Efter att ha testat carnivore och mått hyffsat bra på den kosten, plus minus lite otrevligheter som blodsockerfall och sådär, så är jag i valet och kvalet i det här med ensidig mat. Jag älskar att äta ensidigt och det har jag alltid gjort, om det så är kaffe och lösgodis eller seriös keto. Ensidigheten är förutsägbar, enkel och går på rutin.
Jag älskar keto för att jag kan äta näringstätt och supernyttigt med minimalt med ansträngning, men även keto kan varieras mer än jag gör. Ibland skäms jag när jag glömmer grönsakerna, och Maggan säger att jag borde variera mig mer. Jag håller med, och det värsta är att hon är lika ointresserad som mig av matlagning så jag har ingen ursäkt egentligen. Om du vill veta hur keto SKA se ut, kan jag ge exempel här:
Jag skulle kunna låtsas att det här är min ketomat, eller jag skulle önska att jag gjorde såhär fint men det är Maggans snabbmat som är keto by the book. Hon har tänkt på allt.
Och så ska vi se hur lat jag är:
Bilder från min nya instagram som bara är mat och träning. Jag lutar hela tiden åt carnivore och glömmer helheten. Jag skulle kunna ha lite surkål, lite mer bladgrönsaker, lite persilja, dill och kanske kål.
Inflammation och näringstäthet
Det som får mig att vilja näringsoptimera är att jag håller på att skriva en lång artikelserie i LCHF-magasinet om lipödem som så många kvinnor lider av. Lipödem är en inflammatorisk sjukdom som ger onaturlig fettinlagring på kroppen, ofta mjukt och gropigt fett som ömmar. Det kan sitta på benen, rumpan, höfterna, magen eller överarmarna.
Det finns stora grupper både i Sverige och USA som använder ketogen kost för att behandla lipödem, och det verkar faktiskt funka. Den ketogena kosten de äter är just näringstät med massor av mikronutrienter från olika grönsaker. Varje måltid ska vara näringsoptimerat.
Du kan läsa om det gratis på LCHF-magasinets hemsida här: Lipödem och ketogen kost
Du kan också läsa hela artikelserien som började nummer 2017:5 här. Målet är att fortsätta skriva om det i varje nummer, så du kan både prenumerera och läsa ikapp om du är intresserad av ämnet.
Så om man vill dämpa inflammation ska man äta näringstätt, och ta bort precis allting som kan ge minsta tillstymmelse till inflammation. Så långt är klart. Räcker det med animaliskt fett och protein? Jag är tveksam alltså… Nu kommer carnivorerna härja loss och säga att det räcker alldeles utmärkt och så må vara fallet, men jag är inte helt övertygad ännu. Jag har alltså inte lipödem men jag vill äta så anti-inflammatoriskt som det bara går.
Ensidighet med IBS och magproblem
En annan sak med ensidigheten är ju att jag med lätthet undviker min IBS, men lite alger och färsk spetskål kanske fungerar?
Min plan kommande vecka är att tänka lite extra på näringsoptimering och se om jag kan bättra mig.
Hur tänker du kring att näringsoptimera de ketogena måltiderna?
Tack för en intressant blogg!
Jag har också testat att äta carnivore och periodisk fasta (TMAD) och mådde utmärkt på det i några veckor, när jag läkte min glutenskadade tarm. Men successivt kom suget efter något “grönt” och känslan av att jag var “mätt” på kött. Detta trots att jag varvat mellan nöt, fläsk, får, fisk, skaldjur och kyckling, en del inälvor samt ätit “liberalt”, dvs med ägg och en del mejeriprodukter.
Mina erfarenheter av carnivore har däremot fått min syn på mat att svängas upp och ner: Tidigare trodde jag mer på kostpyramiden där växter är basen och köttet toppen. Nu har jag insett att animalierna är basen och det gröna är tillägget. Förutom det har jag också insett betydelsen av “riktigt” animaliskt fett, dvs talg, ister och fiskfett. Tyvärr ser man många carnivorer som fortfarande lever kvar i det gamla vanemönstret där animaliskt fett är “äckligt” och istället lägger till smör till magert kött. Jag tror det är att missa halva poängen med vad som gör carnivore bra i längden. Keto-folket är ofta ännu värre, förutom smör och ägg är det mest prat om olivolja, avocado och nötfetter. Min teori är att det växtbaserade fettet är en stor orsak till att många mår bättre när de går över från keto till carnivore, inte nödvändigtvis allt grönt.
Jag köper att man kan klara sig bra på endast animalier men köper inte riktigt att det skulle vara optimalt för alla att utesluta alla växter 100% för alltid. Frågan är ju bara vilka grönsaker/bär/frukter man ska äta, i hur stor mängd och när? Jag lutar med magkänslan åt säsongstänket, att äta mer bär och grönsaker från trädgårdslandet på sommaren och mer köttbaserat på vintern, samt komplettera med lite surkål, alger och frysta blåbär.
Det är däremot svårt att hitta bra information om ämnet, eftersom de som är mest insatta i carnivore ofta går all-in. I carnivore grupper är det ofta förbjudet att diskutera ämnet, även om väldigt många i sådana grupper verkar äta en del växter också. Kanske lite samma som i vegankretsar, många äter lite ägg eller fisk i smyg…
Ja jag delar exakt samma tankar ang carnivore.
Jag äter så nu men går upp i vikt vilket jag inte gör på keto.
Jag har högre! blodsocker både faste o postprandiellt o lägre halt ketoner med carnivore än med keto, (ej diabetiker) fattar ingenting?
På carnivore faste 5,7 och o bara 1 mmol ketoner, jag brukar ligga på fastesocker 4,5 ungefär o 3-5 mmol ketoner.
Viktuppgång, högre socker o mindre ketoner betyder inflammation för mig.
Jag längtar efter gröna blad och att gå upp i vikt fixar jag absolut inte så jag får nog återgå till keto.
Näringstätheten är superviktig men om det innebär att man måste växla mat hela tiden är osäkert, jag tror vi är gjorda att äta samma jämt, indianerna åt ju bara buffel, å fisk när det fanns, masaijerna äter bara getkött, blod o getmjölk, ingen odlad lax där inte, o huruvida dom kan snappa åt sig några eko-ägg det vet jag inte. Det där med grönsaker är tveeggat, i vårt land växer inte paprika, avocado, o inte särskilt mycket gurka o tomater heller om man inte fjäskar med dom nåt enormt, så vi med nordiska gener kan ju inte behöva utlänninga-grönsaker. Kanske bäst för oss äta nässlor, kirskål o sånt dom är ju också betydligt näringstätare än dom grönsaker som finns i affären.
Kanske något insulinresistent?
Jag tycker att du har väldigt vettiga tankar om kost, bra poänger. Nässlor och kirskål låter mer naturligt för oss än avokados och paprika, sannerligen 🙂
Det hör inte helt till ämnet, men jag tycker det är viktigt att det belyses:
Jag har märkt att väldigt många (speciellt inom keto/lchf) köper “naturkött” från exempelvis Brasilien i tron att det är gräsbetat och bra kött.
Vill bara uppmana alla att ta en titt på hur dessa djur lever, det är verkligen inte den idyll det ser ut som på bilderna. Djurhållningen i dessa länder är ofta katastrofal med bland annat kastrering utan bedövnig etc och med ordet “naturkött” låter som att de går på stora öppna ängar, visst finns det fall där det är så, men i de flesta fall är det inte så, djuren står ofta i trånga, leriga hagar och får antibiotika i förebyggande syfte.
I till exempel Nya zeeland besprutas fåren/lammen (alltså själva djuret) mot insekter, detta kött är ofta gräsbetande och går på öppna ängar, men själva djuren besprutas mot insekter och dessa besprutningsmedel är ofta fettlösliga vilket gör att de accumuleras i fettet hos djuren, riktigt otrevligt.
Vore kul om du ville skriva om detta då det inte är så känt men väldigt viktigt om man bryr sig om djurens väl och vill vara säker på att man får i sig hälsosamt kött!
Det har inte skrivits om detta på ett tag, men det finns några äldre undersökningar av detta.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3490393
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3491446
https://sundfriskochstark.wordpress.com/2013/04/27/ar-importerat-naturkott-verkligen-naturkott/
Tänker man på miljön kan det också vara bra att veta att skogar skövlas i tex Brasilien för att skapa mark för dessa “naturbetes”-farmar.
Finns jättebra svenska ekologiska bönder som har gräsbeteskött, finns flera om man söker på internet, många har hemleverans etc 🙂
Hej Martina,
Vad tror du är människans största ohälsoproblem eller sviktande funktion? Av alla utmaningar vår kropp stöter på vilket är viktigast att tackla? Är det inflammation om är roten till allt ont? Är det det att leva antiinflammatoriskt som är det viktigaste vi kan göra för vår hälsa? Eller hur står det i relation till oxidativa processer, metylering, detox etc. utifrån ett hälsoperspektiv?
Jag har en ovanlig genetisk degenerativ sjukdom i familjen som jag vill göra allt för att inte insjukna i. Dessvärre vet man inte vilka epigenetiska faktorer som avgör om man insjuknar eller inte. Den är inte autoimmun men inflammation kanske kan ha betydelse? Sjukdomen har en högre penetrans med åldern så någon funktion kopplat till åldrande spelar troligtvis in.
Hur skulle du tänka om du var i min situation? Fokusera på att leva så inflammationsfritt som möjligt? Fokusera på metylering? Antioxidanters betydelse? Vad kan man egentligen göra för att stänga av en muterad gen? Vet du om det finns något sätt?
Det verkar som att man kan påverka sin genetik ganska mycket, och för varje dålig gen man har verkar det finns en uppsjö av gener som motverkar den. Du kan göra väldigt mycket genom att leva antiinflammatoriskt och i ketos. Ketogen kost främjar epigenetik mer än något annat så det hade jag varit väldigt noga med.
Antioxidanter hade jag inte brytt mig om, bara naturlig kost och höga ketoner under lång tid.
Det kan vara bra att tänka på fettkvoten mellan omega6 och omega3 när man funderar på om man får i sig all näring i en bra balans. Tyvärr ger man kraftfoder med soja och majs till kreatur på många håll och då blir det en hel del omega6 och för litet omega3 i det köttet. Gräsbetat och viltkött har mycket mer omega3, och vore mycket bättre att välja – speciellt för carnevorer. Obalans mellan omega6 och omega3 ger ökad inflammation i kroppens celler. Förhållandet mellan omega6 och omega3 bör inte överstiga 5:1. Hellre lägre – speciellt om man lider av nflammation i kroppen dvs metabola sjukdomar
Good point!
Väldigt bra information!
Tack 🙂
Kan inte du göra en plus/ minus lista för keto och carnivore? Ur din synvinkel och upplevelse. Skulle vara intressant att ta del av? Jag är i valet och kvalet dem emellan, vill elda på ketonerna rejält för att må så bra som möjligt men även gå ner 10 kg i vikt?
Det finns ingen motsättning, om du eldar på ketonerna går du antagligen ned i vikt. Carnivore är en uteslutningsdiet och inget long-term för de allra flesta.
Tack för svar Martina!? Har nu ätit keto i två dagar med varje mål på 80% fett. Vågen visar -1 kg redan trots att kalorierna dessa dagar varit mycket höga???
Det är bara vatten, men fettet släpper efter ett tag också 🙂
Hej Martina,
Tack för en enastående blogg som tar upp så många viktiga aspekter i livet och tack för att du väljer att berätta om dina erfarenheter och hur du har tacklat olika problem som du har stött på. Allt ifrån plugg, träning, olika sorters relationer med andra människor, mat, ja listan kan göras väldigt lång och jag har ännu inte hunnit läsa igenom allt (börjar från början så man får följa med från starten).
Efter att ha läst ditt inlägg “Att få mycket gjort” från 2016-03-03, så undrar jag ifall du möjligtvis skulle kunna svara på några fler frågor?
Hur klarade du av att läsa 60 HP på en termin??? Jag själv läser till civilingenjör och det är precis som du säger, man måste hela tiden uppdatera sitt minne med det man håller på med, och jag tycker att det är jättejobbigt redan med de ämnen jag har. Hur hade du tid att repetera och komma ihåg så många olika saker från så många olika kurser? Som värst så har man tre olika kurser i samma period och att komma ihåg allt i dessa kurser är jobbigt, du läste dubbelt så många poäng så hur lyckades du lösa att komma ihåg allt och att saker hade satt sig, när du hade flera seminarier, övningar, föreläsningar, duggor eller kontrollskrivningar (för att få bonuspoäng till tentan), sen var tvungen att räkna i böckerna? Hur gjorde du t.ex när du fastnade och inte hade någon att fråga? Hur han du med att äta, träna, träffa kompisar, ha fritid att göra saker som du gillade för att inte gå in i väggen?
Ursäkta ifall det blev många upprepande saker.
Återigen tack för en jättebra blogg, brukar inte läsa bloggar men är glad att jag hittade denna, för det finns så mycket bra information men framförallt bra inspiration man får härifrån. Tror inte du vet hur mycket det betyder och hur positivt du kan påverka och ändra människor att må bättre. Eller du vet säkert redan det men det skadar inte att berätta det.
Tack Sven, vilken fin kommentar!
Nej jag fattar inte alls hur jag påverkar andra människor, det är en blind spot för mig så tack för att du säger det! ♥ Det betyder mycket för mig 🙂
Jag ska svara på dina frågor: För det första så prioriterar jag saker lite annorlunda än andra, särskilt tidigare. Äta, träna, träffa kompisar och ha fritid var ingenting jag höll på med tidigare. Gå in i väggen är nog inget jag KAN göra med min personlighetstyp för jag håller mig naturligt undan allting som suger energi och har alltid gjort. Därför prioriterade jag länge bort ALLT socialt och ALLA människor för att det rubbade mina cirklar. Nu har jag lärt mig hantera andra bättre, men det är fortfarande jobbigt i för stor mängd.
På Chalmers är det inte så mycket att komma ihåg saker vad jag minns, det är mest problemlösning. Har man löst ett problem har man löst flera av den typen. För saker att komma ihåg kan man använda olika minnestekniker.
Räkna i böckerna verkar onödigt, bonuspoäng verkar onödigt, seminarier och föreläsningar – onödigt. Jag rationaliserade bort allting som inte gav mig godkänt på tentan, och vad krävs? Gå till tentan, skriva den, få godkänt (eller mer såklart) sen är det klart.
Om jag fastnade så gick jag direkt till professorn och frågade, var han inte där gick jag till någon annan som borde kunna samma sak. Någon doktorand eller så.
Nu fokuserar jag inte på att göra saker på det här sättet, jag har bättre balans nu och prioriterar träning, meditation, bra mat och att träffa vänner. Dock är jag ganska säker på att jag skulle klara minst 30hp med bra resultat med min nuvarande inställning, kanske inte 60hp dock.
Jag brukar göra stora köttgrytor där jag klämmer i alla möjliga sorters grönsaker. Sedan portionerar jag upp dem i matlådor och fryser in. Då har jag lätt att bara ta fram en och värma och jag får i mig lite av varje. 🙂
Låter smart!
Intressant inlägg som vanligt! Jag har ätit mer kött under de senaste 8 månaderna. När jag tog blodprover nyligen visade de att jag har överskott av fosfor och underskott av kalcium. Efter att ha googlat förstår jag att mycket kött kan leda till för höga nivåer av fosfor och att kvoten mellan fosfor och kalcium är viktig. Jag tror att den vanligaste orsaken till för höga nivåer av fosfor är för stort intag av färdiglagad mat (vilket jag personligen aldrig äter). Jag inser samtidigt att mitt intag av kalcium är ganska lågt då jag mest äter kött och fett. Därför tror jag att det skulle vara bra att äta mer grönsaker. Det skulle vara givande att höra vad du anser om fosforöverskott och om en carnivorediet av den anledningen kan vara negativ? Tycker du att kvoten mellan fosfor och kalcium är viktig? Vad skulle du göra för att återställa balansen, kan tillskott vara bra i detta läge? Att jag har fått den här obalansen får mig att fundera på om verkligen carnivoredieten kan vara bra i längden. Carnivoredieten var i alla fall bra ur den aspekten att jag lyckades få bukt med min B12 brist.
Jag kan för lite för att svara på det här tyvärr.
Interesanta tankar. Vilka grönsaker skulle du välja för näringsoptimering och ändå hålla det antiinflammatoriskt? Måste det det testas fram för varje person?
Jag TROR att det är väldigt individuellt… det finns ju dock AIP och GAPS protokoll man kan följa.
Jag har provat mig fram, äter just nu mest gröna blad, zucchini, gurka och blomkål till maten. Lite tomat och morot slinker också ner, men föredrar att äta åt det gröna hållet (dock inte gröna kålsorter, det gillar magen inte alls…). Så för min del är det mest läkande.
Jag tror att man behöver lite grönt till maten plus att jag tycker att det är gott och som du skrev det gröna grönsakerna bör fettet.
Jag borde kanske vara bättre på att optimera det men tar en sak i taget och just nu vill jag veta hur jag mår bäst på att äta om det är två eller tre gånger om dagen.
Är sugen på en ketonix, är den värd penarna eller är det bara en dyr leksak?
Ketonix mäter din fettförbränning, så du kan lära dig saker om ketos och hur din kropp funkar 🙂
Tack för feedback!
Jag äter precis så som Keto by the book-bilderna, men blandar lever, fisk, ägg, skaldjur, kött+smör, olivolja, oliver, gröna blad, surkål, gröna bönor, zuccini, spetskål, mangold och lägger till lite lite bär på sommaren samt en sked mandelsmör ibland.
Tycker verkligen det är superenkel snabblagad mat och allt detta är lätt att lagra för veckan i kylen.
Har ju också IBS så det finns mycket jag skulle vilja äta men avstår från. Om jag tar en liten ostbit eller lök så får jag problem en vecka. Om jag skulle äta carnivore med enbart kött skulle jag troligen överäta energimängd eftersom jag verkligen gillar att ha en del volym på tallriken och äta länge. Inte bara ta en bit kött och så är måltiden slut :).
Jag tror att det sättet är överlägset carnivore för den som orkar och kan. Jag tror att carnivore ska överätas, det är mitt intryck från många amerikaner att det inte finns någon hejd på köttkonsumptionen. Sedan är det några som kör keto-carnivore, de håller proteinet nere verkar det som.
Hej
Det är mina ”Keto-by-thebook”-bilder (tack för smickret Martina).
Jag äter det mesta av det du beskriver, men har intolerans mot tex ägg och mandel och även komjölk. Testar nu kokt och klarnat smör istället för vanligt och det verkar fungera
Har levt med IBS sen jag var tonåring (63 år nu) och mår så mycket bättre sen jag fick bort det jag tidigare inte visste om.
Hej Martina,
Tack för en enastående blogg som tar upp så många viktiga aspekter i livet och tack för att du väljer att berätta om dina erfarenheter och hur du har tacklat olika problem som du har stött på. Allt ifrån plugg, träning, olika sorters relationer med andra människor, mat, ja listan kan göras väldigt lång och jag har ännu inte hunnit läsa igenom allt (börjar från början så man får följa med från starten).
Efter att ha läst ditt inlägg “Att få mycket gjort” från 2016-03-03, så undrar jag ifall du möjligtvis skulle kunna svara på några fler frågor?
Hur klarade du av att läsa 60 HP på en termin??? Jag själv läser till civilingenjör och det är precis som du säger, man måste hela tiden uppdatera sitt minne med det man håller på med, och jag tycker att det är jättejobbigt redan med de ämnen jag har. Hur hade du tid att repetera och komma ihåg så många olika saker från så många olika kurser? Som värst så har man tre olika kurser i samma period och att komma ihåg allt i dessa kurser är jobbigt, du läste dubbelt så många poäng så hur lyckades du lösa att komma ihåg allt och att saker hade satt sig, när du hade flera seminarier, övningar, föreläsningar, duggor eller kontrollskrivningar (för att få bonuspoäng till tentan), sen var tvungen att räkna i böckerna? Hur gjorde du t.ex när du fastnade och inte hade någon att fråga? Hur han du med att äta, träna, träffa kompisar, ha fritid att göra saker som du gillade för att inte gå in i väggen?
Ursäkta ifall det blev många upprepande saker.
Återigen tack för en jättebra blogg, brukar inte läsa bloggar men är glad att jag hittade denna, för det finns så mycket bra information men framförallt bra inspiration man får härifrån. Tror inte du vet hur mycket det betyder och hur positivt du kan påverka och ändra människor att må bättre. Eller du vet säkert redan det men det skadar inte att berätta det.
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning
Sven
Hej
Ursäkta ifall du nämnt det i något tidigare inlägg.
Vad är det som är tveksamt jämfört med carnivore (så länge man får i sig lever lite då å då)?
Något som saknas?
Mycket näringsämnen saknas i Carnivore, och carnivorer säger att det inte spelar någon roll men jag tror inte riktigt på det. Dock går det att leva bra på carnivore, men det finns andra sätt som (kanske) är bättre. Det är nog inte min väg i alla fall.
Vilka näringsämnen saknas i carnivore? Jag har bara hört från carnivore att kött innehåller allt människan behöver. A
Jag vet inte, men det blir ju inte lika stor variation på mikronutrienterna, men det klart att vi KAN leva på bara kött. Vi kan inte leva på BARA grönsaker för vi är inga herbivorer.
Jag gillar att äta ensidigt, rutin och koll är bra, gör det lätt. Är det smör på bilderna?
Ja det är smör 🙂
Kan ni inte ha som alternativ att ha en e-tidning? Vill helst inte ha i papper då jag är en slarvmaja och vill inte slösa på en massa papper i onödan 🙂 eller det kanske är möjligt men bara jag som är blind haha
Tack för en fantastisk blogg och för all kunskap du delar med dig av! Du har hjälpt mig att ta tillbaka mitt liv på så många olika sätt. Tack <3
Tyvärr har vi inga planer på det just nu, vi kör på papperstidning men du kan följa oss på facebook och instagram. Sök bara på LCHF-magasinet så hittar du 🙂
Hej
Vi ger bara ut papperstidning så länge det är billigare än digitalt. Pdf-filer flyger med internetvinden och vi får inte betalt, låsa in i portal är inget vi behärskar själva ännu och att köpa tjänsten är dyrare än att ge ut den på papper. Alla ska ha sitt av kakan.
Om någon har ett genomtänkt BILLIGT tips är vi intresserade.
Med vänlig hälsning
Margareta Lundström
LCHF-magasinet
Att få vara exempel på en som inte äter ensidigt känns ju smickrande. Jag är verkligen en person, som precis som du Martina helst äter väldigt ensidigt och det blir väldigt lätt Carnivore om hjärnan får välja. Eftersom jag ätit så mer eller mindre sen 2005 och inte rått på mina inflammationer (inklusive lipödem) har jag gett upp tanken att fortsätta försöka med carnivore nu när det blivit en fluga i LCHF-kretsar. Istället har jag anammat “Keto för lipödem”-tänket (det finns en Facebookgrupp med det namnet om någon är intresserad) där mikronutrienterna i grönsaker är väldigt viktiga för den läkande helheten. Ett mål är att rotera minst 10 grönsaker under en vecka och därför har jag det i bakhuvudet när vi handlar mat. Sen måste jag också erkänna att det händer att en del av de grönsakerna blir liggande kvar i kylskåpet när jag återigen trillat dit på carnivorestuket för att det är så enkelt och därför passar mig.
Jag har fått så bra resultat, både hälsomässigt och viktmässigt sen jag började tänka om mot “näringstät” mat att jag förstår att vi har hittat något som faktiskt kan fungera. Det är det jag främst skriver om just nu på min blogg.
Kommentar till mina mattallrikar:
Den första är ett exempel på självbärande mat. Ett uttryck jag använder för ketomat som inte behöver massor av tillsatt fett. Det är en bit rökt sidfläsk, lite surkål och smörstekt spenat.
Det undre exemplet är inte ett dugg självbärande. Det är mager kalvsylta, men med bra innehål, jag har gjort den själv. Då krävs det massor av smör eller annat animaliskt fett om man vill äta keto. Avokadon är självbärande i sig själv, men inte så mycket att den tillför fett och sen lite surkål till det.
Jag vet inte om jag kommer lyckas med 10 grönsaker per vecka men jag ska börja tänka på det i alla fall och anstränga mig lite mer.
Räkna Dill och Persilja som två ?
Haha tack!
Så intressant detta! Hittar inte FB-gruppen Keto för lipödem. Heter den kanske någonting annat, eller ligger den dold?
https://www.facebook.com/groups/LipodemKetogenKost/?fref=nf
Hittade gruppen nu https://www.facebook.com/groups/LipodemKetogenKost
Tack Martina! <3 Nu skrev vi samtidigt!
Försöker verkligen variera med grönsaker men min sköldkörtel sätter en del begränsningar för vad jag kan äta. Hoppas dessa problem försvinner på sikt. Märker också hur denna kan påverka bls negativt så denna är min största fokus för tillfället.
Jag förstår precis, det är ganska trickigt med sköldkörtelproblematiken.