
Understrukna ord & meningar i texten är länkade källor och relevanta sidor så klicka på dem för att läsa mer!
Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och om det är en snygg eller känd person med övertygande självförtroende är det många som sväljer det med hull och hår.
Det senaste jag scrollade förbi var en hälsoinspiratör som varnade sina följare för kollagen, och påstod att det är livsfarligt och får blodet att koagulera. Ingen fysiologisk förklaring presenterades, och inte ett knyst om att kroppens stödjevävnad (ben, brosk, senor och blodkärl) består av kollagen, liksom hud, hår och naglar. Det innebär att vi behöver dessa byggstenar från kosten, precis som att vi behöver andra former av protein till våra biologiska processer, fett till könshormonerna och vitaminer och mineraler till signalsubstanserna (serotonin, dopamin, melatonin etc). Det är bara sådan vår fysiologi är! Det här fick mig i alla fall att fundera över den här typen av ogrundad “hälso-fakta” som jag kallar det. Jag ville hitta fler exempel och bemöta det på något vis. Inte såga vid fotknölarna, utan bara bredda perspektivet lite!
Exempel på ogrundad “hälso-fakta”
Näringsinformation finns lättillgängligt online, det är bara att surfa in på livsmedelsverkets hemsida där finns en väldigt bra databas som du kan använda för att studera ett livsmedel i detalj. Sök gärna i den! Då kan du snabbt få lite mer information om de återkommande påståenden som jag ger exempel på här nedan, och mer därtill!
🔹️ B12 kommer från bakterier i jorden
🔹️ Omega 3 går att få från alger
🔹️ Bönor och linser är maxat med protein
🔹️ Nötter & frukt är hälso-snacks
Vad är sanningshalten i den här listan? Den är inte noll, men väldigt onyanserad. För vem är nötterna ett bra snack? Varför, och vilka nötter? Funkar det med jordnötssmör? Här vill jag också nämna att nötter är rika på omega 6-fettsyror som driver inflammatoriska processer i kroppen, och många har redan en skev omega 3/6-balans med övervikt mot omega 6. Att ösa på med nötter kan vara väldigt ofördelaktigt, men det beror förstås på vad alternativet är!
Tillägg: Här är 2 bra artiklar om omega 6 från 2018, för den som vill läsa mer. Det finns påståenden om att O6 och O9 behövs i större mängder än vad som är rimligt, men för att förstå det hela rekommenderar jag att titta på MEKANISMERNA! Vad är O6 byggsten till och varför? Vad leder det till? Hint: ledtrådar finnes i översta artikeln! 😉
📌 Omega 6 fatty acids and inflammation
📌 Wound Healing and Omega-6 Fatty Acids: From Inflammation to Repair
En del vego-förespråkare påstår att vitamin B12 finns i jorden (tillverkade av bakterier?), men då borde vitaminet finnas på/i grönsaker och rotfrukter, vilket det inte gör. Tittar vi på livsmedelsverkets hemsida står det att B12 finns i animaliska produkter och att vi inte kan tillgodogöra oss syntetiska eller vegetabiliska former. Det här är viktigt för B12-brist är väldigt allvarligt eftersom det kan ge permanenta nervskador! Vissa näringsämnen kan vi inte strunta i, särskilt inte över tid!
Olika upptag från olika näringskällor!
Varifrån näringsämnen kommer spelar roll för vår förmåga att tillgodogöra oss dem. Protein från bönor och linser är inte lika effektivt som protein från kött eller fisk, eftersom aminosyraprofilen behöver vara komplett för att matcha vår biologi, annars bryts det mest ned till glukos och används eller lagras in som energi och inte som byggstenar.
Biotillgängligheten för proteinet i jordnötter och jordnötssmör ligger på 9% upptag, så på 4 matskedar jordnötssmör (ca 100g) får du ut knappa 3g protein. Alltså inte i närheten av de 25 gram som står på innehållsförteckningen! Det tycker jag bör nämnas i samband med vegetariska proteinkällor, helst utan att någon känner sig kränkt av det. Kunskapen gör ju att den som vill äta vegetariskt kan göra det bättre och smartare!
Det finns ett system för att kombinera vegetabiliska proteiner för att öka upptaget. Två klassiska exempel är att äta ärtor tillsammans med ris, eller rostade mackor med jordnötssmör (gluten + jordnötsproteinet blir komplett!) Ungdomar som äter vegetariskt behöver också veta vilka ämnen de absolut inte kan strunta i, vilka som funkar i syntetisk form och vilka som inte gör det.
Andra populära påståenden…
🔹️ “Mjölkprodukter är inflammatoriska!”
🔹️ “Kött ger cancer!”
🔹️ “Socker är livsfarligt!”
Hur många backar upp den här typen av påstående med grundläggande fysiologi? Alltså inte epidemiologiska studier för de kan säga lite vad som helst beroende på hur de vinklas, utan fysiologi! Även när jag själv skriver vetenskapliga artiklar baserat på longitudinella befolknings-studier (i egenskap av doktorand) så är jag noga med att få in biokemi och fysiologi för att visa att det finns en grund till mina frågeställningar och slutsatser. Läser man vettiga epidemiologiska studier så står den fysiologiska bakgrunden alltid med, och saknas detta tycker jag att det diskvalificerar artikeln!
Är mjölkprodukter inflammatoriska?
Min bild här är att mjölkprotein, speciellt i sin mest koncentrerade form (vassle-isolat/koncentrat, kaseinprotein) är något som många har problem med. Det kan vara i form av svullen och öm mage eller mer allvarliga problem, och är man en person som både är intolerant mot mjölkprotein och äter mycket av dem (mycket kvarg, proteinpulver, fil, yoghurt, kaffe latte etc) så skapar irritationen successivt en inflammation över tid. Den kan vara lokal eller systemisk. Den kan också nå hjärnan (neuroinflammation) och jag tror personligen att det är ganska vanligt.
Det är dock stor skillnad på mjölksocker, mjölkprotein och mjölkfett så att bara avfärda alla mjölkprodukter som inflammatoriska tror jag inte blir rätt. Fullfeta eller låg-processade mjölkprodukter innehåller mycket näringsämnen för den som tål dem, och fermenterade mejerier som kefir kan vara väldigt bra! Gör du egen kefir vet du att bakterierna överlever, till skillnad från köpt kefir.
Mjölkprotein och molekylär mimikry
För många år sedan stötte jag på begreppet “molekylär mimikry” i samband med kasein, för att peptiderna i kasein påstods kunna efterlikna kroppsegna ämnen och ge upphov till autoimmunitet. Det skulle gå till så att peptiderna kunde slinka igenom tarmbarriären och nå blodomloppet, för att där flaggas som inkräktare av immunförsvaret. Om de då liknade någon kroppsegen komponent kunde kroppen luras att attackera sig själv!
När jag nu söker på kasein och molekylär mimikry i de vetenskapliga arkiven hittar jag inte mycket nytt, men från 90-talet finns en hel del. Nyare publikationer ser mer alternativ-medicinska ut och det är inte första gången ett helt område bara försvinner… visst är det mystiskt? Om du gräver i det här, glöm inte att kolla under rubriken “funding” sist i artiklarna. Jag brukar diskvalificera artiklar som är för företagssponsrade för att jag tycker att det så lätt blir jäv!
Får man cancer av kött?
Den här frågan får jag hyffsat ofta eftersom många som läser här är lågkolhydratare som är oroliga över sitt kött och chark-intag, eller är nyfikna på karnivor-kosten. Media har verkligen skrämt upp oss när det kommer till kött, att rött kött ger cancer har jag hört så länge jag kan minnas och det var en odiskutabel sanning för mig under tiden jag var vegetarian. Åtminstone före jag började förstå fysiologiska och biologiska samband.
Hur skapas cancer?
För att kunna svara på frågan om kött och cancer behöver vi först veta vad cancer är för någonting, och det är inte en sak utan många olika sjukdomar. Grunden till cancersjukdomar kan vara genetisk eller inflammatorisk, och inflammationsteorin är den som verkar leda just nu även om det finns fler orsaker som HPV-virus och den elaka tarmbakterien h.pylori. Tjocktarmscancer är den cancerform som främst nämns i samband med köttätande, och nitriter och nitrosaminer är de ämnen som oftast nämns i dessa orsakssammanhang.
