Många low carbers i min internet-sfär blev bestörda av dr Mikaels mythbusting på TV4. Den innehöll tvärsäkra uttalanden om att socker minsann inte är ett gift, men jag är inte riktigt lika bestört utan tänkte komplettera informationen han bjöd på. Dr Mikael alltså, jag gillar honom ändå, han är så charmig! 😍
Är socker är ett gift?
Nä… socker är en förutsättning för liv eftersom vi har det i vårt DNA. Dna-molekylens ryggrad består faktiskt av enkla sockerarter liksom flera livsviktiga molekyler i våra kroppar. Dock är det ju ganska stor skillnad på detta “livssocker” jämfört med till exempel bordssocker eller andra typer som vi får i oss genom maten. Vanligt bordssocker (50% glukos och 50% fruktos) eller honung (druvsocker + fruktsocker) är svårt att förgifta sig själv med för att det är svårt att överäta i sin rena form. Om det däremot kombineras med fett blir det lättare. Fett och socker tillsammans hittar vi i livsmedel som blir “hyperpalatabila” alltså för goda för vårt eget bästa enkelt uttryckt.
“Värstingsockret” bakom fetma & diabetesökning
När socker tillverkas av bearbetad majs (majsstärkelse och majssirap) och kombineras med olika vegetabiliska oljor får vi riktigt ohälsosamma livsmedel som både är hungerdrivande, fetmande och inflammatoriska. Nuförtiden finns det många olika typer av socker som går under många olika namn på innehållsförteckningarna, så det kan vara svårt att veta hur mycket socker man egentligen får i sig. Det blir faktiskt ganska giftigt i större kvantiteter då det är en starkt bidragande orsak till majoriteten av västvärldens sjukdomar. Det är just majsbaserade sockervarianter som kallats för “värstingsockret” i Svensk media, och som har pekats ut som en viktig orsak till den extrema fetma och diabetes-ökningen i USA.
Essentiella kolhydrater existerar ej!
Friska människor tål lite socker, men problemet är att vi äter så fruktansvärt mycket socker nuförtiden för att det är socker i ALLT. Det är inte svårt att få i sig flera hundra gram socker om dagen, och hur mycket behöver vi av det ungefär?
NOLL!
Vi behöver det faktiskt inte alls för att överleva, så att äta flera hundra gram av något som inte behövs… kan man inte lägga de kalorierna på något bättre? Något med näring i?
Socker är främst energi (tänker på de flesta carbs-livsmedel nu) och behovet för en stillasittande kontorsarbetare är inte mer 100-150 gram om dagen. Dock får nästan alla som inte medvetet kolhydratreducerar i sig betydligt mer än så!
Blir barn speedade av socker?
You be the judge… jag har inga barn så jag kan inte svara utifrån ett personligt perspektiv men om vi tittar på forskningen så har detta faktiskt studerats i många, många studier. Jag blev förvånad över hur många det faktiskt fanns när jag sökte på det!
“Further, we present the hypothesis that the chronic effects of excessive sugar intake may lead to alterations in mesolimbic dopamine signaling, which could contribute to the symptoms associated with ADHD.” (länk)
“There is growing evidence showing that addiction and substance dependence strongly rely on increased arousal, hyperactivity, impulsivity and compulsion following cessation (Crews and Boettiger, 2009). To understand how sucrose overconsumption affects hyperactivity and compulsion, we assessed general locomotor activity using OF. To evaluate impulse control we used the NSF, conflict based anxiety test that has previously been shown to reflect impulsivity-like behavior (Bevilacqua et al., 2010; Angoa-Pérez et al., 2014; Piggott et al., 2020).” (länk)
Jag hittade artiklar som sa att det inte finns någon koppling mellan socker och hyperaktivitet hos barn, men flera av dessa artiklar var sponsrade av livsmedelstillverkare eller hade forskare med koppling till livsmedelsindustrin. Den nedersta punkten här ovan är publicerad i år och är en trevlig och lättläst artikel – rekommenderas för den som vill förkovra sig!
Ger socker diabetes?
För att typ 2 diabetes ska utvecklas så behöver man först bli insulinresistent. Diabetesen är en förlängning av att kroppens celler inte lyssnar på insulinets signaler längre, och därför är blodsockret kroniskt förhöjt. Mycket forskning visar att typ 2 diabetes går att reversera helt och hållet med långsiktig lågkolhydratkost. ADA och EASD har numera inkluderat detta i sina guidelines för behandling av sjukdomen.
Går det att få typ 2 diabetes om man inte äter några kolhydrater alls? Jag skulle säga ett bestämt nej på den frågan, det borde vara helt omöjligt eftersom det då inte finns någonting som kan trötta ut insulinreceptorerna.
Ger socker diabetes? Ja i kombination med massor av andra faktorer inklusive en genetisk känslighet. Kolhydraterna behöver vara med i ekvationen men det räcker inte med dem som enda faktor.
Behöver typ 1 diabetiker specialkost?
Många typ 1 diabetiker har besvär med att reglera sitt blodsocker, och det gäller främst de som envisas med att äta “vanlig mat”, eller “som alla andra”.
Det finns de typ ettor som väljer en strikt lågkolhydratkost och mår betydligt bättre. Givetvis behöver de i många fall sitt basinsulin ändå, men det blir mycket färre insulindoser per dag utan någonting som ökar blodsockret. Jag vet att jag är biased här, men har svårt att se hur massa kolhydrater skulle vara en bra idé…
Får en typ 1 diabetiker inte äta socker?
Alla får förstås äta exakt vad de vill. Får en nötallergiker inte äta nötter? Jo såklart. Jag är allergisk emot både jordnötter och mandel och äter båda ibland. Det är inte bra för mig men det är ju mitt val och mitt ansvar.
Får man cancer av sötningsmedel?
När jag tittar på den samlade vetenskapen kring sötningsmedel och dess cancerrisk så får jag det till att de inte ökar risken för cancer. I djurstudier när forskare har gett försöksdjuren enorma doser av olika sötningsmedel har de kunnat inducera urinblås-cancer, och det finns studier som visar att doserna för en människa behöver motsvara ungefär ett flak cola zero om dagen, varje dag i 35 år för att komma upp i cancerogena doser.
Jag skulle säga att de flesta sötningsmedel är ganska säkra att använda, men precis som med alla kemikalier får man väga fördelarna emot eventuella risker. Personligen väljer jag sötningsmedel framför socker varje gång jag vill ha någonting sött, men det är otroligt sällan. Jag är inte av åsikten att socker är bättre för att det är “naturligt”, för min del äter jag hellre lite kemikalier 😉
Blir man hungrig av sötningsmedel?
I studier där människor som håller på att viktminska fått välja mellan vatten och lightläsk har det visat sig att de som väljer lightläsk lyckas bättre med sin viktminskning. Hypotesen är att de får tillfredsställa sitt sötsug utan att behöva äta/dricka extra kalorier eller påverka sitt blodsocker. De som dricker vatten blir mindre nöjda än de som dricker lightläsk och är därför mer benägna att överäta eller göra avsteg.
Blir du sugen eller hungrig av sötningsmedel? Jag kan tänka mig att det är väldigt olika men för min del blir jag väldigt nöjd av till exempel cola zero om jag skulle vara sugen på något. Det duger liksom, och var min “go to” väldigt ofta i början av min ketoadaptering (typ 2010 nångång). Då var jag så van vid att äta kolhydrater många gånger om dagen så att det var väldigt ovant att inte göra det, men fick jag min cola zero kunde jag “stå ut”.
Dock vet jag att det finns många studier som visar på potentiellt ökad aptit av sötningsmedel och det finns också en korrelation mellan att dricka MYCKET lightläsk och att vara överviktig.
Summa summarum
Med tanke på den extrema överkonsumtion av socker och skräpmat som vi generellt sett har idag, samt det växande problemet att inte kunna skilja på riktig mat och “fake foods” kanske ett sånt här inslag är lite onödigt av TV4. Vi behöver inte en ursäkt att fortsätta hälla i oss en makronutrient som vi egentligen inte behöver alls, särskilt som många är lika beroende av socker som en alkoholist är beroende av alkohol. Många anser sig helt maktlösa inför socker och söt smak, vilket leder till ett stort lidande och många sjukdomar följer i dess kölvatten.
Berätta gärna vad du tycker!
Höjer glycin blodsockret? Höjer det insulinutsöndring?
Det tror jag inte 🙂
En undring, helt OT
I början av året hade du en ketokurs som jag av olika orsaker inte kunde delta i. Vid det tillfället nämnde du att du tänkte låta den gå i repris. Är det fortfarande något du tänker göra eller är den lagd på hyllan?
Bara en undring 🤗
Hinner och orkar tyvärr inte just nu, får se när energin återkommer 🙂 Jag hade 40 adepter som fick individuell coaching, under 6 veckor. För 1000 spänn. You do the math 😉 Det gick inte ihop alls, så behöver ha ett helt annat upplägg i så fall.
Fattar precis!! Ingen som helst fara, jag var bara lite orolig att jag hade missat ngt på bloggen. Du har tillräckligt att göra ändå och jag (vi) är jättetacksamma för allt du delar med dig av!
Vad konstigt, då jag hört om Kempner dieten tidigare så säger de alltid 2500 kcal/dag! 800 är ju inte klokt.🤪 Kanske de förvridit litet fakta de som jag hört berätta om detta…? Har sett videos om det och kollat på bilder, men har inte läst ursprungsstudierna. Jag har sedan ett par dagar tillbaka skiftat om i kosten. Jag klarar inte att gå omkring sådär uppsvälld mm. Det har varit skönt att känna sig mätt på ett behagligt sätt igen. Dock har jag fått litet mer ont i fler leder och matsmältningen funkar litet sisådär. Men det tror jag ju beror på leaky gut-problemen förstås. Jag misstänker att jag möjligen utvecklat järnbrist eller annat faktiskt. Märkte att jag blev betydligt piggare och fick mer kraft. Orkade knappt gå uppför trapporna till min pojkvän innan och nu idag var det inga problem! Chockad över att det kan förändras så fort. Hm. …Men det är klart, jag har ju SIBO och då man äter mkt som de kan fermentera (som det ju blir med en växtbaserad kost) och sno näring ifrån så blev det väl ännu mindre kvar till mig.🤪Hur länge höll du på med whole foods plantbased? Ett år blev det för mig…Jag tvivlar att jag kommer att gå tillbaka till det nu även om jag hade önskat att det skulle funka faktiskt…Älskar djur och har svårt att stänga av den biten.🥺
Samma här, ett år med whole food plantbaserad och så sa kroppen ifrån, men det är flera år sedan nu. Skönt att höra att du har fått mer energi 🙂 Dina ledbesvär KAN bero på en övergångsperiod mellan dieter. Den nya dieten är inte nödvändigtvis boven utan det kan vara kroppen som städar ut bara.
Jag förstår dilemmat med att äta djur samtidigt som man vill vara omtänksam. Men jag tänker att jag måste först vara snäll mot mig själv och min kropp mår inte bra utan animaliska produkter i kosten. Det går att välja att köpa vilt – då har djuren fått leva på sina egna premisser – eller att köpa kött, ägg och fågel från regenerativa bondgårdar som tar hand om vår biologiska mångfald samtidigt som djuren får ett bra liv innan de slaktas. Välj får före lamm så har djuren fått leva längre innan de dödas och samma gäller med oxe före kalvkött. Det kan låta cyniskt men vi är alla, djur växter och människor, en del av matkedjan. Det vi kan undvika är onödigt lidande för djuren och det gör vi genom att handla från etiska bönder. Även större kedjor som Coop har en del etiska alternativ till kött och ägg. Men i första hand se till att du mår bra fysiskt och mentalt och därefter kan du vara omtänksam mot resten av världen;-)
Idag på Nymo gör dr Mikael en kort trevande förklaring i sockerfrågan
Tack för tips!
Oj bara över 20 gram!! Hade tänkt skriva 50-100 gram socker. Var du lika känslig innan du lade om din kost från vegetariskt?
Ja det har alltid varit så, jag trodde att det var “normalt” haha 🙂 Fick alltid ha med mig dextrosol i skolan för att inte tuppa av eller däcka. Nu vet jag att jag har reaktiv hypoglycemi och producerar för mycket insulin, därför jag däckar av socker. Så typ 1 godisbit funkar bra, 5 godisbitar? Njae… däckar!
Jag kan SÅ känna igen mig i det där. Jag vet inte om det är hypoglykemier jag drabbas av men ett tag efter måltid har jag så många gånger börjat på kraftigt illa, blir helt matt, svårt att se… Det tog lång tid innan jag började tänka på ev blodsockerfall. Hur vet du att du har reaktiv hypoglykemi? Är det utifrån alla dina erfarenheter eller har du även “mätt” det på något vis?
Det är bara att kolla blodsockret, om det går ned snabbt och hårt så har kroppen överskjutit insulinet 🙂
Det verkar som att neurotypiska barn blir hyper av socker, medan det kan lugna de med ADHD eftersom det höjer dopaminhalten i hjärnan. Många barn och vuxna med ADHD självmedicinerar med socker (och annat som ökar DA, så som nikotin).
Andrew Huberman talar om detta i sitt poddavsnitt om ADHD.
Bra tips, vi behöver alla lite mer Huberman ❤❤❤
Matvanorna spelar roll för ADHD. Det finns ett genetiskt samband mellan ADHD och att vara sugen på socker och skräpmat visar en svensk studie som publicerades för ca ett år sedan.
https://www.oru.se/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2020/koppling-mellan-socker-och-adhd/
Hela studien
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ajmg.b.32825
Intressant med tanke på att det finns många med ADHD som just undviker socker också för att de blir uppvarvade av det. Har själv en AD(H)D-diagnos och blir bara lugn av socker om jag verkligen vräker i mig av det, annars speedad precis som så många andra jag har hört om i bland annat facebookgrupper inriktade på ADHD.
Många reverserar sin insulinresistens och diabetes på en kost innehållande ca 500 g kolhydrater per dag dock. Även typ 1:are sänker radikalt sitt insulinbehov. Kruxet är dock att hålla fettet MKT lågt då. Och man äter sk whole foods. Dock tycker jag att du kan kolla upp Kempner studierna också där de reverserade svåra fall av diabetes där de tom utvecklat njursjukdom mm. De åt en kost på ca 2500 kcal/dag innehållande vitt ris, frukt, fruktjuicer och vitt socker. Plus vitaminer och mineraler. Kempner själv sade att det inte var en hållbar kost i längden pga att det är lätt att utveckla vitaminbrister, men det funkade terapeutiskt för att snabbt reversera diabetes. Sedan införde deltagarna gradvis annan mat och höll koll på hur de klarade det. Det finns även bilder på deltagarna. Jätteintressant! Jag känner till flera som levt länge på hclf som har bra hälsa. Finns flera böcker om att reversera diabetes på whole foods plantbased. Men jag vet även många som utvecklat diverse hälsoproblem efter en löngre tid på en sådan kost, även om den är baserad på whole foods. Jag har för mig att vissa i Kempner-studien inte fick bra resultat, men att de flesta dock fick det iaf. Jag har inte läst om det där på länge nu, skulle vara intressant att kolla upp igen. Jag vet att du skrev att vitt socker är en annan sak, men du skrev även att “kolhydrater” är inblandade i att utveckla diabetes. Kombinationen kolhydrater och fett är inblandade båda ja, i den mening att dem ihop verkar vara problematiskt. Dock finns det ju nyanser här också eftersom det finns många ursprungsbefolkningar som blandar makros hejvilt och inte har välfärdsjukdomarna ändå. I de fallen äter de ju dock inte raffinerat socker i kombination med raffinerade oljor. Jag äter ca 500 g kolhydrater per dag sedan ca 1 år tillbaka. Kollade blodsocker på kvällen och det låg på 4.5. Däremot är jag inte övertygad att min nuvarande kost är rätt för mig i längden dock, jag får se vart jag landar. Men socker är inte orsaken till diabetes allena, nej.😊
Jag har hört om detta och ska läsa mer! Håller med om att det inte räcker med socker för att orsaka diabetes, men är verkligen förbryllad över hur en diabetiker kan äta så som du beskriver utan att få problem. Spännande!
Du får gärna berätta varför du inte är övertygad om att den kosten är rätt för dig i längden, men det kanske bara är en allmän reflektion kring att man i allmänhet inte vet det?
Jag ska kolla in Kempner!
Du kan kolla upp killarna på Mastering Diabetes. De har båda typ 1 och hade provat ketogent innan, men fick kunde sänka sitt insulinbehov MER på en whole foods plantbased kost. Jag vet att de brukar äta 600-700 g kolhydrater per dag. Den ena killen har alopeci sedan innan denna kost, så det var inte det som utlöste det. (Om man nu undrar, haha..) Sedan har Dr Neil Barnard skrivit Reserving Diabetes. Han har väl jobbat i ca 30 år med det kliniskt. Det gäller dock att som sagt hålla animaliskt fett och fett överlag lågt, annars ökar insulinresistensen igen. (För att man kombinerar högkolhydratskost med fett.) Har sett många som fått jättebra värden och så har de provat införa litet mer animalier och fett och då försämras värdena. Varför jag inte är övertygad om att det är rätt i längden för mig även om jag har fina blodsockervärden är pga jag har fått mer fett på buken, fått bruna ringar under armarna (tecken på insulinresistens, fast det kan jag möjligen ha utvecklat på tidigare kosthållningar.) Det är jobbig att behöva äta stora volymer mat men ändå fortfarande känna en konstig typ av hunger, även om man är bukstinn. Plus att jag har haft ökande problem med bloating som är oerhört jobbigt att leva med. Vi talar om EXTREM bloating. Jag gjorde mikrobiom test och hade bra flora överlag men ingen akkermansia, vilket ökar tarmgenomsläppligheten. Har även SIBO, vilket jag haft problem med sedan långt innan denna kost, men det underlättar ju inte direkt att ha det och smälla i sig massor med volym. Har dock varit varmare än på massor med år på denna kost, har haft sådana problem med frusenhet tidigare. Sedan är jag osäker på om att det är lättare att utveckla vissa brister. Har kompletterat med B12 förstås och zink bla. Men har börjat tappa hår utav helvete senaste veckorna. Har på pappret (Cronometer) fått i mig allt jag behöver, men det är ju svårt veta vad kroppen de facto tillgodogör sig. Håravfallet kan ju teoretiskt bero på en normal shedding för att göra plats för nytt hår, men jag har ALDRIG tidigare sheddat såhär mycket hår. Så jag är som sagt osäker på om denna kost passar mig i längden.
Tack för mer info ❤ klurigt med hårtappet… det låter som nånslags stress?
Jag klurar också på hur insulinvärdena ser ut… och fruktoset… men båda är lite svårare att mäta. Jag tänker att blodsockret är en grej men finns flera andra hormoner “bakom” bra BS som inte alltid syns. Just my two cents 🙂
Jag tappade MYCKET hår på en kolhydratrik kost – plantbaserad whole food – och i mitt fall hade jag för låga järnvärden (svårt att få i sig tillräckligt med järn från plantriket) och när jag dessutom radikalt ökade mitt proteinintag (kött och inälvsmat) så började håret växa som aldrig tidigare.
Jag kollade upp Kempers risdiet och originalet handlar ju om ett intag av enbart kokt ris med frukt och fruktjuice utan salt, fett, nötter, grönsaker och animaliska produkter och aldrig mer än 800 kcal per dag. Det säger sig ju självt att kroppen inte är nöjd på en sådan diet. Visserligen så ska man öka till 1200 kcal efter ett tag, enligt Kemper, och även lägga till fisk och grönsaker för att undvika näringsbrister men det låter som den klassiska 80-talsvisan att undvika salt och fett och räkna kalorier. Dieten består av max 3-5 gram fett, max 25 gram protein och strax över 500 gram kolhydrater. Och det var viktigt att man motionerade också. Kemper avstod från att medverka i forskning och bara det kan ju ifrågasättas. Att hans patienter blev bättre är inte så konstigt då de var feta till att börja med och genom Kempers kost antagligen långt mer än halverade sitt kcal/dag och att viktnedgången i sig påverkade deras värden positivt. Det låter både osunt och ohållbart. Lite som biggest loser konceptet. Var det verkligen kosten i sig eller helt enkelt ett radikalt lägre intag av kcal/dag i kombination med ökad rörelse som gav så positiva resultat. Många av hans patienter klarade inte av den här strikta dieten och Kemper misshandlade sina patienter för att få de att inte ge upp.
Poängen med en diet med animaliska produkter är att kroppen känner sig mätt och nöjd både fysiskt och mentalt och får i sig alla viktiga näringsämnen. Processad mat tror jag vi alla kan vara eniga om att man bör undvika oavsett diet. Efter en måltid ska man känna sig nöjd. Inte proppfull fysiskt med ett kvarvarande sug/hunger. Då är det inte rätt för din kropp. Det är ofta när den mentala hungern inte stillas som det är lätt att göra avsteg från sådana dieter.
Jag är enig i att whole food är det bästa för alla människor, hemlagad mat utan ingredienslista, men samtidigt så är inte människokroppen gjord för att äta vegankost. Det är ju trots allt en plantbaserad whole food vegankost som Neal Barnard förespråkar. Whole plant food rörelsen skiljer sig från veganrörelsen just för att de vill unvika ultraprocessad och industriframställd mat. Och det är bra. Att de demoniserar animaliska produkter med felaktiga vetenskapliga bevis är däremot mindre bra.
Jag hoppas du hittar rätt diet för dig 🙂
Det handlar väl i främsta hand om man är sockerberoende eller inte? Enligt doktor Robert Lustig så finns det vissa typer av processat socker som gör människor beroende – oavsett om det finns en medfödd känslighet för beroende eller inte. Och med tanke på hur fetma- och diabetes ökat radikalt så är det ju inte konstigt att vi letar efter en förklaring.
Jag håller delvis med doktor Mikael om att det handlar om rätt dosering av socker. MEN om man är sockerberoende så klarar man inte att dosera rätt. Många utvecklar just diabetes typ 2 på grund av ett långvarigt sockerberoende, tillsammans med en medfödd känslighet/gener för just den sjukdomen. Klarar man inte att sluta äta något – för att hormonet leptin inte fungerar optimalt eller för att man har dålig känslohantering eller för att man har utvecklat eller har medfött sockerberoende – så går det helt enkelt inte att styra den där “doseringen”. Då ÄR socker ett “gift” även om det inte klassas som det i rätt dosering.
När det gäller barn och socker så är det samma sak som med vuxna och socker. Vissa människor tål det i lagom doser hela livet, andra inte, och vissa kan inte sluta äta när de väl börjat. Alla barn blir inte hyper av socker, men de som får ett förändrat beteende och mående ska helt enkelt inte ha socker – allt från godis, saft och bullar till kolhydratrik kost. Tyvärr så har skolorna till största delen blivit manipulerade av veganprogagandan att mindre animaliskt protein och mer kolhydrater skulle vara bättre för människor och planeten. Var finns näringen i pannkakor med sylt? Barn behöver kött för att hjärnan ska utvecklas ordentligt. Och framförallt ska barn med medfödd känslighet för socker definitivt inte äta en kolhydratrik kost baserad på spannmål och få eller inget animaliskt protein.
Tack för bra kommentar! 🙂
Att sådana uttalanden om att barn inte blir speedade av socker till och med begränsas av att det enbart är just barn gör mig upprörd. Jag som vuxen blir speedad av socker utan tvekan och det lär jag ju verkligen inte vara ensam om. Förstår verkligen inte hur de kan neka till att man kan bli speedad av socker. Sen blir väl inte ALLA det på samma sätt som att alla inte blir speedade av koffein.
Jag blir ganska trött av socker så förstår hur vissa självmedicinerar med det som får den effekten, en del sockerberoende säger att de får “molnkänsla” av socker som att huvudet är inlindat i bomull. Men att man KAN bli speedad, absolut! Tror att det är det vanliga ändå.
Ja så är det absolut också, har självmedicinerat så otroligt många år med socker, men då i verkligt stora mängder för att just få den lugnande effekten. Äter jag “bara” en 100 grams chokladkaka så får i alla fall inte jag den lugnande effekten men du kanske blir snabbt trött på “bara” det utan att bli speedad/uppvarvad över huvud taget först?
Hur mycket socker krävs då?
Jag kan äta kanske 20g socker utan att bli trött, går jag över det så kommer tröttheten och jag kan till och med somna och sova 1-2 timmar!
Jag har vid flera tillfällen hört personal oberoende av varandra, beklaga sig över torsdag eftermiddag i barnomsorgen. De drar själva slutsatsen att pannkakor ned sylt gör barnen speedade.
Ah intressant!
Eller så är de trötta efter fyra långa dagar på fsk, kanske upprymda inför en växling i boende till en annan förälder. Det skulle vara intressant att veta vad som står på menyn (inkl frukost och mellis) veckans andra dagar och gärna hela månaden.
Haha, bra poäng!
Idag serverar många skolkök närproducerat. Sen handlar det om vad kocken gör med råvaran 🙂
Vet att det i Östergötland pågår samarbete med kommunjägarna så att vilt ska serveras inom kommunala verksamheter, de har också sedan länge helt raderat tillsatser i maten och återgår till mindre lokala kök. Det är bara att kolla kommunernas matsedlar på nätet och vilken policy som kommunen har.
Ett bra exempel:
“I Rättvik har man eget kött från Stiernhööksgymnasiets naturbruksprogram, där köttdjur föds upp. Det finns också en ”köttbullemaskin”, vilket innebär att kommunens kök blir självförsörjande på nötkött.
– Nu har vi full koll på vad det är i våra färsprodukter. Vi slipper onödiga tillsatser och eleverna tycker det är jättegott, säger Anders Frodig, kommunens kostchef. Återtagsprojektet kallas det och går ut på att de kommunala köken i Rättvik ska bli självförsörjande på kött, chark och potatis.” (land.se)
Ett till bra exempel:
https://www.linkoping.se/nyheter/nyheter-arkiv/fokus-pa-narproducerad-skolmat/
https://www.linkoping.se/leanlink/kost-restaurang/var-mat/