Svar på frågor: LCHF & Hypotyreos!


Josefin: Jag upplever att jag, trots att jag är i ketos sedan början av oktober, inte släpper ett enda gram fett på kroppen. Istället för att tappa 2kg fett har jag istället lagt på mig 2kg. Sedan i våras har mitt då gränsfall TSH värde försämrats samt att jag fått mineral brister (zink tex). Förmodligen har jag även jod och selen brist. Vad jag förstår så kan sköldkörtelbesvär dessutom försämras av mycket mättat fett samt korsblommiga växter (som ju ingår till stor del i en lågkolhydratskost). Värdet på TSH har förbättrats sedan jag började ta mineraltillskott, inkl jod och selen. Fasta har inte heller gett någon effekt så nu äter jag istället 3 mål om dagen. Jag hoppas att det bara är mitt TSH (och låga T4 och T3) som sätter käppar i hjulet. Eller kan det vara så att jag helt enkelt genetisk inte är bra på att förbränna fett? Någon annan med samma erfarenhet?

Annelie: Jag skulle vilja veta din åsikt gällande hur viktigt det är med kolhydrater när man har hypotyreos. Konvertering av T4 till T3 sker i levern och enligt vissa bör man få i sig ca 50g kh från maten för att detta ska fungera optimalt och att kroppen inte ska bilda rT3 istället. Vad jag inte förstått, och ej heller fått en förklaring på, är hur denna konvertering fungerar. Är det så att kolhydraterna är viktiga för själva konverteringen (och hur funkar det i så fall?)eller är det för att avlasta levern så den får fokusera helt på konverteringen av T4 till T3 och inte behöver arbeta med att tillverka glukos? Det vore mycket intressant att få höra din åsikt eftersom jag själv har hypotyreos samt både IBS och lätt får blodsockerfall, vilket gör att jag mår mycket bra på LCHF, och landar kanske på ca 30g kh/dag. Men om detta är negativt för min sköldkörtel så får jag öka på med lite frukt, nötter, rotfrukter. Men som sagt, jag skulle gärna vilja ta del av din kunskap först ?

Martina svarar

För det första, tack för grymma frågor!

Hur aktuellt är inte LCHF och sköldkörteln!? Jag vet inte hur många som kommenterar här inne att de är förstoppade, har torr hud, trötta hela tiden, frusna, tappar håret och så vidare. Sköldkörtelproblem är helt klart ett stort problem i klass med PCOS och andra hormonella störningar, och det är här LCHF är så hjälpsamt. Det är en hormonoptimerande kost och fungerar jättebra för hypotyreos, eftersom man stöttar ämnesomsättningen. Ingen av oss är genetiskt dåliga på att bränna fett för att animaliskt mättat fett är vår naturliga föda. Alla gentester och allting som någonsin påstår att vi skulle ha problem att äta artegen föda, är fel.

”Den här antilopen har en genetisk deffekt som gör att den inte kan bryta ned gräs, den behöver äta ägg och tonfisk” Nä… det är för långsökt! Att bränna fett och käka fett är vår grej.

För att laga sköldkörteln med ketogen kost/LCHF rekommenderar jag följande: 

 • Ingen cardio och absolut ingen crosstrainer/spinning, det är döden för blodsockret, kortisolet osv
 • Sov på rätt tider, sov före klockan 23 på kvällen
 • Inget torrt vitt kött, inga sallader, ingen kyckling, ingen tonfisk eller annan torr, fettfattig mat
 • Ät 200g fett om dagen varav 50% från animaliska källor
 • FASTA INTE! Ät frukost, lunch och middag
 • STRESSA INTE
 • Skriv matdagbok och dokumentera hur du äter och hur du mår, se till att verkligen komma upp i rätt fettmängder
 • Undvik för mycket grönt, absolut inga grönsaksberg
 • Ta magnesium på kvällen före sänggående
 • Ta bara jod om du bevisligen har jodbrist, det är toxiskt i höga doser
 • Komplettera med selen!
 • Josefin specifikt – du behöver 50-100 mg zink picolinat om dagen för att hantera zinkbristen

Levern kan fixa sitt eget glukos genom glukoneogenes så man behöver inte äta si och så många gram kolhydrater om dagen. Det här är ett effektivt protokoll för att laga sköldkörteln, som fungerar! Tänk på att det tar ett tag att fixa de här sakerna för att de tog många år att ta sönder systemet. Stressa inte, låt det ta tid. Om kroppen behöver minska i vikt för att vara maximalt hälsosam så kommer den göra det när alla system fungerar igen!

Alla system hänger ihop i kroppen och en frisk sköldkörtel kräver friska binjurar och en fräsch lever. Din lever kan inte vara igen-kloggad av östrogen, då får du långsam sköldkörtel som en bieffekt. Dina binjurar kan inte vara utbrända, då får du också långsam sköldkörtel, och så vidare.

Om gröna bladgrönsaker, broccoli och blomkål

Det är ju hälsosamt – varför inga salladsberg? Eller broccoli? Jo för att de här gröna växterna är goitrogeniska vilket betyder att de blockar sköldkörtelns upptag av jod, och triggar hypofysen att frisätta TSH. Sen innehåller många gröna bladgrönsaker oxalater, och det är absolut inget problem för friska personer. Om du inte har problem med sköldkörteln, ät dina grönsaksberg för Guds skull! 🙂


Similar posts
 • Mejerifria & plantbaserade ̶... Idag tänkte jag prata lite om ”mejerier” eller ersättningar till mejerier från växtriket. Det finns ju en hel del ”mjölk”, ”yoghurt” och ”ost” som inte kommer från kor, får eller getter. Vad ska man välja när man är keto? Mandelmjölk Man kan göra latte på mandelmjölk, kaffe och kanel eller dricka som den är. Nackdelen [...]
 • Glukoneogenes, fasta och kontinuelig ... Vissa har reagerat på att jag skriver om glukoneogenes som en anledning till att jag försöker undvika fasta, och undrar om glukoneogenes är bra eller dålig. I min bok Fettfrälst (som man hittar under fliken böcker) skriver jag om fasta och fettfasta för att komma in i ketos, och det är inte samma sak att [...]
 • Flygresa keto-style & fortsättni... Flygresan gick galant! Reste med Aeroflot från Shanghai till Stockholm med mellanlandning i Moskva, och nu är jag på Svensk mark med en fettkaffe i handen. Visste du förresten av LCHF startade i Sverige och ingen annanstans? Visste du att själva förkortningen LCHF myntades HÄR i Sverige? Jag läste en sån bisarr historia om att [...]
 • Att mäta är att veta! Mät med mig sta... Jag förespråkar som du vet MÄTANDE och LOGGANDE som ett väldigt viktigt verktyg när det kommer till att lära känna sin kropp. Att mäta är att veta! Det du inte har koll på kan du inte förändra, det är min filosofi. Jag har gått igenom ett antal blodsockermätare nu och återigen landat vid Freestyle Precision som [...]
 • Handla keto online på mat.se! I samarbete med mat.se Det här konceptet med att handla mat online, via datorn är superstort här i Kina. Jag går till affären då och då men lika ofta (eller oftare) beställer jag hem maten. Den kommer till dörren och jag sparar enormt med tid på att slippa irra runt i affären! Jag vet att [...]

82 Kommentarer

 1. avatar Jenny
  4 januari, 2017    

  Varför ska man inte äta sallad?

  0
  • avatar Martina
   4 januari, 2017    

   För att en trött sköldkörtel kan inte hantera ämnena i många gröna grönsaker, oxalater till exempel. Spenat, broccoli och gröna bladgrönsaker är rika på dessa.

   0
 2. avatar Lin
  4 januari, 2017    

  Takk for informativt innlegg!

  Du skriver ingen kardio. Tenker du lange kardioøkter, eller inkluderer dette også unngåelse av type crossfit og intervalltrening?

  Leser at man bør unngå grsk fra korsblomstfamilien ved hypo, da det kan hemme opptak av jod. Har du forslag til grønnsaker hvis man skal spise LCHF, og unngå disse?

  0
  • avatar Martina
   4 januari, 2017    

   Nä crossfit och intervalltrening är ok om man tål det 🙂

   Det blir inte så mycket grönsaker kvar om man ska vara strikt, men pumpa och squash borde funka!

   0
   • avatar Lin
    4 januari, 2017    

    Takk for svar 🙂 Men blir man ikke forstoppet av å spise nesten bare fett og protein, dvs uten fiber som tarmen kan jobbe med?

    Tenkte på en sak til. I et tidligere svar i annet innlegg skrev du at lchf og hypo (dvs uten kh) går fint så lenge man ikke sulter. ”Sulter” kroppen hvis man ligger litt i underskudd på kcal og man kommer i ketose, og kroppen bruker kroppsfett som energikilde? Eller er det ok, siden kroppen da uansett har tilgang på energi via kroppsfettet?

    0
    • avatar Martina
     4 januari, 2017    

     Fett blir man inte förstoppad av, tvärtom! 🙂

     Ja svält är inte bra, det stressar systemet för mycket. Om man är i bra ketos går det nog att använda kroppsfettet, men inte gå och hungra och träna fastande och sånt. Det tål man inte om man har hypo.

     0
 3. avatar Carina
  4 januari, 2017    

  Martina , vad menar du med ”Din lever kan inte vara igen-kloggad av östrogen” , vad för test krävs för att veta detta ?
  Kan levern vara det trots klimakteriet och minskad nivå av Östrogen ?
  Jag äter LCHF/Paleo och har Hypo med Hashimotos .
  Bättre med strikt LCHF ? – om jag inte missförstår ditt inlägg .
  Tack på förhand .. försöker lära mig om detta , en djungel !

  0
  • avatar Martina
   4 januari, 2017    

   Jag vet inte, jag har inte så stor erfarenhet av det. Det är mest kvinnor med kopparspiral eller hormonspiral som inte kan detoxa ordentligt för att de inte kan flusha ut sitt östro.

   Jag tror att strikt LCHF är mycket bättre för hypo än paleo.

   0
   • avatar Carina
    4 januari, 2017    

    Tack för bra svar !! (från mitt håll sett )
    Då återgår jag till LCHF igen , kände på mig att det är mer rätt .
    Gick över till mer Paleo då det anses bra för ssk , mer nyttigheter , ha , ha … men har brar fått mer sug efter sött och kolhydrater.

    0
   • avatar Anna
    4 januari, 2017    

    Har en hormonspiral och har (enligt mig själv) problem med både binjurar och sköldkörteln samt stor övervikt. Har du några förslag på alternativa preventivmedel?

    0
    • avatar Sandra
     10 januari, 2017    

     Avhållsamhet är ett bra preventivmedel ? Förlåt! Men varför inte sån där termometer med app? Då slipper du även stoppa i dig ”gifter”. ?

     0
    • avatar Johanna
     2 mars, 2017    

     Det finns preventivmedel som kallas p-dator som är bra! Jag använder en som heter Daysy och är supernöjd. Som ovan sagt, innebär det att man tar temperaturen på morgonen, och sen räknar den ut om du är fertil eller inte. Hormonfritt, enkelt och superbra!

     0
 4. avatar Cecilia
  4 januari, 2017    

  Hej!
  Jag körde strikt LCHF men fick enorm vitamin och mineralbrist, tappade hår osv. Mådde inte alls bra. Hur löser man det om man bara kan äta squash?

  0
  • avatar Martina
   4 januari, 2017    

   Har du hypotyreos?
   Åt du 60-80% fett inkl. inälvsmat?

   Jag tror inte det finns någon diet där man bara äter squash. Jag skrev pumpa och squash som 2 exempel, och med ”inga grönsaksberg” menar jag, inte 1kg grönt om dagen. Jag förstår hur människor får näringsbrist på vanlig kost, men på LCHF är det ett under. Man har ju skalat bort allt näringsfattigt!

   0
   • avatar Liz
    10 januari, 2017    

    Jag kan inte äta LCHF alls, hur mycket fett jag än proppar i mig. Jag blir extremt förstoppad, trött, svullen i magen, tappar hår mm. Fick även anemi och zinkbrist efter ett år med LCHF (men ej på vegankost).
    Jag upptäckte att jag har en för låg saltsyraproduktion och pepsin för att kunna bryta ner proteinerna, har extremt svårt för att smälta fett med. Tar jag saltsyratillskott och matsmältningsenzymer försvinner dock problemen och jag kan äta det mesta. Kan vara värt att testa om man inte funkar på LCHF men väldigt gärna vill äta så 🙂

    0
    • avatar Martina
     10 januari, 2017    

     Du har troligen brist på zink ja, men också läckande tarm och eventuellt östrogendominans. Det kan vara värt gå över till LCHF igen men göra det väldigt, väldigt progressivt och långsamt. Börja på mycket kolhydrater från frukt och rotfrukter och trappa ned successivt över många månader, samt undvika kött i början och cykla mer lättprocessat kött. Bomba på med zink och Betain-HCL.

     0
     • avatar Liz
      25 januari, 2017    

      Hej Martina, tack för ditt svar och tips.

      LCHF kör jag inte igen. Det passar mig inte alls. Har provat vid andra tillfällen också men det är bara inte för mig. Min kropp gillar det inte. Jag behöver relativt lågfett, frukt och rotfrukter för att må bra.
      Zinkbrist har jag inte haft på flera år 🙂
      Min kommentar var mest för att tipsa andra om att prova saltsyra om de gillar LCHF men får problem av det med förstoppning, brister mm. 🙂 Det behöver ju faktiskt inte bero på att man äter för lite fett eller gör fel på annat vis. Precis som att inte alla kan äta vegankost och må bra även om de gör allt ”rätt”. Kul att du gjorde ett inlägg om saltsyra, jag tror det är en viktig punkt att lyfta 🙂

      0
 5. avatar Annelie
  4 januari, 2017    

  Tack för ditt svar Martina! Jag tyckte också att det lät långsökt att konverteringen T4 till T3 skulle funka sämre på LCHF. Framförallt med tanke på att jag under senaste graviditeten endast behövde öka dosen levaxin med 25mcg. I normala fall behöver blivande mammor med hypotyreos öka dosen mer än så. Läkaren var mycket förvånad när jag klagade på hjärtklappning när jag först fick öka på med 50mcg ?
  Då ser jag till att fortsätta äta strikt för det uppskattar ju även resten av kroppen. Tack! ❤

  0
 6. avatar Sofie
  4 januari, 2017    

  Jag vet att det står inte fasta, men varför? Är det inte ok att ens köra 16/8?

