• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Personligt
  • Business & ekonomi
  • Lifestyledesign
  • Veckans arbete

Veckans arbete

9 March, 2019 16 Comments Written by Martina


Bild till vänster – gårdagens lunch, bild till höger – ett smarrigt alternativ till fröknäcke 

Det har varit lite tyst här på bloggen i veckan för att jag arbetat hårt med en ny bok. Som du förstår av bilderna så har den med mat att göra… och jag vet att jag sa “aldrig igen att jag gör en kokbok” men det här är faktiskt inte en kokbok! Några recept finns, men det är mest i illustrativt syfte. Jag har en helt ny “take” den här gången och det ska bli jättespännande att se vad du tycker sen!

Faktum är att hur den här veckan artade sig var mer eller mindre ett mirakel. Du känner ju mig vid det här laget och vet att jag lagar mat hellre än bra, vilket gör att en sån här grej är ganska ångestladdad för mig. Jag är FÖR långt utanför min komfortzon, men som av en händelse lyckades  Maggan både lära känna och koppla ihop mig med en grym ketokock i Göteborg – trots att hon själv bor i Stockholm!


Det var med väldigt kort varsel. Och jag var på konferens i Amsterdam i helgen också, även det med kort varsel, så allting gick i ett. Jag klev av planet på Landvetter i söndags, hoppade på en buss in till stan och mötte upp ketokocken på Espresso House. Med papper och penna i högsta hugg satte vi oss för att planera tillsammans, och det visade sig att han var hur trevlig och hjälpsam som helst – och bara sprutade idéer!


Vi bestämde att han skulle komma hem till mig torsdag, fredag (fotodagarna) och helt enkelt hjälpa mig under fotningen. Det gjorde han med besked! Tackade Gud många gånger under torsdagen för Maggans kusligt bra förmåga att koppa ihop rätt personer vid exakt rätt tidpunkt!

Här jobbar Katja med ett upplägg till boken. Under de här två dagarna har mitt kök sett ut som en fotostudio 🙂


Det är många som är nyfikna på hur det går till att göra en bok, så jag kan ju nämna det att författarens jobb är att leverera en grym idé och en text och inget annat. Jag sätter inte designen, jag sätter inte boken och jag fotar inte bilder eller omslag eller något sådant. Vissa författare skriver inte ens sin egen text utan har spökskrivare, men det skulle jag aldrig någonsin ha! Nevah evah!

Alla författare skriver i word, några enstaka skriver med penna och papper. Vad man skriver på/i är det minsta problemet så länge det skrivs, men försök aldrig någonsin att designa någonting det upprör bara förlagen enligt min erfarenhet. Håll dig till plain text 🙂


Och apropå plain text, så är det vad jag kommer ägna mig åt den närmsta tiden. Växlar upp skrivandet en del nu och det inkluderar även blogg!

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Business & ekonomi, Lifestyledesign, Personligt
bokskrivande, lifestyledesign
Similar posts
  • Planera för framtiden med negativ vis... — Jag gör alltid planer för framtiden så den här situationen vi är i nu är inte så annorlunda från vanligt för min del, men tar det ändå som en påminnelse att ha lite multipla framtidsalternativ och back-up planer. Därför handlar dagens inlägg om negativ visualisering! Vad är negativ visualisering? Det låter ju helt bakvänt att [...]
  • Guide | Så är du produktiv hemma! — Jag gjorde en video om produktivitet hemma. Det är något som kan ta tid att lära sig om man inte har övat på det tidigare. Jag har övat i 7 år så jag är ganska bra på det vid det här laget, men så har det verkligen inte alltid varit! Nu har jag inte bara [...]
  • “Don’t let a good crisis ... — Winston Churchill sa en gång: “Don’t let a good crisis go to waste” och menade att i varje kris döljer sig många nya möjligheter. Det lärde jag mig också genom mina studier av den spirituella världen, att i varje misslyckande döljer sig ett frö till framgång. “Don’t let a good crisis go to waste” Jag [...]
  • Självmedvetenhet & målfokus — Min dagliga “future self journaling”  Varje dag i alla väder skriver jag dagbok och har gjort det sedan 1996. Då var det för hand i sådana där dagböcker med lås på och sedan blev det på datorn i lösenordsskyddade word-dokument. Jag skriver varje morgon allting som kommer ut, alla tankar och funderingar och jag har [...]
  • Daglig inventering | Självförbättrin... — Jag gillar reality-checkar. Jag gillar rå ärlighet och därför har jag faktiskt slutat med affirmationer och sånt sedan ett bra tag tillbaka. Affirmationer och tacksamhetsdagbok var ju på tapeten väldigt länge, men nu har jag börjat göra tvärtom. Bra eller ej men det funkar! Detta är ingenting för dig med avgrundslåg självkänsla eller självhat. Du [...]
Mer om blue light blocking
Logiktest från Expressen Hälsoliv

16 Comments

  1. Maiju Maiju
    13 March, 2019    

    Kul med bok! Är det rått kött på lunchen?
    Kan du skriva lite tips på Amsterdam? Ställen att besöka, matplatser, träning osv?

    Reply
    • Martina Martina
      13 March, 2019    

      De har en kul jordnötssmörsbutik, det är allt jag vet 🙂

      Yes, lunchen var 100% raw food.

      Reply
  2. Lenaa Lenaa
    10 March, 2019    

    Spökskrivare, really?! Varför väljer man att ha det, då är man ju “bara” personen med idéen och sen ta åt sig äran (och pengarna?) för någon annans jobb? ?
    Bra att du inte gör det, Martina! Och ska bli spännande och se vad det är för en bok ni plåtat till ?

    Reply
    • Martina Martina
      11 March, 2019    

      spökskrivaren får förstås betalt som för vilket annat jobb som helst 🙂

      Reply
      • Lenaa Lenaa
        11 March, 2019    

        Absolut, jag menar att dom troligen får mindre betalt än författaren, om jag gissar och antar lite ?

        Reply
        • Martina Martina
          12 March, 2019    

          Beror nog på… undrar vem som får största cutten när Neil Strauss skriver en bok åt Jenna Jameson till exempel…

          Reply
  3. Anna Anna
    10 March, 2019    

    Undrar varför det är så mycket grönsaker som fotas när du aldrig lägger upp sådana rätter på insta/blogg? Kan verka lite konstigt att göra en bok om något du inte själv förespråkar. Det är tom lite känsla av “anti-grönsaksätare” i blogg o insta.

    Fö tycker jag din blogg/böcker mm är toppen 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      11 March, 2019    

      Du kommer förstå när den är klar 🙂

      Reply
  4. Hannas krypin Hannas krypin
    10 March, 2019    

    Min adress blev visst fel . ?

    Reply
  5. Hannas krypin Hannas krypin
    10 March, 2019    

    Det låter verkligen jätteintressant. Hoppas att du delar med dig av lite smakprov.

    Ps. Tre veckor med keto nu, ett snedsteg i onsdags och personbästa på fem respektive åtta kilometer idag. ???

    Reply
    • Martina Martina
      10 March, 2019    

      Starkt jobbat! 😀

      Reply
  6. Maija Maija
    10 March, 2019    

    Härligt, jag ser fram emot din nya bok..

    Reply
    • Martina Martina
      10 March, 2019    

      Kul! 😀

      Reply
  7. Hampus Hampus
    9 March, 2019    

    Väldigt intresserad av det där icke-fröknäcket! 😀

    Reply
  8. Margareta Lundström Margareta Lundström
    9 March, 2019    

    Ja ibland bara händer det.
    Kul att det blev så lyckat.

    Reply
    • Martina Martina
      9 March, 2019    

      Ibland händer det! 😀

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: