Review av 4v reverse diet
Utförande: jag bytte ut min halv-karnivoriska hel-ketogena kost mot mer kolhydrater och protein och mindre fett. Det omvända emot hur jag brukar äta. Rent konkret gick jag från 150-200g fett/dag ned till 50g fett/dag, 50g protein upp till 100-200g protein och från 0-10g kolhydrater upp till 300g kolhydrater/dag. Mål: +2000 kcal/dag.
Syfte: få upp min aptit, öka min förbränning, sluta vara så katabol och ge min kropp lätt näring för att främja muskeltillväxt, hårväxt och regelbunden ägglossning. Jag ville även se hur metabolt flexibel jag är, och se om jag “tål” att äta “vilket skit som helst”.
Upplevelser
Det spårar snabbt!
Första veckan var ganska enkel, jag skötte mig ganska bra och lagade mina måltider med ris, rotfrukter, potatis, sötpotatis, fisk (makrill, sill och torsk), lite rött kött och utvalda grönsaker. Sedan började det snabbt spåra med paradischoklad, fikabröd, pizza, korv med bröd, hamburgare och jordnötssmör. I min hjärna är rotfrukter och fikabröd samma sak, carb som carb liksom. Först blev jag bestört och kände mig förgiftad, tänkte att nej det här är inte värt det. Det här kan verkligen inte vara hälsosamt! Jag ville gå tillbaka till keto igen, men bestämde mig för att inte handla i affekt utan försöka vara mindful över det istället. Kanske kan jag justera tillbaka till seriösare carbs? Eller bara inte bry mig?
“Knarkar maten”
Att bara äta “seriösa carbs” var dock lättare sagt än gjort. Istället för att äta “fel” åt jag inget alls, eller “sköt upp ätandet” (dvs fastade) när det inte fanns något tillräckligt seriöst i närheten. Att underäta på carbs är mycket värre än att underäta i ketos eftersom man blir superkatabol, så då försökte jag äta ikapp lite vad som helst bara för att ligga på plus kalorimässigt och “ogöra” fastan.
Att vara carbs-katabol är extremt åldrande så jag har nästan lite fobi för det, men till slut kändes det som att jag mest knarkade maten när jag skulle äta ikapp för att bli anabol igen.
Exempel på en “äta ikapp”-dag:
- 5 st surdegsmackor med smör, ost och salami
- 1 paket färdiga pannkakor (med jordgubbssylt och grädde)
- 1 burk pepparkakor
- 500g risgrynsgröt med kvarg i
- 3 hamburgare på McDonalds (bara köttet)
- 3 korv med bröd
- 1 hel kastrull kokt ris med 3 stekta ägg i +30g smör (risotto)
- 1 makrill
- 1 proteinbar
- 3 julabollar (chokladbollar från Jula)
Jag vet inte kalorimängden här men + 3000kcal i alla fall och det sjuka är att jag vaknade på natten och var JÄTTEHUNGRIG efter mer. Då gick jag ned i köket och drog en proteinshake till!
Det här är väl någon slags “intuitive eating” antar jag då tanken är att man bara ska låta sig själv go ham för att kroppen ska fatta att det finns GOTT om energi så att den vågar ägglossa och växa ut hår och allt sånt där. Det ska inte vara något tvivel om tillgången på mat.
Exempel på en seriös-carbdag:
- Havregrynsgröt med proteinpulver (biffprotein)
- Ugnsbakad torsk med ris (+15g ister)
- 1 proteinshake (biffprotein)
- 1 proteinbar (low carb)
- 1 köttbit med sötpotatis (+20g smör)
- Några kokta rödbetor och morötter med salt och smör
Det här ska bli ca 300g kolhydrater per dag och drygt 2000kcal (kanske 2200-2400kcal, för mig är det nästan omöjligt att räkna fram en exakt siffra). Lösningen på att äta mer seriöst var strikt matlåderutin. Då funkade det ganska bra även om det slank ned en och annan julaboll och skumtomte också!
Extremt kissnödig!
Output från Oura. Dålig glukosreglering.
Den mest störande saken var att jag blev så himla kissnödig. Jag blir alltid det av kolhydrater, och det är för att insulinfrisättningen är urindrivande. Man vill verkligen ha insulinet lågt för att slippa nattligt kissande och det går inte på en sån här diet. Jag fick även extrem salivproduktion så det kändes som att jag gick runt och dregglade, sjukt otrevligt haha!
Trött och svullen
Sista negativa saken var den enorma trötthet som kom över mig. Flera dagar låg jag i sängen i 10-12 timmar vilket är ungefär dubbelt emot vad jag brukar! Jag behövde säkert sova ikapp efter lång tid av 5-6 timmars sömn, men det tillsammans med den konstanta svullnaden gjorde att jag efter 4 veckor kastade in handduken. Egentligen hade jag tänkt köra reverse diet i kanske 8-12 veckor, men äsch… I call it a day här. Dock måste jag säga att jag TÅL skräp mycket bättre nu jämfört med 2010 när jag hittade till low carb. Då blev jag a bloated mess av minsta lilla, det blir jag inte nu.
Resultat
Mens dag 34 vilket inte är fy skam jämfört med hur det kan vara. Ganska bra tryck på gymmet men framförallt hög energi i min cardio! Jag ökade lite i fettprocent (visuellt) men kan också vara vätska. Det känns också som att jag verkligen fick upp min aptit och började okynnesäta, och med det högre förbränning. Just äta MER och verkligen gilla att äta var något som jag eftersträvade så det är jag glad för.
Slutsats
Jag tror att reverse diet kan göra stor nytta för kvinnor som har gått och svultit under lång tid, eller kört en strikt ketogen kost med låga kalorier. Många kvinnor underäter (så även jag) vilket kan få kroppen att dra ned de funktioner som inte behövs för överlevnad, som till exempel hårväxt och ägglossning. Reverse diet ökar förbränningen och (ska) få kroppen att slappna av. Dock måste jag säga att jag aldrig varit särskilt ortorektisk, utan alltid följt impulsen att äta mer eller äta kolhydrater om kroppen skrikit efter det. Under alla mina keto-år har jag alltid gjort avsteg, alltid ätit det jag vill och mest noterat att carbs blir mindre lockande. Inte mindre gott utan mindre intressant.
Därför tror jag inte att reverse diet är för mig riktigt, för att förvisso är carbs proteinsparande men ketos är muskelsparande. När man är inkörd i ketos (som jag är och har varit i många år) blir det ingen stress utan tvärtom. Jag har svårt att se hur det kan vara stressande för mig när jag sover bättre i ketos och puls och blodtryck går ned. Får också ett bättre menstruellt flöde i ketos.
Det är roligt att vara metabolt frisk och flexibel och kunna äta massa skräpmat utan att det har några direkt negativa konsekvenser. Det känns som att kroppen anpassar sig till både mer carbs och mer kalorier. Många säger att man blir såååå känslig av keto men för mig har det blivit helt tvärtom. TÅL MER! Sen är väl inte min blodsockerreglering den bästa, det är ju nackdelen med keto att blodsockret blir mer svajjigt ett bra tag efteråt, om man äter carbs.
Fortsätta…?
Nej tack, det är bra såhär! Jag hoppar tillbaka till meat heavy keto och blodketoner runt 1.5-3 mmol/l (min sweetspot!) men det var roligt att äta helt tvärtom ett tag bara för att känna på det lite.
Nu med ökad aptit och lite mer fett på kroppen är jag extra pepp på min träning och att bygga vidare. Jag kände mig så uppgiven ett tag av att gå runt som en nudel men nu när jag kunde gå upp så var det som att något lossnade. Nu tror jag att jag kan fortsätta uppåt på keto som jag brukar kunna.
Powerbuilding i ketos is the best!
Hej!
Har två frågor angående inlägg kring hormonhackingen:
1. “Hög omsättning på östro” vill du utveckla det? Hur har du erhållit den vetskapen?
2. Hur vet du att över 200 pmol/L för att må bra, menar du generellt eller att det gäller för dig!
Alltid intressant med mer individuella historier kring hormoner, helt omöjligt att ta del av annars. Få studier osv…..
Har en liknande historia, drog ner på kolhydrater och höjde fettet under några år(OBS INTE SVULTIT), problem med mens och könshormoner, trodde jag var i förklimakteriet….tillbaka till gröt och blåbär, quinoa,….ägglossning och mens tillbaka.
Mitt enda problem just nu är egentligen att jag känner mig väldigt låg på östrogen precis vid mens och en vecka efter..
1) Både genom självkännedom, självobservation, hormonkunskap och gentest
2) Alltså egentligen är väl 350-500 bättre enligt Mia Lundin, men jag är ganska fitness-optimerad så jag nöjer mig med över 200.
Hej Martina
Du har kanske något vettigt att skriva om blodgrupp-diet och matkombinationer?
Gällande matkombinationer syftar jag till den här typen av “kombination” https://detoxinista.com/food-combining/.
Mvh Oscar
Jag tror inte alls att blodgrupp har med diet att göra.
Tack för input, jag letar vidare.
Mvh Oscar
Tack för allt du delar! Berätta gärna vad du äter för att få i dig kosten du mår bäst av 😉 (150-200g fett/dag, 50g protein, 0-10g kolhydrater)
Jag har sååå många sådana inlägg det är bara att söka loss här på bloggen 🙂 Har även boken Keto – den kompletta boken om ketogen kost samt Ketoguiden. Båda dessa finns på tex Adlibris!
Intressant som vanligt, tack för att du delar med dig
Inspirerande att läsa om dina experiment. Jag skulle inte våga tillåta mig för mycket, det skulle spåra totalt! Och få sämre visuella resultat än du verkat fått. Jag sväller upp direkt. Lät gott med skumtomtar dock <3
Jag försöker reda ut vad min kropp vill. Sitter ikväll med massa mandlar, choklad och chips trots att maten inte är några problem i vanliga fall. Men sömnbrist, ägglossning och ensamtid raserar ALLT. Jag funderar på om det är kroppen som meddelar att den får för lite mat men svårt att äta mer. Ligger genomsnittligen på 1100-1400 kcal (typ 75 %fett, resten protein) Maten är ju mättande liksom, samtidigt är jag väldigt trött men med stora sömnproblem.
Men menscykeln är perfekt!
Det är läskigt att tänka om, särskilt när en lätt spårar om man skulle börja tillåta sig mer eller annan mat.
Din blogg går inte att läsa via Bloglovin längre, vet du varför?
Jag har inte koll på Bloglovin, du kan inte prenumerera genom att klicka i det alternativet här i kommentarerna istället?
Jag är förvånad av vad du väljer att äta vid ditt reverse diet-experiment. Du skriver att du vill äta intuitivt men det är ju bara skräp! Skumtomtar och färdiga pannkakor och mackor och risgrynsgröt och choklad! What? Sånt som en 16-åring väljer att äta. Och det du ger som exempel på en seriös carb-dag var ju också konstiga saker som proteinpulver, proteinbars och proteinshakes. Varför? Inte konstigt att du mår dåligt på carbs och blir jättehungrig. Om du skulle göra ett experiment och äta riktig mat istället (mat utan innehållsförteckning) så tror jag att du skulle må bättre, även på carbs. Jag har själv erfarenheten att keto störde min hormonella hälsa (är kvinna i 35-årsåldern) och att min menscykel blir friskare och mer regelbunden med kolhydrater. MEN jag kan absolut inte äta en massa sött och skräp för då rubbas den hormonella hälsan också. Så jag måste äta BRA kolhydrater. Långsamma kolhydrater. Samma med kissandet på natten, om jag äter sämre börjar jag gå upp och kissa på natten. Hoppas att du inte tar detta som kritik, älskar din sida och det du gör! Jag är bara nyfiken över varför du valde att sätta i dig skräpmat under ditt experiment.
“Hoppas du inte tar detta som kritik” haha det du just skrev ÄR kritik, per definition 😉
Rev-diet är att äta PRECIS VAFAN MAN VILL om det så är skumtomtar och vad som helst, jag kan inte äta som någon annan. Jag måste äta som mig själv. Varför tycker du att skumtomtar är skräpmat? Det är ju väldigt rent, snabbt socker. Risgrynsgröt? Inte skräp, inte havregrynsgröt heller. Proteinpulver äter jag även om jag är keto, tycker att det är jättebra. Äter alltid gräsbetat biffproteinpulver. Proteinbars är inte heller skräp om innehållsförteckningen är clean, går dessutom att göra sina egna bars (vilket jag gör). Men det är ju såklart en definitionsfråga, om man äter clean carnivore eller PKD så är ju “allt” skräp, och det är det väl egentligen… allt som inte är ren näring.
Sen “äta ikapp-exempeldagen” var att låta mig själv go ham, det är vad som är poängen med intuitive eating (som är släkt med rev-diet, och jag tolkar dem som ungefär samma) och återställande av hormonhälsan. Vissa har en period på ETT ÅR av att äta rent skit innan det stabiliserar sig. Den tiden vill jag dock inte ge det eftersom jag inte blivit nedbruten av svält eller felaktig keto, så det gäller liksom inte mig. Många kan säkert få en sund inställning efter det dock, även om jag inte vet om jag köper konceptet riktigt ännu…
Sen en annan sak på temat att “äta skräpmat” så tycker jag att det blir väldigt ansträngt och krystat (för mig) att göra ett experiment där jag försöker visa hur himla duktig jag är. Jag är inte duktig. Jag klarar inte av att äta kolhydrater vettigt, jag hetsäter och knarkar dom helt utan någon kontroll. Min missbrukshjärna går loss för mycket vilket i förlängningen skulle leda till sjukdom, och därför måste jag vara mer svartvit i mitt ätande för att behålla hälsan. Mer svartvit än vad jag trodde före det här experimentet.
Jag har några grejer som jag måste vara försiktig med, varav socker och mjöl är på den listan. Det blir mer och mer uppenbart för mig 🙂
Obs ej arg, läs med snäll röst 🙂
Tyckte ärligt talat det var befriande att läsa hur du gjorde din rev.diet! haha
Vet att du inte vill bli satt på piedestal eller ses som “guru” men lite åt det hållet blir du iaf för mig 🙂 En förebild. Så att se sin förebild vara så att säga “normal” gör att en själv känner att “ah det är väl normalt” med det man själv kämpar med. Som följare ser vi ju bara några procent av dig som person så när du skrev det här blev nog många förvånade.
jag tror att dina följare kanske hade förväntat sig någon form av strikt reverse diet som många kör efter ex.vis långa deffar eller tävlingar med minutiöst uträknade dagar. Du verkar duktig på att göra planer att följa och utvärdera (mitt intryck av bloggen och ditt yrke) så du kanske chockade följarna med att gå with the flow 🙂
Du valde en bra månad för det iaf, med tanke på allt julgott!
Hmmm jag är alltid så förundrad över det där med vad man ger för intryck… jag försöker att visa exakt hur jag gör och tänker, men många tolkar ändå till något helt annat.
Min tolkning av rev-diet är att man “ska” go wild för att systemet ska “slappna av” och att det verkligen ska vara noll pressure i det. Intuitive eating är väl lite samma…? Tanken är att det sen ska “normalisera sig” men om man är på beroende-spektrat så gör det inte det (tror jag).
Beror kanske på hur länge och hur väl man följer dig. Vi som hängt med ett tag har nog sett flera nyanser och inte endast skrollat förbi mat- och träningsbilder.
Intuitive eating verkar tolkas olika beroende på person. Många som hävdar att de kör det tror jag fortfarande begränsar sig, så begreppet är lite svårt att använda tycker jag. Särskilt också om man har svårt att tolka kroppen. Att slappna av är svårt i en värld av dieter och där man ska “unna sig” eller “passa sig”.
Tycker dock att senaste året har du förmedlat en mer personlig (men inte för privat) sida av dig så förvirringarna kanske minskar så småningom 🙂
Jag tror inte att förvirringar går att undvika, alla ser världen genom sin egen lens of perception.
Intuitive eating kan också vara ett annat ord för att gå loss i ett matmissbruk.
Ja det har du nog rätt i. inte ens IRL ser man ju allt. Typ på en arbetsplats bland kollegor.
Och ja, det kan vara ett annat ord för matmissbruk, medvetet eller ej. Jag ser att du nedan har svarat på en kommentar om det i samband med missbrukarhjärna och att du drar alla carbs över samma kam. Samma för mig! Rotfrukter är dock gränsfall.
Intuitive eating för mig blir istället att närvara när jag äter den ketogena maten som min kropp EGENTLIGEN vill ha för att lättare följa de rätta signalerna. Annars hade det blivit carbs. Men eftersom jag vet bättre vad jag mår bra av så väljer jag ketogent. Så det kanske landar i något intuitive eating ändå.. Nåväl, intressant ämne.
Gillar dina inlägg där du utvärderar – ger ofta aha-moment för en själv.
Rotfrukter är nog gränsfall för mig också faktiskt…. hmm… mjo men det kan nog gå faktiskt! Inte helt 100 dock men det KAN funka.
Jag håller med om att det var kritik, ursäkta om det var hårt skrivet. Det var just det jag ville komma till – missbrukarhjärnan och hur den går igång på kolhydrater och socker. Jag kan själv inte äta mjöl alls för då ballar det ur och jag äter pasta, mackor och kakor fyra gånger om dagen och suget är enormt. Jag måste liksom hålla nere på kolhydraterna och äta långsamma kolhydrater. Intressant att du skriver att du har liknande impulser. Tack för att du tog dig tiden att utveckla.
Alltså kritik är helt okej haha, man får kritisera! Jag har bara fobi för uttrycket “ta det inte som kritik”, för jag tror att vad man egentligen vill säga är “hoppas du inte tar illa upp” och det gör jag inte 🙂
För mig funkar inte långsamma kolhydrater heller, gröt får mig också att hetsäta och ris och bulgur och allting sånt. Jag drar nog alla carbs över en kam där, inget går att reglera efter ett tag.
Jag trodde precis som du, Martina, att jag hade en missbrukshjärna och att jag skulle hetsäta socker/ skräp för evigt om jag släppte på alla regler/ restriktioner. Jag gick till och med i anonyma socker- och mat-missbrukare och lyssnade ett bra tag på din vän My. Jag trodde mitt liv skulle se ut så, att jag ständigt skulle behöva akta mig och äta special-kost.
Tack och lov fann jag en annan väg och idag är jag HELT fri och äter HELT intuitivt. Kan äta en liten bit choklad och stanna där, behöver inte mer, och oftast är jag inte ens sugen på sött. Det kunde jag bara drömma om förut. Blir tacksam när jag tänker på det.
Det handlar bland annat ”bara” om att våga släppa på kontrollen, släppa på alla regler och restriktioner och åsikter om vad som är rätt och fel. Man måste ha tålamod och kan inte kasta sig tillbaka så fort man upplever att det spårar ur. Det tar lite tid att ställa tillbaka kroppen/ knoppen, och det ska få göra det också.
När jag läser ditt inlägg så känns det definitivt som att det finns mycket för dig att jobba på här. Du kanske inte är redo eller känner att det är för dig. Men jag vill oavsett skänka hopp till den som läser detta och som fått för sig att hen är ett lost case. Det finns en väg ut ur ”missbruket”! Och den handlar inte om gud eller ännu mer restriktioner 😅
Alltså du får tänka på att jag
1) aldrig har bantat
2) aldrig varit ens lite tjock (BMI 16-19)
3) är uppväxt med free flow godis och carbs, verkligen unlimited. Inget lördagsgodis utan alltid godis.
Så jag har inte begränsat mig själv från carbs (eller mat i allmänhet) förrän jag var 25 år, jag åt godis till frukost för jag brydde mig inte. Eftersom jag alltid var smal trodde jag att det var helt okej, men det var för att jag inte förstod att mina ANDRA hälsoproblem hade med kosten att göra.
Jag förstår hur man kan tycka att hetsäta carbs beror på restriktioner tidigare i livet, att maten blivit laddad, men det har aldrig varit laddat för mig. Under hela tiden jag varit keto (+10 år) har jag gjort avsteg som jag vill. Ätit pizza när jag velat ha pizza, ätit godis när jag velat ha godis. Jag har ett väldigt okomplicerat förhållande till mat, mina missbruk ligger inte där. Dock kan beteendet efter ett tag överföras på mat, alltså att jag hetsäter/missbrukar mat om jag får i mig socker över tid. Inte för att jag är hungrig eller för att det är laddat utan för att hjärnan blir kapad.
Jag tror inte att man ska utgår från att man kan dricka lagom “någon gång” om man gång på gång blir för full, eller ta någon annan beroendeframkallande drog om man tror att man har tendenserna till missbruk.
Det betyder inte att jag inte tror på intuitive eating, det funkar säkert jättebra för MÅNGA, men jag tror inte att jag har “lite att jobba på” där. Jag mediterar minst 1h varje dag, arbetat massor med mig själv, varit aktiv i 12-stegsprogram sedan 2018.
Vad är din kommentar på det? 🙂
Bra svar. Man måste komma ihåg att folk är individer. Skulle aldrig skriva en liknande kommentar till någon med alkoholproblem och bara “jag kan ta ett glas och sen inte mer! så det kan du också till slut om du bara släpper på reglerna”. En del kan det säkert för att missbruket ligger i något obearbetat men inte alla.
Min kommentar är att du har helt rätt i att hjärnan blir kapad. Man behöver inte ha dietat eller levt med restriktioner för att hjärnan ska skapa en vana av att varje gång man äter en viss typ av mat så överäter eller hetsäter man.
Det finns en bra bok – brain over binge – som talar just om detta bland annat.
Socker är enormt stimulerande för våra signalsubstanser och vanan som utvecklas kan därav bli enormt stark!
Pratar hjärna mer om detta med dig då jag är helt hundra på att du skulle kunna bli helt fri från detta.
Jag har gått 8 Vipassana retreats, och meditation hjälpte inte alls att ändra vanan tyvärr. Det fick jag göra med andra verktyg.
För mig kändes livet oerhört begränsat förut och att behöva gå i 12-stegsgrupper för resten av livet samt strikt avhålla mig från det ena än det andra kändes inte som ett liv jag ville leva. Men det finns folk som älskar det livet, och då ska dom självklart fortsätta om det känns som rätt väg.
Du kan alltid höra av dig till mig om du är nyfiken på att veta/ diskutera mer. Du har ju mitt namn/ min Mail 😊
God Jul & Gott nytt år!
Jag har svårt att kommunicera vidare utan att bli för privat men jag kan bara göra vad som är sant och riktigt för mig. Jag är också vipassana-meditatör, och jag håller med om att det inte nödvändigtvis hjälper, men jag är inte så intresserad av att äta carbs faktiskt. Ju mer jag känner in vad min kropp behöver desto mer förstår jag exakt vilken näring den ska ha, och den finns inte i socker eller spannmål. Tror att jag nog väljer spåret av avhållsamhet, det känns mest sant för mig, och bäst för min kropp.
Oj det var så stor igenkänning att jag kunde skrivit hela själv, minus menstruationen eftersom jag är 66 år.
Back to routines som fungerar längtar jag alltid efter