Inlägget innehåller en köplänk till Keto Mojo
För två veckor sedan skrev jag om min konsultation med ungerska Paleo Medicina och mina instruktioner jag fått av dem. Jag skulle följa en strikt karnivorisk diet (PKD) i två veckor för att läka min läckande tarm och återställa min näringsstatus. I det här inlägget tänkte jag berätta hur det gick och lite tankar och reflektioner kring det.
Bild på min mealprepp: levermuffins med ungnötslever och ister samt pannbiffar på blandfärs och talg.
Stress och fasta ger näringsbrister
Nu råkade mitt PKD-projekt sammanfalla med en helt hysterisk period. Jag hade deadline på en bok samtidigt som jag läste massa neurobiologi, hade labbar, inlämningar, skulle korra en artikel och skriva en review. Allting samtidigt helt enkelt och det första som ryker för mig är mina self-care rutiner. Jag slutar laga mat till mig själv, slutar meditera och tränar inte. Det gjorde att istället för att göra avsteg så blev det några dagar då jag bara struntade i att äta, även kallat fasta. Inte bra, det är knappast så man får upp sin näringsstatus! Det är nämligen genom oavsiktliga fastor som jag har gett mig själv näringsbrister. Jag äter alltid ikapp så att jag kan hålla vikten, men även om kalorierna kan ätas ikapp så kan inte näringen det. Kroppen har en gräns på hur mycket näring den tar upp i varje mål.
Mealprepping är helt nödvändigt
Hemgjorda fläsksvålar
Att mealpreppa är helt nödvändigt för att klara lite svårare dieter. Det går inte att ta ad hoc som keto gör. Ful-keto (min favorit) är en riktig ad hod-diet eftersom man kan ta en avokado i farten, en sked jordnötssmör och så var det bra med det. Nu äter jag inte så längre utan har lärt mig vikten av att förbereda veckans måltider som jag gjorde innan. Jag hade alltid “meal prep sunday” förr men har slarvat med det det senaste.
Om man planerar, handlar tillräckligt, väger upp, tillagar, portionsförpackar och fryser in klarar man vilken diet som helst. Det här var oväntat nog den största utmaningen för mig. Ketonerna och blodsockret var on point redan när jag började, så där var det ingen skillnad. Paleo Medicinas mål-värden är blodketoner över 3 mmol/l och blodsocker under 4.5 mmol/l. Där ligger jag jämnt. Största skillnaden mot vad jag redan gjorde var att jag tog bort alla tvåbeningar (kyckling, anka) allt från havet (fisk, räkor) och smör. PKD i sin striktaste form tillåter bara fyrbenta djur.
Kaffe med äggulor och honung
Många var nyfikna på varför min diet inkluderade kaffe med äggulor och honung. Det var nog mer av ett “treat” ärligt talat, för lite mer energi. Äggulorna för kolesterolet (hormoner), honung för att ladda på leverglykogen. Jag tog en tesked honung i kaffet på morgonen och sen en tesked på kvällen. Dock slutade jag med detta efter en vecka för att jag tröttnade på att det var så sötsliskigt!
Fokusera på livsmedel och näring i gram
Nu tänker jag ännu mer på näringstätheten än jag gjorde tidigare, och att möta näringsbehovet varje vecka. Inte slarva med lever och märg utan se till att få i mig det kontinuerligt. Och inga fastor!
En sak som Paleo Medicina gör som jag tagit efter är att räkna maten i gram istället för i kalorier. Det är mycket smartare eftersom vi inte vet vad maten innehåller exakt, så länge vi inte har en bombkalorimeter. Äter man bara kött och fett säger gram mer om huruvida man lyckas täcka sitt närings- och energibehov eller inte!
Fortsättningsvis…
Jag är inte klar ännu. Jag känner ett intuitivt behov av att fortsätta med PKD ett par veckor till, minst. Det känns bra i kroppen, min sömn förbättrades (lägre puls, högre HRV) och jag kände av min ägglossning tydligare (yey!) De har lovat mig att jag ska få upp östrogenet med PKD och jag tycker absolut att jag känner en skillnad.
Skulle jag rekommendera PKD till någon annan? Ja absolut! Om du har något hälsoproblem du inte lyckats lösa med en ketogen diet eller carnivore, kör PKD vettja! Paleo Medicina har ändå ett otroligt bra track-rekord när det kommer till botade patienter. Är det sant eller inte? Vem vet men de publicerar en hel del case reports i alla fall. Anekdotisk data, jag vet, men för mig är det intressant. Jag är mycket mer fascinerad av intressanta anekdoter än stora epidemiologiska studier, kanske för att jag jobbar med epidemiologi själv och vet hur skevt det kan bli. Dock behöver man nog ingen konsultation om man inte verkligen griper efter halmstrån för dieten är väldigt straight forward och enkel att följa. Det svåra är egots uppror, att äta en diet helt fri från någonting “gott”, men det går. Det är en påminnelse om att vi ska äta för att leva, inte leva för att äta!
Berätta gärna om du har testat PKD och hur det gick för dig. Har du läkt din läckande tarm är jag också hemskt intresserad av att höra hur det gick, särskilt om du har före- och efter tester att visa upp!
- Om du vill använda samma keton-mätare som mig (som även används av Paleo Medicina) får du 15% rabatt via mina köplänkar: (du hittar mätaren här!)
- Här är en recension av Keto Mojo (mätaren)
Dagens podd handlar om det jag tagit upp i det här blogginlägget. Jag pratar även om mekanismerna bakom läckande tarm, gut-brain axis och dess koppling till blodhjärnbarriären samt om varför det inte är en bra idé att försöka höja kroppens pH och bli “basisk”.
Ge gärna feedback på podden om du lyssnar på den! 🙂
Hej Martina.
Hur gör du din fläsksvål?
Den ser väldigt knaprig och krisig ut!
Känns spontant som mycket protein i ungersk pkd. Blir inte magen trög? Min mage kräver mycket fert för att funka bra.
50g protein om dagen är inte så mycket… till 200g fett… var ser du att det är mycket protein?
Idag var min första dag på PKD! Inte så lyckad. Lever smakar förfärligt. Sen tillagade jag en alltför stor bit fläskkarre, 200 gram.. sen 70 gram talg till som jag i slutetåt med sked. 😅 Då var jag redan mätt men var ju tvungen att äta upp fettet! Tyvärr visade det sig att talgen jag hade hemma verkar vara det sista som gick att få tag på i Södra Sthlm. 😏 Så där sket sig det. Får åka in på någon finbutik i City och leta.
Imorgon är det dags för märgben, verkar otroligt gott så det har jag bunkrat.
Tack Martina för världens bästa böcker, blogg och podd. Du är en stor inspirationskälla. ❤️
Tack ❤ Köp sidfläsk och köttbitar med rejält med fett, och ister och talg från saluhallarna 🙂
Nyfiken att höra hur mängden mat fungerade för dig?
Jag är inne på dag 26, första 2 veckorna var otroligt slitsam för mig och äter jag mer än 300 gram per dag så blir jag riktigt trött och seg. Paleo medicina säger att det beror på att jag blir trött av fett mängden om jag äter mer.
Jag hade problem att komma upp i 400gram. Jag ligger naturligt på 0-250g mat per dag vilket inte täcker mitt näringsbehov. Nu hoppas jag kunna nå upp till 400g om jag tränar mer och får upp intresset för att äta 🙂
Jag är hungrig mest hela dagen. Därför jag vill äta mer men då orkar jag knappt ta mig igenom dagen. Kanske måste kroppen läka mina problem innan jag kan öka matmängden.
Kom du inte upp i 400 pga av fatigue eller bara ointresse av att äta?
Upplever du dig mer energirik på PKD, carnivore eller klassisk keto diet?
Jag var mätt mest hela tiden och kände ingen impuls att äta så därför svårt att komma upp i 400. Jag landade ofta på dryga 200g.
Tror jag har mest energi på klassisk LCHF 🙂
Har försökt börja med kött efter 20 års uppehåll men märkte att jag fick ont i lederna, även av benbuljong ☹️
Nått tips på hur man kan vänja tillbaka kroppen? Det blir annars väldigt mkt ägg, kokosmjölk, fisk o skaldjur (tål inte komjölkproduktet och av getprodukter triggas ett sug 🙄)
även lamm?
Det var lamm jag provade 😉 två köttbullar på ekologisk lammfärs, och kokade även benbuljong på lamm. Även buljongen fick jag ont i leder av fast i mindre skala (men så tog jag bara en sked).
Det var lamm jag åt 😉 två köttbullar gjorda på ekologisk lammfärs. Även benbuljongen gjorde jag på lamm, fick ledvärk även av det om än i mindre skala (men så tog jag bara en sked).
Har du testat att dricka 5g askorbinsyra varje dag utspätt i vatten och utspritt över dagen? Låter som du får en stor uppbyggnad av urinsyra!
Har inte testad det utspritt över dagen, bara c-vitamin på morgonen (och den tog nog slut dagarna innan jag åt kött…) Kan ju vara så att jag har en liten nedsatt urinsyrahantering, skulle ju kunna förklara varför jag mår dåligt av träningsvärk 🤔
Ska prova utspritt över dagen och se hur kroppen reagerar då. Tack för tips 🙏
Bara en fundering- påverkas inte blodsockret av askorbinsyra? Det smakar ju väldigt sött… Är väääldigt känslig för blodsockerhöjningar och får lätt hjärndimma om det höjs snabbt.
Tycker du att askorbinsyra smakar sött…? Verkligen? Är citroner söta för dig?
Kapar tråden lite här. Är enig m Susanne ift att askorbinsyra smakar sött. Jag får kick av det. Smaken alltså.
Det är något fel med er matsmältning…
https://sv.iliveok.com/health/sot-smak-i-munnen_114604i16005.html
Ja men exakt det var vad jag tänkte på, att smaken i munnen behöver inte ha att göra med smaken på det man äter. Det kan vara ett symptom!
Känner inte igen mig i det som står i artikeln. Jag har aldrig en smak av sött i munnen. Bara i förbindelse med askorbinsyra. Den smaker surt sött. Som sockerberoende blir det en craving av å dricka det.
Hej!
Vad mycket intressant jag hittat på din blogg! Nu när jag läser att du har läckande tarm, kan du koppla det till din histaminintolerans? Att du inte tål för mycket histamin på en dag?
Jag har läckande tarm till följd av för mycket antibiotika, stress och har levt i mögel. Jag har utvecklat en sjuk histaminintolerans som också lett till intolerans mot det mesta. Nu har jag fått det hela att stanna av och jag läker sakta. Min tro och min förhoppning är att jag ska bli helt fri från min histaminintolerans bara tarmen läkt. Men jag kanske är naiv? 😳
Nopes, när tarmen är läkt så försvinner histamin-intoleransen 🙂
Hej Martina,
Tack för en grym blogg!. Jag undrar om du vet var man kan testa om man är intolerant mot mjölkprodukter eller gluten? Gutfeelinglabs kan tydligen inte påvisa detta.
Ja det finns tester för det. Google it 🙂
Hej!
Får jag fråga hur du får till dina fläsksvålar? Mina exploderar bara i ugnen, som sen är helt omöjlig att få ren… 🙁 Nu är jag förbjuden att testa igen, så det måste liksom bli rätt när jag gör det i smyg till helgen.
Tack på förhand!
Haha jag vet inte varför dina exploderar 😀 Gör i en gryta istället då?
Vilken temperatur brukar du ha?
I ugnen är det väl 200 grader i 20 minuter, nånting sånt. I grytan är det full fräs tills de är klara, går lite snabbare.
PKD utan som du skriver en konsultation – vad blir då det generella ramverket? Alltså hur många gram protein respektive fett. Hänger med på ordinationen annars gällande vad som ingår 🙂
Det brukar vara 400g mat per dag, 300g kött och 100g fett.
Okej, tack 🙂 Stämmer det att mängden kött vägs upp icke tillagat? Alltså typ, 100 gram rå lammfärs exempelvis.
yes!
Hej Martina!
Lite off topic men blir lite förvirrad. Du har i en av dina böcker rekommenderat BCAA i kombination med träning. På ngt annat ställe rekommenderar du Kreatin. Kan man kombinera dessa eller ska man välja ett av dessa tillskott (mitt mål är att maximera min styrketräning). Påverkar dessa tillskott min ketos?
Både kreatin och BCAA är tillskott för styrketräning. Många tar båda. BCAA kan påverka din ketos eftersom den också innehåller glukogena aminosyror, men också sötningsmedel!
Hej! Finns BCAA utan sötningsmedel från märket Core. Smakar skit dock. Får smaksätta med citron och salt för att få i mig det och då är jag vanligtvis inte så känslig.
Hej!
Så spännande att följa det här!!! Har lyssnat på podden som är suverän, 5/5.
Började pkd efter att ha läst om din konsultation. Jag har redan fått finfina resultat gällande hypothyroid efter 1 och 1/2 år carnivore men helt utan viktnedgång (har ca 5 kg att gå ner jämt fördelat över kroppen). Efter 2 veckor pkd märker jag redan skillnad även om det är lite svårt att säga exakt vad skillnaden är: lugnare i kroppen, piggare, plattare mage…
Det blev framför allt tydligt att jag:
– åt för mycket protein och för lite fett på carnivore, jag överåt helt klart. Med mer fett blir jag mättare och att titta på gram (100 gram kött – 30 gram fett) gör det lätt
– drack för mycket vatten
– åt märgben och lever för sällan
Då jag fortfarande har lite svårt att hitta märgben har jag inte slutat med tillskott men det är på gång och jag dricker en kopp kaffe på morgonen.
Nu är jag så nyfiken på resultatet efter ditt nästa test av läckande tarm. Så intressant reflexion kring testet i podden, har man läckande tarm om man inte har några symtom och ingen inflammation i kroppen?
Stort tack Martina!
Kul med korrigering 😄
*Reflektion
Tack själv! 🙂 Ja jag kommer att visa upp testet om några veckor, tog dock nästan 6v att få tillbaka det förra gången så kan nog ta ett tag…
Har du tagit del av de anekdoter som är negativa till PKD och vad tycker du isåfall om dem?
Några finns till exempel på https://twitter.com/mscarnivore/status/1291426370707427328
Det går inte att accessa den länken, det står att personen har en begränsning på vilka som kan se inläggen. Du får gärna ta en printscreen eller beskriva vad som står.
Det brukar bli så när censuren slagit till, hon har väl skrivit något som numera är otillåtet att yttra.
Länken borde fungera om några dagar igen när avstängningen är över, om den nu inte blir permanent.
Det går inte att klista in bilder i kommentarerna, jag har provat så därav behovet av länken till att börja med.
Jag förstår, oki får kolla igen senare 🙂
Okej nu har jag läst, men förstod inte riktigt vad som var det kritiska? Syftar du på hon som hade cancer? Hon verkade ha svårt att ketoadaptera och ville inte följa en så strikt kost. Det är väldigt vanligt.
Nu är det jag som inte kan komma åt tråden så jag kan inte kolla vem det var som hade cancer.
De flesta av de anekdoter jag har sett om PKD, som är negativa, är, eller var, på Instagram, men eftersom man numera måste sälja sin själ till Mark Zuckerberg för att använda Instagram så är det inget jag kan hjälpa till med att leta upp där.
Som jag minns det, och nu var det ett tag sedan jag läste dem, så var det ett antal personer som utvecklade antingen hypotyreos eller fick menstruationsirreguljäriteter.
Jag tyckte det var intressant att läsa även de anekdoter från människor som inte hade haft en positiv erfarenhet av PKD. Annars får man lätt intrycket av att det är en mirakelkur för allt och alla.
Jag förstår! Nä PKD är INTE en mirakelkur för allt och alla, men de har ett imponerande track-record i alla fall. Dieten är dock så svår att följa att jag misstänker att de flesta inte gör det.
Avundsjuk på att du kan äta det där. Vill så gärna men det går inte.
Vad hindrar?
Äckelkänslor tyvärr! Är i depression så jag skulle verkligen behöva ändra tillbaka till iallafall LCHF men det går inte. Tappat aptiten och kan knappt se åt en köttbit. Äter glutenfritt bröd och sallad ibland. * Skämskudde*
Tror det är dags att träna om din smakpalett genom att bara äta när du är hungrig och då välja så näringstätt som möjligt. Börja med LCHF och tillåt mejerier och goda saker, som du sen fasar ut successivt.
Tack Martina. Något hände i mig när jag skrev den där kommentaren och jag är så tacksam för svar. Det känns helt ok i mig idag att äta makrill och filmjölk till lunch så det får bli så!
Makrill är bra för hjärnan 🙂
bra
👍
Hej. Jag har inte helt förstått skillnaden mellan pkd och carnivore. Vad är så skillnaden?
Också, om man inte har näringsbrister, då är fasta bra?
Om man fastar mycket riskerar man att få brister, om man inte äter mycket näringstät mat (som inälvor)
Skillnaden mellan PKD och carnivore är att carnivore brukar inkludera allting från djurriket medan PKD inte gör det.