• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Biokemi
  • Träning
  • Tarmfloran
  • Hormoner
  • Har bönhajpen gått för långt!?

Har bönhajpen gått för långt!?

18 September, 2017 51 Comments Written by Martina

bönor
Bönor är verkligen supertrendigt nu. Etiskt, gott och nyttigt. Och så blir man smal också, vilket drömlivsmedel! Frågan är dock om det är något vi missat med bönors förträfflighet eller om det bara är att gå loss?

Inte alla bönor!

Jag har lagt märke till att när bönor är inne så hoppar alla på trenden utan att tänka.

Innan brukade vi lowcarbers undvika antinutrienter, det var liksom vår grej!

Även LCHF:are börjar proppa i sig denna legum utan att fundera över varför vi brukade undvika bönor. Är det någon som minns lektinerna? Lektiner är en proteingrupp som baljväxter har som skydd mot skadedjur, käkar man bönor råa så kommer man få diarré, ont i magen, illamående och kräkningar. Lektiner är också antinutrienter som hämmar tarmens upptag av näringsämnen. Det är i princip bara kidneybönor och svarta bönor som är okej, inte vita bönor, bruna bönor och absolut inte sojabönor!

Men RS då!?

Resistent stärkelse är toppen för tarmarna, det har vi också kommit fram till. Det som är toppen för tarmarna brukar vara toppen för vikten och den allmänna hälsan.

Kidneybönor och potatismjöl innehåller mest resistent stärkelse, därefter svarta bönor och matbananer.

Det är därför det är så fint att blanda probiotika med prebiotika, kefir med kidneybönor eller rårivna morötter. Vad jag säger är att bönor inte är det enda som gör tarmarna glada, det finns fler alternativ. Jag tror att man får väga fördelarna mot nackdelarna när man ska inta prebiotika, som det faktum at legumer innehåller antinutrienter.

fitnessAntinutrienter och fytoöstrogener

Jag har lärt mig mycket om kost från fitnesscenen faktiskt, för jag gillar att titta på extremfall för att förstå hur saker fungerar. Jag vill alltid veta vad de som är mest eller bäst inom ett visst område gör, för att identifiera nyckelgrejer som jag själv kan använda eller förstå bakomliggande mekanismer.

Varför äter inte fitness-eliten bönor, om det nu är så bra för viktminskning? Ptja, ett svar skulle ju kunna vara att de inte alltid gör det mest optimala för sin hälsa, men det finns ett annat svar. En av de största faktorerna bakom utebliven viktminskning för kvinnor är östrogendominans, och östrogendominans är själva antitesen till fitness.

Därför ser du få eller inga tävlande atleter mumsa i sig bönor, sojaprodukter eller mejerier. Åtminstone inte i närheten av en tävling för östro = pluffs och pluffs ej lika med fitness. 


Lågkolhydratkost är grunden – bönor ett biohack

Om man läser Litsfeldts och Olssons bok “Låt bönor förändra ditt liv” så skriver de tydligt att steg ett är lågkolhydratkost, och att bönorna kommer in som ett sätt att tweaka blodsockret och öka mättnadskänslorna. Lågkolhydrat är fortfarande grunden och jag tror att det är bra om vi funderar lite mer på varför vi gör som vi gör, och varför och hur saker fungerar.

Jag kan själv äta lite kalla kidneybönor ibland, eller göra glass på frysta matbananer men att ha legumer i precis allting tror jag inte riktigt på. Bönorna har en funktion, men det flesta bönor är inget hälsosamt livsmedel för oss människor.

Berätta gärna vad du tycker! 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Biokemi, Hormoner, Tarmfloran, Träning
bönor, fitness, Östrogendominans, resistent stärkelse, RS, tarmfloran
Similar posts
  • Omöjligt att påverka sitt immunförsva... — Tänk att immunförsvaret skulle bli en sån fruktansvärt het potatis! Så het att man nästan inte vågar ta i den utan att bränna sig rejält och bli stämplad på ett eller annat vis. Den mest politiskt korrekta åsikten just nu verkar vara att det inte går att påverka sitt immunförsvar nästan alls, vilket gör oss [...]
  • Avsnitt 7 Om formtoppning & fett... — Inlägget innehåller länkar till Adlibris & mina senaste böcker!  Nytt poddavsnitt ute! Innehållet påminner om det här inlägget om vanliga misstag vid viktminskning. Jag har fått många frågor om formtoppning och fettminskning det senaste, kanske för att sommaren närmar sig med stormsteg, så jag valde att fokusera på det. Jag är inte superbekväm med [...]
  • 7 orsaker till utebliven viktminsknin... — Idag tänkte jag svara på en av de vanligaste frågorna jag får nämligen: “varför får jag inte de resultat som jag tycker att jag förtjänar och kämpar så hårt för – varför uteblir min viktminskning och varför ser jag inga resultat av min träning?” Jag har samlat ihop sju av de vanligaste orsakerna till varför [...]
  • Testresultat: Tarmarna läcker som ett... — För ett par veckor sedan gjorde jag ett mycket efterlängtat test som jag velat göra i många år, nämligen test för läckande tarm! Jag har varit övertygad om att jag åtminstone haft väldigt läckande tarmar tidigare eftersom jag växte upp som ett autistiskt barn med mycket sensoriska problem och allergier. Sedan dess har ju allting [...]
  • Recension | 16 weeks of hell — På begäran har jag nu skaffat ett Dplay-konto och tittat på “Den stora hälsoresan” eller 16 weeks of hell, så här kommer min recension. Många av mina läsare har reagerat på att tränaren använder ketos och periodisk fasta för att få deltagarna i form, främst att det används fel och att deltagarna verkar plågade. 16 [...]
Om hungerhormonet Ghrelin
Hur kollar man om ett tillskott är bra?

51 Comments

  1. majamyra| en livsstilsblogg mitt i uppförsbacken majamyra| en livsstilsblogg mitt i uppförsbacken
    18 October, 2017    

    Vilken superbra och informationsrik blogg! Bokmärker 🙂
    Bönhajp eller hajp av någonting över huvud taget är nog inte så bra.
    Lagom av “allt” är mer min melodi. Man ska inte föräta sig av något.
    Dessutom är vi alla olika och unika, så vissa tål bönor andra inte.
    /Lisa

    Reply
  2. Jennie Jennie
    15 October, 2017    

    “Min hypotes är att de som får problem med minskad mucus (slemproduktion) inte cyklar sitt protein eller lever på “bacon och ägg”, snarare än att köpa på sig lite lever eller koka benbuljong.”

    Vad är ditt tips till mig som inte äter kött, inälvsmat eller benbuljong men fisk, ägg, smör och resten veg?

    Reply
    • Martina Martina
      15 October, 2017    

      Detta gäller bara de som äter strikt lågkolhydratkost

      Reply
  3. M M
    30 September, 2017    

    Jag har lågt östrogen och har problem med vikten och sömnen, tunt hår. Jag har fett runt magen och höfterna som inte är rimligt till det jag äter och tränar. Kan man även bli tjock av för lite östrogen? Jag har nämligen testat en hel del nu och nu har jag kommit till att testa fytoöstrogener. Vad tror du? Älskar din blogg! Den har precis allt vad man vill läsa! /healthydiabetic

    Reply
    • Martina Martina
      30 September, 2017    

      Nej men för lågt DHEA, fytoöstrogener tror jag inte på utan tror man behöver gå en annan väg för hormonbalans. Om man vill ha mer östro kör istället bioidentiskt östrogen.

      Reply
      • M M
        1 October, 2017    

        Får lågt DHEA har jag också. Vet att Mia Lundin hade det förut men inte längre. Men du menar att jag kanska ska köra på DHEA? Biodentiskt östrogen, ska man få de utskrivet av gynekolog? Tacksam för dina svar!

        Reply
        • Martina Martina
          2 October, 2017    

          Du kan få allt utskrivet hos rätt gyn, alla har det dock inte.

          Reply
          • M M
            2 October, 2017    

            Tack!

            Reply
  4. Sandra Sandra
    25 September, 2017    

    Jag har de senaste 6 veckorna börjat tillsätta Kidneybönor till varje mål. Ca 1 dl. För mig funkar detta hur bra som helst. Gått ner ca 2 kg och är supernöjd. Från 55 kg till 53 kg till mina 165 cm. de första veckorna hade jag lite gaser men det har avtagit,

    Reply
    • Martina Martina
      25 September, 2017    

      Härligt att höra!

      Reply
  5. carin carin
    24 September, 2017    

    På tal om svarta bönor. Dessa är supergoda och jag tycker de liknar “vanlig Pasta” mest av alla sorter jag testat. Så för enstaka pasta-bönmåltider är de riktigt bra. Fin al dente känsla. Innehåller bara svarta bönor. 🙂
    http://www.bodystore.com/svarta-bonor-spagetti-200-gram?q=svart

    Reply
    • Martina Martina
      24 September, 2017    

      coolt!

      Reply
  6. Ann-Lie Ann-Lie
    20 September, 2017    

    Hej Martina!
    Tack så mycket för ett återigen jättebra inlägg.
    En fråga, om man vill ta både pro och prebiotika, vilket upplägg skulle du föreslå då. Att ta dom ihop precis samtidigt eller separat vid olika tidpunkter under dagen eller olika dagar?

    Reply
    • Martina Martina
      20 September, 2017    

      Det får du avgöra helt själv! 🙂

      Reply
  7. Henrik Henrik
    19 September, 2017    

    Jag tror det här med bönor kanske passar en del, men man måste väl inte hoppa på allt . Jag gillar inte bönor för att aminosyra sammansättning inte är optimal för människor. Tarmbakterierna verkar klara sig bra på vilken kost jag än ätit. Diskussionen om tarmfloran är intressant, men har väl spelat mest roll för de som ätit för mycket antibiotika, och därför fått förbättrad hälsa genom en transplantation av tarmbakterier. Det behövs kritiskt tänkande om LCHF skall utvecklas, och jag gillar ovanstående artikel för att det är ett bra inlägg i diskussionen om bönor, hoppas jag. För jag tycker den verkar bra, och hoppas jag får läsa fler bra artiklar om styrketräning och kost. det är alltid intressant tycker jag.

    Reply
    • Martina Martina
      20 September, 2017    

      Tack Henrik, håller helt med!

      Mer styrka kommer! 🙂

      Reply
  8. Katarina Katarina
    19 September, 2017    

    Hängde inte med i detta med östrogendominans och bönor. Ökar alla bönor östrogenet i kroppen? Trodde bara det var sojabönor som gjorde det.

    Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2017    

      Vet inte, tror att det är mestadels soja och vita bönor

      Reply
  9. Angelica - En svensk kvinna och en mexikansk hund i London. Angelica - En svensk kvinna och en mexikansk hund i London.
    19 September, 2017    

    Får så ont i magen av bönor! Men kikärtor går bra 😀

    Reply
  10. Petra Petra
    19 September, 2017    

    Hur ser du på bönor i förhållande till potatismjöl när det gäller resistent stärkelse? Hur förhåller sig andra baljväxter t ex kikärtor, linser, röda eller gröna, mungbönor eller gröna ärtor till kidneybönor och svarta bönor? Mungbönor och en del andra baljväxter kan kokas eller groddas. Vilket är att föredra? Enligt bl a Livsmedelsverket ska baljväxternas lektiner förstörts i samband med kokning och blötläggning. Stämmer det?

    Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2017    

      Det är nog bäst att du kollar på en tabell över resistent stärkelse, tex här: http://www.lchf.se/portals/0/Resistent%20st%C3%A4rkelse%20tabell.jpg

      Jag tror inte att allt lektin förstörs om man inte är väldigt noga med blötläggningen, är man det är det nog lugnt 🙂

      Reply
  11. Sonja Stendera Sonja Stendera
    19 September, 2017    

    Har läst pa Mys blogg att även redan färdigkokta kidneybönor far inte uppvär,as igen och ska ätas kallt för att annars blir RS till glukos igen. Det visste jag inte. Älskar kidneybönor, kallt som varmt, och ska testa de. Kanske jag blir oxo lite lättare och blir av med värmevallingar samt tarmbesvär. Hur mkt rekommenderas?
    Tack!

    Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2017    

      Det är väl 1 dl till en måltid tror jag 🙂

      Reply
  12. Lottsky Lottsky
    19 September, 2017    

    Har extremt svårt för bönor så nej den hajpen går mig förbi. Äter däremot rårivna morötter ett par gånger i veckan. Det håller mig mätt och triggar inte sötsug. Maken däremot mumsar gärna bönor men hans metabolism är rätt ordentligt annorlunda, han är smal som ett streck vad han än äter… Världen är rätt orättvis ibland… =P

    Reply
  13. Veronica B Veronica B
    18 September, 2017    

    Har också hakat på hajpen, äter lchf i grunden. Äter några skedar till middagen. Har gått ner ca 5 kg på mindre än en månad, aldrig gått ner i vikt så snabbt tidigare. Jag vet inte om det beror på bönorna eller för att jag faktiskt äter mer strikt nu, inga mejerier och inget småätande. Äter enbart lunch och middag, så det blir även typ 16:8. Får kanske i mig runt 1000 kcal på en dag, gissar också att jag får i mig för lite fett. Hur sannolikt är det att det främst är muskler jag tappar och inte fett? Är 158 cm och väger 67,3 kg.

    Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2017    

      Man behöver sällan eller aldrig oroa sig för att man tappar muskler, särskilt inte när man tränar!

      Reply
      • Veronica B Veronica B
        19 September, 2017    

        Då bör jag börja träna då 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          20 September, 2017    

          Ja verkligen, det bör alla göra 🙂

          Reply
  14. Eva Eva
    18 September, 2017    

    Jag började äta kikärter varje dag efter att ha läst “Låt bönor förändra ditt liv” i våras. Tidigare hade jag tänkt på bönor som något med för mycket kolhydrater i, men i och med att de är RS och faktiskt fungerar för viktminskning så tyckte jag att det var en jättebra idé och kul med en ny sorts mat att variera med. Kidneybönor och vita bönor tål jag inte så bra (nivå 2 av 3 i födoämnestest). Så jag äter kikärter (ibland svarta bönor eller linser för att variera) och jag har gått ner ca 3-4 kilo sen dess vilket jag tycker är bra (är 54 år, mitt BMI är nu 21,2). Men en minst lika stor vinst har varit att det tagit bort värmevallningarna jag hade tidigare, har inga såna besvär längre. Jag tror att det beror på bönorna i alla fall, Birgitta Höglund skrev också samma sak i något inlägg. Så någon dl bönor per dag känns som ett medvetet val.

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Häftigt!

      Reply
  15. Carro Carro
    18 September, 2017    

    Har också testat det här med bönor och jag gick upp i vikt och blev väldigt fluffig. Nu fattar jag nog vad som kan vara orsaken.

    Spännande att det är så olika för alla dock.

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Ja det händer en del tyvärr :/

      Reply
  16. E E
    18 September, 2017    

    Jag äter kidneybönor varje dag och upplever inga nackdelar. Är väldigt noga med att blötlägga i äppelcidervinäger och koka länge. Dock vet jag inte om man får bort alla lektiner eller bara en del av dem, har du koll på det?

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Jo det fungerar väldigt bra, dock många som missar detta!

      Reply
      • Eva Eva
        25 September, 2017    

        Jag blötlägger 12 timmar, kokar upp häller bort, kokar upp på nytt. Men blötlägga i äppelcidervinäger. . . Hur ? Varför?

        Reply
  17. Hanna Hanna
    18 September, 2017    

    Jag äter 4-5 st till middag för den resistenta stärkelsen, vågar inte mer… Mest pga att det faktiskt är en legum som du säger :). Keto for life haha

    Reply
  18. Ic Ic
    18 September, 2017    

    Man blir nyfiken 🙂
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6773411

    Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2017    

      Sjukt spännande!

      Reply
  19. Lotta Lotta
    18 September, 2017    

    Ja, bönor ja. Många vill ju att vi ska äta det istället för kött för det innehåller proteiner och skulle vara lättupptagligt. Nja, säger jag. Har man det minsta lilla problem med magen säger jag nej till bönor, oavsett om man blötlägger, groddar eller tryck-kokar. Det funkar inte helt enkelt. Äter jag bönor är jag vaken hela natten. Förstoppning kommer som ett brev på posten dessutom. En msk kanske kan fungera, inte mer. Dessutom svullnar magen upp och det är lika med pluffs. Känner inte att jag blir mindre hungrig heller. När jag var i Indien fick vi bara bönor, ris bröd och pyttelite grönsaker som man skulle hålla sig mätt på. Vi åt hela tiden tyckte jag men jag har banne mig aldrig varit så hungrig i hela mitt liv. Drömde om lax och fetaost på nätterna..

    Har aldrig haft så mycket candida och har aldrig efter det haft så svullen mage… Bönor, nej tack!

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Haha jag var på vipassanaläger och fick BARA äte bönor, inte angenämt. Blir ju dock annorlunda när man kör LCHF med liiiite bönor 😛

      Reply
  20. Cecilia Cecilia
    18 September, 2017    

    Hej Martina,

    Får jag ställa en fråga som inte är relaterad till detta blogginlägget?
    Du brukar ju ha full koll på läget; vilken är den bäst fungerande pwo:n?
    Tränar styrketräning 5 dagar/vecka.
    Tar ibland av min killes redweiler men är tveksam på om den fungerar.
    Tack på förhand!

