Grym kropp utan kostscheman & kaloriräkning!


Jag är sååå trött på det eviga hetsandet och jagandet kring att gå ned i vikt genom stress, press och kontroll. Givetvis unnar jag alla människor att vara i sin bästa form med så låg fettprocent som man själv önskar, men det är det där ångestfyllda hetsandet som jag tycker är så tråkigt. Jag ”deffar” just nu kan man väl säga, och jag räknar ingenting förutom att jag mäter blodsocker och ketoner för att jag vill vara i optimal ketos. Men ingen hunger och ingen cardio och det är inte vad folk vill se eller höra har jag märkt.

Många VILL att jag ska bekräfta att ”Ja du måste faktiskt äta mindre än du gör av med” eller ”Ja du måste dra ned på fettet när du deffar” eller ”Ja även jag svälter mig till en grym form” men det kommer jag ALDRIG säga för det är INTE sant! Nej, nej, nej!

Inget annat djur behöver späka sig själv för att vara i perfekt form, inget annat djur känner sig förvirrad över vad den ska äta. Det är bara människan och människans husdjur som blir feta och behöver ”gå på diet” och det är högst onaturligt!

Just därför blev jag så enormt glad av Olivias kommentar för den här tjejen har fattat till 100% Jag kunde inte skriva det bättre själv så jag har bara kopierat hennes kommentar rakt av. Lyssna på Oliva här nedan, hon vet!

Olivia: Vill gärna inflika en kommentar rörande mängden mat, fett, träning osv. Jag har varit superstressad över att ”tajta till”, tappa fett och få mer synliga muskler. Har sett att det finns mycket muskler (tack vare tung styrketräning), men att de varit dolda under ett envist lager fett som vägrat släppa. Ökade träningsmängden, trixade med macros hit och dit, men ingenting verkade hjälpa! Bestämde mig tillslut för att strunta i allt vad vikt och magrutor hette och enbart fokusera på tillräckligt med fett för att vara mätt länge och att försöka få en balanserad tarmflora. Jag började med att ta saltsyra till måltiderna samt 1 msk resistent stärkelse (potatismjöl) i vatten, varje kväll.
Jag bytte även ut 3-4 styrketräningspass/v + cardio, till morgonpromenader när jag hann med det och enbart 3 HIIT pass/v. Först DÅ började det hända saker! Kroppen ”lugnade ner sig” och jag började att känna mig mer klar i tankarna och närvarande större delar av dagen, varje dag! Det är en helt sjuk känsla när man plötsligt en dag går från dimhjärna, svullen, träningsmanisk, till energisk med lyckoruskänslor, HELA DAGEN! Och så har det varit varje dag sedandess.

Klara tankar gör att jag väljer min mat med mycket stor omsorg och kärlek (snarare än ”hur påverkar dessa kalorier min vikt”). Tänker som sagt i termer av hur mycket fett jag behöver för att inte vara hungrig en timme senare. Detta resulterar i att jag äter MINDRE än vad jag någonsin gjort tidigare. Jag är helt enkelt inte hungrig! Martinas ketogröt är för övrigt den bästa frukosten jag någonsin förtärt, med den i magen har jag inte upplevt hunger på 5 timmar! (No joke!)

Under ett HIIT-pass idag så satte jag händerna i sidan av midjan för att ”vila” och upptäckte förvånat att de försvann väldigt djupt in! Min midja har alltså krympt väsentligt utan att jag ens hunnit notera det! ? Försök förstå känslan för en person som nästintill varit manisk med att mäta och väga sig själv hela tiden… magiskt!

Så mitt bästa råd är att sluta jaga den perfekta kroppen. Den kommer att uppenbara sig när vi börjar ta hand om oss själva inifrån och ut och börjar ge den det den verkligen behöver! (Tack bästa Martina för att du fått mig att inse detta…) <3

Jag delar Olivias upplevelse. Det är när man skiter i hur man ser ut och bara försöker äta och träna för sin hälsa och för att må så bra som möjligt som den grymma kroppen kommer som ett kvitto på att man gör rätt och lever rätt! Jag hoppas verkligen att fler landar vid samma slutsats och slutar tortera sina kroppar för det är inte värt det!


Similar posts
 • Cryocabins en verklighet för oss i no... Jag har ju skrivit en del om köldterapi tidigare som en metod för att kickstarta immunförsvaret och förbränningen. Kalla bad och kallduschar är otroligt effektivt för att tighta till huden och öka frisättningen av tillväxthormon och testosteron. Såg för något år sedan att det fanns cryocabins i USA och att vissa kändisar har dem hemma, [...]
 • Akrobatikframsteg! Den här helgen har jag gått från klarhet till klarhet i mitt akrobatikutövande och det är verkligen sååå kul! Styrketräning kan ju slänga sig i väggen i jämförelse! Det började med det här handståendet på lördagskvällen och fortsatte med grymma yogaframsteg på söndagen.   Yogan jag går på är akro-inspirerad så vi kör först 30 [...]
 • Konspiratoriskt om proteinmängderna! Jag skrev ett inlägg om proteinmängd när man äter LCHF/keto, och min tes att man inte behöver begränsa proteinet. En del höll med, andra höll inte med och hänvisade till Kostdoktorn och Jason Fung, som säger att det behöver man visst. LCHF innebär 70-80% fett och resten protein och kolhydrater från ovanjordsgrönsaker, och så länge [...]
 • Uppdatering – rörelseträningen Dags för en uppdatering om hur det går med min rörelse/yoga/akroträning! Har fått lite frågor kring vad och hur jag gör så tänkte prata lite om det 🙂 Jag har börjat gå på yoga för att få lite guidning och det går ganska bra. Riktigt svettig workout för mig, även i poserna som är designade [...]
 • Keto och proteinmängd! Hur mycket protein ska man äta när man är keto? ”Jag väger X kg ska jag äta X g protein då?” ”Jag äter X g protein är det för mycket?” Någon annan tycker givetvis annorlunda men eftersom jag får den här frågan hela tiden så svarar jag utifrån MITT perspektiv. Nej, man KAN inte äta [...]

23 Kommentarer

 1. avatar Lina
  6 mars, 2017    

  AMEN!!! Jag upplever exakt samma sak! Jag fick verkligen nog av mig själv för ett år sedan för vad jag än gjorde hände ingenting. Var smal men inte fit, ingen definition nånstans men tränade massor. Magen var dessutom alltid svullen och öm så jag inte kunde dra in den. Räknade kalorier, morning cardio varje morgon, fasta med fettkaffe, superstrikt men INGENTING hände jag var fast på exakt samma vikt hela tiden. Till och med min sambo som såg hur noga jag var tyckte det var skitkonstigt att jag såg likadan ut ju hårdare jag ansträngde mig.

  Så jag gav upp, blev bara så less att behöva tänka på detta hela tiden. Sket i vikten, sket i cardio, bara åt så hälsosamt som möjligt (keto), köpte prescript assist (probiotika) och läste Magstarkt som jag fick i födelsedagspresent. Började läka mina stackars tarmar med massa prebiotika, käkade bone broth och hela FODMAP-protokollet och vad hände???

  -5 kg, strimmor på axlarna, rutor på magen och bättre form än någonsin! Jag är aldrig hungrig, tränar säkert hälften av innan, tar de bara lugnt i gymmet, kan spendera 30 min bara med bänkpress, och kroppen och magen är sååå lugn! Jag är så sjukt glad över att äntligen ha hittat rätt!

  0
  • avatar Martina
   6 mars, 2017    

   Åhhh tack för din kommentar, blir verkligen glad över att läsa sånthär! 😀

   0
 2. 6 mars, 2017    

  Amen! På 90-talet fick jag en dag nog av att ständigt banta, jag gav upp, började äta normalt utan att tänka på annat än mättande och gott – fortsatte mina dagliga 45-60-minuterspromenader och jag slutade gå upp i vikt – ett år senare hade jag tappat 12 kg… (Slutade i samma veva att äta godis dessutom). Att denna ständig stress att väga mindre, se bättre ut, snarare ger motsatt effekt vet jag av egen erfarenhet!

  0
 3. avatar Sonja
  6 mars, 2017    

  Nja, det vore skönt om det vore sant för alla, jag är kluven. Det stämmer säkert för många, framförallt smala individuer.
  Men ändå gäller lagen av termodynamik, kroppen kommer inte att ta av sparade fettlager utan energideficit. Om jag får in tillräckligt med pengar varje månad för mina behov varför skulle jag ta av pengar från mitt sparkontot sen? Samma med fettlager, sparad energi för dåliga tider.
  Det är naturligt sant att vilda djur äter precis hur mycket de behöver och när de behöver. O andra sidan är även hunger en naturlig fenomen precis som törst, utan hunger- och törstkänslor skulle ju alla varelser ‘glömmer’ att äta och dricka. Människan idag däremot har sällan upplevt äkta hunger, iallafall inte i västvärlden och så fort BS sjunker och de känner sig hungrig (sugen?) de måste de har mat, på direkten!!! Jag upplever att folk fruktar mest att få ingenting att äta! Att de svälta ihjäl för att de har ingen mat de närmaste timmarna…
  Med keto är det förståss lite lugnare, inga BS-turbulenser osv. ni vet. Men, precis som Olivia skriver: ‘Detta resulterar i att jag äter MINDRE än vad jag någonsin gjort tidigare.’ Och det är nyckeln!! Man äter mindre, även mindre energi och då kommer kroppen ta av fettlagret för att kompenserar och därför har man ingen hunger direkt (ingen BS-höjning pga keto och ketoner som förbrukas), svårare är det inte! Även på keto kan man inte gotta sig och äter hur mkt energi som helst, det regleras efter en tid visst hos många dock.
  Tyvärr finns det såna som mig som har provat jättemkt grejor, men trivs bäst med LCHF/keto, även om jag är fortfarande överviktigt. Har försökt med Olivias väg oxo, det reulterade i några kilo plus. Men jag är oxo sällan ohungrig…jag upplever BS-kaos eller hungerkänslor även om det inte kunde vara möjligt egentligen..Jag tar MCT oil på morgonen (och inget annat) och blir jättehungrig (va??), om jag fastar och tar inget på morgonen är jag inte hungrig. Hur hänger det ihop? Men detta fenomen betyder för mig (utan att vara offer nu eller klaga) att jag måste ha koll på mitt energinintag om jag vill bli smal nån gång i livet och det går bara att ha koll på kalorier som enhet (inget maniskt räknade dock). Som kostdoktorn oxo säger: kalorier räknas men man behöver inte räkna de! Det finns många smala personer som behöver aldrig ha koll på energin, eftersom de förbrukar rätt mkt (är väl genetiskt antar jag) och troligen överskattar sina behov som du skrev för några dagar sen om Jason Wittrocks experiment.
  Hos Olivia var det mindre mat och intuitiv ätning, hos Lisa verkar det vara kortisolstress, tarmproblem och vattensvullnad…så det är oftast nån orsak till förutom för mkt energi varför man inte gå ner i vikt.
  Min kommentar ska inte vara kritik mot dig Martina, eller Olivia eller Lisa men jag vill bara anmärka att det inte lätt för alla och vill gärna initiera en debatt för att höra vad andra upplever.

  0
  • avatar Martina
   6 mars, 2017    

   Tack för en bra kommentar, jag förstår hur du menar men huruvida man äter mindre eller inte – det är ju fortfarande NOLL svält, NOLL räkning, NOLL kämpa, pressa, stressa. Du känner din kropp bäst, men om du upplever stark hunger/”BS-kaos” så kanske du ska skippa fastan och köra fler små keto-mål? Jag tror inte det är någon höjdare att börja dagen med svält eller MCT/fettkaffe (jag vet, jag gör det ibland av bekvämlighet) men jag tror inte att det är optimalt. Detta är ju återigen från mitt perspektiv, som smal som inte varit tjock, och jag kan ju inte skriva från det andra perspektivet eftersom det är utanför mina erfarenheter 🙂

   0
   • avatar Sonja
    6 mars, 2017    

    Tack för ditt svar, Martina! 🙂
    Jag har ju provat mkt men jag trivs bäst när jag kör IF typ och inte äta på morgonen…har jag gjort alltid i mina 4 decennier faktiskt när jag tänker efter. Jag provade ett tag med s.k. fitnesskost: gröt efter gymmet, mellanmål, lunch, mellis och kvällsmat, men det var horror, då var jag hungrig konstant! Nej, jag svälter inte, alltså upplever inte som svält och med MCT oljan var bara en test, eftersom du skrev om det oxo en gång att ‘proffsen shottar lite MCT för gymmet’ och är mätt och belåten fram till lunch. Då var jag nyfiken att testa och erfarit helt tvärtom. Men även om jag bara kasta allt sånt och äter vad jag vill (keto dock) och när jag vill, så överäter jag ändå och det stressar… oxo, det stressar att ha ingen disciplin 🙁 Men jag jobbar på…

    0
   • avatar Sonja
    7 mars, 2017    

    Oj, oj, jag är jobbigt, jag vet 😉
    Har läst lite mer och tyvärr blir det räknande hit och dit, inte kalorier kanske, men kolhydrater och protein! och då adjusteras kanske eneribehov automatiskt…. många källor säger att håller proteinmängden i schack och det vore för mig ynka 50g protein/dag, inte mkt när man tittar på t.ex. spenat som har typ 3 g protein/100g kokt spenat…och det är ju ingen mängd man blir mätt. Om man vill slippa all stress med räknandet är väl det bästa att fast helt…ska försöker det nästa vecka efter en konferans, annars förbli jag överviktigt (och allt detta pga att vara kvinna i klimakteriet 🙁 har ökat 15 kg i vikt utan att förändra kost eller träning i mitt liv…bara så där).

    0
 4. avatar Heleén
  6 mars, 2017    

  Läser allt du skriver, utan att gröta mig i allt (måste kolla din gröt nu=) Försöker hitta MIN mår toppen-allt funkar SUPER sätt.
  jag har ingen övervikts erfarenhet men ohälsa…så stress i någon form är inte välkommet här längre…har lyckats jobba bort detta.
  Forsätt skriv som DU DIG och DITT. Man kan ju bara vara den man är…eller!?

  0
 5. avatar Isabelle
  6 mars, 2017    

  Självklart är det så! När jag gick min dansutbildning och sen jobbade som dansare handlade allt om träning och mat, hade inget problem med det men gud vad det tog tid och för att gå ner ett hekto fick jag sliiiiita verkligen och tittade jag på mat så gick jag upp. Fine nu är jag säkert 5-6kg tyngre men har magrutor året om, är aldrig hungrig, ingen stress, inga kalorier, våg morgon middag kväll eller mätande av kroppsdelar. Och jag är inte ens strikt utan liberal keto ätare! Dessutom så tränar jag mindre men mer effektivt och får 10 ggr bättre resultat vare sig det är flexibilitet, koreografi eller styrka. Förr började jag dagen med milen plus 10kg vikt väst, inte för att det var kul utan för att vår pt iskolan sa att ”90min morgon cardio på fastande mage är lättaste sättet att tappa fett” idioti tänker jag idag ?

  0
  • avatar Sara
   6 mars, 2017    

   Hej Isabelle! Jag går en dansutbildning just nu. Låter som att du verkligen hittat bra balans med träning och kost osv. Om du har tid skulle jag bli jätteglad om du kunde dela med dig av några tips om hur gu gör? Det är ju lite speciellt för oss dansare i jämförelse med de flesta andra människro vad gäller träningsmängden 🙂

   0
 6. avatar Maria
  6 mars, 2017    

  Men om man som jag kan vräka in fett i mängder utan att få ngn längre mättnadskänsla . Och då menar jag verkligen stora mängder fett . Jag blir mätt just då men är hungrig igen efter ca 2 timmar o vrålhungrig efter 4 timmar . Funkar inte att jag ätet så mycket fett för då går jag upp i vikt .

  0
  • avatar Martina
   6 mars, 2017    

   Vad är det för fett du vräker i dig?

   0
   • avatar Maria
    6 mars, 2017    

    Svarade innan men det verkar ha försvunnit. Det är allt som finns i fettväg som jag kan vräka i mig . Kan äta fett med stor sked ur en bunke typ haha . Smält smör är en favo , kokosolja en annan . Bea o aioli , avokado . Mandel o nötsmör . Animaliska fetter ja allt .

    0
  • avatar Sonja
   6 mars, 2017    

   Japp, samma här ibland! jag vet inte vad min kropp gör med fettet, men så fort jag väl börjar äta har jag svårt att bli mätt och ffa länge…

   0
 7. avatar Helena
  6 mars, 2017    

  Bra skrivet som alltid Martina! Och grym kommentar från Olivia??? Jag har nu siktet inställt på att tävla i bodybuilding. Med ketokost. Lite skrämmande men samtidig oerhört spännande. Går ju emot allt hur man tidigare lagt upp kosten inför det. Kan man förresten på något vis komma med i team keto? Har inte riktigt än fått till hur jag ska lägga upp det men det SKA gå!???
  Många kramar! // Helena

  0
  • avatar Martina
   6 mars, 2017    

   Kul att du ska tävla! Team Keto är tyvärr inte aktivt, ingen ekonomi, inget spons och jag vill inte jobba gratis bara för att prove a point att det går att tävla på ketokost 🙂 Vad är det som skrämmer dig med att tävla i ketos? Det skrämmer MIG att tävla utan ketos, hej blodsockersvängningar, blodtrycksfall och hunger!

   0
 8. 6 mars, 2017    

  Riktigt bra inlägg och så spot on där jag är just nu! Vill kanske inte tävla i fitness men vill bygga en riktigt stark och vältränad kropp. Starka tjejer är så jäkla snyggt och sexigt. Power liksom. Men vill inte behöva äta var tredje timme och däremellan vara hungrig och grinig pga blodsockersvängningar. Just nu måste jag bara ta klivet och våga tro på att det går fullt ut. Att det inte är som Paolo Roberto och andra säger, att lchf inte funkar om man är aktiv och rör på sig. Tack för fantastiskt bra inlägg!

  0
 9. avatar J
  6 mars, 2017    

  Varför är cardio så dåligt? Jag älskar cardio och hatar styrketräning. Har alltid varit så för mig. Har försökt börja styrketräna, men det känns inte som jag. Njuter istället av att springa och att gå på t.ex. boxningspass, där tanken är att hålla upp pulsen och träna uthållighet.

  Håller annars med dig och Olivia i ert tänkesätt kring hälsoångest!

  0
  • avatar Martina
   7 mars, 2017    

   Du kanske är mer byggd för cardio, mår du bra av det så kör på! Jag tror att det viktigaste är att man mår bra och gör det man trivs med. Kritiken mot cardio är att det är stressande för kroppen och gör en något urmärglad snarare än stark och fit.

   0
 10. avatar carin
  6 mars, 2017    

  Aprop vi och de andra djuren så är det väl heller ingen som kallar djurens naturliga aktiviteter och rörelsemönster för cardio. I svensk media just nu, tex P1 programmet Kropp och själ eller olika dagstidningsartiklar, vill man gärna lyfta fram just ångest, stress, ortorexi relaterat till ”träning” . De flesta rör inte så mkt på sig men många känner stress för att de ”borde”.
  Cardio vad är det? Är det en morgonpromenad på en timme varje dag? Kunde varit ett djurs naturliga förflyttning för att hitta mat. Eller är det ett Tabatapass varje dag? Kunde varit ett djur som klättrar upp för ett berg eller i ett träd. Eller är det ett styrketräningspass? Kunde varit en vanlig dag på jobbet för en undersköterska med bra kunskap om ergonomi.

  0
  • avatar Martina
   7 mars, 2017    

   Svenskar skulle kunna röra på sig 10 ggr mer utan problem, tror urmänniskan gick 20.000 steg om dagen eller mer. Vi går typ 5000, och 10.000 om vi är ambitiösa. Vad är cardio egentligen? Kanske långa stunder av löpning varje dag i veckan?

   0
 11. avatar jånna
  7 mars, 2017    

  Cardio begreppet är väldigt luddigt, det är ett begrepp med lika många definitioner som människor som utövar ngn form av aerob aktivitet ju.. vissa påstår sig köra cardio träning varje morgon och då har det med i sitt träningsprogram, medan andra som jag själv cyklar till och från skola, jobb träningspass .. är det transport eller cardio? Ja, det beror ju på vem du frågar antar jag…
  Jag undrar en annan sak, Martina när du deffar nu, du har ett bestämt förhållningssätt till kosten .. mäta och ketos men har du någon bestämd träning alltså ett upplägg inom träningen som du också utvärderar?

  0
  • avatar Martina
   8 mars, 2017    

   Nej jag tränar det jag känner för varje dag, lite simning, massa stretch och rörlighet, lite vikter. Typ så 🙂

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Välkommen! Jag som driver den här bloggen heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, LCHF/ketogen kost, träning, målplanering, produktivitet och lifestyle design!

Alla kommentarer godkänns manuellt och besvaras så fort som möjligt. Klicka här för att kontakta mig personligen

Jag har alltid jobbat med forskning på olika sätt och just nu jobbar jag som scientific editor i Kina. Närmare bestämt Shanghai där jag bott snart 3 år. Jag är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Senaste kommentarerna

Annonsera via Tailsweep