Sköldkörteln, Hypotyreos – del 2


Jag tänkte prata lite om tyroidhormonerna, för de där med underaktiv sköldkörtel börjar bli ett folkhälsoproblem. Särskilt för kvinnor. Förr va de mest kvinnor efter klimakteriet som fick problem med sköldkörteln men nu går de ned i åldrarna.

TSH, T3, T4 och Levaxin

Har du hört talas om de här förrut? Vad är vad? Låt oss ta de från början! Sköldkörteln är en körtel som sitter på halsen och bestämmer till stor grad, om inte helt och hållet hur kroppen ska använda sin energi. Den tillverkar egna proteiner och kontrollerar också kroppens känslighet gentemot andra hormoner. Hormoner som tillverkas av sköldkörteln är T3 och T4, vilka reglerar hastigheten på ämnesomsättningen.

Både jod (icke-metalliskt grundämne) & tyrosin (aminosyra) bygger upp både T3 och T4.

Sköldkörteln producerar också calcitonin som är viktigt för kalciumbalansen i kroppen. Ytterligare en ledtråd till hur extra kalcium kan påskynda viktminskning.

Hur mycket hormoner som pumpas ut från sköldkörteln är reglerat av TSH (Tyroidstimulerande hormon) som produceras i hjärnan, som i sin tur regleras av TRH (tryptropin utsöndrande hormon) som produceras i hypotalamus.

När man har problem med sköldkörteln har man antingen under/överproduktion av TSH eller över/underproduktion av tyroidhormonerna T3/T4.

Högt TSH (> 10mU/L) betyder att kroppen försöker gasa men inget händer, med högt TSH försöker kroppen pressa upp förbränningen genom att överkompensera med högt tyroiodstimulerande hormon. Det här är en varningssignal om att hypotyreos är på g.

Mycket lågt värde på tyroidhormonet T4 betyder att kroppens förbränning är ”avstannad” men viktuppgång är inte de enda dilemmat.

Några fler symptom

 • Trötthet, alltså ”sova-trött” väldigt ofta
 • Depression, nedstämdhet känsla av att något är ”fel”
 • Förstoppning
 • Mental tröghet
 • Frusen och torr hud
 • Håravfall
 • Ansiktssvullnad

Om du gör ett tyroidtest som visar normala världen betyder det inte att du är frisk om du ändå har symptomen. Vad som är viktigt är inte huruvida det finns tillräckligt med tyroidhormoner utan huruvida de kan docka med sin receptor. Testerna visar inte det, därför går SYMPTOM före TESTSVAR!

Jag skrev ett inlägg om LCHF och hypotyreos med steg-för-steg fixar för en slö sköldkörtel. Protokollet är för ketogen kost, alla förstod inte det. De är alltså för de som redan äter LCHF och vill läka kroppen naturligt. Om du inte äter lågkolhydratkost rekommenderar jag följande:

 

 • Eliminera allt gluten, all mjölmat och alla flingor
 • Eliminera all alkohol
 • Eliminera allt överflödigt koffein
 • Sov klockan 22 varje dag
 • Ät extra selen
 • Ät med fördel inälvsmat såsom lever, njurar osv

Andra tester man kan göra är att testa för läckande tarm, det kan man göra hos läkaren det heter Laktulos/Mannitol test eller permeabilitets screening. Personer med autoimmuna problem har nästan alltid läckande tarm, och då gör det väldigt stor skillnad att försöka laga den.

Jag skriver massor om det i min bok Magstarkt, egentligen var det inte meningen att avsluta med oförblommerad reklam men såg precis att Adlibris säljer ut den för 99:- så jag tyckte att det var värt att nämna 🙂


Similar posts
 • Svar på frågor: LCHF & Hypotyreo... Josefin: Jag upplever att jag, trots att jag är i ketos sedan början av oktober, inte släpper ett enda gram fett på kroppen. Istället för att tappa 2kg fett har jag istället lagt på mig 2kg. Sedan i våras har mitt då gränsfall TSH värde försämrats samt att jag fått mineral brister (zink tex). Förmodligen har [...]

45 Kommentarer

 1. avatar Julia
  20 juni, 2013    

  Inte alla blir bra av enbart Levaxin (T4)! Ibland behövs även Liotyronin (T3) tillföras.

  Har själv hypotyreos sedan födseln, åt Levaxin i 24 år och var en zombie trots ”bra värden” enligt läkarna. Läkarna kan mycket, men långt ifrån allt. Och de är definitivt långt efter vad gäller hypotyreos. Tyvärr.

  0
  • avatar Martina
   20 juni, 2013    

   Jo jag är fullt medveten om detta, en del läkare vill dessutom (konstigt nog) inte ens skriva ut T3! T3 har nästan alltid bättre effekt än Levaxin.

   0
   • avatar Julia
    20 juni, 2013    

    Ja, det har det! Många har problem med omvandlingen från T4->T3 i kroppen. T3 är ju direktverkande i kroppen, den behöver inte göra något utan kan bara tillgodogöra sig det direkt.

    Allra bästa är egentligen naturligt sköldkörtelhormon, som innehåller t4, t3 och calcitonin (precis som en frisk körtel skulle producerat). Men då krävs licens och i stort sett får man kriga till sig det (been there, done that). Först ska man övertyga läkarna (som har noll koll om medicinen), sen läkemedelsverket. Och detta medan man mår skit för att kroppen inte producerar som den ska? Yay…

    Är många bodybuilders som tar t3, i fettminskande syfte. Men har man inte hypotyreos så löper man risken att paja sin sköldkörtel om man tar t3 (den tycker då den får alldeles för mycket och stänger ner egna produktionen). Så det är inte att leka med alls.

    Sen är det inte alltid man har alla symtom. Jag gick runt och var konstant varm med ”bra värden”. Aldrig frusit. Somrarna var ett helvete för min del, brann upp helt enkelt. Jag tror inte det är så att termostaten ”vrids ner” i kroppen utan att den helt enkelt är ur funktion, och det är olika hur man reagerar då.

    1+
    • avatar Annelie
     9 januari, 2017    

     Jag tar naturligt tillskott av frystorkad sköldkörtel från ko, Holistic Thyro. Den går att köpa av utbildad naturterapeut och man behöver därmed inte ens gå till vårdcentralen. Jag har tagit det en tid nu och känner stor skillnad mot hur jag mådde med Levaxin som jag tagit i 6 år utan att må särskilt mycket bättre. Det blir dyrare, men det är det värt tycker jag.
     T3, T4 och tsh kan man ta prov på själv via werlabs.

     1+
     • avatar Linda
      9 januari, 2017    

      Tog du bort levaxinet direkt när du började med holistic thyro? Eller trappade du ner?

      1+
     • avatar Dzeni
      25 april, 2017    

      Hej och tack för info.. funderar på att börja med Nöt Thyro oxå.. men, vet inte vilken styrka ska ta. Idag äter jag bara 100 mg Levaxin.
      Hur mkt äter du utav Thyro Nöt?
      Tack för svar
      Dzeni

      0
 2. avatar sven
  20 juni, 2013    

  Leptinet reglerar delvis sköldkörteln och många är leptinresistenta.
  Det har inte tagits upp i den allmänna debatten.
  Feta är ofta ointresserade av att röra sig, det kan förklaras med att dom har leptinresistens och att deras sköldkörtel då är nedreglerad en aning.

  0
  • avatar Martina
   20 juni, 2013    

   Leptin har ett finger med i spelet lite överallt 🙂

   0
 3. avatar Therese
  20 juni, 2013    

  Jag har väldigt hög förbränning, men inga problem med sköldkörteln. Men har jättesvårt att gå upp i vikt, vad är fel då?

  0
 4. avatar Yvonne
  21 juni, 2013    

  Jättebra skrivet. Vi är många som har problem med underproduktion av sköldkörteln men eftersom det inte alltid syns i blodprov så får vi ingen hjälp. Har ätit LCHF i över tre år men inte gått ner i vikt – skyller det på hypo, men mår bättre i magen än tidigare. Skulle vara ett stort steg för Sverige om man kunde få använda naturligt hormon från gris utan att behöva söka licens som oftast blir avslagen. Om jag vill prova så borde det ligga på mitt ansvar, tycker jag. Ha en härlig midsommar! 🙂

  0
 5. avatar Ingmar
  21 juni, 2013    

  Det är märkligt det här med läkare och T3…
  Min sköldkörtel är bortopererad pga cancer och jag tar enbart Levaxin. Jag tar prover en gång om året, men då bara på THS och T4. Sist frågade jag om T3 och fick ett irriterat svar att ”Det mäter vi aldrig!”. Jamen jag har läst att det är viktigt att nivån på T3 också är rätt. ”Folk skriver så mycket på nätet!”. Hade jag fått detta svar från någon allmänläkare hade det varit en sak, med detta var på endokrinologen på Sahlgrenska…
  Jag mår bra, så jag orkade inte bråka.

  2+
  • avatar Estelle
   9 januari, 2017    

   Märkligt och beklagligt! Har alltid tagits även T3 när de har kollat sköldkörteln för min del och då enbart på vårdcentralen!
   Sen att jag till och med har fått höra av läkare att mina symptom tycks vara relaterade till sköldkörteln men ändå inte får någon hjälp eftersom proverna ser bra ut är en annan femma! 🙁

   0
 6. avatar Mats
  21 juni, 2013    

  Trevlig midsommar

  Sportfotograf
  http://www.sportfoton.se

  0
 7. avatar Tom - Kostbloggar.se
  25 juni, 2013    

  Mycket bra inlägg! Problem med sköldkörteln är ett helvete .

  0
 8. avatar Julia
  28 juni, 2013    

  Vad glad jag blev att du tog upp det här! Går inte hitta så mycket information på nätet om hypotyreos där man får någon stöttning eller tips. Fick diagnosen för ett halvår sedan men har haft det i flera år utan att kolla upp det vilket har lett till att jag mår otroligt dåligt. Min T4 nivå ligger på 8 (Normalt är mellan 0,2-10) men även om värdena anses helt okej mår jag inte bra. Har diskuterat med min läkare många gånger och hon verkar inte bry sig. Vad ska jag göra?

  0
 9. avatar Veronika Nordin
  14 juli, 2013    

  Det har börjat komma forskning på vävnadshypotyreos – sköldkörtekproblem på cellnivå – som inte syns i blodproven!

  http://hypotyreos.info/component/content/article/1-ej-kategoriserat/238-hoeg-tid-foer-svenska-laekare-att-upptaecka-vaevnadshypotyreos-ny-artikel-i-medicinsk-access

  0
 10. avatar Carina Rolf
  15 februari, 2016    

  Hade inflammation i sköldkörteln för 4 år sedan. Har senaste åren gått upp ca 15 kg. Spelar ingen roll vad jag gör, dom sitter där dom sitter . För två år sedan fick jag veta att jag drabbats av hjärtsvikt efter en trolig hjärtinfarkt . Fryser är trött och livet känns trist. Börjar misstänks att min sköldkörtel inte gör sitt jobb ”. Fick inga mediciner när jag hade inflammationen. Läker det ut av sig själv? Äter LCHF utan fusk sedan en månad men det händer inget .

  1+
 11. avatar anna
  12 maj, 2016    

  ett tag sedan du skrev detta. sedan dess har det kommit upp en del nya rön.

  efter att varit keto i ett aar, fuskade med en potatis i julas, men annars by the book, började jag maa daaligt, hypotyreossymptom. TSH, T3 T4 test visade inget problem. började gaa upp i vikt. var ännu mer noga med LCHF. blev värre. Tills jag laesta att low carb kan leda till en omvandlingsstörning av T4 till rT3 istaellet för T3.

  http://sockertjocken.se/2014/08/24/bieffekter-av-en-strikt-lagkohydratkost/
  https://www.holtorfmed.com/treating-thyroid-conversion-disorders-with-t3/
  http://cristivlad.com/thyroid-hormone-levels-and-very-low-carb-ketogenic-nutrition/

  saa jag kontakterade lowcarb förespraakare för jag är övertygad om att det är bäst sätt att
  äta. det traakiga var att svaren jag fick var: inbillning. stämmer inte. lchf-are vill inte erkänna att det kanske finns limiteringar och komma med lösningsförslag.

  med mer carbs maar jag nu bättre, träningsresultat bättre. har du experimenterat med carb-ups?

  0
  • avatar Martina
   13 maj, 2016    

   Ja jag har experimenterat med carb ups, jag är inte keto 100% av tiden utan äter de jag känner för då och då. Dock får jag inte så bra effekter av det utan mår bäst när jag håller mig keto. Vi har olika genetik, tarmflora och metabolism så det skiljer sig lite hur man reagerar. Vissa mår bäst med lite carbs från rotfrukter och grönsaker och andra måste vara superstrikta 🙂 Tråkigt att du fick höra att du inbillade dig dina symptom, sånt inside-the-box tänk är jag helt emot.

   0
   • avatar Lin
    9 januari, 2017    

    Men har du kunnskap/kjennskap til at ketogen kost kan gi omvandlingsstörning fra T4 til rT3, istedet for T3? Stemmer det?

    Vet at ketogen kost kan lege mye i kroppen, men har folk blitt frisk fra hypo gjennom å spise ketogen kost? Er fantastisk hvis man kan komme i mål med det! 🙂

    0
    • avatar Martina
     9 januari, 2017    

     Ja absolut, det finns definitivt folk som slutat med sin medicin tack vare keto!

     Jag har inte hört om omvandlingsstörningar, har inte läst eller sett något sådant.

     0
     • avatar Lin
      9 januari, 2017    

      Oppløftende!! 🙂

      0
 12. avatar Isabelle
  9 januari, 2017    

  Martina, när kommer din nya bok på engelska? 😀

  0
  • avatar Martina
   9 januari, 2017    

   I maj! 🙂

   0
   • avatar Isabelle
    9 januari, 2017    

    Då ser vi framemot Maj ! 😉 Tänker köpa ett par ex och ge till mina mest ”fett rädda” klienter som tror det är fel på mig när jag rekomenderar vanligt smör. Här i Holland nu i Januari är det reklam ÖVERALLT för light produkter som ska hjälpa dig att ”komma iform”. Såg att Lidl gjort en som tv teklam som riktar sig till barn om att dricka deras light cola istället för vanligt, helt skruvat verkligen.

    0
   • avatar Bengt D Nilsson
    10 januari, 2017    

    Se till att det skrivs om den på Dietdoctor.com

    0
 13. avatar Ulrika Rylander
  9 januari, 2017    

  Bra ämne

  0
 14. avatar Jerry
  9 januari, 2017    

  Finns det någon teori / vetenskap till varför det har blivit en ökning av problem med sköldkörtlar?

  0
  • avatar Martina
   9 januari, 2017    

   Det är ju från början ett blodsockerproblem, så det har troligen att göra med förändringen av kosten över tid. Det är en teori 🙂

   0
 15. avatar Helena
  9 januari, 2017    

  Det var oerhört intressant vad kommenteraren Anna skrev om rT3, har du hunnit läsa in dig mer på ämnet Martina? Det är ju lite knepigt att läsa och förstå sånt språk för oss vanliga dödliga 🙂 Tack för en toppenbra blogg!!

  0
 16. avatar Annag
  9 januari, 2017    

  Min hund äter levaxin. Men jag ser ingen skillnad före och efter medicin. Måste man medicinera? Vad händer annars? Nån som vet?

  0
  • avatar Estelle
   10 januari, 2017    

   Min mamma har valt bort Levaxin när hon fick det utskrivet för flera år sedan berättade hon nyligen! (Jag hade ingen aning om detta) Hon mådde sämre på den tiden, men mår bättre nu några år senare i alla fall. Men det kan finnas flera skäl till det, till exempel levde hon i en väldigt påfrestande relation, men efter hans bortgång blev hennes liv lättare på många sätt.

   0
 17. avatar Annette
  9 januari, 2017    

  Hej.
  Gäller kostråd vid hypo även om den inte beror på autoimmunitet? Har en strålskadad skölskörtel.

  0
  • avatar Martina
   10 januari, 2017    

   Jag vet inte faktiskt, men jag tror det.

   0
 18. avatar Heidi
  9 januari, 2017    

  Hej Martina! Kan inte du skriva om syra-basbalansen som jag nyss kommit över. Jätteintressant och är väldigt nyfiken om dina tankar kring det.

  0
 19. avatar Morgan
  9 januari, 2017    

  Väldigt intressant och spännande blogg! Tycker jag berör mig väldigt mycket. Samt motivationshöjande och bra på alla sätt.Tack!

  0
  • avatar Martina
   10 januari, 2017    

   Tack så mycket 🙂

   0
 20. avatar Olivia
  24 januari, 2017    

  Hej Martina!
  Jag har precis fått tillbaka provsvar från Werlabs efter att ha testat just sköldkörteln och då såg det ut så här:
  Hormoner
  P-Trijodtyronin, fri mitt värde: 3.2
  gränsvärde: 3,3-6,0 pmol/L
  P-Tyreotropin (TSH) mitt värde: 1.5
  gränsvärde: 0,4-4,0 mIE/L
  P-Tyroxin, fritt mitt värde: 13
  gränsvärde: 10-22 pmol/L
  Läkaren tyckte att T3 var något lågt och att jag skulle kolla upp det igen efter 2-3 månader. Min fråga till dig är hur pass mycket stress påverkar T3? Jag har haft en otroligt påfrestande period i cirka 3-4 månader där jag även sovit extremt dåligt. Jag går ändå ner i vikt, cirka 0,5kg i veckan och är varken förstoppad, svullen eller trött under dagen som var symptom på låg sköldkörtelhormon.
  Förutom sömnrubbningen så mår jag väldigt bra. När det gäller den så vaknar jag EXAKT 03-03.30 varje natt vilket driver mig till vansinne. Detta har jag gjort varje natt i snart 3 månader. Där tänker jag också att stress borde vara en faktor. Jag lägger mig klockan 22, men det hjälper inte. Har köpt zink, magnesium som jag tar innan läggdags. Har du fler tips på att sova hela natten igenom?

  Tack för att du delar all din kunskap och tar dig tid!

  0
  • avatar Martina
   24 januari, 2017    

   Sömn och stress påverkar sköldkörteln och T3 väldigt, väldigt mycket. Det låter som att det är dina binjurar som är lite trötta, men inte utbrända. Trötta. Du behöver få ordning på stress och sömn, se om du kan få lite melatonin utskrivet eller köpa hos nån hälsokost som fortfarande har det inne. Meditation är väldigt effektivt också, finns massa gratis guidade meditationer på youtube 🙂

   0
 21. avatar Linda Bengtsson
  21 februari, 2017    

  Hej Martina

  Linda Bengtsson heter jag och har läst din bok Magstarkt. Väldigt intressant och jag har självklart provat några av dina tips. Jobbar just nu på att få ordning på och bygga upp tarmfloran. Har hittat probiotikan med många bra bakteriesträngar. Dessvärre så ingår nästan alla i familjen Firmicutes.
  Du nämner i boken att man (lite generaliserar) kan se om personer har större andel Firmicutes eller Bactereoidetes ifall man är kraftigare eller smalare… Kanske har jag fattat fel, men jag skulle vilja bygga upp min tarmflora med Bactereoidetes. Problemet är att jag inte vet vad jag ska leta efter för kosttillskott?
  I din boks appendix 1 finns en jättebra lista på bakteriesträngar och vad de är bra för, men återigen så är de flesta inom familjen Firmicutes. Skulle du kunna lista upp några inom familjen Bactereoidetes?

  Kanske vet Du exempel på kosttillskott som innehåller Bactereoidetes?

  Tack för fantastiska böcker och en fantastisk blogg.

  Vänliga hälsningar
  Linda Bengtsson

  0
  • avatar Martina
   22 februari, 2017    

   Hej, tack!

   Jag tror inte att de bakterierna jag räknar upp i boken tillhör firmikuterna utan är bifidobakterier bland annat. Om du köper en probiotika som inte kommer från mejerier utan från jord och liknande, kommer du få en grym sammansättning 🙂

   0
 22. avatar Anna-Karin
  8 mars, 2017    

  Hej! När jag ändå är på IHERB för att beställa HCL-tabletter så tänkte jag köpa Kalcium..
  men vilken sort skulle du valt?
  Enart från citrat eller mixen?

  Calcium (from 80% Carbonate, 10% Citrate, 10% Amino Acid Chelate)
  Calcium (from Calcium Citrate)

  Vänliga hälsningar Anna-Karin

  0
  • avatar Martina
   8 mars, 2017    

   Jag hade valt den billigaste, använder inte kalcium och har aldrig gjort så jag vet inte vad som är bra. I den situationen går jag mycket på reviewer 🙂

   0
 23. 7 april, 2017    

  Intressant skrivet om sköldkörteln. Jag hade turen att träffa en läkare på mag/tarm mottagningen som undrade varför jag äter Levaxin? Han sa att kroppen reagerar med höjda värden vid stress, infektion med mera. Nu tänker jag fasa ut mit lecvaxin helt och provar istället med Holistics Thyro. Tar det dock väldigt lugnt.
  Har en Ulcerös i botten och äter lågkolhydratkost sen många år tillbaka. Vilket på många sätt förbättrat mitt liv.
  Första gångn jag besöker dig. Väldigt trevlig blogg.
  Ha det gott.

  0
  • avatar Martina
   7 april, 2017    

   Tack för din kommentar Anne, kom gärna tillbaka! 🙂

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Välkommen! Jag som driver den här bloggen heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, LCHF/ketogen kost, träning, målplanering, produktivitet och lifestyle design!

Alla kommentarer godkänns manuellt och besvaras så fort som möjligt. Klicka här för att kontakta mig personligen

Jag har alltid jobbat med forskning på olika sätt och just nu jobbar jag som scientific editor i Kina. Närmare bestämt Shanghai där jag bott snart 3 år. Jag är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Senaste kommentarerna

Annonsera via Tailsweep