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Vad vill du ha ut av en PWO?

      Reply
  21. helenschki helenschki
    18 September, 2017    

    Gissa vem som igår åt kidneybönor för första gången på jättelänge jo jag! Så kul att du skriver om detta. Och intressant särskilt med fitnessvärlden. Själv har jag fått mer och mer aversion mot kött (köttet här är inte så bra) och lagade typ grönsaker med quinoa och kidneybönor till middag. Vi åt vegetarisk och lowfat i Tanzania fär nåt år sedan eftersom vår guesthouse owner var veggie, men jag minns hur jag aldrig kände mig mätt och belåten utan en bit protein och mkt fett. Nu blir det svårare och svårare att få i mig kött som jag egentligen älskar så jag tänker gå helt på instinkt . Men hur är det med linser? Har man samma problem där?

    Sen en fråga Art de Vany..några åsikter? Han verkar ha en enorm kunskap om kroppen och hur cellerna fungerar och menar att man inte ska äta 4 timmar efter träning för man stör en process där gammal protein eller ngt städas bort. Och dessutom, äter man mkt fett får man fettlever. Och kokosoljehypen är trams eftersom den inte är logisk alls utifrån ett evolutionärt perspektiv.

    Reply
    • helenschki helenschki
      18 September, 2017    

      refererade till denna https://www.transcripts.io/transcripts/tim_ferriss_show/2017/05/12/art-devany.html

      Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2017    

      Ah jag skulle precis lyssna på den podden, mindsync!

      Ang veggie… jag tror att det kan vara riktigt bra beroende på var man bor och vilket kött man kan få tag i. Jag käkade rätt kasst kött i flera år i Kina, var det bra? Jag vet inte riktigt, men jag var i ketos i alla fall… hade varit bättre med veg? Kanske om det gjorts på rätt sätt!

      Känner man att något är rätt/fel tror ju jag (som känslomänniska) att man ska följa den kompassen 🙂

      Ang Art de Vany

      Wow snygg 80-åring! 😀 Han verkar ha mycket kunskap, men om hur cellerna fungerar verkar han inte kunna så mycket! Jag tycker att det lätt blir så med amerikanska träningsgurus. Käften glappar något helt enormt, 60% riktigt bra grejer 20% halvsanningar och 20% ren bullshit. Fett av fettlever…? Show me the science! Det räcker inte med hänvisning till en rapport jag vill mekaniskt veta hur det går till, because impossibru!

      Ska lyssna på podden nu!

      Reply
      • helenschki helenschki
        19 September, 2017    

        tack för svar! måste researcha detta med plantbaserat mer men det lutar åt ngt där fisk och skaldjur ingår men inte rött kött eller ngt.

        art ja din beskrivning låter helt sant, den där kunskapen blandad med tvärsäkra hypoteser.

        Reply
    • Henrik Henrik
      19 September, 2017    

      Vad betyder “Och kokosoljehypen är trams eftersom den inte är logisk alls utifrån ett evolutionärt perspektiv.”
      Jag tror att ” kokosoljehypen” är logisk från ett fysiologiskt perspektiv. Men vad det betyder att det “inte är logisk alls utifrån ett evolutionärt perspektiv.” Det förstår jag inte alls. Upplys mig gärna.

      Reply
  22. Anna Anna
    18 September, 2017    

    Hej! Jag tror absolut att bönhypen är på sin högsta nivå nu! Själv har jag inte ätit några bönor alls,finns så mycket annat gott.Tack för den bästa bloggen som finns! Jag har lärt mig så mycket o min egen hälsa förbättras hela tiden.Har inte träffat dig personligen, men jag tycker du är en så bra författare, inspiratör och biohacker.Jag tycker att epigenetik är ett sånt spännande ämne!?

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Tack Anna!

      Reply
  23. Eleonor Eleonor
    18 September, 2017    

    Tack för ett mycket bra och förtydligande inlägg! Jag själv var nog en av dem som initialt “hoppade på trenden” bara för att, men tror också att andra livsmedel är bättre för mig när det handlar om probiotika. Upplevde ingen direkt hälsofördel med bönorna, och fick dessutom dåligt samvete när jag åt det (högre andel KH i kosten per dag) så jag kom fram till att det nog inte är för mig trots allt.

    Tack för en superbra och lärorik blogg!

    Reply
    • Martina Martina
      18 September, 2017    

      Det passar inte alla, men många verkar gilla det dock 🙂 Man får väl köra på det som fungerar, RS eller ej

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: