I samarbete med Nordic Kings
Det här inlägget är i samarbete med Nordic Kings som frystorkar inälvor och organ för er som inte tycker om smaken. Jag är stor förespråkare av inälvsmat av flera anledningar, men mest för att det är det mest näringsrika man kan äta. I texten finner du mer information om vilka inävor du ska äta, vad du behöver eller inte behöver oroa dig för samt vilka vitaminer och mineraler du hittar var.
Jag vet att inälvor tyvärr anses både äckligt och smutsigt, men det är inte sant utan har otroligt många fördelar för den som försöker optimera sin hälsa. Jag ska förklara varför!
Äta kroppens reningsorgan?
En kommentar jag ofta får när jag visar min hemgjorda leverpastej är om det verkligen är en bra idé att äta kroppens reningsorgan. Det är dock inte så olämpligt som det låter eftersom gifterna åker ut ur kroppen genom urin och lymfa, och alltså inte “fastnar” i levern eller njurarna. Levern är helt ren och innehåller alla fettlösliga vitaminer; A, D, E och K samt alla B-vitaminer. Speciellt höga nivåer av B12 och A-vitamin. Det är inte giftigt att äta mycket A-vitamin från naturliga källor, tvärtom är det väldigt anti-aging. Om du ska lära dig att äta ett organ rekommenderar jag verkligen lever, naturens egen superfood!
Njurarna är också rena, näringstäta organ som innehåller alla B-vitaminer, A-vitamin och till och med beta-karoten. Ur ett evolutionärt perspektiv är det rimligt att anta att människan åt inälvorna på djuret först och köttet sen. Tittar man på ursprungsbefolkningar är det nämligen så de gör, samt sparar lever och hjärta till sjuka och gravida som behöver extra näring. Biotillgängligheten av organnäring är överlägsen syntetiska tillskott eftersom de består av sina naturliga molekyler. Det behövs alltså mycket mindre av B12 om det kommer från lever jämfört med ett kemiskt framställt pulver.
Näringsblockerande mat
Om någon försökt få i mig lever eller hjärta när jag började med lågkolhydratkost för 10 år sedan hade jag totalvägrat. Jag hade som de flesta andra en stark dragning till “icke-mat” i form av nötter, fröer och ersättningsprodukter utan en tanke på att de dränerar kroppen på näring snarare än tvärtom. Förvisso mår man oftast väldigt bra av att stabilisera blodsockret genom att dra ned på kolhydraterna, men vad många inte tänker på är att många populära low carb alternativ (som fröknäcke och nötsmör) innehåller antinutrienter som binder upp näringsämnen i mag- och tarmkanalen och för ut dem ur kroppen.
Äter du hummus (fytinsyra) tillsammans med ostron (zink) så blir det reella zinkupptaget noll. Är kosten väldigt rik på saponiner, lektiner och fytater (ärtor, bönor, linser, nötter och fröer) kan man till och med gå back näringsmässigt eftersom dessa antinutrienter är så bra på att binda upp mineraler.
Det är viktigt att tänka på att vad som står på ett livsmedels näringsdeklaration är inte verkligheten, vad som händer i kroppen i de biokemiska processerna är vad som räknas! Givetvis kan vegetabiliska produkter innehålla en del bra näring ändå, jag äter grönsaker ganska ofta men kompenserar för det och har ett helt annat näringstänk nu än för några år sedan. Inälvorna har en väldigt viktig roll i min kost.
Hur får man i sig inälvor?
Så kommer vi till problem nummer två efter att man tagit sig över tröskeln till att acceptera inälvor som en del i vår naturliga, artegna föda… hur sjutton får man i sig dem? När carnivore-kosten började trenda för 2-3 år sedan var det många som trevande försökte få i sig inälvor och hittade till köttdiskarnas förbisedda hörna av kycklinghjärtan och ungnötslever. Vissa upptäckte även att ICA säljer spänner med blod, vem kunde ana? Efter lite trixande kom jag på att det här blodet passar utmärkt i grytor och är ett ypperligt sätt att få i sig järn, B12 och coQ10!
