Vi fortsätter på nystartstemat då många börjar med kostförändringar i januari. Inte sällan handlar kostförändringarna om att dra ned på sockret, kanske testa en strikt ketogen kost för att komma in i ketos eller rentav uteslutningsdieten “carnivore”. Vad jag ser hända vid sådana här tillfällen är att en del verkar må superdåligt av sin kostförändring och känner sig inte alls nöjda med den. Låt oss bena lite i detta!
Förstoppning, trötthet, viktuppgång
Som rubriken säger är det dessa tre som verkar inträffa hos de som inte får sina efterlängtade resultat. Nu kommer jag klumpa ihop keto, LCHF och carnivore till en diet för enkelhetens skull och kalla allting för keto i texten som följer.
Förstoppning
Det är många som tycker att de är beroende av sina fibrer för att fungera och blir förstoppade utan. Vad som oftast är problemet vid förstoppning på keto är 1) För lite fett 2) För lite vätska (dvs drick mer vatten) och 3) Fel livsmedel som nötter, frön och ost som kan bli förstoppande. Fett smörjer en av fibrer sargad tarm och det är bara att öka fettet från smör, ister, talg eller ankfett för att förstoppningen ska upphöra.
Trötthet
Om du aldrig testat att dra ned kolhydraterna riktigt lågt innan så kommer du uppleva trötthet eftersom du ännu inte lärt kroppen att den kan drivas på fett och ketoner. Det tar ett tag, och för maximal prestanda i gymmet eller i löparspåret kan det ta flera månader. Om du är duktig och öser på med fett går det snabbare för att kroppen gör ketoner av det dietära fettet direkt. Håll ut, käka på, ös på med mer fett och träna det du orkar.
Viktuppgång
Fokusera på REAL FOOD (inlägg här) det vill säga kött, fisk, ägg och fetter från djurriket. Ät lamm, nöt, fläsk, allting från havet, kyckling med skinn, smör, ister, talg och ankfett och komplettera med ovanjordsgrönsaker om du önskar. Det är broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål, spenat, grönkål och så vidare. Dessa grönsaker är också utmärkta fettbärare så att du kan hålla uppe fettnivåerna. Undvik mellanmål (inlägg här) och fokusera på kompletta, näringstäta måltider. Det är väldigt svårt att gå upp i vikt då, särskilt om du äter frukost, lunch och middag och jobbar med din cirkadiska rytm så att du får din kortisol- och melatoninfrisättning på rätt ställen.
Bonus:
Sömnproblem: Du sover inte dåligt för att du är i ketos utan för att kroppen blir stressad av en upplevd metabol stress. Ät mer mat, få upp fettet och kalorierna och ät ingenting 3h före sänggående.
Hjärtklappning: Sluta med low carb low fat och öka fettet för att komma in i en bra ketos. Ät grönsaker rika på kalium eller supplementera med kalium som ett tillskott (200-500mg/dag). Du kan även testa magnesium taurat (200-500mg/dag) och GABA (100-200mg/dag).
Dålig andedräkt: Alla har olika tarmflora och munflora som reagerar olika på det vi äter. Käka ordentligt, undvik alla mejerier och tugga persilja, färsk koriander, dragon och kummin. På apoteket finns också zink-sugtabletter som funkar bra.
Summa summarum: ketogen kost eller carnivore är ingen religion som du måste följa slaviskt utan avsteg. Det är inte farligt att gå in och ur ketos och det är inte farligt att experimentera med sin kost. Om du inte gillar den kosten du försöker följa – sluta!
Alla människor kan inte göra samma sak och bara för att någon annan får världens coolaste effekter av att vara i ketos kanske det inte gäller dig. Jag tror personligen att alla kan få fantastiska fördelar av en strikt ketogen kost, men det har lite med personligheten att göra också vilken typ av tålamod man har och ens syfte; varför man vill vara keto från första början.
Mitt största incitament är den mentala skärpan jag får när min hjärna går på ketoner, och vetskapen att det blir mindre metabolt skräp av de neurokemiska processerna. Nummer två är att magen är platt, lugn och fungerar som den ska. Det är ganska nice efter några decennier med inflammerade tarmar!
Hoppas att det här inlägget var till hjälp!
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Hej Martina,
Tack för att du delar med dig av dina kunskaper.
Jag har kört en hyfsat strikt carnivore diet i 3v nu. Energi-nivå, hungerkänslor går lite upp och ner. Jag misstänker att det tar ett litet tag för kroppen att ställa om och för mig att hitta rätt fördelning av fett och proteiner.
Jag tror att jag ligger på för låg % fett, därav sämre energi och mättnadskänsla.
Har du några tips på hur mkt fett jag bör få i mig? Jag väger 96kg och är 56år. Jag använder mig av smör, ghee, lite talg och grädde.
Jag har även fått lite gastritbesvär sista veckan. Misstänker att min matsmältning inte är van vid mängden kött. Jag har lagt in lite brytbönor, sparris och sugarsnaps som jag steker i smör.
Vad har du för tips för mig för att min mage ska lugna ner sig och hitta en bra balans igen?
Tack på förhand ?
Jag har ätit ketogent med hög fettprocent några månader. Mest smör ghee olivolja och lite kokosolja. Äter ingen ost, ingen grädde eller andra mjölkprodukter, äter lite valnötter ibland, ingen choklad. Äter mest kyckling, kött, köttfärs, fisk, vitkål, broccoli, sallad. Dricker 2-3 liter vatten om dagen. 2-3 koppar kaffe. Har fått mer och mer problem med magen. Ökade upp fettet men det hjälpte inte, köpte solgar hcl betaine om jag hade brist på enzymer, för det som kom ut var ljusare än vanligt, men det hjälper inte.
Bodde i Afrika ett år. Problemen började där, förstoppning och hemorrojder blandat med lös i magen. Kom hem i slutet på februari, var då mest lös i magen, köpte surkål, molkosan, probiotika och glutamin och magen blev bättre, nu äter jag bara surkål och dricker uppblötta chiafrön. Sista veckorna har jag blivit mer och mer förstoppad, hemorojder som kommit och gått, hård i magen men det är borta sen två veckor, svullen om magen och när nåt kommer ut efter några dagar är det som en gegga, så jag är inte uttorkad. Det känns som det sitter en propp någonstans i tarmen. Jag får inte igång en normal tarmfunktion. Testat med två påsar katrinplommon, stopp ändå.
Tänkte ringa vårdcentralen på måndag men tänkte först höra om du har någon idé vad jag kan prova eller vad det kan vara för fel?
Parasiter? Sibo? Någon intolerans?
Du kommer nog få göra parasittest hos läkaren om du nämner att problemen började i Afrika.
Ja, det har du nog rätt i 🙂 tack för svar!
växter och frukt är inte carnivore
broccoli, vitkål äter jag aldrig på carnivore
Ät kött drick vatten salta för smak that’s it!
Ägg, Sardiner, Bacon, Kött
Kan den här vara bra “CarboBas + Zink” från DCG?
Jag har eget borrat vatten med av- och återsaltingssystem i reningen.
Har testat både vatten och loka, det senare är det som släcker törsten,
detsamma när jag provat med Resorb.
Martina, Tack för en mycket läsvärd blogg.
Jag har en tanke att när man ska göra förändringar, så ska man göra det i mindre steg, över lite längre tid. Inga 90-gradare.
Grunden för det är att kroppen består av 50 biljoner celler, som var o en är en individ, med i princip samma processer som kroppen som helhet. Dessutom har vi 100 biljoner mikrober på insidan o utsidan.
Alla dessa ska samarbeta optimalt, för att man ska må optimalt.
När man gör förändringar så ska alla dessa ställa om, justera in sig till en ny situation. Jag menar att det tar lite tid, och att det är bättre att göra förändringen i mindre steg, så att hela systemet hinner med.
För att slutresultatet ska bli positivt i slutänden.
Hej Martina, jag har tagit tag i min die, och äter varje dag 120 g protein och 240 gram fett, är inte riktigt carnivore då jag äter lite tillagat vitkål och även blomkål. Har kört bara lamm nöt och gris på sista tiden. Det som egentligen är nytt för mig är att jag höjt upp fettet rejält, tidigare gick jag på ca 120 gram protein och 120-140 gram fett. och jag har minskat på de ketogidkända grönsakerna. Resultatet blev ju givetvis djupare ketos, men jag får nu istället diarréer titt som tätt. Kan det ha att göra med det ökade fettintaget? Jag äter ungefär 100 gram fetter(talg,cocosolja och olivolja) utöver de som kommer på köpet med köttet.
Har du något tips till mig?
Stort tack
kan vara, eller att du äter kokosolja som är extremt laxerande.
Då testar jag dra ned på cocosoljan, Tack så mycket 🙂
Jag skulle vilja fråga dig vad du tycker är bäst att äta om du är tvungen att välja mellan opastöriserad grädde från gräsbetande kor eller avokado (under förutsättningar att man tål båda två)?
Tidigare hade jag utan tvekan valt avokado, men på senare tid har jag ändrat uppfattning. Sedan jag började äta mer carnivore (äter inte strikt varje dag) uppskattar jag inte grönsaker och avokado lika mycket. Det känns som att det är bättre fetter i grädden, fast man får väl en del annat på köpet som kanske inte är lika bra.
Mina huvudsakliga fettkällor är talg och benmärg, men jag tycker det är gott att äta lite annat också ibland.
Hade nog tagit grädden 🙂
Hej Martina!
Hittade för någon vecka sedan till din blogg/hemsida och det har varit otroligt bra och intressant läsning! Nu har du en ny trogen läsare ?
Jag läste några inlägg om saltsyran och tillskott med saltsyra och nu är min fråga. Ska jag ta det precis innan måltiden, en bit in i måltiden eller direkt efter avslutad måltid? Hade egentligen en fråga till men den föll i glömska nu…. i alla fall! Tack för en väldigt bra blogg/hemsida!
Före måltiden!
Tror du en utbildning till Fysioterapeut på tre år är bra om man är intresserad av att lära sig mer om hur kropp/själ fungerar och vill ha ett yrke inom hälsa?
Jag tror inte fysioterapeuterna har en aning om hur själen fungerar 🙂
Jag reagerar på kokosmjölk och enligt min hårmineralanalys har jag överskott av kalcium och bör därför undvika mejerier. Jag tar magnesium för att balansera upp det men jag saknar mina feta ketogrytor! ☹️ Har du något tips på vad jag kan använda istället?
Vispgrädde!
Är det inte mer Ca i vispgrädde? 🙂
Det verkar så! Men en hårmineralanalys säger inte allt, viktigt att också veta magnesium och D-vitamin i så fall.
Jag hade för mycket kalcium i förhållande till magnesium, men jag hade även stor brist på mangan som tydligen är viktig för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig magnesiumet. Jag tar både mangan och magnesium nu och hoppas på att det går bra ändå, grädde är ju så gott och gör det lätt att få upp fettet ??
Jag föreslår att du ska mäta dina kalciumnivåer i blodet också eftersom en underliggande sjukdom kan finnas.
Kolla så ditt intag av D-vitamin och magnesium harmonierar med kalcium, beräkna näringsvärden i tex matkalkyl.se
Det har jag redan gjort, enligt det så hade jag inte för höga nivåer. Hur kommer det sig att det kan se så annorlunda ut? ?
Kom på svaret på min egen fråga haha, jag tittade ju bara på hur balansen mellan kalcium och magnesium såg ut på hårmineralanalysen och inte hur mycket kalcium jag har i kroppen. Även det resultatet visade att jag har normala nivåer så det är alltså magnesiumet jag bör fokusera på att få upp ?
Haha härligt när man kommer på sig själv 🙂 Magnesium mäter man bäst i samlad dygnsurin där man jämför mängden Mg före och efter att man äter magnesiumtillskott under några dygn. Är magnesiumvärdet detsamma så har man av magnesiumbrist eftersom kroppen har tagit upp det extra man åt. Harr man inte en brist så har halten av magnesium ökat i urinen. Det där med mangan kan bli knepigare då det finns i tex nötter och baljväxter, du kanske kan dricka rooiboste och öka på leverintaget. Allt i “ren” matväg är bättre än tillskott så länge man inte har för stor brist. Jag blev intresserad av ditt mangan, vilken sort använder du?
Älskar lever! Äter redan en hel del (får gratis av en bonde i närheten ?) men jag kanske får börja äta ännu mer. Jag klagar inte ? just nu tar jag Holistics mangan, det är inte den mest biotillgängliga formen vad jag har förstått men jag får testa ett tag och se vad som händer.
Hur mäter man magnesium i urinen? Är det något man kan göra hemma eller gör man det via vårdcentralen?
Jag skulle välja på vårdcentral för mer exakt och säkert värde och då få tips på en lösning.
Bra att veta är att många tillskott på recept har sämre kvalitet än de på hälsokosten.
Kollade lite mer om mangan och fann koppling till gallsten i vissa fall och att för lite järn ökar
manganet. Gallstenar består till störst del av kolesterin och att ett manganhaltigt enzym katalyserar
syntesen av just kolesterin
Kolla med kommunen om ni har mjukt eller hårt vatten för även det påverkar Mg.
Hvordan jobber man med sin cirkadiska rytm?
Äter frukost och går och lägger sig i tid 😉
Min ickevetenskapliga åsikt är att vara ute när det är ljust, ju tidigare på dagen desto bättre.
De var inte förrän 2018 jag började tycka om kött, gillade de inte så mycket när jag var allätare heller, och när jag var vegan i några år var de såklart 0% kött. Har nog extremt dåliga förråd av kollagen…… Är 29 år idag. Jag undrar om de går att äta upp sig och fylla på, på kollagen och typ reversera/återställa en sån långvarig brist till typ normalt kollagen lager i kroppen? Ser lite gammal å sliten ut
Jag tror det 🙂 Du får kompensera för det nu!
Det intressanta för min egen del är att när jag kör keto (alltså äkta med riktig mat … inga nötter och annat “tjafs”) så blir jag tyngre.
Sedan kan jag sladda hem till skogarna för att hälsa på pappa och blir då att äta normal husmanskost med potatis, grönsaker och vällagad mat så som kålpudding, köttbullar, renskavsgryta osv – en annan karrabit slinker ned också – och då går jag ned i vikt.
Jag märker att jag nästan mår bättre med ett intag på kolhydrater till så högt som mellan 50 – 80 gram … men, jag får reservera mig lite här. Kan ändå vara som så att jag är för snål på fettet även om jag väger och ser att jag går högt och kör för frikostig med proteinerna. Att jag helt enkelt inte får till det ratiot.
Nåväl – var bara ett mindre instick i det här och har köpt dina tre sista böcker nu. De två om inflammationer och den sista om keto. Ska bli kul att läsa dem – speciellt de om inflammationer.
Well, om det funkar med högre kh go for it 🙂 Det viktigaste är att det funkar!
‘Det är väldigt svårt att gå upp i vikt då, särskilt om du äter frukost, lunch och middag och jobbar med din cirkadiska rytm så att du får din kortisol- och melatoninfrisättning på rätt ställen.’
Nja, för mig är det väldigt lätt att överäta då jag gillar denna mat och att äta mycket, så är det väldigt, väldigt lätt för mig att öka i vikt hela tiden! Stämmer inte för alla!! Sorry att jag måste betona detta så ofta, men man kan inte generellt säga så. Vi är individuella.
Jag tycker att man generellt kan säga så, för så är det för de allra flesta 🙂
Jag led av samma som du. Provade hiskeliga mängder fett och magnesium utan att det blev bättre. Men sedan jag började med L-glutamin (aminosyra) 1tsk 2ggr om dagen i kallt vatten mellan måltiderna. Så har jag gått på toa varannan dag och med bra konsistens. Påverkar inte blodsockret för mig. Vad säger du Martina om L-glutamin?
Tummen upp!
Jag har fått ett nytt problem. Levt keto länge och provade en månad carnivore i nov-dec. Sen tog jag en paus med mer grönsaker och även lite “fusk” med nötter, mejerier och alkohol över jul och nyår. Nu när jag är tillbaka på carnivore mår jag plötsligt skumt… Har fått jättemycket problem med att jag är yrslig och med koordinationen. Känns lite som marken gungar. Känner mig också lite hjärntrött och dimmig… Vad kan det bero på och vad kan jag göra? Förra gången jag körde carnivore mådde jag exemplariskt och kände mig stark och skarp
/Sofie
Ingen aning, nån mineralbrist kanske.
Har så svårt att komma upp i 200 g fett per dag. Säg att jag exempelvis äter
Frukost; 2 ägg, 50 gram smör, 100 gram brysselkål
Lunch; 120 gram entrecote, 50 gram smör
Middag; 120 gram fläskkarré, 50 gram smör, 100 gram vitkål
Det ger enligt kostbevakningen 66 g protein, 159 g fett, 10 g kolhydrater. Jag får inte i mig mer! Tar gärna emot tips på måltider för att komma upp i 200 gram fett.
Varför äter du bara smör för? Haha förstår att du blir mätt. Ät MAT!!! Ät fetare bitar av kött, mer ägg osv.
Det är enkelt och gott med smör ? talg verkar inte så gott om man inte gömmer det i en gryta.
Jag trodde det där var mat?! ? Trodde även att entrecote och fläskkarré är bland de fetare bitarna! Vad är fetaste bitarna?
Vill också tillägga att jag älskar din blogg och allt intressant du skriver, du är min favoritperson på internet!
Meeeeeeeer av maten, mindre av smöret 🙂
En reflektion jag får är att många så här vid nyår låter datumet bestämma när det är dags att “slå om” till de nya vanorna och därmed även kosten. Istället för att lyssna in när den egna kroppen, och framför allt psyket, är redo.
Har själv svajat in och ut ketos några gånger och bestämde i höstas istället att ‘kring’ nyår ta nya tag, men inte pressa fram det exakta datumet. Det hade lika gärna kunnat bli på självaste julafton!
Men jag började idag, idag var jag redo och julstressen hade lagt sig helt. Hade jag börjat den 1/1 hade jag nog fallerat direkt och kommit av mig i irritationen över misslyckandet. Att ett byte från 19 till 20 ska avgöra starten för välbefinnande blir ju på sätt och vis att lägga kontrollen för sig själv utanför sig själv, eller?
Hur mycket kan man höja fettintaget för att få i gång magen? Jag har ätit carnivore i 1,5 år och äter 100-150 g fett, dricker mycket vatten och tar tillskott på magnesium, men är stenhård i magen och går bara 1 gång i veckan på toaletten. Vill inte gärna byta diet eftersom den påverkar blodsockret positivt.
öka till minst 200g fett och 1g magnesium per dag.
Har käkat 200g fett varje dag, o 3*400mg magnesium, dricker mkt vatten och tung styrka som vanligt, men ej kunnat gå på toa på över en vecka nu. Istället för att “fettet smälter bort” så känner jag mig som en ballong.
Haha ja det förstår jag verkligen att du gör! Inte kul! 🙂 Det låter som nått har hänt med förbränningen, jag hade nog kört någon laxering. Inte rektalt utan i piller-form som man tar på kvällen för att gå på toa på morgonen, sedan investerat i ett laxerande té typ senna.
Tips på var man kan köpa Senna te?
Google it 🙂
Läs också om biverkningarna
För mycket rött kött kan bidra om man inte har gott om grönsaker till då fibrerna behövs.
Sunwic kostfiber (receptfri på apoteket) är en bra variant isf grönsaker på carnivore
Ha fötterna på en fotpall när du sitter på toa när du väl kommer så långt det kan hjälpa passagen..
Kämpa och gå på toa direkt efter maten oavsett, det är då signalsystemet den sk “gastrokoliska reflexen”
kör igång… Krysta på och kom ihåg; att även en liten AF är en AF 😉 Men så finn ju en överkurs
https://www.apotekhjartat.se/produkt/ricinolja-apl-oral-losning/#
Drick varmt vatten som du kokat och blanda i kokosfett.
Eller gör en kålsoppa
Detta svar var menat till dig Eva. Jag led av samma som du. Provade hiskeliga mängder fett och magnesium utan att det blev bättre. Men sedan jag började med L-glutamin (aminosyra) 1tsk 2ggr om dagen i kallt vatten mellan måltiderna. Så har jag gått på toa varannan dag och med bra konsistens. Påverkar inte blodsockret för mig.
Tack för tips Matilda! Har tagit glutamin tidigare utan att det påverkat magen tyvärr. Har det ej hemma just nu, kanske får köpa nytt igen ändå o prova igen:)
Grym kommentar där i slutet av texten om att alla inte kan göra samma sak! Självklart är keto ingen religion men jag undrar jag om inte en del ser det så. Eller om det har att göra med att olika personer är mer eller mer benägna att agera utifrån eget tycke och inte utifrån vad som “borde” funka bara för att den eller den random-människa-på-internet håller på. Jag kanske är knäpp men har aldrig haft någon speciell “förebild” på det sättet och vill för det mesta hitta egna varianter, hehe. Keto verkar mest bekvämt rent tidsmässigt för att slippa äta så ofta men funkar inte för mig. Tråkigt men jag får antingen ägna tid åt att greja med mellanmål eller att ligga helt utslagen efter större måltider. Vad väljer man liksom 🙂 Och återigen tack för att du tar upp det här med sömnen, är aldrig så nätt och ickeplufsig som efter en periods riktigt bra sömn (minimum 7,5 h) på nätterna, detta inklusive rotfrukter på kvällen. Kram på dig!
Hej, största nackdelen för mig med Carnivore är att jag får springa upp och kissa hela nätterna. Här slutat med kaffet men tar några koppar te om dagen i stället. Ska försöka att inte dricka efter 16 i dag. Upplever att saliven ändras lite så därför dricker jag mer vatten.
Hej Martina!
Jag har precis stött på din blogg efter att ha sökt på Ketodieter. Du är superpeppande med bra vetenskapligt stöd i det du skriver samt dina egna empiriska erfarenheter. Följer även andra bloggare (internationella) som håller en Ketodiet/livsstil. Keto seems to be da shit! Jag är inte där än, men tidigt 2020 ska det göras – livsstilsförändringen där Keto, träning och beslutsamhet tillsammans med glädjen kommer utgöra grunden till förändringen.
Jag har en undran:
En svårighet för mig i mitt liv är att jag i drygt ett decennium jobbar på oregelbundna tider – 6 nätter i veckan. Det är svårt för mig att få något annat jobb i min ålder (48år) och med gammal högskoleexamen. Jag har för ett par år sedan startat en egen firma där mitt mål är att tjäna så pass mycket på firman att jag äntligen kan sluta på mitt nattjobb och återta min organisms cirkadiska rytm (stackars min kropp som jag har misshandlat bara av att ha jobbat natt i så många år!). Senare delen av 2020 ser det ut som jag kommer att nå detta mål.
Men jag vill påbörja min livsstilsförändring snarast med kost och träning. Jag undrar om du har ett förslag på hur min ketodiet ska läggas upp under dygnet för mig som jobbar natt? Ibland är jag i säng kl 02, Ibland (mer sällan) kl 06.
Hälsningar
Niklas
Ät inte när kroppen vill sova, det är en bra trade off. Dvs ät inte på kvällen/natten även om du är vaken då.
ok, så det är ingen speciellt ätschema för skiftarbetare för deras vakentider förutom gamla goda rådet att inte äta och dricka natt. Nej, jag har inte heller sett någon forskning på råd för skiftarbetare, förutom forskning att vi skiftarbetare riskerar många sjukdomar såsom övervikt (bl.a. då metabolismen naturligt stannar av) samt diabetes, hormonrubbningar med mera, med mera. Det är ett under att jag “bara” har drabbats av övervikt (!). Men som sagt, en plan ur skiftarbete finns.
Delade även ditt veganinlägg om Therese Lindgren till ett par kära veganvänner som uppvisar liknande symptom som Therese har.
Nopes inte vad jag vet 🙂
Coolt, hoppas att budskapet fastnar!
Jag har jobbat ständig natt förut och körde på att följa kroppens naturliga rytm så långt jag bara kunde.
Så mitt “schema” såg ut så här:
20:30 till 21:00 – sista måltiden innan jag for till jobbet
00:00 – slutar dricka någonting överhuvudtaget
05:00 – frukost på jobbet och börjar dricka (självklart inget kaffe eller något med koffein)
07:00 Går och lägger mig
15:00 Går upp och äter lunch
Genom det lät jag magen vila under de “nödvändiga timmarna och kunde lättare återgå till dag när jag inte jobbade natt.
Japp, äta så lite som möjligt har varit min melodi då även jag hyfsat tidigt i “skiftarbetskarriären” har förstått att kroppen ska sova när det är natt. År 2020 blir vändningen för min organisms hälsa där jag även är övertygad om att knoppen kommer må fin-fint!
Tack för din kommentar!
Inlägget var väldigt mycket till hjälp, tack 😀
Älskar att lösningen på allt su skrev var MER FETT ??
Väldigt få vågar ju testa det så behöver tjata in det 🙂
håller med! Trackade det jag ätit idag och fick visst i mig över 300 gram fett…. Ska bli intressant att se vad kroppen kommer göra med det. ?
Keto för har varit mycket bra, tills jag efter 10-12 veckor har röda kliande utslag, jag har börjat med lite kolhydrater och hoppass att det blir bättre. Du har givit mig tips om var jag kan läsa om detta. Det heter tydligen prurigo pigmentosa. Jag läser alla kommentarer om hur bra LCHF är, men just nu lider jag och vet inte vad jag skall göra för att lösa mitt problem. Har ni ideer om detta?
Har du några matallergier som du kanske inte har tänkt på? Kanske väcker någon tanke när du läser här http://www.allergiguiden.com/fodoamnesallergi/ … ?
Och – det kanske kan hjälpa med antiinflammatoriska tillskott? Resveratrol, probiotika av något slag, D-vitamin, kurkumin med Omega 3 eller något annat?
Jag bara spånar lite på vad du kan göra för att få utslagen att gå tillbaka så att du kan fortsätta med keto.
Och är jag ute och cyklar så får du, Martina, ta bort mitt inlägg 🙂
Idag lite mindre besvär, men det är jobbigt med att det kliar.
Jag får samma när jag är i djup ketos, kliande eksem/blåsor på underbenen. Det enda sättet jag har kunnat bli kvitt det är att öka lite på kolhydraterna. Jag mår bättre av det också.
Tack, bra att veta att det inte är ovanligt. Har just ätit linssoppa och huden är lite bättre idag
Jag har haft exakt samma problem vintertid under några år. Har upptäck att det beror på vitlök/rödlök och ev vetemjöl via carnivore.
Kanske off topix: Det märkliga är att det bara är under vintern. Ett år var jag och semestrade i Asien och då var det borta tills jag kom hem.