• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Powerthinking
  • Blind Tro vs Personlig Erfarenhet

Blind Tro vs Personlig Erfarenhet

22 September, 2021 18 Comments Written by Martina

Många hälsointresserade faller ibland i fällan att tro lite väl mycket på en viss kosthållning även långt efter att den har slutat fungera, eller till och med vid de tillfällen den aldrig fungerade från första början! Det finns många övertygande påverkare på sociala medier och jag vet om att jag är en av dem. Därför försöker jag (så ofta jag kan) trycka på vikten av att både våga testa saker, men också våga avbryta när det inte funkar. Jag delar med mig av mina experiment, vad som funkar på mig och lite teori kring det, men uppmanar aldrig att imitera mina påhitt. Min kropp är ju mitt ansvar och ni vet ju inte vad som pågår i mitt liv som gör att jag lyckas eller misslyckas med saker. Visst delar jag med mig av mycket men inte allt! Därför är det viktigt att testa själv och se vad som faktiskt funkar, inte köra på ett spår bara för att det borde funka, eller funkar för någon annan.

Det borde funka!

“Det borde funka” ligger i samma kategori som “Jag gör allting rätt” och “Jag har testat allt!” Min åsikt här är att nej det borde inte funka, du gör inte allting rätt och du har verkligen inte testat allt. Detta är ett typiskt fall av att inte göra vad som krävs och att inte vara uppmärksam på kroppens signaler. Nyckelordet är göra och att vara konsekvent för att överhuvudtaget ha en chans på några resultat. Egen erfarenhet och direkt upplevelse leder till insikt om vad som fungerar och hur det fungerar. 

Att göra allt utom det som funkar

Får du resultaten du vill ha? Om nej så gör du inte det som fungerar. Om du är som de allra flesta har du någonstans i ditt undermedvetna ett hum om vad du borde göra, men undviker exakt det. Kanske letar du genvägar eller läser på massor om en viss kosthållning utan att följa den, och får därför inga resultat.


Tänk en person som går till läkaren för något hälsoproblem och får ett läkemedel utskrivet. Istället för att ta medicinen går han hem och gör ett altare med en plansch på läkaren, och lägger medicinen i en skål framför porträttet. Sedan ber han sin bön: “en tablett på morgonen, en tablett på kvällen, en tablett på morgonen, en tablett på kvällen. Amen!” Men han tar inte tabletten.

Blir han frisk?


En annan patient går till läkaren och frågar om hans långdragna besvär går att bota. Läkaren svarar att det går att bota med en viss medicin som han behöver ta under en veckas tid. Patienten blir förstås lättad och tänker wow vilken otrolig läkare jag har! Helt fantastisk! När han sedan går därifrån börjar han bråka med folk. “Min läkare är fantastisk!!” ropar han. “Din är en riktig sopa!” Men han tar inte medicinen.

Blir han frisk?

Nej ingen av de här två patienterna löser sina problem eftersom de inte gör vad som krävs. Det här kanske är ett roligt exempel men väldigt många hamnar i liknande situationer av att till exempel dyrka tron på keto eller veganism men deras handlingar och resultat visar inte på ett gott resultat.

Det är för att det har blivit en blind tro!

Att testa, utvärdera och förkasta

Genom egna erfarenheter och direkta upplevelser kan vi skapa en bild av hur vår kropp fungerar och vad den behöver. För att kunna dra vettiga slutsatser behöver vi agera, vara konsekventa och göra vad som krävs utan undantag. När vi gett en metod (som vi tror på) en ärlig chans och den inte ger önskade resultat – förkasta! Testa något annat. Tweaka!


Det är inte farligt att ha fel eller ändra sig! Våga ifrågasätta det du tror att du vet! Inom forskningen testar man olika hypoteser för att kunna bekräfta eller förkasta och att “ha fel” blir bara ett i raden av viktiga resultat.


Tänk också på att det är normalt att förändras med tiden. Våra behov blir annorlunda och det som funkade för 5 år sedan kanske inte funkar nu. Det är okej att förändras, önskvärt till och med.

Har du fastnat i någonting lite för länge för att du vägrade acceptera resultaten? Vad fick dig att ändra?

Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Powerthinking
Svar på tal: Keto & kraschade hormoner
Är funktionsmedicin bluff och båg?

18 Comments

  1. Linda Linda
    12 October, 2021    

    Lite OT här men hörde du Dr Mikaels uttalande om att “socker är en förutsättning för att kunna leva”? Vad tänker du om det Martina? https://www.tv4.se/artikel/1x8dbYgJVeZBrzq00XH9is/doktor-mikael-haer-aer-myterna-om-socker

    Reply
    • Martina Martina
      14 October, 2021    

      Ja han har ju rätt på ett sätt eftersom vi inte överlever utan blodsocker 🙂

      Reply
      • IC IC
        14 October, 2021    

        Ja och att oxytocinet som uppstår vid taktil beröring hos nyfödda/spädbarn påverkar halten av det livsnödvändiga blodsockret. En överlevnadsfaktor.

        Reply
  2. Hanna Hanna
    12 October, 2021    

    Fettfrysning, fungerar det eller är det bs?
    Ponera att man är smal och fit i övrigt men har en liten störig fettdepå under hakan som blir tydlig pågrund av överbett.

    Reply
    • Martina Martina
      14 October, 2021    

      jag är nog inte rätt person att fråga men det finns väl nån procedur… belkyra? som fixar just det där!

      Reply
    • IC IC
      14 October, 2021    

      Martina har skrivit beskrivit bla i boken “Hormonsmart mat & effektiv träning” att en envis liten fettdepå under hakan är en inflammationssignal särskilt om man är smal i övrigt. Sök här på bloggen där det finns inlägg som tar upp den långrandiga kroniska inflammationen kopplad till yttre tecken som kalkonhaka.

      Reply
  3. Gris Gris
    27 September, 2021    

    Vansinnigt hungrig.
    Har bebis, kanske påverkar.
    Åt iaf 4 kokta ägg med en stor sked smör på varje ägg. Örtsalt på. Kollagen också, för läkning.
    Några timmar senare slog det slint. Var så nära gå och köpa pizza, godis, bakelse, chips osv.
    Kändes som det skulle bli värsta frosseriet.
    Istället akutlöser jag det med kylskåpet. Vi äter lchf allihopa så tyngsta kolhydraterna som finns är grönsaker eller yoghurt.

    Några wienerkorvar och 1 halv ring rå falukorv senare så får jag sans på mig. Och skäms ihjäl nu. Är inte likt mig. Man blir vad man äter, en gris.

    Hälsan är på topp. Mår verkligen BRA. Men hungern är svår. För jag äter säkert trippelt en normal människas intag. Helt galen. Är iaf relativt smal.

    Reply
    • IC IC
      28 September, 2021    

      Ammar du? Då behöver man öka sitt vattenintag med ca 1L/ dygn. Det går också åt både mer energi och näringsämnen så kolla det också, kanske med några tillskott

      Reply
  4. Peter Peter
    27 September, 2021    

    Känns som anekdoten är tagen rätt från ett av Goenkas dhammatal… Håller helt med budskapet!

    Reply
    • Martina Martina
      27 September, 2021    

      Det är det! Det stod på original-posten jag gjorde “från Goenkas Dhammatal” men inte nu av någon anledning

      Reply
  5. T T
    26 September, 2021    

    Tänkte bara höra lite om följande. Jag mår kass på mejerier, så har slutat med de. Når kass på kokosmjölk, så har slutat med det. Försöker hitta feta köttbitar, men mår kass på för mkt protein – så här dragit ned på mängden. Blir ca 40-50 g pr dygn. MEN var ska jag få nog mat ifrån då? Feta köttbitar till all ära, men det blir ju inte nog mat och väldigt lite kalorier. Var hittar jag fettkällor som jag kan lägga till så att jag inte “bara” äter protein liksom? Lägger till ister/talg när jag får tag på det (inte lätt här). Kanske avokado, men det är ju så mycket omega6 och kolhydrater. Suck…

    Reply
    • Rebecca Rebecca
      27 September, 2021    

      Beställ talg/lammtalg/späck etc. från Citygross eller annan matvarubutik. Plus feta köttdelar. Det är bara att botanisera i köttdisken där Citygross är den bästa jag själv vet att gå bland! Dock är ju det mesta med “fläsk” just fläsk.

      I grönsaksform har du oliver och olivolja. Avokado finns att köpa fryst, men är tyvärr med citronsyra.

      Vill tipsa om keto/carnivore-trick från Lidl; deras tyska leverpastej är 80e% fett och sviiiingod! Ultimata to-go-tricket!

      Reply
      • T T
        28 September, 2021    

        Åååh, tack för svar. Hade jag bara bott i Sverige… Du får skicka den leverpastejen till mig 😉😊

        Reply
  6. Elin Elin
    24 September, 2021    

    Jag har funderat lite på sistone hur man ska mäta att man är på en bra vikt eller plats med kroppen. Vågen känns förrädisk för den säger inte allt så istället håller jag koll på midje och höft mått, men vet ej om det heller är en bra indikator. Vad jag vill fråga är nog hur vet man om man har en bra vikt/storlek? Eller är det mindre viktig i förhållande till hur man mår? Och hur ska man veta att man mår bra? Vad är det att “må bra” egentligen?
    Känner mig så hjärntvättad av mina föräldrars konstanta jojobantande och andras diverse strikta dieter att jag knappt vet vad vettig mathållning är längre. Jag är också fortfarande smått utbränd och väldigt högkänslig och orkar väldigt lite extra och vet inte vad mitt normala är. (Känner mig väldigt förvirrande)

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2021    

      Det är du som måste bestämma vad det innebär att må bra för dig, ingen annan 🙂

      Reply
      • Linnea Linnea
        29 September, 2021    

        Ack så enkelt svar men det har verkligen fått mig att tänka till, på ett positivt sätt, tack så mycket! ❤

        Reply
  7. Alexandra Alexandra
    22 September, 2021    

    Du har så rätt. Har ätit keto I åtta år varav sista två åren väldigt strikt. Mellan 0-5 g kh per dag… Men har sista tiden kämpat med flera vitaminbrister, trötthet och depressioner, hormonproblem mm. Efter att ha funderat länge över det här så bestämde jag mig för att testa strikt paleo istället (dvs inga mejerier, massa grönsaker, lite rotfrukter nån gång i veckan, lite bär, mer fröer osv) och på två veckor började jag känna mig som mig själv igen! Men jisses så otäckt att gå över från min älskade keto till något annat… Men det var uppenbarligen vad min kropp behövde nu. Har börjat gå ner i vikt efter att ha stått still på övervikt i över ett år, min mens har blivit regelbunden igen och energin är tillbaka. Har dessutom lyckats hålla mig i ketos ändå (trodde jag aldrig) och har blodketoner på mellan 2-3 😊 Ibland behöver man tänka om och anpassa efter vad kroppen behöver!

    Reply
    • Martina Martina
      23 September, 2021    

      Oj grymma resultat, grattis! 😀

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: