Sandy skriver: Jag är ny här inne och har några frågor! Hur länge kan kroppen vara i ketos och vad finns det för bevis på att det är en livsstil som man kan ha under en längre tid, dvs 10+ år? Vad jag förstått så finns det inte många “long term” studier gjorda på en keto diet? Hur tänker du kring djurens situation med tanke på fokuset på kött och djurfett som en keto och carnivore diet har? Är det verkligen försvarbart med så mycket lidande och dödande? Och varför väljer man att vara en del av detta när tex en vegansk kost om och om igen blir bevisad att vara det bästa vi kan äta för oss och för djuren?!
Hej Sandy och välkommen hit! Jag tyckte att det här var kul frågor så jag ska göra mitt bästa för att besvara dem.
Om vi börjar med första frågan; om det finns några bevis för att man kan vara i ketos länge. Det här tycker jag är så intressant för det är en fråga jag får ganska ofta. Fick den mailad till mig idag till och med av en amerikansk följare. Varför är det ingen som oroar sig över quorn, oumpf, havremjölk och alla konstigheter som märks som “hälsoalternativ” i affärerna? Vad finns det för bevis för att man kan äta veganskt under en längre tid, dvs 10+ år? Inte mycket, de flesta vetenskapliga studier visar på försämrad psykisk hälsa, benskörhet och ökad frekvens av autoimmunitet. Vad finns det för bevis för att man kan äta pizza, bullar, godis och glass under en längre tid, dvs 10+ år? Det börjar stå ganska klart att det är motorvägen till metabol ohälsa, övervikt, kronisk värk, hjärt- och kärlsjukdomar och magproblem.
Men vad finns det egentligen för bevis för att man kan vara i ketos länge? Ptja, bara det faktum att människan levt ketogent i tusentals år, särskilt före vi började bruka jorden. Gå ut en sväng nu i Mars och se hur mycket frukt och bär du hittar utomhus… hur ska du överleva naturligt om du inte äter kött och fett?
Hela vår biologi är designad för att leva på kött till största del, och det är också så vi levt till största del. Sedan börjar ju vi som levt keto i 10+ år bli fler och fler, och vi mår väl rätt okej eller vad säger ni? 🙂 När det kommer till studier på ketogen kost så beror det väl lite på vad man vill titta på; vi vet ju att det funkar väldigt bra på epilepsi (används på Sahlgrenska och flera andra sjukhus), vi vet att det funkar för diabetes och metabolt syndrom (evidensbaserat och godkänt av ADA och EASD) och vi vet att det funkar för inflammatoriska sjukdomar i magen.
“Hur tänker du kring djurens situation med tanke på fokuset på kött och djurfett som en keto och carnivore diet har? Är det verkligen försvarbart med så mycket lidande och dödande?”
Andra frågan, djurens situation; utan våra lantdjur blir hela vårt ekosystem förstört, vi behöver våra kor, grisar och får för att det ska finnas nått att odla på och för att naturen ska må bra. Om alla blir veganer kommer ingen ha dessa djur som husdjur, så de skulle dö ut och få katastrofala följder. Lantdjuren ingår och har alltid ingått i vår naturliga flora och fauna, faktum är att vi hade otroligt mycket mer kor för bara hundra år sedan. Hela USA var dessutom fullt av buffalos, så att djuren minskar är inte direkt bra för klimatet då vi behöver klövdjuren för att binda kol från atmosfären i marken.
Sedan när det kommer till lidande och dödande så är det nog tyvärr oundvikligt lite vad man än äter. Tänk på bonden som odlar soja eller majs, han måste döda ALLA djur. ALLA insekter, ALLA åkersorkar, ALLA råttor, möss, grävlingar, fåglar och annat som kommer in på hans mark. Det finns ingen mat som är “guilt free”, men att köpa kött från lokala gårdar där man kan se med sina egna ögon att djuren har det fint känns bra för mig. Samt att äta HELA djuret och inte slänga bort någonting, då kan man lätt klara sig på typ 1 djur per person och år – utan problem.
“Varför väljer man att vara en del av detta när tex en vegansk kost om och om igen blir bevisad att vara det bästa vi kan äta för oss och för djuren?!”
Tredje och sista frågan om varför man väljer keto/carnivore när vegansk kost visat sig vara det bästa vi kan äta; är det genmodifierade frukter som inte har någon likhet alls med sitt naturliga ursprung som är det bästa vi kan äta?
Våra frukter är oerhört förädlade från sitt naturliga ursprung
Är det quorn och soja som är det bästa vi kan äta? Är det majs?
Vad i den veganska kosten är det som är så fantastiskt bra? Är det alla kolhydraterna som får blodsockret att åka jojo eller är det frön, bönor och linser som punkterar tarmväggarna med sina lektiner och fytater? Eller är det inflammationsskapande vegetabiliska oljor rika på omega 6?
Vegetabiliska oljor hör inte hemma i våra kroppar
Kött och fett är byggstenar för våra celler. Animaliska fetter ger stabila, välfungerande celler som kan kommunicera med varandra. Omega 3 fettsyror från djur bygger upp vår hjärna vars torrvikt består av 60% DHA.
De vetenskapliga studier som stödjer vegansk kost är inte sällan industrisponsrade, däremot har jag sett studier på vegetarisk kost och alla amerikanska sjundedagsadventister. De är helt klart hälsosammare än majoriteten av amerikaner.
Sedan att vegansk kost skulle vara bäst för djuren är väl en sanning med modifikation. Om man ser det väldigt kortsiktigt så ja, det är väl roligare för kon att inte bli uppäten men om alternativet är att inte existera alls och att skapa ett extremt obalanserat ekosystem och öka mängden ödelagda, obeväxta marker så är det ju inte så bra.
https://www.tv4play.se/program/kött-ett-hot-mot-vår-planet
Sedärja!
Hej.
Jag tycker whataboutism är ett trist bemötande. Det är en relevant fråga om ketos (ett tillstånd i kroppen kan inte jämföras med de andra). Länka gärna till de där undersökningarna. Listan är lik de symtom man får om äter vegansk kost “fel” och får i sig för lite av ett ämne. Som vegan måste man lära sig att äta rätt, vi är vana vid att inte behöva tänka så mycket på vad vi stoppar i oss. Människan har aldrig varit så inkompetent i matkunskap som vi är idag. Veganer 10+ har dock förhoppningsvis läst på.
Hade vår kropp varit byggd för att vara i ketos hela tiden skulle vi vara det. Vi skulle inte vilja äta kolhydrater. Nu inträffar ketos när vi är i svält, alltså i ett evolutionärt underläge och behöver “räddas”. Människan är kodad att äta kolhydrater, gärna så mycket som möjligt och det har skapat stora problem i dagens samhälle när vi har konstant tillgång till föda. Jag kan förstå att ketos är ett samtida hack för att vi ska tappa den där aptiten som ställer till det nuförtiden.
Att säga att ketos under lång tid är naturligt och jämföra med Sveriges klimat köper jag inte. Människan har till stor del levt och utvecklats i varma klimat (Afrika) och då hade vi tillgång till föda ofta. De hade inga vinterhalvår. Man vet inte riktigt varför några människor sökte sig till kallare breddgrader för några tusen år sedan. Kanske lockades de av mer lchf? När människorna väl vandrade till Sverige kunde vi iallafall redan laga mat, odla och förvara den.
Vår biologi är inte designad för kött. Då hade vi ju haft samma matapparat som till exempel vargar. Vi har malande tänder, en liten magsäck (som behöver fyllas på hela tiden) och långa tarmar som ska maxa upptagningen. Fingrar för att skala, hålla och plocka. Människan är allätare, skapt för frukt, nötter, frön och köttet som vi ursprungligen åt var benmärg, det som blev kvar av kadavret när rovdjuren var klara med det. Hade människan varit köttätare hade vi kastat oss över den råa kycklingen i butiken, men tanken på olagat kött äcklar oss. Människan klarar sig utan, men om vi äter kött lagar vi det till 99%.
Att ketogen kost funkar på sjukdomar är ett tecken på att det är hälsosamt? Med den logiken skulle friska människor ta mediciner också. Jag har sett studier som varnar för ketos för att det orsakar till exempel diabetes på sikt. Fasta är ju väldigt nyttigt och har utövats under hela människans historia. Fördelarna folk upplever med lchf kan lika gärna bero på att livsstilen indirekt innebär att man slutar äta socker, gluten, äter mer grönt och faller in i fasta. Just sayin.
Det där med djuren är det dummaste jag hört! De lider fruktansvärt och stackarna blir dessutom pumpade fulla med mediciner och hormoner under sina korta liv. Inte för att bönderna är elaka utan för att de är en del av ett företag som inte går runt annars. Så är bondekologin idag. Sveriges idylliska gårdar där djur lever fria långa liv hör hemma på 1800-talet. Idag har vi fabriker där man föder upp och slaktar eller mjölkar på löpande band. Djurens mående är inte prioriterat ett dugg, fastän forskning visar att djur har känslor precis som oss. Vi har alla ett ansvar att sluta konsumera dessa produkter. Därtill är metangasen från boskap en riktig klimatbov.
Om man måste äta kött och ägg ibland ska man iallafall köpa ekologiskt så har djuren det så bra som möjligt. Jag kan förstå att vissa behöver äta även animaliska produkter. Men idén att våra kroppar är skapta för att äta kött känns väldigt ensidig. Det finns nog väldigt många forskare där ute som skulle tycka det var en konstig kommentar. Den bästa omega 3 syran finns i alger.
Förstår att detta inte är preaching for the choir direct. Men ville ända skriva av mig vad jag tycker! Vill man se själv kan man till exempel googla före och efter bilder på folk som kör olika dieter (raw vegan vs lchf) och notera hur friska/smala/muskulösa/glada människorna ser ut. Einstein trodde iallafall på vegansk mat. “Nothing will benefit health or increase chances of survival on earth as the evolution to a vegetarian diet.” skrev han till sin vän en gång.
Tack för att du läste hela inlägget.
Tycker det är bra med lite motvikt?
MYCKET BRA SKRIVET!!!
Väldigt bra skrevet. Tack! Jag tror också att fördelarna som ses vid ketogen kost är framförallt på grund av reduktion av raffinerade carbohydrater, raffinerade fettkällor, stora mängder spannmål och konserveringsmidler. En vegan som äter mer spannmål och frukt än grönsaker , nötter och baljväxter , mestadels besprutad mat vs ekologisk , mycket vegansk godis / E stoffer och raffinerade oljor från växtriket är troligen inte i denna hälsosamma kategorien. Det är som du säger, det handlar om kunskap också. . Jag tror dock att människan är tilpassningsduktig och att lite fett och protein från djurriket nog har tillkommit sedan lång tid tillbaks, f ex som du säger under svält period . Så jag tror inte helt på 100% vegan, och att animaliska protein och fettkällor kan vara bra i små mängder, så länge det är från djur som fått äta naturlig föda utan hormoner och mediciner. Detta kan avspeglas på människan som lever i blue zones . Dom har visserligen gener på sin sida men hade inte haft så lång livslängd utan kosten och livsstilen. Om man jämför människans bröstmjölk med till exempel katt eller hund så innehåller vår mjölk mer laktos (carbs) och mycket mindre proteiner. Detta är motsatsen för kattens mjölk som skall vara typ carnivore . Även om LCHF och ketogen kost har visat vissa fördelar är det inte säkert detta är långsiktigt. Man kanske lever bra utan cancer och metaboliska sjukdomar men sliter ut kroppen mer eller lever kortare? Tiden vill visa . Än så länge håller jag med dig om att vi inte är skapt för att vara carnivore ! Tack för fina argument .
Tack för svar! Några tankar som kommer upp: Du säger att frukter och grönsaker inte har nån likhet med sitt naturliga ursprung, men det har ju inte djuren inom livsmedelsindustrin idag heller. Kycklingar som är framavlade att växa och öka så snabbt i vikt att deras kroppar inte hänger med, kor inom mjölkindustrin som tvångsinsemineras och är avlade att producera onaturliga mängder mjölk. Idag producerar en ko dubbelt så mycket mjölk som för 50 år sedan. Köttdjur som är avlade att växa sig stora på så kort tid som möjligt, osv.
Ang industrisponsrade studier som köttindustrin ofta sysslar med.. När industrierna hölls utanför framtagningen av Kanadas uppdaterade tallriksmodell 2019 sa försvann plötsligt mjölk och ost från tallriken och man får kolla med förstoringsglas for att se den lilla köttbiten i ena hörnet, istället rekommenderar dom protein från plantor. Jag tycker det är intressant att se att detta är vad forskarna kommer fram till när det inte finns ekonomiskt inflytande från kött, mjölk och ägg industrin. https://food-guide.canada.ca/en/
Avslutningsvis, att oroa sig för att kossor och grisar ska dö ut om vi slutar äta dom behöver vi nog inte göra. Tvärtom, vi borde snarare oroa oss över den extrema mängden djur som redan finns på våran jord. Mer än en tredjedel av jordens yta tas redan upp av djur i livsmedelsindustrin, tänk sedan om alla jordens människor markant skulle öka sitt köttintag och börja äta en keto diet? Detta är ju praktiskt omöjligt och därför inte en hållbar diet.
Bra skrivet, tänkte också på det. Intressant med tallriksmodellen i Kanada! Hoppas fler länder inspireras.
Tack för att du belyser den här typen av frågeställningar. Jag har en vän som är vegan och har fått allvarliga näringsbrister, t.ex. D-vitamin och B12. Tycker du att injektioner från den “vanliga sjukvården” är att föredra eller är det bättre att äta kosttillskott? Hen har i alla fall insett att hen måste återgå till en animalisk kost för att rädda sin hälsa, vilket jag är väldigt glad för. Har du några bra tips på vad som är viktigast för min vän för att så snabbt som möjligt förbättra sin hälsa förutom att börja äta en animalisk kost? Vilka kosttillskott skulle du ha tagit i detta läge?
MetylB12, zink och D-vit + extra aminosyror (BCAA) gör susen 🙂 Sen undvika skräp och socker.
Tack för svaren! Är BCAA bättre än tillskott med kollagen i detta fall? Hur ser du på injektioner istället för kosttillskott av t.ex. vitamin B12 och vitamin D, är det något min vän borde försöka få av den “vanliga sjukvården”?
Kan man få injects är väl det najs 🙂 Kollagen är toppen!
Jag misstänker dock att injektioner från den vanliga sjukvården inte innehåller någon form av vitamin B12 som har hög biotillgänglighet (såsom metylkobalamin). Tycker du ändå att injektioner av B12 med lägre biotillgänglighet är att föredra eller är det bättre med tabletter som innehåller metylkobalamin? Vore intressant att höra dina tankar.
Då är tabletterna bättre! Kan du inte fråga vad de injecerar?
Det var en bra idé. Är metylkobalamin och adenosylkobalamin de lättupptagliga och hydroxokobalamin och cyanokobalamin de svårupptagliga? En snabb sökning på Google verkar tala för att hydroxokobalamin är en vanlig injektionsvätska. Om man istället väljer tabletter, hur hög dos kan man ta utan att det blir “farligt” tror du? Problemet är att min vän besväras av diarré och jag är därför rädd för att hen inte kan tillgodogöra sig tabletterna så bra.
Kan inte ge den typen av rekommendationer, gör bara som läkaren har sagt 🙂
Jag flikar in en kommentar här. Om man ska ta tillskott av B12 inom den vanliga sjukvården så är injektion att föredra. Injektionerna består av den hyfsat biotillgängliga formen hydroxykobalamin. Vill de däremot skriva ut tabletter så är det ett big no no, då det är cyanokobalamin d.v.s. bundet till cyanid. Då är det bättre att köpa eget tillskott av någon av de aktiva formerna. Metylformen är den vanligaste men fungerar kanske inte för alla beroende på ytterligare genetiska förutsättningar. Då kan man välja hydroxyl eller adenosylformen.
Men finns det möjlighet att få injektion så är det ju ett snabbt sätt att rätta till nivåerna.
Sjukt bra inlägg! Hatten av!
Äkta rakhet, älskar att du finns och orkar ?
Blev nyligen utsatt för ett vegan prank. Min vän tyckte jag skulle ta seden dit jag kom och lät bli att säga att Det var veganskt yoga retreat på en Thailändsk ö, nämnde bara att det va glutenfritt. Det var det inte heller ? Men iallafall det var en spontan resa så tänkte aldrig på att jag var tvungen att tänka på maten. Eller ifrågasätta stället, Är van vid att jag löser det. Äter keto, carnivore hemma sen mååååååånga år pga ja var gluten intolerant. Säkert inte längre, men vill inte utsätta mig i onödan. Allt var totalt veganskt, inte ens honung (inte för att jag äter socker bara visar nivån) många försökte övertala mig att bli vegan på många otrevliga sett. Jag sa själv inget ont, bara att jag provat vegan kost i många år och aldrig mått sämre. De trodde min hunger skulle fresta mig till deras veganska bufféer som serverades 3ggr om dagen. Det berörde mig verkligen inte. Visst jag var mentalt inte riktigt förberedd på att min första semester på 3 år skulle bestå av fasta och träning. Men när ja väl släppte tankarna på att inte äta då blev det istället befriande för jag var samtidigt rädd för att få i mig gluten. Hade med mig egen blandning av Himalaya salt och havssalt, holistic magnesium och kalium, zink och cvitamin i förberedande syfte eftersom vi skulle ha 3 yoga pass om dagen och jag har aldrig tränat i den värmen. De andra var mer besvärade över att ja inte åt. Trots att flera yoga lärare förespråkar fasta. Yogan var verkligen fantastiskt bra, så lycklig jag fick prova på att leva en dröm att bara kunna fokusera på mig själv och träning. Under denna saltvatten fasta i 3v blev komiskt nog 3 avbrott, fick tag i macademia nötter en kväll, ägg en annan och en kväll cykla jag förbi en köttrestaurang, den enda jag hittade på ön så det blev 300g rare importerad australiensisk grassfedd ryggbiff. Min mens som var 1,5v försenad kom efter 2 timmar efter den blodiga köttbiten ?
Flygplansmaten hem har aldrig smakat godare ?? gick fascinerande bara ner 3kg. Från ca 61kg till 58.
Sjukt häftigt hur mycket man orkar på så lite och hur mycket bättre man tänker.
Brukar inte äta efter kl 18 hemma i Sverige så har tränat lite på fasta och provat en 5 dagar tidigare men frös så otroligt mycket så blev extremt påverkad av att frysa så mycket att ja blev väldigt trött. Så de var en klart bättre upplevelse att fasta i 30 grader ?
Off topic men återigen, tusen tack för att du finns Martina, ??
Riktigt coolt Sara, tack för att du delar!
@Sara Så intressant att ta del av din erfarenhet! Det ger ju hopp inför eventuella oförutsedda situationer. 🙂
Jag tycker inte vi mår så bra när vi dör av sjukdomar hela tiden. https://www.youtube.com/watch?v=30gEiweaAVQ
Det finns ju en anledning till att alla blue zones där folk lever längst äter plant-based diet. http://www.berkeleywellness.com/healthy-community/environmental-health/article/blue-zones-where-people-live-longest
Jag ger inte mycket för några blå zoner. Dels för att det redovisas oärligt och dels för att så mycket annat än just kosten kan ligga bakom den högre förväntade livslängden.
Hur redovisas detta oärligt då? Jo, genom att man helt enkelt väljer bort de grupper som lever lika länge eller ännu längre OCH äter kött. Längst livslängd har man i Hong Kong. De äter också mest animaliskt av alla. Okinawa som ofta används som exempel på en blå zon kallades före andra världskriget för the Island of pork. Inte var det för att de åt så ofantligt mycket sötpotatis de kallades så. Under andra världskriget minskade deras grispopulation ordentligt så när man efter andra världskriget utforskade deras matvanor fanns det inte mycket gris kvar i kosten. Seven Day Adventists i Kalifornien finns med bland de blå zonerna och de äter av religiösa skäl mycket växtbaserat. De lever i genomsnitt 7-8 år längre än den typiska innevånaren i Kalifornien. Mormoner i Utah får dock inte vara med då de ju äter animalier, trots att de lever lika länge som sjundedags adventisterna.
Så nej, dessa blå zoner ger jag inte mycket för.
Bra skrivet, Mange! Kan tillägga att jag har bott i en s.k. blå zon och kan garantera att där åt man rejält med kött, gärna egenhändigt jagat. Någon växtbaserad diet rörde det sig sannerligen inte om.
Av det jag studerat plus mina egna erfarenheter (har snart varit vegan i 5 år och mår fint), så kan ju inte finna annat att det finns evidens för att det är möjligt att äta veganskt under en längre tid, över tio år och mera med god hälsa. Det kan så klart vara stora skillnader mellan att äta veganskt ( t ex junky food processad ”skräpmat”) och veganskt (oprocessad ursprunglig mat) . I de fall och studier man menar sig visa att veganer utvecklat försämrad hälsa kan man fråga sig vad som är orsak och verkan egentligen.
Håller med om att raffinerade, konstgjorda kolhydrater kan orsaka sjukdomar i ämnesomsättningen.
Bara för att vi ätit kött tidigare är inget bevis för att vi för alltid kommer att äta kött och må bäst av det. Varför skulle inte människan kunna genomgå en förändring i evolutionen? Har jag möjligheten att äta frukt och bär genom att inhandla det oberoende årstid så tycker jag det är önskvärt att göra det.
Det saknas ännu forskning om hälsa och långvarig ketogen kosthållning. Bara för att man tror sig må bra av det under tex 10 år behöver inte per automatik betyda att man kommer att må bra av det under 20 år etc.
Jag tror inte på en utifrån forcerad, påtvingad, revolutionär veganism av kommersiella intressen (styrda av en maktelit som kontrollerar?). Det är pseudoveganism eller ”veganism”.
Det jag tror på istället är en gåvokultur, frivillig, innifrån individen önskad veganism av pliktkänsla, från individ till individ i en naturligt långsam process – trots ev protester utifrån.
Det gäller att komma fram till vad som är det minsta onda att göra. Vad vill jag bidra med? Mindre lidande eller större lidande?
Vill man orsaka så lite lidande som möjligt bör man äta kött från så stora djur som möjligt. Som Martina skrev i inlägget… köttet från ett vuxet nötkreatur kan föda en familj i stort sett ett år.
https://medium.com/@drewfrench/grass-fed-beef-the-most-vegan-item-in-the-supermarket-8c46b45a0d47
https://theconversation.com/ordering-the-vegetarian-meal-theres-more-animal-blood-on-your-hands-4659
Såå bra inlägg! Nu vet jag precis vad jag ska säga till vissa 😉
Jag har svårt att tro på någon forskning angående mat. Det känns som att alla har sin egen agenda och jag har ingen kunskap om kroppens processer själv för att kunna säga bu eller bä om de forskare hävdar. Men resonerar som så att det är bäst att äta så naturlig föda som möjligt dvs mat som är så lite processad som möjligt. Det mesta i butiken går bort med andra ord. Jag tror att mycket av ohälsan är pga låtsasmaten med konstgjorda ämnen och att vi rör oss allt för lite. Jag äter kött, ekologiskt och allra helst hälsingestintans som gårdsslaktar djuren. Tror dock inte djuren fötts upp ekologiskt men Sveriges djurskydd kräver att djuren ska gå ute stora delar av året. Oavsett så smakar deras nötfärs bäst så ser det som ett tecken på att djuren mådde bra. Det är viktigt för mig att djuren ska ha haft det bra under livet annars har jag svårt att äta köttet. Känns inte rätt.
Angående veganer så hävdar de ofta att de mår såååå bra på kosten men klagar samtidigt på migrän och kroniskt trötthet. Samt ser betydligt äldre ut än de är pga kass hud och insjunkna ansikten. Så njae. Har svårt att tro att de. mår så bra som de säger. Det gäller de veganer jag känner, alla har det väl knappast så. Hoppas jag.
Så bra skrivet Martina! Jag är så himla trött när v-människorna vill få det till att den största orsaken till växthuseffekten är djuren när det är allt annat. Snacka om att gömma huvudet i sanden. Enligt global statistik står t.ex. energiproduktion och trafik för 75 % av alla koldioxidutsläpp och avlägsnande av skogar 23 % och det är inte för djurhushållning de t.ex. håller på att skövla regnskogar utan för att odla växer, varav många är populära bland v-människor.
Fast det stämmer ju inte. I Sydamerika skövlas massvis med regnskog för att bereda betesmark till köttkor, inte för att bli odlingsmark.
Vilket fantastiskt bra svar, välskrivet. Jag kan leva med att människor är vegetarianer men har svårt med veganer. Har dessutom på nära håll sett psykisk ohälsa (depression) hos en kollega efter fyra år som vegan. Dessutom svårt att de ska sätta agendan. Var på en kurs med ca 400 deltagare. Jag tror åtta stycken var veganer och då serverades vegansk lunch. Det stör mig lite.
Tack Martina för dina fina inlägg!
Glöm inte heller att odlarna av ärtor måste skjuta mängder av fåglar för att få behålla son skörd, att potatisodlare måste få hjälp med att skjuta vildsvin, att spannmålsodlare måste skjuta av hjortdjur osv. Inget vi äter kan produceras utan att djur måste dö.
Fasen vilket bra inlägg!!!
Så bra svarat Martina!
Men de personer som kommer med “men dagens djur, de äter ju också växter/kött/grönt/foder/osv som också är modifierat/besprutat/osv och då får du ändå i dig skiten?”. Hur kontrar man det? Har fått den frågan fler gånger..
Du är bäst, alltid!
De är inte bara råttor och sorkar, som skulle stryka med i en vegansk väld. Tänk på alla frisläppta kor. De skulle bli lika jagade som vild-svinen är i dag av odlarna, som får skörden uppäten av vilda djur(T. ex.kor) Den som tror att en vegansk värld skulle vara snäll mot djuren har inte tänkt tillräckligt länge….
Måste ändå fråga. Vad var medelivslängden då vi levde på ketogen föda (för länge sen..) menar du? Lever vi inte mycket längre nu?
Tror inte våra förfäder direkt tänkte på vilken kost de åt, de åt vad de fick tag på. Måste ju ha varit en hel del frukt och bär , barr osv menar jag.. Funderingar du gärna får svara på?
Frukt och bär? Det tror jag nog var ganska svårt att få tag i med tanke på att de mesta frukten och bären är modifierade för att vi ska kunna äta dem. Vi lever längre nu för att vi inte dör av skador eftersom vi kan operera på massor av avancerade vis, det vet du nog om 🙂
Svar på inlägget om medelåldern under evolutionen.
På den tiden dog extremt många i barnsäng, av benbrott, och av alla möjliga skador, jaktskador, krigsskador, etc., som inte kunde behandlas.
Efter att ha googlat runt på detta ämne uppdkattar jag medelåldern till strax under 40 år.
Med det sagt så var det inte ovanligt att folk blev 80+ även för 50 000 år sedan.
Bevisen är tydliga (än idag) för att hälsan försämrades vesäntligt för 12-15000 år sedan när vi började äta vete, bara att titta på tandhälsan i de kranier man finner runt om i världen. Med “än idag” menar jag att det finns naturfolk på olika platser runt om på jorden som har en hälsa vi bara kan drömma om då de inte äter sönder sina kroppar.
Grym text Martina.
Jättefint svar Martina *hjärta*
Du regerar, Martina! Önskar jag kunde lära mig de här argumenten utantill men fasen, glömmer så lätt vad jag läser, haha! Ska nog också dela inlägget.
Word!
Tack för inlägg, har samma tankar som Sandy och äter vego för att slippa dåligt samvete men försökt mig på lchf i perioder. Dock samma sak varje gång, efter någon dag så börjar det klia i ögonen och ibland hjärtklappning. Vill tänka att köttbaserad sk clean lchf är läkande för kroppen och min kropps reaktion är pga att det är någon obalans. Men hur kommer jag i balans om kroppen reagerar på tex kött på detta vid men kan äta bröd och annat utan reaktion (vilket gör att jag går tb till den sämre kosten för att slippa gå runt med allergisk/överkänslig reaktion och må märkligt)?
Vad äter du för kött undrar jag…
Nötkött funkar ok, kyckling också, testade gris men fick stor reaktion, lax funkar ibland..
har reagerat som att det är histaminer jag reagerar på men tycker att om jag undviker fällorna, samt citrus så borde jag ju inte reagera? Numera är det som sagt mest kli i ögonen
Jag hade en kollega som hade köttallergi. Var shockad när jag hörde det, visste inte att det finns sånt.
Ja jag har läst om det.. jag har en känsla av att mitt hör ihop med inre stress, hormonella rubbningar, en kropp i väldig obalans helt enkelt. Det går liksom bättre och bättre men jag kan inte gå all in på ren och bra mat som oavsett om det är keto, liberal lchf eller raw food, min kropp ballar ur och det känns ju mycket märkligt då jag är ute efter en kropp i hormonell balans. Det är smått påfrestande med migrän, kli i ögon och ansikte, hjärtklappningar osv.. men då det blir bättre ska jag kanske ha tålamod, kroppen behöver väl sin tid.. en dopaminfasta låter behövligt? 😉
Ursäkta en udda tanke. Men är inte en planta också ett liv? Vad är det som automatiskt säger att den inte lider? Den har inget medvetande kanske nån säger. Hur vet du det? frågar jag då. Skadar du en växt höjs växtens temperatur, liknande feber, då växtens immunförsvar försöker reparera skadan. Och att köttätande skulle vara miljöförstöring är bara löjligt. Det är väl det enorma industriella slöseri av resurser som pågår, som i slutändan påverkar miljön negativt? Och detta slöseri finns nog garanterat inom industriellt framställd veganmat också. Eller? Alla lever och äter som dom vill. Ni som säger att det är fel att äta kött. Hur kan ni veta det? Var ni där? Vid skapelsernas begynnelse! Gör som ni vill så gör jag som jag vill. Men försök aldrig ta min biff ifrån mig eller säga till mig att jag gör fel. Det bestämmer jag!
Tack , så himla bra skrivet och förklarat. You rock @
Mycket bra koncist svar. Och oerhört relevant att understryka att odlingar av växter “skördar” enormt många djurs/insekters liv och förstör och förpestar deras boningar och livsmiljöer. Det stora maskinella industriella jordbruket är förmodligen den största ekologiska katastrof som vi utsatt oss för. Om alla valda att istället äta mycket frigående kossa och får mm och lämnade åkrarna att bli gräs/vall odling för djuren skulle hela ekosystemet blomma, inklusive människan.
De moderna lantdjuren är framavlade för att inte kunna klara sig utan människans omvårdnad. Om vi slutar efterfråga deras kött kommer bönderna inte ha kvar djur för då tjänar de inga pengar och djuren måste då slaktas bort eller släppas ut fria. I båda fallen kommer de att dö och försvinna. Alltså om alla blir veganer kommer kor, gridar, höns, lamm, getter mfl att försvinna.
Till slut, visst det är hemsk att djur dödas för att vi ska födas, men oavsett vad du väljer att äta kommer ditt val att leda till döda djur.
Tack för ett jättebra inlägg!
Bara det faktum att vegankost, för överlevnadens skull, MÅSTE kompletteras med tillskott av olika slag borde vara tillräckligt för att folk skulle förstå att den kosten inte är människoföda. Men tydligen har alltför många människor kommit alltför långt bort från naturen.
Vad gäller Martas kommentar: Jag var vegetarian, tidvis vegan, i ca tio år, vilket jag djupt ångrar i dag. När kroppen tagit tillräckligt mycket stryk av den undermåliga kosten och jag förstått att vi behöver kött började jag äta kött utan någon “inskolningsperiod”. Jag hade inga negativa effekter av det; tvärtom jublade kroppen över att äntligen få rätt näring. Så, lycka till! 🙂
Även jag tycker att du svarat bra.
Just nu ligger boken “Cows save the planet” på mitt nattduksbord. Mycket intressant läsning, och en bok som jag tycker att alla borde läsa, särskilt politiker och producenter av livsmedel. Perspektivet är liksom omvänt mot det vi ständigt matas med nu för tiden, dvs. man tar upp metoder för hur kol /koldioxid kan bindas i marken/jorden istället för att tala om utsläpp. Jag tror det är viktigt att vi inte släpper ut en massa avgaser och annat från fossilt bränsle, men kor och boskap behövs i processer för att få ner utsläppen i jorden. Och då kommer vi kanske tillrätta med “lynnigt” väder också. Mycket intressant.
Ja och amen. Kunde inte sagt det bättre själv. Inga övriga kommentarer. Delar på min fb. Punkt.
Alltså du är så jävla bäst! Älskar att du har vettiga och konkreta svar på alla frågor. Heja dig!!
Avokadooljan också eller ???
Tror avokado, oliver och kokos är okej i moderata mängder 🙂
Halleluja! Blev lite svettig där ett tag… 🙂
Hej! Hur ska man göra, om man är en vegan sedan 10 år tillbaka men är beredd att testa något annat? Har du några “omställningstips” eller nybörjartips?
Jag var vego i 10 år och bara hoppade rakt in i keto, det behövs ingen “omställning” till vår naturliga, artegna föda. Just go for it!
Så bra uttryckt. Jag äter själv inte kött då jag inte kan förmå mig att ha ihjäl ett djur och tycker det blir lite dubbelmoral att då äta det.
Däremot äter jag fisk för den kan jag ha ihjäl. Logiskt? Nä, inte alls. Men så känner jag. Åt ägg fram tills maj då jag fick tipps att sluta pga handeksem, soleksem m.m. På två veckor blev jag av med mina problem som jag lidit av i åratal. (Negativt på allergitest) Saknar allt som har med ägg att göra och fuskar ibland. Då får kortisonsalvan åka fram. Men nu vet jag ju varför och vad jag kan göra åt det.
Jag har aldrig reflekterat över vad som dödas för att ge plats åt grödorna, tack för den insikten. Väljer mycket ekologiskt idag och stärks i den övertygelsen.
Har själv jobbat både med mjölkkor, köttdjur och avelsgaltar. (Ingenjör idag )Tycker visst att vi kan äta djur bara vi behandlar dem värdigt. Väljer dock själv att inte göra det. Precis som jag skulle slåss för rätten till fri abort men personligen kanske inte göra det.
I andan av “Rocka sockorna”, låt oss få vara olika.
Det är väl inte det minsta ologiskt att inte vilja äta djur som man inte själv klarar av att ha ihjäl. Tycker att det är logiskt och väldigt ärligt av dig.
Gillar också din mening:” Tycker visst att vi kan äta djur bara vi behandlar dem värdigt”
Det finns många människor idag som tror att det är likhetstecken mellan att äta djur och att bidra till usel djurhållning och tom djurplågeri. Men att göra som Martina säger och köpa kött från en gård i närheten av sin bostad där man själv kan se att djuren har det bra är en helt annan sak än att köpa det billigaste i butiken utan att tänka en sekund på varifrån köttet kommer och hur djuren har levt.
Personligen så gillar jag att köpa kött av vilt, och ren.
Så bra och välformulerat svar! Älskar din blogg!
Bra skrivet!! Och det märks direkt när en vegan frågar så här tycker jag att de är hjärntvättade av industrin mestadels eller andra gurus. Alltid samma visa…
Hjärntvättad av industrin? Hur kan det någonsin vara dåligt att vara vegan? Syftet är ju för många att det ska finnas så lite lidande som möjligt. Det finns dessutom mycket annat bra som kommer med en sådan livsstil…t.ex. så vet vi (bara att läsa livsmedelsverkets rekommendationer) att kött inte är bra för oss, vegankost är det bästa ur klimatsynpunkt etc.
Fast det finns ju ingen koppling mellan att vara vegan och klimatsmart. Bara titta på ull vs akryl, där ull skulle vara det klimatsmarta alternativet medan akryl är det veganska alternativet.
Ja, du är hjärntvättad av industrin. Det är alltid dåligt att vara vegan för att det är en onaturlig kost. Tror du på riktigt att människor på t.ex.stenåldern levde veganskt här uppe i norden? Vem lider? Du tänker kanske på alla djur och insekter som faller offer för de enorma plantage som växer fram för produktion av veganprodukter? Vad annat mycket bra kommer med en sådan livsstil utöver successiv degenerering av kroppen och autoimmuna sjukdomar över tid? Kött är bra för oss och innehåller livsviktiga aminosyror och näringsämnen. Är grönsaker och frukt som odlas fram av plantage i runt om i världen för att sedan fraktas med en massa utsläpp mer miljövänligt än älgen jag skjuter och tar vara på i skogen bakom huset?
Livsmedelsverket? De sista jag skulle lita på som rådgivare för vad jag ska äta. Som med sin nyckelhålsmärkning får folk att välja sockerstinna fettfria produkter som gör folk sjuka.
“bästa ur klimatsynpunkt etc”? Vad är “etc”? Skriv ut vad du menar, eller kom du inte på fler argument?
Bra svar av Martina. Bemöter alla motargument briljant. Etos, patos och logos *bam**!
Jag uppmanar alla att läsa Vegomyten av Lierre Keith så förstår ni säkert vad Martina menar!
Att vi får B12-brist och behöver ta tillskott på en vegankost räcker för mig som bevis på att vi inte är växtätare. Hur får man i sig omega 3 på ett vettigt sätt utan att äta animalier? Omvandlingen från vegetabiliska källor är ju i princip obefintlig. Käka alger då? Spannmål, soja, omega 6-oljor….ren skit om du frågar mig.
Vad tusan menar man med lidande för djuren? Här gäller det ju också att skilja på kött från gräsbetande djur, viltkött, fisk etc. Jag vill inte heller att vi ska ha en köttindustri där vi behandlar djuren som skit och stressar ihjäl dem innan slakt. Absolut inte!
Men om jag köper kött från en ko som har gått runt och betat gräs i godan ro och sedan körs helt ovetande till slakt utan minsta stress eller lidande så är mitt samvete rent. Om vi inte äter kon vad ska den användas till då? Jag köper även en hel del vilt då jag känner jägare. Lovar att vildsvinet jag äter inte har varken plågats eller lidit. Risken om vi inte skjuter vildsvin är att de blir för många och börjar dyka upp i vår trädgård. Då hamnar vi i en situation som inte är naturlig.
Tror vi verkligen att gammelfarfar från stenåldern käkade bananer och kiwi här uppe i norr? Och hur många djur stryker inte med när vi plöjer en åker för att odla spannmål och annan skit?
Jag måste tillägga att jag inte har något emot att vi äter grönsaker och kött. Men INTE bara grönsaker! Och absolut inte processad skit som låtsas-kött i form av soja och quorn.
Mycket bra skrivet! Kommer dock tyvärr alltid finnas folk som vägrar se sanningen i vitögat, som inte vill förstå. Men vi är väldigt många som håller med dig.
Tack för ett mycket bra och tydligt inlägg.
Bra inlägg!
Tack för bra svar ?
Men vilket bra svar! Det här ska jag länka till nästa gång någon ifrågasätter om det verkligen är bra för mig att käka som jag gör. Hade för ett tag sedan en diskussion med en vikarie på jobbet som är väldigt intresserad av det här med lchf/keto. Problemet är att han vill köra “veganketo”. Försökte förklara för han att det inte går men den poletten trillar väl snart ner. Hoppas jag iallafall.
Tack för ett mycket bra inlägg.
Veganketo är bland det värsta man kan köra… jag avråder starkt!
Kanske bättre att länka till något som faktist grundar sig på vetenskaplig fakta och inte hänvisa till en källa där det helt uppenbart finns en partiskhet. Att hänvisa till källor som inte grundar sig på just vetenskaplig fakta är skadligt då många människor inte ett vad källkritik är.
Så bra svarat!
Tack Emelie! 😀
Mitt i prick. Kan ju inte vara mer tydligt. Kommentarer överflödiga.
Tack Lotta! 😀
Hej! Jag tycker det är jättesvårt. Att man själv baserat på alla möjliga teorier ska bedöma vad som är rätt för kroppen, får lite ångest av alla budskap. Häromdagen så hörde jag en forskare som sade att det faktum att det är en hög andel svenska barn som lider barndiabetes jämfört med resten av Europa, tror jag, kan bero på att vi använder mycket modersmjölkersättning och välling mm.
Man hör också många andra säga att mejerier inte är bra för oss, att charkuterier och kött ökar risk för cancer mm. Sedan lyssnar man på andra som säger att kött, bra fetter och mindre kolhydrater är det bästa för oss. Jag vet inte vad jag ska tro längre och hoppar från det ena till det andra, jättesvårt.
Sedan tycker jag att ditt argument om att vi biologiskt är skapta för att äta kött känns ganska logiskt ändå. Vad skulle du ge mig/oss som är vanliga konsumenter för råd, vad ska man tro.
Tack för en superbra blogg, kram Jessica
Go with your instinct 😉 Vad åt gammelmormor?
Ja, du har helt rätt:-)
Mina farmor, farmors mor osv åt mycket kolhydrater i form av potatis, bröd …OCH kött/fisk. Men de åt inte så mycket socker. Så socker är den största boven tror jag. De åt vetebullar och kakor etc vid festliga tillfällen skulle jag tro. Om man inte orkar eller vill följa en diet så kan man åtminstone rensa ut de värsta bovarna som färdigmat å godis m.m
Charkuterier är ju lite en annan grej. Det har ju tillsatser och är processat så att jämföra korv, skinka och sånt med färskt rött kött är kanske som att jämföra päron och äpplen. Men senast såg jag att Ralf Sundberg (tror jag) länkade till nån artikel där de menade att nitriter inte alls är så cancerframkallande. Så jag vet inte. Vad jag läst om mjölk så verkar det ju vara så att mejerier kan vara problematiska av olika anledningar: att det triggar överätning, att det är insulint, att kaseinet från våra typer av djur är sämre än tex A2(?)-kor, får och get, att det är mycket socker i mjölk, att vad gäller socker att just galaktosen är problematisk. Men eftersom grädde och i synnerhet smör innehåller mindre socker och kasein så är de bättre. Smör nästan inget. Sedan är också fermenterade mjölkprodukter bättre, vad jag förstått, då det bildas bra grejer, laktosen äts upp och det händer säkert olika saker där. Å andra sidan läste jag att en del har problem med mjölkefir. Lagrade ostar har också mycket histamin. Enligt Mark Sisson ska man äta rå mjölk om man ska ha det för också pastöriseringen och homogeniseringen gör saker med mjölken och i USA kanske är den full av antibiotika också. Så… det verkar som att mejerier kan vara både ok och inte. Beror lite på en själv och var den kommer ifrån och kanske hur mkt man äter.
Jag tror att man får googla och läsa så mkt man kan och orkar. Använda lite sunt förnuft, t ex vad gäller just vegansk kost så är det ju hel klart inte naturligt om man inte får all näringsämnen. Mjölk.. lite konstigt kanske att dricka en annan arts bröstmjölk när vi slutar dricka vår egen efter några år. Men det är ju å andra sidan mycket som är konstigt i naturen också. 🙂
Det jobbiga är ju att man själv skulle vilja läsa de vetenskapliga artiklarna men är man inte van så är det asjobbigt. Jag börjar bli van att läsa vetenskapliga artiklar men inom ett annat område och jag tycker det är skitjobbigt i alla fall. Så då får man försöka hitta såna som Martina, Mark Sisson, Ann Fernholm och andra som man litar hyfsat på och som gör lite av jobbet åt en. Men att läsa på lite om det här med olika sorters studier kan nog vara bra ändå. Börja smått. En vacker dag kanske man pallar att läsa studierna på riktigt och kunna vara kritisk. 🙂
Men att ta till sig det som Expressen och Aftonbladet skriver… Att folk ens läser de där tidningarna. Om jag skulle få arslet ur vagnen och börja läsa nyheter så inte skulle jag välja de två i alla fall.
Hej!
Ville bara adressera det där med ersättning och välling. Det man tror kan ha bidragande faktor till bland annat diabetes och övervikt är just att ersättning och bölling innehåller spannmål. Man göder djur med spannmål och slaktar de relativt snabbt då de växer snabbt på spannmål. Samma för människan.?
Sen det här med att veta vad man ”borde” äta…jag ser mer och mer på våra förfäder. Inte de som leverförstoring 100-200 år sen utan de som levde för flera tusen år sen, de som vi fortfarande eliknar mest rent biologiskt. Vad åt dem? Och så försöka mimika det i ett modernt samhälle. Då blir det kött, fisk, fågel, animaliska fetter och lite grönt. Ketogen helt enkelt. ?
Och ett annat bevis att exempelvis vegansk kost inte är för oss människor är att de måste ta B12 tillskott för det går Bara att få i sig vis animalisk kost. Det tycker jag direkt skår hål på bubblan att människan skulle vara helt växtätare….
Ha en fin helg!
Diabetes typ 1 (förut kallat barndiabetes) är en autoimmun sjukdom. Nyare forskning visar att det snarare handlar om virus, infektioner, genetik och epigenetik än att det skulle bero på modersmjölkersättning. ?
I ärlighetens namn så är ju dagens kor precis lika förädlade som vilken frukt som helst.
Annars håller jag i princip med dig, är dock varken keto eller helcarnivor, äter mycket vegetariskt (vegansk) men gärna kött också. Jag oroar mig inte särskilt mycket för GMO däremot är det viktigt att ha koll på var maten man äter produceras och hur i den mån det är möjligt. B12 är bara en av de “grejer” som pekar på att helt växtbaserat inte är “naturligt”. Jag gillar egentligen inte att använda ordet naturligt, jag anser att vi är en del av naturen och allt vi gör är därmed naturligt.
Kon är ju den som sett mest lik ut sig själv under årtusendena, den har inte ändrats så himla mycket.
Vitamin b12 är en vitamin som varken vi människor eller djuren tillverkar själva. Den tillverkas av bakterier och finns där bakterier brukar finnas, i jorden, smutsigt vatten, avföring osv. Korna och grisarna får i sig dessa bakterier under sitt (korta) liv via lorten dom lever i, dessutom är deras mat ofta b12 berikad.. Förr i tiden fick även människan i sig denna bakterie via plantor och orent vatten, men med bättre hygien får vi inte det längre, därför behövs tillskott. Så det är ju ingen vitamin som magiskt finns i djuren. Dessutom är det väl enklare om vi människor tar ett tillskott, än att ta ett extra varv och ge djuren b12 tillskott för vi ska få i oss detta via köttet?
Tack Martina! Precis det du beskriver här är vad jag blir så frustrerad över. Så många inom den veganska religionen tror verkligen att det bästa för människan, djuren och planeten är att överge all logik och bara köra på tro och en överdriven empati. Vuxna människor är fast i det lilla barnets tänk ; de allra flesta små barn kring 4-6 år kommer till insikt att det är ledsamt att djur dör. Istället för att bejaka måste vi som vuxna berätta att döden är lika stor del av livet som födseln, och inget konstigt som ska förnekas fram till den egna, oåterkalleliga döden. Lever de allra flesta alldeles för skyddade liv nuförtiden? Ja.
Hej! Jag tycker det är ett enormt slöseri med vatten och el att framställa den näringsfattiga maten som inte ger oss nåt positivt.Tycket det blir ju dubbelt slöseri, för att i slutänden så blir nån eller många sjuka.Så då belastas sjukvården, med slutresultatet.
Rekommenderar alla som äter att läsa The vegetarian myth, som besvarar dessa frågor på flera plan, såväl moraliskt och etiskt som miljömässigt och ur ett hälsoperspektiv. Kram ❤️
Qourn är mögel som odlas i tankar. Äckligt.
Sötningsmedel ger mig vit avföring och diarré, och jag verkar inte vara den enda. Apoteket blir ofta bestulna på diarremediciner, det berättade personalen för mig.
Både qourn och sötning är billiga att producera men ger stor vinst vid försäljning. Soja är lätt att bespruta och ger också hög avkastning.
Konstigt att allt som rekommenderas idag är sådant som går att tjäna stora pengar på.
Människan får se sina nära och kära dö, och veta om att dessa ska ruttna och ätas upp av larver i marken.
Mänskligheten existerar för att kvinnan föder barn, alltså vidgar sitt bäcken, utplånar sin livmodertapp och låter alla slemhinnor spricka i enorm smärta.
Ändå har folk mage att kalla det inhumant att äta muskler av andra arter?
Brutalitet är en röd tråd genom mänskligheten, har alltid varit och kommer alltid att vara.
Hela ditt svar var väldigt bra och sådant jag själv går och tänker på. logiskt.
Mitt svar skulle inte hamna här, ursäkta Karin!
Tack! Vilket bra inlägg och så bra förklarat.