Chark, nitrit och nitrosaminer
Chark har sämst rykte eftersom chark innehåller mer nitriter. Livsmedelsverket varnar inte för dessa ämnen, och i sin naturliga form är det absolut ingen fara eftersom dessa ämnen finns överallt (i allt levande och i människor) men i formen E 249 (kaliumnitrit), E 250 (natriumnitrit), E 251 (natriumnitrat) och E 252 (kaliumnitrat) är de inte så naturliga. Dock behövs fler faktorer än dessa E-ämnen för att cancer ska uppstå, och en omfattande analys från 2019 där alla industri-intressen räknades bort kunde inte visa några negativa hälsoeffekter från varken rött kött eller processat kött.
Det är viktigt att komma ihåg att nästan alla studier på kost och hälsa grundar sig på enkäter, alltså att deltagarna kryssar i färdiga alternativ för hur de äter, samt att forskarna analyserar samband och inte orsak och verkan. Det finns ett samband mellan rött kött och cancer, och processat kött och cancer. Det betyder att när man jämför gruppen som angett att de äter mest rött eller processat kött med gruppen som angett att de äter minst, så har den första gruppen signifikant fler cancerfall. Forskarna kanske lägger till några fler variabler, men vi vet fortfarande väldigt lite om personerna och framförallt har vi ingen aning om hur deras diet faktiskt ser ut!
Jag tycker att det är anmärkningsvärt att sådana studier ska få ett så stort genomslag, och att all näring som finns i animaliska produkter (som alla B-vitaminer speciellt B2, B6, B9 och B12, hemjärn, coQ10, karnitin, karnosin, zink, A-vitamin osv) glöms bort! Hur kan konstgjord näring (fortifierade produkter) ens vara ett alternativ? Och hur rimligt är det att klassa människans artegna föda som cancerogen egentligen? Jag vet vad jag tycker, men det är baserat på personlig erfarenhet och inte några studier!
Hur dåligt är socker?
Det finns vetenskapligt stöd för att ett överdrivet intag av insulindrivande livsmedel ökar risken för många moderna vällevnadssjukdomar, och det finns en hel del stöd för att socker göder cancer. Nu har till och med Cancerfonden skrivit om socker på sin hemsida (äntligen!!) men många skiljer fortfarande på naturligt och tillsatt socker, medan jag drar alla kolhydrater över en kam (but that’s just me!)
Vi har tidigare diskuterat myter om socker, och det blir ofta en efterföljande diskussion om sötningsmedel eftersom många väljer socker som ett naturligare (och därmed nyttigare) alternativ. Sötningsmedel har sina egna problem (t.ex påverkar tarmfloran) men de är åtminstone inte så insulindrivande som socker är, och jag tror att de flesta kan vara överens om att mindre socker ändå är bättre? Inlägget “myter om socker” besvarar frågeställningen lite mer ingående!
Jag vill kommentera det vanliga påståendet om att “hjärnan behöver socker” med att den faktiskt trivs toppen på ketoner (energimolekylen som driver kroppen under fasta och i frånvaro av kolhydrater) och till och med föredrar ketoner som bränsle, eftersom det är effektivare och ger mindre restprodukter än socker. Om du vattenfastar i en vecka och får slut på glykogen, kommer du inte tuppa av eftersom kroppsfettet börjar omvandlas till ketoner, alltmedan blodsockret hålls stabilt genom nybildning av glukos (blodsocker) från fett och aminosyror. Båda processerna sker i levern.
Hjärnan bränner rejält med kalorier, så sockersug kan vara ett tecken på att den behöver mer (snabb) energi. Det snabbaste “hjärn-sockret” är fruktos! Ketos är dock betydligt stabilare brain-fuel, och jag rekommenderar alla att testa någon gång, bara för att uppleva skillnaden! Att äta ketogent är dock ganska extremt, det är jag fullt medveten om, men att (av nyfikenhet) testa några dagars ketos är inte så stor uppoffring 😊
Även om man kan analysera olika hälso-påståenden lite djupare än en vattenpöl kan det fortfarande vara svårt att avgöra hur nyttiga eller onyttiga specifika livsmedel (eller olika dieter) faktiskt är. Det beror på många faktorer, och här nedan förklarar jag hur jag tänker om detta!
Vad är nyttigt? (egentligen)
Jag ser allting som relativt och att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer – inte minst på vad man jämför med! Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! Onyttigt för en person kan vara nyttigt för någon annan, helt beroende på omständigheterna.
Om någon frågar mig om fruktfrukost är en bra grej kommer jag säga nej eftersom det låter heltokigt från mitt perspektiv, inte bara för att jag hatar frukt (jag är allergisk mot nästan alla frukter och nötter). Men även jag kan se att fruktfrukosten är bättre än ballerinafrukosten, men det är fortfarande bara två parametrar mot varandra. Vi vet inget mer och har ingen backstory eller tidsaspekt, så det blir svårt att döma dem korrekt.
“Dose makes the poison”
Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden, alltså att “the dose makes the poison” och jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss som individer. Detta gäller även livsmedel.
Det finns superkänsliga individer som inte tål någonting och det finns de som tvärtom verkar tåla allt. Du känner säkert någon som verkar kunna äta precis allt, och som dricker mest på fest och aldrig blir bakfull? Vi är ju alla någonstans på den skalan, så vi behöver bara ta reda på var! Då vet vi vad som är vår dos och vårt “poison”!
Avgörande faktorer är: genetik, tarmflora, avgiftningskapacitet, ålder, immunförsvar, allergier för att nämna några.
Vad säger magkänslan?
Det är ganska svårt att avgöra hur bra eller dåligt ett specifikt livsmedel är, även om man försöker väga in resultaten så finns det så många variabler som kan samvariera. Men, man kan försöka att utbilda sig mer, testa att utesluta om man känner sig misstänksam men framförallt känna efter i magen och nu menar jag magkänslan!
Om du har mycket tankar i stil med “undra hur dåligt detta är på en skala” så är det nog inte helt rätt, för om du mår bra och känner dig stark och pigg, så kommer inte sådana tankar. Det är vad jag tror i alla fall, men mitt perspektiv är ursprunglig föda och det faktum att våra gener inte ändrat sig på tusentals år, så även om vi tror att vi är anpassade till den moderna maten så känns det inte särskilt sannolikt!
Och jag ogillar verkligen skrämselpropaganda för det leder bara till att folk ger upp och inte orkar bry sig! Uppmuntra hellre till förståelse och reflektion, och skippa dömandet! Att baka ihop kostråd (eller någon form av hälsoråd) med politik och värderingar som inte har ett dugg med näringslära eller fysiologi att göra ger fritt utrymme att skamma folk till höger och vänster. Skamma för att de äter kött eller inte äter kött, skamma för att de tränar eller inte tränar eller skamma de som har en “icke-PK” inställning till något annat som rör deras personliga hälsa. Det leder liksom ingenstans, så jag vill inte bidra till det utan mer öppna upp för diskussion samtidigt som jag berättar hur jag tänker (det här är ju trots allt en personlig blogg, om än lite torr! 😅)
Bidra gärna med dina tankar, jag vill jättegärna veta vad du tycker!
Jag läser och svarar manuellt as usual, och det går såklart bra att ställa en fråga som inte är relaterad till inlägget! ❤️
- Länk till gammalt inlägg på samma tema (om du vill läsa mer om olika näringsämnen och tillsatser) och du kan även söka efter ämnen i menyn högst upp! 👆
Tack för allt du gör!
Jag har en fråga om CBD-olja. Jag skulle vilja prova men jag står fortfarande på en låg dos mirtazapin som jag försöker fasa ut. Måste jag vänta med CBD-olja tills jag slutat med mirtazapine eller går de att kombinera? Jag har letat, men det är svårt att veta vilken information man kan lita på.
Den har ingen synergi-effekt så det funkar bra!
Vad använder du mirtazapinen till? Är det som antidepp? 🙂
Tusen tack för ditt svar! ❤
Jag fick det utskrivet mot sömnproblem. Jag har bakomliggande depression också, men har inte känt någon antidepressiv verkan av mirtazapin. Depressionen är ändå hanterbar utan medecin, jag försöker med livsstilsfaktorer istället.
Ah, 1/8-1/16 dos (alltså en mikroflisa) är toppen mot sömnproblem, tar du en hel eller en halv får du också en uppiggande effekt. Mirtazapinen har ju fyra olika mekanismer, och blir väldigt annorlunda beroende på dos! Men ja det har säkert redan läkaren sagt 🙂
Jag minns att du har skrivit det, men ingen läkare jag träffat har berättat om olika verkningsmekanismer. Nu tar jag bara 7.5 gram, men jag ska prova att ta ännu mindre.
Nä, det kan inte farmakokinetik alla gånger, men vissa har koll! Du kan absolut ta mindre och fortfarande ha den som sovhjälp 🙂
Har saknat dina inlägg och är superglad att du är tillbaka med ännu skarpare artiklar 🤗
Har du (eller någon annan) bra tips på kokbok som inte är keto men utan socker och mjölprodukter? Helst inte för mycket baljväxter heller 😊
Det finns så många kokböcker att det blir svårt att välja men här är två förslag
https://www.adlibris.com/se/bok/sockerfria-kokboken-9789188429568
https://www.adlibris.com/se/bok/autoimmun-kokbok-lakande-paleokost-9789163902888
Tack för tipsen!
Det här med mjölken är ju en intressant fråga
Dricker en liter per dag och det inkluderar mjölkkefir. Köper bara opastöriserad mjölk
Magen har blivit bättre av det!
Verkar tåla den mängden utan problem!?
Testar nu även syra sill o makrill och resultatet är en ännu bättre mage/tarm. Har haft lös mage i årtionden så jag är glad.
Så bra! Ja du verkar då inte ha några problem med mjölk inte!
Två frågor; luktar syrad sill/makrill lika illa som surströmming, det är ju samma process och vilken sorts mjölk drack du innan du gick över på pastöriserad?
Norska forskare tror att karragenan, E 407 (som bla finns i många pastöriserade mejeriprodukter) bidrar till inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. I Sverige finns tillsatsen i otaligt många varor, i Norge fasas den ut och flera norska företag har redan beslutat att ta bort det helt.
Det finns också tecken på att E 407 kan bidra till typ 2-diabetes.
Stort tack för ett bra inlägg!
Tack du! 🥰
Hej Martina,
En fråga rörande något helt annat, har du skrivit om astaxantin? Jag sökte på din sida men fick inga resultat. Låter som ett mirakeltillskott så jag vill gärna granska. Har precis börjat testa och känslan är mycket bra men ju mer jag vet desto mer observant kan jag vara på eventuella effekter.
Har inte skrivit om det för att jag är allmänt lite anti när det kommer till tillskott. Äter absolut tillskott själv, men försöker minimera. Astaxantin är ju anti-inflammatorisk, bra för linsbärare (torra ögon) och kan ha en del intressanta effekter. Vad är du på för dos? Är den du äter från mikroalgen Haematococcus Pluvialis, dvs naturlig källa? Tror 8-12mg/dag är en bra nivå, särskilt om man håller på med fitness eller har artros!
Eventuella bieffekter är att du börjar se ut som en flamingo (rosaröd hudton! 😅) 🦩🦩🦩
Hej igen,
Ja, det är från mikroalgen. Dosen är dock på 4 mg. Tycker att min syn är något bättre, framförallt att ställa om. Lite mer som den var för ca 5 år sen. Tränar inte alltför mycket för tillfället men fick lite positiv utveckling i helgen så jag ska fortsätta och följa läget. Positivt hittills 😊 Tackar för en bra sida, oerhört intressant! Samtidigt som jag förstår vissa saker lite bättre och hur de möjligen kan påverkas så är de bästa tipsen de enklaste, som att vara uppmärksam och lyssna på kroppen 👌
Du kan läsa om Meso-zeaxanthin som är en variabel som påverkar macula positivt, (finns i fiskskinn alger skaldjur) finns forskning om det
jag har en fråga som kanske inte är superrelaterad till just det här inlägget (fast kanske ändå).
jag har precis börjat en cellgiftsbehandling pga bröstcancer. hittade en knöl i bröstet i somras som visade sig vara en tumör – vanligaste sorten som dessutom har hormonmottagare.
utöver den behandling jag får via vården (cellgifter, strålning och därefter antihormonell behandling i form av tabletter under flera år) – finns det något jag kan göra på egen hand gällande framför allt mat, för att underlätta för mig själv under behandlingen det närmaste halvåret? med tanke på att poängen är att strypa tillgången på östrogen i kroppen för att på det viset hindra nya tumörer att uppstå.. well, låt oss bara säga att jag inte har den blekaste aning om hur jag kan hjälpa kroppen att må så bra som möjligt, förutom att fortsätta som jag gör (dvs; lchf).
tips? 🙂
ps. ingen tycka-synd-om-mentalitet, tack. jag tycker inte synd om mig själv och vill inte att ngn annan gör det heller. tack! ds.
Jag hade gått in i djup, djup ketos dvs högre blodketoner än blodsocker (typ 4-5 mmol/l BK och 3 mmol/l BS) och följt PKD (paleo ketogenic diet).
