Hej vänner!
Nu har vi tagit oss igenom 2022 och jag tror att det har varit ett ganska kämpigt år för många. Det har hänt mycket i vår omvärld under året som har spätt på de känslor av oro och osäkerhet som vi redan levt med under två år av pandemi. Krig i Ukraina, chockhöjning av mat- och elpriser, samtidigt som vi försöker acklimatisera oss till vardagen igen efter att alla restriktioner upphört. Det finns säkert mer elände som har hänt som jag borde ha koll på men jag är inte bäst på att följa nyheterna så jag ska inte ha någon utläggning om det.
Personligen har jag haft ett väldigt tufft år mentalt för att jag fastnade i en destruktiv loop som jag hade svårt att ta mig ur. Vissa typer av självdestruktivitet kan vara svåra att identifiera både för en själv och andra. De kan vara rakt i döda vinkeln. Dessutom kan det vara så att man jobbar med massa positiva saker parallellt, allt från att gå i terapi till att träna, så att det ser ut som att man är på väg framåt även om man egentligen inte är det.
Att göra allt utom det viktiga!
I mitt inlägg om hur man gör en livsstilsinventering berättade jag att jag loggat mängder med grejer under året och identifierat en del självbedrägerier. Det förvånade mig eftersom jag anser mig medveten om mitt eget beteende, men loggandet visade att ansträngningarna inte tagit mig dit jag ville. Jag tänker att det inte kan vara särskilt unikt utan att många säkert anstränger sig massor för ett visst mål men medvetet eller omedvetet undviker att göra just exakt det som hade gjort störst skillnad, dvs det som är huvudanledningen till att målet hittills inte har nåtts.
Jag tror att hindret ofta är kopplat till något vi värderar högt eller till ett grundläggande behov. Alltså behov som trygghet eller variation eller att känna sig sedd, och att det destruktiva beteendet är en väg att nå det, åtminstone kortsiktigt.
Förståelse istället nystarter & nyårslöften
Vanligtvis älskar jag mina nyårsritualer och skriver nyårslöften och allt det där. Förra året gjorde jag även en dopamindetox under januari, men nu blir det en annan approach av att bygga eventuella mål runt min identitet istället, alltså att mål ska vara integrerade i personligheten.
Ett exempel skulle kunna vara att målet “börja träna” istället handlar om att vara eller bli den versionen av sig själv som älskar att träna och är vältränad som ett resultat av det. Mål om ekonomisk frihet handlar om att bli en ekonomiskt medveten person som har gott om pengar som ett resultat av det, och mål om att ha ett roligare socialt liv handlar om att själv vara en mer social person och framförallt en bra vän som andra tyr sig till. Jag tänker alltså att det bästa och minst ansträngande sättet att uppnå sina mål på är att integrera dem i sin identitet.
Modeller av jaget och vad vi kan förändra
Jag gjorde en egen modell med 6 punkter och hittade sedan bilden här ovan som var nästan identisk, så jag tar med den också. Det är 6 områden som bygger upp vår identitet och kan påverkas för att förändra sig själv och sin livssituation i positiv riktning. De 6 områdena är följande:
- Vision: framåtblick, hur man ser sig själv och framtiden.
- Identitet: alla etiketter och narrativ kopplade till jaget
- Trossystem: allting man tror om sig sig själv och världen
- Förmågor: utbildning och talanger, egenskaper.
- Beteenden: vad man gör varje dag.
- Miljö: hem, familj, arbetsplats, kollegor och vänner.
Anti-hacking & självsabotage
För drygt ett år sedan skapade jag begreppet “anti-hacking” som kontrast till biohacking. Anti-hacking är allt det man gör som står i kontrast till självförbättring, ens dåliga vanor helt enkelt. Jag tycker det är mycket mer intressant att förstå än optimering, för det är mycket vanligare att lägga krokben för sig själv än att man håller på att finslipa på sin redan perfekta livsstil.
Självbilden påverkar allt!
Det är lurigt med alla etiketter man sätter på sig själv för det påverkar vad man tror att man kan klara av, och inte bara etiketter utan också alla historier som man har om sig själv, sina erfarenheter och allting annat i ens liv. Det kan vara bra att ifrågasätta sina egna narrativ så att man inte kört fast i något som inte gynnar en. En trasig självbild uppbyggd av olika negativa historier är väldigt hämmande. Minst lika hämmande som en låg självkänsla, men de hänger ju ihop!
Tro blir till sanning
“Varför skulle jag lyckas den här gången? Jag kommer väl misslyckas som vanligt!” är en tro som lätt blir till sanning tillsammans med andra begränsande tankar. Det är viktigt att identifiera den här typen av tankar och arbeta med dem, för det är nästan omöjligt att klara av saker som man inte tror sig klara av.
Även om vi tycker att vår självbild eller världsbild är sann för att vi har massor med bevis för den, eller för att den är logisk, är den ändå filtrerad genom tidigare erfarenheter. Även hjärnforskningen visar nu på att det är omöjligt för våra hjärnor att se verkligheten som den är på grund av för mycket filter. Vi kan helt enkelt inte ta in allting, än mindre vara fullständigt objektiva eller neutrala.
Mänskliga behov kan inte förhandlas bort!
En annan viktig grej när det kommer till mål och livsstilsförändringar är att acceptera det faktum att grundläggande behov som trygghet, kärlek, sammanhang, variation, att känna att man betyder något, stimulans och utveckling är något vi försöker möta oavsett om vi vet om det eller ej. Det går att förneka behovet av trygghet eller kärlek inför sig själv, men medvetet eller omedvetet kommer behovet mötas på något sätt även om det är superdestruktivt.
Många destruktiva beteenden och beroendeutlopp är i själva verket lösningar på problem vi inte kan lösa på något annat sätt. Det handlar inte om egoism eller dekadens utan om grundläggande behov och/eller oförmåga att reglera sitt nervsystem på ett friskt sätt.
När du slår på dig själv och frågar “varför gör jag såhär, jag vet ju hur dåligt det blir och hur dåligt jag mår av det!” så kanske det handlar om något du behöver och faktiskt har rätt till, bara det att metoden har för mycket brister och skadar dig!
Om man inte uppnår ett mål kan det alltså vara för att det kompromissar för mycket med något viktigt. Så har det varit för mig, att det som skapar problem i mitt liv också är mitt primära medel för att nå mina mest grundläggande behov som människa. Det är absolut ingen lätt sak att lösa, men att inse sånt här ger åtminstone mer själv-empati. Jag tror att det är viktigt att se det fina i det fula, det konstruktiva i det destruktiva och se att hur destruktivt ett beteende än är så kan det vara väldigt värdefullt!
Att se sin egen självdestruktivitet som värdefull är raka motsatsen till skam. När det kommer till t.ex beroendeutlopp finns det redan så mycket skam både från sig själv och omgivningen och min erfarenhet är att den där skammen bara försvårar läkning och leder till undvikandebeteenden eller att man hamnar längre ifrån lösningen.
Att göra det som krävs
Rätt beteende är kärnan i förändringen som ger det resultat som tar oss närmare målet dag för dag, och jag tror att det är en produkt av att dels tro att man klarar det och dels verkligen kan se sig själv nå målet. Utöver att det inte krockar med något grundläggande behov eller är omöjligt att uppnå i miljön man befinner sig i. Jag tror att det är viktigt att mål och livsstilsförändringar ligger i linje med vem man är, så att man kan se resultatet eller nya beteenden tydligt för sin inre syn. Är det omöjligt att visualisera tror jag inte att det går att genomföra.
Förmågor påverkar vad vi kan göra!
För att genomföra en livsstilsförändring kan man behöva inventera lite och se om ens förmågor och resurser räcker till eller om man behöver uppgradera sig. Att göra något helt nytt kräver kanske ny kunskap eller stöd och hjälp.
Att bli väldigt vältränad kräver till exempel att man kan träna för att få resultat, och att sluta med en dålig vana kräver kunskap om hur man klarar sig utan den. Ibland vet man inte på förhand vad som krävs för att nå ett visst mål eller vad som behövs för att kunna genomföra en förändring. Det är okej att inte veta allt, bara tillräckligt för att ta första steget och påminna sig om att även om någonting känns väldigt svårt så betyder det inte att det är omöjligt. Allting går när vi verkligen vill och möter varje dag med fast beslutsamhet!
