Hej.
Vill först beklaga sorgen och hoppas att du ska börja må bra snart. Jag har en fundering: Om jag äter en kost med kolhydrater så får jag energi i form av glukos och äter jag ketogen kost får jag energi från ketoner? Har jag förstått rätt så långt? 🙂 jag äter ketogen kost men jag väger inte min mat så jag vet inte om mina måltider är 80E%. Mest troligt inte, men jag äter mycket protein och steker broccoli och vitkål i fett. Min fundering är vad jag får energi ifrån om det inte är glukos eller ketoner? För man måste äta viss mängd fett för att de ska bildas ketoner va? Eller är de stressande för kroppen att äta som jag gör om man inte får i sig rätt mängd av allt?
Ser även att du börjat lägga till kolhydrater och äter bär för att börja må bättre och få dina hormoner i balans? Jag blir fundersam då, är inte strikt keto de bästa för kroppen då?
Du skrev också om lazy keto och att man kan då gå ner i vikt och påverka ens muskler. Jag styrketränar och vill inte att allt slit ska vara förgäves på grund av att jag inte gör rätt och inte har koll på vad som gäller 😛
Svar: Alla former av lågkolhydratkost är fördelaktigt för metabol hälsa. Standardkost innehåller typ 300g kolhydrater per dag och kolhydratreducerat räknas från 100g. Bara att ta bort pasta, bröd, ris, fikabröd, saft, läsk och snacks ger en kraftigt kolhydratreducerad kost men oftast ersätter man dessa kolhydrater med andra, till exempel rotfrukter, frukt, nötter och bär. Det är dock svårt att komma upp till normalnivån på naturliga livsmedel.
Myter kring lågkolhydratkost
Av någon anledning cirkulerar det en del myter kring lågkolhydratkost, inte bara att det skulle vara superfarligt att äta kolhydratreducerat och vara i ketos utan att det dessutom är farligt att inte vara tillräckligt i ketos eller tillräckligt low carb high fat. Det stämmer inte.
Vad jämför vi med egentligen? Hur äter gemene man? Är det värre att rensa bort pasta, bröd och ris från sitt skafferi än att äta ballerinakakor och tacos varje vecka? Det är ett helt ologiskt resonemang för givetvis är bättre mat bättre. Bättre mat är mat som inte har någon innehållsförteckning! Jag får ofta frågor från människor som undrar om det är mer hälsosamt att bara strunta i lågkolhydratkost om de inte kan följa det hela tiden på grund av jobbet eller familjen. Om det på något vis är ännu värre att blanda low carb / keto med normiskost.
Nej!
Att äta mindre skräp en dag i veckan är bättre än noll dagar i veckan. Det är inte farligt att gå in och ur ketos heller för det är en helt normal metabol funktion som alla människor har inbyggt.
Var kommer energin ifrån?
Maten innehåller kalorier från protein, fett och kolhydrater. Dessa spjälkas och tas upp av tarmarna. Kolhydrater lagras in som glykogen och resten av nutrienterna används som byggstenar eller lagras in som fett. På en högfettkost blir det en mer omfattande fettförbränning som ger upphov till ketoner, som också är energi. Om du äter en lågkolhydratkost kommer du att vara i lätt ketos och blir det för lite fett för full fettdrift kommer du drivas på blodsocker och glykogen resten. Så kallad hybriddrift.
Bygga muskler i ketos
Muskelbygge styrs av cellsignalering och kan påverkas positivt av bland annat “time under tension”. Mer belastning ger mer muskler. Det är därför det är viktigt att träna tungt och ofta om man är seriös med sin styrketräning. Det gäller också att hålla sig anabol större delen av tiden. Träning är katabol (nedbrytande) och det behöver därför kompenseras för med bra sömn (anabolt) och bra mat (anabolt). Bästa byggarmaten är fett och protein. Före ägg och kolesterol fick dåligt rykte var det obligatoriskt med ett tjog ägg om dagen för alla som ville bli bodybuilders!
Nu när vi vet mer om hormoner så vet vi att mer kolesterol också ger mer könshormoner, och det var så den gamla tidens bodybuilders kunde manipulera sitt testo utan anabola steroider.
Näringsbrister i ketos
Det är väldigt svårt att veta vad människor menar när de säger “jag äter keto” för det kan betyda väldigt många olika saker. Min regel, som går som en röd tråd genom alla mina böcker är näringstät föda. Aldrig missunna kroppen näring! Ketogen kost för mig är inälvsmat, nöt, lamm, ostron, musslor, feta fiskar, korsblommiga växter, kål, bär, väl valda nötter (macademia och valnötter till exempel) och stabila fetter som kokos, talg, ister, vispgrädde och olivolja. Där fick jag nog med det mesta, och poängen är att det är den mest näringstäta maten som finns. Väldigt svårt att få näringsbrister med andra ord!
Sista frågan om varför jag har näringsbrister (jag har perniciös anemi) som för det första börjar bli ganska återställd även om jag räknar med att full återställning kommer ta ett år, men då räknar jag in alla parametrar som träning och muskler, emotionell hälsa, biologisk ålder (nytt test beställt förresten) och så vidare. Förra året var ett hårt år för mig och när jag mår dåligt så äter jag ingenting, och när jag väl äter är det oftast något litet eller halvseriöst. När jag säger ingenting, så menar jag inte en halv morot eller en köttbulle utan jag menar ingenting. Zero. För att återställa sig efter svält behövs regelbundna måltider och varierad näring från allsköns källor så jag har passat på att dricka råmjölk och äta oslungadhonung och experimentera med low carb snacks för att få upp aptiten och därigenom äta mer och oftare. Det går väldigt bra och har inte behövt tulla på ketosen hittills, min kolhydratgräns går vid 50g per dag och det rymmer en hel del variation inklusive bär och rotfrukter.
Hoppas att mitt svar gav lite mer klarhet!
För all information om ketogen kost som man någonsin kan tänkas behöva; läs min bok Keto – Den Kompletta Boken Om Ketogen Kost!
Jag tror oron hos många ligger i att man kanske äter ordentlig keto och får i sig sina 200g fett under dagen, men sen typ avslutar med att äta en tallrik pasta ihop med familjen för att man känner sig “tvungen”. Och att då blodsockerhöjningen/insulinhöjningen för till att den stora fettmängden inlagras istället för förbränns som den ska. Och den kombinationen är väl ingen god idé, eller?
Det är ju bättre än att ha ätit skräp hela dagen tycker jag 🙂
Hej!
När jag mätte i morse var bs 4,8 och keto 0,3. Hur går jag vidare? Mer fett, mindre protein? Eller tränar jag för mycket? Styrka 6h/v. Jag äter fett men räknar inte så noga, ska jag börja där? Kan för lite fett hindra Ketosen? Hur skulle du göra? Så tacksam för din expertis!
Börja räkna på din mat så kommer poletten trilla ned 🙂
Jag har blodsockervärden varje morgon på 4,6-4,9 och på 4,8-5,2 ca 1,5 h efter måltid (så stabilt blodsocker tycker jag men det kanske det inte alls kan betraktas som??!) men uppmäter ändå bara väldigt låga ketonvärden på i bästa fall 0,3-0,5 mmol/L. Hur ska jag tolka detta?
Som att du inte är keto nog, om det är djup ketos som du försöker sikta på 🙂
Ja vad är det jag siktar på egentligen…? 🙂 🙂 Högst relevant att ha formulerat det för sig själv såklart. Jag är definitivt nyfiken på optimal ketos och vill i alla fall ha upplevt det för att kunna utvärdera hur det påverkar mig och om jag skulle kunna trivas med det. I ett längre perspektiv så vill jag bara må så bra jag kan och ge mig själv de bästa förutsättningar att åldras så långsamt och så friskt som möjligt. Tänk vad härligt att få vara ett vitalt och rörligt energiknippe när jag fyller 80. Det är vad jag siktar på! Tror du att det är optimal ketos som är vägen till det målet eller är ett hyfsat stabilt blodsocker på näringstät lågkolhydratkost gott nog?
Det vet jag inte men jag tror att djup ketos är ganska oslagbart, men du måste adaptera för att uppskatta det och det tar ett tag. Då måste du gå in i ketos och vara där i månader i streck samtidigt som du tränar och övar på att producera glykogen och ATP från fett.
Tack Martina, då är jag inställd på att det kommer ta tid!
En av alla funderingar runt ketogen kost som jag har är dock om man riskerar försämra tarmens mikrobiota med keto (och kanske ännu större risk vid carnivore). Vore väldigt intressant att höra dina tankar runt det.
Det tror jag inte, men du kan ju mäta tarmfloran med ett test om du är orolig 🙂
Syrade grönsaker innehåller mycket av de goda bakterierna tex kimchi och surkål, man behöver så lite att keton sällan ska påverkas. Jag köper Tistelvinds, är då säker på att den är kyld och på så sätt har goda bakterierna kvar. Så handla alltid sådana här produkter som förvaras i butikens kyldisk.
Martina har bloggat lite om surkål och syrade grönsaker så sök i bloggen
Bra tips – tack!
Hur mkt behöver en äta isf ?
Ca 0,5 dl / dag
Var bara noga med att den är opastöriserad för är den pastöriserad så har de “tagit kål” 😉
på de viktiga bakterierna. Jag är lat och kör på Tistelvinds.
Gör man egen så ska man använda salt utan jod och vitkål, ang saltet: jod är bakteriedödande,
sen får man vänta i ca tre veckor så L. planetarium bildas och den kallas ibland smalbakterie och Martina har listat den som antidepressiv i sin magstarka bok.
När vi ändå är inne på bakterier och någon kommenterade åldern hos besökare här i bloggen så kommer ett tips till: Lactobacillus reuteri 6475 är bra för/vid benskörhet (prof M. Lorentzon vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset) och (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27058036/#:~:text=Lactobacillus%20reuteri%206475%20Increases%20Bone%20Density%20in%20Intact,gene%20expression%20in%20the%20gut%20and%20the%20bone.)
Har du tips till någon med dyspepsi som VERKLIGEN vill att keto/lchf ska funka, men magen har extremt svårt att bryta ner all fett? Har försökt nu i flera månader att äta “vanlig” kost, men alltså FY. Jag är deppig, mitt blodsocker är helt åt skogen, har ingen energi, är konstant trött, frusen och kan inte koncentrera mig på plugg. Dessutom så kan jag inte sluta tänka på mat och hur EXTREMT bra jag mådde när jag åt lchf, jag mådde verkligen så bra, förutom min mage. Borde tilläga att jag tar hcl 648mg varje dag, flera kapslar. Men vad kan jag mer göra utöver det? Vad hade du gjort?
Tar du inte oxgalla eller matsmältningsenzym? Det är ett måste 🙂
Är det vanligt att man börjar tappa hår i början av en ketogen kost? Eller är det ett sätt för kroppen att tala om att den är stressad och inte mår bra? Har det med att göra att man får i sig för lite fett?
ÄT!
När du pratar om svält … kan du förklarar mer hur du använder ordet svält utifrån dig själv?
Jag undrar för att jag har svårt att förstå när man ska börja säga att någon svälter. Hamnade så sent som igår i en diskussion om detta med en vän som anser jag svälter och om jag inte gör det så är det “underskottskost”.
Jag anser att så länge som jag de facto äter varje dag så är det inte svält. Vissa dagar äter jag otroligt mycket (äggröra, köttfärs och annan dylik mat med mkt fett) så att en byggkarl skulle baxna. Vissa dagar som igår har jag noll matlust och tar då två till tre glutenfria (även vetestärkelsefri) smörgåsar med mycket smör och ost på eller värmer på enbart köttbullar eller något liknande. Och det bara just för att äta, få i mig något som inte gör att jag bli illamående av dess lukt eller smak.
Så – utifrån ovan skrivna så äter jag. Utifrån ovan skrivna äter jag mkt en dag och lite andra dagar – därmed så blir det inte ett “kostunderskott” om man slår ut det på helheten.
Och – en av de viktigaste delarna för mig för att man ska kunna säga att man lever på svältkost är viktnedgång. Och jag har ingen viktnedgång. Jag har däremot från och till perniciös anemi … och det vet jag såklart påverkar mig om jag inte fixar kosten samt tar tillskott … men, jag kan inte se hur man sätter etiketten svält eller underskott på min kost.
Har du perniciös anemi (som jag också har) så är du troligen lite svulten och får inte i dig nog med näring. Jag tycker det låter som att du kör nånslags kaloribegränsning, och frågan är varför du gör det? Varför så dålig aptit vissa dagar? Dålig matsmältning?
Man kan svälta sig på näring, inte bara kalorier.
Tack för att du svarar …
Nej, jag kör ingen kaloribegränsning. Vissa dagar har jag bara usel aptit. Samt att jag finner matlagning så enormt tråkigt. Jag äter för att jag måste. Och då försöker jag hålla maten näringstät (ägg, kött, fett, hemmagjord benmärgsbuljong osv) … men vissa dagar är allt bara “äckligt” (lukt, smak, konsistens) och då brukar “macka” funka så jag får i mg något. Och ja, jag har dålig matsmältning och en mage som är känslig för mycket så detta får jag ju ständigt ha koll på.
Men, ja … då får jag fundera några extra varv kring det hela.
Det är ungefär samma för mig. Du skulle kunna testa saltsyra och oxgalla!
Tack för tips 🙂
lider man av aptitlöshet eller har dålig aptit kan man ha brist på B1, B3, B5, B12 och B9, ibland B6
Haha Martina jag känner inte igen mig här ovan om B- vitaminbristerna
får se vad som kommer upp nu 🙂
Ska tänka mer på det också 🙂
FreeStyle Precision Neo finns nu åter i lager! apotea.se
Tusentack för detta utförliga svar. (Kunde varit jag som skrivit läsarbrevet).