• Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Trots att jag är ganska ointresserad av att äta Trots att jag är ganska ointresserad av att äta eller att maten måste vara god, är varje kostförändring jag gör ganska utmanande. De senaste veckorna har jag försökt fasa in mig själv i PKD men jag har inte lyckats att vara 100% strikt utan att rebella lite varje vecka. Det kan vara att jag blir vansinnigt sugen på decaf 🚫 eller en kopp té 🚫 det  kan vara att jag häller peppar i maten 🚫 eller använder smör 🚫 eller majonnäs 🚫 för att göra något lite godare. Det har varit samma för varje förändring jag lyckats genomföra, att det har tagit ganska lång tid. När jag började med #keto 2009 stod avstegen som spön i backen. Jag visste inte att jag inte var ketoadapterad och därför extremt sugen på choklad & godis hela tiden. Det var nog åtminstone 2-3 år av att testa mig fram innan keto blev en självklar del av min vardag. 

En del dagar följer jag PKD till punkt och pricka, så jag vet att det går och att utmaningen är mental. Jag har inte riktigt klurat ut om jag rebellar för att jag har svårt för regler, eller för att kosten är svår. Troligen det förstnämnda. 

På onsdag har jag dock min första konsultation med Ungerska Paleo Medicina och då har jag lovat mig själv att vara ödmjuk och ta av mig "jag vet bäst"-hatten för en stund. Målet är optimal hälsa och jag ser fram emot att få input utifrån för en gång skull. 

Från och med onsdag ryker alla snuttefiltar och jag kommer behöva följa kosten till 100% Ni har önskat videodokumentation på det så det kommer! 🎬

Är du nyfiken på den här kosten kan du läsa mer på bloggen (länk i profilen 👆) sök på PKD i sökrutan. #carnivore #pkd #keto #ketos #ketogenicdiet #ketogenkost #lchf #lowcarb #lowcarbhighfat #leakygut #SIBO #ancestralcarnivore #highfatfitness #highfatdiet
Nu kan du lyssna på #biohackingpodden! Länk finn Nu kan du lyssna på #biohackingpodden! Länk finns i profilen 👆 du hittar den på acast och snart finns den även på Spotify. Kommentera gärna om du har lyssnat och berätta vad du tyckte! 🤗

Jag är van att gästa andras poddar men inte så van att podda själv. Biohackingpodden startade jag redan 2015 och några avsnitt ligger på Youtube på både svenska och engelska! Det är dock först nu som jag har fått inspiration till att fortsätta och flera avsnitt är klara och redo att släppas! 🎙️🎧

#biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #martinajohansson #podcast
I senaste Amelia kan man läsa om hormoner! ❤️ I senaste Amelia kan man läsa om hormoner! ❤️ #Amelia #hormonehacking #hormonstark #hormonbibeln #tukanförlag #nextlevelbiohacking
Vi inleder måndagen med ett quiz! 🔥 Jag har fått en hel del oroade meddelanden genom åren, från keto-nybörjare som oroar sig för ketoacidos. Kan vi en gång för alla memorera vad ketoacidos är för något? Svep för rätt svar 👉 Kunde du svaret på frågorna? 🧐 #keto #lowcarb #carnivore #ketogenkost #ketoguiden #ketosis #ketos #biohacking #nextlevelbiohacking
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Tarmfloran
  • Näringsbrist och låg magsyra på LCHF

Näringsbrist och låg magsyra på LCHF

19 January, 2017 87 Comments Written by Martina

Det här ämnet fångade mångas intresse så låt oss titta närmare på det! Att inte kunna bryta ned mat ordentligt är ett väldigt vanligt problem som är ganska lätt åtgärdat! Vad man aldrig någonsin ska göra är att försöka neutralisera eller höja pH i magsäcken, särskilt inte med sk protonpumphämmare. Det är viktigt att ha magsyra med rätt pH och med rätt mängd för att kunna

  • Bryta ned proteiner till aminosyror
  • Stimulera bukspottkörteln och tarmarna till att producera matsmältningsenzymer och galla
  • Döda patogener, virus, svampar och bakterier som vi får i oss via maten

Ju mindre maten bryts ned i magsäcken ju större partiklar kommer ned i tarmarna. Om man då dessutom har läckande tarmar, alltså tarmslemhinna som inte är helt tät – då har man problem! Autoimmuna problem kommer som ett brev på posten, men inte bara fysiska utan även psykiska (ADD, ADHD, ASD, stress, ångestsyndrom, hjärndimma osv) OBS: alla dessa är inget man bara får de är delvis genetiskt men symptomen förvärras när immunförsvaret måste hantera osmälta proteiner, särskilt som vissa passerar blod-hjärnbarriären)

Ju mindre maten bryts ned i magsäcken ju mindre mineraler och vitaminer kan kroppen tillgodogöra sig.

  • Uppsvälld, gasig, rapar efter måltid
  • diarré eller förstoppning
  • Maten kommer ut osmält
  • Akne
  • Candida
  • Mat allergier och ofta andra allergier också
  • Järnbrist och andra brister
  • Trasiga naglar
  • Trötthet
  • Torr hud
  • Autoimmuna problem

Om för stora bitar av mat kommer ned i tarmarna kan det också leda till SIBO (small intenstinal bacterial overgrowth) som irriterar tarmslemhinnan och bidrar med ökad produktion av gifter. Bakterierna i magen har en egen metabolism och fel bakterier kan skapa toxiska restprodukter som levern behöver ta hand om.

  • Drick ljummet vatten med äppelcidervinäger och pressad citron, gärna 1L på morgonen (inte i ett svep)
  • Ät fermenterade grönsaker
  • Ät surkål (1 gaffel) till varje mål
  • Gör té på ingefära och drick
  • Köp saltsyra (betain HCL) eller motsvarande och inta före måltid

Jag lovar att det verkligen är värt ansträngningen att fixa magen för det är rätt meningslöst att äta näringsriktig och bra mat eller massa tillskott om de ändå inte tas upp! Jag tycker att saltsyra (betain HCL) är grymt bra för att få i mig mer näring från maten jag äter, jag länkar till Iherb som jag samarbetar med så blir de rabatt för dig och poäng för mig! 🙂

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa, Tarmfloran
låg magsyra, LCHF, näringsbrist, tillskott
Similar posts
  • Keto & vegetarian — Jag får en del frågor från veganer och vegetarianer som undrar om de kan göra sin vegetariska kost ketogen, och det är tyvärr något jag brukar avråda ifrån. I den här texten förklarar jag varför. Det finns alltid undantag förstås och jag har vänner som lyckats ketoadaptera genom att bara äta ägg, fisk och skaldjur [...]
  • Sköldkörtel & Binjurar | Bodysto... — I samarbete med Bodystore 5-MTHF/ Zink pikolinat /Metylkobalamin/ Stress B-komplex Nu har Bodystore en stor rea på bland anant Thorne som är ett av mina “trusted brands” som jag gärna köper av. De är kända för att ha bra kvalité och förstår vitsen med hög biokompabilitet. De fyra ovan är inriktade på binjurar och energinivåer. [...]
  • 3 VANLIGA misstag inom KETO — LCHF är en högfettkost med fokus på fettet för att komma in i ketos och keto är det amerikanska namnet som betyder exakt samma sak. Keto är LCHF – LCHF är keto och så är det med den saken. 3 VANLIGA misstag inom keto 1) Missförstå proteinmängderna 2) Stirra sig blind på kolhydraterna 3) För [...]
  • Tillskott för träning — Annonssamarbete med MMSPORTS Med tanke på gårdagens inlägg om kosttillskott tänkte jag visa de jag själv använder för träning. Jag skiljer nämligen på mitt vitamin/mineral-behov och de jag tar för fysisk prestation. Gymtillskott är ju aldrig “nödvändiga” även om de kan ha alternativa hälsoeffekter också. Jag lärde mig för bara ett år sedan att kreatin [...]
  • Din kropp skriker efter FETT! — Många människor har ett kolesterolproblem, särskilt vegetarianer och veganer men även low carbers som inte får i sig tillräckligt med fett. Fett – särskilt djurfett är jätteviktigt för produktion av könshormoner och för upptag och syntes av D-vitamin. Levern kan producera kolesterol själv men vi behöver få i oss det via maten också, och det [...]
Ofrivillig viktuppgång på LCHF – såhär fixar du!
Kalium och magnesium mot förstoppning!

87 Comments

  1. Alexander Alexander
    15 February, 2021    

    Sellerijuice stöttar magsyran naturligt. Juica varje morgon och drick 16 ounces rättare sagt 4.5 dl. Det till o med dödar streptokocker.

    Naturlig magsyra 1 liter vatten med 1/4 Celtic sea salt drick som dryck före efter maten. Magen behöver salt för att IF ska kunna bildas och b12 ska kunna tas upp för att kunna bryta ner kolhydrater fett proteiner.

