Det här ämnet fångade mångas intresse så låt oss titta närmare på det! Att inte kunna bryta ned mat ordentligt är ett väldigt vanligt problem som är ganska lätt åtgärdat! Vad man aldrig någonsin ska göra är att försöka neutralisera eller höja pH i magsäcken, särskilt inte med sk protonpumphämmare. Det är viktigt att ha magsyra med rätt pH och med rätt mängd för att kunna
- Bryta ned proteiner till aminosyror
- Stimulera bukspottkörteln och tarmarna till att producera matsmältningsenzymer och galla
- Döda patogener, virus, svampar och bakterier som vi får i oss via maten
Ju mindre maten bryts ned i magsäcken ju större partiklar kommer ned i tarmarna. Om man då dessutom har läckande tarmar, alltså tarmslemhinna som inte är helt tät – då har man problem! Autoimmuna problem kommer som ett brev på posten, men inte bara fysiska utan även psykiska (ADD, ADHD, ASD, stress, ångestsyndrom, hjärndimma osv) OBS: alla dessa är inget man bara får de är delvis genetiskt men symptomen förvärras när immunförsvaret måste hantera osmälta proteiner, särskilt som vissa passerar blod-hjärnbarriären)
Ju mindre maten bryts ned i magsäcken ju mindre mineraler och vitaminer kan kroppen tillgodogöra sig.
- Uppsvälld, gasig, rapar efter måltid
- diarré eller förstoppning
- Maten kommer ut osmält
- Akne
- Candida
- Mat allergier och ofta andra allergier också
- Järnbrist och andra brister
- Trasiga naglar
- Trötthet
- Torr hud
- Autoimmuna problem
Om för stora bitar av mat kommer ned i tarmarna kan det också leda till SIBO (small intenstinal bacterial overgrowth) som irriterar tarmslemhinnan och bidrar med ökad produktion av gifter. Bakterierna i magen har en egen metabolism och fel bakterier kan skapa toxiska restprodukter som levern behöver ta hand om.
- Drick ljummet vatten med äppelcidervinäger och pressad citron, gärna 1L på morgonen (inte i ett svep)
- Ät fermenterade grönsaker
- Ät surkål (1 gaffel) till varje mål
- Gör té på ingefära och drick
- Köp saltsyra (betain HCL) eller motsvarande och inta före måltid
Jag lovar att det verkligen är värt ansträngningen att fixa magen för det är rätt meningslöst att äta näringsriktig och bra mat eller massa tillskott om de ändå inte tas upp! Jag tycker att saltsyra (betain HCL) är grymt bra för att få i mig mer näring från maten jag äter, jag länkar till Iherb som jag samarbetar med så blir de rabatt för dig och poäng för mig! 🙂
Sellerijuice stöttar magsyran naturligt. Juica varje morgon och drick 16 ounces rättare sagt 4.5 dl. Det till o med dödar streptokocker.
Naturlig magsyra 1 liter vatten med 1/4 Celtic sea salt drick som dryck före efter maten. Magen behöver salt för att IF ska kunna bildas och b12 ska kunna tas upp för att kunna bryta ner kolhydrater fett proteiner.
Tar du fortfarande HCL-tillskott till måltid? Nån aning om din naturliga framställning av magsyra har höjts?
Jag har haft en hel del slem i halsen och väldigt torr sedan jag började med LCHF. Började efter 1år på kosten. Nu har jag ätit så i 2.5år. Trodde det berodde på reflux pga låg magsyra men är osäker om tillskotten hjälper. Ätit HCL i två månader. Magen är helt klart bättre men inte slemmet i halsen. Nån kommentar på det? =)
Mejerier?
Jag kan ta lite HCL då och då men klarar mig ganska bra utan tycker jag, upplever att jag bryter ned maten bra.
När rekommenderas det att inta enzymer. Innan måltid (hur lång tid innan?), eller under måltid?
När skal hcl tas? Vid starten av måltiden?
Vid måltiden för både enzymer och HCL 🙂
Hej.
Now betaine HCL innehåller (Fungal Pepsin from Aspergillus niger), är det lika illa som citronsyra av svartmögel?
Jag vet inte, jag har aldrig brytt mig om det där.
Aspergillus Niger är svartmögel som citronsyra är gjort på e330 fattar inte ens att man får använda skiten i livsmedel.
Hej Martina!
Jag har för lite magsyra. Jag har köpt in äpplecidervinäger som jag tar kort stund innan måltid. 2/3 ggr dagen. Jag har också köpt in enzym kosttilskott för att stöda matsmältningen som är ur funktion pga för lite magsyra. Min fundering är hur den suraäpplevinägern och enzymtillskott som är levandes påverkar varandra vid måltid? Enzym tillskotten är av geltin som smälter direkt i munnen och påbörjar sitt arbete direkt. Klarar enzymer den sura miljön innan tarmen? är det bättre att drikka vinägern en stund innan måltid och tillskott?
Hoppas du förstår min fråga;)
Jag förstår men jag vet inte tyvärr, du får testa dig fram 🙂
Hej! Fråga, du skriver att man inte ska dricka vattnet i ett svep, undrar varför?
Man ska inte dricka 1L vatten i ett svep, tycker det är självförklarande 😉
Men det gör jag jämt… Är väldigt törstig särskilt på morgonen. Vad kan det bero på då? Hm, nu blev jag lite orolig.
Du behöver inte vara orolig, om du kan svepa 1L på fastande mage kanske du behövde det. Jag tror bara det är lite ovanligt.
Hej Martina!
Har precis börjat med Digest och Helazym och det verkar lovande. Magen lugnade sig direkt…
men jag verkar ha bekymmer med Candida och blev alldeles snurrig när jag läser om vad jag bör undvika att äta för att svälta ut candidan. Bl.a. står det att jag skall undvika vinäger, citronsyra och fermenterade grönsaker.
på ett annat ställe står det att det är bra med samma saker.
Vad skulle du gjort. Haft is i magen och inte gjort ngt mer än att fortsätta med HCL och Helazym eller skulle du komplettera med Pau D’Arco te t.ex.
Jag har ingen våldsam Candida men den finns där helt klart.
Vänliga hälsningar
Anna-Karin
Frågan är varför du skulle unvika vinäger, citronsyra och fermenterade grönsaker? Det låter helt orimligt, fortsätt bara som du gör 🙂
Undrar över mängden saltsyretabletter man kan ta max per dag? Läste någonstans att du själv tar 2st 2 ggr/dag till varje måltid. Men om man äter frukost, lunch och middag, till vilken av dessa tre måltider bör man isf satsa på att ta tabletter? Spelar det någon roll?
Stort tack för svar!
Till varje mål som innehåller protein. Jag tar 1-2 till varje mål jag äter, om jag äter 5 mål skulle jag göra det fem gånger 🙂
Hej Martina!
Jag har fått diagnosen IBS från sjukhuset då jag har problem med gaser, svullen mage och diarré och de gjorde diverse tester och gjorde därför slutsatsen att det var det. Men jag funderar på om det skulle även kunna bero på låg magsyra nu? Om man exempelvis har diarré och det komne ibland ut hela “matbitar” kan man då anta att tarmarna inte har kunnat tagit upp näringen? Om det är så känns det verkligen trist när man äter bra och medvetetet men kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig det. Jag har även sämsta immunförsvaret och blir väldigt ofta förkyld och de har ju kommit fram till att en stor del av immunförsvaret sitter i tarmarna så det verkar ju finnas ett samband. Men tror du det problemet, eller delar av problemet skulle kunna ligga i magsäcken redan? Vet du förresten även om det finns några bra tester för att se om man har inflation i tarmen och hur extrem den isåfall är?
Jag rekommenderar att göra ett leaky gut test också, och inhandla lite saltsyretabletter. Det är verkligen ett tydligt tecken om maten kommer ut hel!
Varför får vissa människor för lite magsyra av lchf? Har ätit lchf i ett par månader och nu för första gången i mitt liv märkt av problem med för lite magsyra. Om jag åt den kost som passar min kropp bra borde jag inte få problem med magsyran, tycker jag. Har du några synpunkter på det här?
Nej människor får inte för lite magsyra av LCHF, de har haft låg magsyra hela tiden men det MÄRKS på LCHF för att man äter RIKTIG mat och inte bara fluff som pasta och bröd 🙂 Du kan ofta bryta ned “skit” som godis och bröd för de är snabba kolhydrater. En stor stek kräver mer magsyra, magsyra som vi ska ha men ofta inte har tillräckligt mycket av. Hos kvinnor kan det bero på zinkbrist, pga östrogendominans. Genom att äta LCHF och balnsera dina hormoner, minskar du din östrogendominans och fixar andra saker på kuppen. Om du inte fixar magsyran kan du köpa Betaine-HCL på iherb eller pepsin.
Hej! Har haft problem med matsmältningen och förstoppning så länge jag minns. Har provat ALLT! Ätit lchf i ca 4,5 år mer eller mindre strikt. Magen är bättre, ibsn borta men har fortfarande en dåligt fungerande mage, fötstoppad och ibland diarre.Äter msm, surkål och magnesium. Provade nyss ditt tips med äppelcider vinäger men fick omedelbart klåda över hela kroppen, nässelutslag som jag mer eller mindre blivit fri från efter 5-6 år. Har beställt saltsyretabletter som jag ska testa. Vore intressant att höra din kommentar. Vänligen/Marlene
Intressant reaktion på äppelcidervinäger, är du måhända allergisk mot det? Det låter så på din beskrivning.
Jag tänker att det kan bli för mycket syra, kände mig sur i magen. Men hoppas att det funkar med matsmältnings enzymerna. Tack för en bra blogg 🙂
Hej Martina,
Spännande inlägg… haft lågt ferritin sen 10 år tillbaka men högt hbvärde… har fått järndropp i så många år nu 🤦♀️
Va gör man? Ingen läkare vill hjälpa till.
Blöder rätt mkt under mensen men tror faktiskt inte det är det som är problemet. Låg trött orkeslös i 10 år. Kört keto till och från i 2 år men ingen skillnad på proverna. Tror du på dåligt upptag? Tack för en grym blogg
/Anna
Har nu provat saltsyretabletterna från Iherb. Oj, säger jag bara! Tycker inte att jag hade megaproblem med matsmältningen innan – och inte kände jag mig förstoppad heller…men det bara visar hur man vänjer sig och definierar måenden som “normala” för man inte vet hur det kan kännas. Jo, det blev skillnad! Jag är inte längre “proppmätt” efter maten, färg och konsistens på avföringen har ändrats och nog kommer det ut lättare! Haha, vilken skitsak! Du är underbar, Martina!
Underbart!
Jag får halsbränna av att dricka citronvatten, borde jag skippa det då? Har provat länge för att fixa mina problem (typ alla du listade ovan), fast det är så obekvemt med brännan …
Det låter som att du har problem med övre magmunnen, det finns en gel man kan dricka som hjälper till att stänga den. Minns inte nu vad den heter, men det finns på apoteket.
Helhetshälsan har ett saltsyretillskott som heter Digest. Det innehåller L-glutaminsyra.
Kan det vara nåt motsvarande det du tipsar om?
Martina! Ja precis, det är denna jag menar när jag frågar i det andra inlägget om saltsyraprodukt. Så är Helhetshälsans Digest samma innehåll som det du menar?
https://www.bodystore.com/helhetshalsa-digest-200-kapslar?q=digest
Det skulle jag tro men jag är inte 100%
men vet du vad glutaminsyra är?
Ja? Jag antar att de ska härma magsyran och har satt ihop en produkt som ska immitera magens miljö 🙂
Solgar’s Betaine Hydrochloride with Pepsin borde man kunna hitta i Sverige (hittade ett par länkar på Google iaf). Här i Finland säljer Life-hälsokostaffärerna produkten, så det kan löna sig att kolla i större hälsokostaffärer (antar att det är liknande affärer som säljer det i Sverige).
Hej Martina!
Fungerar det att ta saltsyratabletter om man har problem med refluxesofagit? Jag vill verkligen fixa min mage och viktnedgång. Skulle matsmältningen må bättre av att det opereras eller det har ingen betydelse? En annan sak jag är dålig på är att tugga maten väl. Förlorar säkert en massa enzymer på vägen? Stressar i mig maten. Men maten kanske saltsyretabletterna hjälper till att bryta ner i magsäcken? Fungerar det, så beställer jag direkt.
Jag följer din blogg och lär mig mycket om mig själv och min kropp. Tack för att du tog upp om sköldkörtelsjukdomarna.
Det behövs.
Kan du inte skriva lite om lymfsystemet och hur man kan hjälpa det på traven?
Det kanske också kan vara en pusselbit om man har svårt att gå ner i vikt eller ökar i vikt?
Hälsningar
Helén
Sluta stressa i dig maten. Sit ned, låt 1 måltid ta 1 timma. Tugga långsamt.
Inlägg om lymfan
http://martinajohansson.se/lymfdranering-effekt-recept/
http://martinajohansson.se/envisa-langvariga-viktplataer-kanner-du-igen-dig/
http://martinajohansson.se/biohacking-vid-pms-och-pmdd/
http://martinajohansson.se/kroppens-naturliga-detoxsystem-tillskott/
Saltsyra hjälper dig att bryta ned maten ja, i magsäcken.
Martina,
Tack för fantastisk blogg. Jag är en hängiven anhängare 🙂 Hur mycket äppelcidervinäger skulle vara lagom till 1 l vatten, ca?
Jag vet inte om man behöver ha en viss mängd, släng i en matsked och testa 🙂
Bra Martina! Jag blir så frustrerad av att så många tar för givet att problemet är för MYCKET magsyra. Jag tror det är okunnig personal i vården och på apotek som lurar dem. Och när jag försöker nå fram är det ofta som en mur – vem är jag att ifrågasätta “experter”?
Protonpumpshämmare är ju livsfarligt! :/
Exakt! Blir så trött på läkemedelsbranschen och deras kompisar i vård, media och överallt.
Bara 1 gaffel
Surkål? Kan äta mkt mera… ?
Du får äta flera kilo surkål om du vill det, men de flesta tycker att surkål är lite äckligt och nöjda med en gaffel.
Hej Martina! Jag handlar gärna. Jag undrar bara hur jag får rabatten och du poängen? Uppger man någon kod? Appropå saltsyretabletter så finns det inte att få tag på alls i Sverige, inte ens på recept om jag förstod min doktor rätt igår. Han letade efter att skriva ut det till mig eftersom min kompis, dvs du sagt att det var bra för dålig matsmältning och candida men hittade inga tabletter att skriva ut. Alla hade avregistrerats som läkemedel.
Haha det kan jag tänka mig, typiskt sverige 🙂
Jag tror att jag får poäng varje gång någon handlar via mig, och de ger i sin tur mig rabatt när jag handlar på iherb. Den som handlar får samma rabatt som mig, dvs 10% Alla får 10% alltså, varken mer eller mindre, men det är ju redan billigt så…
Det finns att köpa i Sverige, t ex här: https://www.svensktkosttillskott.se/produkter/metagest. Men det är bra mycket dyrare än Iherb!
Jo, det går att köpa HCl på hälsokostaffärer eller på internetshoppar i Sverige.
T ex Thorne Research, Betaine HCL & Pepsin.
Hei Martina!
Takk for viktig innlegg om betydningen av bra magesyre.
Jeg har to spørsmål:
1) har du noen av symptomene som gjør at du bruker salsyretabletter – eller hvordan merker du ellers at du trenger det?
2) Vil ikke saltsyretablettene senke kroppens egen evne til å produsere magesyren, ettersom tablettene nå gjør det for den?
Spørsmålene beror på at jeg har en venninne som har riktig plagsom halsbrann, som jeg tror handler om for lite magesyre, mens legen (selvfølgelig) mener er for høy, og hun har derfor i ca 5 mnd gått på syrehemmere.
Takknemlig for ditt svar 🙂
Hilsen Heidi
1) Jag hade alla symptomen innan
2) Nej
Jag tror också att du har för lite magesyre 🙂
Tack för att du delar med dig av information kring just matsmältning! Jag läste följande på en blogg och undrar vad du anser om det? “”För att bilda saltsyra (HCl) till matsmältningen krävs kloridjoner och kalium. Kloridjoner kommer huvudsakligen från natriumklorid, som salt består av. Vid brist på natrium och kalium uppstår saltsyrabrist och problem med matsmältningen… ” Kan det verkligen stämma?
Det låter ju logiskt, det stämmer säkert. Gött att man redan bombar på med salt och kalium då, det kan ju förklara att min matsmältning är så mycket bättre 🙂
Så Betain HCL kan også hjælpe på forstopning, sammen med Magnesium og Kalium?
Skal Betain HCL tages i forbindelse med måltid?
Ja, absolut!
HCL tages BARA i forbindelse med måltid, ALDRIG annars!
Skulle uppskatta om du skrev litet om överviktsopererades situation och hur du ser på skadorna som tillfogas kroppen av en opererad mage med kapad vagusnerv och ingen magsäck….
Jag har skrivit om de i min bok Magstarkt! http://www.adlibris.com/se/bok/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem-9789163610950?campaignId=ad980b47-f6dc-4cb0-9e83-1dc96c57a527 sen finns de ju gruppen för överviktsopererade på facebook som är bra 🙂
Bra tips! 🙂
Har dock läst om att saltsyratabletter kan vara för starkt för många och orsaka smärta och irritation (särskillt om man har problem med halsbränna) matsmältningsenzymer är då ett bättre alternativ som ju många kan dra nytta av oavsett kosthållning.
Har du några tankar om matsmältningsenzymer?
Nä, jag tror att de är för svagt. Jag tror på att tillsätta saltsyra, får man problem har man redan tillräckligt med saltsyra men väldigt få har det idag 🙂
Att dricka te på bitterörter mellan måltiderna, t ex maskros och ringblomma, stimulerar produktionen av magsyra.
Ja just det, och den där bittergurkan också 🙂
Som jag förstått det är det inte lämpligt att ta saltsyra om man har magsår. Min mamma har stora problem med matsmältningen, men har även magsår. Vet du något som kan hjälpa i det fallet? Förstår om det kanske är utanför din expertis.
Frågan är ju varför hon har magsår, läckande magmun? Hon får ta bort socker, gluten och mjölkprodukter till att börja med så att det kan läka.
Aspergillus niger, svartmögel (citronsyra E 330) finns i Betaine HCL, vilket man aldrig bör äta.
Nej det gör den inte, det finns ingen E330 i min betaine HCL.
På hemsidan för Betain HCL står det ju att det innehåller bl.a. följande,
Betaine HCl 648 mg
Acid-Stable Protease (150 SAPU)
(Fungal Pepsin from Aspergillus niger) 150 mg
Är detta något annat än E330?
Mycket intressant! Känner mig träffad 🙂 hur mycket äppelcidervinäger är lagom för en liter vatten? Dessutom, om man tar hcl-tabl. Ska man se det som en tillfällig kur eller är det bara att köra på? Kan magsyran stabilisera sig till bra värde och sedan hålla sig så om man man äter bra lchf?
Jag vet inte, jag äter alltid HCL till maten.
Jag vet inte heller några mängder av si och så, man får testa sig fram. Testa en matsked 🙂
Jag undrar vad din åsikt är om att välja livsmedel efter blodgrupp, som florerar på nätet.
Är det bara humbug, eller finns det någon vetenskaplig grund för dessa påståenden?
Bra blogg, keep rocking!
Jag kan inte se hur det skulle finnas någon koppling, men vem vet 🙂
Hej Martina!
Jag är inte direkt den som brukar kommentera så mycket på bloggar, men efter att ha följt dig i över två år så är det väl dags ?.
Jag älskar din blogg, jag älskar blandningen av ämnen och har lärt mig sååå mycket av dig. Har läst dina böcker (inte alla, men snart har jag det.) Så tack!!! Nu till en fråga om detta inlägg, hur mycket äppelcidervinäger per 1 liter vatten?
Ja det är verkligen dags, tack för din kommentar Annelie! 😀
Du frågar dock helt fel person när det gäller mängder, jag vet inte sånt. Hade testat en matsked 🙂
Jag tog en halv lime, en hel citron och hela 4 msk äppelcidervinäger, ha ha!! ?
Dr Eric Berg säger 1-2 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten. Jag brukar ta 1 msk på morgonen samt en nyp havssalt.
En matsked till en liter vatten? Blir inte det väldigt svagt?
Jag brukar ta en matsked till ett stort glas vatten 🙂
Funkar säkert också bra! 🙂
Om man har problem med tendens till magkatarr är det inte så lätt men varken Hcl eller vinäger, jag har försökt men får ont. Vad gör man då?
Det vet jag tyvärr inte, läker ut katarren skulle jag säga. Skippar du gluten, socker och mejerier? Något får du ju katarr av nämligen…
Hej! jag hade förr magkatarr i magmunnen, men detta är läkt. Istället har jag nu Barretts esofagus, en mild slemhinneirritation i matstrupens nedre del. Och jag har sedan 2007 ätit Esomeprazol, och jag blir värre i matstrupen om jag ökar produktionen. Jag kör nu en candidadetox enligt Candidaklubben och utesluter gluten, socker, mejerier och för mycket fett (för att levern ska få vila lite). Jag dricker citronvatten, 1 citron i 1 l vatten under dagen, med start på morgonen innan frullen. Men tror ni att det bästa är väl ändå att först läka ut irritationen och sedan öka saltsyran. Jag har Digest tillskottet som jag tänkte börja med när dte är dags 🙂 JAg är med i många FB-grupper om histaminkost, IFD-kost och antiinflammatorisk kost över lag samt Candidan och jag länkar till dina inlägg och boktexter hela tiden 🙂 Du är så sjukt duktig att förklara allt på ett lättförståerligt och kompetent sätt. Din samling är ovärderlig. Tack för all hjälp du ger oss okunniga <3
Sådär! Nu har jag beställ saltsyra, det har jag tänkt länge men sådan här information får ju en att skrida till verket också!
En fråga som dyker upp när jag läser ditt inlägg. Det är två saker jag ofta får höra att det är bra att dricka direkt på morgonen, äppelcidervinägerdryck eller vatten med lite salt i. Jag vet inte vilket som är bäst och jag kan ju inte börja med båda först… Jag blir virrig av det hela och börjar dagen med kaffe istället! Vad tänker du är bäst? Kan man blanda ihop saltvattnet med äppelcidervinägervattnet och dricka det tillsammans?
Ja du kan blanda salt med äppencidervinäger 🙂
Några av punkterna på tecken stämmer på mej, kan man testa om man har låg magsyra?
Tipsen att förbättra magsyran, ska man göra alla eller välja någon av dom?
Man kan göra alla återgärderna.
Man kan testa om man har låg magsyra, det var en läsare som kommenterade om ett test som jag nu inte minns men googla på det 🙂
TEST: Ta 1 tsk bikarbonat i 1/2 glas vatten på tom mage, direkt på morgonen. Om du rapar så har kroppen magsyra produktion.
Rapar du inte så finns det för lite magsyra.
Hur mkt saltsyra? Om jag tar 2 tsk c vitamin varje morgon, kan jag även lägga till pressad citron och äppelcidervinäger eller blir det för mkt av det syrliga?
Jag tar 2 kapslar till maten av betaine-HCL.
Om du tar askorbinsyra varje morgon så hade jag skippat både citronen och äppelcidervinägern, det känns lite kaka på kaka 🙂
Jag har precis experimenterat med detta. Men klarar inte av att dricka Äppelcidervinäger, mår illa halva dagen när jag dricker det på morgonen. Så kanske har jag redan bra magsyre-balans. Det är udda, det finns ju samtidigt dom som rekommenderar att dricka bikarbonat (baking soda) med citron på morgonen. Även dem som rekommenderar att blanda Äppelcidervinäger och bikarbonat. Känns som det slår ut varandra, att bikarbonatet är motsatsen? Har du någon koll på detta också? 🙂
Dock så har jag enda problemet, torr hud, över vintern.
Kör kokosolja lite överallt, men vet inte om det egentligen hjälper.
Jag vet inte faktiskt, och angående torr hud hade jag nog testat arganolja eller mandelolja istället för kokos. Det tipset fick jag av en läsare och det var faktiskt mycket bättre! 🙂