Bukspottkörteln och dess insulinproducerande langerhanska öar
Idag tänkte jag prata lite om reaktiv hypoglycemi som många lider av, både med och utan lågkolhydratkost. Hypoglycemi betyder lågt blodsocker och reaktiv hypoglycemi innebär blodsockerdipp efter måltid. Dippen kan komma 2-4 timmar efter maten och du blir då hungrig, trött eller godissugen.
Reaktiv hypoglycemi – vad händer?
När du äter frisätts insulin, och har du en bra insulinkänslighet räcker det med väldigt lite. Rätt inställd insulinfrisättning ger bara precis så mycket insulin som behövs, sen är det nog.
Vid reaktiv hypoglycemi har du en överproduktion av insulin, vilket gör att blodsockret inte sjunker till sin normala nivå utan en lägre nivå. Här kan två saker hända; antingen känner du av en dipp och mår lite dåligt, eller så går glukagon (insulins motsatshormon) in och överkompenserar sänkningen.
Reaktiv hypoglycemi – vad triggar?
- Överätning (äta för mycket och för snabbt)
- Insulina livsmedel (och överätning av dessa)
- Toxiner i vissa livsmedel (färgämnen, konserveringsmedel, E-ämnen)
- Stress och sömnlöshet (frisättning av kortisol och noradrenalin)
Du behöver inte äta kolhydrater för att drabbas, men sker det kontinueligt är det ett av de första tecknena på prediabetes. Bukspottkörteln har tappat kontrollen och kan inte reglera insulinproduktionen korrekt.
Tillfällig eller kontinuelig RH?
Du kan lida av tillfällig reaktiv hypoglycemi om du överäter, då sväller bukspottkörteln upp och kroppen säger ifrån. Överproduktion av insulin cirkulerar och du blir trött och kan behöva lägga dig och sova eller vila.
Gastric bypass ger ofta RH som biverkan.
Kontinuelig RH, dvs du får ALLTID blodsockerdipp efter maten är det första tecknet på prediabetes.
Lösningar
Om du äter en stor lunch och vet att du kommer bli trött, hungrig eller godissugen ett par timmar senare. Ät lite mindre, och lägg in en liten proteinfika när dippen kommer. Det kan vara en bit kyckling, lite tonfisk eller något annat rent protein. Det triggar glukagon nästan omedelbart och dippen uteblir.
Min lösning
Jag har valt att skippa fasta helt och hållet och äter små ketogena mål under dagen fram till sen eftermiddag. Därefter låter jag kroppen vila och äter igen nästa morgon. Den här metoden tar hänsyn till kroppens cirkadiska rytm, och stressar inte bukspottkörteln i onödan. Resultatet blir mindre insulin, mindre fettinlagring och mindre hunger.
För kolhydratätare: Om du lider av svängande blodsocker med dippar under dagen, satsa på vitt ris, sötpotatis och rotfrukter till dina mål. Långsamma kolhydrater fixar RH-effekten väldigt bra.
Glad att jag hittade det här inlägget efter mycket letande.
Jag är trött, frusen, hungrig och sugen på mat. Upplever att jag fastnar i att äta och överäta. För att bryta dåliga mönster måste jag fasta… men hamnar förr eller senare i dåliga ätmönster igen, min kropp klarar inte av “fusk” utan då rullar det på.
Var hos en läkare och gjorde prover. Har fasteblodsocker på 5.0 mmol. Blodsocker 1 timme efter frukost (två rågbrödsskivor) på 3.0 mmol och långtidssocker på 29 mmol. Läkaren menar att det är helt normalt. Jag vet inte hur jag ska äta för att långsiktigt kunna hålla bra ätvanor.
Kan du inte bara följa en LCHF-kost utan dina triggers? Dvs ta bort allting du triggar på, i värsta fall får du köra carnivore tills du vet vad du ska undvika.
När du skriver överätaningsperiod triggar RH, då är det överätandet av energi du syftar på el kan en få RH genom att överäta mängd (m lite energi) typ 1 kg gurka? Inte f jag äter ett kg gurka, bara exempel på stor massa men lite kalorier
Näe kalorier tror jag främst, inte så mycket mängd.
Får ibland, inte alltid, men särskilt när jag går all in keto för att adaptera, lågt blodsocker på kvällen efter ketogen middag (bs idag 3,8 ca 4 timmar efter middag, bk på 3,3). Har minskat på proteinet rejält (gått från ca 120 g/dag till ca 70 för att testa, men upplevde även detta när jag åt som mest protein).
Blir frusen, illamående och lite yr så symptomen stämmer – men förstår inte varför jag får det? >200 g fett om dagen, kolhydrater idag närmare nollan, va 70 g protein. Har jag RH? Vad göra? Är det farligt?
Ingen aning 🙂
Haha okej, tack…
Men har du lust att svara på varför blodsockret blir så lågt? För lite kh?
Eller ge dina tankar på vad det kan bero på, förstår att du inte kan ”diagnostisera”
Tycker inte att det är särskilt lågt 🙂 Det ska vara lägre på kvällen, massa mekanismer drar ned det för att du ska bli trött och sova. Om du är frusen och sånt så brukar det vara en signal att man ska äta mer.
Tack Martina ♥️
Hur vet man vad ens normala blodsockernivå är? Har olika människor olika värde på det normala blodsockret?
Ja, du mäter det på morgonen och under dagen när du inte har ätit för att se hur du ligger. När jag är i bra ketos har jag 4.2mmol/l i morgonsocker, och är jag inte i ketos har jag kanske 5-5.0 mmol/l. Sedan sjunker det under dagen och är som lägst före man går och lägger sig.
Hej!
Är det viktigt med ett mellanmål just på protein? Blir det inte samma effekt om man tar, säg en avokado eller annat som innehåller mer fett istället? Kanske dum fråga, det kanske inte har samma effekt på blodsockret…?
Man får testa sig fram 🙂
Jag blir ofta jättetrött, seg och svag efter träning (tung styrketräning). Har svårt att jobba och vill helst sova. Äter lchf och har precis börjat mäta ketoner och blodsocker. På morgonen runt 2 mmol ketoner och 4,2 mmol på blodsockret. Nu efter träning mätte blodsocker 2,9. Kan det förklara mina efter-träning- dippar? Och vad tror du jag kan göra åt det?
Hypoglycemi, troligen trötta binjurar.
Intressant. Fick helt sjuka blodsockerdippar även som ung, (runt 20) och fick ibland ringa på taxi när jag inte orkade ta mig hem via tunnelbanan. Har haft candida sen 19 års åldern. (ständig candida) inte bara ständigt återkommande. Den är tom konstaterad via Sofiahemmet och avföringsprover. Kan knappt äta några kolhydrater utan att svälla upp, få gula grejer i halsen och bli dålig i underlivet. Såvitt jag nu börja begripa via antroposofiska läkare bla är detta en slags markör för prediabetes. Jag har ju inte diabetes men antroposfiska läkare tar gärna med fördel långtidsblodsocker för att kolla bls om man har ständig candida. Det verkar onekligen som en slags oförmåga att hantera kolhydrater.
Min mage är dålig och har alltid varit. En läkare sa att detta med att ha ständig candida verkar som en slags störning immunförsvaret. Det verkar ju så med tanke på all autoimmunitet man har utvecklat med tiden. Psoriasis, Hashimoto, Meniueres osv. Börjar oroa mig för bröstcancer nu också. Väntar med spänning på din bok i september om hormoner. Vill gärna förebygga cancer så gott det går. Enligt vissa företrädare (en viss dr Simoncini) så är cancer en svamp. Inte kul att ha ständig candida i skenet av det och haft det i 30 år…. Dumt att man inte tål fett heller utan att få sura uppstötningar och ljus avföring.. Men detta som du skriver är precis som jag alltid haft det. Så intressant…..
Har du testat cyklovir mot candida någongång?
Ja. För många år sedan. Inget större resultat. Candidan är liksom ständig. Fick en pulsläsning av en indisk doktor som sa att jag har anlag för candida. Lät ju sisådär men betyder väl att matsmältningen är ärftligt kass. Mamma hade anorexia när hon väntade mig. Innan, det och och efter också, så tarmarna var liksom förstörda från början antar jag. Hon dog i tarmcancer själv förra året men i hennes fall förstörde hon mycket själv med sin sjukdom. Jag försöker dock leva hälsosamt men kämpar i motvind.
Jag kan inte låta bli att tro att det finns en lösning, kolla upp en läkare som heter Peter Martin. Han är dyr men han skulle kunna fixa dig!
Tack snälla! Jag kollar upp honom.
Aloe Vera, Pau D’Arco, Kanel, pH-kalk, kokosolja och Lactiplus Forte eller annan likvärdig
Finn ett schema att följa med i vilken ordning och mängd man ska äta, tog några veckor
Ska leta om jag har det kvar
Gula grejer i halsen ja, det har jag ibland. Vad är det och varför får man det?
Om man pratar med min styvbror som är öron näsa halsläkare säger han att det är bakteriebeläggningar som fastnar i halsmandlarna. En del opererar bort halsmandlarna så beläggningarna inte ska fastna där. Något en del påstår är bra eftersom hanslmandlarna “talar om ” för immunförsvaret att det finns ett problem och därför irriterar immunförsvaret i onödan. Något vi lymfterapeuter tycker är lite galet, eftersom halsmandlarna är en lymfatisk vävnad och en del i immunförsvaret i sig. Jag får alltid gula grejer om jag slarvar med snabba kolhydrater. Äter jag bröd eller ve och fasa en semla, får jag gula grejer som ett brev på posten. Det är väl helt enkelt en slags omedelbar låggradig inflammation som ger utslag i i slagg eftersom kroppen försöker reagera bort det som den irriteras av. En slags detox.
Ja jag har mått lite dåligt och igår fick jag vad jag tror var ett blodsockerfall.
Jag blev kraftigt illamående,helt matt i kroppen,det stack i hela ansiktet på mig,hjärtat bultade hejvilt och
jag blev likblek. Var ute i skogen när det hände och min första lösning var att trycka i mig blåbär o sen en
ketomuffins och efter 20 min började det klinga av.
När det gäller de höga blodketonerna så har jag bara kunnat läsa mig till att det är svältketos vilket inte riktigt är mitt syfte med
keto/LCHF. Provar öka proteinet och ser. Har dessa dagar på strikt keto ätit max 68g protein per dag vilket är mycket mindre än jag brukar.
Jag forsoker ga en liten promenad efter lunch vilket nastan alltid hjalper. Vistas man mycket inomhus funkar det jattebra att fa igang livsandarna igen.
http://www.kostdoktorn.se/ar-kosttillskott-nodvandiga
Läste just det här inlägget och blev helt chockad gällande det som står om b-vitamin och att det rent ut sagt kan vara farligt att äta. Vad är din åsikt om detta?
Japp, det är därför man inte ska äta b-vitaminkomplex och det är därför jag alltid förespråkar 1 B-vitamin i taget och inte allt på en gång. B3 är helt safe, B13 (från kefir) är toppen, B12 i sin metylerade form. That’s it!
Ska jag skrota mina B6? 🙂 Tycker att jag har känt mig mindre deppig sedan jag började käka dessa (som du tipsade om från Skip). Tack för ännu ett intressant inlägg!
Nej B6 är jättebra, kör på
Hej! Intressant inlägg!
Hur kan en dag se ut för dig? Ungefär hur många timmar låter du det gå mellan dina mål? 🙂 lite synd bara, tycker det sköna med lågkolhydratkost är att det bla. kan gå fler timmar och man slipper tänka på när/var/hur lika mkt som när man åt mer kh… men samtidigt, det behöver kanske inte vara så komplicerat. 🙂
Jag kände igen mig innan sommaren. Tror jag… iaf något liknande. Men det var oftast precis vid måltiden istället, eller bara en liten stund efter. (Dippar senare tänkte jag kunde ha med kaffe att göra också…?) Men så har jag testat “Betain HCI” av rekommendation från din blogg och sedan dess har jag knappt upplevt det. Tänkte Tror du då det är mer troligt att “magen spökar” än RH? kanske kan vara båda… ska ha detta i åtanke iallafall!
Svårt att veta vad allt beror på gällande mående även om man antecknar och försöker analysera :O
TACK för en intressant och inspirerande blogg!
Kul att Betaine HCL funkade, den är verkligen grym. Kan man inte metabolisera maten ordentligt dippar man också, måste inte vara blodsockret.
Jag äter ganska ofta numera, det går kanske 2-3 timmar mellan målen fram till 17-tiden sedan blir det 12 timmar fasta.
Jag har precis stött på detta problem.
Har börjat med strikt ketogen kost och mått bra tills nu och det har bara gått 10 dagar!
Blodsockret igår morse låg på 3,3 och ketonerna låg på 5,8!! Känns som något är fel!
Nu idag på eftermiddagen låg blodsockret på 4,4 vilket är ok tror jag men ketonerna låg på 4,2.
Vad beror detta på tro?
Det beror på att du är i ketos, jag ser inte riktigt problemet. Mår du dåligt? Ät mer protein i så fall 🙂
Jag funderar över din kommentar rörande prediabetes. Min släkt har ovanligt många diabetiker – typ II (bror, morbröder, farbröder, morfar, farfar osv) och jag antar att det är ökad risk för mig också.
Jag har tidigare varit väldigt känslig för blodsockerdippar som du beskriver innan, de har nästan försvunnit när jag uteslutande äter keto sedan ett år tillbaka men kommer i bland om jag går för länge hungrig och troligtvis överäter till en måltid (precis som du förklarat).
Tror du att det är mindre risk att utveckla diabetes om man äter keto i “förebyggande” syfte?
100% säker ja!
Hmm jag blir alltid slö o sömnig en stund efter måltid, oavsett vad och hur mycket/lite jag äter! 🙁
Tänkte göra werlabs XL-test, vet du om det framkommer på något av de testerna ifall man har en överproduktion av insulin!
Ps. sjukt intressant inlägg som vanligt!
Nej det framkommer inte. Det enda du kan göra själv är att testa ditt blodsocker före och efter maten. Jag tror inte werlabs kommer hjälpa dig där tyvärr.
Känner igen mig!
Försöker äta keto men gått upp snarare än ner och ska nu prova dra ner på smör. Har kommit över ister i min lokala butik, i en stor klump. Men alltså hur använder man det? Min gissning är att hacka loss en bit att steka i. Är det så du och andra använder det? Har hört det rekommenderas av ketofantaster och var glad över mitt fynd tills jag står här helt handfallen. Inte ska man väl äta det som det är?
Haha ja du ska steka i det, och du kan ha det i din benbuljong 🙂
Tack!
Du kanske ska rendera det först? Jag köpte talg på City Gross och det var i en klump. Så då googlade jag på rendera talg eller render tallow och då skulle man lägga in det på x antal grader i x antal timmar i ugnen. Sen sila det. Då fick man ut det rena fettet och bort alla senor och slafs som också fanns i klumpen. Jag använder det i köttgrytor och att steka i. Men frukostomeletten blir lite väl köttsmakig av talgen. Den är godare med smör/ghi/kokosolja. Ister har jag inte testat.
Beror pa om istret ar rensat eller ej. Ar det orensat d vs har hinnor och vavnaden kvar sa bor man rensa..kallas pa engelska rendering, dar man pa lag varme sjuder ut det feta ur vavnaden, i en kastrull med vatten. Kan oxa goras i gryta i ugn.
En fråga om något annat…..jag har testat att få i mig benbuljong dagligen under perioder (köpt ekologisk i butik eftersom jag av olika skäl inte kan koka min egen) eftersom jag bland annat vill laga min Ibs- mage/tarm, men jag tycker inte om det och har svårt att få i mig minst en deciliter dagligen som jag vill (har blandat i mat på alla möjliga vis, att dricka den som den är tycker jag också är svårt) det jag hur som helst undrar över och hoppas att du kan svara på är om kollagenpulver kan ha samma läkande och uppbyggande egenskaper? Du äter väl kollagen? Vilket märke i så fall?
Absolut!
Du kan köpa ett bra kollagenpulver, jag har great lakes (som alla hälso-youtubers tjatar om haha) och det är GRYMT!!!
Länk till det här.
Åh vad bra!! 🙂 Tack så mycket för länken! 🙂
Äntligen ett namn på det. Hade problem med detta i många år när jag åt lågkalori och kolhydrater på tom mage. Började därför med lågkolhydratkost och det hjälpte men länge kunde jag inte äta kolhydrater på tom mage eller fasta utan att få dippar då jag blir helt darrig, svettig på bröstbenet och i pannan, hjärtat slår som en kanin. Otroligt obehagligt. Kom till expempel när vi drack öl efter fredagsträningen (fick ge upp den vanan). Men om jag äter enligt mitt macrosschema (166g kolh, 106g protein, 54g fett) jag fick så har jag inte alls det problemet och äntligen kan jag äta kolhydrater utan att drabbas av detta problem. Otroligt skönt.
Det är sjukt otrevligt när det händer
Intressant inlägg Martina och jag undrar om det inte var detta som jag drabbades av häromdagen. Tåget hem var försenat och det blev lite stressigt eftersom jag var tvungen att rusa iväg och handla så döm om min förvåning när jag i affären kände att bls rasade. Jag hann stoppa i mig lite druvsocker men kände att jag var på väg att krampa och la mig därför ner på golvet. Fick god hjälp av människor runt om kring och det hela var över på några minuter men så här har jag inte känt på tre år
Läskig upplevelse, det låter definitivt som reaktiv hypo!
Mycket fint skrivet, intressant och jag gillar verkligen dina pedagogiska förklaringar så man förstår lite djupare. Som vanligt måste jag invända lite mot argumentationssättet. Själv har jag ätit 16:8 och 24 timmarsfasta sedan 2013. Har läst massor av Jason Fung och andra som testar och på djupet undersöker periodisk fasta ur olika perspektiv. Människor har fastat i alla tider och olika kulturer.
För vissa fubkar fettförbränning och energi aldeles utmärkt med fasta, för andra inte. Då är det så bra att du tar upp ämnet och förklarar vad som händer och varför det kanske inte funkar.
Därifrån till att periodisk fasta är en “fälla” och helt onödig…hänger jag inte med i. Varför ställa saker mot varandra så när du själv är en sökande föränderlig person som lika gärna skulle kunna byra inställning nästa år?
Haha bra poäng som vanligt! Jag gillar fasta, men jag tror inte att det nödvändigtvis behöver vara bra att göra varje dag. Om man låter nervsystemet och matsmältningssystemet vila från kl 17, får man fastans fördelar utan att stressa binjurarna. Det är så jag tänker just nu 🙂
Bra att du säger “så jag tänker just nu” , för du är ju i process med detta just nu 🙂
Vilket intressant inlägg! Har dock en annan fråga kopplat till ditt instagram inlägg om träningen. Har du något tips där jag kan få information och inspiration vad gäller “målposititioner” och bra progressioner för att ta sig dit? Vill få till ett konkret träningsupplägg men på det sättet men behöver hjälp. Tack!
Jag vet tyvärr inte, jag har räknat ut mina progressioner själv men det borde finnas böcker på ämnet!
Aldrig sett så fantastiskt illustrativ “bild” förut. Otroligt bra.
Tack!
Tack för att du skriver om detta! Brukar dippa REJÄLT efter lunchen på jobbet (äter keto) och nu fattar jag att det har med mängden mat att göra! Är dessutom GBP-opererad. Det roliga är att jag äter sådär mycket för att INTE bli sugen på eftermiddagen men det blir ju skevt om RH kommer som följd… Alltså jag kan bli så trött vid skrivbordet så det nästan blir pinsamt. Har slutat fasta på morgonen efter inspiration av dig och det funkar bra, upplever inte samma matbehov på lunchen då men nu ska jag testa proteinfikat och se om det hjälper mera. Det är ju bara att spara en liten del av lunchproteinet och käka det efter två timmar igen. Vi måste sluta fastna i fällan med att äta sällan, det är inte fel att behöva lite fler måltider trots lågkolhydratskost! Tycker det är som en tävling nästan i vissa forum/bloggar kring hur få måltider per dag man minsann klarar sig på som fettdriven. Och om man inte klarar det så gör man “fel” eller äter “för lite fett”, suck.
Så sant, jag var i den fällan också och var “värst” med min 22:2 fasta men jag tror inte riktigt på det längre. Ska man fasta så får man göra en strikt 5-dagars på vatten, annars kan man likaväl låta bli.