    Reply
  2. Mattias Mattias
    8 July, 2019    

    Tar du fortfarande HCL-tillskott till måltid? Nån aning om din naturliga framställning av magsyra har höjts?
    Jag har haft en hel del slem i halsen och väldigt torr sedan jag började med LCHF. Började efter 1år på kosten. Nu har jag ätit så i 2.5år. Trodde det berodde på reflux pga låg magsyra men är osäker om tillskotten hjälper. Ätit HCL i två månader. Magen är helt klart bättre men inte slemmet i halsen. Nån kommentar på det? =)

    Reply
    • Martina Martina
      8 July, 2019    

      Mejerier?

      Jag kan ta lite HCL då och då men klarar mig ganska bra utan tycker jag, upplever att jag bryter ned maten bra.

      Reply
  3. U U
    5 February, 2019    

    När rekommenderas det att inta enzymer. Innan måltid (hur lång tid innan?), eller under måltid?
    När skal hcl tas? Vid starten av måltiden?

    Reply
    • Martina Martina
      5 February, 2019    

      Vid måltiden för både enzymer och HCL 🙂

      Reply
  4. Maria Maria
    14 January, 2019    

    Hej.

    Now betaine HCL innehåller (Fungal Pepsin from Aspergillus niger), är det lika illa som citronsyra av svartmögel?

    Reply
    • Martina Martina
      14 January, 2019    

      Jag vet inte, jag har aldrig brytt mig om det där.

      Reply
    • Alexander Alexander
      15 February, 2021    

      Aspergillus Niger är svartmögel som citronsyra är gjort på e330 fattar inte ens att man får använda skiten i livsmedel.

      Reply
  5. Kristine Kristine
    11 February, 2018    

    Hej Martina!
    Jag har för lite magsyra. Jag har köpt in äpplecidervinäger som jag tar kort stund innan måltid. 2/3 ggr dagen. Jag har också köpt in enzym kosttilskott för att stöda matsmältningen som är ur funktion pga för lite magsyra. Min fundering är hur den suraäpplevinägern och enzymtillskott som är levandes påverkar varandra vid måltid? Enzym tillskotten är av geltin som smälter direkt i munnen och påbörjar sitt arbete direkt. Klarar enzymer den sura miljön innan tarmen? är det bättre att drikka vinägern en stund innan måltid och tillskott?
    Hoppas du förstår min fråga;)

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2018    

      Jag förstår men jag vet inte tyvärr, du får testa dig fram 🙂

      Reply
  6. Helena Helena
    23 June, 2017    

    Hej! Fråga, du skriver att man inte ska dricka vattnet i ett svep, undrar varför?

    Reply
    • Martina Martina
      23 June, 2017    

      Man ska inte dricka 1L vatten i ett svep, tycker det är självförklarande 😉

      Reply
      • Helena Helena
        23 June, 2017    

        Men det gör jag jämt… Är väldigt törstig särskilt på morgonen. Vad kan det bero på då? Hm, nu blev jag lite orolig.

        Reply
        • Martina Martina
          23 June, 2017    

          Du behöver inte vara orolig, om du kan svepa 1L på fastande mage kanske du behövde det. Jag tror bara det är lite ovanligt.

          Reply
  7. Anna-Karin Anna-Karin
    20 March, 2017    

    Hej Martina!
    Har precis börjat med Digest och Helazym och det verkar lovande. Magen lugnade sig direkt…
    men jag verkar ha bekymmer med Candida och blev alldeles snurrig när jag läser om vad jag bör undvika att äta för att svälta ut candidan. Bl.a. står det att jag skall undvika vinäger, citronsyra och fermenterade grönsaker.
    på ett annat ställe står det att det är bra med samma saker.

    Vad skulle du gjort. Haft is i magen och inte gjort ngt mer än att fortsätta med HCL och Helazym eller skulle du komplettera med Pau D’Arco te t.ex.
    Jag har ingen våldsam Candida men den finns där helt klart.

    Vänliga hälsningar
    Anna-Karin

    Reply
    • Martina Martina
      20 March, 2017    

      Frågan är varför du skulle unvika vinäger, citronsyra och fermenterade grönsaker? Det låter helt orimligt, fortsätt bara som du gör 🙂

      Reply
  8. Olivia Olivia
    2 March, 2017    

    Undrar över mängden saltsyretabletter man kan ta max per dag? Läste någonstans att du själv tar 2st 2 ggr/dag till varje måltid. Men om man äter frukost, lunch och middag, till vilken av dessa tre måltider bör man isf satsa på att ta tabletter? Spelar det någon roll?

    Stort tack för svar!

    Reply
    • Martina Martina
      2 March, 2017    

      Till varje mål som innehåller protein. Jag tar 1-2 till varje mål jag äter, om jag äter 5 mål skulle jag göra det fem gånger 🙂

      Reply
  9. Hanna Hanna
    20 February, 2017    

    Hej Martina!
    Jag har fått diagnosen IBS från sjukhuset då jag har problem med gaser, svullen mage och diarré och de gjorde diverse tester och gjorde därför slutsatsen att det var det. Men jag funderar på om det skulle även kunna bero på låg magsyra nu? Om man exempelvis har diarré och det komne ibland ut hela “matbitar” kan man då anta att tarmarna inte har kunnat tagit upp näringen? Om det är så känns det verkligen trist när man äter bra och medvetetet men kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig det. Jag har även sämsta immunförsvaret och blir väldigt ofta förkyld och de har ju kommit fram till att en stor del av immunförsvaret sitter i tarmarna så det verkar ju finnas ett samband. Men tror du det problemet, eller delar av problemet skulle kunna ligga i magsäcken redan? Vet du förresten även om det finns några bra tester för att se om man har inflation i tarmen och hur extrem den isåfall är?

    Reply
    • Martina Martina
      21 February, 2017    

      Jag rekommenderar att göra ett leaky gut test också, och inhandla lite saltsyretabletter. Det är verkligen ett tydligt tecken om maten kommer ut hel!

      Reply
  10. Anna Anna
    8 February, 2017    

    Varför får vissa människor för lite magsyra av lchf? Har ätit lchf i ett par månader och nu för första gången i mitt liv märkt av problem med för lite magsyra. Om jag åt den kost som passar min kropp bra borde jag inte få problem med magsyran, tycker jag. Har du några synpunkter på det här?

    Reply
    • Martina Martina
      8 February, 2017    

      Nej människor får inte för lite magsyra av LCHF, de har haft låg magsyra hela tiden men det MÄRKS på LCHF för att man äter RIKTIG mat och inte bara fluff som pasta och bröd 🙂 Du kan ofta bryta ned “skit” som godis och bröd för de är snabba kolhydrater. En stor stek kräver mer magsyra, magsyra som vi ska ha men ofta inte har tillräckligt mycket av. Hos kvinnor kan det bero på zinkbrist, pga östrogendominans. Genom att äta LCHF och balnsera dina hormoner, minskar du din östrogendominans och fixar andra saker på kuppen. Om du inte fixar magsyran kan du köpa Betaine-HCL på iherb eller pepsin.

      Reply
  11. Marlene Lindholm Marlene Lindholm
    5 February, 2017    

    Hej! Har haft problem med matsmältningen och förstoppning så länge jag minns. Har provat ALLT! Ätit lchf i ca 4,5 år mer eller mindre strikt. Magen är bättre, ibsn borta men har fortfarande en dåligt fungerande mage, fötstoppad och ibland diarre.Äter msm, surkål och magnesium. Provade nyss ditt tips med äppelcider vinäger men fick omedelbart klåda över hela kroppen, nässelutslag som jag mer eller mindre blivit fri från efter 5-6 år. Har beställt saltsyretabletter som jag ska testa. Vore intressant att höra din kommentar. Vänligen/Marlene

    Reply
    • Martina Martina
      5 February, 2017    

      Intressant reaktion på äppelcidervinäger, är du måhända allergisk mot det? Det låter så på din beskrivning.

      Reply
      • Marlene Marlene
        5 February, 2017    

        Jag tänker att det kan bli för mycket syra, kände mig sur i magen. Men hoppas att det funkar med matsmältnings enzymerna. Tack för en bra blogg 🙂

        Reply
  12. chris chris
    31 January, 2017    

    Har nu provat saltsyretabletterna från Iherb. Oj, säger jag bara! Tycker inte att jag hade megaproblem med matsmältningen innan – och inte kände jag mig förstoppad heller…men det bara visar hur man vänjer sig och definierar måenden som “normala” för man inte vet hur det kan kännas. Jo, det blev skillnad! Jag är inte längre “proppmätt” efter maten, färg och konsistens på avföringen har ändrats och nog kommer det ut lättare! Haha, vilken skitsak! Du är underbar, Martina!

    Reply
    • Martina Martina
      1 February, 2017    

      Underbart!

      Reply
  13. Bella Bella
    24 January, 2017    

    Jag får halsbränna av att dricka citronvatten, borde jag skippa det då? Har provat länge för att fixa mina problem (typ alla du listade ovan), fast det är så obekvemt med brännan …

    Reply
    • Martina Martina
      25 January, 2017    

      Det låter som att du har problem med övre magmunnen, det finns en gel man kan dricka som hjälper till att stänga den. Minns inte nu vad den heter, men det finns på apoteket.

      Reply
  14. Anitha Anitha
    20 January, 2017    

    Helhetshälsan har ett saltsyretillskott som heter Digest. Det innehåller L-glutaminsyra.
    Kan det vara nåt motsvarande det du tipsar om?

    Reply
    • Carin Carin
      20 January, 2017    

      Martina! Ja precis, det är denna jag menar när jag frågar i det andra inlägget om saltsyraprodukt. Så är Helhetshälsans Digest samma innehåll som det du menar?
      https://www.bodystore.com/helhetshalsa-digest-200-kapslar?q=digest

      Reply
      • Martina Martina
        20 January, 2017    

        Det skulle jag tro men jag är inte 100%

        Reply
        • Carin Carin
          20 January, 2017    

          men vet du vad glutaminsyra är?

          Reply
          • Martina Martina
            20 January, 2017    

            Ja? Jag antar att de ska härma magsyran och har satt ihop en produkt som ska immitera magens miljö 🙂

            Reply
  15. Susanna L Susanna L
    20 January, 2017    

    Solgar’s Betaine Hydrochloride with Pepsin borde man kunna hitta i Sverige (hittade ett par länkar på Google iaf). Här i Finland säljer Life-hälsokostaffärerna produkten, så det kan löna sig att kolla i större hälsokostaffärer (antar att det är liknande affärer som säljer det i Sverige).

    Reply
  16. Helén Holmström Helén Holmström
    19 January, 2017    

    Hej Martina!

    Fungerar det att ta saltsyratabletter om man har problem med refluxesofagit? Jag vill verkligen fixa min mage och viktnedgång. Skulle matsmältningen må bättre av att det opereras eller det har ingen betydelse? En annan sak jag är dålig på är att tugga maten väl. Förlorar säkert en massa enzymer på vägen? Stressar i mig maten. Men maten kanske saltsyretabletterna hjälper till att bryta ner i magsäcken? Fungerar det, så beställer jag direkt.
    Jag följer din blogg och lär mig mycket om mig själv och min kropp. Tack för att du tog upp om sköldkörtelsjukdomarna.
    Det behövs.

    Kan du inte skriva lite om lymfsystemet och hur man kan hjälpa det på traven?
    Det kanske också kan vara en pusselbit om man har svårt att gå ner i vikt eller ökar i vikt?

    Hälsningar
    Helén

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Sluta stressa i dig maten. Sit ned, låt 1 måltid ta 1 timma. Tugga långsamt.

      Inlägg om lymfan
      http://martinajohansson.se/lymfdranering-effekt-recept/
      http://martinajohansson.se/envisa-langvariga-viktplataer-kanner-du-igen-dig/
      http://martinajohansson.se/biohacking-vid-pms-och-pmdd/
      http://martinajohansson.se/kroppens-naturliga-detoxsystem-tillskott/

      Saltsyra hjälper dig att bryta ned maten ja, i magsäcken.

      Reply
  17. Linda Linda
    19 January, 2017    

    Martina,
    Tack för fantastisk blogg. Jag är en hängiven anhängare 🙂 Hur mycket äppelcidervinäger skulle vara lagom till 1 l vatten, ca?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Jag vet inte om man behöver ha en viss mängd, släng i en matsked och testa 🙂

      Reply
  18. Xiro Xiro
    19 January, 2017    

    Bra Martina! Jag blir så frustrerad av att så många tar för givet att problemet är för MYCKET magsyra. Jag tror det är okunnig personal i vården och på apotek som lurar dem. Och när jag försöker nå fram är det ofta som en mur – vem är jag att ifrågasätta “experter”?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Protonpumpshämmare är ju livsfarligt! :/

      Reply
      • Xiro Xiro
        20 January, 2017    

        Exakt! Blir så trött på läkemedelsbranschen och deras kompisar i vård, media och överallt.

        Reply
  19. RA RA
    19 January, 2017    

    Bara 1 gaffel
    Surkål? Kan äta mkt mera… ?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Du får äta flera kilo surkål om du vill det, men de flesta tycker att surkål är lite äckligt och nöjda med en gaffel.

      Reply
  20. Lotta Lotta
    19 January, 2017    

    Hej Martina! Jag handlar gärna. Jag undrar bara hur jag får rabatten och du poängen? Uppger man någon kod? Appropå saltsyretabletter så finns det inte att få tag på alls i Sverige, inte ens på recept om jag förstod min doktor rätt igår. Han letade efter att skriva ut det till mig eftersom min kompis, dvs du sagt att det var bra för dålig matsmältning och candida men hittade inga tabletter att skriva ut. Alla hade avregistrerats som läkemedel.

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Haha det kan jag tänka mig, typiskt sverige 🙂

      Jag tror att jag får poäng varje gång någon handlar via mig, och de ger i sin tur mig rabatt när jag handlar på iherb. Den som handlar får samma rabatt som mig, dvs 10% Alla får 10% alltså, varken mer eller mindre, men det är ju redan billigt så…

      Reply
    • chris chris
      31 January, 2017    

      Det finns att köpa i Sverige, t ex här: https://www.svensktkosttillskott.se/produkter/metagest. Men det är bra mycket dyrare än Iherb!

      Reply
    • iAnna iAnna
      11 March, 2017    

      Jo, det går att köpa HCl på hälsokostaffärer eller på internetshoppar i Sverige.
      T ex Thorne Research, Betaine HCL & Pepsin.

      Reply
  21. Heidi Goksøyr Heidi Goksøyr
    19 January, 2017    

    Hei Martina!
    Takk for viktig innlegg om betydningen av bra magesyre.
    Jeg har to spørsmål:
    1) har du noen av symptomene som gjør at du bruker salsyretabletter – eller hvordan merker du ellers at du trenger det?
    2) Vil ikke saltsyretablettene senke kroppens egen evne til å produsere magesyren, ettersom tablettene nå gjør det for den?
    Spørsmålene beror på at jeg har en venninne som har riktig plagsom halsbrann, som jeg tror handler om for lite magesyre, mens legen (selvfølgelig) mener er for høy, og hun har derfor i ca 5 mnd gått på syrehemmere.
    Takknemlig for ditt svar 🙂
    Hilsen Heidi

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      1) Jag hade alla symptomen innan
      2) Nej

      Jag tror också att du har för lite magesyre 🙂

      Reply
  22. Carina Carina
    19 January, 2017    

    Tack för att du delar med dig av information kring just matsmältning! Jag läste följande på en blogg och undrar vad du anser om det? “”För att bilda saltsyra (HCl) till matsmältningen krävs kloridjoner och kalium. Kloridjoner kommer huvudsakligen från natriumklorid, som salt består av. Vid brist på natrium och kalium uppstår saltsyrabrist och problem med matsmältningen… ” Kan det verkligen stämma?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Det låter ju logiskt, det stämmer säkert. Gött att man redan bombar på med salt och kalium då, det kan ju förklara att min matsmältning är så mycket bättre 🙂

      Reply
  23. Paul-Erik Hansen Paul-Erik Hansen
    19 January, 2017    

    Så Betain HCL kan også hjælpe på forstopning, sammen med Magnesium og Kalium?
    Skal Betain HCL tages i forbindelse med måltid?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Ja, absolut!

      HCL tages BARA i forbindelse med måltid, ALDRIG annars!

      Reply
  24. Camilla Näslund Camilla Näslund
    19 January, 2017    

    Skulle uppskatta om du skrev litet om överviktsopererades situation och hur du ser på skadorna som tillfogas kroppen av en opererad mage med kapad vagusnerv och ingen magsäck….

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Jag har skrivit om de i min bok Magstarkt! http://www.adlibris.com/se/bok/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem-9789163610950?campaignId=ad980b47-f6dc-4cb0-9e83-1dc96c57a527 sen finns de ju gruppen för överviktsopererade på facebook som är bra 🙂

      Reply
  25. Estelle Estelle
    19 January, 2017    

    Bra tips! 🙂
    Har dock läst om att saltsyratabletter kan vara för starkt för många och orsaka smärta och irritation (särskillt om man har problem med halsbränna) matsmältningsenzymer är då ett bättre alternativ som ju många kan dra nytta av oavsett kosthållning.
    Har du några tankar om matsmältningsenzymer?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Nä, jag tror att de är för svagt. Jag tror på att tillsätta saltsyra, får man problem har man redan tillräckligt med saltsyra men väldigt få har det idag 🙂

      Reply
  26. Annelie Annelie
    19 January, 2017    

    Att dricka te på bitterörter mellan måltiderna, t ex maskros och ringblomma, stimulerar produktionen av magsyra.

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Ja just det, och den där bittergurkan också 🙂

      Reply
  27. Daniel Daniel
    19 January, 2017    

    Som jag förstått det är det inte lämpligt att ta saltsyra om man har magsår. Min mamma har stora problem med matsmältningen, men har även magsår. Vet du något som kan hjälpa i det fallet? Förstår om det kanske är utanför din expertis.

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Frågan är ju varför hon har magsår, läckande magmun? Hon får ta bort socker, gluten och mjölkprodukter till att börja med så att det kan läka.

      Reply
    • Caroline Ericson Caroline Ericson
      15 February, 2018    

      Aspergillus niger, svartmögel (citronsyra E 330) finns i Betaine HCL, vilket man aldrig bör äta.

      Reply
      • Martina Martina
        17 February, 2018    

        Nej det gör den inte, det finns ingen E330 i min betaine HCL.

        Reply
      • Peter Nilsson Peter Nilsson
        10 July, 2018    

        På hemsidan för Betain HCL står det ju att det innehåller bl.a. följande,
        Betaine HCl 648 mg
        Acid-Stable Protease (150 SAPU)
        (Fungal Pepsin from Aspergillus niger) 150 mg
        Är detta något annat än E330?

        Reply
  28. Marie Frid Marie Frid
    19 January, 2017    

    Mycket intressant! Känner mig träffad 🙂 hur mycket äppelcidervinäger är lagom för en liter vatten? Dessutom, om man tar hcl-tabl. Ska man se det som en tillfällig kur eller är det bara att köra på? Kan magsyran stabilisera sig till bra värde och sedan hålla sig så om man man äter bra lchf?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Jag vet inte, jag äter alltid HCL till maten.

      Jag vet inte heller några mängder av si och så, man får testa sig fram. Testa en matsked 🙂

      Reply
  29. Åsa Åsa
    19 January, 2017    

    Jag undrar vad din åsikt är om att välja livsmedel efter blodgrupp, som florerar på nätet.
    Är det bara humbug, eller finns det någon vetenskaplig grund för dessa påståenden?
    Bra blogg, keep rocking!

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Jag kan inte se hur det skulle finnas någon koppling, men vem vet 🙂

      Reply
  30. Annelie Annelie
    19 January, 2017    

    Hej Martina!
    Jag är inte direkt den som brukar kommentera så mycket på bloggar, men efter att ha följt dig i över två år så är det väl dags ?.
    Jag älskar din blogg, jag älskar blandningen av ämnen och har lärt mig sååå mycket av dig. Har läst dina böcker (inte alla, men snart har jag det.) Så tack!!! Nu till en fråga om detta inlägg, hur mycket äppelcidervinäger per 1 liter vatten?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Ja det är verkligen dags, tack för din kommentar Annelie! 😀

      Du frågar dock helt fel person när det gäller mängder, jag vet inte sånt. Hade testat en matsked 🙂

      Reply
      • Annelie Annelie
        20 January, 2017    

        Jag tog en halv lime, en hel citron och hela 4 msk äppelcidervinäger, ha ha!! ?

        Reply
        • Xiro Xiro
          20 January, 2017    

          Dr Eric Berg säger 1-2 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten. Jag brukar ta 1 msk på morgonen samt en nyp havssalt.

          Reply
      • Anna-Karin Anna-Karin
        20 March, 2017    

        En matsked till en liter vatten? Blir inte det väldigt svagt?
        Jag brukar ta en matsked till ett stort glas vatten 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          20 March, 2017    

          Funkar säkert också bra! 🙂

          Reply
  31. Inger Gustafsson Inger Gustafsson
    19 January, 2017    

    Om man har problem med tendens till magkatarr är det inte så lätt men varken Hcl eller vinäger, jag har försökt men får ont. Vad gör man då?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Det vet jag tyvärr inte, läker ut katarren skulle jag säga. Skippar du gluten, socker och mejerier? Något får du ju katarr av nämligen…

      Reply
      • Anette Anette
        16 April, 2017    

        Hej! jag hade förr magkatarr i magmunnen, men detta är läkt. Istället har jag nu Barretts esofagus, en mild slemhinneirritation i matstrupens nedre del. Och jag har sedan 2007 ätit Esomeprazol, och jag blir värre i matstrupen om jag ökar produktionen. Jag kör nu en candidadetox enligt Candidaklubben och utesluter gluten, socker, mejerier och för mycket fett (för att levern ska få vila lite). Jag dricker citronvatten, 1 citron i 1 l vatten under dagen, med start på morgonen innan frullen. Men tror ni att det bästa är väl ändå att först läka ut irritationen och sedan öka saltsyran. Jag har Digest tillskottet som jag tänkte börja med när dte är dags 🙂 JAg är med i många FB-grupper om histaminkost, IFD-kost och antiinflammatorisk kost över lag samt Candidan och jag länkar till dina inlägg och boktexter hela tiden 🙂 Du är så sjukt duktig att förklara allt på ett lättförståerligt och kompetent sätt. Din samling är ovärderlig. Tack för all hjälp du ger oss okunniga <3

        Reply
  32. Ylva Ylva
    19 January, 2017    

    Sådär! Nu har jag beställ saltsyra, det har jag tänkt länge men sådan här information får ju en att skrida till verket också!

    En fråga som dyker upp när jag läser ditt inlägg. Det är två saker jag ofta får höra att det är bra att dricka direkt på morgonen, äppelcidervinägerdryck eller vatten med lite salt i. Jag vet inte vilket som är bäst och jag kan ju inte börja med båda först… Jag blir virrig av det hela och börjar dagen med kaffe istället! Vad tänker du är bäst? Kan man blanda ihop saltvattnet med äppelcidervinägervattnet och dricka det tillsammans?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Ja du kan blanda salt med äppencidervinäger 🙂

      Reply
  33. Anitha Anitha
    19 January, 2017    

    Några av punkterna på tecken stämmer på mej, kan man testa om man har låg magsyra?
    Tipsen att förbättra magsyran, ska man göra alla eller välja någon av dom?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Man kan göra alla återgärderna.

      Man kan testa om man har låg magsyra, det var en läsare som kommenterade om ett test som jag nu inte minns men googla på det 🙂

      Reply
      • Silvia Silvia
        23 January, 2017    

        TEST: Ta 1 tsk bikarbonat i 1/2 glas vatten på tom mage, direkt på morgonen. Om du rapar så har kroppen magsyra produktion.
        Rapar du inte så finns det för lite magsyra.

        Reply
  34. Carin Carin
    19 January, 2017    

    Hur mkt saltsyra? Om jag tar 2 tsk c vitamin varje morgon, kan jag även lägga till pressad citron och äppelcidervinäger eller blir det för mkt av det syrliga?

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Jag tar 2 kapslar till maten av betaine-HCL.

      Om du tar askorbinsyra varje morgon så hade jag skippat både citronen och äppelcidervinägern, det känns lite kaka på kaka 🙂

      Reply
  35. Mattias Mattias
    19 January, 2017    

    Jag har precis experimenterat med detta. Men klarar inte av att dricka Äppelcidervinäger, mår illa halva dagen när jag dricker det på morgonen. Så kanske har jag redan bra magsyre-balans. Det är udda, det finns ju samtidigt dom som rekommenderar att dricka bikarbonat (baking soda) med citron på morgonen. Även dem som rekommenderar att blanda Äppelcidervinäger och bikarbonat. Känns som det slår ut varandra, att bikarbonatet är motsatsen? Har du någon koll på detta också? 🙂

    Dock så har jag enda problemet, torr hud, över vintern.
    Kör kokosolja lite överallt, men vet inte om det egentligen hjälper.

    Reply
    • Martina Martina
      20 January, 2017    

      Jag vet inte faktiskt, och angående torr hud hade jag nog testat arganolja eller mandelolja istället för kokos. Det tipset fick jag av en läsare och det var faktiskt mycket bättre! 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

Senaste kommentarerna

  • Martina on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!Kol är kol :) Alla online-butiker har tull och frakt tyvärr :/
  • Anonymous on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!https://www.akvantumnaturally.se/produkt/magnetic-clay-bath/ref/6/ https://glimj…
  • Ic on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!:)
  • GM on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!Ah perfekt! Iherb tar väl tullavgifter nu iom de nya reglerna eller? Gör pipingr…
  • Martina on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!Hejja halländskan! :D
  • JohannaT on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!Åh ÄNTLIGEN!! En podd full av kunskap - på svenska! Lyssnar på väldigt många ame…
  • Martina on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!Haha där kom leveransen!
  • Martina on Biohackingpodden: Premiäravsnitt om Neurohacking!Det finns! Jag köpte min lera på iherb, men pipingrock har också (och deras leve…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

evolve - All rights reserved Martina Johansson

  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
%d bloggers like this: