Här är den utlovade fortsättningen på inlägget om “Åldrandets gåta!” I det här inlägget presenterar jag några vetenskapligt bekräftade metoder för att “åldras baklänges” eller hålla sig så frisk som möjligt, så länge som möjligt. Åtminstone tills läkemedel mot åldrande blir tillgängligt om 20 år!
När det gäller “anti aging”-hacks så tror jag personligen på att gå på det tunga artilleriet. Jag tror inte på halv-messyrer utan tänker att om man verkligen menar man allvar med sin biohacking så får man gå all in! Jag är fullt medveten om att de allra flesta inte orkar eller vill det, utan tycker att det är totalt överdrivet och helt ortorektiskt. Säkert farligt också! 😉 Med all respekt så är det här inlägget är inte för den typen av personer, utan här skriver jag för “extrema-klubben”. Om du läser texten och tycker att det jag säger är rena självklarheter, då ingår du i den klubben. Lämna en kommentar så jag vet vart jag ska skicka välkomstbrevet! *skojar* 😉
Lösningar på de 9 molekylära faktorerna bakom åldrande!
Kost, fasta & träning : Det korta svaret & “snabbaste” lösningen!
“Rätt kost”
Hur man än vänder och vrider på det, så är överstimulering med avseende på kolhydratrik föda en dålig idé. Jag är medveten om att åsikterna går isär här, men jag är mån om att bygga min argumentation på både grundläggande fysiologi och biologi, så väl som på antropologi och epidemiologisk data. Med det som bas tycker jag att den samlade kunskapen pekar i en tydlig riktning, och det är att om kroppen blir konstant bombarderad av socker och insulin-signaleringen är igång konstant, så åldras vi snabbare än vi behöver.
Överstimulering är för övrigt alltid en dålig idé då det leder till resistens och i förlängningen funktionsnedsättning då celler och organ börjar gå sönder. Jag kan inte komma på ett enda exempel där överstimulering inte är superdestruktivt!
Glykokalyxen & kärlhälsa
Blodkärlen har likt tarmarna en skyddande “matta” så att det inte ska vara fritt flöde från kärlen in till olika organ. Blodkärlen måste bibehålla en viss integritet, även om den tenderar att bli sämre med stigande (biologisk) ålder. Det är då arterioskleros och ateroskleros börjar manifesteras, och kärlskadorna blir ett faktum. Det innebär alltså trånga och stela blodkärl, vilket också ger upphov till ett svårreglerat (ofta förhöjt) blodtryck.
Högt blodtryck klassas som en av de främsta riskfaktorerna för kardiovaskulär ohälsa och förtida död. Det belastar inte bara hjärtat utan även de inre organen, framförallt njurarna. Stora påsar under ögonen är inte en del av det naturliga åldrandet utan är ett tecken på njurskador, dålig kärlhälsa och troligen ett förhöjt blodtryck (om det inte är sänkt mha mediciner).
Att bevara kroppens barriärer
Vi har barriärer på viktiga ställen i kroppen, som t.ex mellan tarmarna och resten av kroppen, blodhjärnbarriären och placenta-barriären (mellan mamman och fostret). En destruktiv livsstil sliter på dessa barriärer och det skadar både organen och vårt immunförsvar så att det inte blir lika finkänsligt. När tarmen tappar sin integritet kan den släppa igenom saker som inte ska vara ute i kroppen, men väl igenom går immunförsvaret igång och vi upplever det som ångest, hösnuva eller något annat som inte alls har med magen och tarmarna att göra. Det är det som är det luriga när man ska få människor att förstå hur mycket kosten påverkar! De flesta tänker bara på två saker: 1) Kalorier 2) Vikt och om de har magproblem så blir det en tredje punkt, men få tänker på att fel livsmedelsval kan ligga bakom deras depression, koncentrationsstörningar, deras kroniska värk, migrän eller allergier.
När man pratar om matintoleranser är det också fokus på magen, de flesta tänker att intolerans = ont i magen eller dålig i magen. Men intolerans kan vara allt från humörsvängningar till sömnsvårigheter och inflammationer på helt andra ställen än i magen. Faktum är att du kan äta en grej du inte tål och 14 dagar senare får du problem. Det gör att det blir ganska svårt att veta vad det är du inte tål, särskilt om du är en person som äter väldigt varierat.
What to do?
Jag tror ju inte på att “äta varierat” det gör allting krångligt och risken att få i sig skräp man inte tål ökar. Jag tror att det är mycket bättre att följa modellen “know your body, know your foods, know your intolerances” och ha ett axplock av näringstäta livsmedel som roteras. Det tar emot att vara en anti-gluten person men jag ser inte poängen med att äta gluten eftersom det är ett extremt förädlat växtprotein som nästan alla verkar ha problem med. I studier där forskare låtit gluten interagera med celler från tarmslemhinnan uppstår det alltid någon form av reaktion, även utan glutenintolerans. Det verkar bara ligga i glutens natur att vara en irriterande jäkel! 😉 Samma med mjölkprotein. Forskningen är inte helt koherent där, men kasein och vassle är inga snälla proteiner trots sin popularitet.
Back to basics-modellen!
Kött, fisk, ägg, frukt och bär efter säsong samt de grönsaker man tål fungerar för alla och för mig är den här “back to basics-modellen” så självklar eftersom människan genom större delen av sin historia levt på sin artegna föda, som också är den mest näringstäta.
Back to basics inkluderar hela spektrat från liberal low carb till strikt ketogen carnivore, men att inte vara low carb tycker jag personligen är helt crazy!
Odiskutabla kostprinciper för ALLA!
“Rätt kost” kan diskuteras till leda och kommer att vara olika för olika personer, men om jag ska ange några generella principer så är det följande:
1. Energi och näring
Alla behöver en viss mängd energi och näring per dag inte bara för att överleva utan också fungera på topp! Många svälter sig själva på antingen näring eller kalorier (eller båda) pga kronisk bantning, ett beroende eller okunskap.
2. 50g fett/dag
Vi behöver också en viss minimi-mängd fett för att kunna tillverka könshormoner och möjliggöra friska sexuella funktioner och fertilitet. Det är ungefär 50g fett för kvinnor och något lägre för män.
3. Fullvärdigt protein
Protein från kosten behöver vara fullvärdigt för att duga till uppbyggnad av inre organ, muskler, hår, hud, naglar, samt tillverkning av neurohormoner och enzymer. Utan komplett protein kommer kroppen plocka det från ansiktet och andra lätta ställen vilket ger ett åldrat utseende med tunn och hängig hud, sköra naglar, dålig hårväxt och låg andel muskler.
4. Mikronutrienter
Vi behöver mikronutrienter för tillverkning av signalsubstanser som t.ex dopamin, serotonin, melatonin, GABA, acetylkolin osv (dvs alla neurohormoner som styr vårt humör och mående, sömn, fokus och hela vår personlighet). Mikronutrienter används också som byggmaterial i alla hormonella system, alla metyleringsprocesser och allmänna fysiologiska funktioner som behöver rulla konstant, 24/7/365! Exempel på viktiga miktronutrienter är alla B-vitaminer, hemjärn, kreatin, karnitin, coQ10, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, magnesium och zink, och stressar vi mycket behöver vi långt mer än “rekommenderat dagligt intag!”
Jag anser att ens fysiska och psykiska mående utgör facit för hur rätt man träffar med kosten, även om det finns många fler faktorer för hälsa, och även om det absolut finns människor som verkar “komma undan” med att äta massa skräp.
Fasta
Fasta är toppen för de flesta undantaget alla “självspänkande kaffestresserskor” (tack för den termen Åsa!) för självspäkeri leder sällan till optimal hälsa.
Ska du fasta så gör det ordentligt med 3-5 dagars vattenfasta några gånger per år, istället för kronisk underätning och kaffe som “måltidsersättning”. Om du tappar hår, känner dig stressad och sover dåligt så säger kroppen ÄT FÖR TUSAN!! De positiva effekterna av “fastan” är över sedan länge!
Men vad är då de positiva effekterna? I de första faste-studierna på människor såg forskare att fasta verkade “bota” de flesta tillstånd. Inte permanent dock, effekterna försvann när försökskaninerna börjar äta igen, och det var faktiskt genom ett sådant faste-experiment som den ketogena kosten upptäcktes för drygt 100 år sedan! Det var nämligen en läkare som inte ville att de positiva effekterna av fasta skulle försvinna när hans patienter började äta efter sin fasta, för när de fastade blev de friska och när de började äta igen blev de lika sjuka som innan (de var diabetiker) och det var så han klurade ut lösningen. Han insåg efter att ha analyserat patienternas urin att de producerade en ny molekyl när de fastade (acetoacetat, urinketon) och genom att sätta patienterna på en sträng diet med majoriteten fett och resten protein hamnade de i samma tillstånd. Urinketonen fick verifiera experimentet, tillsammans med det viktigaste resultatet: att patienterna höll sig lika friska när de åt som när de fastade. Ganska fantastiskt, eller hur?
- Länk till bra review-artikel om fastans fördelar, publicerad i New England Journal of Medicine 2019: Faste-artikel NEJM
Träning
30 minuters träning om dagen är bevisat bortom allt tvivel som lösning på oerhört många hälsoproblem av både fysisk och psykisk karaktär. Träning är lite samma mirakelkur som fasta verkar vara, fast betydligt roligare. Istället för att “inte-göra” något så har du hur mycket aktiviteter som helst att välja på och får dessutom endorfiner som belöning. Kroppens mest kraftfulla substans, med så många viktiga roller i både immunförsvaret och nervsystemet.
Tillägg: att basta (speciellt i IR-bastu) har effekt på endorfin-systemet för den som inte kan träna. IR är behagligare för temperaturen går bara till 60-grader, samtidigt som man svettas betydligt mer än i en vanlig bastu.
Jag vet att det kan ta emot att träna. Jag började inte förrän efter 25 och hade inte lärt mig ordentligt förrän efter 30, och jag kan fortfarande skippa träningen trots att jag vet hur bra den är och hur mycket bättre jag mår. Men det här är en rutin som är värd lite vita knogar, för fördelarna är för många för att missa bara för att man “inte orkar”.
Men kom igen… var är alla hardcore biohacking tips…???
Jag kan höra frustrationen! 😁 Hallåååå…. where’s the magic pill!? Alla coola tillskott och gråzons-halvknark-läkemedel som man importerar från sin Polen-semester (som självklart görs endast för att kunna handla dessa gråzons-halvknark-läkemedel 😅)
Metformin, tillväxthormon, någon annans ADHD-medicin och en årlig Ayuascha-tripp i Bolivias jungler och sen är man good to go! 😎
Eller…? 🧐
Jag har djup-studerat alla nivåer av biohackingsfären, även de mest extrema delarna, och jag fortsätter att komma fram till samma tråkiga slutsats gång på gång: att det inte finns några genvägar!
Hela människor är inte destruktiva!
Okej nu kommer jag tappa minst 80% men jag säger det ändå. Min biohacking har blivit mer träffsäker, ju mer andlig utveckling jag tar mig för. Det har fått mig att göra mer av de tråkiga sakerna som är bra för mig, och mindre av de kalas-destruktiva grejerna som inte är bra för mig. Mina insikter är väldigt centrerade kring att vi gör som vi mår, och att det därför är väldigt viktigt att lära känna de mest ömtåliga och intima delarna av sig själv. Det ger förståelse som leder till acceptans och förhoppningsvis läkning, och med det ett bättre förhållningssätt till både sig själv och omvärlden. Jag tror att det är trasiga människor som gör sig själva och andra illa, för när man är hel vill man bara göra gott.
Mer hjärnceller med meditation
Det är inte så hippt att föreslå meditation istället för några olika coola tillskott, men om du bara ska ta med dig en sak ifrån den här texten så ta meditationen! Även utan teknik, dvs du sitter bara rakt upp och ned och blundar i absolut stillhet och tystnad (tystnaden är en nyckel-faktor!) i 20-30 minuter om dagen så kommer det hända otroliga grejer på insidan. Det är just de grejerna som kommer få dig att göra allt det andra som du vet att du “borde” göra, men utan press och tvång. Plötsligt kommer det bara naturligt! Det låter säkert jätteflummigt, men alla ni som mediterar regelbundet vet vad jag menar, och det finns dessutom riktigt cool forskning om långtidseffekterna av meditation på hjärnan!
Vad sägs om tätare neurontillväxt i hippocampus (bättre minne!) samt i frontalloben (mer viljestyrka och motivation!) och överlag ökad neuroplasticitet (mer gråmassa för ökat lärande) och allmänt minskat åldrande i hjärnan. Riktigt hardcore meditatörer har inget åldrande i hjärnan överhuvudtaget ens vid riktigt hög ålder, det är supercoolt tycker jag!
Självbilden är jätteviktig!
En annan flum-punkt jag vill avsluta med är självbilden. Både hur vi ser på oss själva, och vad vi tror om oss själva, om vår kapacitet och förmåga. Jag tror att hur man ser sig själv (och hur man mår givetvis) har jättestort inflytande över den psykiska och fysiska hälsan. Jag har nämnt forskningsfältet psykoneuroimmunologi i många inlägg så varför inte knö in det här också!
Psykoneuroimmunologi är forskningen på b.la stress, trauma, sorg och ilskas effekter på immunförsvaret och den fysiska hälsan. Trots att fältet är ganska nytt finns det redan massa intressanta kopplingar mellan oprocessade känslor och olika sjukdomstillstånd. Du kanske redan visste om kopplingen mellan emotionell stress och autoimmunitet, men det slutar inte där utan finns så otroligt mycket att läsa om man väl börjar botanisera.
Lästips: Gabor Maté – When the body says no, the hidden cost of stress
Har du läst ända hit får du gärna lämna en kommentar!
Jag läser och svarar på allting manuellt as always!
Frågor angående IR-bastu…Hej! Hittat en IR-bastu på mitt lilla gym som jag testade idag (Luxway, 3 personer). Jag har svårt att svettas generellt så hade hoppats på denna. Fanns dock ingen att fråga där, så kanske jag kan få svar här på mina frågor? 🙂
1. Ska man låta bastun värmas upp till rätt temp innan man kliver in i den?
2. Jag satt i 20 minuter och svettades knappt en droppe. 🙁 Vilken temperatur ska man ha egentligen? Hade typ 40-45 tror jag den var inställd på.
3. Om man har rätt temperatur, efter hur lång tid börjar man svettas då?
60 grader, det är maxtemperaturen! Då svettas du. Se till att den är ordentligt STÄNGD och att det inte drar in luft nånstans.
Du börjar svettas efter några minuter 🙂 På 40-45 grader händer ingenting så du satt tyvärr där i “onödan”.
Men åååh, då hade jag alldeles för låg temp. Tänkte som nybörjare att jag skulle börja lite försiktigt. Haha, drar upp till nästa gång! Tack!
Nejdå, det är inget att vara försiktig med. Tänk hur varm en vanlig bastu är! 🥵🥵🥵
Hej igen! Testade idag för andra gången. Satte på 60 grader enligt ditt tips. Det tog mer än 25 minuter innan bastun var uppe i runt 57 grader! Och även 25 minuter innan jag ens började svettas lite grand. Är meningen att man ska sätta på bastun 20 minuter innan man kliver in, eller är det liksom tanken att kroppen värms upp lika långsamt som bastun?
Är det nåt fel på mitt gyms IR-bastu, eller tar alla så lång tid på sig att komma upp i temp? Har liksom inte tid att hänga därinne i en timme i sträck, när jag smiter iväg från jobbet, haha. Jag ger snart upp detta IR.-projekt känner jag. 🙁
Det kanske var lite otydligt med tiden: Det tog alltså 25 minuter i bastun innan jag började svettas. Då var bastun inte ens riktigt uppe i 60 grader än, runt 57.
Ja det tar ett tag för den att nå max-temperaturen. Jag har ju min hemma så jag sätter min på max och någon timme senare hoppar jag in i den när den verkligen är riktigt uppvärmd. 25 min låter som en rimlig tid för att få den att nå sin max-temp, men jag brukar vänta ytterligare en halvtimme så att den är riktigt VARM. Då svettas man som en tok inom några minuter. Om den är på gymmet du tränar på så sätt igång den medan du tränar, är det bara ett ställe du går till för att basta så blir det klurigt… :/
TACK! Då fattar jag. Yes, det skulle nog funka att sätta på den och sen styrketräna en stund innan jag hoppar in, så då får jag göra det nästa gång. Tredje gången gillt! 😀
Hej! Följetongen om mitt IR-bastande fortsätter. 😀 Har kommit in i rutinen nu att styrketräna och sen basta 30 minuter. Funderar på om det finns några tillskott man kan ta under eller efter för att underlätta detoxandet? Läst och hittat tips på tex. NAC, ALA, C-vitamin och aktivt kol, men spretar mycket när det gäller vilka som rekommenderas, i vilken mängd och när man ska ta dom. Har du nåt tips där? 🙂
Väldigt intressant och enkelt beskrivet. Innan jag fick barn ( har en nästan 3-åring och en 3 månaders) så åt jag lchf (inte superstrikt men kände att det funkade så bravos ”min” nivå), tränade bra fick in både styrka och meditation flera gånger i veckan och sov bra. Nu svajar kosten, träning och sömn pga uppenbart (barn🤪) mycket är överleva dag för dag med både falukorv och mackfest. När jag orkar, när yngsta är kanske ett år eller två hoppas jag på comeback, tror du att det redan ”kört” att åldras friskt och bli gammal när man halvt misshandlar sig själv så här? Är kosten det jag främst borde fokusera på nu om jag kan orka få till något alls?
Tack för alla fina tips och hacks 🙏
Hej Martina och alla andra nyfikna människor!
Interpersonell neurobiologi (IPNB) är ett annat intressant område. Läs gärna på hemsidan: Psykologi med mera
Jag har sedan tidigare vetskap om hur meditation och Mindfulness har för effekt på hjärnan och särskilt främre delen av hjärnan. Den delen som reglerar stora delar av resten av hjärnan och som påverkas av trauman av olika slag bl.a. relationella trauman. Efter en introduktionsdag i IPNB hos Psykologi med mera blev min kunskap och övertygelse stärkt. Med meditation och Mindfulness kan neuron i denna del (åter-)skapas vilket får oss att vilja vara vänligare mot oss själva och andra, kunna skilja på rädsla från då och nu, ökad moral och många fler viktiga relationella egenskaper.
Vänligen Jenny
Absolut superbra inlägg 🤩🥳
Var just orolig för extrema superhacks, men kunde checka av punkt efter punkt. Fyller 60 nästa år men är 29 metabolism o känner mig bättre än någonsin.
Det som stressar är vetskapen om att just att leva i “fight and flight”, vilket jag gjort sedan födsel, påverkar så mycket med hälsan. Har läst både Gabor Maté o Bessel van der Kolk. Bearbetar CPTSD, så väl insatt i det mesta kring trauma påverkan.
Tack för ordet 🙂
🙌Vill ingå i klubben, bära symbolen och utföra månritualen!😁🙏🏼😘
haha välkommen!
Mycket intressant läsning. Tack!
Har följt dig ett par år nu och du är den lillasyster jag inte visste jag hade! Tack igen för ditt delande!
😍
Jag har alltid varit nyfiken och testat saker. Tappat taget, gjort annat, återupptagit.
Men vissa saker har alltid återkommit för de varit effektiva. Nu vid 51 så börjar många rutiner sitta. Keto utan ”fusk” (för att jag inte saknar knäckebrödet längre), roddmaskinen är min goto-träning = effektivt och kul, vipassana etc.
🧘♀️
Det som blivit ett kraftfullt tillägg har kommit sista månaderna när jag nu utbildar mig till friskvårdsmassör- alltså beröringens enorma kraft! Wow!
Att ge och få.
🙏
Oxytocin rent kemiskt men det uppstår vackra möten med människor, ger en fin känsla av att få göra gott för någon så hen slappnar av.
💆♀️
Har man lite tjall på anknytningen är det ett bra sätt att lite i egen takt få öva sig på närhet. Att nån tar i en.
Att kunna tillåta sig att njuta i kroppen, för att det finns hållpunkter i form av tidsbegränsning och etiska gränser.
Ofta kan man inte i nära relationer helt slappna av för att man tycker att man måste ge tillbaka det man fått, vilket är ett vanligt fenomen när man är otrygg.
Man hamnar lätt i en känsla av att stå i emotionell skuld när man fått omsorg.
Med massage kan man träna på att känna sig värdig det man ges.
🥰
Det är också ett fint sätt att lära sig älska sin kropp.
🤗
❤❤❤
Hej, en fråga angående att om man inte äter fullvärdigt protein kommer kroppen ta från ansiktet så man ser tärd och åldrad ut. Är vegetarian men äter fisk och ägg. Anser du att det är tillräckligt att få i sig fullvärdigt protein via vegetariskt samt fisk och ägg?
Jag vet inte om ägg och fisk är nog för dig, om du är en fertil, menstruerande kvinna i stort behov av biotillgängliga B-vitaminer och järn så är det högst tveksamt… men du märker ju själv om kroppen inte fungerar på topp. Kroppen tar GÄRNA kollagen från ansiktet vid brist på byggstenar, så väldigt lätt att se tärd och åldrad ut. Jag såg äldre ut när jag var 23 än jag gör nu som (snart) 38, så jag är tacksam att det gick att åtgärda.
Hur lång tid tar det att bygga upp? Förutsatt att man får i sig via kosten. Jag upplevde att jag åldrades extremt mycket som över en natt när jag gick i väggen, och det känns svårt att hitta rätt igen. Till saken hör nog att jag senare fick en adhd-diagnos, vilket kan förklara mina svårigheter att överblicka tid. Det gör att tidsaspekten får mig att tänka att inget fungerar. Jag förstår såklart att det kan ta tid, men jag får väldigt svårt att hålla mig till något när upplevelsen av att det inte fungerar är såpass påtaglig. Det gör mig periodvis väldigt hälsosam, varvat med perioder av ”fuck that”. Som jämförelse kan jag ta styrketräning. Det känns lättare att hålla sig till, eftersom man (åtminstone i början) får såpass snabba styrkeökningar att det känns att det händer något.
Från några veckor till några månader, men tar längre tid ju äldre du är. Om du är 20+ skulle jag säga att du ser skillnad på några veckor, är du 40+ ser du skillnad på några månader och är du 60+ kanske du inte kommer se så stor skillnad utan behöver åtgärda skadorna kosmetiskt eller kirurgiskt. Allt beror på din kropps resurser 🙂
Jag älskar allt det tråkiga!
Det slår mig hur många som känner en sådan ovilja att prova saker som är så gott som gratis. Meditation och sökandet efter andlighet kanske är jobbigare än “men vilka tillskott och gadgets ska jag köpa?”. Vi tror liksom att vi har gjort halva jobbet bara för att vi har köpt något för pengar, och fy vad störande det är när jobbet ska bli gjort utan att vi kan konsumera oss fram till det 😉
Personligen har en nyfunnen kontakt med andlighet via tolvstegsprogram gjort mer för mig än alla kosttillskott och liknande. Att jobba med sin andlighet tar en del tid i anspråk, men det är ändå bara en bråkdel jämfört med alla timmar av menlöst scrollande på nätet i hopp om att finna svar på hur “man ska göra” för att må bättre.
Hejja!! 12-stegsprogrammet är fantastiskt! ❤
Mediterar i perioder, och “Vi som inte hinner” nborde väl eg. göra det dubbelt så mkt..!
Tack o vock för detta inlägg, går gärna med i klubben!
Så bra beskrivet! Meditation står näst på min utforskarlista. Klurikt att veta hur man skall börja..
Det är bara att sätta sig ned i tystnad, börja med några minuter och öka successivt. Har skrivit en hel del om det här om du använder sökfunktionen 🙂
Har mediterat i stort sett varje dag i ungefär tre år med hjälp av Insight timer. Jagar ju tyst och stilla, men jag lyssnar ju på en text, blir meditationens verkan sämre då, kanske värdelös?? Jag blir ju ofta påverkad på ett positivt sätt tack vare orden jag lyssnar på.
Tack för alla intressanta texter!
/Birgitta
Det beror på vad du har meditationen till! Jag har inte meditationen till att må bättre eller lugna ned nervsystemet utan till att gå till botten med emotionella knutar. Gå till sinnets djupaste del och dra upp ruttna rötter. Det är allt annat än behagligt, men det är som att storstäda! Lyssna på texter osv kan man också göra, jag gör det varje dag men klassar det inte som meditation 🙂
Jag saknar bara en sak i ditt inlägg och det är andning. Nästan alla människor andas fel. Andas med “magen” (givetvis andas man med lungorna men om man fokuserar på att det är magen som rör sig och inte bröst och axlar så kan det vara lättare att förstå) och genom näsan. Det är omöjligt att meditera med ytlig stressad andning.
Allt vi gör (handlingar) påverkar våra känslor och tankar och vice versa. Det är därför fokus på andning har enorma positiva effekter. Det kan vara väldigt svårt att lära sig “bara observera” sina tankar och känslor utan att reagera på de. Det räcker att börja med 2 minuters djupandning 2 gånger om dagen för att få effekt.
Jag tror att dålig känslohantering är direkt förknippat med dålig andning. Känslorna kommer man självklart fortfarande att ha men hanteringen av de blir avsevärt mycket lättare när kroppens andning är i balans.
Andningen styr dina stressnivåer och ditt humör och därmed borde man kunna sänka den biologiska åldern med rätt andning. I tillägg till det du redan nämnt såklart.
Ja det är helt sant, andningen är en jättestor del! När vi är stressade andas vi inte rätt överhuvudtaget, tror t.om forskare inducerar stress mha minskat syre (i studier) för att efterlikna ytlig andning, och försätta testobjekten i sympatiska nervsystemet. Finns verkligen hur mycket som helst att läsa om andning, men jag har själv bara kommit till HRV-andningen (den där man ska balansera “brain-heart-connection”) Finns mycket att utforska, men första steget är nog att bli medveten om hur man andas!
Det är inte bara bara det! Misstänker att du kan grotta ner dig i andningen när du väl börjat och märkt fördelarna precis som med meditation eller en kostförändring. Om jag inte minns fel så har du tejpat munnen när du sover och det gav väl bra resultat?
Ja, det finns mycket intressant forskning att läsa om andning.
Själv använder jag ujjayi som gör mig mentalt alert och fysiskt avslappnad och fungerar så att det värmer upp kroppen inifrån. Jag börjar med ujjayi innan det övergår till meditation. Men, ja, du fattar säkert.
Yes, tejpat varje natt utan undantag sedan 2013 typ!
Ujjayi tolkar jag som pranayama (pali-ordet för att kontrollera sin andning, alltså gå från t.ex stressad ytlig till mer parasympatisk/lugn) och inom Vipassana så avråds vi från att kontrollera andningen och kör istället anapana (observera utan att kontrollera, i meditationssammanhang, inte annars) men förstår att det kan vara en väldigt bra teknik 🙂
Oj det var länge! Kanske du skulle testa och se om din kropp har vant sig så pass mycket att du inte längre behöver tejpa? Å andra sidan så berättade en yogi att det tog honom flera årtionden att lära sig att andas genom en näsborre i taget utan att använda hjälp från händerna.
Japp, det är kontrollerad andning. Det finns många olika typer av pranayama men just ujjayi passar mig och mina behov bäst. Precis så som Vipassana verkar passa dig och dina behov väldigt bra 🙂
Näe, de få tillfällen som jag sover utan tejp för att den har tagit slut eller för att jag gör något utanför mina rutiner blir inte bra! Jag har ALLTID sovit med öppen mun och det gav en del problem som barn, så tror jag är konstruerad för munandning på något vis. Kan inte stänga igen munnen och hålla den stängd så enkelt så “måste” ha tejp 😕
Förstår! Men då är det tur att det finns tejp 🙂
Vill bara förtydliga att man mediterar inte samtidigt som man gör ujjayi. Det är ett förberedande steg som man gör innan själva meditationen. Meditation är meditation. Då gör man ingenting utan bara observerar. Ujjayi kan man göra när man vill och självklart utan att meditera efteråt.
yes jag förstår! 🙂
Ja andningen är verkligen speciell och viktig. Har en dotter som tränar mycket, och haft stora andningsbesvär vid pulshöjning. Nu är det konstaterat via filmning under ansträngning att stämbanden slår ihop ( vcd) vid ansträngning. Detta är oerhört bekymmersamt. Idag är det olika andningstekniker och att andas på ”rätt sätt” som är det ändå som ev kan lösa detta problem. Vem vet, kanske även meditation skulle vara gynnsamt.. och efter allt jag lär mig från dig Martina funderar jag även på om magnesium skulle kunna få stämbanden att slappna av? 🙈
Ciao, har kopierat all texten så jag kan hitta och läsa den om och om igen och skicka till andra som söker livets gåtor. Måste komma igång med meditationen igen, måste ur den här onda cirkeln med att inte hinna!!
Hej
Å tack för detta inlägg! Hr följt dig ett tag och tycker du skriver om kloka saker ( försöker få mina döttrar med olika symtom mm att följa dig också). Ditt sätt att skriva på och informera om livets enkla men ack så viktiga aspekter är lätt förståeligt. Är väldigt intresserad utav just trauma och dess effekt på kroppar och hjärnor delvis pga av att jag själv har en autoimmun sjukdom ( liten dock) som jag tror är utblommad av stress, som berott på emotionell trauma samt att mina äldsta barn upplevt trauma och har fysiska symtom efter det ( även om de har en mindre bra livsstil emellanåt). Jag fortsätter läsa dina härliga inlägg och hoppas kunna få mina barn att hänga på 🤩
Tack Martina för inlägget! Bra skrivet som vanligt!
Psykoneuroimmunologi är så spännande! Jag personligen tror att min pappas Parkinson kommer från den långvariga stressen och trauman att vara gift med en stark narcisstistsk störd människa (täckt narcissm) och även jag har cptbs och kroniska (och ibland gåtfulla) sjukdomar och beroendeproblem. Men det kom jag på först för 3 ar sen, när min syster dog, hur dynamiken i familjen är. tyvärr krävdes väl en så stor förlust för att vakna upp. jag upptäcker mer och mer om mig själv, hur jag växte upp, vem jag är och varför och nu kan jag arbetar med mig själv för ett bättre liv.
Din blogg och dina texter och böcker har också hjälpt mycket både på traven och för information när jag sökte efter förklaringar på olika ‘symptom’ och konstiga kroppbeteelse. STORT TACK FÖR DITT ARBETE!!!
Fantastiskt att du kan arbeta med dig själv på det sättet nu!! Tyvärr krävs det ibland att man halkar ganska långt ned i diket innan man fattar vad man behöver göra, eller får tillgång till vissa insikter. Skönt att du är på ett så bra spår nu! ❤❤❤