Kapslar med frystorkade inälvor från Nordic Kings
Det är dock många som fortfarande har svårt att få i sig den här typen av mat, men framförallt är det svårt att få tag på den! Vi som bor i storstäder har kanske lite lättare, men det är inte lätt. Nordic Kings är ett svenskt företag som frystorkar organen från gräsbetande svenska KRAV-certifierade kor, uppvuxna på 100% gräs och örter och 0% spannmål. Företaget har vuxit fram till följd av att efterfrågan på organ ökat i kombination med att många har svårt att få i sig dem genom maten. Tänk att det slängs otroligt mycket högkvalitativa, näringsrika inälvor bara för att så många inte förstår hur gynnsamt det är att få i sig dem! Vi hade kunnat konsumera mycket, mycket mindre djur om vi ätit mer fett, blod och inälvor som vi är designade för att göra. Därför tycker jag att Nordic Kings är ett så fint initiativ som tar tillvara på dessa delar och gör något som fler kan använda sig av. Det gjorde att jag glatt tackade ja till att bli ambassadör för det här företaget.
Fördelar av inälvsmat
Det bästa är att få in lever, hjärta och märg/hjärna i kosten varje vecka, eftersom du då kommer ännu närmare ursprunglig föda och slipper komplettera med kosttillskott! Anledningen till att vi “behöver” så mycket tillskott som vi gör idag är ju dels för att våra jordar är ganska utarmade men också för att vi inte längre äter hela djuret. Muskelkött innehåller mest protein och fett och mindre andel näringsämnen jämfört med organen.
Jag trodde inte att jag hade mer att hämta hälsomässigt när jag började äta inälvor. Jag hade varit keto i flera år, bra värden allt under kontroll men att börja med blod, lever, hjärta och märg kändes det som att något bara klickade i kroppen. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det men innan har jag kunnat känna sug efter choklad, sött och varit mer benägen att äta förbi min mättnad. Den tendensen upphörde när jag började laga mat med blod och få i mig lever varje vecka. Känslan är att kroppen är mer nöjd, och då har jag ändå ätit en hel del kosttillskott genom åren och aldrig fått just den effekten. Mina vanliga kosttillskott (zink, magnesium) har också blivit allt mer sporadiska sedan jag började med inälvor, för att det inte känns som att de behövs i lika stor utsträckning.
Om du funderat på att börja äta mer inälvsmat men inte riktigt kommer till skott på grund av otrevlig smak och konsistens kan jag varmt rekommendera Nordic Kings produkter. Det finns inget lättare sätt att få i sig biokompatibla vitaminer!
Just nu för alla mina läsare 15% i rabatt på alla produkter. Klicka HÄR för att komma till Nordic Kings. Ange Martina15 vid checkout för att ta del av rabatten!
Hej Martina,
Jag har en undran kring inälvsmat såsom lever, njure, och hjärta: Kan man äta för mycket av dessa? Pga. deras höga näringsinnehåll, skulle man kunna alternera att endast äta olika organ?
Hej!
Jag har just börjat äta kapslarna (toppen när man som jag har svårt för lever) men undrar om jag ska ta dem varje dag?
Det behöver du inte, men du kan göra det om du vill 🙂
Jag älskar lever men hur ska man tänka om det här med kadmium och bly i lever egentligen. Ska man äta lever mer sällan?
Hur höga är halterna? Är det kadium och bly i gräsbeteslever?
Kadium och bly gäller väl alla organ men just lever från äldre djur äts ju helst inte och det gäller mest lever från vilt.
Minst ska vara i ungnötslever eller kalvlever men man kan också äta nötlever och lammlever. Sen beror det väl på hur marken de betar på är beskaffad men jag tänker att ju kortare tid djuret har betat innan slakt så minskar risken
Kollade lite mer noga så här är två länkar till de nya gränsvärdena för bly och kadmium började gälla den 29 och 30 augusti 2021 och de värdena bygger på Sveriges och EU-ländernas livsmedelskontroll över hur mycket tungmetaller som finns i olika livsmedel.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R1323&from=SV
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R1317&from=SV
Hej! Upptäckte att koden gällde än, så har beställt. 🙂
Men tycker 6 kapslar (höljet) är för mycket. Är det ok att öppna och tömma ut innehållet i vatten, eller blir det för “starkt” och hårdsmält för magsäcken då?
Är tanken att man ska äta 6 kapslar på en gång, tror du, eller fördela dom över dagen?
