• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Workshop med @maria.cerboni ❤️ Vi kör en he Workshop med @maria.cerboni ❤️ 

Vi kör en heldags-workshop för dig som vill bli ännu mer förankrade i dina goda vanor, men också för dig som halkat av banan och behöver en omstart!

NÄR? 
Lördag 4 mars

VAR?
Göteborg- södra skärgård

BOKNING!
Gå in på www.corpo.se/store (direktlänk i stories, highlights + på länken i profilen under rubriken Events) 

Hoppas vi ses! 🥰
✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer ✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer det ett litet reklamavbrott för min samarbetspartner@gutfeelinglabs ✨ 

De hjälper dig att analysera din tarmflora samt har tagit fram ett grymt anti-SIBO tillskott som heter "GutClear". Jag vill reklama båda två för tarmfloreanalysen gör att man kan se att det faktiskt GÅR att påverka sin tarmflora väldigt mycket, både genom kost, beteenden & även känslomässiga tillstånd: stress är t.ex döden för tarnfloran! 😵

✅ GUTCLEAR MOT SIBO 
GutClear är ett kosttillskott som du häller i ett glas vatten varje dag i 10 dagar. Det minskar bakterietillväxten i tunntarmen som ger en svullen, öm och ledsen mage. Flera av er som läser här har också berättat om minskat sötsug! 👌

Misstänker du SIBO (krånglig, konstig mage) så kör en kur GutClear vettja! ❤️ 

@Gutfeelinglabs är ett svenskt företag med bas i Lund som verifierat effektiviteten av GUTCLEAR i mänskliga tester. Har du SIBO är det därför ganska troligt att GutClear kommer att ha effekt på dig! 

Är du bara nyfiken på tarmfloran efter en lång period av en viss diet, ett gäng antibiotikakurer eller bara vill kolla läget så kan du beställa ett test av din tarmflora på gutfeelinglabs.se ✌️

✅ VAD DU FÅR VETA (TEST)
Dina hälsosamma bakterier, sjukdomsalstrande bakterier, artrikedom och potentiellt skadliga bakterier. 

Att bara fylla på med probiotika eller massa fibrer blir lite i blindo eftersom man inte vet riktigt vilka bakterier man göder... finns ju riktigt skadliga som h.pylori men även e.coli som vi vill hålla kort och verkligen inte tillåta att vandra uppåt i tarmkanalen....

✅ RABATTKOD
NEXTLEVELGUT ger 20% rabatt på allt! Anges i kassan! ☝️

Berätta gärna om du testat din tarmflora eller har erfarenhet av Gutclear, jag är supernyfiken!! 🤗
Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Ketos & ketoner
  • Näringstät keto: nose-to-tail

Näringstät keto: nose-to-tail

27 May, 2021 37 Comments Written by Martina
Inlägget innehåller en köplänk till min bok KETO!

nose-to-tail

När man börjar spana efter näringstät mat, hittar man den överallt. Det finns rikligt av den i större ICA-butiker, Lidl och på Citygross för att nämna några. Där är det också billigt. Billigare än REKO-ringar och gårdsbutiker. Jag fick en fråga om hur mycket pengar jag lägger på den här dieten varje månad och det blir runt 1000 kr. Lyxar jag till det med dyrare bitar blir det 1200-1400 kr men aldrig mer. Maten på bilden gick loss på 180 kr.


En ny favoritbutik för mig är ICA Jätten i Trollhättan och de flesta Citygross. Tidigare favorit var Lidl, men de har slutat ta in lever och andra inälvor. Alla större butiker som har köttfrys säljer ofta blod, märg och vad som anses som “sämre kött”, fast för oss är det bättre. Broskben är den perfekta blandningen av fett, kollagen och kött! På bilden ovan är några exempel på livsmedel som följde med mig hem från affären. Lite extra ister eller talg till detta så är det klockren ketogen carnivore. En perfekt bas även för den som inte är carnivore. Lägg bara till grönsaker du gillar! Skippa majonnäs, bearnaise, oljor och smör.


Den här maten var självbärande, det vill säga en tredjedel var synligt fett. Det brukar bli ungefär 80E% vilket är den magiska gränsen för keto.


Om du vill hälso-optimera rekommenderar jag verkligen att fokusera på basen först. Fråga dig själv: är det näringstätt? Får jag i mig alla B-vitaminer? Karnosin? Kreatin? Kollagen? Hem-järn? Kolesterol? A-vitamin? D-vitamin? Tänk inte på grönsaker som din största källa till vitaminer och mineraler för grönsaker består mestadels av vatten och fibrer. Om du vill maxa ut effekten av till exempel broccoli rekommenderar jag broccoli-groddar som är maxade med sulforafan som är en av de mest potenta antioxidanterna som finns. Broccoli innehåller dock väldigt lite av det, men gillar du grönsaker ska du förstås äta det! Det är bara det att det inte är en sån näringsbomb som många tror.


Samma är det med frukt. Det är inget fel på lite säsongsfrukt från den egna trädgården, men det är mest vatten, fibrer och fruktos. Fruktos är inte så dumt ibland, själv äter jag honung då och då, men att låta majoriteten av energin komma från frukt eller grönsaker skulle bli jättetokigt ur ett näringsperspektiv.

View this post on Instagram

 

A post shared by MARTINA JOHANSSON (@nextlevelbiohacking)

Avslutar med en liten video jag delade på instagram. Följ mig gärna där för dagliga uppdateringar, köp min bok keto (den släpps i fysisk form i höst igen), kommentera gärna, använd forumet och stötta mitt arbete via en donation om du känner för det. Alla cash går oavkortat till blogg-utveckling! 🙂


Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Ketos & ketoner, Kost & Hälsa
carnivore, keto
Similar posts
  • Vad är nyttigt? | Om ogrundad “... — Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det  är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och [...]
  • Forts på “Åldrandets gåta”... — Här är den utlovade fortsättningen på inlägget om “Åldrandets gåta!” I det här inlägget presenterar jag några vetenskapligt bekräftade metoder för att “åldras baklänges” eller hålla sig så frisk som möjligt, så länge som möjligt. Åtminstone tills läkemedel mot åldrande blir tillgängligt om 20 år! När det gäller “anti aging”-hacks så tror jag personligen på [...]
  • Omfattande gratis ketoguide! — Inlägget innehåller köplänkar till mina böcker! Hej vänner! ❤ Så roligt det är att blogga lite igen! Att kunna ta lite mer plats, och inte behöva begränsa mig till instagrams ynka 2000 tecken… här är det bannemej ingen som säger att jag använder för många ord! Så skönt! 😄 Hur som helst ramlar det fortfarande [...]
  • SUMMERING: Veckans biohacking-föreläs... — Hej vänner! Den här veckan  har varit föreläsningsvecka för mig, då jag har fått chansen att träffa flera av er som läser här och följer mig på instagram! ❤ Det är först nu som jag tycker att det verkligen märks att pandemin är över, för jag gjorde några föreläsningar under våren (universitetssammanhang) och då var [...]
  • Tankar om Crohns sjukdom! — Tillägg: #1 Längst ned hittar du mina åsikter om AIP, GAPS & andra populära dieter! #2 Om hemorrojder #3 Crohns/Ulcerös kolit vs IBD vs IBS Jag ska inte prata för mycket om mig själv här, men anledningen till att jag känner att jag kan eller “får” skriva om den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är för [...]
7 orsaker till utebliven viktminskning
Avsnitt 7 Om formtoppning & fettminskning!

37 Comments

  1. Alisa Alisa
    22 June, 2021    

    Har du ändrat åsikt om fläsksvålar? Tänker på att du skrev om att dom är glukogena förut. Eller är det nåt som inte gör dig nåt nu? 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      23 June, 2021    

      Skillnad på de man köper och de man gör själv. De som man gör själva har en tjock fettkant 🙂

      Reply
  2. IC IC
    1 June, 2021    

    Skräp erkänner Nestlé
    https://www.swissinfo.ch/eng/business/nestl%C3%A9-document-says-majority-of-its-food-portfolio-is-unhealthy/46664032

    Reply
    • Martina Martina
      2 June, 2021    

      Haha jag läste detta!

      Reply
  3. Sofia Sofia
    29 May, 2021    

    Hej!

    Vältimeat inlägg, jag har de senaste dagarna försökt hitta bra tillskott för jag inbillar mig att jag och många andra inte får i sig alla nyttigheter/byggstenar pga att vi inte äter allt från djuren längre (vilket du gör och inlägget handlar om).

    Vet att du för längesen samarbetade med kosttillskott som var gjort på inälvor, är det rekommenderar? Jag har även hittat buljong som jag tänker borde vara en bra boost (typ denna).

    Rekommenderas du något av det? Om du fortfarande samarbetar med kosttillskottföretaget köper jag gärna via dig (alltså, om du har en länk eller vill lägga in i något inlägg) så du får en slant.

    Trevlig helg!

    Reply
    • Martina Martina
      30 May, 2021    

      Absolut, de är bra tillskott! 🙂

      Reply
  4. Fredrik Fredrik
    28 May, 2021    

    Jämfört med mig har du obegripligt låg månadskostnad på maten.

    Bara benmärgen kostar 1000 kr per månad och då är det ändå bara den dagliga lunchen ihop med lite frukt, helst jordgubbar. I väntan på att de egna ska växa så blir det rätt dyrt med ett kilopris på 160 kr/kg även om jag bara äter typ 75g per dag.

    Lägg till ägg/mjölk-mixen som mellanmål, 1000kr till per månad för 30L mjölk och 150 ägg.

    Därutöver köttet till frukost och middag vilket jag tror är typ 10 kg per månad vilket är typ 2000kr.

    Ostron är förvisso lyx, men man känner av effekten efter att ha ätit dem så det är värt 500 kr per månad.

    Där det finns mest potential att spara för mig, det är att ersätta köttet med billigare saker som hjärtan.

    Svål har jag testat, förvisso friterade i ister, men okryddade friterade svålbitar är …. inte speciellt gott.

    Det bästa jag har hittat att göra med svål är att använda det till hemmagjord blodpudding.

    Vad som skulle ersätta ägg/mjölk-mixen som mellanmål vet jag inte. Tycker det är en trevlig mix med ett ägg i 2 dl mjölk. Givet att det är färsk lantmjölk så känns fetthalten ganska okej också och utan dem är det svältkänsla mellan måltiderna.

    Reply
    • Martina Martina
      29 May, 2021    

      Det låter som att du äter alldeles för mycket! Om du hade gått mer åt keto-hållet hade du inte varit så hungrig och inte upplevt svältkänsla.
      Benmärg för 1000kr per månad… ett paket märgben från Citygross kostar 19kr på rea, 39 ordinarie pris. Jag brukar göra av med 2 paket i månaden.
      Jordgubbarna innehåller en del växtgifter som sliter på tarmslemhinnan. Även mjölken ger leaky gut. Ostron är najs, håller med om att de är värdefulla!

      Reply
      • Christina Christina
        29 May, 2021    

        Betyder ditt svar att Fredrik skulle få ner sina matkostnader om han åt mer fett? Alltså att det är för lite fett i kosten och att det ökar aptiten?

        Är inte mjölk fullt av socker? Alltså att mjölk påverkar insulin ungefär som kolhydrater? Och i sin tur gör att personen äter mer?

        Hur äter du din benmärg? Tillagar du den (exempelvis i ugn) och använder lite varje dag eller?

        Vad är det med Ostron som är så bra för hälsan?

        Fredrik kanske köper sin mat från typ Gröna Gårdar eller nåt sånt och det kostar ju lite mer än ICA.

        Jag är nyfiken och vill lära mig:-)

        Reply
        • Martina Martina
          29 May, 2021    

          Fullt av socker är väl att ta i, mjölk innehåller väl under 5% socker allt som allt så inte så mycket.
          Det låter som att Fredrik äter mycket fett men överäter med kanske 2000kcal per dag och troligen har minst 10kg övervikt om jag ska gissa. Rätta mig gärna om jag har fel Freddan 🙂

          Ostron är världens potensmedel, massa zink och andra mineraler. Perfekt för testot, bland annat.

          Benmärg brukar jag slänga ned i slow cooker och göra buljong på eller ha i ugnen och äta med lite salt på. Alternativt häller ned i köttfärsen och har som fettkälla där.

          Det är otroligt vanligt att äta mycket mer än man behöver pga att inte kunna tolka sina hungersignaler rätt. Hunger, ÄKTA hunger kommer inte förrän efter 24h eller längre, allt före dess är antingen från hjärnan, vana eller pga MMC (migrating motor complex).

          Reply
          • IC IC
            29 May, 2021    

            Har för mig att jag läst om IBS och SIBO i samband med MMC.
            En sak jag upplevde när jag hade katastrofalt höga nivåer av sköldkörtelhormon
            (vilket jag då inte visste om) men kopplade ihop efter diagnosen hypertyreos var att jag
            ständigt var hungrig och åt enorma mängder med mat och ofta. Detta avtog när jag
            medicinerades och opererades.
            Martina har du koll på kopplingen mellan MMC och hypertyreos? Jag vet att det endokrina
            systemet i tarmen är inblandad i MMC

            Reply
            • Martina Martina
              30 May, 2021    

              Jag vet inte mycket om det tyvärr, har inte läst på så mycket. Hittade det lite av en slump för nått halvår sedan!

              Reply
              • IC IC
                30 May, 2021    

                Ok vi söker vidare 🙂

                Reply
          • Christina Christina
            29 May, 2021    

            Jaha. Men varför är mejeriprodukter då så söta och en trigger för många? Alltså trigger till överätande, ungefär som bröd eller godis?

            Jo, äkta hunger har jag känt av faktiskt. Testade en lång vattenfasta en gång och det tog över tre veckor innan jag blev hungrig på riktigt. Men nu kan jag inte fasta då jag måste få i mig mest möjligt med näring.

            Jag läste att du skrivit att det är viktigt att man äter så mycket som möjligt (tills man blir mätt) när man börjar med karnivor-keto-ketovore-kost, fram tills kroppen vant sig. Jag har väl bara inte hittat rätt än i mängd mat och fördelningen av fett och protein. Eller så har min kropp bara frossat i näring efter att jag började med den här kosten. Men jag har läst dina tips och råd och tagit de till mig. Felsöka och förbättra hela tiden tills jag hittar rätt 🙂

            Tusen tack för att du är så generös med information om kost och hälsa så att vi andra också kan bli friska.

            Reply
            • Martina Martina
              29 May, 2021    

              Mejeriprodukter är väl inte söta? Gräddfil är inte sött, creme fraiche är inte sött, mjölk är inte sött. Tänker du på yoghurt? Det kan vara sötat och innehålla uppemot 30% socker, det var min favorit när jag var carbivore! De som blir triggade av mejerier går igång på den opioida effekten av kasomorfin.

              Äta så mycket som möjligt vet jag inte, det finns ju gränser, men typ 200g fett i alla fall för en bra ketos 🙂

              Reply
              • Christina Christina
                29 May, 2021    

                Nja, jag tänkte mer på grädde och vissa ostar och gräddmjölk, riktigt fet mjölk. Fel av mig att skriva mejeriprodukter. Men det kanske bara är jag som tycker sånt är sött.

                Tack för förklaringen med kasomorfin 🙂

                Reply
                • Martina Martina
                  30 May, 2021    

                  Aha, intressanta smakreceptorer 😀

                  Reply
          • Fredrik Fredrik
            29 May, 2021    

            Det är ganska bra gissat, men det kommer inte av nuvarande kosthållning utan är det som är kvar sedan tiden innan jag hade fattat att kosten var nyckeln till, kanske inte bara hälsan, utan livet.

            Numera är det mer ett resultat av att jag prioriterar att försöka fixa så jag tål alla livsmedel snarare än att gå ner de sista kilona. Om jag bara håller mig till de tre måltiderna som alltså är 300 g kött till frukost, 75 g jordgubbar med 210g benmärg till lunch och sedan 300g kött till på kvällen så går jag ner i vikt.

            Räknat på kostbevakningen så blir det 2752 kcal, 125 g protein (19 E%), 250g fett (80 E%), 6 g kolhydrater (1 E%).

            Men när jag bokstavligt talat går omkring och dagdrömmer om mjölk och ägg så tar jag det som en signal att kroppen försöker säga mig något. Så om jag nu under en period kör med några glas ägg/mjölk så får det bli så. Någon gigantisk viktuppgång är det inte tal om och det är inte heller jättesvårt att bryta den om jag nu skulle priotera viktnedgång allra mest.

            Räknat på kostbevakningen så ger det 3801 kcal, 199 g protein (21 E%), 312 g fett (73 E%), 57 g kolhydrater (6 E%). Då är det lite felräknat eftersom 1L mjölk enligt kostbevakningen innehåller 31 g fett, men färsk lantmjölk enligt innehållsförteckningen innehåller 42 g fett så fettet ska nog vara 323 g fett.

            Jag håller med om att det är väldigt mycket mat, men förra veckan gick jag faktiskt ner något i vikt. Aningen oväntat. Om jag har vägarna förbi så kan jag gå och väga mig igen nästa vecka för att se åt vilket håll trenden verkar.

            För att med ägg, mjölk, jordgubbs och benmärgsdieten komma ner på samma kcal som utan ägg och mjölk så skulle jag behöva skippa både lunch och kvällsmat, alltså köttet. Jag tror det har hänt att jag har hoppat över kvällsmaten vid några tillfällen och det har definitivt varit nära några gånger där man kännt att, jag är nog ganska mätt ändå.

            Med det sagt, det är svårt för mig att avgöra om min hungerssignal fungerar korrekt eller inte, det är ju den enda jag känner till. Jag är tveksam till att den fungerar riktigt som den ska, men har definitivt blivit bättre. För ett antal år sedan kunde jag få för mig att äta ett helt 2L glasspaket utan att känna mättnad. Det går definitivt inte längre.

            Exakt hur man fixar hugerssignalen är inte helt klart heller. Och att avgöra om den är korrekt eller ej, ännu svårare.

            Att bara äta benmärg är, inte jättegott, men bättre än talg, svål eller ister, vilket var de enda andra fetterna som jag ens kunde äta. Av de saker jag har testat att kombinera ihop med benmärg är bär godast. Av bären upplever jag att det är jordgubbar som hjälper till mest att hålla borta, vad jag tror är histaminintolerans. Oklart exakt varför, kan vara för att de är relativt höga i Vitamin C jämfört med övriga bär.

            För övrigt kostar benmärg 50 kr/kg. Om jag kommer ihåg det, ska jag ta en bild och ladda upp på forumet nästa gång jag är iväg och hämtar det.

            2 paket i månaden… Pfff! 😉

            Reply
            • Martina Martina
              30 May, 2021    

              Jag fattar, jag fattar! 🙂 Det är intressant med hur olika folk äter och vad som är “måsten”… mjölk och jordgubbar alltså… och ägg! Very interesting…

              Reply
  5. Helena Helena
    28 May, 2021    

    Gud vad suupergott det lät med broskben!! Vart köper man det???

    Reply
    • Martina Martina
      28 May, 2021    

      I välsorterade affärer, Citygross tex 🙂

      Reply
    • Rebecca Olausson Rebecca Olausson
      31 May, 2021    

      Jag hittar ofta på Willys också i specialfrysen!

      Reply
  6. Maria Loison Maria Loison
    28 May, 2021    

    Vilket bra inlägg, tack!
    Väljer du alltid svenskt/eko/gräsbetat eller är det sekundärt?

    Reply
    • Martina Martina
      28 May, 2021    

      Jag bryr mig inte så mycket faktiskt. Bott i taiwan i 2 år och shanghai 3 år och efter det kunde jag inte hålla på att nojja så mycket över mat utan bryr mig mer om att djuren har haft det bra och varit hälsosamma. Bara för att något är svenskt eller eko behöver det absolut inte vara bra, därför väljer jag oftast INTE eko utan köper från gårdarna där jag bor eller det som jagats i närheten.

      Reply
  7. Charlotta Charlotta
    27 May, 2021    

    Vad ÄR ens broskben? Hur äter man det?

    Reply
    • Martina Martina
      28 May, 2021    

      Exakt så som på bilden, och exakt det som står på bilden 🙂 Fett, kött och brosk/kollagen. Man kan ha det i slowcookern tex, det brukar jag ha.

      Reply
  8. Christina Christina
    27 May, 2021    

    Tusen tack för inlägget ovan! Det hjälper massor 🙂

    Reply
  9. Lingon Lingon
    27 May, 2021    

    Hej, jag tänkte swisha en hundring som tack för en bra blogg och att du tar dig tid och svarar så utförligt i forumet. Men det står att ditt swish-nummer tillhör någon som heter Asia Shahznan Jabar… Stämmer verkligen numret?

    Reply
    • Martina Martina
      28 May, 2021    

      Men Gud va konstigt! Jag måste kolla upp det där…

      Reply
  10. Christina Christina
    27 May, 2021    

    Visst är inälvor billig mat!! Äter väldigt ofta lever men vet inte riktigt hur jag ska tillaga nöthjärta? Och hur äter man broskben? Känns vanskligt för tänderna…….

    Reply
    • Martina Martina
      28 May, 2021    

      Nöthjärta kan man steka tex, eller lägga i en slowcooker.
      Varför skulle broskben vara vanskligt? Det smälter verkligen i munnen, brosk är helt otroligt mjukt 🙂

      Reply
      • Christina Christina
        28 May, 2021    

        Aha, jag snöade in på ’ben’ i stället för ’brosk’, tack 🤗

        Reply
  11. Christina Christina
    12 May, 2021    

    Jag är intresserad av att veta hur mycket det kostar dig månadsvis att äta enligt PKD?

    Reply
    • Martina Martina
      27 May, 2021    

      Knappt 1000kr i månaden, ibland mer men ofta mindre. De delar jag köper kostar väldigt lite och späck är något som ofta ges bort gratis!

      Reply
      • Christina Christina
        27 May, 2021    

        Oj! Det var väldigt billigt. Så billigt vill jag också äta. Vilka olika delar äter du exempelvis i loppet av en vecka och hur mycket av varje (mängden i gram i rå vikt, inte tillagad)?

        Jag tror att jag gör fel och inte äter tillräckligt med fett. Vilket ju i sin tur kräver mycket mer protein och det blir dyrt. Det är så svårt att ändra psyket att gilla att äta mycket fett. Bacon och sidfläsk (ekologisk utan tillsatser) går bra då det redan sitter fast i köttet så att säga. Men i övrigt så är det svårt att få upp fettet om det inte är hemmagjord majonnäs eller hollandaise och jag vill inte äta för mycket av det då det inte är så näringsrikt. Mejeriprodukter äter jag inte. Även om ägg är billigt så är det något min kropp snabbt tröttnar på och inte vill ha så mycket av.

        Oxsvans med märgben som kokas till en buljong/gryta är ju billigt men får man i sig rätt mängd fett i förhållande till protein då? Lever äter jag några gånger i månaden – ibland skriker kroppen efter det och ibland mår jag illa av bara tanken på det och det är väl kroppens sätt att säga när hon behöver lever och när hon fått nog antar jag – och det är billigt. Fläsksvål (friterade utan tillsatser) tycker jag visserligen är supergott då krispigt fett är okej psykiskt. Rätt konsistens på maten är viktigt.

        Naturbeteskött är min favorit – för att djuren haft det bra och det är så miljövänligt – men det är ganska magert kött. Blandar man naturbetesfärs med fläskfärs så blir det ju fetare men det känns inte tillräckligt. Viltkött är också miljövänligt och gott men det är ju väldigt magert kött.

        Så, om du har några tips hur jag både kan äta billigare och lära mig äta mer animaliskt fett så tas det tacksamt emot 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          28 May, 2021    

          Jag äter PKD vilket innebär ungefär 400g mat per dag = 700g fett per vecka 2.1kg kött per vecka och där räknar jag in lever och märg.
          Om du är osäker på om du äter för lite fett behöver du börja räkna. Köp en matvåg!

          Reply
          • Christina Christina
            28 May, 2021    

            Tusen tack 🙂

            Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!Har du testat att D-vitamin i oljeform och har du kollat ditt kalciumvärde? När…
  • Martina on Hjälp att tolka testerInte just nu tyvärr, men hormontest finns men matkänslighet är inte så tillförli…
  • H on Om binjurarna & fettförbränningen!Hej Martina! Jag läser och läser allt vettigt du skriver och har precis fått lån…
  • Elin on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Det handlar också om att bli van vid att drivas av oxytocin istället för dopamin…
  • Erika Åhlander on Hjälp att tolka testerhej, är detta något som du fortfarande gör? och, isf, är det något speciellt tes…
  • Lena-Louise on Nytt Primal Collagen + receptTack fina du, då känns det tryggt att fortsätta med kollagen 😉✌️
  • Martina on Nytt Primal Collagen + receptTack för din kommentar, sorry att du har fått vänta så länge på svar :) Jag tror…
  • Martina on Dissa fläsksvålarna! (om makronutrienter)Minns inte riktigt vad jag hade för idé för 7 år sedan om det här.

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: