Det här är ett inlägg som jag har velat skriva väldigt länge, men det har bara funnits i periferin hos mig. Det jag vill prata om är ÄKTA vs SKAPAD ketos, och jag kastar mig bara rakt in i det helt enkelt…
SKAPAD ketos
Okej, du som läser här känner såklart till “fettbombning” som jag så osofistikerat kallar min fettfasta. Den går ut på att maximera fettintaget ett BEGRÄNSAT antal dagar antingen genom kaloribegränsad eller full fräs-fettintag. Här bombar man på med smör, kokosfett, LCHF-kaffe, kokosgrädde och kanske till och med ett gäng fullfeta mejerier såsom 40%-ig grädde och 34%-ig creme fraiche.
Vad händer?
Jo, plötsligt är energiintaget helt fettdominerat vilket gör att levern får jobba på som tusan för att bryta ned fettet så att kroppen kan använda det till sin energiförsörjning. När så mycket energi i form av fett kommer in på en gång så blir det också ett stort överskott av restprodukter i form av ketoner. När de här ketonerna blir så många att det blir detekterbara i blod, urin och utandningsluft kan man säga att man är i ketos. Gott och väl!
Ketos är det tydligaste tecknet på att kroppen använder fett som sin PRIMÄRA energikälla.
Under skapad ketos, använder kroppen fett från maten till sin energiförsörjning och för att underhålla ketosen måste mer och mer fett komma in – annars går kroppen tillbaka till sin vanliga tråkiga glukosmetabolism.
ÄKTA ketos
När en äkta ketos är etablerad så går inte kroppen på högvarv på samma sätt utan lunkar på med en stadig ström av ketonbränsle dag som natt, träning som vila. Man behöver inte äta extra mycket fett, utan håller ett normalt eller till och med något lägre kaloriintag än normalt. Vid ett fettintag på mellan 60-80% kan man vara säker på att elda på sin ketonbrasa, samtidigt som kroppen både kan gå ned i vikt eller bygga muskler allt efter vilka mål man har med sig själv.
Skillnaden mellan ÄKTA vs SKAPAD ketos:
Skapad ketos är framtvingad och bara en inkörsport till tyngre ketos. En del människor går ned flera kilo under sin fettbombning, medan andra inte gör det. Vid en kaloribegränsad fettbombning går man ned ca 40% i fettvikt och 60% i vätskevikt, och vid en full-fräs-fettbombning går man på sin höjd ned i vätskevikt då vätskan släpper och glykogenlagret bränns bort.
Därför finns det absolut ingen anledning att “fettbomba” flera veckor i sträck, eftersom man bara kommer att hålla sin egen fettförbränning på halster. Fettbombningen ger en skapad ketos, så att man kan lura in kroppen i äkta ketos på snabbast möjliga sätt.
“Jag är i ketos men går inte ned i vikt”
Felet är ofta att man håller sig kvar i den skapade ketosen och därför aldrig ger kroppen möjlighet att tulla av sina egna fettdepåer. Därför är det stor skillnad på att mäta urinketoner och blodketoner, för alla kan kissa lila på en sticka – men för att få högt utslag på en blodketonmätare måste man vara i äkta ketos annars får man inte upp den mängd BHOB som krävs.
Mängd & Delmängd
Jag tar upp det i min bok Fettfrälst! att det är skillnad på MÄNGD och DELMÄNGD.
Hur du än vill göra för att uppnå och bibehålla ketos, så behöver du inta en stor andel fett. Det betyder inte att du ska äta enorma mängder fett, och det betyder inte heller att du ska vräka i dig grädde, majonnäs eller smör. Det betyder att du ska låta en andel av minst 60% av ditt energiintag komma från fett. Några exempel på livsmedel som uppfyller de här kriterierna är till exempel ägg, lax, strömming, fläskfilé eller köttkorv.
För vegetarianer och semi-vegetarianer är MCT-olja, kokosolja, olivolja och ägg något att fokusera på. Även feta fiskar såklart, det klarar man sig väldigt långt på!
Lycka till & fettbomba lagom 😉
Jag har följt Stephanie “Keto” Person ganska länge och det är därifrån jag har fått infon om att du är i optimal, (läkande) ketos med BS under 4,4 mmol/l och ketoner mellan 1,5-3 mmol/l. Några andra källor också.
Sedan har jag också uppfattat från henne att om jag har ett keton-värde som är en bit över 3 så producerar min kropp ketoner men att den inte har lärt sig att använda dem?
Jag förstår dock inte hur det skulle fungera om jag t.ex har fastande värden på BS 4,6 och ketoner på 5,2. Om min kropp då producerar så mycket ketoner men inte har lärt sig använda dem, hur kan jag då orka mig genom dagen med ett lägre blodsocker och högre ketonvärde som jag inte ens kan använda som energi?
Vad är din kunskap/åsikt om att det kan vara så att kroppen kan producera ketoner men kanske inte har lärt sig att använda dem? ??:)
Tack för svar! 🙂
//Elvira
Jag tror ju mycket på det här med att LITA på sig själv och sina egna observationer.
Om du de facto HAR energi, samtidigt som höga ketoner – då kommer ju energin någonstansifrån.
De här med blodsocker är också lite individuellt, vissa mäter 3 mmol/l och andra mäter 5 mmol. Jag tror inte nått är bättre eller sämre om man bevisligen är en frisk och vältränad individ.
Det blir konstigt att ställa sjukdomsdiagnoser som “utbrända binjurar” “prediabetes” etc på friska människor bara för att deras BS är högre än 5.0 eller bara för att de dricker kaffe.
Alla har olika kemi och hormonella förutsättningar.
Hej Martina!
Supertack för det du gör och all inspiration! Hoppas att du har tid att läsa och svara på följande även om det blev lite längre.. 🙂
Efter att ha läst detta inlägg inser jag att jag nog under väldigt lång tid legat i skapad ketos eftersom att jag äter väldigt mycket fett, minst 70 g per måltid mäter jag upp (210 g/dag) och sen kan jag äta mer efter det vilket troligen resulterar i mellan 210-300 g fett per dag. (upp mot 300 g låter sjukt mycket men det känns som att det kan hända…)
Hur som så om jag har förstått inlägget rätt så borde min kropp alltså under väldigt lång tid gått på överskottsfett från maten i form av ketoner (skapad ketos) och inte lärt sig/fått möjlighet att använda kroppsfett.
Men om jag nu ska få min kropp till äkta ketos, hur vet jag då om jag kommer komma in i äkta ketos och inte tillbaka till glukosmetabolism om jag drar ner på fettet (men behåller det på 60-80 %)?
Vad är det i kroppen som avgör om det blir äkta ketos eller glukosmetabolism efter skapad ketos?
Tror du att det kan vara skadligt eller en nackdel att ha legat länge i skapad ketos?
Jag har nog legat i skapad ketos i några månader. Mätte BS och ketoner under en period för en månad sen och då var BS lite för högt varje morgon (över 4,4) och ketonerna typ runt 4 eller högre.
Tack på förhand!
//Elvira
Hej Elvira!
För det första, vem har sagt att 4.4 mmol/l är ett högt BS!? Det är absolut inte högt, särskilt som de flesta mätare inkl. frestyle PRECISION har en ganska stor felmarginal. Diabetiker mäter 3 gånger och tar ett snitt värde. Värdet kan diffa 25% eller mer per mätning.
Ketoner på 4 mmol/l är högt.
“Skapad ketos” är asbra, du är keto och din kropp drivs på fett och du producerar ketoner. Det är inte farligare än att äta “för mycket” protein eller “för mycket” mat överhuvudtaget. Man måste inte deffa jämt, jag tror inte att någon gör det.
Glukosmetabolism kräver kolhydrater, eller stora mängder protein. Väldigt stora. En stor stek förvandlas inte till en chokladkaka i kroppen, den är fortfarande keto!
Om du inte äter kolhydrater, är du keto. Det ska mycket till för att inte vara de, såsom att äta hysteriska mängder mandelmjöl, kokosmjöl eller andra ersättningsprodukter.
Hoppas jag svarade på dina frågor, fråga igen annars 🙂
Jag har följt Stephanie “Keto” Person ganska länge och det är därifrån jag har fått infon om att du är i optimal, (läkande) ketos med BS under 4,4 mmol/l och ketoner mellan 1,5-3 mmol/l. Några andra källor också.
Sedan har jag också uppfattat från henne att om jag har ett keton-värde som är en bit över 3 så producerar min kropp ketoner men att den inte har lärt sig att använda dem?
Jag förstår dock inte hur det skulle fungera om jag t.ex har fastande värden på BS 4,6 och ketoner på 5,2. Om min kropp då producerar så mycket ketoner men inte har lärt sig använda dem, hur kan jag då orka mig genom dagen med ett lägre blodsocker och högre ketonvärde som jag inte ens kan använda som energi?
Vad är din kunskap/åsikt om att det kan vara så att kroppen kan producera ketoner men kanske inte har lärt sig att använda dem? ??:)
Tack för svar! 🙂
//Elvira
Jag tror ju mycket på det här med att LITA på sig själv och sina egna observationer.
Om du de facto HAR energi, samtidigt som höga ketoner – då kommer ju energin någonstansifrån.
De här med blodsocker är också lite individuellt, vissa mäter 3 mmol/l och andra mäter 5 mmol. Jag tror inte nått är bättre eller sämre om man bevisligen är en frisk och vältränad individ.
Det blir konstigt att ställa sjukdomsdiagnoser som “utbrända binjurar” “prediabetes” etc på friska människor bara för att deras BS är högre än 5.0 eller bara för att de dricker kaffe.
Alla har olika kemi och hormonella förutsättningar.
Hej Martina! Jag är med och kör #ketoadapt16 men har en fråga om ketos. Hoppas du har tid att ge ett svar.. Grejen är att jag äter lågkolhydrat pga av en kronisk autoimmun tarmsjukdom där jag hela tiden får kämpa mot att gå ner i vikt. Läkarna definierar mitt tillstånd som ett malnutritionssyndrom. Jag är aktiv och tränar -ffa styrketräning – och är orolig att inte få i mig tillräckligt med fett för att gå på fettdrift. Kan ketonmätning fungera trots att jag har låg kroppsfettprocent och därmed i princip inget underhudsfett alls. D v s kan ketonmätning ge mig en fingervisning om att jag äter tillräckligt för att skapa ketos för energi? Hoppas jag kunde framställa min fråga någorlunda begripligt:-) PS Kostschemat är toppen så här långt tycker jag!
Ja, även om du har låg fettprocent kan du fortfarande äta fett och vara i ketos, ketonmätare kommer att fungera!
Är det t o m så att ketonmätningen faktiskt kan visa om jag äter tillräckligt med fett för att kroppen ska få tillräckligt med energi när kolhydraterna fattas? Jag behöver gå upp både i fettvikt och muskelvikt. Är alltid orolig att fettmängden är för liten och att totalenerginivån därmed blir för låg. Kan nämna att jag aldrig kissar annat än spår på sticka men det kanske beror på att jag kört lågkolhydrat i flera år?!
Är det t o m så att ketonmätningen faktiskt kan visa om jag äter tillräckligt med fett för att kroppen ska få tillräckligt med energi när kolhydraterna fattas? Nej, den visar bara om kroppen bränner fett och producerar ketoner. Det spelar ingen roll om fettet kommer från dig eller från maten. Jag behöver gå upp både i fettvikt och muskelvikt. Är alltid orolig att fettmängden är för liten och att totalenerginivån därmed blir för låg. Räkna kalorier och kom över 2000kcal Kan nämna att jag aldrig kissar annat än spår på sticka men det kanske beror på att jag kört lågkolhydrat i flera år?! Ja, en blodketonmätare kommer vara mer exakt
Tack!! Då tolkar jag det som att ketonmätningen skulle kunna visa mig att kroppen går på fettenergi och att det är via tillfört fett och inte kroppseget. Hade dock tänkt prova en Ketonix. Verkar liksom både enklare och billigare i längden… Ser fram emot nästa vecka med kostschemat!
Fast den kommer ge samma utslag oavsett om den tar ditt kroppsfett eller fettet från maten, du kan inte själv se skillnaden. Men, ketonixen är mer prisvärt oavsett vilket för där slipper du stickorna.
Tack för svar! Vet inte om min följdfråga försvann. Upprepar den iallafall. Skulle således ketonmätning kunna fungera för mig för att säkerställa att jag förser kroppen med tillräckligt mycket fett för att gå på fettdrift i frånvaro av kolhydrater (ca15-20 g/dag)? Jag vill INTE gå ner i vikt utan upp både i fettmassa och muskelmassa! Antar att jag skulle befinna mig i någon slags skapad ketos där fettenergin kommer från tillfört fett och inte från kroppseget (har liksom inte heller något kroppsfett att bryta ner?). Summan av kardemumman: skulle ketos för mig indikera att jag stoppar i mig tillräckligt med fett via maten?
se svar på förra kommentaren.
Hej!
Fick en aha upplevelse när jag läste din blogg. Har själv funderat i dessa banor, har svårt att gå ner i vikt och funderat om jag äter för mycket fett…när ska kroppenförbruka de fettet jag byggt upp min kropp med? Å, nu fick jag det bekräftat. Har även läst din bok fettfrälst. Så nu är det spännande att se vad som händer med kroppen och vikten.
Tack ska du ha för bra skrivet, nu kör jag vidare. Är 49år och tänkt att det är för att jag är i klimakteriet som jag inte går ner inte går ner i vikt.
Lycka till Elisabeth, du kommer lyckas nu det är jag säker på! 🙂
Väldigt interessant! Jag önskar at gå ner i vikt: Jag undrar om jag måste blåsa rött (Ketonix) för att ha den bästa viktminskningen. Behovs mycket fett för att klara att blåsa rött.
Ja väldigt mycket fett behövs för att blåsa rött, och fett på fastande mage 🙂
Men då kanske det inte är eftersträvansvärt att blåsa rött när man uppnått en djup ketos och vill gå ned i vikt? Kan det ev indikera på att man äter för mkt fett?
För mig har det alltid funkat att köra typ en dag fettbombning (nästan uteslutande leva på fettkaffe och ägg) för att sen köra en fastedag – antingen bara fram till middan eller nästa morgons frukost. Kanske lite cardio innan jag äter igen (antar att det är glykogenlagret jag tömmer mer då?). Och sen äta nåt riktigt fettigt (typ bacon och ägg) innan jag börjar med ett mer normalt schema (för mig brukar det optimala vara BCAA, gym, fettkaffe, ägg till lunch, kanske ett stöd-ägg på eftermiddan och sen en lchf-middag utan mejerier). Jävlar vad det drar igång kroppen.
Antar att det jag får till är mycket fett till en början (så att kroppen blir glad för här kommer det mat!) för att sen skapa lite av ett kaloriunderskott i och med fastan och att jag överlag inte äter så himla mycket under dagarna även om jag inte alltid kör strikt periodisk fasta (jag gillar mitt fettkaffe). Middagen tror jag lugnar kroppen lite och ger mig ro inför natten (man sover så gott på mätt mage). I alla fall, så har jag lärt känna min kropp! Kanske inspirerar någon 🙂
Dock är det ju en stund kvar innan det ens är värt att tänka på att experimentera för mycket med kroppen. Men det blir nog ganska strikt lchf till sommaren om allt vill sig väl, ska jag ha två barn att ta hand om måste huvudet vara med! Och bäst energi får man ju på lchf 🙂
Hej Martina!
Du har kanske fått frågan miljoner gånger, men kan du beskriva hur en perfekt LCHF-matdag ser ut för dig? Vad äter du och hur mycket av vad! Tack för svar!
Ja den frågan får jag varje dag 🙂
Hahaha… jag förstod det, Martina! Det är en klassisk fråga- äter jag för mycket eller för lite fett.
Har du skrivit några menyer någonstans som jag kan läsa? Här läst Fettfrälst samt Hormonbibeln, men där minns jag inte att du skrev ner något hur mycket och vad du åt. Sen är det självklart olika från dag till dag och om man tränar och olika kroppar osv. Men om man inte tränar och vill äta strikt LCHF.
Vilket ju leder tillbaka lite till min kommentar för ett par dagar sedan – vilken nivå av ketos (uttryckt i grön-gul-rött på en ketonix) bör man känna sig då nöjd med? Äter jag “normalt LCHF” kom jag upp i 4-6 grön (åt mer protein då). Efter fettbombning lyckades jag komma upp i två gul en dag, men sen återgick det till grön, men lite högre, 6-8. Men det känns som – vad gör jag nu? Hur ska jag äta nu då?? Mycket förvirrande..
Nöjd är ett väldigt subjektivt begrepp! Du ska äta så som du mår bra av och där din kropp presterar maximalt. Behöver du grova kolhydrater? Behöver du undvika mejerier? Behöver du undvika kött och satsa mer på fisk? Behöver du äta mer grönsaker? Behöver du äta mindre ägg och mer oljor (kokosolja tex) Det är sånt man får experimentera med 🙂
Haha, ja, jag antar att det är så! En får prova sig fram. Än så länge bara blir det fler frågetecken än svar….
Och då måste du SKRIVA ned dina experiment, logga i en loggbok så att du kan få SVAR på dina egna frågor!
Är det okej att äta 80% fett långsiktigt? Jag äter ändå ungefär 70-75g protein om dagen så det borde väl ändå vara okej?
Det beror på vad man är ute efter, jag själv äter ca 80% fett och 50g protein om dagen och det funkar för mig 🙂
Jag är ute efter ketos, styrka, viktminskning och optimal hälsa! xD
TACK!!! Bästa Ketos-skriveriet någonsin! Äter själv LCHF men inte för vikten utan “bara” för hälsan. Har aldrig fettbombat och har aldrig kollat om jag verkligen är i ketos, men jag mår väldigt bra 🙂 Dock har jag bekanta som också äter LCHF, men för viktens skull, och jag har även läst på en massa genom åren. Och jag har försökt förklara att det givetvis inte går att gå ner i vikt genom att pumpa i sig fett, men det är svårt att få folk att förstå det med tanke på vad vissa säger om LCHF. Ska visa det här inlägget där det förklaras så himla bra 🙂
Vad skönt att läsa kostlogiks inlägg. Jag har själv länge känt att jag ätit för mkt fett, eller åtminstone undrat över om jag verkligen ska moffa i mig fett bara för att vara mätt. För inte har jag sett någon skillnad på vågen. Jag är inte överviktig men har gått upp 10 kg de senaste 10 åren o trivs inte. Är fortfarande “smal” i mångas ögon, men så är jag lång också. Eftersom jag inte gått ner med fett har jag trott att jag har ett 40pluskvinna-problem. Började med GI men uteslöt korn/bulgur/fullkorn för magens skull och gick ner, föll tillbaka på vete så småningom o gick upp, gick sedan över till Lchf med (mkt) mera fett i säkerligen 4-5 år, utan upp-eller nedgång. Toppen för min mage osv, men nada för vikten. Jag har nog förläst mig på kostdoktorns forum där alla verkar äta smör med sked. Missförstå mig inte jag älskar smör, men jag måste kanske börja tänka på att det är M A T jag ska äta, inte bara F E T T. Dags för förändring.
Hej, intressant inlägg. Jag kan dock inte förstå att du kan rekommendera fläskfilé, fläskfilé har ca 3 % fett (för att vara exakt 2,6 %). Att jämföra med exempelvis lax som har mycket högre fett. Vore tacksam om du kunde förklara hur du tänkt?
Hej Martina!
Tack för AHA-upplevelsen. Jag hade ingen aning om dessa två typer av ketoser. Har köpt mig en blodketonmätare, och jag ligger på 1,4-1,5 och då kör jag ganska strikt. Du skriver att för att få höa utslag måste man vara i äkta ketos. Jag tolkar höga utslag över 1,5 där gränsen går för optimal ketos.
Jag undrar om du har några förslag på vad jag kan göra för att öka blodketonerna lite? Jag äter ganska så strikt LCHF, men undrar om jag äter för mycket? Det känns inte så, för jag är lite småhungrig, samtidigt som jag nog äter lite mycket jämfört med många andra duktiga människor som lägger ut sina lchf-matdagböcker i sina bloggar.
Så… 1,4-1,5, visar det på äkta ketos eller skapad, och hur ökar jag värderna?
MvH Åsa
Ps. Jag tyckte att din föreläsning på kryssningen var väldigt bra, och jag tycker framförallt att du fyller en väldigt viktig funktion i LCHF-världen då du varken hade vikt- eller hälsoproblem, utan började med lchf av andra anledningar. Jag tycker fokus ofta ligger på vikt och diabetes, men lchf är ju bra för alla och där är du en viktig förebild.
Hur är det med Alkohol och siffror på blodketonmätaren? Jag drack 2 glas vitt vin igår och fick högt utslag idag (4,1) när jag mätte, igår hade jag 1,3. Dvs vinet igår verkar ha höjt upp ketonnivåerna. Har märkt samma tidigare också att alkoholen gör att jag hamnar i starkare ketos. Men är det “falsk” optimal ketos eller hjälper faktiskt alkohol till viktminskning? :s
Tack för bra inlägg! Ganska ny på det här. Vad är det tydligaste tecknet på att man är i Ketos?
Okej, så i ett par dagar äter man i princip bara fett och sedan går man ner lite i fettmängd till förmån för protein och ev grönsaker och håller sig där för en äkta ketos? Ska man bry sig om kaloriintaget under fettbombningen? Kan man vara i äkta ketos på, låt säga, 1300 kcal?
Allting står i min bok fettfrälst, det är lite komplicerat att förklara 🙂
Som vanligt bra artikel. Vill bara lägga till en randkommentar.
Det fett vi äter bryts väl inte ned i levern utan i tunntarmen. Förpackas i kylomikroner och transporteras via lymfsystemet ut i blodet utan att ha passerat levern. Det är bl.a. därför som påståendet att man kan få fettlever av att äta fett är så osannolikt.
—
Ja exakt så! Att säga att fettet “bryts ned” i levern är såklart en GROV förenkling på gränsen till förtal! 🙂
Hmmm, nu blev jag lite förvirrad…först skriver du “plötsligt är energiintaget helt fettdominerat vilket gör att levern får jobba på som tusan för att bryta ned fettet så att kroppen kan använda det till sin energiförsörjning” och sedan skriver du att fettet inte alls bryts ner i levern.
Kan du förklara hur du menar?
Jag vet inte vilken mening du syftar på 🙂
Sten R skrev “Det fett vi äter bryts väl inte ned i levern utan i tunntarmen. Förpackas i kylomikroner och transporteras via lymfsystemet ut i blodet utan att ha passerat levern”
Å då kommenterade du “Att säga att fettet ”bryts ned” i levern är såklart en GROV förenkling på gränsen till förtal!”
Jag menar absolut inte att vara petig eller ifrågasätta på något sätt, jag är bara intresserad av att verkligen förstå. Har alltid trott (och läst) att levern får jobba mycket när man äter fett, men Sten skriver att levern inte är inblandad alls.
Eller missförstår jag helt nu? 🙁
Aha, då är jag med i matchen 😀
Grejen är att man delar in olika fettpartiklar i blodet som är på väg till olika ställen i kroppen. Vissa är på väg in i kroppen från tarmen (Kylomikroner), andra är på väg från levern till endförbrukarna (HDL) och några andra är på väg från lagret till lever eller för att förbrukas, ytterligare partiklar är tomma fettranspotörer som är på väg till levern för att laddas med fett igen (LDL) De fria fettsyrorna åker altså som regel med lipoproteiner till ändstationen, där de bryts ner av lipaser till estrar och så vidare i betaoxiderineng i mitocondrierna till ATP eller i levern till Ketonkroppar – “Beta-oxidation, även kallad fettsyracykeln, är en nedbrytningsprocess av fettsyror.
När triglycerider tas upp i tarmkanalen delas de först upp i fettsyror och glycerol för att sedan sättas ihop igen tillsammans med vissa proteiner och bilda lipoproteiner som kallas kylomikroner. Dessa transporteras via lymfan ut i blodet och sedan till fettceller, adipocyter i fettvävnad. Där finns ett enzym som kallas lipoproteinlipas och som hydrolyserar triglyceriderna igen så att fettsyrorna blir fria och kan ta sig in i cellen genom cellmembranet. Inuti fettcellen finns nytt glycerol som fettsyrorna går ihop med och åter bildar triglycerider. Dessa bildar sedan den stora fettdroppe som karakteriserar alla fettceller.
När fettet sedan behövs för energi i kroppen så hydrolyseras det åter till fettsyror och glycerol och går ut i blodet. Där binder det till albumin och transporteras till den vävnad det behövs i. När fettsyrorna gått in i t.ex. muskelceller så går det in i cellens mitokondrier. Där bryts det ner i en process som kallas beta-oxidation till flera stycken acetyl-koenzym A. Acetyl-koenzym A går sedan in i citronsyracykeln och man får ut energi i form av högenergielektroner i ATP, NADH, H+ och FADH2. Dessa tre senaste går sedan in i elektrontransportkedjan och man får ATP som är den energiform som används i de flesta processer i cellen. Ifall förbrukningen av fett är stor så klarar muskelcellerna inte av att betaoxidera allt fett som behövs, detta kan då ske i levern. Acetyl-CoA kan dock inte transporteras fritt i blodet utan går ihop två och två till acetoacetic acid som diffunderar fritt ut i blodet och till de celler där det behövs.
Därför skrev jag “grov förenkling på gränsen till förtal” 🙂
Oj, jag måste bara tacka massor för den kommentaren!
Jag har lever-cirros och forskning visar tydligt att det är positivt för fettmängden i levern att minska kolhydraterna, så jag lever verkligen vettigt på LCHF (och ultraljudsundersökning på levern visar att den ser jättebra ut).
Jag är ständigt fundersam, vaksam och på vakt med olika preparat, ämnen, mat och hur de påverkar levern, läser massor om det.
Så när det stod att levern får jobba hårt för att bryta ner fett
1. Blev jag småchockad (tänk vidgade ögon och hoppa över ett hjärtslag). “What!?”
2. Tänkte jag på senaste året när jag ätit strikt LCHF med mycket fett.
3. Undrade jag vad tusan jag kan äta egentligen, när kolhydrater bygger fettdepåer i levern och proteiner i överskott orsakar rätt hemska och allvarliga bieffekter hos cirros-patienter.
Nå, de tre sakerna gick snabbt. Tyvärr måste jag undersöka allting själv eftersom läkarråden inte går djupare än “ät nyttigt, mycket frukt och grönt”. Levern är inblandad i ungefär varenda process i kroppen och allt är oerhört komplicerat. Inget man tar in på en kafferast, precis.
Anyway – tack för tillrättningen!
Hej,
Måste säga att jag älskar din blogg, wooow.
Tänkte testa att fettfasta med start på fredag. För att kicka igång ketosen. Funkar detta upplägg tror du: Kaffe på fm, fettkaffe till lunch och sedan mer matigt till middag i form av ketobollar, ägg/bacon, räkor och majjo.Vill inte visa mina barn helt öppet att jag bara dricker kaffe med dem, så det är knepigt. Annars äter jag riktigt (LCHF) och det är ju inget konstigt. Tänkte köra i 6 dagar. Vad tror du om mitt upplägg? Är det lagom eller för lite med fett?
Hej igen Martina!
Började följa din blogg när du började på lchfklubben och sedan ett tag till på din egna. Kommer ihåg att jag slutade läsa den för jag blev provocerad över en “cheat weekend” du hade.. Sen dess har jag inte följt dej, glömde helt enkelt bort din blogg. Sjukt, för sånt där bryr jag mej inte det minsta om längre.
Jag gillar din blogg, du är bra på att förklara grejer så man förstår.
Tack
Säkert dum fråga men inte så insatt i ämnet men varför kan man bygga muskler samtidigt som man går ner i fett när kroppen har fett som bränsle men inte glukos? Och hur många gram kolhydrater lan man äta per dag för att man sla komma i detta läget förstår att det inte finns någon exakt gräns men på ett ungefär? 🙂 trott att jag ätit LCHF mrn med kanske 30-70 g per dag är de väl inte det o då e kanske bättre o äta mer för o ligga “mittemellan” måste va förvirrande eller tänker jag helt fel nu? Såå tacksam för svar!
Hej!
Klokt och intressant inlägg!
Men visst är det så att kroppen kan/bör hamna i ketos TROTS att du inte intar några stora mängder fett alls (förutsatt att du ligger i extrem negativ energibalans)?? Vad anser du om denna “metod” som inkörsport?
Upplever att jag efter fettbombning ofta ligger konstant i vikt eller hamnar 1+. Fick därför fart på min förbränning genom en veckas få kalorier/lite fett (mätte då blodketoner och var i ketos efter några dagar) för att därefter gå över till strikt LCHF. Har endast testat detta en gång och vet ej hur pass “bra” det är, dvs.. om det endast var en engångsföreteelse 😉
tack för bra blogg!
Detta är ett klockrent inlägg! Precis vad jag själv har upplevt! När jag väl har varit i ketos 1-2 veckor så behöver jag inte alls fettbomba lika mycket och kan äta upp till 30 g kh utan problem och fortfarande stanna i ketos 🙂
Mycket intressant inlägg! Ska ta och planera in och testa detta!
Hej, du var ju iväg för några månader sedan när du var totalt ”utelåst” från världen. Då tipsade du om någon yogabok, kan du länka till det inlägget och boken?
Vad pratar vi om nu? Vipassana? Det var meditation inte yoga, och all info finns här http://www2.dhamma.org/en/schedules/schsobhana.htm annars kan du alltid söka på bloggen, sökrutan under headern 🙂
Valdigt intressant inlagg!
Maste dock saga att jag inte alls gillade det du lankade till (kostlogik) Kandes endast som allmant och ostrukturerat tyckande utan nagon som helst fakta eller logisk bas.
Tack Martina för att du verkar ha förstått mitt inlägg. Att det inte var kortsiktigt jag syftade på utan som min klient, i inlägg två, i längre perioder av bara fettintag, inget annat.
Och återigen, grym föreläsning! Starkt gjort av dig trots tekniskt strul! Kram
Skumt första kommentaren försvann för mig. Därav dubletter :/
Tack Martina för att du verkar ha förstått grunden till mitt inlägg.
Och återigen, grym föreläsning! Starkt gjort av dig trots tekniskt strul!
Men tack Michaela, va glad jag blir för din kommentar!
Hej!
Jag gillade verkligen Fettfrälst!, en fräck bok som verkligen sticker ut – ser fram emot fortsättningen på den… Bra tips på fett-bomber också, MEN hur många dagar är bäst att fettfasta? Fem OK? Tio för mycket?
Och vad menar du med “köttkorv”? Är inte de flesta korvar gjorda av kött (en del görs av potatis, jag vet…)?
Jag undrar helt enkelt om du kan tipsa om BRA sådana korvar (märke)!
😀
Hej Frida, tack! Köttkorv är för mig såndär lite dyrare korv som innehåller rent kött och fett och inga tillsatser eller potatismjöl eller annat fluff. Det kan vara lite svårt att få tag på ibland men ICA har någon och även LIDL. Fettbombar gör jag personligen bara i 1-3 dagar, oftast 2 dagar. En del gillar att fettbomba lite längre, men vid 6-7 dagar har man hållt på lite väääl länge tycker jag 🙂 Kram!
“inga tillsatser eller potatismjöl eller annat fluff”
Låter görbra, precis vad jag söker, men jag vet inte vad sådan körv heter… Vet du (eller någon annan som läser här) namn på bra märken?
😀
kramkram
Frida, det bästa är att kolla innehållsförteckningen, sen känner du igen märkena efter ett tag. Korv av hög kvalitet har en köttmängd på ca 90% och uppåt!
Lidl Dulano Nurnberger
https://www.google.com/search?q=lidl+dulano+nurnberger&tbm=isch&imgil=i8ugZ7Kq109PSM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcTCnbBQ30NP2T0tG44-gsiN1HVdm7gQPXoWxlU8aO2jGLPAMcrghA%253B1024%253B576%253BTqWkE35egqQXTM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.junkfoodtaster.com%25252F%25253Fattachment_id%2525253D1008397&source=iu&usg=__Qlr3TGblqU1mo10XDTcNsT0B2ME%3D&sa=X&ei=oVBRU9TXCKSCzAOv2ICIAg&ved=0CC0Q9QEwAA&biw=1137&bih=478#facrc=_&imgdii=_&imgrc=i8ugZ7Kq109PSM%253A%3BTqWkE35egqQXTM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.junkfoodtaster.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F01161_0-1024×576.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.junkfoodtaster.com%252F%253Fattachment_id%253D1008397%3B1024%3B576
Finsk knackkorv
http://koping.matvaran.se/ica_produkt/i_50288154623.png
Spansk chorizo cocktail
http://www.gourmetgruppen.se/Sortiment/Charkvaror__konsumentpackat/Deligrillkorv/Chorizo_Cocktail/34203
La Dispensa Di Salsiccia, ja eller vilken Salsiccia som helst – bara korven är utländsk så brukar den ha mindre än 2-3g KH (och mer fett än protein 😉
https://www.google.com/search?q=La+Dispensa+Di+Salsiccia&lr=lang_sv&tbs=lr:lang_1sv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mlZRU8z1N6HNygPbu4HwBg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1137&bih=478#facrc=_&imgdii=_&imgrc=x4nNUFeheZcl7M%253A%3BEWsR3V8UUHwO3M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.gustatus.se%252Fres%252Fdefault%252Fclip_image0013.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.gustatus.se%252FFrskvaror.htm%3B456%3B342