• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
Nu har snön kommit till mig också!  Videosarna är från igår 👆 djuren hade inga problem alls med lite snöfall, men idag är det plötsligt 2 decimeter och inte ens getterna vågar sig ut i snön. Silkeshönsen ville inte kliva ned från pinnen i morse, så de fick maten serverad där de satt 😅 

Hur mycket snö har du hos dig?
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
  • Home
  • Personligt
  • Biohacking
  • Kost & Hälsa
  • Ketos & ketoner
  • Tarmfloran
  • Hormoner
  • Inflammation
  • Martina testar
  • Forskning
  • Paleo Medicina-Projektet | Del 2

Paleo Medicina-Projektet | Del 2

2 May, 2021 57 Comments Written by Martina
Inlägget innehåller en köplänk till Keto Mojo

Läs del 1 här

För två veckor sedan skrev jag om min konsultation med ungerska Paleo Medicina och mina instruktioner jag fått av dem. Jag skulle följa en strikt karnivorisk diet (PKD) i två veckor för att läka min läckande tarm och återställa min näringsstatus. I det här inlägget tänkte jag berätta hur det gick och lite tankar och reflektioner kring det.

Bild på min mealprepp: levermuffins med ungnötslever och ister samt pannbiffar på blandfärs och talg.

Stress och fasta ger näringsbrister

Nu råkade mitt PKD-projekt sammanfalla med en helt hysterisk period. Jag hade deadline på en bok samtidigt som jag läste massa neurobiologi, hade labbar, inlämningar, skulle korra en artikel och skriva en review. Allting samtidigt helt enkelt och det första som ryker för mig är mina self-care rutiner. Jag slutar laga mat till mig själv, slutar meditera och tränar inte. Det gjorde att istället för att göra avsteg så blev det några dagar då jag bara struntade i att äta, även kallat fasta. Inte bra, det är knappast så man får upp sin näringsstatus! Det är nämligen genom oavsiktliga fastor som jag har gett mig själv näringsbrister. Jag äter alltid ikapp så att jag kan hålla vikten, men även om kalorierna kan ätas ikapp så kan inte näringen det. Kroppen har en gräns på hur mycket näring den tar upp i varje mål.

Mealprepping är helt nödvändigt


Hemgjorda fläsksvålar

Att mealpreppa är helt nödvändigt för att klara lite svårare dieter. Det går inte att ta ad hoc som keto gör. Ful-keto (min favorit) är en riktig ad hod-diet eftersom man kan ta en avokado i farten, en sked jordnötssmör och så var det bra med det. Nu äter jag inte så längre utan har lärt mig vikten av att förbereda veckans måltider som jag gjorde innan. Jag hade alltid “meal prep sunday” förr men har slarvat med det det senaste.


Om man planerar, handlar tillräckligt, väger upp, tillagar, portionsförpackar och fryser in klarar man vilken diet som helst. Det här var oväntat nog den största utmaningen för mig. Ketonerna och blodsockret var on point redan när jag började, så där var det ingen skillnad. Paleo Medicinas mål-värden är blodketoner över 3 mmol/l och blodsocker under 4.5 mmol/l. Där ligger jag jämnt. Största skillnaden mot vad jag redan gjorde var att jag tog bort alla tvåbeningar (kyckling, anka) allt från havet (fisk, räkor) och smör. PKD i sin striktaste form tillåter bara fyrbenta djur.

Kaffe med äggulor och honung

Många var nyfikna på varför min diet inkluderade kaffe med äggulor och honung. Det var nog mer av ett “treat” ärligt talat, för lite mer energi. Äggulorna för kolesterolet (hormoner), honung för att ladda på leverglykogen. Jag tog en tesked honung i kaffet på morgonen och sen en tesked på kvällen. Dock slutade jag med detta efter en vecka för att jag tröttnade på att det var så sötsliskigt!

Fokusera på livsmedel och näring i gram

Nu tänker jag ännu mer på näringstätheten än jag gjorde tidigare, och att möta näringsbehovet varje vecka. Inte slarva med lever och märg utan se till att få i mig det kontinuerligt. Och inga fastor!


En sak som Paleo Medicina gör som jag tagit efter är att räkna maten i gram istället för i kalorier. Det är mycket smartare eftersom vi inte vet vad maten innehåller exakt, så länge vi inte har en bombkalorimeter. Äter man bara kött och fett säger gram mer om huruvida man lyckas täcka sitt närings- och energibehov eller inte!

Fortsättningsvis…

Jag är inte klar ännu. Jag känner ett intuitivt behov av att fortsätta med PKD ett par veckor till, minst. Det känns bra i kroppen, min sömn förbättrades (lägre puls, högre HRV) och jag kände av min ägglossning tydligare (yey!) De har lovat mig att jag ska få upp östrogenet med PKD och jag tycker absolut att jag känner en skillnad.


Skulle jag rekommendera PKD till någon annan? Ja absolut! Om du har något hälsoproblem du inte lyckats lösa med en ketogen diet eller carnivore, kör PKD vettja! Paleo Medicina har ändå ett otroligt bra track-rekord när det kommer till botade patienter. Är det sant eller inte? Vem vet men de publicerar en hel del case reports i alla fall. Anekdotisk data, jag vet, men för mig är det intressant. Jag är mycket mer fascinerad av intressanta anekdoter än stora epidemiologiska studier, kanske för att jag jobbar med epidemiologi själv och vet hur skevt det kan bli. Dock behöver man nog ingen konsultation om man inte verkligen griper efter halmstrån för dieten är väldigt straight forward och enkel att följa. Det svåra är egots uppror, att äta en diet helt fri från någonting “gott”, men det går. Det är en påminnelse om att vi ska äta för att leva, inte leva för att äta!


Berätta gärna om du har testat PKD och hur det gick för dig. Har du läkt din läckande tarm är jag också hemskt intresserad av att höra hur det gick, särskilt om du har före- och efter tester att visa upp!

  • Om du vill använda samma keton-mätare som mig (som även används av Paleo Medicina) får du 15% rabatt via mina köplänkar: (du hittar mätaren här!)
  • Här är en recension av Keto Mojo (mätaren)

Dagens podd handlar om det jag tagit upp i det här blogginlägget. Jag pratar även om mekanismerna bakom läckande tarm, gut-brain axis och dess koppling till blodhjärnbarriären samt om varför det inte är en bra idé att försöka höja kroppens pH och bli “basisk”.


Ge gärna feedback på podden om du lyssnar på den! 🙂

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Forskning, Hormoner, Inflammation, Ketos & ketoner, Kost & Hälsa, Martina testar, Personligt, Tarmfloran
biohackingpodden, carnivore, leaky gut, Paleo Medicina, PKD
Similar posts
  • Avsnitt 7 Om formtoppning & fett... — Inlägget innehåller länkar till Adlibris & mina senaste böcker!  Nytt poddavsnitt ute! Innehållet påminner om det här inlägget om vanliga misstag vid viktminskning. Jag har fått många frågor om formtoppning och fettminskning det senaste, kanske för att sommaren närmar sig med stormsteg, så jag valde att fokusera på det. Jag är inte superbekväm med [...]
  • Näringstät keto: nose-to-tail — Inlägget innehåller en köplänk till min bok KETO! När man börjar spana efter näringstät mat, hittar man den överallt. Det finns rikligt av den i större ICA-butiker, Lidl och på Citygross för att nämna några. Där är det också billigt. Billigare än REKO-ringar och gårdsbutiker. Jag fick en fråga om hur mycket pengar jag lägger [...]
  • Avsnitt 6 Ångest – kan man fixa... —  Inlägg om GAD (Generaliserat ångestsyndrom) Veckans avsnitt av Biohackingpodden handlar om ångest, vad det är för någonting och hur man kan bli helt fri. Jag valde det här ämnet för att jag slängde ut frågan på instagram och många önskade poddämnen på temat psykisk hälsa, vilket är något som jag både brinner för och [...]
  • Anti-aging och biologisk odödlighet — Avsnitt 5 finns ute och handlar om biologiskt åldrande, anti-aging och när människor kommer vara biologiskt odödliga. Det ligger ute på alla poddplattformar så du kan lyssna där du brukar lyssna på poddar, men här nedan länkar jag till Acast.  Jag började intressera mig för biologiskt åldrande när jag var 22-23 och sommarjobbade på [...]
  • “För smal” | Viktuppgång ... — Jag skrev ett inlägg om det här med att vara “för smal” på instagram, men kände att jag ville skriva en längre drapa. Det händer inte ofta men ibland får jag meddelande från personer som desperat vill gå upp i vikt, inte av estetiska skäl utan av hälsoskäl. Det kan ibland vara motiverat om vikten [...]
Biohackingpodden: Demens & depression
“För smal” | Viktuppgång för hälsa?

57 Comments

  1. Nina Nina
    1 November, 2022    

    Hej Martina.
    Hur gör du din fläsksvål?
    Den ser väldigt knaprig och krisig ut!

    Reply
  2. JL JL
    1 March, 2022    

    Känns spontant som mycket protein i ungersk pkd. Blir inte magen trög? Min mage kräver mycket fert för att funka bra.

    Reply
    • Martina Martina
      2 March, 2022    

      50g protein om dagen är inte så mycket… till 200g fett… var ser du att det är mycket protein?

      Reply
  3. Linda Linda
    9 August, 2021    

    Idag var min första dag på PKD! Inte så lyckad. Lever smakar förfärligt. Sen tillagade jag en alltför stor bit fläskkarre, 200 gram.. sen 70 gram talg till som jag i slutetåt med sked. 😅 Då var jag redan mätt men var ju tvungen att äta upp fettet! Tyvärr visade det sig att talgen jag hade hemma verkar vara det sista som gick att få tag på i Södra Sthlm. 😏 Så där sket sig det. Får åka in på någon finbutik i City och leta.

    Imorgon är det dags för märgben, verkar otroligt gott så det har jag bunkrat.

    Tack Martina för världens bästa böcker, blogg och podd. Du är en stor inspirationskälla. ❤️

    Reply
    • Martina Martina
      15 August, 2021    

      Tack ❤ Köp sidfläsk och köttbitar med rejält med fett, och ister och talg från saluhallarna 🙂

      Reply
  4. Marcus Marcus
    26 June, 2021    

    Nyfiken att höra hur mängden mat fungerade för dig?

    Jag är inne på dag 26, första 2 veckorna var otroligt slitsam för mig och äter jag mer än 300 gram per dag så blir jag riktigt trött och seg. Paleo medicina säger att det beror på att jag blir trött av fett mängden om jag äter mer.

    Reply
    • Martina Martina
      27 June, 2021    

      Jag hade problem att komma upp i 400gram. Jag ligger naturligt på 0-250g mat per dag vilket inte täcker mitt näringsbehov. Nu hoppas jag kunna nå upp till 400g om jag tränar mer och får upp intresset för att äta 🙂

      Reply
      • Marcus Marcus
        27 June, 2021    

        Jag är hungrig mest hela dagen. Därför jag vill äta mer men då orkar jag knappt ta mig igenom dagen. Kanske måste kroppen läka mina problem innan jag kan öka matmängden.

        Kom du inte upp i 400 pga av fatigue eller bara ointresse av att äta?

        Upplever du dig mer energirik på PKD, carnivore eller klassisk keto diet?

        Reply
        • Martina Martina
          29 June, 2021    

          Jag var mätt mest hela tiden och kände ingen impuls att äta så därför svårt att komma upp i 400. Jag landade ofta på dryga 200g.

          Tror jag har mest energi på klassisk LCHF 🙂

          Reply
  5. Susanne Törnqvist Susanne Törnqvist
    8 June, 2021    

    Har försökt börja med kött efter 20 års uppehåll men märkte att jag fick ont i lederna, även av benbuljong ☹️
    Nått tips på hur man kan vänja tillbaka kroppen? Det blir annars väldigt mkt ägg, kokosmjölk, fisk o skaldjur (tål inte komjölkproduktet och av getprodukter triggas ett sug 🙄)

    Reply
    • Martina Martina
      8 June, 2021    

      även lamm?

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        8 June, 2021    

        Det var lamm jag provade 😉 två köttbullar på ekologisk lammfärs, och kokade även benbuljong på lamm. Även buljongen fick jag ont i leder av fast i mindre skala (men så tog jag bara en sked).

        Reply
      • Susanne Törnqvist Susanne Törnqvist
        8 June, 2021    

        Det var lamm jag åt 😉 två köttbullar gjorda på ekologisk lammfärs. Även benbuljongen gjorde jag på lamm, fick ledvärk även av det om än i mindre skala (men så tog jag bara en sked).

        Reply
        • Martina Martina
          8 June, 2021    

          Har du testat att dricka 5g askorbinsyra varje dag utspätt i vatten och utspritt över dagen? Låter som du får en stor uppbyggnad av urinsyra!

          Reply
          • Susanne törnqvist Susanne törnqvist
            9 June, 2021    

            Har inte testad det utspritt över dagen, bara c-vitamin på morgonen (och den tog nog slut dagarna innan jag åt kött…) Kan ju vara så att jag har en liten nedsatt urinsyrahantering, skulle ju kunna förklara varför jag mår dåligt av träningsvärk 🤔
            Ska prova utspritt över dagen och se hur kroppen reagerar då. Tack för tips 🙏

            Reply
          • Susanne Törnqvist Susanne Törnqvist
            9 June, 2021    

            Bara en fundering- påverkas inte blodsockret av askorbinsyra? Det smakar ju väldigt sött… Är väääldigt känslig för blodsockerhöjningar och får lätt hjärndimma om det höjs snabbt.

            Reply
            • Martina Martina
              9 June, 2021    

              Tycker du att askorbinsyra smakar sött…? Verkligen? Är citroner söta för dig?

              Reply
              • T T
                9 June, 2021    

                Kapar tråden lite här. Är enig m Susanne ift att askorbinsyra smakar sött. Jag får kick av det. Smaken alltså.

                Reply
                • Martina Martina
                  10 June, 2021    

                  Det är något fel med er matsmältning…

                  Reply
              • Anonymous Anonymous
                9 June, 2021    

                https://sv.iliveok.com/health/sot-smak-i-munnen_114604i16005.html

                Reply
                • Martina Martina
                  10 June, 2021    

                  Ja men exakt det var vad jag tänkte på, att smaken i munnen behöver inte ha att göra med smaken på det man äter. Det kan vara ett symptom!

                  Reply
                  • T T
                    10 June, 2021    

                    Känner inte igen mig i det som står i artikeln. Jag har aldrig en smak av sött i munnen. Bara i förbindelse med askorbinsyra. Den smaker surt sött. Som sockerberoende blir det en craving av å dricka det.

                    Reply
  6. Marie Marie
    16 May, 2021    

    Hej!
    Vad mycket intressant jag hittat på din blogg! Nu när jag läser att du har läckande tarm, kan du koppla det till din histaminintolerans? Att du inte tål för mycket histamin på en dag?
    Jag har läckande tarm till följd av för mycket antibiotika, stress och har levt i mögel. Jag har utvecklat en sjuk histaminintolerans som också lett till intolerans mot det mesta. Nu har jag fått det hela att stanna av och jag läker sakta. Min tro och min förhoppning är att jag ska bli helt fri från min histaminintolerans bara tarmen läkt. Men jag kanske är naiv? 😳

    Reply
    • Martina Martina
      17 May, 2021    

      Nopes, när tarmen är läkt så försvinner histamin-intoleransen 🙂

      Reply
  7. johanna johanna
    5 May, 2021    

    Hej Martina,

    Tack för en grym blogg!. Jag undrar om du vet var man kan testa om man är intolerant mot mjölkprodukter eller gluten? Gutfeelinglabs kan tydligen inte påvisa detta.

    Reply
    • Martina Martina
      5 May, 2021    

      Ja det finns tester för det. Google it 🙂

      Reply
  8. Sara Sara
    4 May, 2021    

    Hej!
    Får jag fråga hur du får till dina fläsksvålar? Mina exploderar bara i ugnen, som sen är helt omöjlig att få ren… 🙁 Nu är jag förbjuden att testa igen, så det måste liksom bli rätt när jag gör det i smyg till helgen.
    Tack på förhand!

    Reply
    • Martina Martina
      4 May, 2021    

      Haha jag vet inte varför dina exploderar 😀 Gör i en gryta istället då?

      Reply
      • Sara Sara
        4 May, 2021    

        Vilken temperatur brukar du ha?

        Reply
        • Martina Martina
          4 May, 2021    

          I ugnen är det väl 200 grader i 20 minuter, nånting sånt. I grytan är det full fräs tills de är klara, går lite snabbare.

          Reply
  9. Anna Anna
    3 May, 2021    

    PKD utan som du skriver en konsultation – vad blir då det generella ramverket? Alltså hur många gram protein respektive fett. Hänger med på ordinationen annars gällande vad som ingår 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      3 May, 2021    

      Det brukar vara 400g mat per dag, 300g kött och 100g fett.

      Reply
      • Anna Anna
        4 May, 2021    

        Okej, tack 🙂 Stämmer det att mängden kött vägs upp icke tillagat? Alltså typ, 100 gram rå lammfärs exempelvis.

        Reply
        • Martina Martina
          4 May, 2021    

          yes!

          Reply
  10. Linda Linda
    3 May, 2021    

    Hej Martina!
    Lite off topic men blir lite förvirrad. Du har i en av dina böcker rekommenderat BCAA i kombination med träning. På ngt annat ställe rekommenderar du Kreatin. Kan man kombinera dessa eller ska man välja ett av dessa tillskott (mitt mål är att maximera min styrketräning). Påverkar dessa tillskott min ketos?

    Reply
    • Martina Martina
      3 May, 2021    

      Både kreatin och BCAA är tillskott för styrketräning. Många tar båda. BCAA kan påverka din ketos eftersom den också innehåller glukogena aminosyror, men också sötningsmedel!

      Reply
      • Linda Linda
        3 May, 2021    

        Hej! Finns BCAA utan sötningsmedel från märket Core. Smakar skit dock. Får smaksätta med citron och salt för att få i mig det och då är jag vanligtvis inte så känslig.

        Reply
  11. Maria Maria
    3 May, 2021    

    Hej!

    Så spännande att följa det här!!! Har lyssnat på podden som är suverän, 5/5.

    Började pkd efter att ha läst om din konsultation. Jag har redan fått finfina resultat gällande hypothyroid efter 1 och 1/2 år carnivore men helt utan viktnedgång (har ca 5 kg att gå ner jämt fördelat över kroppen). Efter 2 veckor pkd märker jag redan skillnad även om det är lite svårt att säga exakt vad skillnaden är: lugnare i kroppen, piggare, plattare mage…

    Det blev framför allt tydligt att jag:
    – åt för mycket protein och för lite fett på carnivore, jag överåt helt klart. Med mer fett blir jag mättare och att titta på gram (100 gram kött – 30 gram fett) gör det lätt
    – drack för mycket vatten
    – åt märgben och lever för sällan

    Då jag fortfarande har lite svårt att hitta märgben har jag inte slutat med tillskott men det är på gång och jag dricker en kopp kaffe på morgonen.

    Nu är jag så nyfiken på resultatet efter ditt nästa test av läckande tarm. Så intressant reflexion kring testet i podden, har man läckande tarm om man inte har några symtom och ingen inflammation i kroppen?

    Stort tack Martina!

    Reply
    • Maria Maria
      3 May, 2021    

      Kul med korrigering 😄
      *Reflektion

      Reply
    • Martina Martina
      3 May, 2021    

      Tack själv! 🙂 Ja jag kommer att visa upp testet om några veckor, tog dock nästan 6v att få tillbaka det förra gången så kan nog ta ett tag…

      Reply
  12. Fredrik Fredrik
    2 May, 2021    

    Har du tagit del av de anekdoter som är negativa till PKD och vad tycker du isåfall om dem?

    Några finns till exempel på https://twitter.com/mscarnivore/status/1291426370707427328

    Reply
    • Martina Martina
      3 May, 2021    

      Det går inte att accessa den länken, det står att personen har en begränsning på vilka som kan se inläggen. Du får gärna ta en printscreen eller beskriva vad som står.

      Reply
      • Fredrik Fredrik
        3 May, 2021    

        Det brukar bli så när censuren slagit till, hon har väl skrivit något som numera är otillåtet att yttra.

        Länken borde fungera om några dagar igen när avstängningen är över, om den nu inte blir permanent.

        Det går inte att klista in bilder i kommentarerna, jag har provat så därav behovet av länken till att börja med.

        Reply
        • Martina Martina
          3 May, 2021    

          Jag förstår, oki får kolla igen senare 🙂

          Reply
        • Martina Martina
          3 May, 2021    

          Okej nu har jag läst, men förstod inte riktigt vad som var det kritiska? Syftar du på hon som hade cancer? Hon verkade ha svårt att ketoadaptera och ville inte följa en så strikt kost. Det är väldigt vanligt.

          Reply
          • Fredrik Fredrik
            3 May, 2021    

            Nu är det jag som inte kan komma åt tråden så jag kan inte kolla vem det var som hade cancer.

            De flesta av de anekdoter jag har sett om PKD, som är negativa, är, eller var, på Instagram, men eftersom man numera måste sälja sin själ till Mark Zuckerberg för att använda Instagram så är det inget jag kan hjälpa till med att leta upp där.

            Som jag minns det, och nu var det ett tag sedan jag läste dem, så var det ett antal personer som utvecklade antingen hypotyreos eller fick menstruationsirreguljäriteter.

            Jag tyckte det var intressant att läsa även de anekdoter från människor som inte hade haft en positiv erfarenhet av PKD. Annars får man lätt intrycket av att det är en mirakelkur för allt och alla.

            Reply
            • Martina Martina
              3 May, 2021    

              Jag förstår! Nä PKD är INTE en mirakelkur för allt och alla, men de har ett imponerande track-record i alla fall. Dieten är dock så svår att följa att jag misstänker att de flesta inte gör det.

              Reply
  13. Ylva Ylva
    2 May, 2021    

    Avundsjuk på att du kan äta det där. Vill så gärna men det går inte.

    Reply
    • Martina Martina
      2 May, 2021    

      Vad hindrar?

      Reply
      • Ylva Ylva
        2 May, 2021    

        Äckelkänslor tyvärr! Är i depression så jag skulle verkligen behöva ändra tillbaka till iallafall LCHF men det går inte. Tappat aptiten och kan knappt se åt en köttbit. Äter glutenfritt bröd och sallad ibland. * Skämskudde*

        Reply
        • Martina Martina
          3 May, 2021    

          Tror det är dags att träna om din smakpalett genom att bara äta när du är hungrig och då välja så näringstätt som möjligt. Börja med LCHF och tillåt mejerier och goda saker, som du sen fasar ut successivt.

          Reply
          • Ylva Ylva
            3 May, 2021    

            Tack Martina. Något hände i mig när jag skrev den där kommentaren och jag är så tacksam för svar. Det känns helt ok i mig idag att äta makrill och filmjölk till lunch så det får bli så!

            Reply
            • Martina Martina
              3 May, 2021    

              Makrill är bra för hjärnan 🙂

              Reply
  14. I C I C
    2 May, 2021    

    bra

    Reply
    • Martina Martina
      2 May, 2021    

      👍

      Reply
  15. T T
    2 May, 2021    

    Hej. Jag har inte helt förstått skillnaden mellan pkd och carnivore. Vad är så skillnaden?
    Också, om man inte har näringsbrister, då är fasta bra?

    Reply
    • Martina Martina
      2 May, 2021    

      Om man fastar mycket riskerar man att få brister, om man inte äter mycket näringstät mat (som inälvor)
      Skillnaden mellan PKD och carnivore är att carnivore brukar inkludera allting från djurriket medan PKD inte gör det.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Martina on B3 flush som funkar!Absolut! :)
  • Camilla Timén on B3 flush som funkar!Hej! Jag har lite svårt att svälja tabletter och kapslar. Kan man ta ut innehåll…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratGör ett nytt försök med länken https://martinajohansson.se/skoldkortelhormonet-r…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Frida! Bland annat här har Martina skrivit om det i bloggen och även på fler…
  • Frida Gylner on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Martina! Jag har plötsligt börjat lägga på mig vikt runt rumpa och lår. Dett…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!De beskriver att det bla kan vara T4 och T3 som är skevt och kan vara orsaken ti…
  • Nanna on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Hej Har en fråga ang carnivore,har ätit det i en vecka(kött/ägg)mätte första ggn…
  • Katarina on Frågor & svar – ALLT om progesteronkräm!Hej Martina! Mycket spännande info här! Efter en stressig period har jag fått sy…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: