• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Vad är värt att mäta?

Vad är värt att mäta?

21 May, 2017 26 Comments Written by Martina

mäta

Nu är Biohack-helgen över och mitt huvud sprängs så många intressanta och djuplodande diskussioner jag har haft. Särskilt igår på “off site” aktiviteten när ultranördarna samlades och isbadade tillsammans. Jag ska berätta mer om kallterapin förstås, men jag tänkte på en annan sak från gårdagens diskussioner, nämligen mätandet!

Vad är värt att mäta?

Vissa ultrahackers betalar enorma summor för det ena labbtestet efter det andra. De vill ha ALLA siffror, svart på vitt. Hedervärt och imponerande men… när jag fick frågan om hur jag kan veta om jag påverkar min epigenetik när jag inte mätt de epigenetiska effekterna, så började jag fundera. Eller nej jag började googla, jag läste på om olika test för att göra en epigenetisk screening. Det går. Typ. Men det är bara ett labb som gör det i hela världen och det är enormt dyrt. Dock går det att mäta lite epigenetiska outputs:

epigenetik mäta

Homocystein (Werlabs), Cystein (1 labb i världen), Sam/Sat-ratio och metionin eller metyltransferas jag är inte helt säker men tror att det finns labb som mäter dessa. Inte så himla många dock, men eftersom metyleringscykeln styr epigenetiska processer så får man anta att det är här man kan mäta. Högt homocystein betyder till exempel att man har svårt att avgifta sig själv och att man har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad andra sjukdomar. Högt homocystein kan också indikera MTHFR-mutation, dvs att man är en dålig metylerare.

Testerna säger inte allt!

Efter att jag gjorde gentestet på 23andme och började läsa på mer om epigenetik såg jag att varken gentester eller andra tester säger allt. Det finns massor av okända faktorer så ibland måste man gå på helheten istället.

Mitt gentest visade anlag för massa sjukdomar som ingen i min släkt någonsin haft. Jag är smal trots att jag har flera fetmagener, jag har inga beroenden trots att jag har ökad risk för beroende. Jag har låga inflammationsmarkörer och lågt homocystein trots “den värsta” MTHFR-mutationen.

Jag har blåa ögon men genetiska anlagen för gröna.

Epigenetik?

Eller? Vad annars? Jag kallar de här effekterna epigenetiska i brist på ett annat ord. Hjälp mig gärna här. Slänger vi oss med ett ord som vi vet för lite om?

Helheten vs labbtesterna

  • Mår jag bra?
  • Är jag glad?
  • Är jag fit?
  • Har jag bra energi?
  • Går bra på gymmet?
  • Produktiv?
  • Bra sömn?
  • Fungerande mage/tarm?
  • Bra hår, hud, naglar?
  • Hormonbalans?

Om man svarar ja på alla de här, behöver man verkligen mäta något då? Jag skulle säga att det är överflödigt. Den mesta outputen får man väl ändå på daglig basis? Genom att typ leva?

Vad tycker du? 

Vad tycker du är värt att testa? 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking
biohacking, epigenetik, mäta, tester
Similar posts
  • Varför smala blir sjuka | STRESS värr... — TLDR: Ett inlägg i 2 delar!* Sorry för mastig artikel men snöade in till tusen på det här området! 😅 Jag har många stress-junkies som läser här så, this is for you! ❤ TEMA: kronisk stress och stress-resistens; stressens svar på insulinresistens fast med receptorresistens för kortisol istället för insulin (och varför det är värre!) [...]
  • Vikten av olika livsstilsfaktorer �... — Inlägget innehåller reklam för min samarbetspartner Gutfeelinglabs (rabattkod, länkar & info hittas i separat, färgmarkerat avsnitt längst ned!) Som du märker går temat kring livsstilsfaktorer som en lång röd tråd genom de senaste inläggen, och inte bara “vad” utan kanske främst “hur” vi ska kunna genomföra de förändringar som krävs för resultaten vi längtar efter. [...]
  • Guide: Livsstilsinventering! — Ny uppdatering finns längst ned om hur man gör med uteblivna samband, hur man loggar scrollande och hur man kan tänka kring faktorer som är kraftfullare än alla andra tillsammans! Det här inlägget handlar om hur du hittar vad som är fel med din hälsa! Jag vurmar starkt för livsstilsinventering som metod för detta och [...]
  • Åldrandets gåta är löst! (Podd + text... — Förra inlägget om vad friska 100-åringar har gemensamt hittar du här! I slutet av förra veckan hade jag äran att spela in ett poddavsnitt tillsammans med Statens forskningsföretag Vinnova och min biohacker-vän Linus, som är expert på läkemedel mot åldrande. Det är inte bara ett intresse för honom utan han arbetar som konsult för olika [...]
  • Vad friska 100-åringar har gemensamt! — Föregående inlägg på samma tema hittar du här: Summering av veckans biohacking-föreläsningar! Här kommer den utlovade fortsättningen på förra veckans inlägg och är på temat åldrande och vad friska 100-åringar har gemensamt. Nästa inlägg kommer att vara ännu mer specificerat kring åldrande, ackompanjerat av ett intressant poddavsnitt i samarbete med Statens innovationsföretag Vinnova! Så låt [...]
@BiohackerSummit (Snabb update!)
Fixa kass tarmflora och läckande tarm!

26 Comments

  1. Tove Tove
    22 May, 2017    

    Vore väldigt intressant med ett inlägg om läckande tarm!

    Reply
    • Martina Martina
      22 May, 2017    

      Här står lite: http://martinajohansson.se/mineralbrist-ibs-lackande-tarm/ men från 2013 och inte så bra så det är nog dags för en uppdatering! Tack för tipset!

      Reply
  2. Simona Simona
    22 May, 2017    

    Hade vart sjukt intresant med ett inlägg om hur man vet om man har en tarmparasit och hur man kan få bort den!

    Reply
    • Martina Martina
      22 May, 2017    

      Svullen mage, konstig avföring, diarré, förstoppning, konstig färg på avföring osv. Finns massa örtreningar man kan göra, oändligt med recept om man googlar 🙂

      Reply
  3. Sonja Sonja
    22 May, 2017    

    Läkaran mäter ju hur mycket som helst och kommer fram till att antingen är allt normalt eller om det ligger lite utanför marginalen (deras referensvärden), då är man dödsjuk. BS! Visst, det finns värden som man måste ta på allvar, men mediciners referensvärden måste ju inte vara mina ref-värden…Det är som många säger att det är 20 grader ute och då får man inte frysa! det spelar ju ingen roll vad termometern säger, om jag fryser eller inte.

    Jag har alltid!!! jättefina värden trots jag känner mig dödssjuk ibland, är sjuk, har smärtor, sår, hormonoblans osv. osv. lite frustrerande. Jag tror på att vad man inte mäta kan man inte veta…så man måste ju mäta rätt mycket för att få infos oavsett vilket område (medicin, biologi, ekonomi etc.), men min kropp släpper inte sina hemligheter när den mäts..haha.

    Reply
    • Martina Martina
      22 May, 2017    

      haha exakt, det var samma för mig när jag mådde dåligt. Allting var helt normalt och jag tänkte “HUR kan allting vara helt normalt???”

      Reply
  4. Josefin Josefin
    21 May, 2017    

    Jag skippade att testa för läckande tarm eftersom jag kände mig säker på att jag har det ändå med tanke på hur mitt liv sett ut fram tills jag blev sjuk (ME/CFS) samt att jag märkte sjuk skillnad när jag började med tarmläkande kost (AIP).
    Valde att lägga pengarna på avföringstest för att kolla svampar/parasiter/bakterieflora osv samt ett organic acids test istället. Fick ut mkt intressant info, dessvärre är min kropp ej i skick att tåla de rekommenderade tillskotten och livsmedel som rekommenderas, troligtvis p.g.a strul med histamin/glutamat/jäst, så det känns ju surt såklart. Men ändå värt att få svart på vitt att min kropp ej fungerar som den ska. 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      22 May, 2017    

      Gjorde du det via Nordic labs?

      Reply
      • Josefin Josefin
        22 May, 2017    

        Yes! 🙂

        Reply
      • Josefin Josefin
        22 May, 2017    

        Förresten, du som kan allt om ketos, är det vanligt att lukta illa ur armhålor när man är i ketos?
        Jag började stinka (som ej går att tvätta bort) några månader efter jag blev sjuk.
        Nu när jag gjort organic acids testet ser jag att kroppen “tror” att den är i ketos, vilket den inte är egentligen. Eller alltså, jag äter inte alls med det som mål, så jag antar att det har något att göra med hur min kropp (inte) kan tillgodogöra sig energin från kolhydrater….typ… (obs gissar bara). 🙂
        Hoppas bara på att sluta lukta någon gång i framtiden…när jag är frisk ??

        Reply
        • Martina Martina
          22 May, 2017    

          Hur kan du se att din kropp tror att den är i ketos? Har du mätt dina blodketoner?

          Organic Acidstest visar ingenting kring ketos!

          Reply
          • Josefin Josefin
            22 May, 2017    

            Ok, jag har som sagt dålig koll på vad allt detta innebär, men om jag förstod min terapeut/provsvarstolkare rätt så sa hen att det, på provet, ser ut som att jag äter väldigt lite kolhydrater. Under “carbohydrate metabolism” finns något som heter “b-Hydroxybutyrate” som jag ligger högt på. Och på labbets eget svar står det “Common metabolic association: ketosis”.
            Men jag har kanske missuppfattat helt ?

            Reply
            • Martina Martina
              22 May, 2017    

              Intressant!

              Reply
  5. Tee Tee
    21 May, 2017    

    Det här är en jättespännande frågeställning!
    Jag är en orolig själ. En gång så fick min mor (sjuksköterska) för sig att mäta mitt blodtryck med nån ny mojäng som hon införskaffat. Det var en sån där läskig en med en högljudd motor som blåser upp manchetten stenhårt… Jag hade väldigt högt blodtryck. (SURPRISE) Jag blev förfärad! Googlade och läste allt jag fick tag på och kunde knappt sova för att jag var livrädd att få en stroke under natten. Min stressade mage löpte amok. urs vad dåligt jag mådde. Så gick till min husläkare efter ett par veckor med gråten i halsen. Hon gjorde tre blodtryckstest. Alla var normala.
    Jag skulle aldrig i mitt liv få för mig att göra ett 23andMe prov innan jag fått bukt med min sönderstressade själ. 🙂

    Som forskare på genitikinstitut skulle jag säga att du nog gör rätt i att använda ordet epigenitik där. Ordet används ju egentligen för att beskriva varför vissa gener är uttryckta i vissa celltyper och under vissa förhållanden och inte i andra, så är ett rätt brett uttryck. Det har ju inte bara med metyleringsmängden själv att göra, utan även VART du metylerar (du kan ju metylera en “surpressor” och få mer genuttryck istället för tvärt om) hur själva kromatinet ser ut (hur tajt uprullat DNAt är på olika typ spolar inne i själva kärnan), hur reglerade RNAnivåerna är och så vidare.

    MEN om jag ska vara ärlig så är nog det största felet som många gör att, som vanligt, dra paralellen gen-korrelation och gen-kausalitet.
    Det är ju ultrasvåra experiment som görs när de läser avDNA sekvensen av en människa (eller mus, zebrafisk, bananfluga osv) som är till exempel fet. Hur drar man paralellen till just fetmafenotypen? Jag är generellt skeptisk där eftersom jag vet hur många statistiska fallgropar man kan ramla ner i (för att inte tala om de olika effekterna av vilken typ av vävnadsprov man tog från första början). Just fetma-genen är nog en av en massa olika gener som agerar ihop med andra specifika gener som man kanske också måste ha, och under vissa specifika förhållanden och så vidare.

    Ärs, du vet detta, jag bara tänker högt här. 🙂

    Tack för tankeväckande inlägg igen.
    T

    Reply
    • Martina Martina
      21 May, 2017    

      Åh Tee, vad du är grym! Tack!

      Alltså ja, liksom om jag har APOe4/4 och då har 60 ggr högre risk för demenssjukdomar – hur har den här korrelationen ens fastställts? Antagligen för att Apoe4 har haft enormt hög prevalens hos personer med late-onset Ahlzheimer, men vad styr den? Kanske är det en viss grupp med mer neanderthalgener som inte har så bra insulinkänslighet och därmed lättare utvecklar “diabetes typ 3”, eller är det en grupp som utvecklar amyloida plack “bara sådär”? Det går väl inte?

      Det är sånthär som gör mig så knäpp för det blir deterministiskt!

      Istället för att fråga “vad säger stjärnorna” så säger man nu “vad säger generna” att man hela tiden letar efter något “utanför” sig själv som kan bestämma hur det ska gå med allt. Generna är förvisso på insidan men vad kan man göra åt dom? Just själva generna är ju som de är, men om man kan leva bra och må bra så tror jag ändå att man kan påverka ALLT!

      Tack för bekräftelsen på att jag använder epigenetik rätt, jag blev lite nervös när jag blev ställd mot väggen i går 😀

      Reply
      • Tee Tee
        21 May, 2017    

        Haha, klockrent med astrologireferensen där! Precis så är det. Så mycket lättare allt blir när man slipper ha fulla ansvaret själv ju!

        Alltså det där med apo genen är väldigt underligt. Man vet ju faktiskt inte varför den skulle orsaka Alzheimers alls, och har ingen aning om mekanismen, utan har BARA sett korrelation. Jag menar själva proteinet i sig är ju ansvarigt för lipoproteinbygge, vilket din allel fortfarande kan göra galant har jag för mig!?
        Det kan ligga så mycket annat bakom!
        Är också nästan hundra på att just Alzheimers är diabetes typ 3.. man har länkat TAU genen till diabetes och Alzheimers så mycket spännande forskning på gång där!

        Men ett exempel på hur underligt det kan bli : jag har ett samarbete med en grupp nu som har gjort genanalys på ett stort gäng diabetiker. De hittade en gen som är korrelerad till njursjukdom, och som de säger kan vara en riskfaktor. Genen i sig var nämligen förknippad med höga nivåer av “glycans”, alltså sockerarter på ytan av olila proteiner. Dessa orsakar njursjukdom. MEN , den verkliga orsaken till att de har en massa extra socker fastklistrat på sina proteiner är ju för att de har HÖGT BLODSOCKER. Får inte kroppen glukos kan den inte tillverka för många glycans, bara de som behövs… Hur hög riskfaktor är den genen då för en diabetiker som till exempel äter lågkolhydratkost?

        Nä det är en djungel det där. Så man ska testa försiktigt. 🙂

        Alltså, har man en grav genetisk sjukdom så är det ju så klart illa, men då överlever man sällan länge, så det ör knappast något man behöver testa i vuxen ålder. Annars håller jag med om att vi nog kan påverka typ allt! Alla de tusentals genetiska mutationerna vi har är ju vad som gör oss till människor och att känna efter vad som passar just en själv är helt klart den bästa måttstocken. Mår man bra så gör man ju?

        Alltså, förstår att det måste varit hur många superintressanta diskussioner som helst på gång på biohackkonferensen! Tack för att du delar med dig!

        Reply
        • Martina Martina
          22 May, 2017    

          Det är spännande med TAU genen men som du säger i exemplet med glycans och njursjukdom… liksom hallå är det verkligen genen som är orsaken eller har den blivit aktiverad epigenetiskt pga kontinueligt högt blodsocker…?

          Reply
  6. Pernilla Pernilla
    21 May, 2017    

    Åh vad/vart ska du göra test för läckande tarm? Det är något jag själv skulle vilja göra också pga autoimmun sjukdom (alopecia).

    Reply
    • Martina Martina
      21 May, 2017    

      Mjadu, hos de flesta läkare och hos specialiserade labb tror jag. Man får nog leta lite 🙂

      Reply
      • Josefin Aldell Josefin Aldell
        21 May, 2017    

        Kan ni göra hos mig eller någon annan Funktionsmedicinsk terapeut. Har man mycket problem med magen så har man med största sannolikhet läckande tarm. Man kan testa för det men kanske bättre att lägga pengarna på ett avföringsprov för att kolla hur tarmfloran ser ut och utesluta svamp och parasiter.

        Reply
  7. Estelle Estelle
    21 May, 2017    

    Jag vet inte riktigt vad som är värt att mäta, men om man svarar ja på allt det du nämnde och alltså känner att man mår bra håller jag med om att det är överflödigt att testa något.
    Hur testar man sig för läckande tarm förresten? vad är det för test? Inom skolmedicinen anses det väl inte ens att det finns vad jag vet?

    Reply
    • Martina Martina
      21 May, 2017    

      Jo, laktulos/mannitol test. Det är standard i England i alla fall, finns labb som gör i Sverige också 🙂

      Reply
  8. Monika Monika
    21 May, 2017    

    Hej! Alltid lika intressant och inspirerande att läsa din blogg 🙂
    Jag har gjort prover på werlabs och mitt P-Homocystein, total värde är 11 och det ska vara under 15. Indikerar detta att jag har mycket svårt för att avgifta mig själv?

    Tack på förhand <3
    / Monika

    Reply
    • Martina Martina
      21 May, 2017    

      11 är lite högt, tror 15 är en väldigt generös gräns!

      Reply
  9. Anders Rosén Anders Rosén
    21 May, 2017    

    Känner väl lite så också. Har gjort stora förändringar i min livsstil och mår betydligt bättre nu än för några år sedan och lyckats rulla tillbaka de hälsoproblem jag haft. Så visst det finns säkert detaljer i marginalen stt förbättra men jag tänker att om jag grottar ner mig i alla detaljer om min hälsa så fyller det upp hela mitt liv och det priset känns lite för högt att betala.

    Reply
    • Martina Martina
      21 May, 2017    

      Ja exakt så!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: