Cammi skriver: Keto är inte optimalt för könshormoner, nej. Varför släpper du inte bara keto och lägger till MASSA frukt, bär, rotsaker och bladgrönt? Varför använda drivor med tillskott istället? Jag är inte emot tillskott alls, men
något är ju uppenbarligen fel om man måste ta så där mycket. Och hur ska det hålla i längden? Denna typ av kost har förstört så många kvinnors hormonhälsa, inklusive min egen. Önskar att jag aldrig provat keto/carnivore.
Kommentar till det här inlägget: länk
Jag fick ovanstående kommentar till ett inlägg om min hormonhacking och ville besvara det i ett eget inlägg för att det finns en del att säga. Jag vill både svara för egen del (alltså hur jag funkar) och ge ett allmänt svar. Här nedan punktar jag upp kommentaren i delar och försöker besvara så gott jag kan 🙂
1. Keto är inte optimalt för könshormoner
Både ja och nej. Många kvinnor använder keto som viktminskningsmetod och blir undernärda eller megastressade av det. De bryr sig inte om att gå över till ketogen kost i steg utan hoppar rakt in i antingen carnivore eller strikt keto utan att vara adapterade. Det gör att kroppen befinner sig i ett kronisk svältläge vilket sliter på sköldkörteln och binjurarna och yttrar sig som låga könshormoner och håravfall. Därför är det jätteviktigt att tänka NÄRING när det kommer till ketogen kost och ta sig tiden till att ketoadaptera ordentligt. Då drivs kroppen på fett och blir inte stressad. Tvärtom är det lugnande att slippa blodsockersvängningar och ha helt stabilt blodsocker dygnet runt. Många har blivit friska från sin PCOS på det här sättet.
Jag vet att vissa försöker köra ketogen kost helt utan de viktiga animaliska fetterna och det blir aldrig bra. Skippa kokosolja och olivolja och satsa på ister, talg och märg. Detta är byggstenar till våra könshormoner!
Titta här!

Binjuremetabolismen – Martina Johansson
Kolesterol är numero uno! Ketogen kost innehåller massor av kolesterol, B-vitaminer, hemjärn, kreatinin, kolin, coQ10 med mera vilket är de exakta byggstenarna till våra hormoner! Titta till exempel på män som går över till keto/carnivore från vanlig standardkost. Vissa får förutom massa muskler även tydligare käklinje och mer maskulina ansiktsdrag. Titta på Theo här, han är förvisso man men det gäller kvinnor också på motsvarande sätt. När kroppen får alla byggstenar den behöver kan den fungera på topp.
Så hur är det för mig då? Jag ketoadapterade första gången 2009 har jag för mig och det transformerade min hälsa totalt. Det finns liksom en anledning till att jag har predikat keto i så många år, för att jag mådde genuint dåligt hela tiden före dess. Blev lätt sjuk, var alltid trött, deprimerad, extrem ångest, ingen fysisk ork. Ketogen kost ändrade allt det för mig och jag har haft könshormoner on point på keto, vilket inte var fallet med min tidigare livsstil.
2. Varför släpper du inte bara keto och lägger till MASSA frukt, bär, rotsaker och bladgrönt?
Ketogen kost inkluderar bär, vissa rotsaker och bladgrönt. Hur mycket man vill! Det finns inga begränsningar där så länge förhållandet mellan fett, protein och kolhydrater är någorlunda rätt. Det fanns en artikel i LCHF-magasinet en gång där de för att visa hur mycket grönsaker man kan äta på keto fyllt ett helt bord med spenat, broccoli, blomkål, salladsblad, övriga grönsaker och kålväxter. Vi som är gamla LCHF-rävar har också förespråkat frukt efter säsong. Äpplen, päron, plommon och körsbär från den egna trädgården. Det är absolut inget fel med det.
Så hur är det för mig då? Många tror att jag “måste” vara keto, att det skulle vara världens katastrof för mig att göra avsteg men så är det absolut inte. Jag äter vad jag vill utan regler eller tvång. Varje dag väljer jag maten som håller mig frisk. Det har hänt att jag valt annorlunda eftersom jag är så experimentell som person, men går alltid tillbaka till keto eftersom jag inte orkar vara trött och svullen och må allmänt dåligt.
Rotsaker äter jag när det finns tillgängligt, bär likaså (älskar hallon, blåbär och björnbär!) bladgrönt och frukt tål jag inte alls. Förr när det var så hajpat med gröna smoothies gjorde jag det hela tiden men det tärde på min hälsa. Kanske var det oxalaterna? Jag är allergisk mot nästan alla frukter allt från äpple till melon och ananas och banan. Det händer att jag tar en bit banan om det finns (det är ju gott!) och ångrar mig såfort hela munnen och svalget börjar klia och jag blir helt rödflammig. En annan sak är att även om frukt och grönsaker kan vara gott och trevligt så innehåller det inte i närheten så mycket vitaminer och mineraler som ägg, fisk, kött, ister, talg, märg, inälvor. Största delen är vatten och fibrer.
3. Varför använda drivor med tillskott istället?
Jag är inte särskilt förtjust i kosttillskott och tycker att en målsättning ska vara att klara sig helt utan. Kanske lite D-vitamin på vintern, annars noll. Det rubbar såklart balansen att alltid ta tillskott och forskning visar att det kan skada mer än att vara till nytta. Dock är tillskott väldigt effektivt om det är någon särskilt brist man vill åtgärda, eller som jag har ett massivt biohacking-projekt där man vill åtgärda flera saker samtidigt.
Så här säger jag att nej, man ska absolut inte använda tillskott istället för någonting. Ät kött istället för proteinpulver och ät makrill istället för omega 3. Det blir dessutom mer biotillgängligt!
Sedan är hormonella tillskott en annan femma. Dessa kan faktiskt behövas. Om någon är i klimakteriet och verkligen lider och kan få bioidentiskt östro, DHEA, testo, prog för att må bra – då säger jag GÅ ALL IN! Det är absolut värt det!
Så hur är det för mig då? Jag är oftast helt utan kosttillskott, alltså jag tar inte ens magnesium på månader eller år om jag inte har något projekt och det har jag nu som inkluderar att maxidosa vissa ämnen för att få en viss effekt. Tro mig jag har gjort min research och vet vad jag gör. Varje tillskott i det här projektet fyller ett syfte och det är under begränsad tid.
4. Jag är inte emot tillskott alls, men något är ju uppenbarligen fel om man måste ta så där mycket. Och hur ska det hålla i längden?
Korrekt! Om man måste ta såhär mycket så är något uppenbarligen fel eftersom baseline ska vara att inte behöva några tillskott överhuvudtaget. Varför har det blivit såhär fel? Några saker har jag gått ut med offentligt, som att min pojkvän insjuknade i en svår sjukdom och avled (det gick inte att ha en bra livsstil under den perioden) men det finns andra faktorer också som jag inte pratar öppet om. Kort och gott gjorde flera händelser att min vanliga hälsosamma livsstil havererade totalt och jag med den.
Svaret på hur det ska hålla i längden är att efter en återställning så upprätthåller man det genom sina sunda vanor. När kroppen kommit igång själv så behöver den inget extra, oftast. Sedan är jag lite skev av naturen (bipolära tendenser) men tror att jag kommer hantera det med mina nya insikter och erfarenheter.
5. Denna typ av kost har förstört så många kvinnors hormonhälsa, inklusive min egen. Önskar att jag aldrig provat keto/carnivore.
Jag kan tänka mig att, som jag skrev i början av inlägget, många kvinnor använder keto eller carnivore som en radikal viktminskningsmetod snarare än hälsooptimering. Dock är det betydligt fler som har återfått sin hälsa med ketogen kost och/eller carnivore, det är jag helt säker på. Visst jag är biased och omgiven av människor som gått från att ha en lång lista med hälsoproblem till att vara fullständigt friska, men det finns också hundratals grupper (på facebook och forum) där människor delar med sig av sin hälsoresa. Den här typen av kommentarer “keto förstörde min hälsa” är faktiskt i minoritet, och jag är hemskt ledsen att du känner att din hormonhälsa är förstörd! 🙁
Jag har skrivit flera böcker om ketogen kost (Keto – den kompletta boken om ketogen kost är den mest populära) samt flera böcker om hormonell hälsa. Två parallella spår som går att kombinera för den som vill, men man måste inte. Man måste absolut inte vara keto för att vara hälsosam, så hjärntvättad är jag inte att jag tror det. Ketogen kost är ett verktyg av många som passar väldigt bra för vissa, mindre bra eller inte alls för andra. Det viktiga är att känna in vad den egna kroppen behöver och inte följa någonting slaviskt! Kroppen ger signaler hela tiden på hur den mår och vad den behöver – det är inte farligt att följa dessa signaler. Jag tror att ett stort problem är att många har tappat kontakten med sig själva och därför kör på i spår som leder till en dead end.
Okej nu känner jag att jag har besvarat den här kommentaren tillräckligt detaljerat och nu vill jag höra från dig! Berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet!
Kan ghee på vanlig industrismör skapa problem med hormonerna? Typ som mejerier kan?
Har ätit strikt lchf/keto i tio år och kan inte tänka mig att äta någon annan kost. Hade innan detta IBS, PCOS, övervikt. Plus jag var alltid hungrig, och gick upp i vikt så fort jag åt “ordentligt”, vilket gjorde att svälte mig själv i perioder. Med lchf har jag ett helt annat lugn i kroppen, och jag mår så mycket bättre mentalt. Jag kan också äta mig mätt vilket jag aldrig kunnat innan utan att gå upp i vikt. Det är en ENORM skillnad! Och så fort jag gör avsteg så märker jag tydligt att kroppen inte gillar det. Det är ju den naturliga födan så egentligen är det inte så konstigt att man mår bra 😛 Men det är nästan ofattbart för mig att folk kan må bra och äta “vanlig kost” :O
Har du mätt mer specifikt vad din tarmflora behöver?
Jag vet att många protesterar när de hör detta argumentet.
Men världen är urlakad. Marken, vatten osv.
Inte pgr av överbefolkning, utan pgr av konstgjort gödsel, häxjakt på kor och allmänt skev skötsel.
Extremt stor andel människor lider av brister, oavsett kost.
Veganer, bodybuilder, gravida och alla andra målgrupper. Keto är ingen unik målgrupp för kosttillskott.
Det blir faktiskt dyrare för många att konsumera rätt mat, än att ta ett metylerat kosttillskott. Menar absolut inte att kosttillskottet ska ersätta mat egentligen, men i praktiken kan det bli nödvändigt.
Vi lever i en modern, destruktiv och tragiskt värld. Folk äter bars, näringsdrycker och sojakoncentrat. Gröten som barnen äter måste vara berikad. Mjölken är berikad. Princip allt är modifierat för få varor är näringsrika i grunden. Men så fort någon äter ett kosttillskott så blir det PANIK!
Extremt många lider av brist på k2 bland annat. Och det är svårt att få i sig naturligt i den moderna världen. Är alldeles för dyrt med gräsbetes-smör/kött varje dag.
Har själv ätit alla dieter som finns.
Oavsett vilken diet jag väljer eller hur noga jag än är, så mår jag bäst på kosttillskott.
Det är inte värre med metylerad b-komplex än alla mängder med mediciner som normala människor äter dagligen. För hur många är fria från medicin?
Insåg efter 1 års försök att min antidepressiva gav mig missfall. Var inte ens deprimerad, men jag ifrågasatte inte och fortsatte äta tabletten i vana.
Nu har jag 2 barn med apgar 10 som blivit skapade och gödda i magen med kosttillskott bland annat (+ massa mat).
Vackert långt hår, fin hy, inga eksem, ingen inflammation i tarmen.
/kosttillskott-drottningen.
Utifrån “Skippa kokosolja och olivolja och satsa på ister, talg och märg”, säger du skippa eller satsa på smör? 🙂
Tål du smör? Det är vad det handlar om, många tål inte smör så bra, annars är det ett stabilt och bra fett 🙂
Hur vet man om man tål smör?
Om du inte tål smör går du upp i vikt, blir trött osv.
Väldigt bra svar/inlägg! 👍. Det jag tänker gällande kosttillskott är att våra åkrar är så urlakade på näring, att djuren föds upp med fel mat, vilket vi i vår tur får i oss ( tex för mycket Omega6). Alla äter ju inte kött från gräsbetande djur tyvärr. Fisken är full av gifter osv osv. Låter väldigt deprimerande men det är ju tyvärr sant! Och då tänker jag, mot min vilja, att man kanske behöver kosttillskott? Vi blir ju hela tiden påminda via reklam,
från olika ”experter”, om att vi behöver det och det och det. Ibland undrar man hur man ens kan överleva en månad utan alla dessa livsviktiga kosttillskott 😂. Och jag, som så många andra, går på detta och köper en hel del ” för säkerhets skull”. ☹️
Tack för ett utförligt svar!😊🌸
Jag har kört LCHF ett par år när jag var yngre och hade lika dålig erfarenhet då och trodde aldrig att jag skulle gå i närheten av en lågkolhydratkost igen, men då carnivore ploppade upp blev jag nyfiken och kände att det var annorlunda.
Hade efter min LCHF-tid träffat på många med initialt mkt bra erfarenhet men att problemen började hopa sig efter ett par år så jag hade läst på rätt mkt om metabolism, och var inne på Ray Peat-inspirerad kost ett par år. Kändes bra på flera sätt men kunde inte komma tillrätta med mina hälsoproblem. (EDS, fibromyalgi, astma, hyposymptom, ledvärk mm.)
Jag blev naturligtvis “intruiged” av de snabba resultat som många verkat få på keto/carnivore och bestämde mig för att prova. Eftersom jag hade kunskap om lchf sedan innan plus att jag kände att jag behövde tid på mig att sätta mig in i carnivore så tog jag lång tid på mig att gradvis skifta macros. Jag slukade poddar, Youtube videos, böcker mm. Jag har läst en bok som du skrivit, just nu kommer jag inte ihåg titeln dock.🤪 Jag har läst många av dina blogginlägg också. Jag är fortfarande med i typ 10 carnivore grupper, hehe…Jag var med i Stephanie Keto Persons personliga fb grupp och fick rådgivning plus att jag är bekant med en relativt stor carnivore-profil på Youtube så jag kunde rådfråga honom personligen. Jag är näringsterapeut i grunden så jag gör inget halvhjärtat när det kommer till kost.😄 Jag var keto och carnivore i ungefär 1 år och 9 månader. Jag kan definitivt säga att jag inte gjorde de misstagen du nämner i inlägget.😊
Pga mina tidigare erfarenheter med LCHF plus det jag lärt mig via min efterforskning om ämnesomsättningen så visste jag redan hur viktigt det var att inte fasta för min del eller hålla nere kalorier. Jag var rädd för C vit brist och såg till att äta rå lever och lätt tillagat/rått kött mm ofta. Dock utvecklade jag just symptom på vit C brist. Fick blödande tandkött och dålig sårläkning. Fick galet dålig sömn, sov bara 2-5 tim/natt. Ej sammanhängande. Tappade mensen och sexlusten. Fick förvärrade hyposymptom med allt vad det innebär. Kunde uppenbarligen inte få mina elektrolyter i balans hur jag än gjorde. Fick så mkt arytmier, rusande hjärta och högt tryck i huvudet att det kändes som att jag skulle få en hjärtinfarkt eller stroke när som helst på slutet. Då åt jag över 200 g fett från animalier, mest talg men även äggulor. Sista tiden enbart talg. Inga mjölkprodukter. (Första tiden åt jag mjölkprodukter dock.) Jag luktade superrilla om kroppen och “söderut”.🤪 Hade galen klåda emellanåt. Torr och krackelerad hy. Fick mkt gråa hår. Var väldigt förstoppad trots mycket fett. Initialt mådde jag toppen får jag väl tillägga, pigg och mindre värk, men har förstått nu att det var pga stresshormoner. Spenderade tillslut timmar varje dag på att lyssna, lära och läsa om hur man skulle komma tillrätta med mina problem.
Tillslut var jag så sjuk att jag var tvungen sluta helt enkelt. Fast enkelt var det inte dock…Det var jättejobbigt att ändra tillbaka kosten, med svullnad, känslosvall mm. Men jag hade inget val. Hade ju gjort allt som tänkas kan med carnivore. Hade väl ändå tänkt stanna under 100 g kolhydrater per dag, men kom ingenstans med mina hälsoproblem Återgick till en mer Ray Peat-inspirerad kost igen. Kändes bättre på flera plan men mina grundproblem var ju ändå kvar.
Läste om en bok från Anthony William ang koppling mellan fibro, autoimmuna sjukdomar och patogener som EBV, bältrosvirus, herpes, streptokocker mm mm. Hade läst den boken 2017 och provat litet kort men fick så många symptom plus det kändes inget vidare med högkolhydratskost och lågfett så jag lade ner det. Men efter att ha provat “allt” så kändes det som att jag inte hade något att förlora.
Har kört strikt sedan jul ungefär (fasade in ett par månader innan) och har fått fysiska bevis för att jag har både EBV, herpes och bältros i kroppen eftersom jag har fått utslag i omgångar nu under mina försök att bekämpa dessa så gott det går. Förstod att jag hade EBV pga fibron, men herpes plus bältrosvirus var överraskningar…🤪 Det är tufft att genomgå detta och det är rätt tufft att följa denna kost. Har fått bättre sömn, men ej på långa vägar helt bra ännu. Har fått minskade hyposymptom, har aldrig varit så varm och go förr! Jag som konstant frusit i så många år. Mycket kolhydrater ger mig mkt värme. Drar jag ner litetgrann blir jag frusen igen. Har inte fått tillbaka mens och sexlust tyvärr ännu, hade ont i brösten i ett par veckor och öm i livmodern för ett tag sedan, men inget hände. Kommer ju dock fylla 50 om ca 2 månader så det har kanske hunnit bli kört ändå oavsett vad jag gör med kosten nu? Är VÄLDIGT svullen i kroppen och det är svårt att hantera. Men tydligen kan man bli det när man rensar patogener och gifter, man sväller för att spä ut cirkulerande toxiner, viralt avfall mm. Men detta vet jag inte säkert förstås.
Skulle önska att jag hade råd att kolla allt på det sätt du gör, men kan bara gå på min biofeedback tyvärr. Tror inte animaliska fetter nödvändigtvis behövs för att tillverka könshormoner. Jag åt ju massor med kolesterol och fett men förlorade ändå mens och sexlust. Äter man som jag gör nu ska kroppen kunna tillverka både tillräckligt med kolesterol och tex butyrat. Jag vet många som återfått mens och även återfått sin fertilitet och har fått barn efter att ha ätit som jag gör nu. Men jag vet inte, det verkar vara så oerhört individuellt. Man hör om folk som blivit helade eller sjuka på alla de kosthållningar…
Angående Theo så har han ju fått fantastiska resultat. Jag måste dock tillägga att utseendet inte alltid är en bra måttstock på vad som händer inuti. Det är fler än en superdeffad kille/tjej som plötsligt får en stroke eller hjärtinfarkt. Kommer du ihåg en av tränarna från Biggest Loser?
Han körde low carb, med mycket fett. Var jättevältränad och fick en hjärtinfarkt. Han har lagt om till växtbaserat nu. Jag har kommit i kontakt med mer än en kille som fått liknade resultat men som kraschat efter ett par år på low carb. Jag fattar att du kommer i kontakt med många som fått bra resultat. Och i grupperna är det ju som bara det som syns. De som “misslyckas” ifrågasätts alltid och brukar som droppa av utan att göra något väsen av sig. ( Gäller vilken grupp man än är med i och vilken kost det än gäller.) Jag har inte orkat skriva tex i alla de grupper jag är med i eftersom jag inte orkar med den långa debatt som följer. Får jätteont av att skriva såhär långt tex.
Detta med oxalater djupdök jag i förresten och var jätterädd att återinföra pga allt jag lärt mig. Nu äter jag mycket spenat dock tex utan uppenbara problem iaf. Enligt Anthony William finns dock även anti oxalater så oxalater är överlag inget problem. Han har en podd om det. Men jag förstår om hans info är svår att smälta om man är vetenskapligt lagd.😄 Som jag faktiskt är, men jag är ändå öppen för förslag så att säga. 😄 (Särskilt när inget man har gjort har funkat i någon större utsträckning.) Dock har det han säger börjat bekräftas av vetenskapen, som tex kopplingar mellan EBV och autoimmuna sjukdomar och att långtidscovid är reaktiverad EBV.
Vad tråkigt att vara allergisk/överkänslig mot frukt. Min halvbror är det också. Jag har pollenallergi men tål frukt. Kan reagera på ananas och kiwi dock. Sist jag åt det gick det bra dock!😊 Jag äter mängder med frukt och grönt just nu. Har aldrig tidigare ätit i dessa volymer. Har äntligen fått uppleva hur det är att inte vara förstoppad!😄 Har sett många som initialt inte kunnat tåla mkt frukt och grönt som gradvis kunnat införa mer och mer ju mer de helar och får bort patogenerna. Har man klassisk allergi måste man förstås vara oerhört försiktig. Det är ju troligt att även du har patogener då typ 90 procent bär på dem. Finns mkt mer stammar än vad som är känt av vetenskapen. Höfeber, pollenallergi mm är tydligen orsakat av överväxt av streptokocker om jag fattat rätt, har inte satt mig in helt i det ännu. Jag kämpar med detta själv och hoppas få bort min överväxt av strep. Har dock inte råd med just några tillskott för detta, särskilt inte i de doserna. Vad man äter och inte äter hjälper dock till att inte göda patogenerna plus hjälper att bekämpa dem.
Jag är som sagt inte alls emot tillskott, det kan definitivt behövas i perioder!😊 Det kändes bara så häftigt med just de du äter nu. Men hoppas du kommer på rätt köl igen. Vad skönt det måste vara att kunna testa allt på det sätt du gör och att kunna följa upp dessutom. Önskar att jag kunde göra det då jag drabbas av viss osäkerhet och tvivel emellanåt. Vet att man lätt kan tro på både ditten och datten. Försöker vara så “unbiased” som det går iaf. Men man är nog alltid det till en viss del oavsett vad man tror på. Det är väldigt mänskligt. Det är tom forskat på det. Jätteintressant!😄
Jag vet att det jag gör nu hjälper på flera sätt, det känner jag ju, men jag har tyvärr inte möjlighet att testa just något. Ibland blir jag tveksam och undrar vad fasen jag håller på med. Det skulle underlätta att kunna kolla upp saker konkret. Även om vissa saker blivit bättre så brottas jag fortfarande med många hälsoproblem och fattar förstås att saker inte magiskt kan bli bra på ett par månader. Detta kommer att ta tid. Men visst saknar jag aspekter av keto/carnivore. Att bli mätt utan att behöva äta stora, bulkiga portioner tex. Har alltid gillat frukt och grönt, men efter ett par stora sådana mål om dagen börjar man känna sig mindre taggad. Gillar inte heller stora stärkelserika måltider, tex potatis med grönsaker utan fett. Hu, vad otillfredsställande. 🤪 Men det är viktigt att hålla nere fettet när man äter en högkolhydratskost, annars blir det katastrof.
Man kan ha en viss mängd animalier i denna kost, man måste inte vara helt växtbaserad. Har ätit lax, räkor och kött vid ett par tillfällen. Dock behöver man undvika ägg och mjölk (göder patogener) plus hålla nere hur ofta och hur mycket fett det blir totalt. Helst under 15 energiprocent för att lättare kunna rensa ut patogener och toxiner dessutom. Det är litet som Denise Minger sade i en av sina föreläsningar, att det är något speciellt i dessa två motpoler, antingen hclf aller lchf. (Och förstås inte high carb på massa spannmål och legumer, även om en del verkar få det att funka också.) Det är två speciella metaboliska tillstånd. Vissa verkar funka bättre på ena och andra på det andra. I övrigt är det mer gråzon även om det verkar som att olika urfolk kan hålla sig friska på enormt varierande macros förutsatt att omega 6 hålls lågt.
Detta blev ju oerhört långt…hoppsan…och jag är osäker på om det ens kommer gå in i kommentarsfältet, men jag får prova!🤪🤣
Whiii du svarade va roligt! ❤
Jag tror dig att du inte gjorde misstagen jag nämnder, du verkar ha gjort din research väldigt väl! Tack för mer info om din sitation, tror jag förstår precis nu. Det är absolut inte meningen att anklaga dig för att du inte gjorde keto/carnivore tillräckligt bra, men jag undrar om du var i djup ketos? Du BORDE ju varit det på 200g fett om dagen! Tänker också om det var något av de sakerna du åt som du var intolerant emot… men det spelar ingen roll för du har hittat något som är mycket bättre för dig, och som funkar. Det är det viktigaste! ❤
Hejja dig som orkade skriva så långt! Ursäkta att jag inte hinner svara längre men din kommentar kommer att läsas av många 🙂
Haha..jo, jag svarade litet väääl långt!🤣🤪 Så oerhört svårt att försöka sammanfatta allt.😁 Jag tog det faktiskt inte som att jag blev anklagad för att ha gjort något fel, det du tar upp är vanliga misstag som folk gör!😊 Jag vet inte hur djup ketos jag var i under min första tid. Jag hade ingen mätare då. Jag åt en mer “fri” carnivore i början, dvs så mkt protein och fett som jag kände för. Det var mycket av både fett och protein då. Sedan började jag ju tweaka när jag stötte på patrull så att säga. Ökade fettet, drog ner proteinet. Trixade med elektrolyter osv. Uteslöt mejerier, uteslöt ägg. Tillslut var det bara kött och fett kvar. Provade litet olika kött och fett. Hade histaminreaktioner även på det. Försökte äta så rått och färskt som möjligt mm mm. Provade som allt, vad jag vet iaf. Hade som inget mer att utesluta eller prova. Köpte glukos och ketonmätare. Hade följt Carnivore Yogis resa och var intresserad att se hur det såg ut för mig. Hann väl inte dokumentera så hemskt mycket dock eftersom detta var mot slutet och jag hade dessa mycket kraftiga hjärtrusningar/arytmier, enormt tryck i huvudet och var rent av så dålig att jag började vara rädd för en stroke eller hjärt infarkt. Jag är inte den som överdriver utan detta var allvarligt, det var utan tvekan.
Ketonerna låg då runt 3-3,5 på morgonen minns jag. Om jag inte minns fel var jag uppe på över 4 också vid någon mätning, vilket kanske kan tyda på att jag inte effektivt kunde använda ketonerna?
Om min nuvarande kosthållning funkar eller inte i längden, det återstår förvisso att se.😄 Vissa saker är mkt bättre iaf, men det är många saker kvar att lösa. Skulle vara intressant att höra dina funderingar runt detta med EBV och andra patogener kopplat till sjukdomar förresten! 🌸
Va härligt att få läsa lite mer sammanhängande om dina försök till bättre mående.
Eftersom en sak direkt dök upp i mina tankar så läste jag om din text två gånger
för att inte förhasta mig men jag kan inte släppa tanken på en obalans/brist i ditt T3…
Har du kollat upp det? När man blir lite äldre så avtar ju mitokondriefunktionen och
med den T3. Fibromyalgi och T3-brist hänger ofta ihop.
Smärta som kan beskrivas som fibromyalgi kan ju vara rester av bältrosviruset som ligger
och skvalpar. Det finns en kräm på hälsokosten du kan testa på området du har ont, den
är gjord på ekologisk vallört. Ger den effekt så minskar överkänsligheten.
Jag har läst mycket angående T3, ämnesomsättning mm genom åren.😊 Har ätit både det och naturligt sköldkörtelhormon under perioder. Det kan ge en tillfällig boost, men det kommer tyvärr inte till rätta med grundproblemet, som är EBV i sköldkörteln. (Om man nu inte har en fysiologisk skada eller strålningsskada vill säga.) Enligt Anthony William är det så iaf, jag är öppen för annat också förstås. Han har en bok som heter Thyroid healing. Jag vet bara att efter ha implementerat de råd han ger efter bästa förmåga (man kan skräddarsy det så det passar en själv) så har jag uppnått lindring av mina hyposymptom!😊 Har aldrig varit så varm och go som nu tex. Så något jag gör funkar iaf för mig. Men tack för tipset! Vad heter krämen?
1. Hur vet du att det är virus i sköldkörteln?
2. Jag har några fler tips, är du med i Forum här?
Tack för ett superintressant svar!
Min första tanke när jag läste igenom texten var att fettabsorbtionen inte står rätt till.
Du behöver inte svara Cammi, men jag undrar hur det var med koffeinkonsumtionen (eller liknande ämnen) under de 1 år och 9 månader som du körde keto/carnivore. Det skulle liksom förklara hur du kunde ha energi under tiden trots att kroppen inte fick ut så mycket av maten. Och varför det till slut kraschade fullständigt.
Histaminreaktion på rent kött och fett, som inte preparerats på ett sätt som höjer histaminhalterna, har jag inte hört talas om tidigare, men intressant om än väldigt otrevligt för den som drabbas. Har du lyckats läka detta i dagsläget? Skulle du kunna äta en måltid av bara kött och fett utan histaminreaktion idag?
Namnet Anthony William sa mig ingenting så jag googlade, nu när jag vet att det är Medical Medium så säger det mig betydligt mer.
För många år sedan köpte jag ett par böcker av AW – de gav absolut inget av mervärde – inga vetenskapliga referenser till det han kallar “mystiska sjukdomar” utan han hänvisar till “de högre makterna” – så den kunskap jag fick var att det var en dyrköpt nyfikenhet 🙂
Hej Fredrik,
Tänkte lämna en liten kommentar ang överkänsligheten mot kött. Det låter helt galet men det finns en sk. ”köttallergi”. Man utvecklar symptom efter att ha blivit biten av en fästing.
En bekant till mig har det, allt bekräftad av vården. Personen har utvecklad stark antihistamin syndrom, har extremt låga DAO nivåer samt överkänslighet mot kött (degdjurskött). Man reagerar då mot alfagalprotein i köttet.
Det är inte vanligt men det finns. Finns lite forskning från Karolinska inom ämnet.
Ja många vet inte om denna koppling, man måste vara påstridig inom vården om man vet om att man haft en fästing på sig, alla bett ger inte röda ringen. Här kommer en länk om orsaken bakom köttallergi; alfagal
https://www.cdc.gov/ticks/alpha-gal/index.html
Det låter faktiskt helt galet, men googlar man på det så finns det faktiskt.
Jag läste de 7 sju inläggen som skrivits på http://www.thisalphagallife.com/ för att få en uppfattning av det. Hon länkade i sin tur till https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545071/ som är en översikt.
Författaren bakom bloggen skriver i sitt näst sista inlägg, 4 år efter den första diagnosen.
“I had my numbers tested earlier this year. And they’re good. Really good. Like borderline to negative. After talking to Dr. Langford, he has cleared me to try to eat mammalian meet again.”
Samma tema återkommer i rapporten:
“The IgE Ab to alpha-gal appears to decrease over time, but this trend can be reversed by additional tick bites”
Så mitt intryck efter en snabb läsning är att man inte är dömd till ett liv utan rött kött, utan att man kan återhämta sig även från detta, men att man under en period får äta mer östasiatiskt inspirerat, alltså mycket fisk, fågel och ägg istället för nöt, gris och lamm.
Skönhetsprodukter baserade på animaliskt fett står det inget om, men jag har svårt att tro, givet vad det står om fett i övrigt i den översikten, att det skulle vara att rekommendera. Får bli ägg och kokosolja istället då.
Det här med att svensk vård initialt missar alpha-Gal och andra besvär av fästingens parasiter efter bett är en av anledningarna till att så många svenskar söker vård i bla Norge och Tyskland.
https://alphagalinformation.org/
https://labhandbok.unn.no/immunologi-og-blodbank/allergenkomponent-spesifikk-ige-mot-alpha-gal-article2596-864.html
http://norskborreliosesenter.no/
Jag har alfa-gal överkänslighet. Gråter inombords nu. Vill ha mitt kött liksom
Kött från fågel och fisk går bra att äta eftersom de inte innehåller alfa-Gal.
Mitt tips är att lura hjärnan och använd kryddor som du gjort med röda köttet 🙂
Fick du kämpa för att få diagnosen via blodprov av läkare?
Reagerar du på mejeriprodukter och gelatin också?
Märkte du skillnad på en biff och köttfärs?
Sen finns det ett homeopatiskt preparat som tar kål på fästingens parasiter som länge efter bettet kan gömma sig i lymfan. Kan vara värt att testa
Finns butiker på Odenplan i Sthlm och i Västra Frölunda i Gtbg, de har koll och har samarbetat med en jätteduktig kvinna. Sök på Odenplan+lymosinbioplex så kommer du rätt och kontakta dem, det här är just för att driva ut om man har kvarvarande parasiter. Värt att testa enligt mig
Har du läst en här?
https://www.healio.com/news/allergy-asthma/20220301/patients-with-alphagal-syndrome-report-wide-range-of-previously-undocumented-symptoms
Jag har läst Healio nu. Ny info var att dem tar fram grisar utan alfa-gal. Har kontakt med en kvinna från USA som ska åt detta håll (Finland). Hoppas att hon kan komma hitåt. Hon är en akupunktör som kan använda sig av SAAT. Soliman Auriculotherapy Allergy Treatment. Detta har visat god effekt bland människor jag är i kontakt med i USA. Tyvärr har jag inte hittat någon som kan göra det i Sverige (än). Kvinnan som ska till Finland har nog svårt att ta sig hit bara för mig, men jag får tänka positivt.
Glad midsommar till alla som läser!!!!
Ja visst är det härligt med forskare och vetenskap 🙏
Eller så tar du dig till Finland om du har den möjligheten
På Kungsholmen i Sthlm finns en duktig tjej på en kinesisk klinik, hon kanske kan hjälpa dig i ditt sökande eller de på Kina-terapi-skolan på Söder i Sthlm. Den senare håller på med koppning som också ska vara effektivt vid besvär med alpha-Gal. Precis nu kom jag på att zonterapi har vissa punkter på örat så vet du precis var nålen sätts kan den punkten behandlas.
Samtidigt vet jag många som blivit bättre/bra av ett specifikt homeopatiskt preparat.
Du kan även kolla upp med de här forskarna som är uppdaterade och delvis kopplar
det till två blodgrupper
https://cancerochallergifonden.se/fastingbett-kan-ge-allergi-mot-kott/
En annan som är duktig på det här är professor Björn Olsen Uppsala Universitet, där på Akademiska sjukhuset har de för några år sedan startat en ny mottagning, CVI, för de med långdragna fästingburna sjukdomar och de med kroniska besvär.
Tillägg:
Har du koll på att tex läkemedlet Gelaspan som kan behöva ges vid blodförlust pga operation/brännskada mm innehåller galaktos-α-1,3-galaktos? Det här volymersättningsmedlet kan också blandas i en blodtransfusion, det finns också i många vaccin.
Mitt tips är att du ska s e till att det finns markerat med rött i varningsrutan/särskilda upplysningar i din journal
Tack för tipsen. Superbra. Vilket är det homeopatiska preparatet?
Jag blev med prediabetes för ett år sedan. Läkare hotade med Metformin. Jag kontrade med en kombination av lchf, keto och carno. Vid nästa besök var “sockervärdena” nästa normala. Gick från 78 till 72 kilo och mådde toppen. Sömnen blev lugn utan snarkningar med apnéer (enligt frun). Under förhösten har dt blivit en aningens fester. Festerna har då påverkat mig negativt med mycket dålig kost, kolhydrater och sötsaker. Vid dagens koll hos diabetessyrra var värdena normala trots allt. Mina insulinnivåer beter sig normalt som en mjuk sinuskurva numera. Jag rekommenderar starkt böckerna KETO av Martina och “Maten och folksjukdomarna” av Staffan Lindeberg. Må gott och lev väl folket.
/Janne
Tack Janne! 🙂
För mig var keto ett intressant experiment, det var väldigt skönt för magen/slippa svullnad och obehag.
Jag hade bra med energi, och gick inte ner i vikt mer än nåt kg, vilket jag tror var vätska. Mitt mål var inte att gå ned i vikt, utan att få bukt med mina hudproblem och få bättre menscykler.
Dock kraschade hormonhälsan. Kroppen ville inte ägglossa lika ofta som normalt, och min sexlust sjönk ned till noll.
Kan tillägga att jag styrketränade och åt mer kalorier än när jag åt en kolhydratkost. Hudproblemen snarare förvärrades.
Så jag slutade. Konstaterade efter det experimentet att min kropp behöver kolhydrater.
Ajdå, jag blir ju alltid nyfiken på vad folk lägger i begreppet keto så vill du berätta är jag intresserad 🙂
Hej,
Jag är en “nypensionär” som under nästan hela mitt liv lidit av övervikt och under de senaste 20 åren kämpat med övervikt och hälsan. Gick på viktväktarna, träffade dietister som rekommenderade mera bröd mm och blev givetvis bara sämre.
Jag är så tacksam för att det finns personer som du Martina som förklarar sammanhang och ger oss en del vägledning (som inte sjukvården gör.
Äter nu Carnivore/Keto/LCHF och mår mycket bättre
Tack du ❤
Jag har ätit en paleolitisk kost sen 2012, men perioder av sämre kost.
Har både lipödem och lymfödem och efter en graviditet och kortisonbehandling för Frozen shoulder exploderade mina ödem och min vanliga övervikt nåt hemskt. Väldigt hemska eksem också och allmänt nedstämd. Magen havererade efter en period med sämre mat
Jag prövade på en carnivoreutmaning i 30 dagar och blev helt blown away! Massor av energi, nästintill ingen PMS eller mensvärk i den följande cykeln, min mage stabiliserade sig (nåt sjukvården inte kunnat hjälpa mig med på 4-5 mån) och mitt blodsocker (som tyvärr legat alldeles för högt) började stabilisera sig. Helt underbart!
Sen började jag introducera annat och det blev lite pannkaka så nu är jag tillbaks på carnivore som en tid att läka kroppen. På sikt är tanken att såklart äta grönsaker också då jag verkligen älskar grönsaker. Men just nu ska kroppen få byggstenar och få vila och reparera sig. Jag tror absolut på ketogen kost. Aldrig mått så bra!
Jag som haft svår pmds och jag hade det överjävligt i två veckor av fyra. Med kosttillskott och att utesluta saker som stressar kroppen, ex koffein, blev det en vecka som var hemsk. Jag har testat det mesta. Sedan jag började med ketokost har jag pms en till två dagar och de dagarna är rätt överkomliga. Ju mer fett jag äter desto mindre pms. Istället för att leva livet som en berg och dalbana så är det nästan kärlekstunneln varje dag 🙂
Haha vad härligt! ❤
Jättebra inlägg!
Har själv kört AIP ett par år, vilket totalt räddade mitt liv där och då, men efter ett par år blev jag mer och mer känslig för alla grönsaker jag ständigt kände mig tvungen/stressad att äta.
Efter att ha plockat bort även Oxalater och salicylater fanns inte mkt mer kvar att testa än carnivore. Kött, vatten, salt, Talg & ister. Mådde bra några månader, men upplevde sedan att kroppen blev stressad (trots mkt fett).
Började bli orimligt sugen på frukt och ris så efter 9 mån carnivore började jag lägga till det i små mängder och idag äter jag med fokus på kött, lever, Märg, kollagen, Talg, Ister… Men även lättsmälta (för mig) kolhydrater i form av äpplen, päron, lite rotfrukter, honung mm. Mycket sällan äter jag ovanjord grönsaker då jag känner avsmak för dem. Har inget problem med överätning, snarare är dessa kolhydrater numera väldigt neutrala för mig.
Jag tror jag var i ketos under carnivore till viss del eftersom jag kunde gå många timmar utan mat, till skillnad från när jag drivs av kolhydrater och behöver äta direkt på morgonen samt regelbundet under dagen, men eftersom min kropp har väldigt dåliga förutsättningar (ME/CFS) så funkar inte allt, alltid för mig.
Min ämnesomsättning är troligen “trasig” och jag vet att jag är överbelastad av ex mögeltoxiner, och kanske behöver min lever just nu extra socker för att palla med att städa undan allt? 🤔
Sedan jag lade till kolhydrater i betydande mängd vaknar jag inte längre upp varenda natt av att jag kliar sönder mina händer, samt att puls är märkbart lägre och hrv högre.
Med det sagt så tycker jag keto/carnivore kan vara ett bra hjälpmedel och något jag kanske kommer prova på i framtiden, när jag har bättre förutsättningar. Men just nu är fokus på näringsoptimering och läkning, förhoppningsvis kommer viktminskning med tiden, när kroppen är redo 🙂
Keto handlar i grunden om hur kroppen ska producera energi, hormonhälsa handlar om biotillgängliga byggstenar.
Visst, de två ämnena kan absolut överlappa varandra, men de måste förmodligen inte göra det.
Har du brist på vitamin B1 kommer du inte att må bra på kost rik på kolhyrdater.
På samma sätt, om du inte har tillräckligt med i första hand B-, C-, D-vitaminer, magnesium och zink så kommer du inte må bra på keto/carnivore heller eftersom din kropp inte kan tillgodogöra sig näringen på ett korrekt sätt.
Det går inte att lösa näringsbrister med energimakron. Det är att börja i fel ände.
Först måste man fixa eventuella näringsbrister och andra symptom typ läckande tarm, inkorrekt tarmflora, etc, sedan kan man börja experimentera med energimakron.
Annars går det åt helvete.
Hehe ja det gör det, det viktigaste är att heala först, på alla plan. Många har ju en jäkla massa SIBO och candida som ställer till det också!
Hur fixar man tarmfloran? 🤔
Ät fermenterade saker.
Det är förmodligen viktigast att äta fermenterade saker när du fastat som längst. I praktiken innebär det att den första måltiden på morgonen ska vara fermenterad, givet att du inte äter en massa hela natten.
Filmjölk är det naturliga valet. Den fetaste, minst pastöriserade, längst fermenterade du kan få tag på och kan stoppa i dig.
Kombineras med fördel med några bär (blåbär är bäst i mitt tycke!).
Kombinera med lite honung ifall du blir illamående av fettet.
När du tagit det steget och har det som morgonrutin är det sedan dags för nästa steg.
När åt du surströmming senast? 🙂
Filmjölk finns inte här i Norge. Går det lika bra med opastöriserad mjölk? Eh, nej det gör det väl inte. Den är ju inte frementerad. Annars hade det ju varit en bra idé.
Surströmming blir det väldigt lite av, ja… Finns inte heller i Norge. Har hittat surkål, men ingenting mer. Om du har fler tips tar jag gärna mot:)
Filmjölk är bara en form av surmjölk. Någon form av surmjölk finns definitivt även i Norge.
Givet att du har tillgång till opastöriserad mjölk så behöver du inte ens köpa filmjölk, du kan göra din egen surmjölk.
Samma sak med fermenterade saker, det du inte hittar i affären får du tillverka själv så du kan göra följande:
Jag är enig med dig Martina att man måste anpassa sig efter sin egen kropp, hälsa och situation. Det DIN kropp behöver är inte lika med vad MIN kropp behöver. Och det förändras genom hela livet. Personligen så hämtar jag information från flera olika håll och testar mig fram till det som min kropp mår bäst av. Det tar tid. Ibland har det gått bra och ibland mindre bra. Allt handlar i slutändan om balans. På vilket sätt är min kropp i obalans och hur kan jag få den i balans. Är man redan i balans så är det utmärkt och då är det bara att fortsätta i samma spår. Men jag tror att de flesta som läser om och testar biohacking eller dieter, med mera, tenderar att ha någon form av obalans som de vill rätta till. Jag är tacksam för att du, Martina, har lagt ner så mycket tid på att skriva om din resa och att det finns andra sätt att optimera sin hälsa på än traditionell sjukvård (läs mediciner, operationer och hantering av symtom), MEN det är ju jag själv som bestämmer OM jag vill testa exempelvis ketogen- eller karnivorkost. Du är inte min läkare. Vad jag än väljer att gå för väg för att balansera min kropp och optimera min hälsa så är det mitt val. Du har en informationskanal och vad jag vet så har du aldrig påstått något annat.
Jupp precis så och jag uppmuntrar ifrågasättande, dialog och diskussion. Om nån inte håller med mig tycker jag att det är roligt, då kanske jag kan lära mig något nytt. Gillar att diskutera. Tyvärr blir det dock ofta attack istället för diskussion och det är ju inte så kul… 🙁
Borde ha en t-shirt med texten “Not your doctor!” 😀
Mycket bra svar! För mig funkade inte keto heller och det du sa i sista stycket är så himla viktigt, att man skall lyssna på sin kropp och sin intiution! Det är så lätt att lyssna på någon som man ser som en auktoritet på området och trots att man som jag hade utebliven mens och vilopuls på 90 kör på för att ”det är bra” i två långa år. Huga.
En annan grej, som kanske inte direkt är kopplat till könshormoner, är att vätskebalansen i kroppen verkar vara en helt annan på keto. Man förlorar mer vätska och kissar man ut mer mineraler än vanligt kan man få problem pga det är min teori. Jag kämpar fortfarande med detta efter sju år på low carb (men just nu inte strikt keto).
Man har ju också olika utgångspunkter. Jag verkar behöva insulinspike för att få in tryptofanet i hjärnan exempelvis och kan inte ligga konstant med blodsocker på 4 (återigen min tolkning). Det kan ju gärna inte du påpeka i varje inlägg om keto, personer som är kunniga inom detta och delar med sig får precis som du gör prata utifrån sina egna upplevelser och allra viktigast får personer som läser ta hänsyn till sina egna förutsättningar. Det är här det blir ganska svårt för det tar TID att lära känna sin kropp och mod att våga experimentera.
Ja jag fattar precis, det är väldigt lätt hänt. Vi VILL så gärna tro att det ska funka även när det inte gör det :/
Stämmer med elektrolyter och det med insulin spike. Vissa mår väldigt bra av det, rent socker, straight up för att få en rejäl blodsockerhöjning. För mig personligen blir det total katastrof men vi reagerar olika och det är absolut inte farligt att frisätta insulin. Många i keto-communityt blir fobiska för att höja sitt blodsocker men vi är ju designade för att klara det. Sen ska man inte äta godis varje dag det tycker jag är en dålig idé men att man då och då äter high carb är helt fine!
Så bra skrivet!! Hela artikeln men på slutet:
“Jag tror att ett stort problem är att många har tappat kontakten med sig själva och därför kör på i spår som leder till en dead end”. Helt rätt. Ibland kan förändringar gjorda på självanalys, lite “striktare” kost eller optimering av ens brister hjälpa en till att börja lyssna på kroppen och ens egna individuella behov som också förändras under årens lopp! Riktigt bra skrivet! Tack
Tack själv! 🙂 Ja vi får komma ihåg att kroppen vet bäst och den gör ju allt för att försöka förmedla det.
Tack för ett bra svar som täckte in mer än det som kommentaren rörde.
Jätteintressant att du lyfter kommentarer och läsarfrågor det detta sätt och reder ut det lite större perspektivet, Och självklart sätter den enskilda individens hälsa i fokus.