Vegetarian-, vegan- och rawfood-trenden har aldrig varit större än nu. Jag skriver trend istället för kost för det är så otroligt många som hoppar på tåget bara för att så många andra gör det. Bloggare, youtubers, kändisar – alla skriver att de “känns bättre att inte äta kött”, att de “mår bättre än någonsin”, “det känns fräschare” eller att de fått hälsofördelar. Det senaste är att även LCHF:are migrerar från low carb till high carb bara för att klämma in mer vegetarisk mat, eller vänder om helt och byter fettet mot frukt, quinoa och bulgur.
Med anledning av detta tänkte jag diskutera veg vs LCHF, ur lite olika synvinklar: är vegetariskt, veganskt, rawfood så bra som det verkar? Vad är bäst och varför? Hur ska man tänka om man vill konvertera till vegetarisk kost från LCHF?
FLER LIKHETER ÄN SKILLNADER
Jag tycker att ketogen kost och vegansk kost är väldigt lika varandra egentligen. Båda är ganska extrema och går ut på att gallra ut en himla massa livsmedel. Både veganer och keto-entusiaster väljer kosten för att de har en stark tro eller övertygelse, och de som fullföljer och är noga verkar väldigt nöjda med det. Är det samma “typer” i båda lägren tro? Jag skulle tro det!
VARFÖR MÅR MAN BÄTTRE?
Uttalanden från ny-veggos och ny-LCHF:are låter väldigt lika; de mår ofta bättre än de gjorde “innan” och känner sig piggare, fräschare och friskare. Hur kan två ganska olika sätt att äta ge så lika upplevelser? Min teori är att båda kosterna eliminerar en hel del skräp såsom snabbmat, en hel del bullar och godis och mycket konstgjorda ämnen. Vegansk kost eliminerar också mjölkprodukter och ALLA mår bättre utan mjölkprodukter! Sedan tror jag att många blir väldigt engagerade av att börja en ny kosthållning och kanske är mer noga med vad de äter, då blir valen ofta mer hälsosamma per automatik!
VARFÖR MÅR MAN INTE BÄTTRE?
Både veg och LCHF har sina fällor och hos veggosarna är det de enorma mängderna av gluten, glukos, lektiner och andra gifter hos baljväxter samt soja som kan ställa till problem. Om man redan är känslig kommer gluten tillsammans med baljväxterna att ge en väldigt ledsen mage. Om man är östrogendominant kommer problemet förvärras med ökat intag av sojaprodukter, och om man har problem med sin blodsockerreglering blir det knepigt att hantera vardagen med kontinueliga blodsockersvängningar. Om man är frisk och tränande klarar man troligen hel-vegetarisk kost bättre än om man inte är det.
Hos LCHF:are som fastnar i ersättningsträsket med “LCHF”-märkta livsmedel, sötningsmedel och som bakar LCHF underhålls ofta ett ohälsosamt ätmönster och viktminskningen uteblir. Om man hela tiden känner att man måste tvinga i sig “extra fett” blir dieten väldigt jobbig, många mår illa och tycker att det blir äckligt. En del börjar också äta väldigt mycket mejerier och går upp, eller väldigt mycket kött och blir förstoppade.
INSTÄLLNINGEN SPELAR ROLL
Vem man lyssnar på och inspireras av, varifrån man hämtar sin inspiration och vad som känns sant för en själv spelar jättestor roll! Mitt intryck är till exempel att det är otroligt stor skillnad på djurhållning, och att många “vegan-propaganda-dokumentärer” visar köttproduktionen där vi helt enkelt inte köper kött.
Här i Kina odlar man fisk i jättesunkiga små dammar och fisken smakar jätteäckligt. Den fisken skulle jag till exempel inte köpa, men däremot köper jag gärna vildfångad. De mesta av min mat jag köper är “vild” “frigående” “gräsbetande” och det känns okej för mig. Om man känner att det “känns fel” att äta kött, kommer det såklart inte spela någon roll om det gräsbetat eller ej.
VARFÖR VÄLJA SIDA?
Kan man inte vara 60% raw food vegan och resten LCHF? Måste man välja sida? Jag tror det bästa är att hålla sig så dynamisk som möjligt och gå åt de håll som kroppen vill. Ibland vill min kropp ha massa gröna grejer och bönor hellre än kött, ibland vill den ha kött och smör. Vissa dagar är jag helvegan och andra dagar är jag 100% köttoman, med hela skalan däremellan. Är det naturligt för människan att äta kött? Är vi omnivorer? Jag tror det, och jag tror att världen skulle bli bättre om vi slutade äta skit före vi slutade äta kött. Då skulle köttproduktionen minska automatiskt.
Till dig som ligger i valet och kvalet att gå över till vego-sidan vill jag säga just det – varför välja? Varför inte implementera mer och mer vegetariskt och spara köttätandet till riktigt högkvalitativt och etiskt producerat kött? Måste man gå all the way?
Det som talar för att stå med ett ben i varje läger är att man kan komma undan de värsta blodsockersvängningarna, man slipper många hormonstörande ämnen (soja), kan skippa inflammatorisk och beroendeskapande mat som mjölkprodukter och gluten och ändå vara mestadels “plantbaserad”. Det tycker jag känns som det mest strategiska.
Hur tänker du?
Hur påverkad är du av vego-trenden?
Senaste året har jag blivit inspirerad av vegan-youtubers. Inte till att sluta äta kött (har testat det tidigare och det är inte bra för mig), men att se till mitt välmående genom kosten, och har försökt bli bättre på det. Det är något de är bra på att promota, även om de säger precis motsatt vad du gör angående kött och inflammation 😛 Litar dock mer på dig med erfarenhet av både biokemi och -fysik. Ofta känns det som att det faktiskt är de raffinerade kolhydraterna i kombination med egentligen vad som helst som skapar problem. Vill tillägga att detta handlar om de veganer som har mer holistisk syn på hälsa och välmående (PickUpLimes och Jenny Mustard) och som inte bara säger “käka 15 bananer om dagen så mår du SKITBRA!”.
Tror helt enkelt som att var och en måste hitta vad som funkar för dem, och plantbaserat vet jag av erfarenhet inte funkar för mig. Men att vara mer meveten om sina näringskällor är definitivt inte fel, snarare är det vädligt viktigt.
Två tjejer på jobbet diskuterade nyligen hur farligt det är att äta ägg eftersom de innehåller kolesterol. Försökte lite lamt motargumentera, men det är himla svårt att få folk att vilja ifrågasätta vedertagna kostråd. Hoppas de inte äter allt för kassa substitut…
Jag är också inspirerad av vegan-youtubers, tycker det finns många som har en bra livssyn! Även Freelee 😀
Jätteintressant tråd.
Själv befinner jag mig i en tankecirkel som bara går fortare och fortare och som dessvärre inte leder fram till något. Kan ni hjälpa mig?
• Vill inte äta djur. Min själ och mitt hjärta gråter över hur illa djuren far för att vi skall få mat.
o Såg djurtansporterna på Europavägarna i somras. I köerna, i stekande sol, små mular/trynen som trycks ut genom springor för att få luft. Ville inte titta men kunde inte låta bli och givetvis fick jag ögonkontakt, å då kom tankarna.
Vem är jag? Vill jag vara delaktig i det här? Har jag ens rätt till det?
• Vill inte äta all det skräp i form av substitut som veganer/vegetarianer glatt frossar i. Jag blir rädd bara jag läser innehållsförteckningarna.
• Vill inte äta mejerier, soya och gluten.
• Vill inte att våra marker skall vara utan kor, getter, får och höns. Men de kommer ju att försvinna om inte bönderna kan leva på dem.
Uppkomsten till snurret är att jag genom att läsa på din blogg, kom fram till att jag är histaminöverkänslig och för att hålla det i schack har jag lärt mig vad jag kan äta och vad jag skall vara försiktig med.
Animaliska proteiner är ett bekymmer. Ett sort bekymmer för det måste vara färskt.
2 dagar max för kött från styckning till att ätas.
Fisk skall frysas på båten
Skaldjur går bort helt.
Fryst kött och fisk skall tinas snabbt, lagas snabbt och frysas igen för att tinas när jag skall äta så det är ett jäkla meck… vilket får den late (jag) att vilja skippa animaliskt protein.
Å så vill jag ju inte äta djur…. Å då är jag tillbaka på ruta 1
Dessutom är avovado, nötter och annat bra mat inte så bra för histaminkänsliga.
Så jag känner mig rätt trött för jag vet inte vad jag skall hitta på.>
Vill hitta en vegetarisk kost utan en massa substitut och fabrikstillverkat skräp
men förstår ju ju mer jag läser att det är svårt.
Jag älskar LCHF så fett äter jag gärna för jag vill inte vara hungrig.
Finns det verkligen ingen vegetarisk kost som är bra?
Hur fungerar det med risproteinpulver?
Svarar på detta i ett inlägg!
För ett antal år sedan testade jag raw food då en kompis sa till mig att man blir så pigg av den maten och att den var så fantastiskt god. Höll absolut med om detta, fantastiskt god mat och man blev oerhört pigg MEN jag kunde inte hålla mig mätt mer än 2 timmar åt gången så jag blev väldigt matfixerad på det viset att jag hela tiden höll på att planera för olika måltider. Suck! Sen testade jag strikt lchf och min första lchf-rätt höll mig mätt i nästan 6 timmar !! vilket aldrig hade hänt tidigare i hela mitt liv. Detta gav mig ett sånt lugn, väldans skönt för både kropp o själ. Fortsatte med lchf-strikt, mådde mycket bra men saknade samtidigt den enkla rena färgglada raw fooden. Var också fascinerad av att två kosthållningar, så långt ifrån varandra, nästan varandras motsatser, att båda dessa sätt att äta kunde ge samma enorma välbefinnande, ge människor bra blodvärden, mående osv. Så vad förenar dem då? Både kosthållningarna har skippat allt “skit” och har (ska i alla fall) bra råvaror. Jag ville gärna kombinera dessa två kosthållningar men det går ju ärligt talat inte om man vill ha ut det bästa ur respektive kosthållning. Det är ju två helt olika tänk, båda sunda, men återigen – äter du raw food så ligger du högt på kolhydrater och äter du lchf så ligger du högt i fett – ingen bra kombo tänker jag. Men om man inte bryr sig om ketos och gärna vill äta mycket frukt o bär /och även t ex dadlar, så får man ju verkligen njuta av mycket god mat. 🙂
Du skriver mycket om sojans dåliga egenskaper. Själv är jag förtjust i Tamarisoja som jag häller på lök, och gärna schalottenlök, när jag steker den. Jag köper alltid ekologiska varianter. Är du negativt inställd även till det?
När jag pratar om soja menar jag allsköns produkter producerade från sojabönor, inte sojasås. Om man bara har lite sojasås på maten ibland, eller i sin köttfärssås är det inte alls samma sak 🙂
Jag tycker att det kan vara bra med trender på så sätt att fler får upp ögonen för att prova olika sätt att äta på som de kanske inte hade prövat på annars och där med missat t.e.x testa att vara utan gluten, socker och mjölkprodukter och där med inte får uppleva att man kan må mycket bättre utan detta.
I övrigt håller jag med om ditt inlägg, finns ju ingen anledning att välja sida om man mår bäst av att äta lite av varje.
Fast jag måste erkänna att jag i mitt hjärta egentligen är vegan p.g.a djurindustrin, även om det finns djur som har det mycket bättre än andra så tycker jag inte att de har det tillräckligt bra. Det känns lite bättre att äta viltkött eftersom de har haft ett eget liv i det fria, men samtidigt fel att skjuta djuret.
Vegan hade jag varit om jag hade mått bra av det.
Glömde förresten….
Min systers bästa vän uteslöt mjölkprodukter ett längre tag ur sin kost men mådde inte bra utan, det blev stor bättring i hennes mående när hon började med mjölkprodukter igen till och med, framför allt mådde hon bättre psykiskt, sov bättre bland annat, så att ALLA mår bättre utan mjölkprodukter verkar ju inte stämma.
Kan det ha varit utsättningssymptom?
Bra fråga! Jag har ingen aning, men jag ska fråga min syrra om hur länge hon var utan mjölkprodukter och mer detaljer om hur hon mådde utan och mer detaljer om hur mycket som var bättre när hon började igen.
Intressant att veta.
Är fullt möjligt vara vegan utan soja och gluten, så som texten är framställd så kan det tolkas som att gluten och soja är obligatoriskt.
Nej det är inte obligatoriskt men det är lätt hänt att det blir mycket gluten och soja. Sötningsmedel eller grädde och creme fraiche är inte obligatoriskt inom LCHF men det är lätt hänt att det blir mycket av dessa varor.
Ja det är fullt möjligt! Jag äter dessutom mycket protein och fett som vegan. Det gäller bara att lära sig ett helt nytt (spännande) sätt att se pa mat och att tillaga mat. Det finns väldigt stora hälsofördelar med att inte äta kött, gluten och mejeriprodukter. Mat är ett knepigt ämne som ofta leder till langa (intressanta) diskussioner 🙂
Man tar det bästa av i detta fall två världar. (eller tre) i den mån man kan/vill.
Mycket bra inlägg! Jag tycker också att mycket av djurhållningen är förkastlig och kan må bra av debatt. Dock är inte bruket av jorden för odling heller oantastlig och skulle behövas debatteras betydligt mer. Coctaileffekten av alla bekämpningsmedel och deras inverkan på fauna och insekter är minst lika oroväckande som dålig köttproduktion.
Så om man lägger dålig produktion åt sidan, så får man för sig själv testa vilken mathållning och mix man mår bäst på själv mentalt och fysiskt. Själv väljer jag att äta kött och om det krävdes skulle jag kunna slakta köttet själv. Men jag äter inte mer kött än för det protein jag verkligen behöver för att må optimalt och det är inga mängder. Jag väljer i möjligaste mån kött som är producerat på ett så bra sätt som möjligt. Skulle jag vara hänvisad till vegansk mat skulle jag bli jättesjuk. Magen skulle bryta ihop tämligen kvickt och sockerberoendet skulle bli totalt ohanterlig rätt omgående. Men jag äter gärna bra producerade grönsaker, någon gång bär och ytterst sällan frukt. För att få ihop min något hektiska vardag använder jag nötmjöl för att baka matbröd med, Jag äter mejerier i den utsträckning som behövs för att få till god mat så enkelt som möjligt, men jag dricker inte mjölken, äter inte fil/yogurt. Jag äter rätt ofta nötter, jag använder sötningsmedel de gånger jag gör någon typ av godis eller dessert. Jag dricker julmust light under en begränsad period bara för att det är väldigt gott. Det är faktiskt det enda jag har kvar att plocka bort som jag egentligen tycker är helt onödigt.
Jag dricker inte annan läsk, inte heller vin eller alkohol. Jag tränar något 5 av 7 dagar i veckan vissa dagar blir det 2 träningar. Jag är idag 55 år och mår sedan 2011 (när jag fick hjälp med mitt sockerberoende) bättre än jag någonsin gjort tidigare och är normalviktig vilket jag endast var i perioder tidigare. Jag låter mig inte definieras av omgivningen men låter mig gärna inspireras av människor som har lyckats bra i sina liv. Du är en av dem.
Tack för detta inlägg. Önskade detta för ett tag sedan:D Uppskattas! 🙂
Hej!
Men hur tänker du kring smöret när du säger att alla mår bättre utan mjölkprodukter? Smör ska man ju äta i LCHF, är nybörjare och kämpar på med all information.
mvh
åsa
Smör innehåller väldigt lite mjölkprotein, mest mjölkfett och mjölkfett är toppen! 🙂
Intressant! Jag har varit vegeterian i 18 år av etiska skäl. Jag har dock sedan 4 år tillbaka kombinerat detta med lchf och under min graviditet gick jag över till Paleo. Jag mår bättre på ketogen kost men har iom den vegetariska kosten svårt att vara i ketos då veg kost utan mejerier och soja ofta gör det svårt att komma upp i fett och protein utan att det medför kolhydrater. Vet inte om det är därför lchf inte lett till någon viktnedgång. Detta gör mig lite besviken då jag önskar gå ned i fett ca 5 kg el 10 cm i midjan och bli mer deffad. Tränar crossfit 4 dagar i veckan och känner att lchf+ veg går bra som energi både för kondis och styrka. En deffad kropp och ett mindre midjemått är dock inte viktigare för mig än andra levande individers/djurs liv. Så kan en trend göra att färre djur behöver dö tänker jag det är bra. Samtidigt fortsätter jag biohacka mig fram och hoppas hitta ett ketogent och etiskt sätt att få den kropp jag vill ha och må bra. Läser allt av dig Martina så tack för alla tips och tar gärna emot fler.
Du kan ju börja med avocados och kokosolja, köra lite fastor inemellan?
Till dig och alla andra fina som äter vegetariskt av etiska eller miljömässiga skäl; läs boken Vegomyten! Språkligt är den bäst på engelska men även svenska översättningen är okej. Var själv vegetarian i 12 år men äter kött sedan ett år tillbaka. Går knappt att sammanfatta boken då den diskuterar många komplexa frågor, men den gav iallafall ett uppvaknande för mig: det går inte att leva utan att döda, oavsett om du äter djur eller ej. Handlar om livets förutsättningar här på jorden. Nu äter jag naturbeteskött som faktiskt bidrar till att binda koldioxid i jordarna, häftigt!
Jag rekommenderar också Vegomyten, en helt fantastisk bok som man kan läsa bara för språket. Varje mening är citatvärdig och bara wow!
Vi gör alla olika matval av skilda orsaker och det får man respektera. Själv är jag vegetarian av etiska skäl och äter inte djur. Men snälla, blanda inte ihop begreppen – antingen är man vegetarian (äter endast från växtriket; ej djur) eller så är man inte alls vegetarian. Man kan inte vara vegetarian på “deltid”. Ej heller vara vegetarian som äter fisk (???). Jämställ med att t ex vara diabetiker på deltid – kan man det? Istället kan man vara blandkostare /fiskätare/ kycklingätare som föredrar vegetarisk mat ibland.Sen behöver man nödvändigtvis inte äta soja för att få i sig protein, kolhydratintaget går utmärkt att begränsa trots att man är vegetarian och det finns massor av nyttiga veg fetter.
Jag håller inte med, men förstår att man kan störa sig på att blanda ihop definitionerna 🙂
Superbra inlägg, håller helt med om att man inte ska behöva välja och vara 100% av det ena eller andra. Bra diskuterat 🙂
Intressant inlägg! Super tudelad verkligen… Som pt hjälper jag mina kunder med mat scheman osv och då rekomenderar jag alltid mer en högfetts kost utan spannmål och mjölk pga att det känns hälsomässigt mer stabilt och säkert ur ett långtids perspektiv. Men privat är jag yogi och känner starkt för Ahimsa och praktiserar det genom mitt sätt att vara mot mig själv och även mot andra, det som blir en naturlig följd är att man praktiserar ahimsa genom hela ens livsstil. Läser mycket filosofi också och för mig är det ett moraliskt dilemma, hurvida vi har rätten att ta någon annans liv, värdera oss själva bättre än djuren osv. För 6 år sen hade jag ett uppdrag att spenderat 1 dag i ett styckeri i Sthlm (som säljer det” finaste” köttet och är en respekterad köttproducent med ekologisk stämpel) i ett läro projekt. Jag blev ofrivilligt vegan över en 3 års period efter detta. Bland det mest traumatiska jag sett, djur skriken från slakteriet 100m bort, hur det hänger 500kg kossor utan huvuden på krokar i taket och så kommer johnny med hals tatueringar och munnen full av snus som suttit i fängelse halva livet, 04.30 med en motorsåg och styckar kossan medans det sprutar blod. Idag är jag halvt keto/halvt vegan vissa dagar precis som du av hälsosjälv, men hade du bett mig slakta kossan jag ska äta hade jag helldre valt att svälta…i slutändan tror jag att vi som människor har kommit till en punkt där kött inte är socialt accepterat att konsumera. Kanske inte imorgon eller om 10 år, men säg 100… Det känns som en naturliga utveckling ur den humanistiska och empatiska våg som vi haft den senaste 150åren.
Och nä usch alla online fanatiker vare sig det är keto eller veganskt får mig att kräkas lite och blir extremt frustrerad och ledsen när man ser kommentarerna under från 12 åriga tjejer som skriver “så cola light är okej att fasta på i keto?!?!” “Blir jag smal om jag bara äter frukt?!?!” Och någon som freelee the banana girl svarar “YES dont eat disgusting fat it will clough your heart and give you cancer” som får 7.000 likes… Jag från inspiration från intressanta människor som dig själv som är trygga i själva och kan vara objektiva, ventilera, diskutera och stolt våga ändra åsikt. Mat ska vara något positivt och ett hjälpmedel till att må och prestera bättre. Inte en religon som exluderar eller fördömmer människor som kritserar eller ifrågasätter!
Väldigt fin kommentar, tack så mycket!
Jag hade inte heller kunnat slakta kon, jag hade också svultit. Vilken dubbelmoral va!? Min plan är att ha egen gård och egna djur så småningom men de djuren kommer jag självklart inte kunna äta upp, blir jag vegan då? Troligen inte, men antagligen mer fisk, ägg och skaldjur och mindre (eller inget?) kött. Jag förstår ahimsa och tycker själv att det finns en spirituell aspekt i att äta eller inte äta djur. Dock har jag valt att prioritera min hälsa först och främst, för med bra hälsa har jag kraft att hjälpa andra. Med dålig hälsa (testade de i många år) blir jag ett fysiskt och psykiskt vrak och vem har nytta av det? Innebär vegansk kost dålig hälsa? Kanske inte under rätt förutsättningar. Jag tror att det kan fungera i perioder, men jag tror inte att det fungerar många månader i streck.
I framtiden tror jag att vi kommer odla mycket kött. Vi kommer vilja ha animaliskt protein, men utan djurens lidande.
Väl talat Martina! Inte bara känslor utan även tankar och teori!
Oj såg att det var jätte mycket stavfel efter att ha skrivit i all hast på mobilen. Tycker detta är ett superviktigt ämne att diskutera för att balansera den ibland kaotiska och agressiva “hälso” debatten i medier! Sen vill jag ge dig props som svarar på så många utav dessa kommentarer och frågor du får hela tiden, måste ta evigheter?! Men är väldigt glad att jag hittat dig, din blogg och böcker. Känslan av att kunna relatera till en annan tjej som också gillar och behöver ensamtid, mår bra av såkallade “tråkiga” rutiner och gillar “nördiga” hälso ämnen har fått mig att vara mer stolt över min egna personlighet istället för att fokusera på att ändra den. Innan hade jag mycket ålders noja och stress (är 24) men nu ser jag framemot framtiden och dess möjligheter! Upptäckten uta v Mg via dig har också bidragit till ökat lugn 😉
Tack va glad jag blir! 🙂
Jag tycker att en del av att blogga är att svara på kommentarer, vem bloggar jag för liksom? Bloggare som aldrig svarar känns ju mest diviga. Jag vill ha kontakt! Jag har dessutom stenkoll på mina läsare 😉
Mycket bra skrivet, håller med dig!
Viktigt pedagogiskt klargörande inlägg! Detta borde spridas väl till alla som diskuterar, debatterar och tar beslut om sin egen kost, eller andras.
Själv tänker jag så här. Varför skulle det vara bättre om jag avstod från animaliskt protein just på måndagar? Istället har jag valt att äta 100% ren mat lagad från grunden. 1200 gram närodlade ekogrönsaker per dag, köpes billigt på torget eller kollar extrapris och anpassar matsedel efter pris, (mer grönt än många veganer äter gissar jag). Sen fyller jag på med ca 400 gram eko eller miljöcertifierad animaliskt protein de flesta dagarna (cyklar lite enligt Martinas råd så mindre p någon dag). Sen lägger jag till eko olivolja, smör, nötter, små mängder get/får ost ibland. Ekologiskt svart kaffe, ekologiskt roibos te. Långväga flygfraktad produkt som jag köper: kallpressad kokosolja, kallpressad olivolja, eko nötter, lite sardiner och tonfisk, kaffe, te, kryddor. Jag är vegetarian och köttätande keto. Mitt matkonto är mkt lågt i jämförelse med tidigare när jag åt: bröd, pizza, fika på stan, vin, ost, pasta, godis osv.
Och tillägg: Jag har inte varit förkyld eller annan sjukdom sedan start med denna kost.
Låter som en extremt grym kost! 🙂
Det ligger något ‘heligt’ i den totala överlåtelsen. Som ett offer för att få tillhöra de utvalda typ..
Sen spelar dt mindre roll hur hälsosamt endera lägret är, huvudsaken man får identitet i den grupp man beundrar.
Nyss hemkommen efter en hälsoföreläsning av en kostrådgivare som är vegan! Jag hade svårt att höra på.
Är tacksam för att jag själv har förmågan att läsa information, och turen att hitta informatörer likt dej. Senaste stora aha upplevelsen är nattskuggeväxter och histaminkällor.
Nu ska jag rensa och rena ut, sedan testa och utvärdera. Hoppas att det är detta som fattats mej.
Tack för att du delar med dej.
Tack själv! 🙂
Som vanligt påverkas jag inte alls av trender utan gillar att tänka själv och framför allt att tänka logiskt.
Dock brukar det ju oftast saknas evolutionär kunskap om vad vi egentligen är gjorda för att äta, vilkt gör att många faller offer för propagerandet och planlöst flackar fram från den ena trenddieten till den andra.
Om man håller sig till vad evolutionen säger så är vi allätare, med tonvikt på animalisk mat kompletterat med frukt och grönt efter säsong, och då hamnar vi i gränslandet mellan Paleo/LCHF/Vego, som du ju också kommer fram till.
I början av året gick jag från att äta paleo till att äta helvegetariskt (alltså “veganskt”). Äter glutenfritt och till 90% sojafritt. Trots begränsningarna känns det faktiskt lättare att laga mat nu än innan. Tycker det blev mycket mera “same-same” på paleo än nu, och jag gillar inte att äta samma hela tiden. Jag äter vegetariskt för att jag inte vill äta djur i första hand. Mår bättre psykiskt tack vare det, men sämre fysiskt. När jag började äta paleo märkte jag tydligt hur just min kropp verkligen är gjord att äta mestadels fett, så omställningen har varit lite jobbig. Är hungrig ganska ofta. Mitt mål är dock att så småningom minska på kolhydraterna och börja äta mer och mer fett igen, fast vegetariska fetter istället för animaliska. Nackdelen med att äta som jag gör nu jämfört med innan, förutom hungern, är att jag inte har så mycket svängrum vad gäller att exkludera saker ur kosten. Det skulle bli väldigt svårt för mig att exkludera till exempel nightshades som du skrev om häromdagen. Hade jag inte ätit vego för djurens skull hade jag gjort som du skriver i inlägget och haft ett ben i varje läger.
Vegotrenden är jag tudelad till. Jag gillar inte grupptryck och att skamma människor som gör på annat sätt än en själv. Jag tycker dessutom att många vegetarianer verkar ha extremt svårt att greppa att inte ALLA mår bra av att äta mycket kolhydrater och lite fett. Och att äta mycket fett som vegetarian är knepigt och kräver en del kunskap. Å andra sidan är jag glad för djurens skull. Ja, det var lite tankar från mig 🙂
Tack för din kommentar!
Vad tror du om att äta musslor? Är inte de ganska humant? De lider inte av att plockas och hjälper till att rena vattnet. (Bara en tanke från min sida!)
Jag gillar inte musslor så mycket så jag äter inte det, annars kanske det hade varit ett alternativ. Vi får se hur jag tänker kring kött i framtiden, speciellt nu när det är odlat kött på gång, kanske går jag tillbaks till paleo igen en dag eller till och med över till ketogen kost.
På vilket sätt är det svårt att äta mycket fett som vegetarian tycker du?
Jag äter mestadels vegetariskt (tidigare helvegetarian i 17 år) och mår inte bra av att äta mycket kolhydrater och lite fett.
Så jag äter mycket olivolja, avokado, kokosolja mandlar (blötlagda 8-12 timmar för att bli mer lättsmälta, o.s.v.) hampafrön och andra nötter och frön i begränsad mängd för att inte få i mig för mycket Omega-6.
Men även lite får och getost
ibland (vilket man kan skippa)
Ja, alltså jag äter ganska mycket fett fortfarande: kokosolja, olivolja, nötter och frön, kokosmjölk och avokado i stora mängder m.m. Dock får jag mitt protein främst från kolhydratsrika källor, vilket gör det svårt att få en bra ratio mellan kolhydrater och fett. När jag åt paleo var det mycket enklare att äta lite kolhydrater och mycket fett och ändå få i sig tillräckligt med protein enkelt.
Jag förstår det, men så länge det är all natural sources bordet det vara okej ändå 🙂