• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Personligt
  • Biohacking
  • Jag lever som en nykter beroendeperson, och det är tråkigt

Jag lever som en nykter beroendeperson, och det är tråkigt

1 August, 2017 36 Comments Written by Martina

Återigen, jag har ingen beroendehjärna, men just nu lever jag som om jag hade haft det. Jag lever som en nykter beroendeperson. Dryg vecka nu utan kaffe, mitt sista “beroende” och snuttefilt. Det är supertråkigt, men jag är glad över alla insikter jag får och det känns som att min självkänsla höjs för varje dag. Jag gör det här för mig själv och för min hälsa.

Kaffet gör något med min hjärna

Jag trodde inte att det var så illa men jag måste erkänna att jag har varit mer duperad av kaffet än jag kunde ana! 

I våras gjorde jag ett rigoröst blodsocker/blodketontest som visade på full ketoadaptering trots kaffe, men det är så många mer aspekter som påverkas som jag då ignorerade.

Reaktiv hypoglycemi

Det är ett problem, även för lågkolhydratätare att “krasha” på eftermiddagen. Vissa somnar efter lunch, för andra kommer krashen vid tvåtiden. För ytterligare några kommer krashen vid fyra-fem. Det kommer en krash, och då kommer kaffet som räddaren i nöden. Man tar en kopp, eller två till och sen är man fine.

Här kommer det intressanta: dippen kommer även om man bara tar en liten kopp kaffe på morgonen! Den där lilla oskyldiga koppen ger världens sömnkoma på eftermiddagen! 

Inget kaffe – ingen dipp

Att sluta med kaffe motsvarar verkligen att gå in i ketos, när det kommer till att ha jämn energi. Det kommer ingen dipp och det är fantastiskt. Å andra sidan kommer det ingen peak heller, som det gör med kaffet. Jag saknar den där peaken av extrem inspiration och produktivitet.

En sak som förvånar mig är hur stor skillnad det är på att dricka “1 liten kopp” jämfört med ingenting alls. Jag inser att vi alla har olika metabolism och att min koffeinmetabolism antagligen är helt skruvad eftersom jag får sånt extremt halleluja-moment av kaffe.

Jag hjular inte ur sängen direkt

Jag sa till Mattias igår när vi gick från affären, att det känns så otroligt grått och menlöst. Det är som att jag har en mini-depression. Dessutom är det skitsvårt att gå upp på morgonen, och det finns inte en chans att jag hjular ur sängen klockan 05 om inget kaffe hägrar. Glöm det! Jag går nu upp 3 timmar senare, men jag hoppas att det vänder och att jag kan hitta drivet igen.

Acceptans ger styrka och det blir okej

En av mina bästa egenskaper är min förmåga att acceptera situationer som de är. Det är en meditationsgrej tror jag, att ge sitt inre “okej” till det som är. “Det känns grått och tråkigt utan min älskade snuttefilt koffein, och det är okej”

Det är alltid okej att känna sina känslor, oavsett hur negativa eller otrevliga eller intensiva de är.  Man måste inte “bota” sina känslor.

Planen nu är därför att bara genomlida den här något tråkiga tillvaron och åtminstone njuta av de fina effekterna det får på hälsan, formen och metabolismen!

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Personligt
beroende, beroendehjärnan, kaffe, koffein
Similar posts
  • Varför smala blir sjuka | STRESS värr... — TLDR: Ett inlägg i 2 delar!* Sorry för mastig artikel men snöade in till tusen på det här området! 😅 Jag har många stress-junkies som läser här så, this is for you! ❤ TEMA: kronisk stress och stress-resistens; stressens svar på insulinresistens fast med receptorresistens för kortisol istället för insulin (och varför det är värre!) [...]
  • Nyårskrönika nr 2 | Ayahuasca & ... — Läs del 1 här om destruktiva loopar och självsabotage! Nyårskrönika försök nr 2 | Den mindre dystra versionen? Jag har visst lyckats överträffa mig själv i dysterhet igen med tanke på hur många kommentarer jag fått om hur jag mår egentligen…😅 Sorry! Jag vet inte alltid hur det jag skriver “låter” i läsarens huvud, jag [...]
  • Beroendet först | Att förändra sin li... — Ju mer jag studerar fenomenet beroende desto mer ser jag det överallt och som det allra största hindret mot att lyckas med sina livsstilsförändringar. Många har ett ohälsosamt förhållande till mat och socker, alkohol, substanser, beteenden som spel, shopping, porr, sex och distraktioner som youtube och sociala medier. Även inhämtande av information kan spåra ur [...]
  • Alkohol ÄR nyttigt! Eller…? — En läsare länkade en helt ny studie publicerad i BMC Medicine som handlar om alkoholkonsumtion och hjärthälsa. Jag brukar vara väldigt kritisk till hur lättsamt vi ser på alkohol i det här samhället, och forskningen hjälper verkligen inte mitt case! Det finns många studier som hyllar alkoholen och dess hälsoeffekter. Får det mig att ändra [...]
  • Biohackingpodden: Är du beroende? — Poddavsnittet innehåller marknadsföring för mina böcker och nederst i det här inlägget hittar du köplänkar till Adlibris. *Ljudet är lite sämre i det här avsnittet av okänd anledning. Hoppas att det är lyssningsbart ändå!  Jag är ingen expert på beroende men jag är intresserad av beroendeproblematiken av flera anledningar. Den första är väl att jag [...]
“Läkaren sa att värdena var bra!”
Recension: Koffeinfria alternativ – maskroskaffe!

36 Comments

  1. Malou Malou
    4 August, 2017    

    Väldigt intressant!
    När jag började dricka så var det termos i stallet med latte. Dvs mjölk och kaffe.
    Det blev bara lördag/söndag och på måndagen var jag så trött 2 första lektionerna (gymnasiematte) att jag gäspade oavbrutet och på riktigt hade svårt att hålla ögonen öppna.
    Detta var oavsett om jag sovit 8 timmar eller haft en lugn (inte krogen) helg.
    Idag kopplar jag det till kaffet. Jag drack aldrig kaffe i veckorna utan det tillhörde “helgmyset” i stallet
    Hur illa ör det med koffeinfritt kaffe?
    Älskar doften av kaffe och att vakna till ljudet av kaffebryggaren på morgonen,
    Intressant är att oftast smakar kaffet olla numera. Men jag dricker endå pga sociala och vane mönster.

    Reply
    • Martina Martina
      7 August, 2017    

      Koffeinfritt kaffe innehåller fortfarande ett gäng mikrotoxiner, så jag hade nog kört något annat. Har dock inte testat ännu, men vill gärna göra.

      Reply
  2. Linda Linda
    2 August, 2017    

    Jag har slutat med kaffe säkert 3-4 gånger och varje gång mår jag toppen! Men så kommer suget, bara en liten kopp. Det luktar ju så gott… mmmm… ja och sen efter några dagar är jag tillbaka i kaffeträsket igen… Men det är min enda “last” numera så jag behåller den ett litet tag till… 😉

    Reply
    • Martina Martina
      2 August, 2017    

      Haha förstår 100% detta är mitt tredje seriösa kaffeslut tror jag, men nu VET jag att jag inte kan ta EN kopp 😛

      Reply
  3. Jonas A Jonas A
    1 August, 2017    

    Ja a ett typiskt tecken på beroende är väl just när personen själv aldrig inser att hen är beroende. Klassiker.

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Menar du mig nu Jonas? 🙂 Jag skriver att jag inte är en beroendeperson för att det skulle vara oschysst mot riktiga beroendepersoner. Är jag beroende av koffein? Verkligen!

      Det är dock inte tillräckligt för att kvala in som beroendehjärna.

      Reply
  4. Anna Anna
    1 August, 2017    

    “Man måste inte bota sina känslor” – tack snälla för att jag hittade din text om detta just precis nu! Jag har en tendens att värja mig så inför allt jag känner, kan gå och grunna på hur “nåt känns fel”, så himla okonstruktivt egentligen. Är det riktigt illa så använder jag överdrivna mängder mat (eller kaffe faktiskt!) för att mota bort det jag känner eller tror att jag känner. Får tejpa upp små lappar med detta budskap att jag inte måste bota mina känslor ? Tack!!

    Reply
    • Martina Martina
      2 August, 2017    

      Varken mat eller kaffe löser ju problemet heller, det gör det bara värre i längden

      Reply
  5. Louise Louise
    1 August, 2017    

    Tack för boostarna med dina inlägg Slutade med kaffe för 4 dagar sedan, med konstant huvudvärk. Men jag kommer att hålla ut. Någon gång måste det ju vända 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      2 August, 2017    

      Det hoppas jag verkligen, är inne på dag 11 nu (tror jag) och börjar se lite ljusare på saker och ting…

      Reply
  6. Chris Chris
    1 August, 2017    

    Jag måste tillhöra de spm inte får någon kick av kaffet. Dricker grönt te till frukost och kaffe vid tio och en kopp runt tre. Men jag kraschar emellanåt, men kan inte säga att det beror på kaffe. För det finns ju fler dagar då jag inte kraschar? Även om jag dricker kaffe. Eller så blir det inget kaffe och jag märker ingen skillnad?

    Reply
  7. Bengt D Nilsson Bengt D Nilsson
    1 August, 2017    

    En tidigare arbetskamrat hade inga problem kaffet; det var bara att lyfta koppen och hälla i sig!
    Hon drack på morgon, förmiddagsfikan, lunchen, eftermiddagsfikan och på kvällen.
    Eftersom detta var för tiden med kaffeautomater stod det naturligtvis en kaffetermos på skrivbordet…

    Reply
  8. Annag Annag
    1 August, 2017    

    Hej
    Jag var helt kaffefri,sockerfri,alkohol och glutenfri ca ett halvår.(inte just nu för jag har fallit dit på kaffe igen.
    Jag känner igen mig 100% i att man aldrig får dessa dippar utan kaffe! Det är sååååå skönt. På morgonen känner man sig pigg utan att behövs kaffe ( men det tog flera veckor innan det kom.)
    Det som jag brottades med i hjärnan var att allt var förbjudet….. inte ens kaffe kan man unna sig. Tyckte då synd om mig själv. Nånstans handlar det om att hitta en balans i livet. Jag vet att jag inte mår bra av socker och gluten! Men faktum är att det är såååå gott. Ibland är det lätt att leva utan men i bland jäkligt svårt att motstå. Jag har dock lätt att motstå när andra tjatar på mig att äta.(jag blir ännu mer anti då) Men i bland tänker jag man lever bara en gång klart man kan fuska lite;))) Sen blir man katastrof dålig och ångrar sig….
    Jag har dock hittat några saker jag kan fuska med utan att bli jätte dålig. Potatis tex det blir mitt godis i bland. Men man får se upp för det triggar en att äta mer…. alltid en balansgång. Det är verkligen hjärnan och mående som styr ätandet till 100%. Önskade att man kunde programmera hjärnan…. finns ingen skönare känsla i kroppen än när man är kvitt alla beroenden. Men där blir i alla fall jag aldrig kvar. Utan det går upp och ner… förstår nån vad jag menar. Hur behåller man den känslan permanent? Nån som har facit? ❤️

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Grym kommentar, tack! Jag hoppas att jag håller ut hela vägen, tack för att du skrev att det tar flera veckor innan man blir pigg på morgonen utan kaffe… jag är ju på dag 10 nu så har något att se fram emot haha 😀

      Reply
  9. Carin Carin
    1 August, 2017    

    Intressant det du erfar om dip och energi. Jag Får inte någon påtaglig kick av kaffe. Det är en mkt svag upplevelse av energi som kan liknas vid den man kan få av att äta något när man behöver energi eller dricka när man är törstig. Har heller inte fått tillbaka energi genom att dricka kaffe, när min eftermiddagsdip dyker upp ibland efter stor fet lunch. Snarare upplever jag att det är just när jag ätit mat och dricker mitt kafe efter som dipen kommer.
    Har aldrig hjärtklappning av kaffe, men jag dricker inte hela kannor heller. Men när jag var mkt ung och just börjat dricka kaffe fick jag ofta kaffe-darr som folk kallade det. Efter lite för mkt kaffe blev jag darrig, illamående och mådde superdåligt. Jag har inte upplevt detta sedan 20 års ålder typ och tänker att det både var så att jag drack stora mängder utan att reflektera över mängd, och att jag var ganska ovan vid kaffe.

    Reply
    • Martina Martina
      2 August, 2017    

      När man började dricka kaffe så visste man ju inte hur “starkt” det var, jag blev också superdarrig i början och tyckte det var obehagligt. Det kunde hända efter 1 latte på ett fik, om jag inte ätit innan.

      Min nya tro är att kaffe även i små doser påverkar ganska mycket, kanske positivt men också negativt. Jag tror kaffe KAN vara en hälsodryck i små doser, men störa väldigt många processer i större doser.

      Reply
  10. Ic Ic
    1 August, 2017    

    Kan bero på olika koffeinnivåer beroende vald tillagning och bönsort fick jag som svar på frågan för länge sedan. Om jag minns rätt så hade Arabicabönan mindre koffeinhalt än Robusta. Dricker man espresso får man i sig mindre koffein än i vanligt bryggkaffe eftersom den totala volymen per kopp är mindre men en dubbel espresso likställs med en normalstor bryggkaffe. Intressant är att snabbkaffe innehåller mindre koffein än bryggkaffe och att snabbkaffets koffein håller sig kvar i blodet mycket längre, ca 3-4 gånger längre, vilket kan bero på att de ämnen som aktiverar levern och driver ur koffeinet som finns i vanligt kaffe förstörs i frystorkningsprocessen. Men som sagt vill man minska på koffeinet bör man kolla sin kaffesort och tilllagningsmetod och varför inte köra surrogatet gjort på cikoriaroten så som de gjorde under krigsåren. Jag har sett en koffeintabell men minns inte var, springer jag på den igen så lägger jag länken här

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Tack lc, grym info som vanligt!

      Reply
  11. Mikael Mikael
    1 August, 2017    

    Jag slutade med kaffe tidigt i våras. Framför allt för att jag läste några studier som visar att elasticiteten i kärlväggarna minskar av koffein, och jag drack mycket kaffe. Och har högt blodtryck (trots många år LCHF). Jag älskar mitt kaffe. Smaken, särskilt med grädde, kicken, och att få sitta där med min kopp och bara njuta och ta en påtår. Kaffet är unikt för mig.

    Men jag fick migränliknande huvudvärk av att sluta, så jag fick trappa ner gradvis under 1-2 veckor, med lite mindre dos varje morgon. Det funkade för mig och jag blev drogfri.

    Min överraskande erfarenhet var att nu kan jag dricka kaffe ibland igen, utan att få samma abstinens när jag slutar. Till exempel drack jag starkt kaffe på morgnarna (o sällhet..!) hela semestern, men nu har jag slutat tvärt, utan symtom.

    Jag mår bra utan kaffe. Uppskattar att jag slipper beroendet. Magen är lugnare, vilket är ett problem jag identifierat med kaffet – det verkar sabba magens funktion.

    Skönt att kunna ta en kopp om jag skulle vilja, men sluta direkt igen.

    Men visst känner jag en viss sorg och depression jag med. Morgonen är aldrig densamma utan kaffe. Ett kafé är meningslöst utan kaffe. Vad är bättre än att öppna kaffetermosen på en utflykt? Osv. Jag har provat koffeinfritt, men det är inte samma sak, varken smak eller känsla, och det verkar också påverka magen negativt lite grann. Så lika bra att vara utan acceptera sorgen… 🙂

    Lycka till med ditt välmående!

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Tack för din kommentar. Jag håller verkligen med om att café blir meningslöst utan kaffe, vad ska man ens göra där? Jag var på Espresso House och drack té… det var deprimerande. Kaffetermos med té i? Nej glöm det!

      Koffeinfritt kaffe… nej usch, som att dricka alkoholfritt vin. Tänderna blir missfärgade och man fick inget nöje av det 🙂

      Reply
  12. Lovisa Lovisa
    1 August, 2017    

    Tycker det är så intressant när folk skriver om koffeinberoendet. För jag förstår verkligen inte vilket så klart är en bra sak. Har aldrig druckit kaffe (tycker det är vidrigt haha), aldrig rökt/snusat, dricker inte energidrycker som innehåller koffein och Coca cola eller annan läsk med koffein har jag aldrig heller varit ett stort fan av. Sen har jag ätit socker och det kan jag relatera till när folk pratar om hur det är att sluta och gå över till keto/LCHF osv. Men just koffeinberoende är helt främmande för mig och jag fattar verkligen inte. “Det är väl bara att sluta”, men sen tänker jag på hur svårt det är att inte äta den där kakan till fikat när ALLA andra gör det, och då har jag lite mer förståelse ändå. Men jag åt alltid något sött, typ en chokladbit vid eftermiddags dippen istället för att dricka kaffe 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Jag tror jag känner lite så för socker, även om jag absolut kan hetsäta sockriga saker. Tror jag är 0-5% sockerberoende på en skala, om man nu kan klassificera det 🙂

      Reply
  13. helenschki helenschki
    1 August, 2017    

    Känn dig inte ensam! Jag minns de gånger jag varit ute i bushen och frågat de olika gästhusen vi hamnade på om de hade kaffe ohja sa de och nästa morgon har det visat sig vara Ricoffy en sockrig chickoreekaffesubstitut som aggressivt marknadsförts som kaffe i regionen sen år tillbaka. Jag har blivit så himla förbannad och sagt åt min chaufför att fort som möjligt ta mig till Wimpy så min programme manager skrattat och menat Helene herregud lvad du överdriver. Eller de gånger jag vaknat och inte haft ström och inte kunnat koka kaffe. Hela mitt bitchmode kommer fram och jag blir helt odräglig.

    Men jag tänker såhär, när jag bodde i Berlin var min morgondrog cafe latten på tåget till jobbet och jag kreverade om jag inte fick den där speciella latten från Le Crobac, det var mitt lilla microspa på morgonen. Och när jag flyttade försökte jag hitta ett café som sålde kaffe så tidigt men det blev så krångligt och min mage blev så skev av den lokala mjölken att jag slutade. Jag vande mig från mjölkkaffe till svart kaffe.

    Numera har jag med mig nescafe och kokosolja vart jag än reser och ser till att hotellet har en vattenkokare på rummet.

    Ett trick jag jobbat på, eftersom jag är så himla ljudkänslig och stör mig på grannar och hundar som skäller är att i min vardag fokusera på saker och ting som går över. Till exempel man är hungrig och så är man intensivt medveten om när hungern går över, eller när man svettas och sen kommer in ett svalt rum och då gör sig aktivt medveten om att känslan av att vara varm har gått över. Eller när man är obekväm och sedan slipper obehaget att man gör sig medveten om obehaget försvunnit. Lärde mig det på yogan i Mauritius där läraren aktivt gjorde oss uppmärksammade på att när vi släppt en jobbig pose, att vi nu kände “pleasure because before there was discomfort but the discomfort is gone and now there is pleasure” (åh vad jag saknar honom). Det vill säga man lär sig om livets dualism, att det finns ingen njutning utan lidande och man lär sig att ingenting är permanent allt går över. Det hjälper mig att stå ut med obehag och oljud. Eftersom jag tränar min hjärna i att det går över. Det gäller ju iofs även bra saker, acceptera att allting har en ände och något annat tar vid.

    Nu kanske du redan är expert på detta iofs 😉

    Reply
    • Martina Martina
      2 August, 2017    

      Grym kommentar!

      Googlade Ricoffy, bläää sånt är så otrevligt att få i munnen om man förväntar sig kaffe. Den syntetiska kaffesmaken tillsammans med sött är verkligen inte god! Kaffe ska EJ vara sött!

      Det som yogaläraren sa påminner om vipassana-meditation och “sitta addithana” sitta sig igenom obehag och se hur de uppstår och försvinner. Typ: Det kliar, men nu slutade det att klia. Nu fick jag ont i foten, nu slutade det, osv. Jag gillar den typen av mindfulness-tänkande!

      Reply
  14. Kiwi Kiwi
    1 August, 2017    

    Så intressant! Kan inte alls relatera.

    Jag dricker kaffe sporadiskt för att det är gott – när jag har lust. Typ på cafe med en vän och på helgmornar. Men aldrig vardagsmornar! Spelar ingen roll om jag dricker många koppar en dag – jag känner varken påverkan av det eller sug dagen efter. Ibland dricker jag inte på en vecka!

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Låter som att vi har olika cyp:ar 🙂

      Reply
      • Kiwi Kiwi
        2 August, 2017    

        Vad är cyp:ar?

        Reply
        • Martina Martina
          2 August, 2017    

          Enzym-familj i kroppen som finns i levern och i tarmarna som oxiderar alla främmande organiska molekyler typ koffein, alkohol, droger, mediciner osv så att de kan elimineras från kroppen. Man har massa olika cyp:ar och massa olika SNP’s (genvarianter) för respektive CYP.

          Reply
  15. Liza Peters Liza Peters
    1 August, 2017    

    Väldigt intressant! Jag dricker en ägg-kaffe med kokosolja och smör på morgonen. Mest för magens skull och så håller jag mig mätt länge. Skulle nog lika gärna dricka utan kaffet, med varmt varten istället. Dricker bara den enda koppen kaffe om dagen. Är aldrig sugen på kaffe, tycker inte det är så gott. Dricker jag en kopp på eftermiddagen mår jag lite illa. Men det är så otroligt socialt att ta en kopp kaffe, fikarast etc. Kanske ska ta mig i kragen och sluta!
    Tänk att du får sådan effekt av att ta bort kaffet. Då är det ju verkligen beroendeframkallande!

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      För mig är det de, men inte för alla verkar det som.

      Reply
  16. John John
    1 August, 2017    

    Jag står i startgroparna för att lägga kaffet åt sidan men jag är nog lite rädd för bieffekterna, huvudvärken och irritationen. Nästan sugen på att sjuka mig en vecka och bara lida mig igenom det.

    Har du några tips på hur man dealar med huvudvärken förutom att bita ihop? Jag använder nästan aldrig Ipren etc.
    Vilka är fördelarna du upplevt med att sluta med kaffet, bortsett från dippen du skrev om?

    Mvh John

    Reply
    • Martina Martina
      1 August, 2017    

      Inga fördelar utöver jämnare energi, men jag vill att mina binjurar ska tillverka progesteron. Inte kortisol 🙂

      För huvudvärken så ta bara en ipren, alt. lågdos koffeintablett.

      Reply
      • John John
        1 August, 2017    

        Oj, jag hade ingen aning om att kortisol ersatte progesteron…? Kortisolet är väl delvis det som ger högt gryningsfenomen som diabetiker?

        Reply
        • Martina Martina
          1 August, 2017    

          Precis!

          Jag har en karta över prog/kortisol här: http://martinajohansson.se/varfor-jag-slutar-med-kaffe-igen/

          Reply
        • Anders Rosén Anders Rosén
          1 August, 2017    

          Så om gryningsfenomenet inte är lika uttalat längre då beror det på att binjurarna producerar progesteron och ej kortisol?

          Reply
          • Martina Martina
            1 August, 2017    

            Nej, men progesteron behöver inte konkurrera lika mycket längre

            Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: