LCHF är en högfettkost med fokus på fettet för att komma in i ketos och keto är det amerikanska namnet som betyder exakt samma sak. Keto är LCHF – LCHF är keto och så är det med den saken.
3 VANLIGA misstag inom keto
1) Missförstå proteinmängderna
2) Stirra sig blind på kolhydraterna
3) För lite fett
“Men jag vill gå ned i vikt, jag kan inte äta så mycket fett” är det många som säger och missar hela poängen med kosthållningen. “Får jag bara äta 50g protein, det är ju knappt ett ägg!” “Jag skulle aldrig bli mätt på så lite” eller det klassiska “jag har ätit 0g kolhydrater i flera veckor nu och går inte ned i vikt, vad gör jag för fel?”
Känner du igen dig?
- Missförstånd kring proteinmängderna300g lagat kött är inte 300g protein. Proteinmängderna ligger på 12-25% i kött beroende på vad det är för kött, och om detta utgör dina 15-20E% protein där resten är fett blir du garanterat mätt.
- Kolhydraterna är inte grejenKolhydrater från broccoli, spenat eller blomkål räknar jag inte ens. Det är mest fibrer. Likaså räknar jag knappt deras proteininnehåll eftersom det har så låg biotillgänglighet. I den mån jag använder grönsaker är det som fettbärare. Om du behöver räkna/begränsa kolhydraterna håller du på med fel livsmedel såsom bönor, sötpotatis eller rotfrukter. Skippa allt sånt helt istället.
- Fettet är ditt bränsleNånstans ska kalorierna komma ifrån, annars blir det inte keto utan svält. När du begränsar fettet blir du hungrig och kommer till punkten då suget blir övermäktigt. Genom att ge kroppen ett stabilt energiflöde från fett kan den bränna fett i lugn och ro, hormonell viktminskning är grejen. Inte massa kortisolig katabol bantning som bara ger ökad åldrande. Sikta på 200g fett om dagen och runt 80E%.
Varje gram fett innehåller 9kcal, varje gram protein och kolhydrat innehåller 4kcal. Multiplicera antalet gram fett med 9 och dela med hela antalet kalorier, så får du E% fett. För att veta andelen fett i ett livsmedel behöver du använda en livsmedelstabell, till exempel fatsecrets eller kostbevakningen.
Mer läsning
När ketos blir enkelt och fettet smälter bort
Din kropp skriker efter fett
Kostkoll gör världens skillnad
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Martina, imorgon har jag följt dig och din bok “Ketoguiden” i en vecka. Den har funnits i min ägo sedan den kom ut, men jag är ett hopplöst sockermonster. I alla fall, nu har jag “vågat” äta fett – det har tagit emot som f** innan för det har känts fel – och vågen visar redan minus 1 kg. Jag vet att man inte ska fokusera för mycket på vikten utan äta hälsosamt eftersom det är ur ett långsiktigt perspektiv man ska se det och bla bla bla, men jag blir ändå himla glad när vågen visar sig på det humöret. Det finns mycket fluff som ska behöver bort för att jag inte ska se ut som en Anders Zorn-tavla. Jag har väntat på de här jobbiga dagarna som brukar komma när jag bestämmer mig för att strypa sockret; huvudvärk och ett fasansfullt humör: I N G E N T I N G känns roligt utan mitt godis, men jag har inte haft en enda så’n dag! Ingen huvudvärk, inget sug, inga vansinnesutbrott, bara lite mer törstig än vanligt. Äter gröt på mandelmjöl (istället för kokosmjöl) och står mig vansinnigt länge på den. När kissar man lila på ketostickan tro? Skulle det kunna ske snart? *längtar*. Varför är jag inte godissugen? 🙂
Du är inte godissugen för att du inte triggar det med massa sött 🙂 Ät mer fett så kommer du in i ketos snabbare, sikta på 200g om dagen och se till att ALLA mål är 80E% minimum. Kram!
❤️tack för kramen! Du får en i retur ?
200g fett är ju asmycket?Lägger in i kostbevakningen men 80% varje måltid.
Tack för att du alltid svarar och tack för ditt fantastiska jobb du lägger ner på bloggen.
Skulle stå ”men 80% varje måltid???”
Hur lyckas man med det?
Ptja en portion ägg och bacon = 80E% fett, en avokado = 85E% fett 🙂 Det är bara att börja räkna…
Ja 200g är asmycket, det är bara att köra på! Good luck 🙂
Tack! Jag kör på 🙂
Alltså så många reaktioner jag mött denna första veckan jag ätit efter Ketoguiden. Hämtade min “Fettfrälst” och läste igenom kap. 8 igen för jag tänkte att jag skulle vara lite beredd på hur kollegor och vänner ska bete sig när jag tackar nej till det som förgiftar mig (socker).
Kap 8 heter “Kolhydrater och fikarumsdiskussioner” och är så otroligt mitt i prick, men folk ger ju sig för f-n inte. “Du måste äta kolhydrater”, “Var tror du att du ska få din energi ifrån”, “Det här kommer du aldrig att klara”, “Det håller inte i längden med så mycket fett, har du hört talas om kolesterol”. När jag svarar för jag kan typ citera dig Martina 😉 så får man till svar: “Nej, nej … det där är helt fel”! Alltså, att det kunde väcka så mycket reaktioner trodde jag aldrig. Men den jag-väger-60-kg-för-mycket överviktiga kollegan får inte en enda kommentar när hon tar bulle nr två, eller tre … Märkligt!
Haha va roligt att du har fettfrälst! 😀
Jajemen, I am a devoted fan så jag har dina böcker. Jag har verkligen försökt, men det har slutat med misslyckande efter misslyckande för att jag har I N T E fått i mig den fettmängden för det har känts (och gör fortfarande) så fel på nåt vis.
“Fettfrälst” är ju slutsåld överallt, så den är en liten guldklimp 😉
Kul, jag blir superglad!
Himla intressant med keto! Jag har varit i mer eller mindre ketos i ett år nu och mår absolut bäst på den dieten. Jag äter en del grönsaker, ibland någon stärkelserik rotfrukt men jag håller mig i ketos ändå. När jag någon gång äter mycket kolhydrater (som när man åker o hälsar på släkten tex) mår jag inte lika bra och jag känner mer hur den typen av mat är “bukfylla” som inte ger näring på samma sätt som ketomat. Man blir “fylld” men inte nöjd. Stor skillnad! Sen tar det bara några dagar på min vanlig diet igen för att komma tillbaka i ketos.
Tack för all bra inspo du delar!
Tack för en sammanställning av fakta som tom jag fattar ??
Hej! Har hållit på med strikt ketogen kost i ca en månad nu och har märkt att håret blir mycket snabbare fettigt samt att jag fått några “djupa och inflammerade” finnar i både ansiktet samt på rygg, som jag inte haft tidigare! Vad kan det bero på? Är det eventuellt bara något tillfälligt som kan uppkomma förrän kroppen hittat balansen med ketogen kost?
Ja du… alla pratar om olika saker när de säger “ketogen kost”, jag vet inte vad du äter för något 🙂
I stora drag smör, ghee, kokosolja, olivolja, avokado, oliver, ägg, lax, rött kött (bacon ibland), grädde i kaffe och ovanjordgrönsaker. Blodsocker mellan 3-4 mmol/l och urinketoner oftast runt 4 mmol/l så tror ketosen borde vara ok.. Det jag mest tänkte på var ifall det är vanligt att en högfett diet även ökar talgproduktionen? Känns logiskt att ett ökat fettintag skulle kunna bidra med att avsöndringen av fett via huden också ökar, men verkar ändå inte vara något vanligt problem för de som går på en högfett diet.
Ah, jag tror det kan vara lite ketorash annars! Det brukar ge sig efter ett tag.
Jag är född 1971 och alltså uppvuxen med lightprodukter och jag har så svårt för att tänka att fettet är bra för mig. Jag är liksom fettskrämd hela jag. Tyvärr är jag också som Anna överst i tråden antyder rädd för det “tråkiga” med den nyttiga maten. Hoppas det går över! Såg The Magic Pill på Netflix och blev förfärad över vad jag själv håller på med (gluten, mejerier, socker). Jag älskar din blogg Martina! Hänger här hur ofta som helst och är så imponerad av allt du kan och allt du delar med dig av. <3
Well… att livsmedelstekniskt pressa in vatten i allting, det blir ju bara att betala dyrt för vatten (lightprodukter alltså) medan fett är väldigt naturligt att äta. Titta på urinvånare 🙂
Hej Martina! Jag hade en tuff graviditet förra gången och planerar nu ett till barn. En stor ändring jag kommer göra är att äta Lchf men kan inte du skriva ett inlägg med tips på kosttillskott, bra träning, eller hur man optimerar kroppen och hormoner för att göra allt lättare?
Undviker inlägg kring barn och graviditet eftersom jag inte är intresserad av det.
en fråga ang ångest mm.
Läst tidigare att du lidit av detta.
Känner du stor skillnad när du äter ketogenkost vs ”vanligt kost”? Kan/kunde du få mer ångest I övergångsfasen?
Ätit antidep många år och ätit ketogenkost i ca 3 veckor nu upplever extremt mkt ångest senaste dagarna då jag blivit mer noggrann.
Noga på vilket sätt?
Dvs Max 20g kolhydrater/dag
Jaha du är en såndär kolhydratsräknare 😉 Strunta i det, ät 200g fett per dag så ska du se att ångesten minskar. Mät och väg och håll koll med någon app så att du kommer upp i minst 80E% fett och 200g fett. Vad kolhydraterna är spelar inte så stor roll.
Tack!
Vilka appar är tillförlitliga? Kan typ inget om appar… Måste vara en gratis app!!?
Bra att du påminner om detta. Kan verka elementärt om man följt dig ett tag men går jag till mig själv så kan jag komma på mig med att lägga för stort fokus på karbsen.
Brukar inte kontrollera fördelningen fett/protein/kh, men blev nyfiken och la in mina måltider en typisk vardag. Var mycket intressant eftersom jag tidigare reagerat på att jag inte gått ur ketos, eller möjligen väldigt kort tid, om jag t ex ätit lite frukt (älskar torkade aprikoser) men det syns tydligt i kostbevakningen att jag faktiskt kan slarva lite ibland utan att det spelar någon större roll eftersom jag äter så mycket fett! En dag då jag äter både nötter och några aprikoser får jag ändå i mig 80% fett. Dock skulle jag behöva öka mina proteinmängder inser jag… Brukar bli mest fett till frukost.
En kul grej: la in 2 dl ruccola i kostbevakningen och fick uträknat 0% fett, 0% protein, 0% kolhydrater, haha ?
NAJS! Samma här – fettet är nummer ett hela tiden så kan äta choklad och sånt om jag skulle vilja. Det göms i fettet ändå.
Är det verkligen 200g fett per person dagligen utan hänsyn till aktuell vikt?
yes 🙂
Jag har lite svårt att få ihop det här med svält och fasta. Borde inte fasta vara åldrande då när man inte äter och försätter kroppen i svält? Jag har en kropp som verkar tåla fasta väldigt bra dvs mitt blodsocker ligger lågt och stabilt. Jag använder det därför delvis som viktminskningsmetod. Kör 24h-48h typ jämt nu. Blodketonerna ligger ju såklart väldigt högt (mellan 5-7). Jag känner ändå att jag pallar träna och sug efter kolhydrater är borta trots sockerberoende. Mitt ända problem egentligen är att mina armar sticker och domnar bort lite efter ca 10 min löpning. Funderar på om det är elektrolyter eller att kroppen går på proteinerna istället för fettet.
Både svält och fasta är anti-aging, men kan bli slitigt om man “svälter” fel, tex med massa noradrenaliniga grejer under fastan (kaffe, cardio osv) annars triggar lite stress autofagi.
Jag är nu en vecka in i ett försök med ketogen kost, före det liberal lchf. Helt utan alkohol sedan 90 dagar, dricker endast koffeinfritt kaffe (bulletproof), följer recepten i din senaste bok. Problemet är att jag har fått en svampinfektion som inget biter på, den började redan under perioden med liberal lchf. När googlar saken ser jag att många skriver att candida kan leva på ketoner?! Stämmer detta? Hittar ingen forskning som stöder detta
Nä kan den inte. Var är svampen? Underlivet? Dränk in en tampong i kokosolja och ha inne ett par timmar per dag 🙂
I en Funktionsmedicinsk Tidskrift finns referenser med koppling till din fråga
Finns ett svampdödande patenterat ämne som heter Ketoconazol. Har ingen aning om vad den består av (välbevarad hemlis inom läkemedelsföretaget såklart) men lustigt valt namn ifall svamp skulle älska ketoner…
Många varningar på användande av Ketoconazol
Ketoconazole is a synthetic imidazole.
Ja själv tycker jag det är bättre med t ex kokosolja, kolloidalt silver eller oregano-olja. Använder aldrig smörjan på apoteket om jag skulle få någon sorts infektion ?
Ett annat misstag är att hålla på med att ketofiera allt sånt du INTE ska äta. Amerikanerna är nog värst, det är “keto pizza”, “keto bagel”, “keto smoothie bowl” och så vidare och så vidare. Vad är det, blir människor helt deprimerade vid tanken på att äta den riktiga tråkiga maten? Jag fattar ju att det är så bloggare och liknande personer säljer en diet riktigt bra, men då uteblir ju också resultaten för människor som köper konceptet. Sorry. Heder till dig för att du inte sysslar med sånt!
Jag har älskat att äta rå färs ända sedan jag var liten men har alltid fått höra att man kan bli sjuk av att göra det. Har sett att du äter rå lever bland annat, vågar du även äta färs? Bör jag bra orolig eller kan jag mumsa på? ?
Jag är inte orolig, äter gärna rå köttfärs men var och en får väl avgöra om det är värt den eventuella risken. Det verkar mer safe att äta rått kött än att äta råa grönsaker iaf, mer bakterier på grönsakerna.
Pratar vi om det “vanliga” nötfärsen på Coop och Ica? Vad tror du om att käka Coops naturbeteskött rått?
Går säkert bra 🙂
Finns det några nackdelar att ha smör som den primära fettkällan?
Bara att det kan bli lite väl mycket smör, annars inte.
Bra skrivet Martina,??
Kort och konsist.
Jag länkade till mitt blogginlägg med verktyget för att beräkna hur mycket fett som behövs till viss mängd protein och kolhydrater per dygn.
Hittar inte länk?
https://www.sunsoft.se/