• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Tänkte bara kika in & säga hej eftersom jag får Tänkte bara kika in & säga hej eftersom jag får en del meddelanden både här, på fb, bloggen, mailen, ja lite överallt helt enkelt! 😆 Ni är många som undrar vart tusan jag tagit vägen, vilket är en helt rimlig undring med tanke på alla ÅR jag uppdaterat DAGLIGEN! 

Blir sjukt glad att så många bryr sig så tänkte bara säga att jag mår bättre än på så väldigt länge, hade glömt bort att man kunde må SÅHÄR bra! 😄

Ni som följer mig har kanske noterat mina deppiga emo-uppdateringar mellan varven, men omedicinerad, ganska kraftig bipolaritet + arbetsnarkomani, visade sig va en totalt ohållbar kombo i längden! Livsstilen blev till slut megadysfunktionell, & jag kunde ju inte skylla på att jag inte VET bättre, för det gör jag ju! 🥵

Kom då successivt närmare beslutet att SLUTA kompromissa med min långsiktiga hälsa & börja prioritera mig själv! Ville bryta allt dysfunktionellt i grunden vilket jag gjorde & det har fasen varit ett av mina livs BÄSTA beslut! ❤️ 

Uppdaterar igen när jag får feeling, men tills dess är du välkommen att ställa frågor i kommentarerna, svarar som vanligt efter bästa förmåga! 🙃
Podd med min favoritsparris! 😄🌱 @asparre & j Podd med min favoritsparris! 😄🌱 @asparre & jag diskuterar om stress & stressresistens gör dig sjuk & om det kanske är värre än insulinresistens. Ja & sen biktar vi oss också! 😅🙈 DON'T MISS!!! ☝️Finns på 4health.se, alla poddplattformar & i stories! 

GREJER VI TAR UPP! 
🔥 Har du drabbats av kronisk STRESS? Hur vet man?
🔥 Får du inte rätt på din sömn?
🔥 Svårt att gå ner – eller upp – i VIKT?
🔥 HORMONELLA besvär?
🔥 Problem med MAGEN eller, trots att du äter bra i stort, något i maten som du absolut inte kan vara utan, trots att det gör dig slemmig i halsen och intolerant?
🔥 INFLAMMATION i kroppen, som du inte hittat orsaken till? Immunförsvar som attackerar fel grejer (tex dig?)

VI BERÄTTAR...
✅ Hur stressresistens fungerar, VAD SOM HÄNDER I KROPPEN, vilka symptom det ger upphov till – och varför!
✅ MÅNGA TIPS + bekännelser 🙈
✅ Varför stressresistens kan va farligare än insulinresistens.
✅ Kopplingen till våra stora livsstilssjukdomar; och till mer otydlig ohälsa.
✅ Varför & hur psykologisk stress förvandlas till kroppsliga sjukdomar!

BERÄTTA GÄRNA VAD DU TYCKER OM AVSNITTET!! ❤️

#4Health #hurkroppenfungerar #funktionsmedicin #blifrisk #hälsotips #självläkning #välmående #hälsosamlivsstil #naturlighälsa #holistiskhälsa #helhetshälsa #friskvård
#utmattning #binjureutmattning #utbränd #utbrändhet #hjärnhälsa #mentalhälsa #återhämtning #trötthet #hormoner #paleokost #lågkolhydratkost #näringsrikkost #hjärndimma #lchftjejer #biohacking #ketogenkost
#stressresistens #kroniskstress
[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Mat och recept
  • Fett som ersätter smör – Mejerifri Keto

Fett som ersätter smör – Mejerifri Keto

12 August, 2017 109 Comments Written by Martina

Många undrar hur jag får i mig fett när jag inte äter smör längre. Det är faktiskt ganska enkelt, för det finns så himla mycket bra fetter som inte kommer från kon.

Se här!

Här är några av mina fettkällor:

  • BrainOctane (kaprylsyra)
  • MCT (kapryl- och kapronsyra)
  • Kakaosmör
  • Ankfett
  • Avocadoolja
  • Kokosolja

Övriga fettkällor

  • Olivolja
  • Kokossmör
  • Kokosgrädde
  • Talg
  • Ister

En annan fråga jag får är var sjutton jag får tag i dessa fetter, och sanningen är att de finns i varje mataffär. Inte MCT/Brain Octane men resten hittar du där du handlar. Talg och ister finner du i köttdisken. Om du precis börjat med ketogen kost ska du vara försiktig med kokossmöret för det är väldigt sött och kan ta dig ur ketos. För ketoadapterade personer verkar det dock fungera ganska bra.

Sedan ska man inte glömma bort fettet som redan finns i kött, fisk, ägg, avocados och macadamianötter.


Hur man använder respektive fett

  • Stek inte i olivolja, kokossmör, avocadoolja eller kakaosmör
  • Stek med fördel i ankfett, kokosolja, talg och ister
  • I varma drycker passar MCT-olja, kokosolja och kakaosmör
  • Som “godis”/mellanmål passar kokossmör (bild ovan)
  • På sallad och i mat passar avocadoolja, olivolja och MCT-olja
  • Till bakning passar kokossmör och kakaosmör
  • I broccoli och blomkålsmos passar kokosgrädde

Två undantag

Ghee

Är ghee mejerifri?
Nej, det kommer fortfarande från kon men man har eliminerat allt mjölkprotein och har bara fettet kvar. Om det finns östrogenrester i mejerier anrikas de i fettet, och ghee borde inte vara ett undantag för detta. Ghee är dock ett trevligt livsmedel med många läkande egenskaper som passar perfekt till ugnsrostade grönsaker, så det är synd att utesluta helt.

Tibetansk kefir

Ett annat undantag är tibetansk (hemgjord) kefir som växer av laktos och görs på fullfet mjölk. Jag gör detta regelbundet för jag vet inget annat sätt att få i mig 100 miljarder bakterier från över 50 icke-konkurrerande stammar. Av detta äter jag några matskedar per dag.

Dela det här:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
Kost & Hälsa, Mat och recept, Träning
ersättning till smör, fett, mejerifritt
Similar posts
  • KETO | 200g fett för vem? — Jag fick en kommentar kring det här med att äta ketogent (80E% fett varje måltid och 200g fett om dagen) och att det inte passar någon som är äldre och metabolt sjuk. Jag vill bemöta det just för att det är en hel del i den kategorin som hade uppnått ALLA sina hälso- och utseendemål [...]
  • Din kropp skriker efter FETT! — Många människor har ett kolesterolproblem, särskilt vegetarianer och veganer men även low carbers som inte får i sig tillräckligt med fett. Fett – särskilt djurfett är jätteviktigt för produktion av könshormoner och för upptag och syntes av D-vitamin. Levern kan producera kolesterol själv men vi behöver få i oss det via maten också, och det [...]
  • Hur farligt är mjölk och mejerier ege... — När jag började med LCHF 2009-2010 så var jag ju först fettskrämd men när det väl lossnade så började jag vräka i mig grädde och smör. Min stackars svultna vegankropp hade en stark längtan efter fett och protein. Vad som fascinerade mig då var att jag kunda äta vispad grädde med sked utan att gå [...]
  • Gästinlägg: Lesscarbs tipsar om mejer... — Lesscarbs Jag älskar recepten från Fannys sida Lesscarbs.se och har sedan länge slutat googla recept. Jag går bara in på Lesscarbs och söker på ketobollar eller lammfärsbiffar eller vad jag nu vill ha, och i 99.9% av fallen har hon ett recept på exakt det jag söker! Därför blev jag superglad när Fanny ville dela [...]
  • Mejerifria & plantbaserade ̶... — Idag tänkte jag prata lite om “mejerier” eller ersättningar till mejerier från växtriket. Det finns ju en hel del “mjölk”, “yoghurt” och “ost” som inte kommer från kor, får eller getter. Vad ska man välja när man är keto? Mandelmjölk Man kan göra latte på mandelmjölk, kaffe och kanel eller dricka som den är. Nackdelen [...]
Reaktiv hypoglycemi på lågkolhydratkost
Såhär äter du dig till ketos

109 Comments

  1. Anonymous Anonymous
    10 January, 2018    

    Vad tycker du om benmärg? Är ju 75% fett och ska tydligen vara nyttigt har jag hört, speciellt om man låter benen koka med i grytan några timmar först för att släppa ifrån sig kollagen och mineraler. Sen kan man gröpa ur och hacka ner märgen när man fiskat upp benet.

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Benmärg är toppen!

      Reply
  2. Anonymous Anonymous
    3 January, 2018    

    Hur ser du på rapsolja? Har ju hyfsat bra o3/o6-balans och är dessutom närproducerat och billigt. Om man i övrigt äter bra fetter från din lista, hur dåligt är det egentligen att dryga ut de dyra fetterna med säg ett par msk kallpressad rapsolja om dagen?

    Reply
    • Martina Martina
      3 January, 2018    

      Nej, nej, nej. ALDRIG. NÅGONSIN. RAPSOLJA.

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        8 January, 2018    

        Wow det var ord och inga visor :O vill du kanske utveckla varför eller länka någonstans där jag kan läsa mer?

        Reply
        • Martina Martina
          9 January, 2018    

          Känner du till fettförhållandet i rapsolja? Att det är 20% omega 6 och 10% omega 3? Då vet du att det är en inflammatorisk fettkälla som dessutom innehåller mycket fleromättat fett (=oxidativ stress) + att veg omega 3 inte kan tas upp av kroppen men omega 6 kan så man eldar på den inflammationen som redan finns i kroppen.

          De flesta veg oljorna är extremt farliga, särskilt för hjärnan som är helt beroende av STABILA fetter.

          Reply
  3. Inga Inga
    2 January, 2018    

    Kan man äta kokosnöt?

    Reply
    • Martina Martina
      2 January, 2018    

      Kokosnötter? Ja det ska inte vara några problem haha 🙂

      Reply
  4. Johan Johan
    19 October, 2017    

    Hej, Martina!
    Kanske en dum fråga, men ska tillagning med olivolja i ugn också undvikas?
    Tack för allt du gör!

    Reply
    • Martina Martina
      19 October, 2017    

      Jag tror lite olivolja i ugn är okej

      Reply
      • Camillapa Camillapa
        10 January, 2018    

        Man ska kunna steka eller tillaga med olivolja om man har låg värme. Annars rekommenderas att man ringlar över det i slutet!
        Apropå olivolja, jag provade idag att göra majonäs på olivolka kallpressead, det blev en aningen best, så jag hällde i lite, lite honung. Det blev jättegott. Sedan tog jag i lite vitlök för att göra aioli! Gott! 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          10 January, 2018    

          Honung är blodsockerhöjande, undvik gärna.

          Reply
          • Camillapa Camillapa
            10 January, 2018    

            Jag vet, men tänkte att lite honung var bättre än massor med rapsolja. Ville testa med olivolja eftersom det är nyttigare, men det blec lite beskt. Kunde kanske haft i mer citron förvisso! 😉

            Reply
            • Martina Martina
              10 January, 2018    

              Tveksamt

              Reply
            • Izabella Palou Izabella Palou
              11 January, 2018    

              Testa med olika olivoljor, vissa är bättre än andra. Själv göra jag majonnäs op olivolja och det funkar för mig.

              Reply
              • Camillapa Camillapa
                11 January, 2018    

                Tack!? vilket märke eller ditt använder du? Kan du kanske också ge mig DITT recept?

                Reply
                • Izabella Palou Izabella Palou
                  12 January, 2018    

                  Använder kravmärkta från Änglamark, den Italienska tycker jag bäst om.
                  Först vispar jag hårt 2 äggulor, tillsätter olivoljan tills majonnäsen tjocknar, sedan senap efter smak, vinäger och salt. (allt i rumstemperatur)

                  Reply
  5. Helena Helena
    3 September, 2017    

    Undrar en grej angående förvaring/hållbarhet och mct. Köpte en 500 ml flaska mct från body science. Läser på förpackningen. Dels undrar jag varför öppnad förpackning ska förvaras i kylskåp, brukar inte gälla för oljor? Men det jag undrar mest över är att flaskan ska förbrukas inom en månad. Jag får inte i mig 500 ml mct på en månad om man dessutom bör variera fettkällorna. Gäller kylskåp + en månad strikt?

    Reply
    • Martina Martina
      3 September, 2017    

      MCT-oljan kan härskna om man har den framme, det har hänt mig. Den håller bättre i kylen.

      Dock kan man inte konsumera inom 1 månad, det är nog bara en säkerhetsgrej från deras sida. Jag har mina oljor i flera månader!

      Reply
  6. Patsy Patsy
    16 August, 2017    

    Tack för din grymma blogg! Vi matas med intressant information dagligen här! 🙂

    Ghee är väl typ som skirat smör eller har jag fel?

    Reply
    • Martina Martina
      16 August, 2017    

      Det är korrekt

      Reply
  7. Alexandra Alexandra
    13 August, 2017    

    Btw hur är det med Ghee? Det är väl bättre än vanligt smör, eller påverkar det kroppen som vanligt smör tror du? Har funderat mycket på att göra eget ghee men har inte blivit av ännu, behöver en sil till att separera ghee-fettet med. Haha! ?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Läs blogginlägget, sista stycket.

      Reply
  8. Bo Bo
    13 August, 2017    

    Hej!
    När du ändå pratar lite om hormoner – pest eller kolera tror jag, men om du var tvungen att väja – p-piller eller minipiller..?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Minipiller, 100%

      Reply
      • Camillapa Camillapa
        10 January, 2018    

        Åh vad skönt att höra, det har jag börjat med nu, efter att jag har haft p-spruta i tre år. Fick sådana svettningar på nätterna, helt blöt. Så barmorskan trodde att det kunde hjälpa….än så länge har det inte hänt mycket, men vi får se! 😉

        Reply
  9. Anne-Lie Anne-Lie
    13 August, 2017    

    Hej Martina!
    Först vill jag bara säga att jag knappt kan vänta på din nya hormonbok, har läst alla dina andra böcker, såå bra, dom har verkligen hjälp mig att komma till insikt om hur allt hänger ihop.

    Det låter spännande med din hemgjorda kefir, hur gör du den? Och hur äter du den för bästa resultat, separat eller ihop med något annat?
    Ha det gott!

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Tack så mycket!

      Jag ska skriva ett inlägg om kefiren! 🙂

      Reply
      • Viveca Viveca
        13 August, 2017    

        Det ser jag fram emot! Tycker det verkar vettigt med kefir men är tveksam till att åter äta mejerier då jag mår så mycket bättre utan. Hur ser du på det? Kanske gjord på kokosmjölk är ett alternativ, men har den då samma hälsofördelar?

        Reply
        • Martina Martina
          13 August, 2017    

          Tycker att kefiren fungerar bra, även när den är gjord på komjölk 🙂

          Reply
          • Inga Inga
            2 January, 2018    

            Även om man är laktosintolerant?

            Reply
            • Martina Martina
              2 January, 2018    

              Ja för att bakterierna käkar upp laktosen, men du kan ju göra kefir på kokosmjölk också 🙂

              Reply
              • Camillapa Camillapa
                10 January, 2018    

                Men är inte yoghurt då detsamma?

                Reply
                • Martina Martina
                  10 January, 2018    

                  Långt ifrån!

                  Reply
  10. Eva Eva
    13 August, 2017    

    Jag undrar hur du ser på bioidentiskt östrogen som behandling under klimakteriet. Jag märker en stor positiv effekt dels på mindre svettningar och alltså mycket bättre sömn och dels på ökad livslust vilket jag antar kommer av påverkan på serotoninet. Anser du ändå att man bör avstå från det?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Absolut inte! Jag tycker att bioidentiskt östrogen är toppen 🙂 Både bioidentiskt östrogen och progesteron är verkligen bra, särskilt jämfört med de syntetiska alternativen.

      Reply
  11. Helena Helena
    13 August, 2017    

    Jag funderar över doseringen av t ex oljor, har du någon bra tumregel där? Ta t ex blomkålsmos som jag hittills gjort på smör. Hur mycket olja istället skulle du använda till säg 500 g blomkål?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Jag vet inte hur mycket 500g blomkål är, men om det är ungefär 1 blomkålshuvud så hade jag tagit 1/2 tetra kokosgrädde

      Reply
  12. Johan nilsson Johan nilsson
    13 August, 2017    

    Hur tänker du kring K2 mk-4 och butyrat när du tar bort smör?
    Jag själv tål inte mejeri, men om jag kunde skulle jag äta smör/ghee för de ovan nämnda näringsämnena som verkar extremt viktiga.

    En del pratar om EMU-olja för K2, men väldigt dyrt och mk-7 verkar inte vara lika bra.

    En ytterligare fråga – har du diskuterat “mucus production” och keto i något inlägg jag har missat?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      För butyrat låter jag mina tarmbakterier tillverka det genom resistent stärkelse 🙂 För K2 kan man käka lever, och det gör jag mycket.

      Mucus production, tänker du på mejeriöverdos då eller på vad?

      Reply
      • Cavewoman Cavewoman
        17 August, 2017    

        Hej!
        Jag läste hos Paul Jaminet (Perfect Health Diet) om just Mucus. Han skrev att Mucus produktionen är i behov av kolhydrater för att fungera. Detta ökar risken för mag- och tarmcancer. Vidare skriver han om den polska dieten ” Optimal Diet” där dödligheten tydligen har varit hög av av just mag- och tarmcancer. Det kanske är detta som Johan syftar på. Detta gör mig lite orolig eftersom jag äter LCHF och nu striktare för att komma i ketos. Vad tror du om detta? Han spekulerar vidare om det även kan vara brist på vitamin D, selen.

        Reply
        • Martina Martina
          17 August, 2017    

          Det är bara att fortsätta att läsa på och bilda din egen uppfattning. Fråga hela tiden “varför”, och försök besvara frågan. “Varför är mukusproduktionen beroende av kolhydrater? Är det sant?” Svaret är nej, men varför är det så?

          Gör research 😉

          Reply
      • Johan Nilsson Johan Nilsson
        18 August, 2017    

        Hej,

        Okay, det fungerar säkert fint!

        Finns det mycket K2 i lever – det var intressant, jag äter också en hel del lever – till och med gjort råa “leverpiller” som jag trycker i mig några stycken om dagen.

        Precis som svaret nedanför mitt så är det ganska många som börjar diskutera kolhydrater och produktion av sekret och att man sett en minskning av just detta när människor är i ketos. Många får exempelvis torra ögon vilket ska bero på brist på kolhydrater enligt dessa. En möjlig allvarligare konsekvens är som också nämndes ovan risken kring för lite sekret i magen.

        Jag har ännu bara läst den kritiska sidan kring detta, men det vore kul att höra om ni som kör ketos har någon studie eller liknande som tyder på annat?

        Reply
        • Martina Martina
          18 August, 2017    

          Jag har aldrig hört kritik mot sekretproduktion i ketos, jag vet att man kan få torra ögon men det beror främst på rubbad elektrolytbalans. Inom ZeroCarb-rörelsen ser man mindre sekret som något positivt, att det förbättrar matsmältningen och sänker inflammation i kroppen.

          Jag kan skriva ett inlägg, om det här verkligen är något som folk bekymrar sig över 🙂

          Reply
          • Johan nilsson Johan nilsson
            18 August, 2017    

            Hm, jag har sett kommentarer kring mucus production rätt ofta senaste tiden.

            Snabb googling kom denna tråd fram som pratar dels om Bulletproof Dave’s erfarenhet och andra studier/personer som upplevt detta. Vore spännande om du dök lite i detta i ett inlägg.

            https://forum.bulletproof.com/discussion/18169/long-term-vlc-ketogenic-diet-and-glucose-deficiency-mucus-issues

            Reply
            • Martina Martina
              18 August, 2017    

              Tack, jag blev ganska intresserad av det här 😀

              Reply
          • Izabella Izabella
            19 August, 2017    

            Blev intresserad av mucus produktionen, Har försökt leta på nätet men hittar inte så mycket skrivet på svenska. Skulle vara intressant med ett inlägg om det.

            Tack för en fantastisk, informativ blogg

            Reply
            • Martina Martina
              19 August, 2017    

              Jag känner mig så efter nu, alla snackar mucus och jag har inte hängt med. Självklart kommer det ett inlägg i veckan!

              Reply
  13. Anders Rosen Anders Rosen
    12 August, 2017    

    Under en period testade jag med kokosolja tillsammans med de nötter jag brukar äta till kvällen. Tyvärr gjorde detta att fasteblodsocker morgonen därefter höjdes så jag var tvungen att sluta med det. Har du någon teori om vad detta kan bero på?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Ja nötterna, de höjer mitt blodsocker också. Har varit helt nötfri i flera månader och det märks verkligen på BS.

      Reply
      • Anders Rosén Anders Rosén
        13 August, 2017    

        Hej,

        Fast det bar kokosoljan som höjde inte nötterna.

        Reply
        • Martina Martina
          13 August, 2017    

          Intressant fenomen, men hur kunde du separera deras effekt?

          Reply
          • Anders Rosén Anders Rosén
            13 August, 2017    

            Jag märkte skillnad när jag la till kokosolja. När jag sedan plockade bort det igen så rättade det till sig.

            Reply
            • Martina Martina
              13 August, 2017    

              Intressant!

              Reply
  14. Johanna Johanna
    12 August, 2017    

    Räknas ghee som mejerifri?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Typ, det får det väl göra. Man har ju silat bort alla mjölkproteiner.

      Reply
  15. Anne Anne
    12 August, 2017    

    Kan man ata ankfett, talg och ister ratt, dvs utan att steka?
    Ps, har du nagot tips om hur man undviker ostrogenet i driksvatten? Laste nan stans att MSM kan motverka detta…(?)

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Jag visste inte (och tror inte) att dricksvatten har mätbara nivåer av östrogen, men om det skulle vara så: ät zink och MSM

      Du ska använda ankfett, talk och ister till stekning helst.

      Reply
  16. Maya Maya
    12 August, 2017    

    Jag förstår inte riktigthur Östro ör störstafiende om man vill vara fit och smal. För lågt Östro får man ju både mage och ingen ork. Typ tänk klimakteriet när Östro skjunker eller har jag fattat fel?

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Även under klimakteriet är inte östrot så lågt som progesteronet, hela östrogrejen är en illusion. Progesteron ska vara 300ggr högre än östrogen, men de flesta har lägre progesteron än östrogen (= östrogendominans)

      Man kan direkt se på någon om den är östrogendominant, är man “lean” och tight överallt så har man hormonerna i balans. Dvs inget extra fläsk på rumpan eller låren.

      Reply
      • Maya Maya
        13 August, 2017    

        Men då menar du att Östro är dåligt bara när det ör för högt i förhållande till progesteron. Eller menar du att man helt kan skippa tillägg av Östro i klimakteriet och bara tillföra progesteron?

        Reply
        • Martina Martina
          13 August, 2017    

          Jag tycker definitivt att man ska ha BÅDE östrogen och progesteron. Problemet för de allra flesta är att de är östrogendominanta och har för lite progesteron, i förhållande till östrogen.

          Reply
  17. carin carin
    12 August, 2017    

    Har du hittat ister och talg samt ankfett som är ekologiskt och från gräsbetesdjur? Jag hittar bara industrivarianten. Ankfettet jag hittat hittills är från de franska ankorna som tvångsmatas för att bli feta, eller har jag fel?

    Reply
    • carin carin
      12 August, 2017    

      Nu äter jag nästa bara eko fett, kokosolja, mct, olivolja, egengjord ghee från ekosmör. Undantaget är ankfettet jag får från de ickeekologiska ankorna jag äter. Jag äter anka bara för att det är så gott men tycker inte det är så bra. Det finns svensk eko kyckling så jag tycker det är bästa hälsosamma valet. Ger inget fett dock och är inte lika exotiskt att äta :).

      Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2017    

      Jag vet inte, när jag köper från köttdisken så antar jag att det är från svenskt kött då de säljer gräsbetad ko och jordbökande gris. Med ankfettet vet jag inte, mitt är tillverkat i Spanien.

      Reply
    • Hanna Hanna
      13 August, 2017    

      Talg och späck (som man får hacka och smälta själv) går bra att beställa från en lokal gård, bara att fråga om djuren äter gräs :). Jag beställer malen talg, kostar extra men värt det tycker jag.

      Reply
  18. Malin Malin
    12 August, 2017    

    Jag hittade kakaosmör för ett tag sedan. Väldigt gått i kaffet tillsammans med MCT och smör. Samt att om suget sätter in, trots att jag inte är hungrig, så räcker det med en eller två “knappar” så är suget borta.

    Reply
  19. Niklas Niklas
    12 August, 2017    

    Tack för tips! Kokosolja och BrainOctane kan bli starkt för magen. Känner du något liknande av cacaosmör eller avokadoolja eller öser du på? 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      Jag öser bara på, kakaosmör är snällt och avocadoolja likaså. Dock är det dyrt så man kanske inte öser på så mycket av den anledningen 😛

      Reply
  20. Karolina Karolina
    12 August, 2017    

    Hej Martina!
    Jag har har nog missat varför du inte äter smör längre. Finns det några negativa hälsoeffekter?
    Anledningen till att jag frågar är för att jag äter väldigt mycket smör. Säkert 200 g om dagen.

    Btw.. Håller på att läsa Magstarkt nu, grymt bra ock lättförståelig bok!

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      För att det är lätt östrogent för att korna mjölkas samtidigt som de insemineras, och mer östrogen vill vi INTE ha. Särskilt inte om man vill vara tight och fit, då är östrot ens största fiende 🙂

      200g smör är för mycket, du behöver andra fettkällor inte bara smör. Dra ned det till 50g och ersätt med annat.
      http://martinajohansson.se/mitt-mejerifria-liv/ här skrev jag ett inlägg om det.

      Reply
      • Izabella Izabella
        13 August, 2017    

        Hej
        Jag äter oxå minst 200g smör om dagen och vet inte hur jag ska kunna ersätta det med en annan fettkälla…Jag tål inte (allergi) att äta kokosolja, avokado/olja. Det har liksom blivit att jag använder smör som ett tillbehör. Men ska testa att äta mer olivolja och kakaosmör och kanske göra ngt med ankfettet…?

        Reply
        • Martina Martina
          13 August, 2017    

          200g smör är alldeles för mycket, det finns så mycket mer fetter du kan använda.

          Reply
      • Camillapa Camillapa
        10 January, 2018    

        Vad skönt, då kan jag sluta med att försöka tvinga i mig smör, som jag inte är förtjust i ! 😉
        Jag håller också på att sortera ut mejerierna, brukar inte ha så mycket. Gillar inte gräddsåser osv.
        Men i många recept så står det t.ex att man ska blanda i grädde och/eller ost i köttfärs rätter. Ska man strunta i det eller ta något annat i stället? Speciellt nu när det rekomenderas att äta kyckling/kalkon istället för nöt/fläsk kött…för miljöns skul?!

        Hårdost är väl det som har hjälpt mig, hungersmässigt, istället för en macka när det ska gå snabbt och jag inte hinner laga något! Ibland eko, ibland inte…men jag tänker på de stackars kossorna som står hela dagarna och mjölkas, t.om när de är gravida har jag läst.

        Vi är också en familj på fyra, med två växande tonårs killar och en som tränar hårt med styrketräning, .så det känns som att det blir hiskeligt dyrt om man ska äta ekologist kött?!

        Vad tycker du om mina tankar och frågor? Som utomstående, man blir lätt självblind! 😀

        Reply
        • Martina Martina
          10 January, 2018    

          Kokosgrädde är en bra ersättare tillgrädde.

          Sätt hela familjen på ketogen kost med 80% fett det är billigt och miljövänligt som attans 🙂 Köp allt kött på lidl eller citygross.

          Reply
          • Camillapa Camillapa
            10 January, 2018    

            Kokosgrädde har jag inte lyckats lura i mannen! ?
            Jag får väl helt enkelt göra “vanliga” köttbullar/hamburgare och wallenbergare utan grädde eller ost!
            Det enda vi åt innan LCHF var feta ost, men sedan började jag lägga till hårdost, mozzarella och gräddost. Även keso, yoghurt( fast det åt vi innan också) och kvarg.
            Dessa har jag vant mig vid nu, när jag inte har hunnit fixa någon lunch eller kvällsmat…vad kan man då ta istället, som man inte behöver tillaga???

            Kött brukar jag nuförtiden köpa i en kött affär, förutom nöt/bland färs, det blir på Willys. Men tänkte att om jag ska skippa mejerierna, så borde jag skippa även köttet. Är det hälsosamt eller inte. Det blir nöt färs från sverige.

            Och grisköttet har jag hört ger inflammationer.

            Än så länge är de svenska kycklingarna ok, men hur lever dom och så har vi fågel influensan!

            Haha, det är lätt att göra det komplicerat och stort. ;D

            Pengar eller djuren eller miljön eller hälsan? Vad ska vi prioritera?

            Hjälp!!!! 🙂

            Ps, jag uppskattade ditt svar!

            Reply
            • Camillapa Camillapa
              10 January, 2018    

              Potatis har jag plockat, nu senast köpte jag inte ris, de har tappat lusten på pasta, det är bara bröd kvar, men för barnen blir det mest smörgåsrån om det blir något…och toast. Men det är på gång! 😉

              Har fått den yngste, fjorton år, att ta ost och salami istället för macka…är det eller inte bättre?
              Ost är mejerier och salami är prossesad mat med nitrit…men är brödet värre?

              Reply
              • Martina Martina
                10 January, 2018    

                Ost och salami är bättre än macka, bröd är värre.

                Reply
            • Martina Martina
              10 January, 2018    

              Well… du vet väl om att jag förespråkar animaliskt fett och animaliskt protein? Här inne är det 100% ketogen kost så givetvis ska du INTE skippa köttet. Hälsan framför allt.

              Reply
              • Camillapa Camillapa
                10 January, 2018    

                ….inga vegetarianer här, min mage klarar det inte!
                Gillade hur enkelt du svarade först, så borde jag tänka.

                Men med fibromyalgi, IBS, ADHD, stora magar, hårt tränande styrkeräning, exsem osv i en blandad kompott! 😉
                är griskött ok?
                Är det något ytterligare vi kan tänka på?

                Reply
                • Martina Martina
                  10 January, 2018    

                  Ja, men du kan ju köpa ko och lamm istället. Och fisk i alla dess former.

                  Reply
                  • Camillapa Camillapa
                    10 January, 2018    

                    Menar du, ja, att griskött är ok, att det inte ger inflammationer? ?

                    Reply
                    • Camillapa Camillapa
                      10 January, 2018    

                      Det blir till att återgå till medelhavsmat/grekiskt keto style! ?

                    • Martina Martina
                      10 January, 2018    

                      Det är helt lungt!

  21. Birgitta Forsberg Birgitta Forsberg
    12 August, 2017    

    Hej! Hur smakar cacaosmör och vad använder du det till?
    Ha en fin helg och tack för en intressant blogg

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      Det smakar jättegott i varma drycker, lite lätt ton av kakao skulle jag säga.

      Reply
  22. K K
    12 August, 2017    

    Vad är det som är så bra med kaprylsyra?

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      100% ketogen och boostar ketonerna, antiviral, antifungal och antibakteriellt 😀 Supereffektivt mot candida dessutom.

      Reply
  23. Alexandra Alexandra
    12 August, 2017    

    Tack snälla för fettis-info’t! ☺️ haha, jag är lite efter, har aldrig hört ordet “kokossmör” innan. kokosolja vet man däremot om, höhö! ?

    Reply
    • Camillapa Camillapa
      10 January, 2018    

      Ja, vad är kokossmör?
      Jag trodde att när den är hård så är det kokossmör och när den har blivit rinnigt av rumstemperatur, så är det kokosolja???;)

      Reply
      • Martina Martina
        10 January, 2018    

        Kokossmör är en annan produkt. Kokosolja är olja oavsett om den är fast eller flytande.

        Reply
        • Camillapa Camillapa
          10 January, 2018    

          Var har du hittat kokossmör!?

          Reply
          • Martina Martina
            10 January, 2018    

            Alla vanliga butiker, Ica tex

            Reply
  24. Cavewoman Cavewoman
    12 August, 2017    

    Hej!
    En liten fråga angående din nya hormonbok, vilken ålder riktar den sig till?

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      12-70 haha, jag har ett extremt brett spann för att få med alla hormoner och alla variationer. Troligen kommer kvinnor 35+ vara den största köpgruppen, men mina manliga kompisar säger att även de kommer hugga ett ex för att förstå sina flickvänner bättre (flickvännerna är 20-45 år) 🙂

      Undertiteln är ju “För kvinnor genom hela livet”

      Reply
      • Camillapa Camillapa
        10 January, 2018    

        När kommer din keto bok på svenska?
        Sedan gillar jag din hormonsmart mat och träning, men undrar om du kommer att komma ut med någon som har mer kropps träning, som man kan göra hemma?

        Reply
        • Martina Martina
          10 January, 2018    

          Hormonsmart mat kommer inte komma ut i någon annan variant, ketoboken kommer i juli/augusti.

          Reply
  25. egologiskt egologiskt
    12 August, 2017    

    Glömde fråga !
    Hur använder/äter du mct och brainoctane? och vad är skillnaden?

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      Brukar mixa i valfri varm dryck eller ha på en sallad. Skillnaden är hur långa kolkedjor respektive fettsyra har, vissa har 8 kolatoner och andra 9 eller 10.

      Reply
  26. egologiskt egologiskt
    12 August, 2017    

    Välbehövligt inlägg! Tack!
    Äter själv helt mejerifritt men tycker det är så svårt att bli mätt utan mitt älskade smör!
    Kakaosmör och ankfett ska inhandlas snarast 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      Öka proteinet om du inte blir mätt, och käka små minimål + större frukost

      Reply
      • egologiskt egologiskt
        13 August, 2017    

        Tack för båda svar! 🙂

        Reply
      • Camillapa Camillapa
        10 January, 2018    

        När du säger öka proteinet, tänker du då främst på fettrika animaler, som fläsk, köttfärs, bacon…vad finns det mer som är fettrika animaler? 😉
        Eller animaler i almänhet. Tänkte på om det ska vara mycket fett i kosten och inte lika mycket protein…eller?

        Reply
        • Martina Martina
          10 January, 2018    

          Det var ett specifikt svar till ekologiskt.

          Reply
          • Camillapa Camillapa
            10 January, 2018    

            Jag vet, men jag blev nyfiken hur du tänkte där! ???

            Reply
  27. Estelle Estelle
    12 August, 2017    

    Kakaosmör låter väldigt gott! 🙂 Hur brukar du använda det? Är det gott att äta bara som det är? Jag har bara använt det i hudvård vilket tyvärr inte fungerade bra för mig eftersom jag bara fick torrare hud av det.

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      Nej det är inte gott att äta som det är, man måste ha det i något (varm dryck, bakverk)

      Reply
  28. Jh Jh
    12 August, 2017    

    Kan du ge lite förslag på användning för de olika? Vad passar bäst i kaffe, som du inte längre dricker men i te kanske? Vilket smakar bäst att steka i osv

    Reply
    • Martina Martina
      12 August, 2017    

      La till den infon, tack för påminnelse!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Marie on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepVad kul att få en uppdatering! Har gått in och kollat lite titt som tätt och tän…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepKolla en bipolär-screening grejs från google, hittar denna t.ex https://www.inte…
  • Karin on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepAlright det var bara ett tips ❤. Aha en gård, vad mysigt ❤. Ankorna är så roliga…
  • Erica on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepSöta du! Vilken resa du gjort. Igen. Just insett hur icke autentiskt de flesta m…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepJag tror att man hittar en psykolog eller terapeut som jobbar psykodynamiskt! Dä…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepSnart klar! Ska skriva ihop allting bara 🤓
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepEn del i min hjälp handlar om mentalisering (mentaliseringbaserad terapi) att ko…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepTack fina du! ❤

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson