• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
Jag blev så himla glad när @asparre ville ha til Jag blev så himla glad när @asparre ville ha tillbaka mig i sin supergrymma och numera väldigt ikoniska podd 4HEALTH, även om det var en sisådär 7 år sedan sist! 😄 Podden är ännu skarpare och proffsigare nu, så det var väldigt roligt att prata bort en stund med Anna! ✨

INNEHÅLL
Avsnittet (nr 324) handlar om hur man kommer igång med biohacking-grejer utan en massa prylar, vi delar mycket praktiska tips samt diskuterar hur man testar och tar sig an vanliga hälsoproblem såsom sömnsvårigheter, förhöjd puls, orolig mage, låg energi, ångest och höga stressnivåer mm! 

Jag försöker alltid vara så öppen som det är lämpligt med mina egna utmaningar, så även om Anna presenterar mig som "expert", så är det mycket mer av en dialog två nördar emellan! ❤ Anna är ett bibliotek av kunskap så jag vågar NÄSTAN lova att du kommer gilla avsnittet väldigt mycket! 👂❤️

Jag är egentligen inte helt bekväm med att "ge tips & råd", särskilt som jag haft ganska tuffa perioder det senaste, men jag pratar gärna om personliga erfarenheter och sätt att förhålla sig till fysisk & psykisk hälsa/ohälsa, förändra vanor, vad som faktiskt spelar roll när det kommer till livsstilsförändringar, vilka de mest potenta tillskotten är (möttes dock med viss skepticism från Anna på sista punkten (med rätta haha! 😂))

VAR LYSSNA? 
Lyssna GRATIS i din telefon, itunes eller på 4health.se (länkat i stories!) och mer detaljer (om avsnittet och annat spännande) hittar du på Annas insta @asparre ❤
[I reklamsamarbete med @arktisnaturals] 🌱 25% R [I reklamsamarbete med @arktisnaturals]
🌱 25% RABATT JANUARI UT MED KODEN MARTINA25 som anges vid köp och dras av i kassan!

Det här blir min 10e månad med CBD-oljan från Arktis Naturals, vilket är lite ovanligt för mig att ett tillskott följer med så länge utan paus! Anledningen är att jag får märkbart positiva effekter på sömnen samtidigt som jag inte ser några nackdelar med den alls (inte än så länge iaf!) Som vanligt kör jag ett gäng droppar av den 30%iga före sänggående. Jag rampade aldrig in den eller så, men så är jag inte den känsliga typen heller! 😅

NYHET: CBD MED GURKMEJA! 🧡
På hemsidan (https://arktisnaturals.se direktlänk i profilen 👆) finns en ny olja med både CBD och gurkmeja i. Den ska jag testa härnäst för gurkmeja är ju den primära SIRT1-aktivatorn (utöver lök, kaffe och grönkål) och för er som inte vet vad SIRT (sirtuiner) är för något så är det signalmolekyler numrerade 1-7 med uppgiften att reglera epigenetiken till vår fördel!

Sirtuinerna (framförallt SIRT1 och SIRT6) skyddar b.la vårt DNA och våra kromosomer från stress och skador. De kan stänga av sjukdomsgener, dämpa inflammation, hjälpa till med avgiftning och mycket annat. 

Faktum är att det finns en koppling mellan i princip alla aktiviteter som vi anser som hälsosamma som t.ex träning, kallbad, fasta osv med antiinflammatoriska processer och/eller uppreglerade sirtuiner! 

Googla/youtube:a t.ex David Sinclairs forskning om sirtuiner om du vill veta mer! Är inte överens med honom i livsstilsfrågor men hans forskning är väldigt cool och inspirerar ofta till fler nyfikna sökningar! 🤓
  • Home
  • Ketos & ketoner
  • Forskning
  • Öppet brev till sajten Wellness angående felaktig keto-artikel!

Öppet brev till sajten Wellness angående felaktig keto-artikel!

12 May, 2021 30 Comments Written by Martina

TLDR: Wellness har ändrat keto-artikeln och korrigerat de värsta grodorna. Vi får hoppas att Ingrid Larsson med Brödinstitutet och lobbyist-organisationen Swedish Nutrition Foundation (SNF) som uppdragsgivare inte får uttala sig om ketogen kost i fortsättningen! Läs nedanstående artikeln om du vill ha lite kött på benen kring varför en artegen kost med färre kolhydrater och framförallt spannmål är en god idé för bättre hälsa!


Öppet brev till hälsosajten Wellness, Maria Ahlsén, kostexpert och doktor i fysiologi samt Ingrid Larsson docent och näringsfysiolog från Sahlgrenska.
sajten wellnessDen 10e maj publicerades artikeln ”Detta är keto: Allt du behöver veta om dieten” på nätsajten Wellness. En artikel så full av direkta felaktigheter att jag inte kan låta bli att kommentera den.


Den första meningen jag möts av säger att keto är en så extrem diet att personer har dött av den, och att anledningen till detta ska vara selenbrist. Andra meningen berättar att man kan få mycket positiva effekter av dieten och den tredje meningen innehåller ytterligare en varning. Näringsfysiolog Ingrid Larsson säger att man absolut inte ska försöka äta keto. Det är helt enkelt för farligt. Så här fortsätter det hela artikeln igenom tills jag bara blir mer och mer förvirrad.

Bröd är mer näringsrikt än ketogena livsmedel?

Ingrid Larsson säger många gånger i texten att dieten är extrem och farlig för att vissa näringsämnen inte kommer med. En ketogen kost påstås innehålla väldigt lite selen och fiberrikt fullkornsbröd sägs vara näringsrikt jämfört med ketogena livsmedel. Bröd innehåller nämligen just selen samt B-vitaminer och viktiga mineraler, enligt Larsson.


Det här påståendet är dock helt felaktigt. Om jag går till livsmedelsverket.se och söker på selen kan jag läsa att ”De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg.” märkligt nog nämner de inte bröd, utan exakt de livsmedel som ingår i ketogen kost! Faktum är att bröd inte ens är med på topp 20-listan. Men B-vitaminer då? De är otroligt viktiga för våra psykiska hälsa eftersom de ingår i syntesen av alla våra signalsubstanser. Kan vi få B-vitaminer från bröd?


Låt mig citera livsmedelsverket igen: ”B-vitaminer finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan våra kroppar inte tillgodogöra sig.”


Så att försöka få i sig B-vitaminer från bröd och andra vegetabiliska produkter verkar alltså inte möjligt? Berätta gärna om jag misstolkar något här!

Nästa stycke i Wellness-artikeln berättar att det är viktigt med rätt fett. Det håller jag verkligen med om eftersom den ketogena kosten ersätter kalorierna från kolhydrater med kalorier från fett. Det duger då inte med vilket fett som helst utan måste vara av hög kvalitet.


I artikeln får jag dock veta att de mest stabila fetterna (de animaliska) som tål upphettning bra, inte bildar transfetter och inte håller inflammatoriska omega 6-fettsyror är farliga! Kan det verkligen stämma? Skulle processade vegetabiliska oljor vara bättre? Nej den här informationen är också felaktig.


Det finns en uppsjö vetenskapliga artiklar som bekräftar det. Förra året publicerades till exempel en meta-analys av 15 randomiserade kontrollerade studier (den högsta kvalitén på evidens) publicerade mellan 1966 och 2006, som visade att mättat fett inte påverkar den kardiovaskulära hälsan. Det här är inget unikt utfall, många studier visar på samma sak varför Time Magazine redan 1999 hade stekta ägg på omslagen till sin tidning med texten ”Cholesterol the good news”. 2014 fick framsidan utgöra en klick smör med texten ”Eat butter. Scientists labeled fat the enemy. Why they were wrong.” Den vetenskapliga evidensen kring att mättat fett inte är ett dugg dåligt för hälsan går inte att bortse ifrån!

Bli rusig av ketos?

Några positiva saker nämns dock i Wellness-artikeln, som att man kan bränna fett hela dagen på en ketogen kost samt att man upplever ökad fysisk och mental energi av ketos. Det gör man definitivt! Det är därför många väljer en ketogen livsstil för vem vill inte bränna fett varje dag och vara full av energi?


Dock får jag veta i artikeln att ketos kan ”upplevas som ett rus” och nä, så roligt är det tyvärr inte att välja bort spannmål, godsaker och alkohol. Något som ligger närmare den föreställningen är en kost rik på kolhydrater, särskilt snabba kolhydrater. Hos vissa ger det en så stark påverkan på kroppen och hjärnan att det blir som ett rus och kan göra det väldigt svårt att begränsa sig oavsett om det gäller mackor eller pasta eller fikabröd.

Ketogen kost inget för sjuka?

Maria Ahlzén som också är docent på Sahlgrenska säger dock i artikeln att ketogen kost troligen inte är farligt om man är frisk, men faktum är att den ketogena kosten används medicinskt vid flera sjukdomstillstånd. Epilepsi är ett exempel från Sahlgrenska till och med. Det forskas på ketogen kost och Alzheimer, cancer och hjärtsjukdomar. Det beror på att ketonerna, de energimolekyler som produceras i ketos, är ett så effektivt bränsle för både hjärtat och hjärnan.

Hyper-karnivor eller brödätare?

Den senaste stora antropologiska studien från två Universitet (Tel Aviv University och University of Minho i Portugal) visar att den förhistoriska människan sannolikt var en hyper-karnivor. Mycket pekar på att människan tillbringade 2 miljoner år med att äta mestadels kött och fett, en mycket lång tid jämfört med de 10.000-20.000 år som det funnits spannmål. Dessutom kan man nog lugnt säga att just spannmål och kolhydratrika livsmedel har förändrats en hel del de senaste 50-100 åren och är betydligt onyttigare nu för tiden.


Ketos är ett naturligt tillstånd för människor, vi föds i ketos men sedan tränas vi successivt till att bli kolhydratdrivna och helt beroende av att äta var tredje timma. Bara för att det är normalt att leva så idag betyder det inte att det är det mest hälsosamma.

Ketogen kost för typ 2 diabetes och insulinresistens

Många människor med typ 2 diabetes lyckas förbättra sin hälsa och bli helt medicinfria med hjälp av lågkolhydratkost, något som inte är möjligt om man vill tro Ingrid Larsson: ”Det är helt fel att säga att om man äter ketogen kost så förbättrar man sin typ 2-diabetes. Det är personer som har åsikter, som inte tar något medicinskt ansvar för vad de säger. De presenterar ju sin åsikt. Men vi som jobbar inom vården har ett medicinskt ansvar och måste ge korrekt fakta.”


Om det vore viktigt med korrekt fakta kanske det är värt att nämna att det uppkommit så mycket vetenskaplig evidens för att lågkolhydratkost fungerar som behandling vid diabetes typ två att både ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes) godkänt det som behandlingsmetod 2019.


Såhär säger ADA: ”Reducing overall carbohydrate intake for individuals with diabetes has demonstrated the most evidence for improving glycemia and may be applied in a variety of eating patterns that meet individual needs and preferences.”

Vad innebär medicinskt ansvar?

Och det här med att ta medicinskt ansvar. Man kan tycka att vården borde ta mer ansvar genom att uppdatera sig på senaste forskningen, men det verkar inte ingå i begreppet. Ingrid har dock rätt i att det är mycket åsikter online och det ska man ha klart för sig när man läser på internet. Det är därför jag försöker utbilda så mycket som möjligt kring hur saker och ting fungerar biokemiskt och fysiologiskt så att människor ska kunna göra informerade val utifrån en mer robust kunskapsbas. Sedan vet jag inte allting, nej absolut inte, men jag har läst ganska mycket biokemi på Chalmers (är civilingenjör), doktorerar inom medicin och föreläser på både Chalmers och GU. Därför försöker jag vara tydlig med när jag pratar om basic science och när jag pratar om mina egna åsikter. Dessutom uppmuntrar jag alltid mina läsare till att inte tro blint på mig utan göra egen research och framförallt skaffa sig egen erfarenhet.

Kolhydratreduktion är inte farligt!

Att ta bort kolhydrater i kosten är absolut inte farligt. Det finns inga essentiella kolhydrater för att alla vitaminer och mineraler vi behöver finns faktiskt i kött, fisk, ägg och inälvsmat. I lever hittar du till och med C-vitamin, även om behovet av just c-vitamin minskar väldigt mycket om man inte äter några kolhydrater.


Det problematiska med en sådan här artikel är att många människor blir snuvade på en bättre hälsa. Den ”fakta” som presenteras är dessutom direkt felaktig. Ni uppmuntrar människor att välja blodsockerhöjande och mer näringsfattig mat framför artegen föda fullproppad med näring. 52% av Sveriges befolkning är överviktiga, för att inte tala om ökningen av metabola sjukdomar. Den här ökningen beror knappast på att folk äter för mycket riktig mat, utan för att de desperat försöker kontrollera sig till att äta ”lagom” av moderna livsmedel rika på kolhydrater och vegetabiliska fetter.


Alla människor behöver inte äta ketogen diet, jag håller helt med om att det inte passar alla, men att två docenter är så otroligt ouppdaterade på sitt eget ämne är skrämmande!


Fakta kring ketogen kost

  • Är ett ofarligt metabolt tillstånd
  • Uppmuntrar intag av livsmedel rika på livsviktiga vitaminer och mineraler
  • Normaliserar blodsocker- och insulinnivåerna såväl som ”det onda” LDL-kolesterol, triglycerider och långtidssocker (HbA1c).
  • Underlättar viktminskning inte på grund av färre kalorier utan på grund av en mer fördelaktig hormonell miljö i kroppen
  • Har vetenskaplig evidens för behandling av typ 2 diabetes och epilepsi
  • Har funnits som behandlingsmetod för olika sjukdomar sedan 1917 då den första ketokokboken gavs ut.
  • Ökar ofta ”det goda” kolesterolet HDL som för tillbaka överflödigt kolesterol tillbaka till levern.

Referenser (ett axplock)

  • Meta-analysen med 15 studier (mättat fett) (2020)
  • Tel-Aviv studien om människan som hyper-karnivor (2021)
  • Långtidsstudie på ketogen kost för viktminskning (2004)
  • Annan bra långtidsstudie på ketogen kost från (2009)
  • Senaste randomiserade cross-over studien på ketogen kost och Alzheimer (2021)
  • ADAs uttalande om att kostbehandla T2D med lågkolhydratkost (2019)

Martina Johansson 
M.Sc Bioteknik och doktorand inom medicin inriktning inflammation och metabol hälsa som följt en ketogen kost sedan 2009.


Uppdatering: Det har framkommit att Ingrid Larsson är i gott sällskap av andra som inte vill att lågkolhydratkost ska få fäste, framförallt inte att det ska säljas mindre spannmål. Vad gör Larsson som en av de undertecknade i ett öppet brev från Brödinstitutet? Är hon med där för att vara snäll…? Pro bono…? Vad tror du?

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Forskning, Ketos & ketoner
forskning, ketogen kost, ketos, svar på tal
Similar posts
  • Vikten av olika livsstilsfaktorer �... — Inlägget innehåller reklam för min samarbetspartner Gutfeelinglabs (rabattkod, länkar & info hittas i separat, färgmarkerat avsnitt längst ned!) Som du märker går temat kring livsstilsfaktorer som en lång röd tråd genom de senaste inläggen, och inte bara “vad” utan kanske främst “hur” vi ska kunna genomföra de förändringar som krävs för resultaten vi längtar efter. [...]
  • Ogrundad hälsofakta | Del 2 — Mitt förra inlägg om “Ogrundad hälsofakta” var en uppmaning till att tänka mer rationellt kring kost, kropp och hälsa, och istället för att låta sig skrämmas eller bara svälja allt med hull och hår, reflektera lite mer kring mekanismerna! Även på diverse hälsoutbildningar presenteras ofta olika påståenden efter varandra, utan djupare förklaring. Det är mycket [...]
  • Omfattande gratis ketoguide! — Inlägget innehåller köplänkar till mina böcker! Hej vänner! ❤ Så roligt det är att blogga lite igen! Att kunna ta lite mer plats, och inte behöva begränsa mig till instagrams ynka 2000 tecken… här är det bannemej ingen som säger att jag använder för många ord! Så skönt! 😄 Hur som helst ramlar det fortfarande [...]
  • Tankar om Crohns sjukdom! — Tillägg: #1 Längst ned hittar du mina åsikter om AIP, GAPS & andra populära dieter! #2 Om hemorrojder #3 Crohns/Ulcerös kolit vs IBD vs IBS Jag ska inte prata för mycket om mig själv här, men anledningen till att jag känner att jag kan eller “får” skriva om den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är för [...]
  • Studie av en Biohacker — Inlägget innehåller en länk till min bok Handbok i Biohacking Hej vänner! Ledsen för att det varit så låg aktivitet här inne, forskningen har tagit all tid det senaste. Det är typ slutspurten så jag jobbar och jobbar. Tyvärr innebär det mycket anti-hacking (motsatsen till biohacking) med bristande återhämtning, rutiner och alldeles för lite mat [...]
Har du fastnat i varför-loopen?
Anti-aging och biologisk odödlighet

30 Comments

  1. Sonja Sonja
    16 May, 2021    

    Hej och tack för ditt arbete med bloggen!
    Du skriver ovan att behovet av vitamin C minskar när man inte äter kolhydrater. Jag gissar att det (delvis?) beror på ett högre upptag av vitaminer då man får i sig en mindre mängd fytinsyra i frånvaron av spannmål. Är det ett riktigt antagande? Finns det andra förklaringar?

    Reply
    • Martina Martina
      17 May, 2021    

      Check this out: http://orthomolecular.org/pics/glu_vs_c.gif ganska lika ellerhur? Det finns en biokemisk förklaring, men ska nog skriva ett inlägg om det!

      Reply
    • Martina Martina
      17 May, 2021    

      https://www.instagram.com/p/CO-KxOigpew/

      Reply
  2. Rolf Kristiansson Rolf Kristiansson
    15 May, 2021    

    Hej Martina
    Mor använde mjöl som klister när hon klistrade upp pappersbonader på köksväggen. När jag som 72 åring vid ett besök på läkarestationen fick veta att jag hade insulinresistens blev jag först bedrövad, inte åt jag dålig mat! Då sökte jag på nätet och förstod att boven var kolhydraterna och alla mellanmål som reklamen sa att jag behövde för att inte få blodsockerfall. 3 dagar efter läkarebesöket var det LCHF som gällde.Har fått en blodsockermätare av Landstinget i Sörmland. Bra!

    Reply
    • Martina Martina
      15 May, 2021    

      Härligt, hejja dig!

      Reply
  3. Sven Larsson Sven Larsson
    15 May, 2021    

    Tack för ditt bidrag till att sticka hål på alla dessa (högst troliga) lögner som enbart är styrda av pengar.
    Nog är det (högst troligt) att det är pengar inblandat när (välutbildade) docenter inom hälsa/näringslära skriver/säger lögner. För förda bakom ljuset är enl min åsikt inte lika trolig om än inte omöjligt.
    Du m fl är före i tiden. Frågan är hur lång tid det ska dröja innan den stora massan inser det? Jag gissar på 10 år, dvs 2031.

    Reply
    • Martina Martina
      15 May, 2021    

      Det är nog en bra gissning!

      Reply
  4. Elselill Elselill
    13 May, 2021    

    Go strong!💪

    Reply
  5. Andreas Andreas
    13 May, 2021    

    Bra skrivet! Framför allt underbart att du orkar ta fighten.
    Får man verkligen skriva vad som helst under sin titel utan att bli av med den och licenser? Var anmäler man förljugna köpta tanter?

    Reply
  6. Maija Maija
    13 May, 2021    

    Tack att du gör det rätta och orkar kämpa mot de vilse ledande 😊 för allas bästa.

    Reply
  7. Nisse Hult Nisse Hult
    12 May, 2021    

    Och huga huga om vilsna tanterna
    skulle höra om min OMAD plus KETO vardag sen
    snart 2,5 år i ett sträck varje dag.
    Hur farligt skulle de då bli på en skala
    1-100? 😃

    Reply
    • Mikael Tuneskog Mikael Tuneskog
      13 May, 2021    

      Du närmar dig döden hade de säkert sagt.

      Och vi vet att det är sant, om än i klart långsammare tempo än de tror.

      Reply
    • Andreas Andreas
      13 May, 2021    

      100 farligt för spannmålsindustrin…

      Reply
  8. Felicia Felicia
    12 May, 2021    

    Jaa! Tack! Du frågade på ig vad vi vill se mer av. Detta! Kritik mot påståenden om ketogen kost. Som t ex detta inlägg och “Maj-Lis Hellenius om mättat fett i Framgångspodden”. Lär mig mycket! Är väldigt tillfredsställande.

    Reply
  9. Emma Emma
    12 May, 2021    

    Jag var och tog prover för ett tag sen för att se om mitt järnvärde hade ökat då jag hade brist för något år sen pågrund av felaktig kost och graviditet. De passade även på att göra många andra test. Jag har ätit mejerifri lchf kost med undantag för riktigt smör. Mina värden var helt perfekta. Min läkare frågade vad jag åt för typ av kost och jag sa att jag äter lchf. Då sa han till mig att det är den bästa kosten. Det visade sig att läkaren också åt lchf och rekommenderar det till sina patienter. Tummen upp för det.

    Reply
    • Eugen Eugen
      12 May, 2021    

      Det en PK artikel ser man direkt. Bra gjort med att rätta till alla felaktigheter.

      Reply
    • Felicia Felicia
      12 May, 2021    

      Nice att få möta sådana läkare!

      Reply
  10. Petter Petter
    12 May, 2021    

    Tack Martina! Så härligt att du orkar ta debatten på ett seriöst och faktaspäckat sätt!

    Reply
  11. Rickard Rickard
    12 May, 2021    

    Bra skrivet!

    Jag ser att näringsfysiolog Ingrid Larsson jobbar för en lobbyorganisation som heter Swedish Nutrition Foundation (SNF) https://snf.ideon.se/.

    Reply
  12. Catarina Catarina
    12 May, 2021    

    Tack Martina, så bra skrivet. Ska bli väldigt intressant att se vad du får för svar (om du får något).

    Reply
  13. Celine Celine
    12 May, 2021    

    Tack Martina för detta som är så guld värt! Ketogen kost gör det möjligt för många med kroniska sjukdomar att leva ett normalt liv. För mig gäller det ett drastiskt minskande av sömnattacker som narkoleptiker. Keto fungerar BÄTTRE än centralstimulerande och narkotikaklassade läkemedel. Tack gode gud för keto!

    Jag fattar inte vilken sten de gömmer sig under, som docent inom näringslära eller fysiologi och inte vara uppdaterad inom detta. Det är en sak att inte hinna uppdatera sig som läkare, men då ska man åtminstone låta bli att uttala sig så barskt och skrämma folk från en av de mest effektfulla dieter som finns. Suck och stön.

    Reply
  14. Elisabeth Nagy Lundin Elisabeth Nagy Lundin
    12 May, 2021    

    Hej Martina
    Ännu ett inlägg där du säger verkligheten. Det bästa tycker jag är när du tar oss tillbaka till begynnelsen.. Där kött är vår naturliga föda. Där vi kanske åt bär eller frukt om det fanns. De flesta jag pratar med om hur viktigt kött av alla slag är motsäger detta och säger att vi måste få i oss kolhydrater från pasta, ris, potatis mm. De brukar titta på min medhavda lunch med kommentarer som -ska du inte äta något till köttet?! Jag äter ibland broccoli eller blomkål till. I skolan får de konstgjort ”kött” till lunch men lärarna äter kycklingfilé. Du borde göra din röst mer hörd. Föreläsa för ungdomar så de inte blir ännu mer manipulerade att tro ”gräs is the new black” Vi föräldrar hörs inte så bra i tonåringars öron men en förebild som dig skulle de lyssna på. Tack för det du gör och allt arbete och tid som du lägger ner på oss och våran hälsa.

    Reply
    • Martina Martina
      12 May, 2021    

      Working on it!

      Men just föreläsa för motvilliga vill jag inte göra, det tar bara energi för mig. De som är intresserade får lyssna och lära, de som inte är det slipper! 🙂

      Reply
  15. Annika Annika
    12 May, 2021    

    Power 💪

    Reply
  16. Mikael Tuneskog Mikael Tuneskog
    12 May, 2021    

    Underbart Martina 👍

    Skillnaden mellan dagens sjukvård och ”de övriga”, är att majoriteten av de inom skolmedicinen fortfarande arbetar efter det lilla de lilla de lärde sig i skolan, och att detta är det enda rätta. Detta är sedan helt orubbligt så länge inte de får påtvingade styrningar från Läkemedelsverket? Socialstyrelsen mm.

    Det jag ofta fascineras av är hur styrningar och behandlingar i andra länder, och varför det ofta skiljer sig ganska rejält.

    Och vad betyder ”vetenskap och beprövad erfarenhet” egentligen? Och när ska man nyttja den?

    Reply
  17. Alexandra Alexandra
    12 May, 2021    

    Tack för att du tog dig tid att kommentera detta! Det är skrämmande att man idag kan publicera en artikel med rent felaktiga påståenden på det sättet, men det är ju inget nytt under solen. Tyvärr tror jag att många blir avskräckta av keto efter att ha läst deras artikel. Skitbra att du använder din enorma kompetens för att reda ut alla felaktigheter! 🙏

    Reply
  18. Lena i Umeå Lena i Umeå
    12 May, 2021    

    Fantastiskt bra genomgång. Det som skiljer den här genomgången jämfört med den typ av argumentation som Wellness-medarbetarna står för är att den är saklig, bygger på aktuell forskning och fokuserar på sakfrågan. Wellness-medarbetarna slänger ur sig påståenden, och rena påhitt (t.ex. det om selen och B-vitamin). Det blir bara pinsamt, och visar på stor okunskap.

    Jag vet vems kunskap jag litar på alla dagar i veckan.

    Reply
  19. Erica Erica
    12 May, 2021    

    Heja Martina! Bra att ngn står upp mot dessa vilseledande människor. Bra m fakta🙏✨

    Reply
  20. Åsa Gyllenglimma Åsa Gyllenglimma
    12 May, 2021    

    Booyaa baby! 👊.
    Martina du är så grym. Jag älskar detta att du motbevisar dem på varje punkt med evidensbaserade fakta. Det gör min dag när jag har läst ett sådant inlägg. Tack för att du är så outtröttlig vetgirig. Beundrar detta hos dig.

    Reply
  21. Christina Christina
    12 May, 2021    

    Tack Martina för att du tog dig tid att påpeka felaktigheterna!
    Det är tragiskt att sajten Wellness ens får lov att publicera sina artiklar då i stort sett allt de skriver är liknande artiklar som den här – så kallade experter som uttalar sig som saker de inte är uppdaterade om. Att journalisterna dessutom är så dåliga på research och faktakoll är ännu mer skrämmande.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • IC on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoDet här är mycket intressant och värt att hålla ögonen på https://www.technology…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe yes den är man skyldig till! 😅✌
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKollade lite mer noga så här är två länkar till de nya gränsvärdena för bly och…
  • Moa on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Mitt bästa (eller snarare sämsta) självbedrägeri är att jag i stunden/perioden t…
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKadium och bly gäller väl alla organ men just lever från äldre djur äts ju helst…
  • Martina on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoCoolt! Men vet att Ravnskov inte är super-poppis inom "etablissemanget"... bra d…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe japp prestationsjunkies... en hopplös grupp stressknarkare som avskyr lugnt…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Ja det är väldigt bra poänger alltihop, det blir en enda soppa men det är ju så…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: