Maggan har publicerat ett välskrivet inlägg om att vara lättlurad när det kommer till hälsotrender (läs här) och delegerade publicerandet av de matematiska kalkylerna till mig. Det är hon som har räknat, men eftersom jag når ut till fler blir det mer slagkraftigt om vi visualiserar det här inne.
En hälsotrend som inte undgått någon är den som säger att vi ska undvika mjölkprodukter för att de är hormonstörande och inflammatoriska. Jag tror den starkaste drivkraften bakom detta är Bengan (prof. Stig Bengmark). Vi har stött och blött mejeriernas vara eller icke vara under flera år här på bloggen, och landat i att de fullfeta mejerierna kan vara bra att ha. Smör, vispgrädde och creme fraiche gör mitt ketoliv mycket lättare, men that’s about it. Mjölkproteinerna (ost och kvarg) lämnas åt sida. Det är min lösning även om jag också varit mejerifri i perioder (3 år i Kina) och då och då ersatt grädden med getmjölk.
Vad jag däremot inte skulle ersätta mjölk eller grädde med är Oatly iKaffe.
Här är varför:
Nästan 90% vatten alltså och resten är havre och rapsolja. Rapsolja har mer än dubbelt så mycket omega 6 (pro-inflammatoriskt) jämfört med omega 3 (antiinflammatoriskt). Omega 6 får vi (som befolkningsgrupp) redan i oss alldeles för mycket av i form av processade livsmedel, så det är onödigt att också hälla det i kaffet (tycker jag).
Vad tycker du?
Varför betalar människor för dyrt omega 6-vatten?
Jag antar att du menar helfeta mejeriprodukter. Ett “mejeri” är en fabrik, en byggnad, där mjölk tappas på förpackningar, och förädlas till smör, ost mm.
Den som äter “mejerier” kommer garanterat att bli mycket sjuk.
Sorry Sandy men här har du ett exempel på hur ordet OCKSÅ används i svenska språket:
“Mejerihyllan är ett av de områden som utvecklats mest under senare år. Här hittar du en rad produkter i olika smaker. Mjölk, fil, yoghurt, ost, gräddfil, grädde och mycket annat” (på Lmv).
Går du in tex på ICA och Coop så ser du ofta en skylt med MEJERIER – alltså inte fabriken där förädlingen skett utan var urvalet av de färdiga varorna placerats i butiken. Blir man sjuk av mejerier beror det på helt andra saker
“Varför betalar människor för dyrt omega 6-vatten?”
Mjölk(3%) är ca. 88% vatten.
Men mängden vitaminer och mineraler är långt bättre.
Hej,
Konstig beräknig att säga att vattnet kostar 19 kronor. Bara för att andelen vatten i vikt är 90% så blir ju inte kostnaden densamma.
Ungefär som att köpa en 1 karats diamant och en stor glaspärla som väger 9 ggr mer samtidigt och påstå att kostnaden för glaspärlan då blir 90% av totalkostnaden … DUH!
Får svårt att lita på dina inlägg när du inte förstår denna grundläggande logik. Vore intressant att se samma kostnadsberäkningar på det du äter.
Du verkar inte alls förstå poängen i inlägget 🙂
Har havredryck till gröten för att vanlig mjölk smakar skit.
Och jag anser att den tillhör kalven
Du är på fel blogg, och jag tror inte du vet hur jordbruk fungerar 🙂
Håller med!
Oatly kör mycket på miljöargument. Se inklippt info nedan. Men beräkningen blir annorlunda om man jämför klimatpåverkan och näringstäthet. Då ligger Oatly sämre till eftersom det är en så näringsfattig dryck (som Martina påpekade i sitt första inlägg).
“Oatly har tydliga klimatargument mot mjölk och hänvisar till beräkningar som gjorts av CarbonCloud, som visar att komjölk (svensk mellanmjölk) ger upphov till totalt 1,06 CO2e/liter medan havredryck (svensk Oatly Original Ambient) genererar totalt 0,27 kg CO2e/kg (läs koldioxidekvivalenter). ”Det innebär att havredryckens växthusgasutsläpp är 75 procent lägre än komjölkens”, skriver Oatly på sin hemsida i samband med kampanjen ”Spola mjölken”.”
Källa:
https://www.miljomagasinet.se/index.php/2019/10/09/oatly-och-arla-i-het-klimatstrid/
Forskaren Elin Röös på SLU gjorde en studie angående klimatpåverkan mellan mjölk och Oatlys havremjölk.
Jag har gått igenom hennes studier grundligt och hon kan inte göra dem annorlunda eftersom Oatly betalar studierna.
Hon jämför Klimatpåverkan på en liter havredryck kontra 1 liter komjölk, då håller mjölken en större påverkan enligt henne studie vilket stämmer i verkligheten. Men vad hon ej tar hänsyn till är hur ekosystemet man odlar i fungerar.
Man kan inte plocka ut några parametrar ut ekosystemet och få ett resultat går att applicera i verkligheten utan att ta hänsyn till just verkligheten..
Man kan inte rättvist och korrekt jämföra utsläpp på två olika produkter, man måste jämföra klimatpåverkan de bägge produktionerna skapar. Klimatpåverkan kan vara både positiv och negativ, vilket inte tas med i alla beräkningar som görs nu.
För att få en korrekt studie måste man analysera hur många liter havredryck man kan få ut av 1 hektar med havre och hur många liter mjölk man kan producera på 1 Hektar gräsåker.
Havren släpper ut mindre CO2/ha än vad kossorna gör. Men havren binder stort sett ingen CO2 jämförelse mot gräsvallen.
Havreåkern plöjs, harvas sås och så växer det i ca 3 månader. Sen är havren vissen och tröskas. Sen händer det väldigt lite på den åkern tills nästa år man ska vända på jorden och släppa ut kol och lustgas.
En gräsvall binder minst 500% mer co2 än vad havrefältet gör eftersom gräs växer i snitt 8 månader om året alltså när de är över 4 plusgrader. Och då binder den också kol och bygger matjord.
Men när man nämner detta för forskarna så räknar man att all mark binder lika mycket co2 och därför är bara utsläppen intressanta och inte inlagringen. Och jag förstår att de tänker så, för om Oatly ska betala studierna så vill de ju inte visa att komjölken har ett bättre co2 netto än deras produkt som de marknadsför som mer klimatsmart.
Tack för intressant info!
Guld värd kommentar. Ondskefullt hur vi är påväg att ta kollektivt självmord till följd av missvisande “fakta”.
Cigarettbolagen betalade sina egna undersökningar som visade att rökare inte fick cancer av cigaretter
“Spola mjölken”? Är det den kampanjen som Oatly blev fällda i Marknadsdomstolen för eftersom den innehöll ovetenskapliga påståenden om mejerivaror?
Hej
Nu börjar jag förstå bättre varför arbetskamrater är många gånger jävlig med mig. Genom att se hur människor reagerar på dig på någon annan med arbets ambitionerMan ska ha klart för sig hur indoktrinerade svenskar är. Man ska inte sticka ut. Inte vara ambitiös , inte tjäna mer pengar( hur mycket slit som oavsett som ligger till grund för det), räknas inte. Man kan förklara det väldigt enkelt var aldrig annat än lagom.
Sen ber jag om ursäkt,om jag har gjort dig less/besvärad. Med dumma frågor , kommentarer som jag har ställt med ett huvud saksyfte att För du ska bara veta vilken tid och funderingar /grubblerier på jag har lagt på att se dig på bild eller texter du skriver Men jag måste få ett svar. Vad mitt förbannade muskeltest ser hos dig. Vad jag menar med det har inte fått fram varför, det har inte gått att få fram något. Det har stört mig något så mycket jävulskt,för mig är muskeltestet det undermedvetna. Så frågor som har jag storhetsvansinne eller vad är det frågan om. Oavsett om du vill eller inte så kommer jag att skicka dig varför,men räkna med att det kommer att ta tid för jag är på en apatiskt läges nivå nu. Men svaret jag nu fick fram gjorde mig glad vilket som.
Ha Då mvh pd
Hej Pär! Du får skriva på facebook eller något om det där för nu förstår jag dig inte riktigt 🙂 Du får utveckla!
Det handlar om att inte utnyttja djur.
Och det finns andra alternativ än Oatly för den som har problem med vem som är producent.
.
Fast det är också att ge emot den naturliga näringskedjan. Alla köttätande djur “utnyttjar” andra djur. Det vore ju bättre att reglera djurhållning och göra det mer förmånligt att producera gräsbetat kött och mjölk.
Är man allergisk mot mjölkprotein och vill ha en skvätt “mjölk” i sitt kaffe så använder jag oatlys produkter. Provat allt från kokos/mandel m.m men ikaffe smakar bäst i just kaffe. sproud har en ärtbaserad produkt som också funkar bra men om den är bättre eller sämre vet jag inte. självklart hade jag helst använt en riktig mjölk men för mig funkar det inte pga allergi.
Getmjölk? Kokosmjölk?
Aldrig testat just getmjölk
Inte på just Ikaffe men på många av deras övriga produkter, och motsvarande konkurrenters varianter, så står det: havrebas (vatten, havre 10%) och sedan resten av ingrdienserna. Det betyder att de späder ut havrebasen med övriga ingredienser och produkten innehåller därmed mindre än 10% havre!
Jag minns inte vilken produkt det var men har en gång läst en innehållsförteckning som började så här: vatten, havrebas (vatten, havre xx%), och så vidare. Minns inte procentsatsen men de har alltså spätt ut vatten med utspädd havre, väldigt vilseledande tycker jag.
Och när vi ändå är inne på lättlurade. Naturli (som labbar fejkmat av ärtproteinisolat) skriver vackert om sina produkter: “Peas don’t just taste fantastic – they are also full of vitamins, protein, fibre and antioxidants. Green peas are packed full of filling protein and fibre, with almost no calories. What’s more, peas also contain several healthy B complex vitamins as well as Vitamin C, which plays a key part in strengthening the immune system”.
Min undran är hur mycket av de där vitaminerna som finns kvar i slutprodukten? Har du något bra svar på det Martina?
Såna här “hälsoprodukters” näringsinnehållsförteckning brukar ju gärna skriva ut vitaminer men Naturli anger inte det på sin hemsida. Jag har iofs inte läst på förpackningarna i affären, kanske står där? (vill inte riskera att någon tror att jag ska köpa skiten så det är bäst att gå omvägar).
Hur ser du på pastöriserade respektive homogeniserade mjölkprodukter kontra motsatsen?
Jag läste rapporten ‘Report in favor of raw milk’ som William Campbell Douglas och Aajonus Vonderplanitz skrev i samband med att Kalifornien röstade för att avskaffa förbudet mot försäljning av just obehandlad mjölk och tycker den innehåller många bra argument.
Historiskt har människan ätit och druckit pastöriserad & homogeniserad mjölk i cirka 100 år och och opastöriserad och ohomogeniserad motsvarighet i 1000-tals år. Att produkterna metaboliskt skulle vara likvärdiga förefaller osannolikt.
Ett oerhört intressant experiment som visar att just pastöriserad och opastöriserad mjölk inte är likvärdiga är kattexperimentet som Francis Pottenger Jr ledde. För den som inte sett dokumentären på youtube om experimentet, leta upp den och se den.
Skulle aldrig köpa det, när jag läsa rapsolja blandat med vatten mår jag verkligen illa, literally.
Men det är ett bra exempel på riktigt bra marknadsföring! Det (o annat) blir deklarerat som klimatsmart/klimatvänligt ‘hälsomat’ och alla bli lurad som vill inte tänka lite längre och köper det. Jag har tom sett att folk drycker det fast det smakar inte de! Bara för att det är så hälsosamt. Imö kan all mat som är hälsosam bara smaka bra, annars skulle människan inte har ätit den. Brainwashed from food industry.
En annan aspekt är att det enligt nedanstående är framprocessat maltsocker. Kommentera gärna om du har annan kunskap om det som beskrivs.
Skrivet av Mats-Eric på äkta vara:
”Innehållsförteckningar säger dock inte allt. För hur får man egentligen fram en så söt mjölkliknande dryck ur den rätt kärva havren? Det frågade sig den brittiske näringsforskaren Matthew Dalby. I en serie tweets från 2018 går han igenom den beskrivning av de olika produktionsstegen som företaget har lagt upp på sin hemsida. Enligt hans slutsats är Oatlys mjölkalternativ i huvudsak en havresmakande maltsockerdryck med kvarvarande fibrer från den havre som i övrigt har avlägsnats – plus tillsatta vitaminer och kalcium. Att maltsockret inte finns med i ingredienslistan är helt enligt reglerna. Det uppstår under själva processen när man i ett av produktionsstegen bryter ned havrens stärkelse med hjälp av enzymer.”
Länk till ovanstående: https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=195584
Det är samma sak med precis alla växtbaserade mjölkersättningar. Oerhört mycket vatten och extremt lite av nötterna/havren/eller vad det nu är. Till ett betydligt högre pris än vanlig mjölk.. OM man nu vill använda sig av tex mandelmjölk eller havremjölk, eller något liknande så skulle man tjäna multum på att göra den själv. Och då skulle man så klart också slippa surpla i sig en massa olika typer av förtjockningsmedel som verkar vara standard i alla såna här produkter.
Nu är det ju många som väljer bort mjölk ur miljösynpunkt. Finns ju de som är mer oroliga för miljön än den egna hälsan, och därav inte kan tänka sig animaliska livsmedel. Skulle bli spännande att se hur det skulle bli om alla på planeten unnade sig en keto-diet
Antagligen extremt bra. Tänk så bra att använda HELA djuret, tänk så mättande med talg till exempel, som många gånger bara slängs!
Väljer det för att djur inte ska utnyttjas och dödas.
Hej! Har aldrig testat, och det är sååå icke mat för mig. Ett dyrt sätt att tro att man är hälsosam. Har inte testat några av deras produkter.
En annan “rolig” grej med Oatly och andra växtbaserade drycker/extrakt:
Jag forskar med metabolism och på att säkerhetstesta kemikalier som ska brytas ner av m’nniskor. En stor del av jobbet är att se hur mycket av ett bekämningsmedel som sprayats på växt till slut hamnar i det som människor ska äta – alltså frukten eller nöten. Det man gör då i labbet är att man ser till att nöten mixas för att sedan blandas med olika vätskor (till exempel vatten eller olika oljor). Man kör sedan allt i en centrifug för att skölja bort fibrer. Så det vi gör för att dra ur och koncentrera alla gifter som sprayats på enväxt är altså precis samma process som används för att göra mjölk av samma växt (lägg till Martinas favvo-emoji – han med monokel- här 🙂 )
Växt- och nötmjölkar är nya påfund, så det finns ännu inga riktlinjer för hur mycket bekämpningsmedel som får finnas i dem. Mjölk från djur däremot är väldigt kontrollerat av EU – just på grund av att framför allt barn i europa dricker djurmjölk – och det är stenhårt att inget spårämne från bekämpningsmedel eller veterinärmediciner som givits till djuret får finnas i mjölken.
Så om man promt ska dricka underliga mega-processade växt extrakt – se i alla fall till att de är ekologiska fram tills dess att säkerhetsforskningen kommit i kapp och kan sätta gränsvärden.
haha BAM!!! Tack Tee det var jätteroligt att få lära sig! Monokel-smiley-five!
Varför betalar människor för dyrt omega 6-vatten?
Därför att det är:
1. veganskt
2. gott (tycker vissa)
3. fettsnålt (fettskrämda)
4. marknadsförs som hälsosamt
Dvs. okunskap.
Det är några av mina tankar kring det i alla fall.
För ett par år sedan kvalade jag in på exakt alla dina punkter. Trodde att jag räddade kor och mig själv genom att hälla havredryck i kaffet istället för mjölk, ville bara ta hand om mig och världen. Tur att livet har oändliga möjligheter att lära om! ✌?
Hej, Använder kokosgrädde i mitt kaffe mycket gott!