Nu har jag äntligen landat och är hemkommen från min långa tripp till Australien och Nya Zealand. Detta var ärligt talat min första långresa som jag hållt mig 100% keto, och inte ätit ens ett gram onödigt eller onyttigt. I vanliga fall brukar det finnas något litet jag vill testa, i Sverige är det förstås kvarg som lockar men nu var det inget! Nada!
Till och med flygresorna gick strålande, och de tar 12 timmar att ta sig till Australien från Shanghai, och hela tillbakaresan; Nya Zealand – Australien – Hongkong – Shanghai tog lite drygt 30 timmar.
Detta var lite av min flygmat. Man får ta med sig egen mat ombord på ALLA flyg. Jag flyger 10-30 gånger per år och har flugit med allt från SAS till ryska aeroflot och INGEN har stoppat mig hittills. Jag hade med mig 20 burkar tonfisk i handbagaget (för import) och visst, de tyckte att de va KONSTIGT men de gick bra ändå.
På flyget åt jag 3 burkar tonfisk, en avocado och en atkinsbar. Resten sparade jag.
LCHF PÅ RESA
Som vanligt tyckte jag att det gick väldigt bra att att LCHF:a på resande fot, jag upplever aldrig att jag blir strandad med mat jag inte kan äta eller så. Det finns ju ALLTID en mataffär i närheten. Det är bara ett enda resmål jag varit på som faktiskt inte hade en mataffär och de var Sanya i södra Kina. Där fick jag äta grillad råtta. Annars har det inte varit några problem.
Både Australien och Nya Zealand har jättefin mat både på resturangerna och i matbutikerna. På Nya Zealand bodde vi till största delen i vår campervan, och då kunde vi laga mat själva på en liten spisplatta.
Nu (efter 7 år med LCHF) känns det som att jag kommit till en ny punkt där jag inte behöver göra avsteg längre. Keto känns på något vis helt integrerat, även om den säkert kommer fortsätta att utvecklas. Just långflygningar var en sån grej som jag innan kunde skita lite i och bara äta de jag fick, liksom att vilja testa nya rätter på nya ställen. Nu känner jag inte så längre och det känns skönt!
Fråga ang lchf på resa – vad gör man om man drabbas av matförgiftning? Just genomlidit detta på resa utanför Europa och inget annat fanns till hands än vätskeersättning med socker, och vitt ris. Vad skulle du rekommendera i sådant läge? Finns något man kan packa med sig utifall att det händer? Och ja, jag var försiktig men hände ändå.
Det beror väl på vad de är för matförgiftning, man brukar väl inte äta något när man är matförgiftad? Mest dricka vatten och salt? Om man är hungrig EFTER matförgiftningen kan man väl äta lite ris eller vad man känner för, vitt ris är ju bara en carb 🙂
Hej! Tack för svar. Vet inte riktigt vilken sorts matförgiftning det var, resa i Indien 🙂 Jag drack inte vattnet etc, det måste varit något jag fick i mig trots försiktighet. Jag undrar dels för att det är något som ständigt inpräntas när man varit magsjuk, att man ska vara “snäll” mot magen igen när man börjar äta genom att välja kolhydrater som ris, rostat bröd, avslagen cocacola, vätskeersättning med socker. Stämmer verkligen det? Sedan undrar jag om du har tips på någon återställare, känner mig fortfarande svag och matt efter en vecka…
Vätskeersättning med salt hade jag nog druckit istället för med socker, sockret förstår jag inte riktigt. Sen vad man ska äta… ja jag vet inte, om det inte finns något vettigt hade jag nog kört på ris och kanske frukt.
Såg ett repotage där två enäggstvillingar som reste mycket gjorde ett experiment där den ena skulle fasta under flygresan medans den andre skulle äta enligt måltiderna som serverades. Det visade sig att tvillingen som fastade under den långa flygresan, men väl framme på sin slutdestination åt den måltiden som gällde där, knappt kände av någon jet-lag. Brorsan som åt på flyget hade jet-lagbesvär i nästan tre dygn efteråt. Forskarna trodde alltså att fasta under långflygningar mellan flera tidszoner kunder minska upplevelsen av jet-lag. Kan vara intressant att ha i åtanke att planera in en fasta när man reser så slipper man ta ställning till kvaliten på flygplansmaten och kommer fram fit-for-fight 🙂 (har ej testat själv men nyfiken på skillnaden) Gött btw att det verkar accepterat att ta med mat på planet, hellre lite ost, salami och avokado att gnaga på…
Åh va intressant! Jag hade gärna fastat om de inte vore så att man blir såååå uttråkad av att flyga, det känns som att man får mat mest för att ha nått att göra och för att de ska hända grejer snarare än att man ska äta. De hade kunnat servera lite lego eller nånting för min del 😀
Singapur airliners har en low carb meal som du kan bestäla innan resa.
Jag är i samma fas som dig när det gäller att vara totalt keto-integrerad! Tycker det är så fantastiskt, gott, allt det jag äter på denna kost!
Har inte tid eller lust att bry mig om vetemjöl och socker-mat när det finns så otroligt mycket god ketomat att äta.
Dessutom så övertygande resultat på välbefinnande och upplevd hälsa. Har inte tid eller lust att få negativa effekter pga mat när jag istället kan må bra och fungera bra hela tiden. 🙂
Det är ju så coolt också att jag numera kan fasta utan problem och på så vis är oberoende av mattider och mattillgång, på resor eller i andra situationer.
Du gör verkligen en stor insats för att sprida denna livsstil!
Tack Carin! 😀
Hade du läkarintyg för maten? På Arlanda ville de inte släppa igenom mig med Tonfisk utan intyg, men fick till slut dispans när jag visade upp recept =)
Läkarintyg? Nej absolut inte, såg bara till att allting som kunde tolkas som vätska var under 100 ml 🙂
Om man nu väljer flygplansmat, är det något alternativ som är bättre eller sämre? Jag tänker då att det går oftast att välja vegetariskt, ej fläskött, laktosfritt, diabetes, glutenfritt.
Ps. Vikten och cm fortsätter nedåt, så härligt. Nu nere på vikt och mått som före barnen, och på bara dryga månaden. Äter ca 20-30 gram kolh varje dag vilket verkar funka på mig 🙂 Har ju haft “fuskardagar” då jag varit bortbjuden eller på tjänsteresa men kroppen verkar hantera det bra. Fortsätter att käka med ditt kostprogram som utgångspunkt/grund fast med eget upplägg för att få vardagen att funka med familjen, matlådor etc. Procentuella fördelningen brukar snitta 5-7 % kolh, 65-75% fett och resten protein. Kolhydraterna kommer främst från grönsaker och mandelmjöl. Kaloriintag totalt ca 1900/dag. Käkar upp de sista kalorierna i form av fettbomber eller annat 🙂 Så tacksam för att du är så kunnig och driven inom området!!!
Va härligt!
Ptja, diabetes borde ju kunna funka i så fall 🙂
Ok, testar diabetestallriken denna gang så får vi se hur det blir. Misstänker dock att de är snåla med fettet men får väl fylla på med något smör som serveras till brödet på diabetestallriken 😀
Tar med mig lite extra mat i väskan också som jag knapra på när suget sätter in. Tack för snabbt svar!
Hej, nej Diabetesmaten och de andra är generellt sett samma. Fick kex, bröd, ris t.ex. på senaste flygningen!
Grillad råtta? Hur smakar det??
Som urin, eller värre. Väldigt, väldigt äckligt.
Det är ju tur att det smakar så attans illa med råtta! Då slipper man bli lurad att man äter något annat kanske:)
Fick du ta med dig mat in i Australien också? De har ju karantän för mat?
Det har en gigantisk kö där de scannar igenom all mat och man kan få betala skatt, men de har varit lugnt 🙂
Er arkinsbar ok? Er det ikke mye rart som ikke er keto der? Trodde ikke man skulle stole på “net carbs”.
Nej Atkinsbars är fruktansvärda, inte värt det alls. Den på bilden innehåller 2g carbs (inte net carbs) per bar. Men som sagt, inte ett bra val. Om man flyger 30h vill man KANSKE ha nått när alla andra har free flow glass, cheesecake & choklad haha 🙂
Takk for svar! 🙂
https://www.dnaturals.com/ the now cow bar. mindre junk och jag tycker de e goda.