Inlägget innehåller en köplänk till min bok KETO!
När man börjar spana efter näringstät mat, hittar man den överallt. Det finns rikligt av den i större ICA-butiker, Lidl och på Citygross för att nämna några. Där är det också billigt. Billigare än REKO-ringar och gårdsbutiker. Jag fick en fråga om hur mycket pengar jag lägger på den här dieten varje månad och det blir runt 1000 kr. Lyxar jag till det med dyrare bitar blir det 1200-1400 kr men aldrig mer. Maten på bilden gick loss på 180 kr.
En ny favoritbutik för mig är ICA Jätten i Trollhättan och de flesta Citygross. Tidigare favorit var Lidl, men de har slutat ta in lever och andra inälvor. Alla större butiker som har köttfrys säljer ofta blod, märg och vad som anses som “sämre kött”, fast för oss är det bättre. Broskben är den perfekta blandningen av fett, kollagen och kött! På bilden ovan är några exempel på livsmedel som följde med mig hem från affären. Lite extra ister eller talg till detta så är det klockren ketogen carnivore. En perfekt bas även för den som inte är carnivore. Lägg bara till grönsaker du gillar! Skippa majonnäs, bearnaise, oljor och smör.
Den här maten var självbärande, det vill säga en tredjedel var synligt fett. Det brukar bli ungefär 80E% vilket är den magiska gränsen för keto.
Om du vill hälso-optimera rekommenderar jag verkligen att fokusera på basen först. Fråga dig själv: är det näringstätt? Får jag i mig alla B-vitaminer? Karnosin? Kreatin? Kollagen? Hem-järn? Kolesterol? A-vitamin? D-vitamin? Tänk inte på grönsaker som din största källa till vitaminer och mineraler för grönsaker består mestadels av vatten och fibrer. Om du vill maxa ut effekten av till exempel broccoli rekommenderar jag broccoli-groddar som är maxade med sulforafan som är en av de mest potenta antioxidanterna som finns. Broccoli innehåller dock väldigt lite av det, men gillar du grönsaker ska du förstås äta det! Det är bara det att det inte är en sån näringsbomb som många tror.
Samma är det med frukt. Det är inget fel på lite säsongsfrukt från den egna trädgården, men det är mest vatten, fibrer och fruktos. Fruktos är inte så dumt ibland, själv äter jag honung då och då, men att låta majoriteten av energin komma från frukt eller grönsaker skulle bli jättetokigt ur ett näringsperspektiv.
View this post on Instagram
Avslutar med en liten video jag delade på instagram. Följ mig gärna där för dagliga uppdateringar, köp min bok keto (den släpps i fysisk form i höst igen), kommentera gärna, använd forumet och stötta mitt arbete via en donation om du känner för det. Alla cash går oavkortat till blogg-utveckling! 🙂
Har du ändrat åsikt om fläsksvålar? Tänker på att du skrev om att dom är glukogena förut. Eller är det nåt som inte gör dig nåt nu? 🙂
Skillnad på de man köper och de man gör själv. De som man gör själva har en tjock fettkant 🙂
Skräp erkänner Nestlé
https://www.swissinfo.ch/eng/business/nestl%C3%A9-document-says-majority-of-its-food-portfolio-is-unhealthy/46664032
Haha jag läste detta!
Hej!
Vältimeat inlägg, jag har de senaste dagarna försökt hitta bra tillskott för jag inbillar mig att jag och många andra inte får i sig alla nyttigheter/byggstenar pga att vi inte äter allt från djuren längre (vilket du gör och inlägget handlar om).
Vet att du för längesen samarbetade med kosttillskott som var gjort på inälvor, är det rekommenderar? Jag har även hittat buljong som jag tänker borde vara en bra boost (typ denna).
Rekommenderas du något av det? Om du fortfarande samarbetar med kosttillskottföretaget köper jag gärna via dig (alltså, om du har en länk eller vill lägga in i något inlägg) så du får en slant.
Trevlig helg!
Absolut, de är bra tillskott! 🙂
Jämfört med mig har du obegripligt låg månadskostnad på maten.
Bara benmärgen kostar 1000 kr per månad och då är det ändå bara den dagliga lunchen ihop med lite frukt, helst jordgubbar. I väntan på att de egna ska växa så blir det rätt dyrt med ett kilopris på 160 kr/kg även om jag bara äter typ 75g per dag.
Lägg till ägg/mjölk-mixen som mellanmål, 1000kr till per månad för 30L mjölk och 150 ägg.
Därutöver köttet till frukost och middag vilket jag tror är typ 10 kg per månad vilket är typ 2000kr.
Ostron är förvisso lyx, men man känner av effekten efter att ha ätit dem så det är värt 500 kr per månad.
Där det finns mest potential att spara för mig, det är att ersätta köttet med billigare saker som hjärtan.
Svål har jag testat, förvisso friterade i ister, men okryddade friterade svålbitar är …. inte speciellt gott.
Det bästa jag har hittat att göra med svål är att använda det till hemmagjord blodpudding.
Vad som skulle ersätta ägg/mjölk-mixen som mellanmål vet jag inte. Tycker det är en trevlig mix med ett ägg i 2 dl mjölk. Givet att det är färsk lantmjölk så känns fetthalten ganska okej också och utan dem är det svältkänsla mellan måltiderna.
Det låter som att du äter alldeles för mycket! Om du hade gått mer åt keto-hållet hade du inte varit så hungrig och inte upplevt svältkänsla.
Benmärg för 1000kr per månad… ett paket märgben från Citygross kostar 19kr på rea, 39 ordinarie pris. Jag brukar göra av med 2 paket i månaden.
Jordgubbarna innehåller en del växtgifter som sliter på tarmslemhinnan. Även mjölken ger leaky gut. Ostron är najs, håller med om att de är värdefulla!
Betyder ditt svar att Fredrik skulle få ner sina matkostnader om han åt mer fett? Alltså att det är för lite fett i kosten och att det ökar aptiten?
Är inte mjölk fullt av socker? Alltså att mjölk påverkar insulin ungefär som kolhydrater? Och i sin tur gör att personen äter mer?
Hur äter du din benmärg? Tillagar du den (exempelvis i ugn) och använder lite varje dag eller?
Vad är det med Ostron som är så bra för hälsan?
Fredrik kanske köper sin mat från typ Gröna Gårdar eller nåt sånt och det kostar ju lite mer än ICA.
Jag är nyfiken och vill lära mig:-)
Fullt av socker är väl att ta i, mjölk innehåller väl under 5% socker allt som allt så inte så mycket.
Det låter som att Fredrik äter mycket fett men överäter med kanske 2000kcal per dag och troligen har minst 10kg övervikt om jag ska gissa. Rätta mig gärna om jag har fel Freddan 🙂
Ostron är världens potensmedel, massa zink och andra mineraler. Perfekt för testot, bland annat.
Benmärg brukar jag slänga ned i slow cooker och göra buljong på eller ha i ugnen och äta med lite salt på. Alternativt häller ned i köttfärsen och har som fettkälla där.
Det är otroligt vanligt att äta mycket mer än man behöver pga att inte kunna tolka sina hungersignaler rätt. Hunger, ÄKTA hunger kommer inte förrän efter 24h eller längre, allt före dess är antingen från hjärnan, vana eller pga MMC (migrating motor complex).
Har för mig att jag läst om IBS och SIBO i samband med MMC.
En sak jag upplevde när jag hade katastrofalt höga nivåer av sköldkörtelhormon
(vilket jag då inte visste om) men kopplade ihop efter diagnosen hypertyreos var att jag
ständigt var hungrig och åt enorma mängder med mat och ofta. Detta avtog när jag
medicinerades och opererades.
Martina har du koll på kopplingen mellan MMC och hypertyreos? Jag vet att det endokrina
systemet i tarmen är inblandad i MMC
Jag vet inte mycket om det tyvärr, har inte läst på så mycket. Hittade det lite av en slump för nått halvår sedan!
Ok vi söker vidare 🙂
Jaha. Men varför är mejeriprodukter då så söta och en trigger för många? Alltså trigger till överätande, ungefär som bröd eller godis?
Jo, äkta hunger har jag känt av faktiskt. Testade en lång vattenfasta en gång och det tog över tre veckor innan jag blev hungrig på riktigt. Men nu kan jag inte fasta då jag måste få i mig mest möjligt med näring.
Jag läste att du skrivit att det är viktigt att man äter så mycket som möjligt (tills man blir mätt) när man börjar med karnivor-keto-ketovore-kost, fram tills kroppen vant sig. Jag har väl bara inte hittat rätt än i mängd mat och fördelningen av fett och protein. Eller så har min kropp bara frossat i näring efter att jag började med den här kosten. Men jag har läst dina tips och råd och tagit de till mig. Felsöka och förbättra hela tiden tills jag hittar rätt 🙂
Tusen tack för att du är så generös med information om kost och hälsa så att vi andra också kan bli friska.
Mejeriprodukter är väl inte söta? Gräddfil är inte sött, creme fraiche är inte sött, mjölk är inte sött. Tänker du på yoghurt? Det kan vara sötat och innehålla uppemot 30% socker, det var min favorit när jag var carbivore! De som blir triggade av mejerier går igång på den opioida effekten av kasomorfin.
Äta så mycket som möjligt vet jag inte, det finns ju gränser, men typ 200g fett i alla fall för en bra ketos 🙂
Nja, jag tänkte mer på grädde och vissa ostar och gräddmjölk, riktigt fet mjölk. Fel av mig att skriva mejeriprodukter. Men det kanske bara är jag som tycker sånt är sött.
Tack för förklaringen med kasomorfin 🙂
Aha, intressanta smakreceptorer 😀
Det är ganska bra gissat, men det kommer inte av nuvarande kosthållning utan är det som är kvar sedan tiden innan jag hade fattat att kosten var nyckeln till, kanske inte bara hälsan, utan livet.
Numera är det mer ett resultat av att jag prioriterar att försöka fixa så jag tål alla livsmedel snarare än att gå ner de sista kilona. Om jag bara håller mig till de tre måltiderna som alltså är 300 g kött till frukost, 75 g jordgubbar med 210g benmärg till lunch och sedan 300g kött till på kvällen så går jag ner i vikt.
Räknat på kostbevakningen så blir det 2752 kcal, 125 g protein (19 E%), 250g fett (80 E%), 6 g kolhydrater (1 E%).
Men när jag bokstavligt talat går omkring och dagdrömmer om mjölk och ägg så tar jag det som en signal att kroppen försöker säga mig något. Så om jag nu under en period kör med några glas ägg/mjölk så får det bli så. Någon gigantisk viktuppgång är det inte tal om och det är inte heller jättesvårt att bryta den om jag nu skulle priotera viktnedgång allra mest.
Räknat på kostbevakningen så ger det 3801 kcal, 199 g protein (21 E%), 312 g fett (73 E%), 57 g kolhydrater (6 E%). Då är det lite felräknat eftersom 1L mjölk enligt kostbevakningen innehåller 31 g fett, men färsk lantmjölk enligt innehållsförteckningen innehåller 42 g fett så fettet ska nog vara 323 g fett.
Jag håller med om att det är väldigt mycket mat, men förra veckan gick jag faktiskt ner något i vikt. Aningen oväntat. Om jag har vägarna förbi så kan jag gå och väga mig igen nästa vecka för att se åt vilket håll trenden verkar.
För att med ägg, mjölk, jordgubbs och benmärgsdieten komma ner på samma kcal som utan ägg och mjölk så skulle jag behöva skippa både lunch och kvällsmat, alltså köttet. Jag tror det har hänt att jag har hoppat över kvällsmaten vid några tillfällen och det har definitivt varit nära några gånger där man kännt att, jag är nog ganska mätt ändå.
Med det sagt, det är svårt för mig att avgöra om min hungerssignal fungerar korrekt eller inte, det är ju den enda jag känner till. Jag är tveksam till att den fungerar riktigt som den ska, men har definitivt blivit bättre. För ett antal år sedan kunde jag få för mig att äta ett helt 2L glasspaket utan att känna mättnad. Det går definitivt inte längre.
Exakt hur man fixar hugerssignalen är inte helt klart heller. Och att avgöra om den är korrekt eller ej, ännu svårare.
Att bara äta benmärg är, inte jättegott, men bättre än talg, svål eller ister, vilket var de enda andra fetterna som jag ens kunde äta. Av de saker jag har testat att kombinera ihop med benmärg är bär godast. Av bären upplever jag att det är jordgubbar som hjälper till mest att hålla borta, vad jag tror är histaminintolerans. Oklart exakt varför, kan vara för att de är relativt höga i Vitamin C jämfört med övriga bär.
För övrigt kostar benmärg 50 kr/kg. Om jag kommer ihåg det, ska jag ta en bild och ladda upp på forumet nästa gång jag är iväg och hämtar det.
2 paket i månaden… Pfff! 😉
Jag fattar, jag fattar! 🙂 Det är intressant med hur olika folk äter och vad som är “måsten”… mjölk och jordgubbar alltså… och ägg! Very interesting…
Gud vad suupergott det lät med broskben!! Vart köper man det???
I välsorterade affärer, Citygross tex 🙂
Jag hittar ofta på Willys också i specialfrysen!
Vilket bra inlägg, tack!
Väljer du alltid svenskt/eko/gräsbetat eller är det sekundärt?
Jag bryr mig inte så mycket faktiskt. Bott i taiwan i 2 år och shanghai 3 år och efter det kunde jag inte hålla på att nojja så mycket över mat utan bryr mig mer om att djuren har haft det bra och varit hälsosamma. Bara för att något är svenskt eller eko behöver det absolut inte vara bra, därför väljer jag oftast INTE eko utan köper från gårdarna där jag bor eller det som jagats i närheten.
Vad ÄR ens broskben? Hur äter man det?
Exakt så som på bilden, och exakt det som står på bilden 🙂 Fett, kött och brosk/kollagen. Man kan ha det i slowcookern tex, det brukar jag ha.
Tusen tack för inlägget ovan! Det hjälper massor 🙂
Hej, jag tänkte swisha en hundring som tack för en bra blogg och att du tar dig tid och svarar så utförligt i forumet. Men det står att ditt swish-nummer tillhör någon som heter Asia Shahznan Jabar… Stämmer verkligen numret?
Men Gud va konstigt! Jag måste kolla upp det där…
Visst är inälvor billig mat!! Äter väldigt ofta lever men vet inte riktigt hur jag ska tillaga nöthjärta? Och hur äter man broskben? Känns vanskligt för tänderna…….
Nöthjärta kan man steka tex, eller lägga i en slowcooker.
Varför skulle broskben vara vanskligt? Det smälter verkligen i munnen, brosk är helt otroligt mjukt 🙂
Aha, jag snöade in på ’ben’ i stället för ’brosk’, tack 🤗
Jag är intresserad av att veta hur mycket det kostar dig månadsvis att äta enligt PKD?
Knappt 1000kr i månaden, ibland mer men ofta mindre. De delar jag köper kostar väldigt lite och späck är något som ofta ges bort gratis!
Oj! Det var väldigt billigt. Så billigt vill jag också äta. Vilka olika delar äter du exempelvis i loppet av en vecka och hur mycket av varje (mängden i gram i rå vikt, inte tillagad)?
Jag tror att jag gör fel och inte äter tillräckligt med fett. Vilket ju i sin tur kräver mycket mer protein och det blir dyrt. Det är så svårt att ändra psyket att gilla att äta mycket fett. Bacon och sidfläsk (ekologisk utan tillsatser) går bra då det redan sitter fast i köttet så att säga. Men i övrigt så är det svårt att få upp fettet om det inte är hemmagjord majonnäs eller hollandaise och jag vill inte äta för mycket av det då det inte är så näringsrikt. Mejeriprodukter äter jag inte. Även om ägg är billigt så är det något min kropp snabbt tröttnar på och inte vill ha så mycket av.
Oxsvans med märgben som kokas till en buljong/gryta är ju billigt men får man i sig rätt mängd fett i förhållande till protein då? Lever äter jag några gånger i månaden – ibland skriker kroppen efter det och ibland mår jag illa av bara tanken på det och det är väl kroppens sätt att säga när hon behöver lever och när hon fått nog antar jag – och det är billigt. Fläsksvål (friterade utan tillsatser) tycker jag visserligen är supergott då krispigt fett är okej psykiskt. Rätt konsistens på maten är viktigt.
Naturbeteskött är min favorit – för att djuren haft det bra och det är så miljövänligt – men det är ganska magert kött. Blandar man naturbetesfärs med fläskfärs så blir det ju fetare men det känns inte tillräckligt. Viltkött är också miljövänligt och gott men det är ju väldigt magert kött.
Så, om du har några tips hur jag både kan äta billigare och lära mig äta mer animaliskt fett så tas det tacksamt emot 🙂
Jag äter PKD vilket innebär ungefär 400g mat per dag = 700g fett per vecka 2.1kg kött per vecka och där räknar jag in lever och märg.
Om du är osäker på om du äter för lite fett behöver du börja räkna. Köp en matvåg!
Tusen tack 🙂