Eftersom jag har råkat skriva två böcker om inflammation och hur man lever ett liv så fritt från det som möjligt, så har jag givetvis en hel drös med åsikter om vad som skapar kronisk låggradig inflammation och vad som inte gör det. Mycket handlar förstås om kosten, men inte bara!
Stresshantering, sömn, återhämtning samt ens självbild är jätteviktiga faktorer. Det kan dock ibland vara svårt att göra så mycket åt, särskilt som man inte alltid kan styra vad som händer i livet. Kosten är lite mer handgripligt att ta tag i, och jag märker att många undrar en av två saker, eller oftast båda:
- “Vad är värst?” och…
- “Hur illa är det?”
Det handlar alltså om vad man ska undvika i första hand, och om man inte kan undvika det, hur illa är det då egentligen?
Socker på förstaplatsen!
Om jag ska vara väldigt generell så säger jag alltid socker på första punkten. Socker som i lösgodis, bullar, kakor, läsk, saft och sötad yoghurt. Det är självklart för de flesta, men många tänker inte på hur mycket socker som också finns i “vanlig mat”. De flesta som läser här inne äter någon form av lågkolhydratkost, och då är det normalt att skippa även “vanlig mat”, till förmån för mer kött, fisk, ägg och grönsaker. Jag gör ju också det, och därför är det här inlägget vinklat till förmån för low carb. Men om vi utgår från att vi redan har dragit ned på sockret, vad är då värst?
Låt mig kontra med följande frågor:
- Handlar det om daglig konsumtion eller om avsteg?
- Är det ibland eller hela tiden?
- Vem är det som gör avstegen och varför?
Min filosofi är att sikta på 80% rätt, det vill säga inte ha perfektion som en ambition. Sen är det också viktigt att ta reda på vad den bästa eller sämsta kosten är för en själv. I de strikta low carb-kretsarna pratas det mycket om att utesluta mejeriprodukter, men vem ska göra det… och varför då?
Det är också många som skippar kaffe och koffein och får bra resultat av det, men vad är bra resultat? Vad är ambitionen? Det är väldigt stor skillnad på mål som att bli gravid jämfört med att gå ned 30kg eller bli fri från låggradiga inflammationer. Det är likaså stor skillnad på att vara fullt frisk eller ha ett gäng krämpor, om man är man eller kvinna, i fertil ålder eller post meno/andropaus.
Alla råd passar inte för alla!
Vad är värst och hur illa är det?
Min “värsta-lista” som jag har sållat fram efter åratal av experimenterande är:
- Alkohol (osv)
- Mejeriprodukter och…
- Kraftigt blodsocker/insulindrivande livsmedel
Alkohol (och allting sinnesförändrande med några undantag som jag inte tänker nämna här) är i toppen för att det triggar destruktiva beteenden hos mig, mer-sug och beroende-tendenser samt förstör min sömn totalt de få gånger konsumerar det. Empiri visar att jag ska hålla mig borta från de flesta substanser. Mejeriprodukter (undantaget hårdost och kefir) gör mig inflammerad och eftersom jag har lidit av inflammerade tarmar tidigare, måste jag vara lite försiktig här. Förr hade jag också ett tvångsmässigt (beroende?) förhållande till både socker och mejeriprodukter, så hade inte mycket kontroll över intaget men det är inte så nu för tiden. Slutade hetsäta och sockerknarka när jag började äta ordentliga portioner av riktig mat. Jag vet inte om jag ska klassa mig som en beroende-person eller inte, men beteendet finns absolut där och jag kan elda på det eller kväva det, och behöver hålla lite koll på mina triggers.
Sista punkten “kraftigt blodsocker/insulindrivande livsmedel” innebär allting som höjer mitt blodsocker påtagligt för att det gör mig ofantligt trött och “kraschad”. Jag har dessutom reaktiv hypoglycemi och somnar stående av sockriga grejer, och att inta den typen av livsmedel över tid gör mig trött, ofokuserad, orolig, sötsugen och bara inte den bästa versionen av mig själv.
Pest eller kolera listan
Det är många som önskat en slags “pest-eller-kolera”-lista men jag kan tyvärr inte göra en sådan eftersom det är så individuellt hur man reagerar på livsmedel. Begreppet “antiinflammatorisk kost” är inte ett vetenskapligt vedertaget begrepp. Det finns alltså inte, även om det finns antiinflammatoriska protokoll som verkar fungera för många. Det är dock ingen garanti för att det skulle fungera för dig, för vad som är okej för en person kan vara riktigt dåligt för någon annan. Det finns hyperkänsliga individer som behöver vara ytterst selektiva. Med det sagt skriver jag här lite kort om hur jag själv tänker om de vanligaste livsmedelsgrupperna som diskuteras i dessa sammanhang!
Sötningsmedel
Sötningsmedel är en riktig vattendelare i bland annat low carb communityt, och för min del väljer jag sötningsmedel före socker alla dar i veckan! För mig är inte “mer naturligt” alltid bättre, utan handlar mest om vad som påverkar mitt blodsocker och insulin. En Cola Zero eller ett glas light saft går helt under radarn för mig, men jag väljer ändå bort det på daglig basis eftersom jag vill hålla min “toxic load” låg. Video från en av mina föreläsningar om det här!
Jag tycker att “allt räknas” så skräp är skräp även i små mängder, men lite skräp kommer man inte undan och jag är verkligen inte någon perfektionist!
Mjölkprodukter/mjölkprotein
Mjölkprodukter (yoghurt, fil, mjölk, kvarg mm) innehåller mjölkprotein, mjölksocker och mjölkfett. Det är proteinerna som de flesta reagerar på, framförallt kasein-protein som bildar kasomorfin när det spjälkas i kroppen. Det binder till hjärnans mu-receptorer där de har en lätt “opioid-aktig” verkan, dvs lugnande, rogivande, stimulerande, aptithöjande och potentiellt mer-triggande. Vissa upplever sig därför “beroende” av mjölkprodukter och överäter eller hetsäter dem. Matberoendets vara eller icke vara är dock inte vetenskapligt bekräftad och finns inte i DSM-IV, trots att många, många människor upplever sig kraftigt beroende av socker, mjöl, mjölkprodukter, stora matvolymer eller vissa specifika konsistenser och smaker.
Mjölkprodukter kan också vara lätt slembildande och irriterande för tarmarna, pga proteinerna och inte mjölksockret (laktos). Har du problem med svullen mage rekommenderar jag verkligen att vara helt utan mjölkprodukter i några veckor för att se vad som händer. Strunta i laktosfria produkter, de är precis lika dåliga som de vanliga om inte värre.
Smör, ghee, 40%ig vispgrädde och creme fraiche innehåller väldigt lite mjölkproteiner men desto mer mjölkfetter (nyttigt och näringsrikt, bra K-vitaminkälla b.la!) Dock kan man behöva utesluta även dessa om man är känslig.
Gluten och spannmål
Glutenfritt är en självklarhet för många som är noga med kosten, men varför då? Vissa påstår att alla “egentligen” är glutenintoleranta, men det är inte helt sant. Förvisso är människan inte bäst anpassad till att vräka i sig spannmålsprodukter, men har man inga problem är en liten mängd gluten ingen fara. Det brukar dock vara en av de första ämnena som ryker för de som vill kostbehandla autoimmuna tillstånd, insulinresistens eller psykiska problem. För min del går gluten (ganska mycket) under radarn trots att jag är väldigt känslig för mycket annat, men vad du än gör: ersätt inte dina gluten-innehållande livsmedel med de som är märkta med texten “GLUTENFRITT!” ❌Dessa livsmedel är precis lika illa som de med gluten, och dessutom är inte allt gluten eliminerat! En vänlig känslig person kan reagera på mikroskopiska mängder!
Kaffe och koffein
Även koffeinfritt kaffe innehåller både alkaloider och en liten mängd koffein. Det gör även svart té. Allra värst är dock energidryckerna som inte bara har koffein utan även ALC (acetyl-l-karnitin), taurin och grönt té-extrakt som tillsammans blir en riktig “stimbomb” som jag verkligen vill avråda ifrån.
Koffein har en halveringstid på 4-6h (längre hos kvinnor, ungdomar samt personer med andra genetiska varianter av CYP1A2) vilket innebär att du har kaffe kvar i systemet när du går och lägger dig, även om du dricker sista koppen på förmiddagen. Räkna på det!
Tänk också på att energidryckernas ingredienser förlänger och förhöjer koffeinets verkan vilket blir väldigt hårt för binjurarna. Detta drabbar kvinnor mer än män eftersom kvinnors binjurar också måste producera progesteron, så har du kraftig mensvärk, PMS eller sömnproblem skulle jag rekommendera att skippa allt vad koffein heter, framförallt energidryckerna!
E-ämnen
E-ämnen måste inte vara dåliga eller farliga, de har bara fått dåligt rykte. E-nummer är ett specifikt ID-nummer som används för beteckning av livsmedelstillsatser som godkänts för användning i Europa och kan vara från helt ofarligt till “lite smågiftigt”. Om man vill ta det säkra före det osäkra så undviker man livsmedel som har en innehållsförteckning helt och hållet. En broccoli eller en kålrot, har de E-nummer? Nix! En bit entrecote? Nopes! Det går av sig självt om man fokuserar på rena råvaror. Totala mängden E-tillsatser blir då så låg att det inte blir något att bry sig om.
Nitrit, nitrat och nitrosaminer
Charkprodukter och bacon har dåligt rykte på grund av ovanstående tillsatser, men nivåerna är oftast låga. Återigen blir det en prioriteringsfråga. Äter du charkprodukter istället för vadå? Vad är alternativet? Jag skulle personligen inte äta bacon varje dag men hittar jag ett bra sidfläsk köper jag det. Återigen är det totalen av din “toxic load” som räknas. Om du är sugen på charkprodukter varje dag brukar det vara ett tecken på att någon vitamin eller mineral saknas, eller att du helt enkelt äter för lite riktig mat.
Oxalater och andra växtgifter
Gröna bladgrönsaker, bönor och linser innehåller fytinsyra, lektiner och oxalater. Oxalaterna (oxalsyra) är en riktig skräckis! En frätande organisk syra som kan nå till alla kroppens celler och lämna kristallavlagringar i kroppen. Hos vissa personer kan oxalater skada kroppens underhålls- och skyddssystem, vilket kan ställa till det för ämnesomsättning och vävnadsstruktur. Detta gör att oxalater är kopplade till diverse sjukdomsprocesser. Väldigt känsliga individer, till exempel personer med autoimmuna tillstånd, bör prioritera en kost helt fri från dessa ämnen. Friska personer klarar en liten mängd utan problem men en kost som bara består av gröna smoothies är ingen bra idé!
Oxalater/oxalsyra kan vara ett av de värre växtgifterna men lektinsyra (i bönor) och solanin (i potatis) kan vara ganska illa de också! Du kan läsa om dem på livsmedelsverkets hemsida eller bara googla loss på ämnet växtgifter, det är väldigt intressant, viktigt men oftast bortglömt.
Vegetabiliska oljor
Många blir chockade över att vegetabiliska oljor skulle vara något dåligt. Vår älskade olivolja! Vår fina rapsolja från våra vackra gula ängar! Inte kan det vara något dåligt? Nja säger jag på den, just dessa oljor är kanske inget som passar sådär klockrent med vår inre kemi, men vad som passar ännu sämre är solrosolja, sojaolja och alla härdade vegetabiliska fetter som finns i kakor, godis och halvfabrikat.
Man undviker mycket skräp genom att bara undvika mycket skräp, men jag tycker att man ska tänka på omega 3/6-balansen i allmänhet. Prioritera omega 3 (antiinflammatorisk) genom att välja bort omega 6 (inflammatorisk) och då ryker vegetabiliska oljor av bara farten. Själv använder jag mest ister och talg, stabilare fetter får man leta efter! Man kan också tänka på att kokos- och palmolja används som basfett i vissa uråldriga kulturer i Sydostasien, och vilket fett är det mest likt? Ister och talg, dvs långt ifrån både solros och raps.
Odlad fisk
Den hetaste potatisen av dem alla är den odlade fisken, främst norsk odlad lax. Under mina år i Kina blev debatten om den norska odlade norska laxen så löjlig från mitt perspektiv eftersom jag såg kineserna odla fisk i sunkiga diken som sedan sprängdes med dynamit för att ta död på fisken snabbt och effektivt. Plötsligt blev den norska laxen otroligt etisk i jämförelse, men de senaste årens undersökningar visar att det är ganska dåligt ställt med den, och därmed oetisk (och ohälsosamt) att konsumera.
Problemet är den stora omfattningen av laxlus och bekämpningen av den, utfodringen samt de trånga laxkassarna. Ur strikt hälsoaspekt är det ingen fara att köpa och äta den ibland, men jag skulle nog prioritera lax fiskad i svenska insjöar (regnbåge och röding) samt makrill i tomatsås (metallburkarna) eftersom den är mer etisk och dessutom har mest omega 3/krona av allt i affären.
Burkar och konserver
Det för oss osökt in på aluminiumkonserverna som används till både ovan nämnda makrill och till bönor, tomatsås och kokosmjölk/kokosgrädde. Hur illa är det? Äts dessa varje dag kommer halterna aluminium i kroppen troligen gå att spåra, men vi har alla olika förmåga att göra oss av med miljögifter. En person som har hög fettförbränning eller fastar mycket kommer bränna av fettlösliga gifter i snabb takt, och mängderna blir då försumbara.
Här får man göra en avvägning och kanske en hårmineralanalys (men vet ärligt talat inte om dessa är tillförlitliga) men de verkar kunna visa hur bra man är på att lagra in ämnen som bly, arsenik, aluminium, koppar, järn och zink bland annat. Konserver och plastförpackningar innehåller ibland även hormonstörande ämnet BPA.
Histaminer
Vad är histamint och inte? Rödvin, kakao, mörk choklad, avokado och jordnötter är några exempel på histaminrika/histaminproducerande livsmedel. Hur vet man om man tål dem? Det kan vara otroligt subtilt och ta lång tid att reagera på histaminer, från några minuter till flera dagar. Det tog ett bra tag för mig att förstå varför jag alltid blev täppt i näsan när jag drack rödvin och varför det kliade i munnen dagen efter jag ätit avokado. Ju fler histaminproducerande (eller histamin-innehållande) livsmedel du får i dig desto starkare reaktion blir det (pga påbyggnadseffekt), så här får du välja dina strider.
Histaminkänslighet brukar sammanfalla med pollenallergi, vilket gör att den ena eldar på den andra.
Ekologiskt och KRAV-märkt
Ekologiska produkter och produkter med KRAV-märkning behöver inte vara bättre än de som är utan. Det är en märkning som ibland inte säger så mycket, särskilt om man köper från kringliggande gårdar som inte prioriterar dessa certifieringar. Om man köper väldigt mycket grönsaker kan det vara vettigt att se över mängden bekämpningsmedel de utsatts för, men att välja ekologiskt eller KRAV-märkt bara för sakens skull ser jag inte nyttan med. Hitta hellre en reko-ring i närheten av dig (sök på t.ex facebook) och stötta dina lokala bönder!
Svenskt kött eller importerat?
Djurhållningen kan skilja sig åt mellan olika ställen i Sverige och såklart också mellan olika länder. Bor man i Sverige tycker jag absolut att man ska prioritera svenskt kött från frigående djur. Här kan man verkligen använda sin konsumentkraft på ett bra sätt så att fler djur får det bättre. Dock är det inte alltid så enkelt. Jag har själv bott utomlands (i Kina och Taiwan) och då var det bättre för mig att köpa importerat kött från t.ex Nya Zeeland än att köpa kinesiskt kött. Då prioriterade jag också lamm och musslor (som jag inte äter nu) för att det var “minst värst” i just den miljön.
Sammanfattningsvis
Summan av kardemumman är alltså att sikta på 80% “rätt” och tänka att detta “rätt” är helt individuellt och beroende på syfte och mål. Har du hälsoproblem kan du vara en s.k “kanariefågel i en kolgruva” som får kraftiga reaktioner av “helt vanlig mat” och kan behöva vara mer strikt än de flesta.
På Sahlgrenska behandlas t.ex svårmedicinerade epileptiker med ketogen kost och det har visat sig väldigt framgångsrikt! Det forskas en hel del på ketogen kost inom olika områden och många, inklusive mig själv, anser att det är självaste ketosen (alltså keton-kropparna, främst betahydroxybutyrat) som är “the magic bullet” i många antiinflammatoriska protokoll. Att bekanta sig med ketos, om det så är via fasta eller hur man nu vill göra är därför ett av de bästa hälso-hacken man kan göra!
Berätta gärna hur du tänker kring det här, har du något du aldrig skulle konsumera någonsin? Skulle du hellre dricka vanlig saft än cola zero, på grund av sötningsmedlen? Måste man köpa svenskt kött? Måste allting vara ekologiskt? Är gluten bannlyst hemma hos dig?
Disclaimer: Ovanstående text gör inte anspråk på att vara fullständig eller särskilt djuplodande, utan är tvärtom väldigt lättsamt skriven utifrån ett personligt perspektiv. Texten når inte omfattningen av hur olika livsmedel faktiskt påverkar den inre biologin, här finns det betydligt mer att säga (som t.ex detta inlägg med betydligt tyngre biokemi), men syftet med texten är inte att “berätta hur det är” utan att inspirera till nyfikenhet och egna efterforskningar från fler källor! Läs gärna på t.ex livsmedelsverkets hemsida, och använd de grönmarkerade rubrikerna som sökord där så hittar du mer info. Jag vill också uppmuntra till reflektion kring det egna näringsintaget, och vilka effekter just dina livsmedelsval kan tänkas ha på ditt humör och mående, dina energinivåer samt på din allmänna hälsa! ❤
om man är känslig mot gluten, varför ska man inte äta maten som det står “glutenfritt” på? 😅 Nu äter jag inte mycket sådant iförsig. Men det har gjort stor skillnad på min mage att byta ut till glutenfritt de dagar jag äter det. inte alls uppblåst o svullen längre
Om du bara byter ut några få gånger är det inga problem, men läs innehållsförteckningen nästa gång du köper “glutenfritt” så ser du vad som är problemet och varför man inte kan äta det varje dag om man är känslig 🙂
Hej Martina,
Om jag vill ha koll på “allting som höjer mitt blodsocker mer än 3 enheter” så undrar jag om du kan ge ett exempel?
Jag hade 5.3 mmol/L nyss och jag tolkar ditt inlägg på att det är sån mat som ger mig mer än 8,3 mmol/L som jag ska undvika?
Sedan är min nästa fråga om hur lång tid det kan ta att göra en kostförändring innan jag kan utvärdera resultatet?
Jag äter redan lågkolhydratkost men har för ett par månader sedan fått symptom som svullnad/värk på olika ställen på kroppen (inflammation, kanske klimakteriet?) och behöver göra några mer förändringar.
Tack på förhand! <3
Ge det några veckor 🙂
Jag kan inte ge exempel på sådana livsmedel eftersom det kan vara väldigt individuellt. Du behöver testa dig fram. För mig höjer havregrynsgröt blodsockret väldigt mycket, medan potatis inte gör det. För andra är det tvärtom.
Ladda ner den här och ha som komplement när du komponerar dina måltider
Det kan ju vara nåt som du inte tänkt på
https://matchecken.se/
Du kan också testa med att köra en 3-veckors rening av lymfsystemet, många har god effekt av det.
Kryddnejlika, lagerblad, vatten, drick 1L/dag. Martina har skrivit om den här varianten i sin Keto-bok
Martina har du sett den här från 2017?
I studien publicerad i BMJ fann att människor som följer en glutenfri kost men inte är glutenintoleranta eller inte har celiaki har en större risk för hjärtsjukdomar, eftersom de inte konsumerar tillräckligt med fullkorn.
https://celiac.org/wp/wp-content/uploads/2017/05/gluten.pdf
Sedan när är fullkorn ett krav för hälsa? Vad åt de istället?
I studien frågade de inte specifikt om intaget av glutenfria ersättningsmat och deltagarna tillfrågades inte om de specifikt följde en glutenfri kost. Vad jag kan läsa mig till så var det väl den dagliga totalmängden gluten som de gick efter, bara några få rader om frivillig uteslutningsdieter. Kan ju vara så att de blandar ihop fullkorn och fibrer, jag kollade inte vem som stod bakom studien
Jag är skeptisk 🙂
Ja jag också, var därför jag länkade studien.
Fortf skeptisk efter att ha läst haha 🙂
Jag är intresserad av kursen
Hej,
Vet du om det är mkt östrogen i smör? Har ökat smörintaget ganska mkt, och märker att magsmärtor blir värre ifm mens.
Kan det vara höga värden? Det är ju en mejeri… 🤔
Hej!
Har problem med att jag får kramp i benen vaderna på nätterna så fort jag blir hög i ketoner över 0,5. Äter magnesium kalcium provat med mera salt men ingenting verkar fungera, har du något tips.?
Märkligt! Hur äter du då?
Ägggröt med klarnat smör
Kokt ägg med oarmesan smörgås
Lunch stekt kål av något slag kött
Mellanmål ketoboll smör o kokos
Stekt ägg bacon eller skinka
Dricker vatten sen Cappucino med mct olja i
Är ganka fyrkantig så alla dar är ungefär lika
Ja du får lite näringsbrist på den dieten, du behöver mer mat. Riktig mat. Skippa ägg och kokos också!
Va? Är det gel med ägg?
För henne, nu pratar jag med My bara.
Gel=fel
Ok trodde det var bra med ägg? Ska jag äta mer kött eller vad? Kokosen kan jag skippa men vad ska jag äta istället för äggen? Tycker mycket om dom ?
Tack för svar
My
För vem är det bra med ägg? För dig? Kanske? Jag hade tagit bort dom under några veckor i ditt fall och ersatt med kött.
Tack ska prova det 🥰
Är det smaken av ägg du vill ha så kan du köra med Kala Namak (svart salt)
som smakar som äggula och har samma har svavelsmak 🙂
Ok Neej har nog ätit mycket ägg för att det är enkelt o gott bara. Gillar enkelheten och mättnaden. Läser Keto boken igen och ska äta mer kött några veckor o se om det blir bättre.
Hej!
Tänkte fråga dig vilka märken/produkter du väljer i butiken. Specifikt makrill i tomatsås och 40% grädde. Visst, svenska produkter håller väll oftast en hög standard, men det hade ändå varit kul om du kunde göra en lista på några av dina go-to märken/produkter i affären. Själv hatar jag att slösa tid i affären och vill bara veta exakt vad jag ska handla istället för att stå flera minuter och avgöra vilken produkt jag ska köpa…
Bra idé! Det kan jag göra 🙂
Jag såg intervjuer med Jordan Petersen och hans dotter om deras kost, de har haft en hel del autoimmuna problem, speciellt hon som fick operera leder redan i tonåren. Nu äter de (vid tiden för intervjun i alla fall) enbart kött och känner sig mycket friskare. Är det något du har provat?
Ja det är ungefär så jag lever 🙂
Är det främst mjölk, yoghurt o kvarg som ger svullen mage? Jag har problem med det men vill helst inte utesluta alla mjölkprodukter, är 40% grädde utan tillsatser o smör mindre kapabelt att ge svullen mage??
Grädde och smör är bättre 🙂
Läser på mkt pga en del demens i familjen o APOE4. Ketogen kost förespråkas av flera sk experter men inte mättat fett utan mer olivolja. De säger att de som har APOE4 inte kan hantera mättat fett på samma sätt som andra, speciellt om man har högt LDL. Hur tänker du runt det?
Tror inte alls att det stämmer, jag är själv APOE4 och tål mättat fett väldigt bra. Har sett detta fenomen många gånger när jag tolkat folks gentester, att de mår bäst på keto/carnivore och är just APOE4. Det är logiskt eftersom den funnits väldigt länge och är mer ursprunglig.
Tack för input! Finns så många uppfattningar…. ?
Var kan man göra gentester och är det dyrt?
23andme bland annat, kostar runt 1000kr. Googla 🙂
Hej!
Du vet om att du har en “ful” svart WordPress rad högst upp på bloggen i oinloggat läge?
(kommentaren ej menad för publicering)
Gillar din blogg! 🙂
I know 🙂 Det är lite lätt att tweaka designen direkt, men har ett gäng som arbetar med det. Kommer se finare ut om några veckor!
Välskrivet, konkret och ROLIGT inlägg att läsa! Tack så mycket för all tid du lägger på din blogg. Den är guld.
Tack 🙂
Är helt villrådig. Vill äta carnivore och komma i ketos och dra nytta av det, men ser inte ut till att min kropp vill ha fett. Gult vattenfall i toaletten efter varje måltid. Jag får väl äta som jag gör men utesluta fettet. Verkligen deprimerande. Det blir ju då högproteinkost.
Det är bara att testa sig fram och kanske boka in sig hos en funktionsmedicinare 🙂
Kolla genast din lever
Jag har föreslagit det till läkaren, men blir bara “beroligad” med att ct scan och ultraljud var bra. Men jag tror att det är nått med levern. Vad kan jag säga som får läkaren att vilja ta rätt prøver?
En läkare ska i samråd med patienten gå vidare
1. Byt läkare för en bedömning baserad på leverprover
2. Fråga din läkare om han/hon tar ansvar för att inte låta dig ta leverprover
3. Bekosta egna prover
4.. Inför ditt besök förbered dig med frågor
5. För dagbok över din mat, tiden till toabesök och konsistens
6. Läs Martinas bok “Magstarkt”
http://www.medicinkompendier.se/index.asp?titelid=658&j=1
Hej,
Tänkte mer i de banor om du hade nån tanke på vad för problem det kunde vara med levern iom att du nämnde just levern.
?
Det kommer man fram till med provsvaren som hjälp
https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/leverstatus-patologiskt-levervarden-utrednin/
På Willys har de fryst vildfångad pinklax för en femtiolapp. MSC-certifierad dessutom. 4 filéer, totalt 400 g har jag för mig. Äter den som sashimi hela tiden 😀
Håller helt med dig Carin!
Du Martina, uttrycker dig språkligt på ett suveränt sätt! Det ger som sagt stor tilltro till det du skriver. Och vilken bredd du har! Och vilket djup! Imponerande! Skänker en liten slant för det fina jobb du gör och den kunskap som du sprider. TACK!?
TACK!
Bra inlägg!
Verkar finnas flera läkare inom Low Carb som hävdar att socker inte är “huvudboven” bakom fetma och insulinresistens, utan vegetabiliska oljor. Framförallt de med hög nivå av PUFA’s, som Linoleic acid.
Vet inte hur accepterad teorin är men kemin bakom lät intressant iaf. Dr. Michael Eades – ‘A New Hypothesis of Obesity’ hette föreläsningen jag såg på youtube.
🙂
https://youtu.be/pIRurLnQ8oo
https://www.youtube.com/watch?v=7kGnfXXIKZM&t=3s
I videon presenteras bl a mycket data på olika försök med möss, med olika variabler och resultat i tydliga siffror som pekar på vegetabiliska fettsyrors (omega-6) negativa inverkan mot inflammation, övervikt samt fler negativa hälsotillstånd. Väldigt intressant med tex Tukisenta, Papua Nya Guinea där sötpotatis i en studie stod för över 90% av kaloriintaget, de var vältränade, ej överviktiga och hade bra värden, inga sjukdomar eller degenerativa symtom i nämnvärd omfattning.
Känner mig alltid så svullen efter jag har käkat ägg och har förstått att det inte är helt ovanligt. Men vad är det i ägget man brukar reagera på då? Jag kan äta stora mängder utan problem men sedan, om jag fortsätter i någon vecka, kommer vätskeansamlingen. Rätt trist!
Antingen äggviteprotein eller äggula 🙂
PS: Om jag vill kolla hur mycket socker/kolhydrater jag har fått i mig (kan noll om det här som du märker), visar en blodsockermätare eller en blod-ketonmätare det då? Vilken mätare är bäst för en novis som jag?
Ger ALLT socker/kolhydrater utslag på en mätare eller är det “resterna” som kroppen inte tagit upp på annat sätt..?
Jag kör med LCHF, oftast medel eller strikt till lunch och middag, men frukosten är svår för mig. Älskar vitt bröd, men har räknat ut att mitt favvo-bröd (3 st) = ca 51 gram kolhydrater. Då är det ju inte strikt LCHF, knappt medel…
Hur många kolhydrater innehåller en liiiten tesked honung (i teet), tror du? (Hittar ingen tabell om just det.)
Jag kan inte alls det här, har hittat till den här bloggen rätt nyligen pga hälsan, var så där lite lagom intresserad av LCHF tidigare. Jag har precis beställt din senaste bok om inflammation från Tukan. Är djupt imponerad av din bredd och din förmåga att peppa via text. Tycker mycket om dina inlägg om powerthinking också!
Jag skulle VERKLIGEN uppskatta dina tankar. Sorry för lång och snurrig kommentar.
Varma hälsningar/Millan
(PS igen: Inte min riktiga mejladress, jag litar på dig, men inte på google. 😉 )
1 liten tesked innehåller trolige 5g kolhydrater, om jag ska gissa.
ALLT socker kommer ge utslag på en blodsockermätare (köp en freestyle precision neo) Du får testa och se vad som händer 🙂
Jag undrar om du har kommit fram till bästa tidpunkt att mäta blodsockret efter matintaget? 0,5h, 1h, 1,5h efter eller så
2h efter ska det vara normalt igen men man kan mäta varje kvart i 2-3h om man vill få en kurva 🙂
Datanörden i mig blir lite glad av att läsa den här kommentaren 😀
Vaaa vad missar jag?
Okej, tack för svaren!
Rättelse: den bok jag beställde från Tukan var en “hälso-kalender/dagbok”, likt den “dröm-dagbok” som du tipsade om för ett tag sedan. Jag hoppas att den kan hjälpa mig att hålla fokus, som stöttning i mitt arbete med att bygga upp min hälsa. Boken om inflammation beställde jag ju från Adlibris. 🙂
Jag förstod inte riktigt det där om cancerceller som du skrev, men okej, då fattar jag iaf att socker gynnar cellerna precis som jag trodde.
Mvh Millan
Indeed, eftersom cancercellerna har anaerob jäsning som metabolism.
Hej!
Jag undrar angående socker.
När jag ska beräkna/få en uppfattning om hur mycket kolhydrater/socker ett livsmedel innehåller, gör jag rätt när jag kollar på kolhydrater minus fiber? Är allt det då rent socker? Räknas alla kolhydrater som rent socker? Är allt lika illa?
Jag brukar räkna om alla kolhydrater i “sockerbitar” (delat med vikten för en sockerbit: 3,6 gram) för att jag ska få en så tydlig bild som möjligt. Vad säger du, kan man göra så, är det korrekt?
Sist undrar jag om du har någon uppfattning om socker och cancer. Gynnas cancerceller av socker?
Jättetacksam för svar.
Mvh Millan
Yes, cancer gynnas av socker då cancerceller oftast har en annan metabolism som är anaerob och går via jäsning.
Du kan slå ihop kolhydraterna, fibrer + socker eftersom allting påverkar blodsockret. Sen kan du dela med 3.6 om du vill, men om du bara räknar “net carbs” kan det bli lite missvisande.
Okej, tack för ditt svar. Men här får jag motsatta åsikter…
Hur funkar cancer ihop med en ketogen kost? Låter inte som en bra kombo. Jag hittade detta:
“…eliminering av socker (och även ketoner som fungerar som näring till cancercellerna) samt tillförsel av syre, två av de viktigaste åtgärderna.”
Från: http://zarahssida.se/allt-om-cancer-hur-cancerceller-fungerar-och-cancerbehandling/
Va? Jag förstod inte vad hon menade med det där, kolla på forskningen på ketogen kost och cancer istället.
Jag har hört att det är jätteviktigt att just bananer är ekologiska/KRAV-märkta eftersom de ska vara väldigt hårt besprutade. Hur ser du på det, Martina? Är det viktigare att bananer och/ eller annan frukt och grönt är ekologiska än att t.ex. kött är det? Nu vet jag att bananer inte är keto men jag åt en del bananer förut och mina föräldrar äter dem och är därför nyfiken.. Tror du att det är en myt att just bananer är hårt besprutade?
Ingen aning, men det borde gå att kolla upp 🙂 Med tanke på att det är olika regler i olika länder kan jag tänka mig att helt omärkta tropiska frukter kanske är mer besprutade än inte, eller så är det tvärtom!
Desinficera frukt och grönt kan man göra i ett 15min bad innehållande 1msk bikarbonat i 1L vatten 🙂
Även en blandning av vatten, vinäger och citron är bra, de sägs ge ett garanterat resultat gällande att ta bort bekämpningsmedel
Naturskyddsföreningen har bra info om besprutning och annat av mat.
Dina föräldrar kan läsa de här länkarna 🙂
https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/fragor-och-svar-om-bananer
https://www.kemi.se/bekampningsmedel
Det blir nästan enbart animaliskt + ½ – 1 frukt om dagen numera, men det kanske ändrar sig framöver.
Jag kollade på ex-vegan videos en dag och där fanns det en video med en kvinna som förklarade att hennes nya diet efter att ha varit vegan var 0 km dieten, målet var alltså att äta så lokalt producerat som möjligt.
Det tyckte jag var ganska inspirerande och det skulle jag säga är nog mitt mål också, så mycket animaliskt producerat så nära mig som det bara går. En bra bit kvar till det målet dock….
På tal om vad som är värst så lyssnade jag på ett podavsnitt med Dominic D’Agostino och han sa något intressant om kontinuerliga glukosmätare, det jobbas på sådana som kan mäta mer än bara glukosnivåerna. Skulle bli riktigt intressant den dag man kan få tillgång till cgm som kan mäta också t.ex. C-reaktivt protein.
Appropå ekologiskt så tycker jag att när man först valt utifrån alla andra parametrar och fått fram vilka produkter man vill äta, så bör man av bland DOM välja KRAV-märkta i möjligaste mån. Man hindrar då giftspridning i världens odlingsjordar och vattentäkter, man måste odla med växtföljder som hindrar utarmning av jorden och hindrar erosion, djurens behov blir bättre tillgodosedda, arbetarna har rätt till rättvisa löner och att vara fackanslutna. KRAV certifieras av 3:e part och gör stor skillnad på många plan.
Tack för intressant inlägg! Lite nyfiken bara…men varför äter du inte lamm el musslor längre?
Jag tröttnade väldigt mycket efter 3 år med sjuka mängder musslor.
Superbra inlägg! 😀
Det verkar som du likställer vassle och kasein? För mig är det stor skillnad på en proteinpudding (kasein) och en vassleisolat-shake (blandad med vatten och kollagen). Inbillar mig också att kasein från getost och fårost är en bra proteinkälla, i alla fall snällare mot tarmarna.
Nä jag likställer dom inte, för mig personligen är kasein tio ggr värre än vassle. Tror det är så för de flesta. Och det är skillnad om det kommer från ko eller get eller buffalo. Get går oftast bra!
Skulle du kunna göra ett inlägg om kasein? Tänkte eftersom hela viktnedgångs- och fitnessvärlden rekommenderar det så mycket, vore skönt med en motpol med förklaring till varför man ej bör inta det! 🙂 Tusen tack på förhand!
Nej kasein är såååå 2010 så det skriver jag inte om mer 🙂
Jättebra inlägg! Själv är jag inte strikt men äter “bra svenssonmat” med mycket grönt och så “ren mat” som möjligt men äter proteinpulver varje dag som “gotte”, och har undvikt kasein pga dess inflamatoriska effekt och ätit vassle, ägg, vego (utan soja) MEN gillar det man kan göra med kasein- frågan är om det är så illa eller “lika illa” som resten?
Det beror helt på hur du reagerar på det 🙂
Ä-märkt = tillsatsfritt 🙂
https://www.aktavara.org/upl/files/159164.pdf
Men man får se upp för röding och annan insjöfisk är ofta också odlad nu mera.
Otroligt bra skrivet! Sakligt och heltäckande! Det jag tycker är synd i allmän debatt om mat, klimat, hälsa etc är att köttätande hela tiden mals ut som stora miljöbovar. Jag äter älg, bäver, hare, tjäder, orre, järpe och ripa flera gånger i veckan… Men är jag miljöbov för det? Nej, så klart! Jag tycker att allmän debatt ska lyfta fram det vilda köttet som mest hälsofrämjande och klimatnyttigaste någonsin! (Undantag logistik, köpa nära så klart – jaga och skjuta själv). Jag har byggt en egen fiskodling som jag har öring och röding i, som jag matar med hemgjort ETOXIKIN fritt foder av mygg, granbarkborrar och grävlingsfett. Jag maler i gammal köttkvarn. Sen borde man lyfta fram att försöka åstadkomma sin egen mat själv, i görligaste mån. Det är bäst för hälsa, FYSIK, välmående, klimat, planet, giftighet… jag gräver ner rester av 1-3 skjutna kråkor i mina pallkragar för morötter varje vår, för jordberikning, (jag tar först hand om viktiga delar av kråkan för avsalu) och jag får världens största, finaste morötter! : )
Wow, jag är otroligt imponerad!
Åh, vilket bra inlägg! Hur tänker du kring ost? Jag antar att det kan vara histaminrikt (särskilt lagrade ostar), men som mejeriprodukt i allmänhet? Tänker då både hårdost och färskostar etc. Göra skillnad på olika typer, eller bara dåligt rakt av?
Ja både histaminrikt (mest lagrade ostar) men också en hel del vassleprotein. Det är gott med ost, men stora mängder ställer ofta till problem.
Jag regerar starkt på Ris, gjorde risotto härom dagen och det fick jag skakningar av, men däremot mår jag bra på potatis. Så ibland tar jag en kokt eller några bitar klyftpotatis till maten på kvällen.
Känslig för vitkål i alla former men broccoli fungerar bra.
Jag gillar nötter som mellis/extra energi, men magen bubblar som bara den.
Kaffe är ok, men jag känner direkt när koppen inte vill ha mer. En större kopp på morgonen och en mindre /halv efter lunch har det blivit under hemmajobbandet. Alltså färre koppar än på jobbet, men starkare och godare kaffe.
Du har tidigare skrivit om FODMAP är det också en aspekt som ska tas in? Eller är det (på sätt och vis) inkluderat i ovan?
FODMAP är kolhydrater med korta sockerkedjor som är dåligt absorberade och kan ge problem i tarmarna. Lider man av IBS, svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning kan det vara värt att prova en kost som är låg på FODMAP, och det är typ de flesta sockerarter 🙂
Varför tror du att du reagerar så starkt på ris? Blodsockret?
Ja, jag får ont i magen och höjt blodsocker. Inte för att jag mätt men känner i kroppen att oron blir större och jag reagerar fysiskt.
Jag vet inte varför jag reagerar, bara att jag reagerar. Men det är säkert kopplat till stärkelsen/fibrerna. Lite ris är ok (0,5dl), parboiled bättre än andra sorter.
Intressant!
Detta var ju fantastiskt bra, så mycket av detta man funderat på. Tack! Har en fråga, hur återställer man lättast och snabbast kroppen och hälsan efter tre dagars ofrivillig antibiotikakur? Dalacin vagitorier, känner mig helt sänkt nu 🙁
Kroppen återställer sig själv 🙂
Det här med omega 6 då??
Jag har kört lchf samt provat Keto periodvis och men har inte känts helt rätt. Försöker hitta min egen variant och känns som jag kommit en bit på vägen.
Har dock fastnat för jordnötter som ett mellis på eftermiddagen. Funkar bra att ha med på jobbet, gott och energirikt. Äter kanske ett par nävar om dagen. Men skäms lite då jag vet vad du skrivit om jordnötter.
Frågan är väl hur illa jordnötter varje dag är samt om vissa kan ha högre tolerans?
Jag har lagt till information om det, det går under kategorin vegetabiliska oljor (jordnötter är 80E% fett) och oxalater, fytater och lektiner (växtgifter) så nej, inte en bra idé. Frågan är varför du känner behov av flera nävar (alltså ca 1000kcal) extra energi på eftermiddagen. Äter du inte tillräckligt med frukost och lunch?
Hej Martina,
Vet du om oxalsyran avtar eller försvinner om man tex upphettar ett oxalatrikt livsmedel, tex spenat?
Mvh
Marcus
Ja jag tror det är som med växtgifter i allmänhet att det minskar rejält vid tillagning. Det verkar vara mest rå spenat (som många älskar att ha i sin smoothie) som är den värsta boven.
Ja tänker också det. Jobbar man med just upphettning på dessa livsmedel så kanske just oxalaterna inte ställer till med någon nämnvärd skada. Fast en studie på upphettad resp oupphettat hade ju varit kanon…! ? I alla fall där man kommit fram till ett lägre mätvärde i livsmedlet?
Ingen aning men läst att om maten kombineras med magnesiumcitrat kan det sänka oxalatnivåer i kroppen.
Gud vad bra skrivet. Taaack och taaack igen . Swishar lite f du är så jefla bra,vännen.
Tack du!
Tack för mycket bra inlägg!
För mig är socker och kaffe på delad första plats. Och då handlar det inte om koffein- yerba mate går bra. Jag har testat att sluta dricka yerba och inget speciellt hände, sömnen påverkades inte etc.
Kaffe däremot verkar innehålla mer gifter och jag är inte 100 på att det är just koffeinet som är problemet. Har inte druckit en droppe kaffe sedan 2016 och den avgiftningsveckan var inte rolig. Låg på soffan helt utslagen och deppig i en vecka.
Vore intressant med en mer djupgående analys av vad just kaffe- och då inte endast koffeinet- innebär för kroppen. För mig är det rena rävgiftet.
Jag är inte heller 100 på att det är koffeinet som är grejen i kaffe ens. Koffeintabletter ger mig INGENTING om jag är sugen på kaffe, jag tror mitt beroende är till alkaloiderna.
Tack för ett mycket fint inlägg.
Håller jusst nu på att försöka (igen), att göra lite ändringar på kosten.
Den är nog 80-90 % bra, men jag tror jag dricker för mycket kaffe och för lite vatten.
Har kramper i fingrar och diverse muskler och det blir värre ju mer jag rör på mig.
Tänkte egentligen bara kommentera det här med mjölkprodukter och dela en egen erfarenhet.
Vanlig standardiserad mjölk, tycker jag inte att jag mår bra av och den är äcklig, dessutom.
I våras när jag snickrade på en bondgård, fanns det fri tillgång på opastoriserad mjölk :).
Det är så sjukt gott, så jag valde många gånger bort kaffet, men mjölken var ju också godare till sockerkakan fylld med vaniljsås 😛
Tur för min kropp att man inte har sånna kunder jämt.
Till saken.
Jag har i stort sett hela livet haft problem med diaree, men när jag dricker mycket mjölk, endera direkt från kon, eller den gammeldags ohomogeniserade mjölken, är det som hamnar i bajsomaten i perfekt form och konsistens.
Undrar varför, men visst är det lite märkligt.
Det höjer säkert blodsockret, men för tillfället, låter jag det vara så.
Tack igen, för dina fina inlägg och hoppas du får en bra höst/vinter i år.
/Magnus
Tror inte att mjölken direkt från kon höjer ditt blodsocker så särskilt, det är mest mjölkfett och väldigt lite kolhydrater. Men det är coolt att du reagerar så annorlunda, tänk vad lite processering kan göra!
Det där är intressant. Min tanke kring det är att din diaree kan vara orsakad av gluten men i kombination med mjölk så märks inte diareen, för mjölken (opioida effekten av kasein som beskrivs ovan) gör tarm-transporten långsammare varvid mer vätska hinner absorberas i tarmen på vägen och konstistensen därmed blir bättre. Om du slutar med gluten kanske du upplever en trög och hård mage istället. Om du slutar med både mjölk och gluten kansk du också har perfekt form och konsistens.
@Erik2 Precis de erfarenheterna har jag gjort!
Hur tänker du om odlad fisk utifrån detta perspektiv?
Jag la till det 🙂
Hej Martina! Klargörande och hjälpsam artikel och mycket intressant!
Du har verkligen utvecklats i ditt skrivande! Det märks tydligt att du har med dig din erfarenhet av vetenskapligt läsande och skrivande när du formulerar dig och det ger en trovärdighet som jag tror gör att budskapet gynnas mycket. ♥️
Tack vilken fin och uppskattad feedback! Det är ju tur att jag lär mig mer och mer, det är väldigt roligt att skriva och jag kämpar med att nå ut på RÄTT sätt. Mycket info finns redan men det handlar ju om hur den förmedlas och i vilket syfte. Det är så sjukt intressant och spännande med kommunikation.
Ja eller hur! Formen och innehållet och hur de samspelar.
Jätteintressant inlägg. Jag har riktigt tro på att keto är the way to go, men jag förstår bara inte varför carnivore och allt vad det heter “bara” har hjälpt mig delvis. Har stora problem med tarmarna, och det vill visst inte läka. Äter bara kött och fett, men det hjälper inte. Vad är det som fattas?
Jag kan tyvärr inte svara. Jag vet dock att emotionella problem kan “override:a” allting man gör rent praktiskt, så är man väldigt stressad eller mår dåligt så kan det ha större effekt på organen än något man äter.
Ja, men är god på å jobbe med ting vsa kost oxå. Tycker att jag borde må bättre och har gett tarmarna lång tid.
Ketokost är ju den ursprungliga, riktiga och läkande kosten för människor, så jag förstår inte varför jag sliter. Kanske den inte är så bra för alla?
Jo jag tror den är bra för alla, men man kan ju alltid testa att göra tvärtom. Jag hade absolut testat att vara typ frukterian om jag inte hade fått effekterna jag får på keto, eller bara för att experimentera hejvillt. Nu vet jag att det inte är ett alternativ för dig som sockerberoende, men finns annat man kan testa! Rotfrukter? Raw carnivore?
Bra inlägg! Har ätit LCHF sedan 2015. Själv vill jag absolut inte äta gluten inte alls, min IBS mage mår bättre utan. Har pga min histaminintolerans och rosacea plockat bort frukt, socker, mejeriprodukter, tomat, spenat och bönor till 85-90%, samt gått från 2-3 koppar kaffe om dagen till 2-3 koppar i veckan nu. Detta har gjort att jag sällan upplever skov numera. Sötningsmedel kan intas i mindre mängd på helgen. Tror jag äter relativt bra men kan definitivt göra bättre då jag har kvar viss allergisk snuva, astma som jag haft sen barndomen och återkommande fotsvamp på en fot. Så där finns säkert saker att justera?
Jag äter för mycket blåbär med vispgrädde just nu pga. att jag plockade så mycket i somras och frysen är full. Vet inte hur det påverkar min ketos, har knappt vågat kolla mitt blodsocker. Är nog lite beroende av det…
Det är gott med blåbär! Jag har också ätit väldigt mycket blåbär i år, men det blir uppenbart väldigt snabbt att jag inte tål grädden till och då slutar jag 🙂