  0
  • avatar Martina
   4 januari, 2017    

   Pga kortisolet och den cirkadiska rytmen.

   0
   • avatar Sonja
    9 januari, 2017    

    Jag gillar att fasta på morgonen, mår helt enkelt bättre. Forntidsmänniskan hade ju inte tillgång till mat tidigt på morgonen/förmiddagen, inte mycket mat kvar iaf och jag anse frukosten är en uppfinning av industrin faktiskt. Men jag har alle symptom sen åratal fast alla tester säger tvärtom. Kan fastan verkligen förstör mycket om jag håller mig till resten av ‘protokollet’?
    Tack!

    0
    • avatar Sonja
     9 januari, 2017    

     Och just de: hur får jag mig att trycker i mig 200gr fett om dagen? Det verkar ju extrem om man vill inte äta smör med sked (usch)…

     0
     • avatar Martina
      9 januari, 2017    

      Jag tror personligen att en korrekt cirkadisk rytm gör väldigt mycket och det är just där frukosten är GULD! Det är bra att du mår bra med fastan, om det fungerar för dig så är det ingen som tvingar dig till något annat 🙂

      200g fett är inte ett dugg svårt att få i sig: Ägg, avocados, lax, en fet bit kött och sen är man där! Även utan smöret.

      0
 7. avatar Annelie
  4 januari, 2017    

  Appropå kålväxter så har jag hört att det är råa som är förödande för oss med hypotyreos. Men att tillagade går bra. Själv äter jag ofta t ex ångkokt broccoli, stekt grönkål/vitkål/rödkål. Är det fel att äta tillagade kålväxter?

  0
  • avatar Martina
   4 januari, 2017    

   Nej det är inte fel, herregud jag skrev ”inga grönsaksberg” 😀 Ångkokt går givetvis bra, med smör till.

   0
   • avatar Annelie
    4 januari, 2017    

    Härligt! För stekt grönkål och ångkokt broccoli är grymt gott ?

    0
 8. avatar RB
  4 januari, 2017    

  Tack för det här inlägget Martina. Jag skulle vilja fråga dig en sak som ingen verkar kunna hjälpa mig med. Jag har igen fått problem med sköldkörteln (tidigare stora hormonproblem efter en kris men blev ”friskförklarad” 2013). Om provresultaten som jag ska få nästa vecka är dåliga/sämre så vill läkaren såklart att jag ska börja med Levaxin.

  Men jag är tveksam. Har sedan 2012 försökt äta LCHF men missbrukat sötningsmedel och frossat i kolhydrater i perioder. Nu, sedan 2.5 mån tillbaka, äter jag LCHF med mejerier ibland men helt utan socker, sötningsmedel och alkohol.

  Hur stora är chanserna att jag kan förvänta mig att kroppen läker sig själv av att jag slutat helt med socker nu?

  Mina jobbigaste symtom är muskelsvaghet, trötthet, ångest/depression och mental trötthet. Jag har haft det sen 2012 så om det är Levaxin som är lösningen så tar jag det gärna så fort som möjligt men vill ju då vara säker på att det är rätt beslut…

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Hej RB,

   det räcker inte att sluta med socker, du måste få i dig rätt näring också och vara noga med kvalitén på köttet, fisken, kycklingen, grönsakerna och framförallt fettet. Du måste SOVA på rätt tider, jobba med din mentala hälsa, aktivera dig osv. Om alla pusselbitar faller på plats kan kroppen laga sig själv, men att ta levaxin eller ej är inget gigantiskt beslut. Testa om det funkar för dig, funkar de inte så får du sluta med de igen.

   0
   • avatar R
    5 januari, 2017    

    Tack för svaret!
    Jag äter arteget, ca 90% ekologiskt och försöker vara noggrann med de andra bitarna du nämnde.

    Så du tror inte att det kan vara negativt att prova Levaxin, t ex att äta det skulle hindra kroppen att få ordning på hormonerna själv? De flesta som börjar äter ju det resten av livet.

    0
    • avatar Martina
     5 januari, 2017    

     Jag tror inte att det är negativt att prova någonting överhuvudtaget, prova på! De flesta som börjar med lite vad som helst gör de för resten av livet av bekvämlighet eller av rädsla för att sluta. Man måste inte.

     0
 9. 4 januari, 2017    

  Åh tack för ditt utförliga svar, jag har varit påväg in i sköldkörtel problem men kom på det precis i rätt tid så att det inte gått för långt! Så tacksam för det! Det var dina böcker som fick mig inse mina problem! TACK! =)

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Tack själv! 🙂

   0
 10. avatar Berit
  4 januari, 2017    

  Inget torrt vitt kött, inte kyckling eller tonfisk? Men om man har fett till, funkar det då?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Ja, eller så köpar man fetare kött och fetare fiskar, anka istället för kyckling osv.

   0
 11. avatar Lotta
  4 januari, 2017    

  Tack för ett superbra inlägg! Jag brukar grodda mungbönor tror du att dom påverkar sköldkörteln, jag har hypotyreos.

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Nej det tror jag inte 🙂

   0
 12. avatar Ann
  4 januari, 2017    

  Tack för bra inlägg, Martina!
  Skulle du vilja tillägga något om medicinering vid hypo! Tror du t.ex. att man ”kan äta sig frisk” och slippa tabletterna? Skulle man våga prova – jag menar det är ju en väldigt långdragen process det här med att bygga upp kroppen igen och man märker att man mår dåligt utan medicinen.

  Funderar ibland på om vi är många som i ren desperation ”tjatade” oss till både levaxin och liothyronin, men egentligen skulle ha mått bättre bara om vi hade lagt om kosten. . . Man överdriver ju precis inte om man säger att läkarna inte runt noll koll kring de här frågorna. Och kost har de ju aldrig pratat om direkt. Nu vet jag inte eftersom jag tagit medicinen så länge och fortsätter av vana – mår okej, men inte mycket mer. Vad tänker du?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Jag tror att man ska ta medicinen OM man mår bättre av den och sen trappa ut medan man lagar systemet.

   0
 13. avatar Susanne Engblom
  4 januari, 2017    

  Hur gör man om man inte äter kött, utan bara fisk?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Då kanske man inte vill eller kan följa det ketogena protokollet, eller så satsar man på feta fiskar 🙂

   0
 14. avatar Lena
  4 januari, 2017    

  Intressant läsning i vanlig ordning!!
  Mår utmärkt av strikt Lchf.
  Men tänker på hormonspiralen som kanske inte är så bra för hälsan.
  Vad har du för tankar kring hormonspiral?
  Hur påvekar den?Någon som du kanske kan ta upp vid tillfälle.
  Hälsning från Lena

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Det är individuellt hur man påverkas men om man inte har problem med vikten eller sexlusten så fungerar det kanske. Dock är ju nedstämdhet, viktuppgång och minskad sexlust väldigt klassiska besvär som ofta viftas bort av vården.

   0
 15. avatar Josefin
  4 januari, 2017    

  Hej Martina!
  Stort tack för ditt svar på min kommentar kring sköldkörteln. Jag är oerhört tacksam för att du delar med dig av din erfarenhet och kunskap. Sköldkörtelproblem är verkligen en enormt vanlig åkomma hos kvinnor. Var och varannan kompis verkar ha problem. Stress, östrogendominans och näringsbrister i form av tex jod och selen verkar ju vara de vanligaste orsakerna.
  Intressant att du inte tror på resultat på gentester som visar på sämre förmåga att bränna fett. Jag som utbildar mig till terapeut inom funktionsmedicin ser hypen kring gentester och hur många människor i framtiden kommer vilja göra dessa tester för att bättre kunna skräddarsy träning och kost för optimering.
  Tack för protokoll för sköldkörtelproblem! Jag återkommer med resultat om 6 månader!
  /Josefin

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Tack Josefin!

   0
   • avatar Silvia Carnecka
    16 januari, 2017    

    Hej Martina
    Hur vet man att man har östrogendominans, brist på jod eller selen?

    Tack
    Kram
    Silvia

    PS. Bara älskar din blogg!!!

    0
    • avatar Martina
     16 januari, 2017    

     Du kan googla på tecken på östrodominans, finns massa listor 🙂 Jod/selenbrist = långsam förbränning oftast, slö sköldkörtel osv.

     0
 16. avatar Mi
  4 januari, 2017    

  Åh… ingen kyckling o tonfisk?
  Jag äter inget ”kött”? (Förutom fisk o kyckling)
  🙁 inälvsmat är totalt uteslutet?
  Finns det något annat bättre alternativ?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Du kan ju välja de feta fiskarna, och när du äter fågel kan du välja anka istället för kyckling.

   0
 17. avatar Susanne Büttner Eis
  4 januari, 2017    

  Hur ska jag tänka som har opererat bort min sköldkörtel? Jag äter Levaxin, och har ökat dosen till 125mg/dag. Jag börjar dagen med fettkaffe och äter första målet runt 13-tiden, mellanmål innan 17-tiden. Jag jobbar kvällar,så äter jag sista gången 22.45 och ligger runt 35-40kh ca150gr fett och 70-100gr protein per dag. Jag äter extra D-vitamin 5000E/dag, men känner mig nästan alltid trött, så en tupplur innan jobbet är ett måste. Jag har inte gått ner något i vikt på månader ,däremot ökat med 3-4 kilo. Har ätit LCHF i ca 9 år nu och trivs egentligen med det men gillar inte att jag ökar i vikt ( är 51 år) Har ett jobb med mycket rörelse och hundar som jag går ut med så det blir ca en mil om dagen.
  Susanne

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Om du känner dig trött och slö och ökar i vikt, så gör du ju något som inte fungerar för dig. Det är dags att testa något nytt, inte lämna LCHF utan testa att börja med frukost och äta oftare till exempel.

   0
 18. avatar Yvette
  5 januari, 2017    

  Hur av-kloggar jag en lever?
  Och gällande kött, vilket är bäst?
  Hur många gram?
  Alltså till 200 gram fett. ☺
  Tack för alla dina svar! ?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Träna, drick mycket, gröna alger, mjölktistel osv – sök på detox här på bloggen! 🙂

   Kött som är bra är förstås gräsbetat eller jordbökat kött, eller får/lamm eller anka.

   0
 19. avatar Anna
  5 januari, 2017    

  Superbra och så tvärtemot andra råd åtminstone jag har fått gällande detta! Jag har ”för höga levervärden”, hypo under kontroll och ”rätt medicinering” och får återkommande järn-, D-vitamin och B12-brist.
  Jag har många kilon jag behöver bli av med och har fått tid för en överviktsoperation när jag idag ramlade över detta.
  Jag har testat Lchf i olika varianter men går inte ned i vikt av det utan tappar några kg och sen är det stopp.
  Jag vill egentligen inte operera för jag tror att mina obalanser kommer finnas kvar och förvärras och känner att jag borde läka mitt system istället.
  Jag är 45 år, tidigare elitidrottare och van att träna hårt men har nu ca 40 kg övervikt, stressr en del men försöker komma bort från det och är förutom bristerna ovan och hypo frisk efter vad jag vet.
  Jag har köpt dina två första böcker och ska läsa dem nu, men har du några spontana tankar eller tips från det jag beskriver ovan? Tack för en grym sida!

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Skippa operationen, de kommer ge dig enormt med problem i framtiden och B12-bristen kommer knappast bli bättre. Gå med i gruppen för överviktsopererade på Facebook eller kolla in Maria Jallow https://startarom.blogspot.com/

   Testa ketoadaptering till 100% och ge det tid.

   Se om du har MTHFR-mutation och kolla dina homocysteinnivåer, du kan behöva metylkobalamin och metylerat folat intravenöst om du har stora brister.

   Detta är mina spontana tankar 🙂

   0
 20. avatar Jojo
  5 januari, 2017    

  Jag fick problem med sköldkörtel när jag var gravid första gången (upptäcktes då bebisen dog i magen och de tog blodprover i samband med det), jag började dock aldrig med Levaxin och månaden efter var värdet nornakt. Graviditeten efter åt jag levaxin från första besöket på MVC i vecka nio (blev gravid ca ett halvår efter att vårt första barn fötts död i vecka 43). Efter graviditeten slutade jag med Levaxin och värdet låg bra (vad de nu räknade som bra). När jag var gravid med yngsta sonen blev det samma sak, Levaxin från första besöket, denna gång slutade jag dock inte efter graviditeten utan skulle fortsätta och sen ta prover. Jag äter relativt låg dos men fick öka lite (minskade själv lite efter den graviditeten). Vårt första barn skulle blivit sex år nu i mars som kommer och det har tagit enorm tid att komma tillbaka till mig själv helt och hållet psykisk men jag känner att jag är där nu och har varit det ett tag nu. Jag har dock väldigt mycket problem fysiskt, hade ganska ordentlig järnbrist men som har varit normal (med hjälp av järntabletter i nästan ett år nu) men fortfarande känner jag mig lika dålig. Jag känner mig uppsvälld och väldigt tung i benen, jobbigt att gå och att försöka komma igång med någon slags motion känns långt bort. Jag har ätit LCHF sen september 2015 och värken i kroppen blir bättre men känner mig fortfarande uppsvullen och ”slut” i benen. Har även till och från svårt att göra saker med händerna så som öppna burkar nåla kläder och klippa (syr en del). Jag har inte direkt kört strikt LCHF men nog ändå haft relativt lågt kh-intag de flesta dagar i veckan. December och fram till nu har det blivit en del som absolut inte är LCHF men innan det har jag kört på i över ett år. Äter en del kyckling (krav-märkt) men äter fett till. Grönsaker äter jag inga jättemängder men äter en del tillagad vitkål. Äter magnesium, d-vitamin och järn i tillskott.
  Något tips på vad jag kan göra? Snubblade över detta inlägg och tycker det du skriver verkar väldigt vettigt.
  Tror du ketogen kost kan vara lösningen?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Jag rekommenderar att testa ketogen kost seriöst i några månader, ge det en chans och se om det är något för dig 🙂

   Tack för att du kommenterade!

   0
 21. avatar Marice
  5 januari, 2017    

  Hej! Som vanligt ett mycket intressant blogg från dig, Martina!! Älskar din blogg. Ville bara skriva lite kort om mina erfarenheter av hormonspiral då jag ser att en del frågar om detta. Var överviktig från ca 18 års ålder (började med p-piller då jag var 17 pga kraftig mensvärk) gick bara upp i vikt hur mycket jag än tränade och skötte min kost. Var rejält överviktig i 37-38 års åldern då jag bytte till hormonspiral pga rikliga och täta blödningar. Gick upp 20 kg på nåt år. Tränade 2 timmar om dagen, 4-6 dagar i veckan med styrka, löpning och promenader. Gick bara upp. Började med LCHF och gick ner ca 5 kg direkt men sen stod det stilla. Efter ca 10 månader tog jag ut min spiral. Tog ca 1 månad sen började jag gå ner. Tappade mina 20 kg ganska fort och sen har det sakta fortsatt nedåt med bra LCHF. Har aldrig tränat så lite som nu men jag droppar lite i vikt nu och då. Totalt 32 kg borta. TA UT SPIRALEN!!!! Kvinnokliniken i Umeå vägrar att erkänna att spiralen gjorde min viktökning men jag är övertygad om att den bidrog. Säkra perioder och kondom är det vi kör med nu. Inte det roligaste men det fungerar. Bättre än att köra kroppen i botten med hormontillsatser.

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Tack Marice! Tror många behöver höra detta!

   0
 22. avatar Patricia
  5 januari, 2017    

  Tysen tack för detta inlägg!! Vad jag har längtat:)

  Bara en fråga: jag älskar att springa. Jag bra av det både fysiskt och psykiskt. Kör lvhf sedan ett tag tillbaka. Märker dock att underhudsfett klämt sig fast. Borde jag sluta med löpning (kör även styrka och yoga)?

  0
  • avatar Martina
   5 januari, 2017    

   Du kan testa att ha ett litet uppehåll och se vad som händer 🙂

   0
   • avatar Patricia
    5 januari, 2017    

    Jag har gjort det! Slutat med löpning ett tag men kände inte att det hände något.

    Jag körde dock inte så mycket styrka då utan fokuserade på yoga och core först och främst, lite styrka dock lätt.

    Tycker du att jag kan köra med löpning fast klämma in även tyngre styrketräning?

    0
    • avatar Martina
     5 januari, 2017    

     Jag tycker att du ska testa dig fram, det är du som känner din kropp bäst! 🙂

     0
 23. avatar Helena
  5 januari, 2017    

  Hej Martina!
  Jag är med i en grupp på Facebook om kopparöverskott och då jag läser där så inser jag att jag har alla tecken man kan ha på det? Har haft kopparspiral nu i 6 år. Mår sämre och sämre både fysiskt och psykiskt utan förklaring. Nedstämdhet, ständig trötthet ( sover och sover men aldrig utvilad och har aldrig någon ork i kroppen, håret totalt dött och knappt befintligt längre, tappad sexlust, yrsel, torr hy, en ständig diffus känsla av ångest i kroppen, enorma mens smärtor och även smärtor i livmodern mellan mensperioderna, fått migrän senaste året, ständigt frusen och blir blå om läppar händer och fötter mm. Tror du detta beror på kopparspiralen? Tänker nu ta ut den så fort jag kan. Men tänkte fråga dig om du vet hur länge det tar innan kopparen lämnar kroppen? Har du något tips på hur jag kan rena kroppen från detta? Och är det något tillskott jag borde ta med något som kanske oxå blivit kört i botten med kopparen? Och finns det något annat preventivmedel jag kan ta som inte påverkar kroppen så man mår såhär dåligt? Tack på förhand Martina!?

  0
  • avatar Martina
   6 januari, 2017    

   Har du testat att bomba på med zink? Det är lite av en antagonist till koppar

   0
   • avatar Helena
    6 januari, 2017    

    Jag har zink men inte börjat äta det än. Hur mycket kan jag bomba på med?

    0
    • avatar Martina
     7 januari, 2017    

     100-150 mg i början, och se vad som händer 🙂

     0
 24. avatar Anne
  5 januari, 2017    

  Dålig gallproduktion är orsak till 90% av fallen med nedsatta funktioner på både det ena o andra, enl. Dr. Eric Berg, som har många lärorika klipp på YouTube! Rekommenderas starkt! Gott Nytt År! ?

  1+
 25. avatar Estelle
  5 januari, 2017    

  Finns ju de som till exempel blir hjälpta av hormonyoga också! 🙂 Googla Madeleine Wilhelmsson och Yoga, hon hade hypotyreos, åt levaxin i ca ett år utan att må bättre av det, började med Mediyoga och fick i gång sin egen hormonproduktion av det och slutade med levaxinet och mår sedan dess bra.
  Startade sedan yogastudion Yogamana i Stockholm som hon drivit sedan dess. (Var ett reportage om detta i Aftonbladets söndagsbilaga för några månader sedan)

  0
  • avatar Martina
   6 januari, 2017    

   Coolt! 😀

   0
   • avatar Estelle
    6 januari, 2017    

    Eller hur! 🙂

    0
 26. avatar Helene
  9 januari, 2017    

  Angående hormonspiral. Konsulterade barnmorskan om att ta ut den då jag blir 53 i år. Inga egentliga besvär men nu med ett allt större intresse för hormonernas betydelse i kroppen, mycket tack vare dig och dina böcker. Har i alla år haft väldigt svårt att gå ner i vikt och ingen vidare sexlust. Haft hormonspiraler sedan mitten av 90 talet. Inte tänkt på att det kan vara biverkningar förrän nu, lite naivt kanske. Barnmorskan förordade att spiralen ska sitta kvar – helst flera år till då den ofta kan lindra klimakteriebesvär och ev. kvarstående blödningar som kan starta upp igen. Blir förvirrad och det är väldigt svårt att hitta information om hormonernas inverkan. Känner du till något mer i ämnet att läsa?

  0
  • avatar Martina
   10 januari, 2017    

   Jag tror att det bara är att försöka fortsätta gräva efter information, jag kan inte ge förslag på exakt litteratur för det finns det ingen ännu.

   0
 27. avatar Sanne Lannizter
  13 januari, 2017    

  Hej jag har hypo och hashimoto och har 25 kilos övervikt. Äter lchf redan men ska ta åt mig utav dina tips ovan. Jag behöver dock börja träna och hade tänkt börja jogga men det var tydligen inte bra. Har du något bra tips på lämplig träning för en tung kropp som är muskelfattig och stel?? Funderat på yoga men vet inte hur bra det är jämfört med styrketräning.

  0
  • avatar Martina
   14 januari, 2017    

   Styrketräning med stretch

   0
 28. avatar Elin
  15 januari, 2017    

  Hej!
  Har nyligen börjat medicinerats med levaxin. Är van att fasta fram till lunch (ätit LCHF i 4 år) men efter att ha läst detta funderar jag på att testa äta frukost. Funkar fettkaffe som ”frukost” eller vad skulle du rekommendera? Två kokta ägg med majonäs?
  Jag älskar verkligen broccoli och spenat, i vilken mängd skulle du säga är okej? Jag brukar äta broccoli oftast som tillbehör till lunchen.
  Du nämner aldrig avokado så jag antar att det är bättre?

  Så bra inlägg förresten!

  0
  • avatar Martina
   16 januari, 2017    

   Nej ät en riktig frukost med ägg och tonfisk eller liknande, eller ketopannkakor eller ketogröt! Ät hur mycket broccoli och spenat du vill om den är ångkokad eller tillagad, avocado är helt okej. Undvik majonnäs som inte är hemgjord 🙂

   0
   • avatar Elin
    17 januari, 2017    

    Tack för ditt svar ? Åt två kokta ägg med hemmagjord majonnäs i morse!
    En annan fråga, vad anser du om fiberhusk och pofiber?

    0
    • avatar Martina
     18 januari, 2017    

     Jag hade skippat fiberhusk och pofiber 🙂

     0
     • avatar Elin
      1 februari, 2017    

      Tack för ditt svar! Har du några andra tips på mat som hjälper till med att få igång magen och få gå på toa?

      0
     • avatar Martina
      1 februari, 2017    

      Nej det är så individuellt 🙂 Vissa gillar ju fibrer, andra hatar det. Vatten är alltid bra dock, minst 2-3 liter per dag RENT vatten INGA bubblor!

      0
 29. avatar Anja
  19 januari, 2017    

  Hej! Jag har ätit lchf sedan augusti 2016, och sedan dess har jag gått ner 20 kg vilket känns jättebra. Så nu ligger min vikt på 70 kg, min målvikt är 60 kg. MEN, jag står still. Vikten har stått still i några veckor nu och ingenting händer. Jag gick upp ett kilo men sen ner igen till 70. Hur ska jag göra för att komma vidare? Jag gymmar 4 gånger i veckan med konditionsträning och styrketräning. Jag tar promenader med hund och cyklar till jobbet. Vad ska jag göra??

  0
  • avatar Martina
   20 januari, 2017    

   Börja cykla kalorier, släng in lite bönor, börja mäta blodsockret, öka cardion, det finns massor med grejer att testa! Börja i någon ände bara

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Välkommen! Jag som driver den här bloggen heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, LCHF/ketogen kost, träning, målplanering, produktivitet och lifestyle design!

Alla kommentarer godkänns manuellt och besvaras så fort som möjligt. Klicka här för att kontakta mig personligen

Jag har alltid jobbat med forskning på olika sätt och just nu jobbar jag som scientific editor i Kina. Närmare bestämt Shanghai där jag bott snart 3 år. Jag är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Senaste kommentarerna

Annonsera via Tailsweep