“Jag äter fisk och ägg, men jag äter inte KÖTT”
“Jag äter inte RÖTT KÖTT”
“Det KÄNNS så BRA att inte äta KÖTT, jag känner mig så LÄTT, inte sådär jobbigt MÄTT”
När jag var vegetarian så tyckte jag också att det KÄNDES så himla bra att inte äta kött. Det KÄNDES förstås inte så bra att ha extrem IBS, inflammerad tarm, allergier, ångest, trötthet, muskelsvaghet, dålig hårväxt och sköra naglar. Men kött åt jag ju inte i alla fall, och det kändes ju himla skönt ändå.
Varför?
Vad jag ser gång på gång är att de här känslorna inte håller för en logisk analys. Människor har alltid KÄNT saker kring mat som har varit totalt ogrundade. Varför säljer till exempel detoxkurer och böcker om detox väldigt bra? För att folk KÄNNER sig förgiftade och i behov av en detox, trots att vi har lever och njurar som gör det jobbet åt oss.
De flesta behöver inte någon avgiftning och att tro att gröna smoothies eller kaffelavemang ska göra någon skillnad om livsstilen i grunden är ohälsosam, är att lura sig själv.
Varför KÄNNS det så BRA att inte äta kött?
Anledningen till att det för många inte KÄNNS bra att äta kött är på grund av låg produktion av magsyra. Det yttrar sig ofta som att det är jobbigt och obehagligt att äta kött, som att det inte riktigt bryts ned.
Andra anledningen verkar vara medial hjärntvätt, att visst animaliskt protein (som fisk) är bra men annat animaliskt protein (som ko) är jättedåligt. Ett helt grundlöst antagande som inte håller för granskning.
Tredje anledningen verkar vara på grund av hur man graderar djurens värde. Fiskar verkar inte ha så högt värde eftersom så många, till och med veganer “äter fisk ibland.” Varför då? Vad har fisken gjort för ont?
Små djur eller vattenlevande djur har lågt värde och större djur, särskilt gräsbetare har högre värde. Är det verkligen logiskt?
App, app, app!
Forskningen kring rött kött bla bla bla…
Här kommer en hemläxa för dig som fortfarande tror att rött kött är ohälsosamt.
- Välj ut 3 vetenskapliga artiklar som vinklar rött kött i dålig dager, inte allför gamla.
- Hur utfördes studien? Människor eller djur? Om djur, var djuren gräsbetare eller köttätare? Om människor, åt de uteslutande kött eller åt de fler saker?
- Är artikelns slutsats kongruent med evolutionslära? Varför, varför inte?
Uppsatsen ska vara inne senast måndag! 😉
Ärligt talat. Det är bra att börja fråga sig själv varför-frågor (som ett barn). Fråga dig själv varför tusen gånger för att hitta kärnan i dina egna beteenden, och för att se om de verkligen gynnar dig.
Bra skrivet! *applåderar*
Såg du tv4-nyheterna imorse. De rapporterade om en studie som visade att vi lever längre med 55% kolhydrater som potatis och ris på tallriken och mycket vegetariskt protein. Studien var från 80-talet men någon hade dammat av den och dragit någon slutsats. Jag satt och jobbade och lyssnade med ett halvt öra men skulle bra gärna vilja veta vilka som ligger bakom studien 🙂
Skriver ett inlägg om det nu.
Toppen inlägg!!!
???- jag bara älskar dina provokativa blogginlägg, det får en verkligen att tänka till! Tack! ??
Tack, jag som är så snäll 😉
HAH! xD
Precis!
Bra skrivet Martina.
En annan sak tror jag är att många värderar djur högre än människa. Man märker det på många, till synes helt olika sätt. Som att låta tex sin hund tugga i och fördärva gästens skor, eller som att sätta sin hund vid bordet där människor sitter. Att inte vidta säkerhetsåtgärder när man går ut med sin hund, vad spelar det för roll att någon blir biten.
På samma sätt sätter man djurvälstånd högre än människors hälsa när det kommer till maten. Visst, det är snällare för djuren om jag väljer ett kilo morötter till middag, men det har valet skadar ju mig. Men som sagt- i mångas ögon är djur mer värdefulla än människor, så därför.
Faktiskt, det har du ju helt rätt i!
Går ju inte heller generellt att säga att det ena är bättre än det andra.
Man ska ju äta det man mår bra av. Och det gäller ju både fysiskt och mentalt.
Tycker man det är förkastligt med djurtransporter och dålig djurhållning så
kanske man inte ska äta kött. Får man problem med magen av råkost så
ska man väl inte sitta och knapra isbergssallad, selleri och morötter hela dagarna.
Finns inget som passar alla. Som tur är så är vi alla olika!
Vad det gäller miljöaspekten så är det lätt att känna sig som en “bov” själv kör
jag väldigt mycket (långt att pendla och inte praktiskt möjligt kommunalt) vilket
inte heller känns bra och ju påverkar mer än de kilo kött jag undviker.
Men jag äter gärna vegetariskt och mår bra av det så varför inte..
Boken: Dag 3 i fas 1
Finns det ett syfte med samma maträtt lunch och middag eller är det tryckfelsnisse som
varit framme …… Alla andra dagar i alla faser har olika rätter
Det ska vara så 🙂 Logistiska skäl
Nu är det allvar i trettio dagar och förhoppningsvis mer 🙂
Allergi: Vilket annat kött kan ersätta fisk?
Viktminskning: Vilka middags-/lunchrecept ska undvikas?
Syfte: Går autoimmuna före vikt?
Hur ska man portionsfördela de recept som inte har angivelse?
Allergi: Du kan använda alla typer av kött, kanske kalkon eller kyckling kan ersätta fisken.
Viktminskning: undvik allting med nötsmör, mejerier och alla efterrätter.
Syfte: Ja autoimmunitet går ALLTID före viktminskning, men om din kropp vill släppa ifrån sig vikt så gör den det.
Jag tänker precis som Ingrid att man känner sig som en miljöbov om man äter kött med tanke på att vi överallt får rådet att det är skadligt mot miljön. Dagligen, speciellt under den här sommarens extrema väder, får vi höra ”Alla kan göra något för att dra sitt strå till stacken, tex kan man börja med att minska på köttet vi äter”.
Jag känner mig alltså nästan som en bov om jag äter kött idag.
Tycker det är hemskt tråkigt 🙁
Jag är inte vegetarian, men väljer att äta merdelen vegetariskt. Och det är ur ren
miljöaspekt. Har inte djupdykt i alla undersökningar men tycker att det låter
logiskt att det påverkar miljön mer att producera ett kilo kött än ett kilo morötter.
Och som du säger så finns det annat som påverkar växthusgaserna mer, men
kan jag minska mina utsläpp med några kilo Co2 så tycker jag att det känns
bra att kunna göra det.
På nåt sätt tycker jag att bara för att stora multinationella företag sabbar miljön
så kan inte jag skippa mitt ansvar att försöka göra vad jag kan.
I övrigt kan jag säga att jag mår varken bättre eller sämre om jag äter kött eller vegetariskt.
Reflektion 1: Man byter inte ut 1 kg morötter mot 1 kg kött, det är minst 4 gånger så mycket energi i kött som i grönsaker.
Reflektion 2: Ekologiskt närodlat gräsbeteskött kan knappast sägas släppa ut CO2 som påverkar miljön. Jag har hört att antalet nötdjur idag är lika eller mindre än på 60-talet. Den köttkonsumtion som ökar är snarare kyckling.
Reflektion 3: Att leva på en kost med mycket kolhydrater gör att man andas ut klart mer CO2 jämfört med att äta fett och protein, så vill man bidra till mindre CO2-utsläpp är det ett bra tips.
Reflektion 4: Den industriskaliga produktionen av vegetabilier utarmar odlingsmarken och konstgödsel kan inte tas fram i oändlighet. För en långsiktig hållbar odling av vegetabilier behövs djurhållning för gödseln. Det finns en del exempel på framgångsrika projekt där man “planterat in” boskap i gränsområden till öknar, och där växtligheten gynnats.
Jag håller med dig till !00 %. T.ex. utarmar rapsodling jorden till den milda grad att det inte går att odla ens ett grässtrå om man inte konstgödslar först. Och konstgödesl är en massiv miljöbov i sig. Konstgödsel består i allmänhet av tre näringsämnen, kväve, fosfor och kalium. Dessa ämnen fogar man samman i en fabrik till pellets som är lätta att sprida på åkrarna. Processen slukar mycket energi (naturgas) och bidrar till växthusgaser och klimatförändringar. Konstgödsel förstör miljön och ger mat med dåligt näringsvärde. Genom att ensidigt satsa på kvantitet i jordbruket kan vi idag framställa enorma mängder mat – med dåligt näringsvärde. På hundra år har jordbruksutvecklingen lett till förstörda jordar och ökenbildning på en del håll i världen. Var finns det miljövänliga i den hanteringen?
Tack, bra synpunkter.
Svårt att jämföra ett kilo kött och ett kilo morötter. Du måste jämföra näringsinnehåll för att det ska bli rättvisande. Hur mycket morötter måste produceras för att motsvara näringsinnehållet i ett kilo kött?
Oändligt, eftersom morot innehåller nära 0 gram protein/100 g.
Fast jag tänker vad gäller miljö att det är långt mer än om det är veg eller inte som påverkar. Näringsvärdet spelar ju också roll, du får ju i dig mängder med mer energi, vitaminer och mineraler från 1 kg kött än från ett kg morötter. Hur ofta jämför man energiåtgång/miljöpåverkan i relation till näringen som produkten ger? Alltså inte kcal, för det vet jag att det görs ibland – men inte mot vitaminer, mineraler och andra byggstenar vi behöver.
Sedan måste man ju skilja på äpplen och päron som vanligt… För ofta verkar man jämföra lokalt producerad ekologisk potatis med industriproducerat antibiotikaspäckat “fulkött” från sydamerika där man skövlat regnskogar för att få plats med dem och stoppar dem fulla med besprutade hitte-på-kraftfoder där djurhållningen dessutom är katastrofal. Men hur ser miljöaspekten ut om man jämför lokalproducerat, ekologiskt gräsbeteskött med gmo-sojaprodukter från extremt stora monokulturer besprutade med monsatos älskade glyfosat som växt på andra sidan jordklotet (där arbetarna drabbas av cancer och missbildade barn) som sedan skickats mellan massa länder för att processas hårt i olika fabriker?
Jag kan aldrig tro att sojaprodukten är mer miljövänligt för att det är vegetariskt utan tror istället på att se till att köpa ekologiskt och svenskt och rena livsmedel som inte är processade med div kemikalier på fabriker, alltså sånt utan innehållsförteckning eller iaf väldigt kort. Köp om möjligt direkt från gård (och gynna samtidigt svenskt småföretagande). Och det gäller både grönsaker och kött.
Tror att det här med “köttfri måndag” eller vilken dag det nu är borde bytas ut till “lokalproducerad ekologisk måndag” – det skulle ge faktisk påverkan på miljö och hälsa.
Jag fortsätter att med gott samvete (ur ett miljö- och hälsoperspektiv) äta älgkött (eftersom jag har lyxen att bo i glesbygd där var och varannan jagar älg) och köpa KRAV-märkt nötkött från gräsbetande kossor på lösdrift från gårdsbutiken ett par byar bort, med tillägg av lite svenskt griskött och kyckling emellanåt. Och svenska grönsaker.
Håller helt med dig, precis så tänker jag med!
Intressant inlägg, du resonerar helt rätt ur ett biologiskt perspektiv. Jag tror definitivt att animaliskt protein har en positiva effekter på oss, jag är själv en proteinätare av rang och märker klara hälsofördelar.
Det man dock inte kan bortse ifrån är den moraliska aspekten, dvs med den katastrofala djurhållning vi har idag är det inte försvarbart att konsumera kött på det sättet vi gör idag. Är det OK att äta kött som flugits över halva jordklotet och stödja en industri som faktiskt har helt vidriga metoder och en enorm klimatpåverkan? Ärr det OK att till konsumera mer och mer kött eller har vi som människor ett större ansvar än så? Personligen är jag djupt kluven inför denna industri och jag kan inte bara avfärda det som något mindre viktigt. Är vi som människor verkligen inte större än så? Som sagt, jag ställer helt upp på ditt resonemang men jag kan inte bortse från det som köttindustrin skapar.
Hos mig finns det en dubbelmoral: jag konsumerar kött men kan må riktigt dålig över hur vi behandlar djur. Att titta in i ögonen hos en gris som skall slaktas, skakande av rädsla….det gör ont i själen. Jag har åtminstone valt bort fläsk och nötkött och köper endast svenskproducerat kött. (Som om det skulle göra någon skillnad).
Som jag sa till en vegan för några dagar sedan, människor är vidriga. Vi dödar djur och äter och vi dödar varandra. Människan har mördat varenda konkurrent som har funnits under sin utveckling och utrotat mängder med djur så det verkar ligga i vår natur. Det var så vi utvecklades, som jägare och samlare. Våra hjärnor började växa när vi käkade animaliskt fett och protein, och det är på den kosten vi mår bäst.
Jag tycker inte att det är omoraliskt, men förstår att man kan tycka det. Det bästa man kan göra är att köpa närproducerat och stödja lokala jordbruk, och vara keto så att man i alla fall konsumerar hela djuret och inte bara köttet.
Människan har även våldfört sig på, torterat, samt mobbat andra människor under hela vår utveckling. Som du skriver, det verkar ligga i våran natur. Men enligt ditt argument följer det således att det är moraliskt försvarbart att fortsätta våldföra sig, tortera, samt mobba andra. Det är är helt tokigt. Så det argument du framför här håller inte.
Det var inget argument, det var ett konstaterande.
Det känns så bra att äta kött! Helst ekologiskt och/eller från fribetande djur. Linfångad fisk är svårare att få tag på, men det finns. Äter gärna en jättehög med grönsaker till mitt kött och gärna extra fett till (för lite fett i många kötträtter, som t.ex. köttfärs). Saknar inte kolhydrater, men äter lite pasta ibland, för jag känner för det. Kan även äta en bulle om det bjuds, och jag känner för en bulle, men är sällan sugen på det. Men det jag vill säga är att sen jag minimerade mina kolhydrater och ersatte med kött och grönsaker blir jag inte jobbigt uppsvälld mätt längre. Jag blir mätt eller jättemätt men efter nån halvtimme känns det perfekt igen. Blir inte heller sjukt trött efter maten. Känns bra! En bonus är att jag blivit starkare i musklerna. 🙂
😀
Mycket bra skrivet Martina! ?
Jag tror att anledningen till att vegetarianer hellre äter fisk än annat från djurriket beror på dels att fiskarna är väldigt olika oss och därför skapar ett större avstånd än t ex ett lamm, men också för att det inte är särskilt lätt att kela med en fisk (jag har försökt massor av gånger som barn och de är skitsvåra att fånga med händerna och gosa med ?). Men framförallt handlar det om idéer och hjärnspöken. Min ena sons tjejkompis som är 9 berättade om hur de hade fått en tupp för mycket på 4H-gården där hon hjälper till ibland och att det hade blivit bråk mellan dem och att den skadat den äldre så svårt att den dog. Då frågade jag, uppvuxen på landet som jag är, varför de inte tog bort den ena. “Men det är ju taskigt att döda den” sa hon. Detta tycker jag speglar det moderna samhället väldigt bra, vi har blivit så totalt verklighetsfrånvända att vi inte klarar av att avliva en tupp och göra middag av, men tycker det går bra att köpa Kronfågel på ICA. Sen vid ytterligheterna finns veganer som inte ens vill äta kött som någon annan avlivat. Tänk om alla fick möjlighet att bo på bondgård med allt vad det innebär under uppväxten och se den naturliga gången och på så sätt förstå varför det är fullkomligt naturligt att äta kött, då skulle vi inte ha några veganer.
Bra, tack Annelie!
Läste en artikel för ett tag sedan om en köttboende som valde att bli vegan och sluta vara köttbonde, så det är nog inte riktigt sant trots allt! 😉
Det är väl undantaget som bekräftar regeln ?
Hej! Problemet med kött, som är gott och näringsrikt, är att det belastar miljön. Jag skulle gärna äta kött varje dag, men det är en samvetsfråga. Alla måste ju bidra, genom att äta mera vegetariskt, hur tänker du där? Mvh Ingrid
Total propaganda, jag tror inte ett ögonblick på det. Titta på vilka industrier som belastar miljön, så ser du att kött inte ens är tio i topp. Dessutom finns det gott om veganska produkter som belastar miljön på många fler sätt. Det finns bra litteratur och artiklar att läsa om det här, för den som är intresserad.
Jag tror inte heller att köttet är så miljöbelastande som det sägs men jag tycker det är svårt att hitta trovärdig information så du får jättegärna tipsa om bra artiklar och böcker i ämnet! 🙂
Sluta flyga – det gör mycket mer för miljön. Men det är kanske svårare än att minska på köttet?
App app app. nu är det många som hört att kött är fel i nyheterna i över 10 år. Alla vet ju detta.
Så enligt gruppsykologisk logisk tänkade att du har fel.
xD
Fotnot: Är ironisk. Det är gruppsykologiskt förvirring och har inget med tänkande att göra enligt mig.
Enligt DISC personlighetstypmodellen så är de gröna personlighetstyperna överrepresenterade i Sverige och de litar enbart på de som de anser vara auktoriteter, de skulle aldrig läsa på själva, samt de blir otrygga när de hör information som är i konflikt med den “accepterade” propagandan i medierna, och därmed blir de ofta stressade och kanske tom lite irriterade när någon påstår sig vara påläst med fakta som är motstridiga mot den officiella sanningen som är köpt av företag. Det var en mening? Lång också xD Haha!
Också: Tack för du har bloggen och dina böcker Martina! Detta arbete att stångas med allmänheten, så man själv slipper. Puh! Bra jobbat!
Haha tack Robert! 😀
Jag visste inte att svenskar var gröna… trodde vi var blåa. Jag är nog blå/röd tror jag 🙂
app app app. Disc är en kass metod som helt plötsligt blev populär med hjälp av Omgiven av idioter som närmast kan beskrivas som skönlitteratur och som har skapat en massa gruppsykologisk förvirring!
Det är inte total propaganda, djurindustrin står för stora utsläpp av koldioxid. Det krävs mycket mer åkermark för att framställa ett kilo nötkött jämfört med ett kilo ärtor, p.g.a. den energin som går förlorad bland annat i form av värme som djuret släpper från sig. Dessutom går det åt mer vatten. Så det håller inte riktigt. Förresten så blir 90% av alla sojabönor som odlas i världen till djurfoder.
Djur på naturbete kräver ingen åkermark alls.
Köttindustrin står för 25 % av våra koldioxidutsläpp. Exakt hur räknar du när du får det till att det inte ens är bland topp 10? Sist jag kollade fanns det bara 100 %….
25% är helt överdrivet, det måste vara hela livsmedelsindustrin.
Helt rätt!!
Jag har aldrig fått någon bra förklaring till varför vegetarisk kost med mejeriprodukter är bättre ur etisk, miljö och hälsoaspekter.
Etik: Kor står fast i stora hangarer och blir tvångsmjölkade i mejeri-industrin Varför är det mer etiskt försvarbart än att döda djuret och äta köttet?
Miljö: Korna i mejeriindustriproduktion lever ju och sprider sin metangas även om de endast mjölkas och ej dödas.
Hälsa: Vi har ätit kött mycket länge men hur anpassade är vi till dagens konsumtion av kvarg, mjölk, ost, keso osv? Själv märker jag verkligen tydligt av hur fel det är för min kropp att äta ost och grädde i jämförelse med rent kött.
Samma här, håller verkligen med.