Det finns beskrivningar av PKD här på bloggen om du söker på det i sökfältet 🙂 Det finns också massa forskning gjord av Paleo Medicina i Ungern. Jag hade en konsultation med dem och har kört deras program (betalade alltså 10k eller vad det nu var bara för att testa det av ren nyfikenhet) och det var toppen!! Rekommenderar! På deras hemsida kan du läsa sjukt många case reports, och man kan även åka dit och bli behandlad på plats.
10 år gammal artikel men är aktuell ändå
Tumörens enorma sockersug | Forskning & Framsteg
https://fof.se/tidning/2012/3/artikel/tumorens-enorma-sockersug
Tusen tack! Det är många som säger saker som “men om socker är så dåligt, varför hör man inte om det då…?” men Cancerfondens hemsida skriver om socker, och här kommer du med en prima artikel från Forskning och Framsteg!!
Hur ska vi uppmärksamma människor på sockrets skadeverkningar? Det verkar ju inte räcka med den infon som finns. Når den inte ut?
Kanske man duckar för det laddade ordet cancer och inte förrän man drabbas börjar man själv/familj/vänner leta
mer fakta. Den sockerskatt som kom till i många europeiska länder var väl mest riktad mot läsk och gav inte den effekt de hoppats på. Sockerindustrin är ju en miljardindustri i världen och politiker tar emot enorma summor pengar från sockerlobbyister så att hoppas på politikers pådrivande kraft i att föra ut information känns långt borta.
Lena Andersson har skrivit en underhållande bok om sockrets påverkan “Duck City”
Mycket bra inlägg! Fyllt av “klokskaper” som vanligt 🥰. Det behövs verkligen fler reflektioner kring vad som är nyttigt/ onyttigt och för vem? Och kanske främst kring källan till olika påståenden. Tack för att du delar med dig av dina tankar och kunskaper ❤
Tack! ❤️
Jag måste väl också ta reda på vad som är nyttigt just för mig och min kropp. Jag hållit på sen i somras. Innan dess åt jag vad jag trodde var nyttigt för mig. Gjorde analys på både blod och hår och hittade en mängd matintoleranser på min nyttiga mat. Har rättat till mycket av det och många allergiska symptom har blivit mycket bättre.
Skulle vilja göra någon analys av tarmfloran nu och se hur den mår. Tips på någon bra analys, och vill också få reda på vad man gör med svaret. Har druckit egengjord benbuljong och tagit probiotic premium från healtwell sen några månader. Har en del kvar att jobba med, bla sömnen och värk och stelhet. Trött, men antar att den sömn jag får är av dålig kvalite.
Vad har ni för erfarenhet av melatonin, bra eller dåligt?
Melatonin är nice 👌
Mycket intressant ang. att kombinera vegetabiliskt protein för att öka upptaget, vet du om man måste kombinera under samma måltid eller kan man t.ex. äta ärtor vid lunch och ris till middag och få samma effekt?
Samma måltid! 🥰
👏👏👏 TACK!!! Älskar verkligen att läsa dina inlägg!! ❤
🥰❤️
Är det inte skillnad på majs födda köttdjur och gräsbetande ?
Det förra kommer ju def att starta inflammationer både i djuret och den som äter köttet
Eller?
Men varför skulle djurets muskler bli inflammerade? Det är inte så troligt, det som händer är väl främst att fettet får suboptimal sammansättning med övervikt mot omega 6, men fortfarande långt bättre än en rulle ballerinakex!
tänkte att om djur inte får äta artegen föda så är de inflammerad och det är väl inte optimalt för oss som äter köttet sen. varför skulle vara gräsbetad kött vara bättre än ‘normalt’ kött?
Mjo men VAR är deras inflammation? Hur överförs den till oss? Svaret är att det gör den ju inte, om det inte är så att de hinner lagra in en jäkla massa dåliga fetter i sitt fett, men de gör de ju oftast inte. Fettprofilen blir sub-optimal, men inte sämre än margarin.
Gräsbetat är ju bättre för att kor gillar gräs och hösilage, liksom får och lamm. Det är väl deras top choice, före foder & därmed mer arteget 🙂
…och fodret innehåller mest spannmål, i värsta fall processade och en restprodukt.
Forskning har visat på den stora hälsonyttan av att äta kött och mejeriprodukter från gräsbetande kor. Detta då deras mage är anpassad för detta och därmed ökar det antiinflammatoriska omega3 till skillnad från spannmålsätande kor som ger mejeriprodukter med högre halt av det inflammatoriska omega6.
Läste en artikel i våras om att många kalvar på grönbete dött av selenbrist och at den selenvaccination de får varar inte så länge, även mineralstenar är inte tillräckliga utan man behöver ge mineraler i pulverform.
Sammantaget gäller även det här för oss om vi inte är uppmärksamma på vad vi äter
eftersom du kategoriserar alla kolhydrater i sockerkategorin. vad klassar du som kolhydrater?
bröd, gryn, fröer, pasta, ris, potatis?
I gruppen kolhydrater: monosackarider, disackarider, polysackarider, glukos, fruktos, sukros, stärkelse och fibrer.
Livsmedel med mycket kolhydrater: Baseras på GI (glykemiskt index) och II (insulinindex) så här har vi framförallt sötsaker, läsk, saft, sylt, bakverk och bröd, gryn, pasta samt ris och potatis. 🍟🍔🍕🥐
Fröer skulle jag väl inte direkt klassa som socker, de innehåller ju en hel del viktiga mikronutrienter och är fiberrika precis som bönor (framförallt svarta bönor och kidneybönor). Här finns en del riktigt bra och näringstäta livsmedel som rent krasst innehåller mycket kolhydrater, men som balanserar upp det med andra egenskaper t.ex genom att innehålla resistent stärkelse som inte bryts ned förrän i tjocktarmen, och där gör att tarmbakterierna kan bryta ned det till smörsyra, samt har förmågan att bilda en gel som skyddar mot tarmirritation osv.
Det är lite kul att du säger att många påstår saker som de sedan inte har några belägg för och så skriver du bl.a. att omega 6 är inflammatoriskt utan några belägg.
Jag läste nyligen en annan artikel i samma stil som tex ville slå hål på omega6 myten med bl.a. vetenskapliga studier som grund (inte bara enkät).
Jag vet då inte vad man ska tro längre, alla säger olika och det finns studier som totalt motsäger varandra åt alla håll. Vore skönt om vi alla kunde inse lite mer att vi är väldigt insnöade på våra egna perspektiv och gärna inte ser längre 🙈
Kul att du tycker att det är kul! 🧐 Här är jag alltid redo att underhålla!
Jag har otroligt många disclaimers här på bloggen och ville inte upprepa mig med ytterligare en, men kör den igen:
“Ovanstående text gör inte anspråk på att vara fullständig eller särskilt djuplodande, utan är tvärtom väldigt lättsamt skriven utifrån ett personligt perspektiv. Texten når inte omfattningen av hur olika livsmedel faktiskt påverkar den inre biologin, utan syftet med texten är inte att “berätta hur det är” utan att inspirera till nyfikenhet och egna efterforskningar från fler källor! Läs gärna på t.ex livsmedelsverkets hemsida. Jag vill också uppmuntra till reflektion kring det egna näringsintaget, och vilka effekter just dina livsmedelsval kan tänkas ha på ditt humör och mående, dina energinivåer samt på din allmänna hälsa! ❤”
Ang. att det finns flera studier som motsäger varandra: titta först längst ned under rubriken “funding”, och därefter på metoddelen. Under funding kan du se om du ska diskvalificera artikeln helt pga jäv. Under metoddelen kan du se om studien öht är relevant för dig. Du skriver att du läste en artikel som ville slå hål på myten om omega 6 med stöd av vetenskapliga studier, du får gärna länka eller hänvisa mig dit! Jag är fullt medveten om argumenten för både omega 6 och omega 9 som nödvändiga och anti-inflammatoriska fettsyror, men har det kommit något nytt på fronten så läser jag mer än gärna 🙂
Här är 2 bra artiklar om omega 6 förresten! (klicka så länkas du till artiklarna)
✨Omega 6 fatty acids and inflammation från 2018
✨Wound Healing and Omega-6 Fatty Acids: From Inflammation to Repair från 2018
Isabella, du vet att du bara kan be om källor va? Martina är otroligt generös med sin kunskap så det är knappast så att hon försöker föra någon bakom ljuset.
No need to defend me darling! 😘❤ Men ja jag är alltid redo att bidra med en vetenskaplig artikel om så önskas! Jag har några tusen! 😅