Nu har jag fullföljt experimentet som startade för 2 veckor sedan (läs inlägg 1 här) och gick ut på att följa ett väldigt strikt protokoll (PKD – Paleolithic Ketogenic Diet) från Paleo Medicina i Ungern. Det ska vara en av de mest läkande dieterna som finns och de har en ganska imponerande lista på 10.000 patienter som de botat från allsköns sjukdomar de senaste åren. Eftersom jag är van att leva ketogent sedan lång tid tillbaka trodde jag inte att jag skulle uppleva något särskilt. Smooth sailing helt enkelt. Det var dock allt annat än smooth, förvånande nog, och det visade sig att jag inte var alls så fettadapterad som jag trodde!
Paleo Medicinas riktlinjer för ketogen kost
60g protein
Minst 120g fett
Ca 450g lagad mat per dag
Inget kaffe, té eller kryddor
Inga mejerier
Inga kosttillskott
Kött och fett från fyrfotadjur
400g gräsbeteslever/vecka
200g märg/vecka
Lärdomar från 2v strikt carnivore
Låg fettadaptering?
Läs mitt inlägg om “power zones” här. Jag vet inte om det var för att proteingränsen var så låg (60g) eller för att jag inte kunde använda smör och grädde som är ganska frekventa livsmedel i min matlagning, men det blev för lite “energi” för mig. Trots massor med fett! Det var som att energin inte kunde användas ordentligt, vilket jag tolkar som att min fettadaptering är lägre än jag trodde. Detta kan jag dock öva på och kommer att öva på.
CGM med den lilla “nålen” som mäter bs i interstitian
Elektrolyter spelar roll
Rubbade elektrolyter kan verkligen påverka en negativt. Efter att ha upplevt kaliumbrist förstår jag att det kan göra världens skillnad med tillsatta elektrolyter. Här är mitt eget recept på “resorb” som funkar väldigt bra. Dock så anpassar sig kroppen själv efter ett tag men det kan vara skönt med lite stöttning i början. Salt (bergssalt) är också något som kan underlätta mycket, även vid fasta.
Sömnen är A och O!
Min förbränning gick upp väldigt mycket (tror jag) för jag fick en väldigt kraftig viktminskning som var svår att få stopp på trots ökande kalorier. Det stressade mig och gjorde att jag kände mig kortisolig med förhöjd puls. De första dagarna på PKD hade jag en vilopuls på 78-80 och sover jag inte bra så funkar inget bra. Det hade varit värt att bryta bara för att fixa sömnen, men man är ju envis! Nu är pulsen tillbaka på låga 50 och jag känner mig som en ny människa. Framöver kommer jag prioritera sömn och återhämtning framför att vara i ketos, hormonerna (som frisätts nattetid) framför allt, för det är en viktig komponent i min anti aging plan.
Följa mina egna råd
Ann-Ida påminde mig om att ta hela min hälsa i beaktning och stega in lite försiktigt i kosten. Hon har helt rätt. Jag har haft ett väldigt jobbigt år där jag nu under våren var i världens kris och slutade träna och allting. Jag trodde inte att fettadapteringsförmågan kunde sänkas men det kan den tydligen. “Use it or lose it” verkar gälla även här, så jag ökar proteinet igen och ser om jag kan hitta en bra balans för att bygga och underhålla muskler och vara i djup ketos samtidigt.
Förändringar som består
Den ökade mängden märgben och gräsbeteslever består, liksom rikligt med benbuljong och orenderad råtalg. Detta kommer jag helt klart att fortsätta med! Jag ska även försöka dra ned på mejerierna lite och lägga till lite fler råa måltider varje vecka. Dock inför jag grönsaker igen (broccoli, blomkål, svamp, kålväxter osv) som variation och fettbärare. Dessa är också godkända enligt Paleo Medicina. Kaffet kommer tillbaka också (1 kopp före morgonmeditationen) för att jag gillar den rutinen och tycker inte att 100mg koffein stör så mycket. That’s it! Det var ett väldigt intressant experiment som gav mig nya insikter kring vad just min kropp behöver och hur statusen är just nu.
Hej Martina!
Hoppas du fortfarande kan kommentera detta inlägget…
Gick tillbaka och tittade lite…
Jag planerar inom kort att prova PKD och från att ha varit van att äta jättegod hemmagjord ugnsbakad KETO-leverpastej med massor av kryddor, samt ägg, gjorde jag Ann-Idas PKD-variant och höll på att spy när jag smakade den, så är rädd att jag typ får svälja ner varje tugga med vatten…
Hur som helst… En fråga: Om nu Paleo Medicina tillåter broccoli, blomkål osv… Hur kommer det sig att ni inte åt det i ert experiment? Jag tänker att det är lättare att få i sig all talg då…om man kan gömma det i moset….
Har förberett en mängd köttfärsbiffar och gömt både talg och märg i dem, men tror man ändå måste lägga till vid sidan om eftersom en del fett försvinner vid tillagningen…
Jag är tyvärr inte som du som kan sitta knapra rå talg. Då får jag kväljningar….
/Anna
Paleo Medicina tillåter även honung och sötpotatis för den som är helt metabolt frisk, vi testade deras mest strikta variant som de kör med sina klienter.
Ok, så det beror på friskhetsgrad…
Ja, om det är den som hjälpt så många klienter, så förstår jag att den är mest intressant.
Måste bara tjata om n sak som jag fortfarande inte förstår: utan mejerier kommer jag inte upp i 200 g fett. Ja, äter talg men det blir ju stora mängder om det ska “ersätta” mejerier. Äter så fett kött jag kan, men det blir inte i närheten. Idag blev det inte ens det dubbla av proteinet. Please help
Beskriv en vanlig matdag 🙂
Idag blev det köttfärs m talg, senare ägg m talg. Blev 58 g protein och 106 g fett. När jag åt grädde lagade jag sås också och kom då upp i ca 200g.
58g protein och 106g fett är ju close call. Köttfärsen och äggen innehåller ju i sig själv fett!
Jo, men det är 58 resp 106 med köttfärs och ägg inräknat allaredan. Jag vill ha högre mängd fett iom att jag mår bättre då. Kommer inte upp i mängd. Det är det jag efterlyser. Du skriver att du får till mycket mer, också på lite protein. Jag förstår inte hur
Jag hade i så fall lagt till mer talg, ister, fler äggulor, övervägt att lägga till ghee, märgben osv.
Allt från ett slakteri är och ska vara spårbart så ställ frågan till butiken
Jag köpte precis talg för första gången förra veckan. 5kg för 100kr på Meny här i Norge, så var extremt billigt. Jag bad dem dela upp den i 1kg bitar till mig, och så tog jag en av dem, värmde upp på låg temperatur i typ 6 timmar, sen silade bort de delar som var kvar. Det som är kvar ser ut som vitt smör, men smakar och konsistensen är lite skum. Det verkar då gå väldigt fint att steka i det här och det var det som jag ville börja göra.
Det som du äter nu är det här, fast utan att tillaga det? Bara knaprar lite på talgen som den är? Det som jag köpt ser ju inte precis aptitligt ut, men det kanske är en vanesak 🙂
Japp talgen ätes exakt som den är 🙂
Men den måste väl förbehandlas och renas när den först är köpt, så som Stefan beskrev m koking och siling?
Nej det gör inte jag, om jag inte har den i grytor. Annars äts den som den är.
Trodde att det måste värmebehandlas pga bakterietillväxt
Det är det fina med fett. Vad ska bakterierna växa av?
Tänkte mest på köttbitar, senor etc som inte är bortränsat. Kanske det inte växer där heller? ?
Nix!
Hej Staffan. Köper du gräsbetarprodukter i Norge? Var isf? 🙂
Nu köpte jag genom Meny. Jag frågade dem i kött-/fiskdisken om det fanns och då kunde jag beställa. Det går också bra att beställa blod, kycklingfötter, och andra ovanliga saker. Jag vet inte var exakt allt kommer ifrån dock.
Jag har sett att det ibland finns eko-kött på REKO-ringar, sånna här platser där lokalproducenter säljer direkt till konsumenter. Jag är med i en grupp på Facebook för Drammen, men de finns lite överallt i Norge. Jag tror det här är en bra karta över det:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1xvx6CIa6i406wG7z2u01wupMVp3avF7J&ll=64.49448399808932%2C17.54644090000003&z=5
Tack Staffan. Ska se på det. Har själv kollat på meny och de säger att de kan ta in lite av varje, men då är det aldrig gräsbetarprodukter. Det har de inte tillgång till säger de.
Hej!
Har du några generella tips på hur/vart jag kan få tag på prisvärt gräsbetat kött (Stockholmsområdet)? Online eller butik spelar ingen roll. Hur brukar du gå till väga?
Vad tycker du om Haghultskossorna? https://hagshultskossorna.se
Mvh
Gabriel
Det kan jag inte svara på tyvärr.
Hej!
Har du några generella tips på hur/vart jag kan få tag på prisvärt gräsbetat kött (Stockholmsområdet)? Online eller i butik spelar ingen roll. Hur brukar du gå tillväga?
Precis som du köper jag gärna inälvsmat också.
Vad tycker du om Haghultskossorna? https://hagshultskossorna.se
Med vänlig hälsning,
Gabriel
Jag förstår inte hur man endast ska få i sig max 60 g protein/dag? Köttbitarna blir ju pyttesmå och inte alls tillfredsställande ?
Nä det blir faktiskt ganska mycket mat energimässigt, jag la mig på >3000kcal per dag.
Hur mkt talg äter du om dagen?
20-30g kanske
Men var får du allt fett från då när du drar ner på mejerierna?
Från kött, ägg och märg.
Vad menar du med ” brocoli (etc…) som fettförbrännare”?
Det har jag inte skrivit, läs igen.
ah, fettbärare..
Vad för måltider är säkert att äta rått? du skriver att du ska införa fler råa måltider varje vecka.
Vanlig nötfärs och talg.
Måste lever vara gräsbetad? Om man inte får tag i detta, är det skadligt med industrilever? Dumt att ta överhuvudtaget då?
Det vet jag inte 🙂
Vad är industrilever? Köper du svenskt kött så är det från djur som betar gräs, åtminstone under sommarhalvåret. Under vintern äter korna i huvudsak konserverat gräs, eftersom tillgången på färskt gräs är begränsad.
Svenskt kött är bra grejer 🙂
Och naturbetesdjuren får ingen soja i grovfodret för det är inte tillåtet i uppfödningen.
Min grannes kor går ute hela året
Det är därför jag undrar om industrilever är ok, när man inte har tillgång till gräsbetarlever.
De äter väl först och främst kraftfoder. Dvs industrikött. Djur som inte fått äta naturlig föda och inte varit mkt ute.
märgben, hur hittar man detta? och benbuljong och orenderad råtalg?
Märgben finns på coop och stora Ica-butiker. Talg också, kolla efter gröna gårdar. Du kan också beställa direkt från Gröna Gårdars hemsida. Benbuljong kokar du av ben.
Äter du den orenderad råtalgen som den är? Hur smakar det och vad har det för konstisens?
Den smakar ingenting direkt 🙂
Tror du kroppen behöver mer protein än 60 g för att inte bryta ner musklerna?
Näe det tror jag inte, inte om man inte har väldigt mycket muskler eller verkligen försöker BYGGA. Jag tycker att jag behöver mer för att jag vill öka typ 10kg i muskelmassa och ultraketo är inte den bästa anabola kosten, mest för läkning.
När jag får o mig för lite kött blir jag illamående, yr och svag, löser sig snabbt med tex några skivor rostbiff.
Inbillning anser vego-vännerna 🙂
Superintressant, upplever också förhöjd puls på carnivore (med extra fett tillagt) och har inte riktigt fattat hur jag ska ändra på detta. Men kan det vara att minska på fettet och kanske lägga till mer grönsaker eller ska man äta lite mer kolhydrater?
Mer carbs och stega in försiktigt.
450 g lagad mat/dag förstod jag, men det andra i faktarutan 120g/fett och 60g/protein är det per mål eller per dag totalt?
60g protein och minimum 120g fett är per dag vilket blir 450g mat ungefär.
Hur gick det för de andra som var med i experimentet?
Det kommer en update på det alldeles strax!
Intressant o skönt att läsa prio balans och sömn framför djup ketos. Tror jag själv fastnat lite f mkt i ketonjakt o fobi kring att äta ngt annat än bara kött av rädsla f att inte optimera tarm- och hormonläkning. 60 g protein pet dag är åt skogen f lite f min kropp känns det som, vilket gett oro. F äta mer har känts fel f inte följa pkd regler men äta max 60 g har också känts fel f inte nöjd räckt och att ösa på mer fett har gett klsrt otrevliga resultat fr tarm… så svårt hitta vad som är ‘rätt ‘ men dina inlägg ger god skjuts på vägen. Tack.
Nyfiken på vilka nivåer du tänker dig lägga dina macros och om du har ngt målintervall f bs o ketonhalt framöver?
Ps Swish swish cash cash ??
Hm… ja jag tänker nog lägga mig på 20g carbs (grönsaker) 200g fett och runt 80g protein något sånt. Får se vad det kan ge 🙂
Martina, det här med att känna sig “kortisolig”: i ett annat inlägg här på din blogg skriver du om kortisol “Kortisolet är som högst på morgonen naturligt, och genom att träna på fastande mage på morgonen (morning cardio) etc. spär man på kortisolet vilket är väldigt nedbrytande för kroppen” medan deltagarna i 16 Weeks of Hell ska ut på en timmes morgon-PW för att de har fått lära sig av coachen att de bränner massor av kortisol när de startar dagen (fastande) med den här snabba promenaden. Om jag vill viktminska, vilket ska jag förhålla mig till då? “Kortisolig” vill man ju inte känna sig 🙂
Om du vill viktminska så är ju morning cardio the golden standard just för att det är så sjukt kortisoligt och nedbrytande (katabolt). Viktminskning är en katabol process.
Tack för svar <3
Är det även ett vettigt sätt att viktminska eller skadar det kroppen för mycket?
Promenader är inte direkt skadligt, om du håller på med fitness så är prom ett måste,
Tack för svar! Menar inte att promenader skulle vara skadligt i sig, utan att det blir så kortisoligt och om det är ett sämre sätt att viktminska? Tänker att det finns många sätt att viktminska men alla sätt kanske inte är hälsosamma för kroppen i längden.
Viktminskning är en katabol process så nästan alla metoder för att gå ned i vikt kommer innebära nån form av stress, precis som att man utsätter kroppen för en viss stress när man bygger muskler för att man måste ta sönder musklerna och skapa inflammation för att kroppen ska fatta att det behövs mer muskler. Morning cardio är ganska lindrigt, kan komma på många värre sätt att banta på som kaffesvält tex (ersätta måltider med kaffe) 🙂