Det går utmärkt att öppna kapslarna! 🙂
Tack! 🙂
Hej Martina!
Grymt bra info 🙂
Jo, jag undrar om du vet om frystorkad lever ger metylerade b-vitaminer o folat? Eller behöver man även äta t ex metylplex för att få i sig dessa?
Metyleringsprocessen är något din kropp gör, men jag vet inte vilken form vitaminerna i lever är i men troligen en av de mest biotillgängliga 🙂
Dessa verkar toppen, jag köpte precis ett par burkar med din rabatt som fortfarande gäller!
En fråga bara, jag tror att de kan blivit djupfrysta på vägen till mig pga. kallt väder. Har det påverkat kvalitén?
Dagens lärdom: Man ska inte äta inälvsmat om man har gikt då urat lagras i leder och andra vävnader och kan orsaka inflammation, smärta och ömhet.i lederna
Ajaj!
Har beställt organmixen! Men skulle vilja veta mer exakt hur mycket vitaminer Mg (på ett ungefär) som det är i dom 6 kapslarna som de rekommenderar att man ska ta varje dag. Har mailat dom på nordic kings men inte hört nåt från dom.
Hm… det är nog svårt att svara på eftersom det är flera olika organ.
Ok aha vad synd hade varit bra att få nåt hum om värdet. Tänker på vilka andra vitaminer och mineraler jag bör komplettera med dom dagarna jag tar detta exempelvis. Så det inte blir för mycket eller för lite av nåt. Kanske skippar mina b vitaminer och järn då dom dagarna jag tar det här exempelvis. Jag tar dock inte dessa kapslar varje dag.
Det här låter toppen! Det ska jag prova. Har aldrig lyckats börja äta inälvor tyvärr.
En annan fråga om du har tid att svara. Är champinjoner väldigt dåligt att äta? Livsmedelsverket säger att det ökar cancerrisken (speciellt råa) och de rekommenderar endast 100 gram i månaden. Jag har nog ätit 250 g nån gång i månaden (gjorda i ugnen) ibland. Då de brukar sälja i 250g förpackningar oftast. Hade ingen koll på det här. Men vet ju att livsmedelsverkets rekommendationer kan va tvivelaktiga. Orkar tyvärr inte söka runt på det här själv heller då det är väldigt ångest triggande för mig, nåt jag jobbar på i terapin dock :/
Vad skulle det vara för mekanism…?
fenylhydraziner ska det innehålla mycket av.
Låter det trovärdigt?
Jag tycker inte det :/
Oj, jag äter nog minst 100 gram om dagen. 😮
Jag undrar hur mycket ”sämre” det är att äta dessa kapslar än riktiga råvaran? Jag har verkligen försökt men får inte i mig inälvsmat ?. Tror de här kan vara bra alternativ, men är lite fundersam. Det står frystorkat. Tack för en bra blogg ?
Frystorkat är för att bevara alla näringsämnen, så det enda negativa är att man också äter en kapsel. Den byts ju ned så är ingen fara, men givetvis bättre att äta inälvorna utan kapslarna 🙂
Hej världens bästa Martina!
Jag önskar att du har något svar på kost under graviditeten? Är organmix en god idé? Hört att man ska undvika lever som jag älskar… Det är ju helst bara dig jag lyssnar på(inte läkare och livsmedelsverket..). Förövrigt äter jag liberal lågkolhydratskost(max 0-50 g kolhydrater per dag).
Tack för att du finns!
Jag kan tyvärr inte svara på graviditetsfrågor men jag vet att en av grundarna till Nordic Kings kom på den här idén när hans fru var gravid och hade svårt att få i sig lever. Vet inte varför man skulle undvika inälvor vid grav, men jag vet heller inte mkt om graviditet just.
Jag tror det är A-vitamin som man varnar för att man får i sig för mkt om man äter lever. Vilket inte ska vara bra vid graviditet. Men tänker att det borde gälla gäller tablettformerna och inte från riktig lever.
Spännande! Blev mycket sugen på att prova. Hur länge gäller koden?
Den kommer gälla hela tiden 🙂
Hej. Är det vanlig/normalt med höga triglycerid nivåer i starten när man bara ätit carnivore i några veckor – en månads tid? För att de sedan kanske sjunker?
Det vet jag inte, jag är ingen expert på carnivore 🙂
Inte? Trodde du åt så. ??
Nix, jag har alltid varit LCHF-ätare, carnivore är inget jag håller på med annat än korta perioder.
Så då äter du grönsaker, mjölkprodukter, etc?
Äter allting jag känner för, men känner oftast inte för mjölkprodukter det mår jag dåligt av.
Hej Martina!
Fråga; jag funderar på att ta en månad utan instagram. Jag har blivit dumpad av min livs kärlek (i augusti men känner fortfarande sorg), känner mig nere och väldigt vilsen i vem jag är öht (Känner mig “normalt” som en driven person som kan skaka av sig grejer) Räknas detta som dopaminfasta att ta bort sociala medier? jag känner inte att jag får någon glädje ur tex instagram, jag bara jämför mig. Har du annars något mer tips på hur man kan hitta sig själv igen efter en kris? Förlåt om jag satte dig på psykolog-piedestalen men tycker ofta du kommer med så mycket vettigt.
Tack för all information du sprider.
Mvh Gabriella
Jag hade funderat över om det där verkligen var mitt “livs kärlek”, tror inte det om det slutar så. Förstår att du känner dig nere, men i just den situationen tror jag det är bra att komma igång och dejta snabbt för att se att det finns otroligt mycket bra män out there. En månad utan instagram räcker inte som dopaminfasta, du måste ta bort ALLT dopamin-drivet beteende under kortare tid. Börja med 12h en lördag utan NÅGON belöning för någonting, tex kör några timmars meditation eller andningsövningar, dagboksskrivande eller naturpromenad utan pod eller musik 🙂
Dom skickar inte till Island men har mailat dom vill så gärna prova ?
Island tillhör inte EU och har endra reler
“För import av alla slags köttvaror gäller i princip att de ska vara kokta eller konserverade. Det räcker inte att varorna är rökta, saltade eller torkade utan att ha kokats. Det är till exempel inte tillåtet att föra in bacon, korv (salami el. liknande och olika sorters rökt, okokt korv), kassler, fågel, okokt mjölk och okokta ägg.
tollur.is
Hej och trevlig advent på dig, Martina!
Vad fint att läsa att du har sökt upp och fått lugn omkring dig. (Känn ingen stress att svara på min fråga nu.)
Jag har en liten fråga apropå lever, lymfa och urin som du var inne på.
Har du någon koll på hur/om man kan aktivera/stötta sin lymfvätska eller rättare sagt; lymfflödet, själv? Är det bara genom motion eller finns det annat sätt? 🙂
Jag har länge haft en slags rubbning med min kissa/dricka-process. Efter en operation så har lymfsystemet nu stagnerat, misstänker jag. Är orolig för att mitt inre avfall inte avlägsnar sig som de ska genom levern.
Varma hälsningar från Millan
Lyssna på Anders Lönedal och Anna Hallen, finns intervjuer med dem på Sparres podd 4Health!
Tack för svaret, Rebecca!
Mvh Millan
Älskar inälvsmat,bpde tvsnak och konsistens, sen jag började m strikt carnivore och äter ngn form av det varje dag. Varierar mellan inälvor fr lamm, vilt, nöt och ibland kyckling och gris med. Har oftast både muskelkött och inävlor tillsammans, både f näring och f att det ger större tillfredsställelse m variation i konsistens. Dessutom nyss, efter att större cravings, börjat äta en del rått… tips är att strimla hjärta och bara precis värma lite i ugnen . Mums.
Coolt! 😀
Ett ämne i forumet med tips och idéer på organmat vore najs!
Själv gör jag leverpastej med talg, mixar mindre bitar i matberedare och blandar sedan i lever (ibland även färs), grädde/kokosgrädde, anjouvis och salt (ibland även vitlök och mejram.
Njure skivar jag och fryser in för att sedan äta en skiva varje dag. Smakar mindre när den är kall och rå!
TUNGA är fantastiskt gott att bara koka i salt, 3-4h, supergott!
Hjärta äter jag helst rå med salt, ibland saltar jag och lägger i kylen som gravad, mums!
Fermenterat kött borde ju vara en höjdare. Testade att fermentera lever och även kött men tror något gick snett. Älskar surströmming (som ju också är fermenterat!) så fermenterat kött borde ju vara en baggis!
Memory Lane 🙂
När vi var små så lagade mormor hela kycklingar, vi fick hjärtan och lever och hundarna fick strupen.
Leverpastej gjordes varje senhöst när älgjakten var över och en gris slaktades för att balansera det magra
viltet. Annat gott som serverades var oxsvanssoppa och hemgjord blodpudding och korv.
Har strökollat en programserie om några familjer som bor utspridda i Alaskas vildmark som lever på fiske
och jakt, de framhåller att fågelhjärtan och lever är det som innehåller mest vitaminer.
Coolt!
Tack för tipset! Köpte 2 burkar direkt!
Hej, hur många kapslar behöver man äta per vecka och vad ska jag välja? Tänkte ta lever och hjärta men det finns ju en organmix också?
// Tova?
Du får äta hur många kapslar du vill men en dos är 6 kapslar som du kan ta några gånger per vecka 🙂 Organmixen är najs!
6 kapslar per dag eller fördelat på en vecka?
Jag tog extra kapslar och fick njursten. Läkaren varnade för att det kan ske ifm spänna kapslar.
Det går att ta per dag, det finns liksom ingen gräns. Jag har svårt att se sambandet mellan frystorkade inälvor och njursten, det bildas ju av andra ämnen.
Och höga nivåer av inälvsmat. Ska se om jag hittar artikeln jag fick 🙂
Tack för bra inlägg 🙂
Den som är lite mer vågad kan prova “Organfärs”,
25% nötlever och 25% nöthjärta och 50% nötköttfärs,
att t.ex. göra biffar av.
Säljs av Gröna Gårdar, gräsbetat och KRAV.
https://www.gronagardar.se/sv/handla/produkt/44985_Organfarsbox
Det är gott med organfärs!
Man får väl inte i sig så mycket av organet vid att bara äta kapslar väl? Det måste ju vara ganska liten mängd?
Det är frystorkat, så man får i sig en hel del 🙂
Hej. Går inte att beställa produkterna dit jag bor. Skittråkigt. Men när jag äter njuretillskott (frystorkad) får jag njurstensanfall.
Du skriver att man kan äta mer lever utan att få giftiga doser av avitamin. Hur många gånger i veckan? Är det mer avitamin i lever än i övriga organ? Kan man äta blodet kallt eller måste det alltid värmas upp?
Ja det ryktas att A-vitamin är giftigt i för höga doser, men det gäller bara syntetiskt A-vitamin inte från tex lever. Det går jättebra att äta lever varje dag!
Om man ska använda blod kan man ha det i grytor eller annat som gör det mer aptitligt.
Men Postnord levererar i hela landet och man kan även få
skickat till andra länder
Nope, de skickar inte till Norge. Inte enligt fältet “land” vid beställning. Ser Sverige, Finland, Danmark… Men inte Norge av någon anledning 🙁
Norge är inte med i Eu och läkemedel och livsmedel är till exempel inte tillåtet
Men man kan som privatperson skicka en gåva (ingen avg <-1000kr) men kolla om torrvaror ingår i den regeln
Kolla med tullen toll.no
https://www.toll.no/no/varer/gaver/
Tack. Ska kolla
Skulle gärna ha mera “äckel” i kapslarna för att motivera köp, hjärta och lever är inga problem för mig iaf
Lungor, tarmar, märg ? vad anser du Martina om vad som saknas mellan nos/svans ?
Märg är ju lätt och gott att få tag på. Tarmar och lungor får man i sig när man köper köttfärs för det är oftast lite sånt med däri. Hjärta och lever är ju mest näringstätt så tycker det räcker gott och väl 🙂
Om du har en bra motivering till att man skulle använda fler inälvor kanske det blir en ny produkt!
Stoppa egen korv så kan du använda tarmarna på ett bra och gott sätt
Har du något tips på vilken av dem man bör välja? Jag har köpt organmixen och äter dem, eftersom jag intr visste säkert. Är kapslarna okej att äta? Vill helst inte tömma ur dem pga svårt med lukten/smaken.
Ja du kan äta kapslarna 🙂 Jag tror organmixen är ett väldigt bra val!