som en bra start bort från ett mångårigt vegoliv? Måste ju börja någonstans. Vad skulle kunna vara nästa steg?
Fett får jag främst från ghee, kokos, avokado, oliver, olivolja och förstås äggula …
Ja det är en bra start, jobba med tankarna och vem det är som tror vad kring kött 🙂
Läs boken Vegomyten! Det var det som hjälpte mig att äta kött första gången på 12 år.
Hej,
Blir grönsaker mer skonsamma om de är tillagade? Typ sönderkokt blomkål i blomkålsmos istället för rå blomkål.
Samt undrar, innehåller nässelpulver mycket oxalater? Äter det för järnvärdet men hittar inte på Google hur det är med oxalaterna där.
Köp blod och häll i köttgryta, ät lever eller gör “blodbiffar” så får du upp järnvärdet 🙂
Tror att grönsaker blir mindre “giftiga” om man tillagar dem, men då försvinner också mycket näring.
Tack! Låter vettigt.
Måste bara fråga en sak till, hur ser du på spirulina och chlorella?
Har ingen speciell åsikt om spirulina och chlorella just nu, inget jag själv känner mig manad att använda men är inte emot alger rent generellt.
Gillar verkligen de röda rutorna i texten 🙂
Tack 😀
Frågan om man kan leva som ketogen vegetarian är faktiskt intressant. Tittar man på väldigt tidig vegetarianism i Sverige, dvs 1880-talet, så hade den en väldigt annorlunda inställning jämfört med dagens. Låt mig citera några saker ur https://tidningar.kb.se/2837630/1880-10-17/edition/161764/part/1/page/3/
“Skulle de mer än andra kunna lefva af endast växtämnen, inklusive klibrödet? Ingalunda. De äro väl ej mer än menniskor heller! Derför taga de sin tillflykt till mjölken – och märk väl, käre läsare, de åtnöja sig ej med mjölksaften af Taraxacum och andra växter, utan förtära stora qvantiteter af ko-, får- eller getmjölk, hvad de komma öfver.”
Låt mig fortsätta lite längre fram i artikeln där ordförande för den nybildade vegetariska föreningen beskrivs.
“Då derför ordföranden vid de svenska vegetarianernas första möte omtalade, att han i öfver två års tid left af Grahamsbröd och vegetabilier samt mjölk, så är det oss ganska lätt att förklara det tämmeligen goda hull, hvarvid han befann sig, ty på en sådan diet behöfver man ej fara illa.”
Detta är förstås inte vad vi förstår under en vegetarisk diet i modern tid, men om man återgår till ursprungsfrågan, skulle man kunna leva vegetariskt i den meningen att man lever av produkter som inte involverar dödande?
Jag snubblade in på http://www.milk-diet.com/index.html en gång, den utlovade boken om mjölkdieten som skulle komma ut 2007 verkar aldrig ha publicerats. Synd, för det hade varit intressant läsning.
Vi vet att det finns kulturer som ätit väldigt mycket mjölk och mjölkprodukter, men det är inte riktigt samma sak som att säga att det går att frodas på enbart mjölk, ost, smör, grädde och ägg, se till exempel Weston A Price.
Francis Pottenger körde sitt experiment med katter, varav ett av dem var med mjölk och det fungerade som bekannt väl med den opastöriserade mjölken, men människor är inte katter så det är lite vanskligt att överföra det resultatet till människor.
I grunden handlar det om frågan ifall opastöriserad mjölk är ett komplett livsmedel eller inte. Förespråkarna säger ja, andra säger nej, var och en får bilda sig en egen uppfattning.
Och innan någon nu kommer springandes och viftar med livsmedelsverkets rekommendationer och alla dess “experter” som förklarar hur farlig opastöriserad mjölk och andra mjölkprodukter är, förklara för mig vad skillnaden är mellan mjölken i Sverige och Finland där det är tillåtet och möjligt att köpa opastöriserad ko- och getmjölk i butik i Finland men olagligt i Sverige.
Det är inte ens lagligt för mig att åka till närmsta bondgård 5 minuter bort och köpa mjölk direkt av bonden på grund av alla regleringar, begränsningar och merkostnader det medför för honom.
Kanske är det möjligt att vara en animalisk vegetarian, kanske inte, men vi kommer aldrig att få veta så länge det är omöjligt att sälja opastöriserad mjölk och mjölkprodukter i Sverige i samma omfattning som vi hade en gång i tiden.
Du råkar inte ha exempel på var man kan testa oxalatbelastningen? Jag hittar inte på lab1 eller nordic labs. Är det något speciellt namn de brukar kalla ett sånt test?
Jo Nordic Labs har, men du får maila dem!
Vilket bra inlägg! Som en snabbsammanfattning av din och Ralf Sundbergs böcker om inflammation. Behöver verkligen bli påmind om allt det här om och om igen. <3
Ett av de bästa inläggen någonsin!
Wow, gott betyg!
100% carnivore i 10 månader (fläsk, nöt, fisk, kyckling, lamm, talg, hela djuret; magnesium, kalium och jod tillskott, d-vitamin på vintern) och mår sååå bra:
– svullen mage borta
– dubbelpåsar under ögonen borta
– svullna ben borta
– levaxin urfasad
– mindre oms
– sockersug borta
– inget behov av solkräm
– energi +
– sömn +
– prestation på jobbet + (fokus, effektivitet…)
– jämnt humör +
– enkel matlagning
– mätt (äter bara på kvällen)
– ser fram mot alla måltider
Jobbar fortfarande med:
– hälsoångest (kommer i perioder)
– viktnedgång (inget mål i sig men tänker att när den kommer är kroppen läkt från ibs och hypotyreos)
– besvärligt i vissa sociala sammanhang
HEJJA! Imponerande lista!
Tack!
Och tack för ditt jobb som gjort att jag mår bra idag, utan det hade jag troligtvis fortfarande lagt tid, pengar och energi på att försöka må bättre via konventionell sjukvård (= medicin+gilla läget+olika råd varje gång) och diverse kosttillskott (har lagt tusentals kronor utan att uppleva någon som helst förbättring).
Glömde träning på listan ”att jobba med”. Just nu är det raska promenader som gäller men har som mål att börja styrketräna när kroppen är läkt.
Än en gång tack, det du skriver räddar liv (det är inte en överdrift)!
TACK!
Vilka långvariga problem med “oxalatdumpning” när oxalaterna lämnar kroppen är de? Är det samma med oxalat än med amalgam eller metaller som lagras i kroppen och man kan/ska avgifta sig fran?.
Jag vet inte, har aldrig varit med om det själv utan det är bara från historier från andra. Finns forum på facebook som snackar oxalate dumping så det står härliga till, även svenska keto/carnivore forumet pratar om det.
https://sallyknorton.com/oxalate-science/oxalate-basics/
Hon är även med i ett av numren av Funktionsmedicinsk tidskrift (före jan-20)
som också nämner flera sociala media där hon är aktiv samt länkar
till hennes publicerade artiklar.
Tack för allt jobb du gör!! du mätt din tarmflora Martina? Jag är nyfiken på carnivore, men äter själv enorma mängder grönsaker eftersom jag dels tycker det är så sjukt gott, dels faktiskt tror att vi mår bra av det. MEN jag har återinfört animalier efter att ha upplevt brister och problem som håravfall mm, och äter överlag LC, inget socker eller vete, mer åt Paleo-hållet men med mycket nötter, frön, oljor, baljväxter.
Frågan är vad som händer med tarmfloran av att äta så ensidigt – är inte vi människor allätare?
Jag lider av kroniska inflammationer som hälseneinflammation sedan 2 år, tennisarmbåge sedan 9 månader, och har hormonrubbningar. Normalviktig och tränar “lagom”. Nyfiken på vad carnivore-keto kan göra för mig men tveksamt att skippa alla grönsaker. Tankar?
Du borde testa att skippa grönsaker i 4 veckor och se vad som händer! Du behöver inte oroa dig för tarmfloran, åtminstone inte över kort tid. De karnivorer som testat sin flora har god mångfald, trots ensidig kost.
Hej, måste ta antibiotika. Vill inte ödelägga magbakterierna och har fått tipset om att äta prebiotika. Men hittar bara mjölkbakterier. Det är ju inte bra att få i sig? Ska man äta prebiotika eller bara skita i det och isf äta keto?
Måste inte ta prebiotika men det finns faktiskt jordbakterier att köpa, typ prescript assist!
Tack för tipset. Tänker du att man borde satsa på det, eller är det bättre helt utan?
Jag vet inte 🙂
Mycket i detta inlägget som jag kan använda för att kunna argumentera mot en envis släkting, som håller på att lyckas med att förvandla min entrecoteälskande dotter till vegetarian?
Skulle den ketogena vägen även hjälpa en kropp i klimakteriet tro? Hjälpa den på så sätt att jag slapp östrogenplåster men ändå fick sova och ändå vara svett- och vallningsfri?
Går det att gå ner i vikt om man har östrogentillskott? Längtar efter din bok, bevakar den på adlibris (Hormonbibeln 2.0) kommer den snart tro? ?
Absolut! Keto hjälper!
Östrogentillskott + viktminskning brukar inte gå hand i hand, men har ingen erfarenhet av det så ska inte säga att det är omöjligt.
Hur tänker du kring fiber som sägs vara viktigt för tarmfloran ?
Det tror jag inte på, men om man vill ha fibrer så finns det rikligt i kålväxterna till exempel 🙂
Hej Martina,
Jag har hört att oxalater minskar, söt försvinner helt vid uppvärmning.
Vet du om det stämmer? Och vet du om någon har mätt halterna i maten före och efter så att säga?
Mvh
Marcus
ja man kan mäta och man kan mäta i kroppen också, så vet man!
Amen to that. Repostar; gorde avsteg efter 2 månader strikt carnivore i förrgår o pressade en burk pb. Fulketo m ‘bra’ siffror f mindee än 30 g carbs på hela dgn ch mer än 80 e%fett men resultatet är dock katastrof. Bs på höga 5 låga 6 nonstop sen dess, förstoppning värre än vanligt, täppt näsa, klåda över hela kroppen o usla keton värde. Troligen histaminpåslag etc.
Så nej tack, i’ll stay to mest fat och inälvor f dess dygnen har varit, och är, fruktansvärda. Tror dessutom jag oxalatdumpar överlag, vilket är tuuungt att stå ut i men hoppas så det är värt det, precis som att jag hoppas adaptering t keto faktisk är det mest naturliga o läkande f kropp o psyke…
Möjligen OT men vad tror du anledningen till att mina senaste blodprover visade ett förhöjt värde på B-vitamin? Ingen påverkan på övriga prover eller organ. Äter zink och magnesium som tillskott. Övrig kost -lågkolhydratskost. Har UC.
Ingen aning 🙂 Det kan svänga lite upp och ned med blodprover utan att det betyder så mycket.
Mg påverkar Ca som är nödvändigt för överföring av vitamin B12 genom tarmslemhinnan.
KANSKE har ditt Mg balanserat Ca och därmed B-vitaminvärdet