Även med beroenden och tvångsmässiga beteenden är vilja en viktig komponent. Jag har jobbat en del med 12-stegsprogrammet och vet vad det innebär att känna total maktlöshet inför destruktiva beteenden, men 50 års beroendeforskning har inte kunnat räkna bort vilja ur ekvationen hos de som övervinner sina beroenden. Vilja och beslutsamhet är alltid viktiga komponenter för förändring.
Mål som är kongruenta med den vi är
Ibland är något svårt för att vi gör det svårt, eller för att vi försöker uppnå något som egentligen inte är för oss. Det har jag mycket erfarenhet av från när jag var yngre. Jag envisades som sjutton med saker som inte låg i linje med mina naturliga förmågor vilket gjorde att det dels blev för svårt och jag dels kände mig totalt sämst! Det är lätt att känna sig dålig om man är i ett sammanhang där ens inneboende egenskaper eller sätt att vara inte värderas.
Istället för att känna att det vi vill ha är omöjligt att få, kan vi fundera över om det verkligen är för oss. Att bli vän med den man är och det som kommer naturligt för en är väldigt hjälpsamt när det kommer till livsstilsförändringar, just för att man slipper slösa tid på saker som inte passar!
Att använda en coach
Det här året har jag använt mig av lite olika terapeuter och coacher, vilket jag har lärt mig kommer med en egen uppsättning utmaningar. Det kan vara otroligt värdefullt att prata med personer som har haft samma problem som en själv och löst det, eller samma mål och nått det, eller bara för att få ett utifrånperspektiv.
En risk med att ta hjälp är att man medvetet eller omedvetet tror att coachen kan lasta av lite av arbetsbördan, eller att allt pratande leder till att man istället gör mindre av det man borde göra. Det här har jag själv varit med om, samt att inte känna mig förstådd men då har jag oftast valt fel coach för ändamålet.
Även om man har en bra coach tror jag att man får se upp så att man inte har en starkare identifikation med problemet än med lösningen, alltså att någon del i ens psyke vill behålla situationen som den är. Ett exempel skulle kunna vara ett hälsoproblem som inte blir löst för att det finns för många sjukdomsvinster, dvs fördelar med att behålla problemet och därför inte kunna bli hjälpt med det.
Fokus för det nya året
Hur många planer man än gör och hur man än vrider och vänder på allting så är det trots allt bara i nuet som vi kan göra val och positiva förändringar. Det här vet vi ju om men ändå går vi på att vi behöver det ena eller andra först, eller att vi ska börja efter helgen eller om en månad eller att någon annan behöver göra något innan vår förändring kan äga rum. Det kan kännas som att man “väntar in” förändringen, väntar på rätt läge eller någon yttre omständighet.
Medicinen mot det är ökad närvaro och att fråga sig själv vad man kan göra nu, eller idag, för att gå åt rätt håll. Även stora mål nås med hjälp av små, dagliga steg åt rätt håll snarare än en enorm jätteansträngning. Ingen har heller nått ett personligt mål genom någon annan utan det är alltid den egna viljan och ansträngningen som är grejen.
Det var allt jag hade att säga i den här nyårskrönikan och med de orden önskar jag dig som läser här ett gott nytt år och tackar ödmjukast för att du har läst mina texter, diskuterat med mig i kommentarsfältet och fortsätter att kika in här och följa med i mina tankar och funderingar.
Du är SÅ uppskattad ska du veta! ❤
Vilken bra text! Tack!
Har du läst Gretchen Rubin? Hon pratar om att motivation och självdiciplin drivs av olika saker uppdelat på personlighet, uppdelat på om man drivs av inre eller yttre faktorer.
Låter som att du som jag är “the rebel”, en person som rebellar både mot det inre och yttre 😂. Hon skriver iaf om att den typen motiveras av identitet. Kände aldrig att jag förstod fullt ut men din text här gjorde att poletten föll ner! Så tack för det 😊
Jajjebugg, korrekt observerat. 100% rebell här så jag måste “lura” mig själv för att göra livsstilsförändringar som jag inte rebellar emot haha, men identitetsgrejen är viktig (inre motivation) man får helt enkelt “bli” den man vill vara!
Otroligt bra inlägg, djupt och insiktsfull! jag gillade speciellt delen som handlar om att “mål ska vara integrerade i personligheten”. Det blir en helt annan approach mot målet, istället för att bara klara av en sak så innefattar det hela ens person. Så mycket bättre sätt att tänka!
Många, många TACK för det du skriver och allt värde du ger! Uppskattade verkligen den här texten och det gav mig mycket att fundera över. Och en massa inspiration. Tack!
Önskar dig ett fantastiskt gott nytt år!
Tack va glad jag blir! ❤
Hej! Jag relaterar mycket till det du skriver här. Jag har själv fått många insikter sen jag fick en adhd-diagnos för tre år sen (var 40 år vid diagnosen). Framför allt har jag stora svårigheter att överblicka tid, och jag motiveras av stark passion eller stark stress. Utan dessa komponenter har jag svårt att göra någonting alls. Men när de kickar in kan jag åstadkomma mycket mer än jag tror att jag har kapacitet till. Problemet är att det är svårt att styra. Jag har också extremt svårt att få till rutiner. Och där skulle jag behöva en coach. Adhd-medicin hjälper en del. Det känns som att medicinen ger den fysiska möjligheten att få till rutiner (ger mer uthållighet), men det faller platt eftersom jag saknar kunskapen om hur man gör. Och kanske hur man gör i förhållande till mitt sätt att fungera. För detta tror jag att någon form av coach skulle vara vettigt. Men, den största tillgången diagnosen gett är faktiskt att ha hittat grupper på sociala medier, där det finns andra som fungerar likt mig. Det har gett mig insikten att jag borde försöka bygga ett liv utifrån hur jag fungerar, istället för utifrån hur samhället förväntar sig att man ska fungera. Jag har insett att jag mår skit av fast jobb. Att ha ett schema gör mig utbränd och får mig att känna mig fastlåst utan möjlighet att göra någonting alls. När jag är timvikarie fungerar jag optimalt. Inget inplanerat, utan mer från dag till dag. Det ger mig mer ork, och möjlighet att göra saker jag mår bra av och tycker är roligt. Jag orkar jobba mycket mycket mer när jag jobbar som timvikarie än när jag har ett fast schema. Väldigt mycket tvärt om mot hur samhället fungerar, och vad man förväntas sträva efter. Men, det är ganska knepigt att bygga upp en livssituation som på så många sätt krockar med hur samhället är uppbyggt. Dock. Att ha förstått mina behov gör att jag ändå tror att det faktiskt är möjligt. Till skillnad mot innan, när jag kämpade mot min funktion. Det resulterade bara i misslyckanden och utmattning.
Haha det låter som att du beskriver mig, trots att jag ligger åt aspie-hållet och inte ADHD! Men psykologen som utredde mig rekommenderade verkligen att använda en psykolog (eller liknande) för att få hjälp med struktur och bli vägledd i sådana här saker. Har du fått en diagnos har du väl rätt till en hel del statligt stöd av den typen? Förstår att många gör utredningarna för att få tillgång till den hjälpen, har du inte fått tillgång till sådant?
Tyvärr har det inte blivit mycket av det. Det kan ha varit lite dålig timing att få diagnosen ett par månader innan en pandemi bröt ut. I väntan på utredningen gick jag hus en arbetsterapeut, som var helt fantastisk! Tyvärr slutade hon nån månad innan utredningen började. Jag fick en del bra strategier då, men misstänker att det hade gett betydligt bättre effekt om jag samtidigt haft lite av den förbättrade uthålligheten som medicinen bidrar med. Den arbetsterapeuten som kommit efter verkar gå mer efter skolboken, än tänka individanpassning, och det funkar inte riktigt för mig. Det som funkade bra med den första var just att vi diskuterade strategier, vilka hjälpmedel som finns, och sen hittade jag vägar att göra mina egna hjälpmedel, så att jag kunde utforma efter just mina behov. Det är nog just det som funkar bäst för mig. Att anpassa efter just mina behov, snarare än att försöka anpassa mig efter hur skolboken säger att personer med adhd ska fungera. Det jag känner att jag behöver hjälp med är just någon att bolla med, när jag försöker klura ut hur jag ska hantera mina behov rent praktiskt. Någon som har kunskap om både adhd, vilka strategier man kan tänka på, och samtidigt förmåga att se individen och dennes förutsättningar. Just nu har de inte någon sådan på psykiatrin. Så jag kämpar på med de strategier jag fick med mig innan diagnosen, och med att hitta nya. Men, som jag skrev innan. Den största hjälpen har jag fått via sociala medier. Och det är insikten att jag ska sluta försöka anpassa mig till samhället, och istället försöka bygga en tillvaro som passar mina förutsättningar bättre. Det var ett stort aha-moment för mig förra hösten, när mina studier gick åt pipsvängen, och jag gick tillbaks till mitt gamla jobb. Fast då som timvikarie. Som över en natt hade jag mycket mer ork och energi, och med den kom livsglädjen tillbaks. När jag skrev om det i en adhd-grupp var det många som upplevt liknande, och skrev just att de valt yrken där de har större frihet att styra sin egen tid. Det var egenföretagare, programmerare, folk som söker sig till projektanställningar, och timvikarier i offentlig sektor. Folk som beskrev hur de gått i väggen av fasta anställningar, och ibland väljer att gå ner i lön, lägre status etc på grund av att de mår bättre av det som i allmänhet kallas ”otrygga anställningar”. Det blev en rejäl ögonöppnare för mig, och jag insåg att jag ska inte sträva efter det där ”trygga”, ”kloka”, ”normala”. Utan jag måste bygga något som funkar i mitt liv. Jag vet ju att när förutsättningarna är rätt har jag rätt hög prestationsförmåga. Det svåra är att få till rätt förutsättningar mer långvarigt.
Ja anpassa sig till samhället är väldigt stressande om man inte är normie, det är verkligen att streta i motvind! Coolt att sociala medier har hjälpt så mycket, har också förstått en hel del genom att prata med andra som fungerar som mig och fått inse att “normalisering” inte bara tar massa onödig energi utan att den kanske inte heller behövs. Skönt!
Men att hitta någon annan arbetsterapeut som passar bättre kanske kan vara något att satsa på?
Kanske kan du hitta en coach/terapeut som har kunskap om miljöterapi, den har fördelar som syftar till att vara strukturell, uppmuntrande och forma beteenden.
Timanställning är väl toppen om du trivs med det och klarar det ekonomiskt
Tack för tips! Lägger miljöterapi på minnet. Och. Timanställning är faktiskt bättre ekonomiskt, eftersom jag orkar jobba mer som timanställd, och känner mig ledig på riktigt när jag är ledig. När jag har ett schema känner jag stress på mina lediga dagar, och lyckas aldrig få den där återhämtningen de är till för. Kommer att börja plugga i januari, så det blir lite annat då. Men tanken är att sen rikta in mig på bemanningsbranschen, just för att få den frihet jag behöver, fast med lite bättre lön och lite fler möjligheter än jag har idag.
I höstas kom Socialstyrelsen med nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism, där nämns anpassning till individens behov, ett annat tips är att kolla med studenthälsan de har bra möjligheter och kan ge tips. Vissa universitet har sistaårsstudenter från olika beteendeprogram (oftast påbyggnad steg 1, 2 och 3) som får “träna” på fritiden.
Tack för insiktsfullt inlägg,, reflekterar över mycket du skrev bla “En trasig självbild uppbyggd av olika negativa historier är väldigt hämmande.”
Lusläst några dina inlägg (igen kring ämnet) tex.
– Bästa tipsen för att stärka självkänslan
– Läsarkommentar | Negativt självprat
– Laga en trasig självbild!
– Tecken på låg självkänsla, är du drabbad?
Det slog mig nämligen för inte så många dagar sedan att jag har en skev verklighetsuppfattning och är rätt taskig mot mig själv- något som kommit upp sedan jag slutade med mitt mat-beroende. När jag hetsäter försvinner det tillfälligt och nu när jag inte längre gör det så mår jag mentalt sämre.
Misstänker att nu är bruset borttaget och jag kan se klart kärnan till en del av problemet: låg självkänsla! Som jag inte ens trodde jag hade! Jag pratar jättetaskigt till mig själv och stressar upp mig (pulshöjande!) att jag inte kommer klara av arbetsuppgifterna så som min chef förväntar sig, att jag är för trög och så vidare.
Känns som jag levt i bekvämt i ett självbedrägeri att jag har bra självkänsla när sanningen är att jag har låg.
Det kommer vara en av mina visioner för 2023: Tycker bättre om mig själv och ta mitt egna parti i osäkra situationer.
Tror du det är möjligt att göra på egen hand eller bör man söka stöttning? Hur gjorde du / gör du?
Vad har du för visioner för ditt 2023?
Ha det fint 🙂
Känner igen mig jättemycket! ❤ Har du läst Mia Törnbloms självkänsla nu? Det är en klassiker och hennes övningar funkar verkligen!
Det jag försöker göra nu är att meditera längre pass varje dag och verkligen sitta i mina känslor och känna in kroppen. Tappar jag bort det så tappar jag bort självkänslan också har jag märkt!
Hej igen,
Jag har läst hennes bok eftersom du tipsade om det i av dem inläggen jag nämnde ovan haha. Började läsa den för någon vecka sedan och är klar med den. Den boken har jag läst för många år sedan och tyckte väl att jag inte “behövde” läsa den igen. Blev rätt förvånad när jag insåg att det som jag förlöjligade i boken tex. enkla övningar är det som gett mig rätt mycket tillbaka när jag prövade på övningarna igen. Då skäms jag för det är pinsamt enkelt haha. Å andra sidan uppskattar jag enkelheten.
Det är en kamp att få upp självkänslan som går bra ibland och ibland inte. Men känns som jag kan veta hur jag ska gå tillväga mer nu.
Fundera rätt mycket på vad jag vill ha för affirmationer att uttala
så jag började läsa dina inlägg bla. https://martinajohansson.se/hemligheten-bakom-affirmationer/
Tack för superbra inlägg om mental hälsa 😀
Åh ja självkänslan är verkligen en kamp alltså, men jag antar att det bara är att kämpa på och fortsätta med övningar (och meditation och allt annat) tills den successivt blir mer och mer hel ❤
Jag fick hjälp med detta för länge sen, och det som hjälpte var just att se de där tankarna mer konkret. Jag gick visserligen i terapi, för de depressioner det hade lett till. Men, det är över 20 år sen, och efter det har jag inte hamnat i depression nån fler gång. Just för att jag känner igen tankemönstret och vet att de tankarna bara är tankar, och att de skapar negativa känslor kring min person. Jag behöver inte tro på dem. Så, att du nu ser dem tror jag är ett stort steg på vägen. En bok som jag haft hjälp av är ”vem är det som bestämmer i ditt liv?” av Åsa Nilsonne. Den är såpass lättläst och konkret att den är lätt att ta till sig även när orken är låg.
Att förstå psykologin bakom självsabotage är verkligen min senaste aha-upplevelse. Helt plötsligt förstår jag den där tjejen i tv-serien som fuckar upp allting med nya perfekta pojkvännen, bara för att hennes självbild är att hon är en person som har fucked up relationer. Det är liksom när allting börjar gå BRA med träningen, karriären eller kosten som det helt plötsligt blir skitsvårt att hålla rätt kurs – enter självsabotage. Har ingen aning om man kommer tillrätta med det här ännu men att jag ens upptäckt det som ett grundproblem känns lovande❤️
Det är inte lätt att ändra självbilden men det går!
Vilket steg är bra att ta först för att ändra ens självbild? Tack för att du skriver!
Jag vet inte riktigt faktiskt, inser att jag inte har något konkret och praktiskt steg på den punkten. Tänker att första insikten är att ens självbild är negativ eller inte matchar målbilden, och att sen ta action genom att göra rätt grejer och visualisera sig själv som den man vill vara. Idrottsstjärnor jobbar ju mycket med det mentala, visualiserar sina prestationer i förväg och sånt. Det ska man nog inte underskatta!
Här sitter man med en övervikt på 25 kg. Träningsvärk i sittmusklerna efter allt sittande. Ett av mina största intressen är faktiskt hälsa och kost. Läser det mesta och följer flera bloggar. Har bokhyllan fylld av bra böcker. Har “testat” det mesta och mått både mentalt och fysiskt bra MEN tappar lusten. Nu börjar jag om igen..
Varför tappar du lusten? Vad är det som händer då? Är det att det blir tråkigt eller att du inte får de resultat som du förväntar dig?
Mycket bra tankar!
Jag är definitivt en person som gillar att ha mål, men som kan sabotera lite för mig själv ibland, och tappa motivationen om jag inte ser resultat tillräckligt fort.
Ska du köra någon live/q&a snart tro? ☺️
Ja det där är också en lurig pjäs att inte se resultat så snabbt som man hade förväntat sig och därför kastar in handduken i förväg!
LIVE/Q&A är det nog dags för, bra idé!
Hade en eller flera frågor som inte var jätterelaterade till detta inlägget, som jag dessutom insåg blev jättelångt, så jag skickade via ditt kontaktformulär istället, så det inte tar upp hela ditt kommentarsfält här 🤪
Men såg att du testade GAPS nu i höst, du får gärna skriva inlägg om det om du har något matnyttigt där att dela med dig om, är själv nyfiken att testa, men tvekar lite då det känns lite omständigt. 😬
Hehe jag såg det! Jag har tyvärr inte tid att titta på det för det tar ändå en bra stund att analysera allting. Jag kör “GAPS light” så har inte följt alla regler till punkt och pricka ännu men ska testa när jag känner mig redo 🙂
Jag fattar ☺️👍
Du kan kolla lite på de här sidorna och sen göra det som passar just dig,
https://www.gapsdiet.com/
https://www.purposefulnutrition.com/gaps-menu-plan-full-gaps-1-week/
Kom på att Martinas bok “Magstarkt : en bok om tarmfloran och magens nervsystem” har bra jämförande tabeller och matkartor där GAPS ingår. Det är en mycket bra bok rakt igenom 😊
Är den slutsåld hos bokhandlare så finns den på biblioteken, Tradera, Bokbörsen osv….
Har redan den (och alla Martinas andra böcker också 🤪) har läst på en del om GAPS under året, så har redan ganska bra koll på vad det innebär och hur det funkar, och har beställt GAPS-böckerna med. Det är inte där problemet ligger, jag äter carnivore just nu och trivs väldigt bra med det då det är otroligt smidigt, jag drar mig för att dra igång med GAPS då det kräver betydligt mer ansträngning, tid och energi. Kommer nog dit så småningom, en sak i taget, men tack ändå!
Kör du med äppelcidervinäger för att fixa pH-värdet
Nej, varför skulle jag behöva ”fixa PH-värdet”?
Jag säger INTE att du behöver göra det utan det var en spontan fråga kopplad till carnivore.
Med äppelcidervinäger kan man bla eliminera risken för benskörhet då en stor konsumtion av kött anses ha försurande effekt och då använder kroppen framför allt kalcium för att balansera upp pH-värdet.
Tack för dina inlägg här, jag har läst alla.☺️
Själv har jag bestämt för att gå i pension i sommar, ett år i förväg. Magkänslan säger mig att det är helt rätt, men hjärnan ropar högt emellanåt åt att det går åt pipan rent ekonomiskt…….😬 Känslan är en slags skräckblandad ro.
Gott nytt år till dig!✨
Hejja dig!! ❤
Tack, för ännu en meningsfull och tankeväckande text! Gott Nytt År!
Tack och Gott Nytt År! 🙂
Och DU är också så uppskattad! Det hoppas jag du inser, även om jag, tillsammans med säkert många andra hör av oss sällan. Men vi läser! Jag sedan, tror jag, mer än 10 år. Har tyckt om allt du skrivit, och du har lärt mig så mycket på ett lättsamt sätt.
Det absolut ENDA jag tyckt var kanske lite tveksamt var att du, för ganska många år sedan, tyckte FUN LIGHT var rätt OK att dricka. Antar att du som rätt nybliven lantis, upptäckt att det är finfint att mota bort myror med.
Nämen tack fina du! ❤ 10 år, det var imponerande länge haha! Jag har säkert skrivit mycket saker som jag inte håller med mig själv om, men står det mellan fun light och t.ex coca cola (inte zero eller light) så väljer jag fortfarande fun light 😅 Sockerfritt/sötningsmedel före socker (för min del, inte för att det är “bättre”) men tror inte det är något man ska inta dagligen. Har faktiskt inte testat den mot myror men det är ett bra tips!
Du är klok! mycket bra saker. nästan som du är bättre på mentalitet än kroppen.
Tack du! Bra spaning, jag tycker också att jag är bättre på psykologiska saker. Tror det är för att jag tycker att det är så avgörande för att ens kunna ha en bra hälsa. Det är ju liksom med psyket allting börjar!