TLDR: Wellness har ändrat keto-artikeln och korrigerat de värsta grodorna. Vi får hoppas att Ingrid Larsson med Brödinstitutet och lobbyist-organisationen Swedish Nutrition Foundation (SNF) som uppdragsgivare inte får uttala sig om ketogen kost i fortsättningen! Läs nedanstående artikeln om du vill ha lite kött på benen kring varför en artegen kost med färre kolhydrater och framförallt spannmål är en god idé för bättre hälsa!
Öppet brev till hälsosajten Wellness, Maria Ahlsén, kostexpert och doktor i fysiologi samt Ingrid Larsson docent och näringsfysiolog från Sahlgrenska.
Den 10e maj publicerades artikeln ”Detta är keto: Allt du behöver veta om dieten” på nätsajten Wellness. En artikel så full av direkta felaktigheter att jag inte kan låta bli att kommentera den.
Den första meningen jag möts av säger att keto är en så extrem diet att personer har dött av den, och att anledningen till detta ska vara selenbrist. Andra meningen berättar att man kan få mycket positiva effekter av dieten och den tredje meningen innehåller ytterligare en varning. Näringsfysiolog Ingrid Larsson säger att man absolut inte ska försöka äta keto. Det är helt enkelt för farligt. Så här fortsätter det hela artikeln igenom tills jag bara blir mer och mer förvirrad.
Bröd är mer näringsrikt än ketogena livsmedel?
Ingrid Larsson säger många gånger i texten att dieten är extrem och farlig för att vissa näringsämnen inte kommer med. En ketogen kost påstås innehålla väldigt lite selen och fiberrikt fullkornsbröd sägs vara näringsrikt jämfört med ketogena livsmedel. Bröd innehåller nämligen just selen samt B-vitaminer och viktiga mineraler, enligt Larsson.
Det här påståendet är dock helt felaktigt. Om jag går till livsmedelsverket.se och söker på selen kan jag läsa att ”De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg.” märkligt nog nämner de inte bröd, utan exakt de livsmedel som ingår i ketogen kost! Faktum är att bröd inte ens är med på topp 20-listan. Men B-vitaminer då? De är otroligt viktiga för våra psykiska hälsa eftersom de ingår i syntesen av alla våra signalsubstanser. Kan vi få B-vitaminer från bröd?
Låt mig citera livsmedelsverket igen: ”B-vitaminer finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan våra kroppar inte tillgodogöra sig.”
Så att försöka få i sig B-vitaminer från bröd och andra vegetabiliska produkter verkar alltså inte möjligt? Berätta gärna om jag misstolkar något här!
Nästa stycke i Wellness-artikeln berättar att det är viktigt med rätt fett. Det håller jag verkligen med om eftersom den ketogena kosten ersätter kalorierna från kolhydrater med kalorier från fett. Det duger då inte med vilket fett som helst utan måste vara av hög kvalitet.
I artikeln får jag dock veta att de mest stabila fetterna (de animaliska) som tål upphettning bra, inte bildar transfetter och inte håller inflammatoriska omega 6-fettsyror är farliga! Kan det verkligen stämma? Skulle processade vegetabiliska oljor vara bättre? Nej den här informationen är också felaktig.
Det finns en uppsjö vetenskapliga artiklar som bekräftar det. Förra året publicerades till exempel en meta-analys av 15 randomiserade kontrollerade studier (den högsta kvalitén på evidens) publicerade mellan 1966 och 2006, som visade att mättat fett inte påverkar den kardiovaskulära hälsan. Det här är inget unikt utfall, många studier visar på samma sak varför Time Magazine redan 1999 hade stekta ägg på omslagen till sin tidning med texten ”Cholesterol the good news”. 2014 fick framsidan utgöra en klick smör med texten ”Eat butter. Scientists labeled fat the enemy. Why they were wrong.” Den vetenskapliga evidensen kring att mättat fett inte är ett dugg dåligt för hälsan går inte att bortse ifrån!
Bli rusig av ketos?
Några positiva saker nämns dock i Wellness-artikeln, som att man kan bränna fett hela dagen på en ketogen kost samt att man upplever ökad fysisk och mental energi av ketos. Det gör man definitivt! Det är därför många väljer en ketogen livsstil för vem vill inte bränna fett varje dag och vara full av energi?
Dock får jag veta i artikeln att ketos kan ”upplevas som ett rus” och nä, så roligt är det tyvärr inte att välja bort spannmål, godsaker och alkohol. Något som ligger närmare den föreställningen är en kost rik på kolhydrater, särskilt snabba kolhydrater. Hos vissa ger det en så stark påverkan på kroppen och hjärnan att det blir som ett rus och kan göra det väldigt svårt att begränsa sig oavsett om det gäller mackor eller pasta eller fikabröd.
Ketogen kost inget för sjuka?
Maria Ahlzén som också är docent på Sahlgrenska säger dock i artikeln att ketogen kost troligen inte är farligt om man är frisk, men faktum är att den ketogena kosten används medicinskt vid flera sjukdomstillstånd. Epilepsi är ett exempel från Sahlgrenska till och med. Det forskas på ketogen kost och Alzheimer, cancer och hjärtsjukdomar. Det beror på att ketonerna, de energimolekyler som produceras i ketos, är ett så effektivt bränsle för både hjärtat och hjärnan.
Hyper-karnivor eller brödätare?
Den senaste stora antropologiska studien från två Universitet (Tel Aviv University och University of Minho i Portugal) visar att den förhistoriska människan sannolikt var en hyper-karnivor. Mycket pekar på att människan tillbringade 2 miljoner år med att äta mestadels kött och fett, en mycket lång tid jämfört med de 10.000-20.000 år som det funnits spannmål. Dessutom kan man nog lugnt säga att just spannmål och kolhydratrika livsmedel har förändrats en hel del de senaste 50-100 åren och är betydligt onyttigare nu för tiden.
Ketos är ett naturligt tillstånd för människor, vi föds i ketos men sedan tränas vi successivt till att bli kolhydratdrivna och helt beroende av att äta var tredje timma. Bara för att det är normalt att leva så idag betyder det inte att det är det mest hälsosamma.
Ketogen kost för typ 2 diabetes och insulinresistens
Många människor med typ 2 diabetes lyckas förbättra sin hälsa och bli helt medicinfria med hjälp av lågkolhydratkost, något som inte är möjligt om man vill tro Ingrid Larsson: ”Det är helt fel att säga att om man äter ketogen kost så förbättrar man sin typ 2-diabetes. Det är personer som har åsikter, som inte tar något medicinskt ansvar för vad de säger. De presenterar ju sin åsikt. Men vi som jobbar inom vården har ett medicinskt ansvar och måste ge korrekt fakta.”
Om det vore viktigt med korrekt fakta kanske det är värt att nämna att det uppkommit så mycket vetenskaplig evidens för att lågkolhydratkost fungerar som behandling vid diabetes typ två att både ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes) godkänt det som behandlingsmetod 2019.
Såhär säger ADA: ”Reducing overall carbohydrate intake for individuals with diabetes has demonstrated the most evidence for improving glycemia and may be applied in a variety of eating patterns that meet individual needs and preferences.”
Vad innebär medicinskt ansvar?
Och det här med att ta medicinskt ansvar. Man kan tycka att vården borde ta mer ansvar genom att uppdatera sig på senaste forskningen, men det verkar inte ingå i begreppet. Ingrid har dock rätt i att det är mycket åsikter online och det ska man ha klart för sig när man läser på internet. Det är därför jag försöker utbilda så mycket som möjligt kring hur saker och ting fungerar biokemiskt och fysiologiskt så att människor ska kunna göra informerade val utifrån en mer robust kunskapsbas. Sedan vet jag inte allting, nej absolut inte, men jag har läst ganska mycket biokemi på Chalmers (är civilingenjör), doktorerar inom medicin och föreläser på både Chalmers och GU. Därför försöker jag vara tydlig med när jag pratar om basic science och när jag pratar om mina egna åsikter. Dessutom uppmuntrar jag alltid mina läsare till att inte tro blint på mig utan göra egen research och framförallt skaffa sig egen erfarenhet.
Kolhydratreduktion är inte farligt!
Att ta bort kolhydrater i kosten är absolut inte farligt. Det finns inga essentiella kolhydrater för att alla vitaminer och mineraler vi behöver finns faktiskt i kött, fisk, ägg och inälvsmat. I lever hittar du till och med C-vitamin, även om behovet av just c-vitamin minskar väldigt mycket om man inte äter några kolhydrater.
Det problematiska med en sådan här artikel är att många människor blir snuvade på en bättre hälsa. Den ”fakta” som presenteras är dessutom direkt felaktig. Ni uppmuntrar människor att välja blodsockerhöjande och mer näringsfattig mat framför artegen föda fullproppad med näring. 52% av Sveriges befolkning är överviktiga, för att inte tala om ökningen av metabola sjukdomar. Den här ökningen beror knappast på att folk äter för mycket riktig mat, utan för att de desperat försöker kontrollera sig till att äta ”lagom” av moderna livsmedel rika på kolhydrater och vegetabiliska fetter.
Alla människor behöver inte äta ketogen diet, jag håller helt med om att det inte passar alla, men att två docenter är så otroligt ouppdaterade på sitt eget ämne är skrämmande!
Fakta kring ketogen kost
- Är ett ofarligt metabolt tillstånd
- Uppmuntrar intag av livsmedel rika på livsviktiga vitaminer och mineraler
- Normaliserar blodsocker- och insulinnivåerna såväl som ”det onda” LDL-kolesterol, triglycerider och långtidssocker (HbA1c).
- Underlättar viktminskning inte på grund av färre kalorier utan på grund av en mer fördelaktig hormonell miljö i kroppen
- Har vetenskaplig evidens för behandling av typ 2 diabetes och epilepsi
- Har funnits som behandlingsmetod för olika sjukdomar sedan 1917 då den första ketokokboken gavs ut.
- Ökar ofta ”det goda” kolesterolet HDL som för tillbaka överflödigt kolesterol tillbaka till levern.
Referenser (ett axplock)
- Meta-analysen med 15 studier (mättat fett) (2020)
- Tel-Aviv studien om människan som hyper-karnivor (2021)
- Långtidsstudie på ketogen kost för viktminskning (2004)
- Annan bra långtidsstudie på ketogen kost från (2009)
- Senaste randomiserade cross-over studien på ketogen kost och Alzheimer (2021)
- ADAs uttalande om att kostbehandla T2D med lågkolhydratkost (2019)
Martina Johansson
M.Sc Bioteknik och doktorand inom medicin inriktning inflammation och metabol hälsa som följt en ketogen kost sedan 2009.
Uppdatering: Det har framkommit att Ingrid Larsson är i gott sällskap av andra som inte vill att lågkolhydratkost ska få fäste, framförallt inte att det ska säljas mindre spannmål. Vad gör Larsson som en av de undertecknade i ett öppet brev från Brödinstitutet? Är hon med där för att vara snäll…? Pro bono…? Vad tror du?
Hej och tack för ditt arbete med bloggen!
Du skriver ovan att behovet av vitamin C minskar när man inte äter kolhydrater. Jag gissar att det (delvis?) beror på ett högre upptag av vitaminer då man får i sig en mindre mängd fytinsyra i frånvaron av spannmål. Är det ett riktigt antagande? Finns det andra förklaringar?
Check this out: http://orthomolecular.org/pics/glu_vs_c.gif ganska lika ellerhur? Det finns en biokemisk förklaring, men ska nog skriva ett inlägg om det!
https://www.instagram.com/p/CO-KxOigpew/
Hej Martina
Mor använde mjöl som klister när hon klistrade upp pappersbonader på köksväggen. När jag som 72 åring vid ett besök på läkarestationen fick veta att jag hade insulinresistens blev jag först bedrövad, inte åt jag dålig mat! Då sökte jag på nätet och förstod att boven var kolhydraterna och alla mellanmål som reklamen sa att jag behövde för att inte få blodsockerfall. 3 dagar efter läkarebesöket var det LCHF som gällde.Har fått en blodsockermätare av Landstinget i Sörmland. Bra!
Härligt, hejja dig!
Tack för ditt bidrag till att sticka hål på alla dessa (högst troliga) lögner som enbart är styrda av pengar.
Nog är det (högst troligt) att det är pengar inblandat när (välutbildade) docenter inom hälsa/näringslära skriver/säger lögner. För förda bakom ljuset är enl min åsikt inte lika trolig om än inte omöjligt.
Du m fl är före i tiden. Frågan är hur lång tid det ska dröja innan den stora massan inser det? Jag gissar på 10 år, dvs 2031.
Det är nog en bra gissning!
Go strong!💪
Bra skrivet! Framför allt underbart att du orkar ta fighten.
Får man verkligen skriva vad som helst under sin titel utan att bli av med den och licenser? Var anmäler man förljugna köpta tanter?
Tack att du gör det rätta och orkar kämpa mot de vilse ledande 😊 för allas bästa.
Och huga huga om vilsna tanterna
skulle höra om min OMAD plus KETO vardag sen
snart 2,5 år i ett sträck varje dag.
Hur farligt skulle de då bli på en skala
1-100? 😃
Du närmar dig döden hade de säkert sagt.
Och vi vet att det är sant, om än i klart långsammare tempo än de tror.
100 farligt för spannmålsindustrin…
Jaa! Tack! Du frågade på ig vad vi vill se mer av. Detta! Kritik mot påståenden om ketogen kost. Som t ex detta inlägg och “Maj-Lis Hellenius om mättat fett i Framgångspodden”. Lär mig mycket! Är väldigt tillfredsställande.
Jag var och tog prover för ett tag sen för att se om mitt järnvärde hade ökat då jag hade brist för något år sen pågrund av felaktig kost och graviditet. De passade även på att göra många andra test. Jag har ätit mejerifri lchf kost med undantag för riktigt smör. Mina värden var helt perfekta. Min läkare frågade vad jag åt för typ av kost och jag sa att jag äter lchf. Då sa han till mig att det är den bästa kosten. Det visade sig att läkaren också åt lchf och rekommenderar det till sina patienter. Tummen upp för det.
Det en PK artikel ser man direkt. Bra gjort med att rätta till alla felaktigheter.
Nice att få möta sådana läkare!
Tack Martina! Så härligt att du orkar ta debatten på ett seriöst och faktaspäckat sätt!
Bra skrivet!
Jag ser att näringsfysiolog Ingrid Larsson jobbar för en lobbyorganisation som heter Swedish Nutrition Foundation (SNF) https://snf.ideon.se/.
Tack Martina, så bra skrivet. Ska bli väldigt intressant att se vad du får för svar (om du får något).
Tack Martina för detta som är så guld värt! Ketogen kost gör det möjligt för många med kroniska sjukdomar att leva ett normalt liv. För mig gäller det ett drastiskt minskande av sömnattacker som narkoleptiker. Keto fungerar BÄTTRE än centralstimulerande och narkotikaklassade läkemedel. Tack gode gud för keto!
Jag fattar inte vilken sten de gömmer sig under, som docent inom näringslära eller fysiologi och inte vara uppdaterad inom detta. Det är en sak att inte hinna uppdatera sig som läkare, men då ska man åtminstone låta bli att uttala sig så barskt och skrämma folk från en av de mest effektfulla dieter som finns. Suck och stön.
Hej Martina
Ännu ett inlägg där du säger verkligheten. Det bästa tycker jag är när du tar oss tillbaka till begynnelsen.. Där kött är vår naturliga föda. Där vi kanske åt bär eller frukt om det fanns. De flesta jag pratar med om hur viktigt kött av alla slag är motsäger detta och säger att vi måste få i oss kolhydrater från pasta, ris, potatis mm. De brukar titta på min medhavda lunch med kommentarer som -ska du inte äta något till köttet?! Jag äter ibland broccoli eller blomkål till. I skolan får de konstgjort ”kött” till lunch men lärarna äter kycklingfilé. Du borde göra din röst mer hörd. Föreläsa för ungdomar så de inte blir ännu mer manipulerade att tro ”gräs is the new black” Vi föräldrar hörs inte så bra i tonåringars öron men en förebild som dig skulle de lyssna på. Tack för det du gör och allt arbete och tid som du lägger ner på oss och våran hälsa.
Working on it!
Men just föreläsa för motvilliga vill jag inte göra, det tar bara energi för mig. De som är intresserade får lyssna och lära, de som inte är det slipper! 🙂
Power 💪
Underbart Martina 👍
Skillnaden mellan dagens sjukvård och ”de övriga”, är att majoriteten av de inom skolmedicinen fortfarande arbetar efter det lilla de lilla de lärde sig i skolan, och att detta är det enda rätta. Detta är sedan helt orubbligt så länge inte de får påtvingade styrningar från Läkemedelsverket? Socialstyrelsen mm.
Det jag ofta fascineras av är hur styrningar och behandlingar i andra länder, och varför det ofta skiljer sig ganska rejält.
Och vad betyder ”vetenskap och beprövad erfarenhet” egentligen? Och när ska man nyttja den?
Tack för att du tog dig tid att kommentera detta! Det är skrämmande att man idag kan publicera en artikel med rent felaktiga påståenden på det sättet, men det är ju inget nytt under solen. Tyvärr tror jag att många blir avskräckta av keto efter att ha läst deras artikel. Skitbra att du använder din enorma kompetens för att reda ut alla felaktigheter! 🙏
Fantastiskt bra genomgång. Det som skiljer den här genomgången jämfört med den typ av argumentation som Wellness-medarbetarna står för är att den är saklig, bygger på aktuell forskning och fokuserar på sakfrågan. Wellness-medarbetarna slänger ur sig påståenden, och rena påhitt (t.ex. det om selen och B-vitamin). Det blir bara pinsamt, och visar på stor okunskap.
Jag vet vems kunskap jag litar på alla dagar i veckan.
Heja Martina! Bra att ngn står upp mot dessa vilseledande människor. Bra m fakta🙏✨
Booyaa baby! 👊.
Martina du är så grym. Jag älskar detta att du motbevisar dem på varje punkt med evidensbaserade fakta. Det gör min dag när jag har läst ett sådant inlägg. Tack för att du är så outtröttlig vetgirig. Beundrar detta hos dig.
Tack Martina för att du tog dig tid att påpeka felaktigheterna!
Det är tragiskt att sajten Wellness ens får lov att publicera sina artiklar då i stort sett allt de skriver är liknande artiklar som den här – så kallade experter som uttalar sig som saker de inte är uppdaterade om. Att journalisterna dessutom är så dåliga på research och faktakoll är ännu mer skrämmande.