I dagens Expressen kan man läsa en totalsågning av FunMed (läkarledd funktionsmedicinsk klinik-kedja) i synnerhet och funktionsmedicin i allmänhet. Den största kritiken riktas (som vanligt) emot att någon tjänar pengar på människors väl och ve, samt att det sker försäljning av kosttillskott, att det till råga på allt är läkare som ägnar sig åt detta omoraliska tilltag och att diagnoserna (som till exempel SIBO och läckande tarm) är helt ovetenskapliga… är det så?
Är funktionsmedicin bluff och båg?
Det korta svaret är nej, men såklart är det inte lösningen på precis allting och det fungerar inte i 100% av fallen. Det gör ju dock inte den vanliga sjukvården heller, man kan ju undra vad deras success rate är? Hur som helst handlar funktionsmedicin om att gå till botten med patienternas hälsoproblem, och verkligen ta sig tid på ett sätt som den vanliga vården inte gör. Det här blir förstås dyrt eftersom du får sitta face to face med en läkare i en timme istället för 5 minuter. Läkarens tid kostar, testerna kostar och mediciner och tillskott kostar. Det är helt naturligt och jag tycker att det är väldigt olyckligt att det anses så skamligt att tjäna pengar på hälsa. Eller “tjäna pengar på sjuka människor” heter det ju förstås, denna odefinierbara grupp “sjuka” som inte alls verkar kunna ta ett eget ansvar utan faller offer för precis vad som helst.
De sjuka människorna som söker hjälp på en funktionsmedicinsk klinik är ofta människor som inte har fått tillräcklig hjälp av den vanliga vården. De kan ha gått med långdragen värk, envis övervikt som inte svarar på de vanliga metoderna, kronisk depression, utmattning, utbrändhet eller vad som helst. Ofta är det en blandning av problem som vårdcentralen inte har möjlighet att ta tag i annat än att skriva ut något läkemedel som kanske fungerar, kanske inte.
Är diagnoserna fejk?
En av grundbultarna i funktionsmedicin är att se hur det är ställt med tarmarna och tarmfloran. Det beror på att större delen av vårt immunförsvar sitter där. De testar ibland för läckande tarm, svampöverväxt och bakterieöverväxt. Dysbios betyder att tarmfloran är förändrad på ett sätt som gör att den inte riktigt gör sitt jobb längre. Det har skett mycket forskning på dysbios de senaste åren, samt även läckande tarm. Att läckande tarm existerar är bekräftat sedan länge eftersom en del läkemedel verkar genom att perforera tarmens slemhinna, vilket förstås skapar problem på lång sikt. Livsmedel kan också öka avstånden mellan cellerna i tarmväggen så att molekyler som inte hör hemma i blodbanan, ändå lyckas ta sig ut där. Detta tros vara en bakomliggande orsak till autoimmunitet.
Att fokusera på tarmhälsan är ett progressivt sätt att angripa hälsoproblem, men det är förstås inte allt som funktionsmedicin står för. Ibland har patienter näringsbrister, stor D-vitamin eller B12-brist är till exempel vanligt och detta kan ses i vanliga blodprover. Till och med en sådan enkel sak är något som den vanliga vården ofta missar. Jag själv gick med avgrundslåga B12-nivåer och ett CRP (sänka) på 25-30 i flera år utan att någon läkare tog notis om det. Mådde jag bra? Långt ifrån! Det var något jag fick åtgärda själv med bland annat kosttillskott men också en rad andra livsstilsförändringar. Jag hade varit en solklar patient för till exempel FunMed men det fanns tyvärr inte då så jag fick traggla med det själv.
Bra med varierad vård
När den vanliga vården inte räcker till får de stå ut med “konkurrenter” som tar ett holistiskt grepp på vanliga hälsoproblem. Det är ett komplement till vårdcentraler och läkarstationer, inte en ersättare. Nu har vi större frihet än någonsin tidigare att välja vård, och det kommer förstås med ett ansvar också. Vi behöver läsa på mer och förstå mer för att kunna avgöra vad som är vettigt. Eftersom funktionsmedicin kan bli ganska dyrt är det ingenting för den som kan få hjälp av sin vårdcentral. Det skulle vara helt onödigt. En bra vårdcentral kan stå till tjänst med allt från provtagning till psykologsamtal och remisser, men när detta inte är nog, när man vill ha mer hjälp och någon som angriper problem på ett lite annat sätt, då kan funktionsmedicin vara helt rätt! Jag ser det bara som en fördel att läkare utbildar sig inom olika fält. När jag bodde i Kina såg jag att det var många läkare som var utbildade i västerländsk medicin och traditionell kinesisk medicin och använde båda där det passade.
Mer läsning
- Välskriven vetenskaplig text om läckande tarm: Länk! (frontiers in immunology)
- Bra review av vad SIBO är för något: Länk! (Clin Transl Gastroenterol)
Jag rekommenderar en sökning på Google Scholar eller PubMed för den som är intresserad av SIBO, dysbios, autoimmunitet, kopplingen mellan dysbios och depression, läckande tarm och så vidare. Det är bättre att ni går loss själva än att jag länkar massor här. De två länkarna ovan är trevliga och lättlästa och länkar dessutom vidare till många andra referenser.
Tillägg: Tack till lC för länk till Socialstyrelsens text om mitokondriella sjukdomar. Vad säger de om livsstilsfaktorer, vitaminer och mineraler?
“Personer med mitokondriella sjukdomar rekommenderas att inte röka, eftersom rökning påverkar mitokondriernas funktion negativt.”
“Eftersom alla de mitokondriella sjukdomarna är ovanliga och har ett oförutsägbart förlopp är det extremt svårt att utvärdera mediciners effekt. En rad vitaminer, koenzymer och spårämnen behövs i de kemiska reaktionerna i och nära den mitokondriella andningskedjan, och man har därför provat att ge sådana substanser för att försöka förbättra tillståndet hos personer med mitokondriella sjukdomar.”
“Det finns rapporter om en positiv effekt av sådana behandlingar. Beroende på typ av defekt har förbättring ibland kunnat uppnås med tillförsel av vitamin B1 (tiamin) eller B2 (riboflavin).”
“Vitamin C eller vitamin K3 (menadion) ges ibland som antioxidanter. Brist på karnitin, som kan mätas i blodprov eller muskelprov, behandlas.”
“Kreatin och koenzym Q10 (eller dess kemiskt tillverkade motsvarighet idebenone) kan ibland vara av värde när funktionen i elektrontransportkedjan är nedsatt. Framför allt har detta påvisats vid hjärtsjukdom.”
Så till och med Socialstyrelsen skriver om vitaminer och mineraler…? Är det fortfarande bluff då?
Hej Martina!
Jag har precis hittat din blogg och är väldigt glad för det!! Är superintresserad av allt du skriver.
Jag både tror och hoppas att Funmed klarar kritiken de får. De hjälper många individer och kritik kan stärka dem ännu mer.
Jag har en personlig fråga
Jag har testat karnivorkost i 4 veckor och den både funkar och inte funkar på mig. Sinnet och känslorna blir klara o positiva men jag får inte bort diarrén. Vet du om råd för det? Har testat dosera ca 3-5g cvitamin/dag och även provat med milktistle. Det här var råd från Elliot Overtone
3-5g C-vitamin är väldigt laxerande och mjölktistel har ingen effekt på magen på det sättet.
Många blir av med diarrén om de drar ned proteinet och ökar fettet, alltså kör 50g protein/dag och resten fett 🙂
Funkar inte det kan du reversera så att du ökar proteinet och drar ned på fettet, men de flesta reagerar på för mkt protein.
Det är någonting jag kommer prova trots lång kötid och hög kostnad är man så illa tvungen när ingenting fungerar. Blir till att pantsätta sin själ. Gissar att det kommer sluta mellan 40 och 60 tusen eller nåt sånt.
För den som vill lyssna på PM
https://www.loungepodden.se/podcast/123-allt-om-funktionsmedicin-peter-martin-funmed-europas-storsta-klinik/
Patienter med ångest får stark chili
Chili ska bota patienters ångest på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Hettan i munnen ska ta över fokuset när en patient har hög ångest.
En chili botar inte ditt ångestsyndrom, det handlar om att avleda dig från din ångest här och nu,
säger Lisa Herrlin, sjuksköterska på SÄS, till radion.
https://sverigesradio.se/artikel/chilifrukt-ska-fa-bort-angest-ges-till-patienter-pa-sas
Det var den sämst researchade och hårdast vinklade artikel jag läst på länge. Frågan är om det inte är förtalsvarning på detta! Själv har jag aldrig fått hjälp med mina hälsoproblem i den vanliga vården, men med funktionsmedicinsk angreppspunkt lyckats bli fri från IBS, migrän och endometriossmärtor.
“Funmed inkommer med begäran om rättelse till Expressen
Förra veckan publicerade tidningen Expressen en vilseledande och hårt vinklad artikel om Funmed och funktionsmedicin. Trots att reportern fått både muntlig och skriftlig information om Funmed och verksamhetens vetenskapliga förankring, har skribenten både bortsett från informationen och publicerat en artikel innehållande många felaktiga påståenden och ogrundade anklagelser.
I veckan gick Funmed ut med en skrivelse till Expressens chefredaktör där vi påpekade ett antal faktafel i artikeln och begärde en rättelse.” (från FunMeds hälsobiblioteket 2021-10-20)
Jag tycker debatten efter uttalanden som det av Dr M bland low-carb-folk (grupper på fb tex) blir helt rabiat och många gånger otrevlig åt andra hållet. Dessutom skrivs där ofta saker som är minst lika osanna som det Dr M säger. Därför är jag mkt tacksam för din mer sakliga och lugna framställning. Tack Martina!
Så bra skrivet och sammanfattat 🙌 Heja oss som vill få människor att må bra 😍
Små skillnader som gått artikelförfattaren och livsmedelsinspektören förbi
I inledningen av artikeln står det att Funmed är en svensk alternativmedicinskt kedja !!! Ja skillnaden kanske upplevs hårfin men regelverket skiljer dem tydligt åt. Kollar man närmare så ser man att Funmed-namnet är med i flera bolag så att som i artikeln direkt koppla kosttillskottförsäljningen till den hälsovårdande delen blir också missvisande.
Alternativmedicin, även kallad komplementärmedicin, är ett samlingsbegrepp för behandlingar av åkommor, sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar som inte har prövats vetenskapligt enligt de regler som gäller behandlingar i den etablerade hälso- och sjukvården, eller som har prövats vetenskapligt och fastslagits vara overksamma (samma grad av verkan som placebo).
Funktionsmedicin är en medicinsk inriktning som på vetenskaplig grund identifierar och behandlar underliggande orsaker till kroniska sjukdomar och symtom. Den konventionella vården fokuserar på att dämpa symtom, men inom funktionsmedicin söker man de verkliga orsakerna bakom sjukdomar och symtom.
När det kommer till barnläkaren Mats Reimer i artikeln så är han väl känd för att ifrågasätta det mesta. Tex anser han att kronisk borrelia är en psykisk sjukdom och att han ofta angriper alternativvården. Samtidigt samverkade Mats Reimer med läkemedelsindustrin i lanseringen av ADHD-medicin till barn och tjänade miljoner.
Han har även gett sig på professor Kerstin Brismars forskningsstudie om 5:2 och arbetet med hypothyreospatienter som inte blir bättre med levaxinbehandling. Hennes klockrena svar till honom var “Med 48 års erfarenhet som läkare har jag lärt mig att inte bara mediciner utan även livsstilsråd och stöd från en lyssnande och empatisk läkare är mycket viktigt för att nå bra resultat när det gäller hälsa.”
Googla gärna den mannen.
Bra svarat, som vanligt! ❤
Hoppas ni alla vill läsa pressmeddelandet som FunMed skrev 21 oktober 2021 med anledning av Expressens artikel en vecka tidigare
https://www.mynewsdesk.com/se/funmed/pressreleases/funmed-inkommer-med-raettelse-till-expressen-3138357
Vi måste verkligen börja prata om det här. Jag blir så nedstämd av vad jag läser. Hur kan ”experterna”, i det här fallet högskoleutbildade uttala sig om dessa diagnoser utan att ens ha gjort en sökning på Google scholar, hur vågar de???
Hur många människor känner jag, som har ALLVARLIGA problem med mage osv (själv har jag milda, som jag håller i schack med hjälp av kuckelimuckmediciner (ironiskt) och livsstilsförändringar som t ex funmed rekommenderar) som gått i åratal till olika HC och även specialister men INTE FÅTT HJÄLP. För de har ingen J-A aning!!!!!
Så glad att du tar upp detta, och vad i hela friden kan vi göra??????
Ja du… det kan man verkligen undra. De verkar inte kolla på senaste vetenskapen…
Håller med dig om mkt. Men argumentet att vanliga läkare inte vet mycket om näring och kost, eller läckande tarm. Visst.
Men han som uttalar sig kritiskt är ju de facto specialist inom tarm- och magsjukdomar.
Det gör mig mer fundersam,,,
Jag håller med, men vad har han för incitament i övrigt? Som lc kommenterade här kan man googla på personer i artikeln om man känner sig ambitiös 🙂
Det här tangerar det som tas upp i länken jag mailade dig Martina idag.
Det värsta med “vanliga vården” är att den styrs av lokalt valda politiker i regionerna
och inte nationellt av medicinskt utbildade personer.
Och vart tar de “bra intresserade och uppdaterade läkarna” vägen? Jo dit där deras
engagemang ses som en tillgång för de blir inte kvar där de ses belasta budgeten…
Tror läkarutbildningen innehåller ca 8-12 timmar nutritionslära, samma låga nivå som
smärttillstånd ligger på.
Kära läsare, det här ska vi ha i åtanke när vi går till urnorna nästa höst.
Tack, Martina. ❤️
De är den där Anna Bäsén som är i farten igen!! Riktig trollunge!!
Hon verkar ha hakat upp sig på det här för länge sen, här en artikel från 2007: https://www.expressen.se/halsoliv/har-avslojas-bluffkliniken/
Vill minnas att jag hört att hon kommer ifrån och arbetat i trakten som din länk beskriver. Varför är det ingen drabbad som efter alla texter genom åren anmäler för förtal?
Så länge varje klick eller lösnummer genererar inkomster för tidningen/företaget så släpps det igenom. Vi kan vara med och delvis motverka det genom att inte använda vare sig namn på reportrar eller deras hemvist. Men här kommer ändå lite fler reflektioner från mig för det finns mycket att önska i hennes texter, bland annat ett helhetsperspektiv:
Bonniers har stora ekonomiska intressen i läkemedelsbranschen via sitt dotterbolaget Bonnier Pharma Insights. Har hon aktier i det företaget? Vilken utbildning krävs för att bli medicinreporter? Är hon utbildad undersköterska?
Man behöver också reagera på avsaknaden av Expressens ansvarige utgivares kontroll av vad som publiceras
https://www.expressen.se/om-expressen/organisation/
Många är de som råkat ut för Annas grävande/wallraffande genom åren, här är en mycket saklig reaktion på hennes texter skriven av docent Rune Eliasson, högskolelektor emeritus, Fysiologen, KI, Stockholm:
https://newsvoice.se/2014/04/oppet-brev-till-anna-basen-av-docent-rune-eliasson-om-falska-intervjuer/
Även Annika Dahlqvist har också fått känna på reporterns slägga
https://annikadahlqvist.com/2020/03/23/anna-basen-ar-hotfull/
Här en till medicinreporter på tidningen som tillåts svinga hej vilt
https://newsvoice.se/2016/08/amina-manzoor-har-fel-gallande-kostens-betydelse-for-att-laka-cancer/