Jag är ingen carnivore men jag tycker hela grejen är väldigt intressant och följer med stort intresse. Efter mitt carnivore-experiment så fick jag lite nya insikter kring matintoleranser och histamin, och hur jag kan mäta blodsocker för att se hur kroppen reagerar.
Jag mäter på morgonen vid uppstigning, på kvällen före sänggående och ibland efter måltid om det är något särskilt livsmedel jag misstänker. Sen tittar jag på andra faktorer också som hur jag mår och hur poop ser ut.
Jag vill ha under 4.5 mmol/l på morgonen och jag vill ha en enhet lägre på kvällen för blodsockret ska sjunka långsamt som ett led i att göra en sömnig. Om blodsockret är samma morgon och kväll, eller inte har sjunkit på kvällen så är man insulinresistent enligt dr Lam. Jag litar väldigt mycket på vad han skriver och har typ 2 pärmar fulla av hans artiklar med det ena guldkornet efter det andra. För er som undrar hur jag får min information så är det bara att läsa, läsa, läsa. Ju mer källor och ju mer MOTSTRIDIGA källor ju bättre för då kan man verkligen gnugga igång hjärnan och börja koppla ihop ett och annat.
Vi äter grejer vi inte tål. Hela tiden.
Hela hela tiden. Det räcker inte att bara äta lågkolhydratkost. Det kan finnas saker i den kosten som inte funkar för oss.
Jag har sett att jag reagerar väldigt starkt på kokos. Jag trodde inte det men det havererar min mage helt och ger utslag på blodsockermätaren. Varken kokos eller MCT funkar för mig.
Mjölkprotein går inte alls, jag somnar direkt för det är som att käka socker som också gör mig supertrött. Jag fick en ketoshake på Low Carb Cruise som innehöll 75E% fett och jag har mixat den med grädde som man ska och somnar typ 5 min efteråt. Jättegod shake men både jag och Mattias reagerar väldigt negativt på den.
Chiafrön reagerar jag på, och kanske kanske avokado men det återstår att se. Det kliar alltid lite i munnen av avokado men det påverkar inte mitt blodsocker. Däremot toa besöken, men vet inte om det är avokado eller något annat.
Alkohol sänker blodsockret
Jättekul. Om man gör levern upptagen med att metabolisera alkohol så kan den inte hålla på med sin glukoneogenes. Inte för att det på något sätt är hälsosamt med alkohol, det är bara att man ger den något annat att jobba med.
Sådana effekter får mig att tro att blodsockersänkande livsmedel inte alls måste vara bra. Jag tror man får titta noggrannare på varför blodsockret sjunker och vad som föranledde sänkningen.
Det är inte så enkelt som att lågt blodsocker = jättebra och blodsockersänkning = jättebra. There’s more to it…
Berätta gärna vad du tror! 🙂
Hei Martina! 🙂
Jeg er som deg – tester ut ting jeg syns virker interessant på egen kropp. Studerer nå funkjonell medisin, og egne erfaringer blir ekstra spennende. Kanskje kan de komme andre til gode senere. Derfor er dine blogginnlegg viktige – takk!
Ble nå veldig inspirert til å teste carnivore. Tror jeg forsto hva du brukte i din uttesting; kjøtt, egg, fisk, smør, grädde …
Selv bruker jeg tilskudd bl a av magnsium, da jeg ellers får restless legs. Men jeg fikk inntrykk av at kosttilskudd ikke skulle brukes under dietten? Stemme det, eller har jeg misforstått?
Hilsen Heidi
Jag tror att många slutar med kosttillskott efter en tid på carnivore, inte med en gång 🙂
Om du reagerar på MCT och kokosolja. Reagerar du då också på Kokosmjölk och Kokosgrädde?
Min mage tål inte heller MCT och misstänker även samma reaktion men lindrigare av kokosoljan. Så funderar på om man behöver undvika all form av kokos eller om någon form kan tänkas gå bra.
Nej jag har de i maten utan problem 🙂
Tack för snabbt svar. Ska fortsätta våga ha kokosgrädde/mjölk i maten jag med. O lyssna på vad min kropp säger om det.
Det är det som är så häftigt med dig att du gräver och utvecklar hela tiden dina teorier, dina självtester inspirerar verkligen.
Såg ditt överkänslighetstest, ska bli riktigt spännande se hur det överensstämmer med håranalysen och jag litar mer på min egen kropp än på analyser men jag ska kolla in metoden hur tillförlitlig den är, men antar att du redan nördat ner dig i det innan du köpte.
Tack för en fantastisk top-notch föreläsning i Säffle, kul se dig live.
Susanne
Tack Susanne! 🙂
Tack för ett bra inlägg Martina! Jag upptäckte själv att mejerier var värsta sömnpillret när jag lade till detta efter en tids carnivore. Har jag förstått det rätt att det är kaseinet som skapar reaktionen? Är det också som en histamin eller hur fungerar det?
Tack för allt du gör och delar med dig av! Du är grym!
Verkar påverka opioidreceptorerna, därför man blir lugn och trött.
Hur kommer det sig att barn blir speedade av socker medans vuxna får paltkoma?
Barn käkar ju ofta socker i form av godis, vuxna kombinerar alltid sitt godis med kaffe och andra grejer som ger wonky blodsocker.
Paltkoma är väl för övrigt när man käkar MYCKET mat (carbs + annat?)
Finns det några FB grupper (helst svenska) där medlemmarna håller på med Carnivore dieten? Tacksam för tips 🙂
Ja, sök på carnivore på facebook.
Tack 🙂
Förresten, det glömde jag nämna ang kokosprodukter. Jag märker ingen skillnad när jag äter kokosolja (förutom fettkaffe med ägg och kokosolja. Det sätter verkligen igång magen och jag sitter på toa inom 1 timme.) Men intar jag för mycket kokosmjölk har jag fått kliande utslag i hårbottnen, vilket jag aldrig har fått någongång i mitt liv. Jag kan härleda det till just kokosmjölken då det alltid försvinner när jag tar bort det ur min matplan. Samt uppkommer när jag introducerar det för fort igen.
Tycker verkligen det är underligt, jag får inga kliande utslag på andra stället av kroppen. Endast i hårbottnen.
Intressant fenomen!
Avocado är tyvärr ett livsmedel med hög andel FODMAP och det kan vara därför många reagerar negativt på just avocado. Själv lider jag av svår IBS som blev bättre med LCHF men ändå inte bra. När jag upptäckte FODMAP så hittade jag också de kolhydratkällor som orsakade problemen trots att dessa källor är LCHF grönsaker. Är numera mer eller mindre carnivor och magen är lugn men det är lite trist att få så ont i magen av goda grönsaker…
Jag älskar dr Lam! Eller åtminstone det han skriver. Upptäckte honom genom hans artiklar om sköldkörtel/binjurar.
Han är grym!
Måste det vara så komplicerat? Jag tycke det är svårt att lära sig allt vad som är hälsosam, och inte. Mäta och väga kalorier och annat…
Allt beror på var man lägger ribban för sina mål och sitt engagemang.
Hej och tack för intressant inlägg! ?
Jag undrar på vilket sätt du reagerar negativt på MCT olja? Är det magen som krånglar eller hudutslag? Hur påverkar det ditt blodsocker?
Akuta diarréer, magont, trötthet.
Men du har ju lovordat både kokosolja och framförallt mct tidigare?? Undrr flera år. Har du inte tänkt på det sambandet tidigare? Nyfiken ?
Det är flera saker som spelar in här.
För det första så ändrar sig kroppen hela tiden och saker kan dyka upp som inte var ett problem tidigare. Just nu reagerar jag väldigt starkt på kokos, och det kan ha varit så att något annat maskerade den reaktionen tidigare. Jag tror att jag kommer kunna äta kokos igen, men inte just nu.
Samma sak har varit med avokado. När jag började äta avokado så fick jag en allergisk reaktion, sen inget alls. Nu kliar det lite i munnen.
Allt ändrar sig och sen om man vänjer sig vid att må helt fantastiskt så blir man väldigt intolerant mot små försämringar. När jag började med keto kanske min kropp ville ha ALLT fett det kunde få, nu är den kräsen.
Så är det säkert. Har också svårt för kokos t ex. Blir illamående. Avacado går bra en dag men inte två dagar i sträck. Samma med ägg, går bra en dag men inte två dagar i sträck. Ja det är ett evigt sökande att hitta det som är rätt för en själv? och tack för alla intressanta ämnen du tar upp,alltid något man lär sig och börjar fundera på ?
Vilken/vilka fettkällor äter du nu primärt istället för Kokosolja och MCT?
Smör, ister och talg 🙂
Hej, är lite sugen på carnivore då jag har en autoimmun sjukdom som jag precis fick ett skov i, trots aip (men åt då smör och äggula). I vanliga fall sägs det ju att man inte ska äta för mycket protein för att det är blodsockerhöjande. Hur rimmar det med carnivore?
Nja, insulint kan man väl mer säga och risken för hypoglycemi ökar, alltså blodsockerdipp.
Det finns inga sådana regler inom carnivore, det verkar gå bra att äta hur mycket kött som helst.
Jag tål inte heller kokosolja och MCT, trots att jag mått illa av att äta det har jag kämpat och ätit det, för jag har tänkt att det är nytttigare än smör. Nu har jag lämnat bort oljorna och bara ätit smör. Kroppen har slankat till sig och inget illamående. Jag har också lämnat bort avokado för ibland har jag mått illa av dem men inte alltid, vad det nu beror på vet jag inte.
Intressant!
Jag har typ2-diabetes och har alltid markant högre värde på morgonen. Lägsta värdet ofta runt 1700. Trodde det gällde de flesta typ2 pga gryningseffekten.
Jag har typ2-diabetes, äter strikt lCHF, kör kortperiodisk fasta regelbundet, äter inga mediciner och har alltid markant högre värde på morgonen. Lägsta värdet ofta runt kl.1700.
Trodde det gällde att de flesta typ2 har lågt värde på morgonen pga gryningseffekten.
Alla ska ha en gryningseffekt, det är normalt. Dock ska det såklart inte sticka iväg över 6 men det ska höjas på morgonen för att vi ska komma igång och vakna.
Jag började reagera konstigt på mat som jag tidigare kunde äta utan problem, blev uppblåst och körig i magen mm. Först hajade jag inte riktigt vad det kunde vara, och det tog ganska lång tid innan jag listade ut att det kunde vara överväxt av candida. Eftersom jag ätit lågkolhydratskost så länge (7,5 år) så slog inte tanken mig att jag kunde drabbas av det. Förstod för några månader sedan att stress kan utlösa det och att candida gillar myyycket mer än bara de typiska kolhydratskällorna. Så nu äter jag candidadiet sedan ett par veckor tillbaka och mår otroligt mycket bättre. Även ett envist eksem håller på och försvinner ? Så mitt tips till alla som har diffusa symptom och har börjat reagera konstigt på tidigare snälla livsmedel, är att göra ett candidatest.
Verkligen bra tips, tack!
Haha fann det här på en sida och kände att man måste blanda allvar med humor 🙂
“en enkel metod från Ryska hälsoinstitutet i Moskva. Koka upp 1.5 liter källvatten (ej klorerat!) och pressa en färsk citron så du får 1.5 matskedar ren citronsaft. Det finns nåt i citron som får svamp, clostridium difficile mm att lossna och fara ut. Blanda ihop ovanstående till en lavemangslösning och använd det till lavemang. Behåll det svaga citronvattnet tio minuter eller mer inne i tarmen. Det kommer vara svårt och sätta din vilja på prov. Tryck fingrarna djup in i magtrakten och massera energiskt längs där tjocktarmen går, speciellt mjältkröken och tvärgående tjocktarm. Lyft ländryggen från underlaget och ”shake it” så tarmarna rockar loss där inne. Innan du släpper ”lasten” i toan, hoppa upp och ner på ett mjukt sätt samtidigt som du vrider på kroppen så det blir fart på tarmarna”.
Och mer intressant:
“Tydligen producerar candidan ett falskt östrogen så att kroppen drar ned på sin egen produktion”
Hehe najs!
Det där med östrogenproducerande har jag skrivit om i minst en bok tror jag, lurig jäkel den där candidan.
Det där med mjölkproteinet känner jag igen från djurmedicin. Det finns kaseinkapslar som ska lugna ner hund o katt. Min katt får den innan resandet och annat obehaglig för honom. Sovande katt efter några minuter!
Men med alkohol förstår jag inte. Den är ju socker i princip och när den metaboliseras höjer den inte blodsockern och är därmed insulinogent?? Pratar om sprit eller torrt vin, inte sockerbomber som likör eller liknande. Kan du förklara lite mer? Tack!
Nä ett glas whiskey sänker BS, testa själv 😀
Hej . Jag lyssnade på ett intressant poddavsnitt från Learn true health with Ashley James.
Avsnitt 267 “Using Diet To Heal Disease, IBS, GERD, Gallbladder, Cancer, Candida, Diabetes, Insulin, Gluten, Keto, Kidneys, Certified Health Coach, Sarah Kostusiak, Ashley James, Learn True Health Podcast”
Skulle vara jätteintressant om du lyssnade på deras samtal och vad du tänkte om det dom säger när dom pratar om Keto och olika kosthållning
Jag ska se om jag hinner 🙂
Visst! Dom är ju väldigt väldigt långa hennes avsnitt….Men har lyssnat på många intervjuer där och tycker den är väldigt intressant i och med hon pratar med olika experter, läkare, och vanligt folk som läkt sig själva.
Haha jag har inte en freekin’ aning om vad jag tror mer än att jag gjorde spännande upptäckter i mitt carnivoreexpriment.
Jag har reagerat starkt på mina gröna; med dem ur bilden men _med_ tillagt fett (smör) sjönk BS och ketoner stack upp, 3,8/3,8 på morgonen och rocket fuel. Mätte även efter löprundor och hej vad kroppen faktiskt gick på ketoner och inte på egentillverkad socker.
Tog bort smöret och BS upp till runt 4,2-4,5 och ketoner ner till runt 2,0. Inte alls lika rocket fuel’ig. (Har fulla dagar och hinner inte klämma in löprundor nu så den roliga mätningen ligger på is just nu).
Dock trodde jag mig vara ensam om att reagera så där på kokos och MCT. Fick nästan anafylaktisk chock en gång så de båda åkte ur min lista för typ 1,5 år sen.
Är nu mer i val och kval om jag skall fortsätta utan tillagt smör och låta kroppen adaptera eller om jag skall slänga in smör och åka mer på rocket fuel.
Beslut beslut beslut *s*
By the way så kom det in en meditationskudde i mitt liv, jag som resolut nästan vägrat sitta och meditera!
Som sagt, inte en aning om vad jag tror men här fick du lite studiefakta från en annan nörd på andra sidan en annan skärm 😀
Tack Jessica!
Var köpte du din meditationskudde då? Jag letar efter en 🙂
Yogagrossisten tog jag hem min från (bra pris, snabb leverans). Valde mellan en rund (hög) och en halvrund/halvmåneformad, det blev den halvmåneformade. Har ingen(-t) annan att jämföra med än sängen/hängmattan/soffan och kuddarna i Ödeshög, dock tycker jag att jag sitter bekvämt på den. Lätt att hålla ryggen rak och behålla en schysst sittposition. Vänjer benen/fötter att inte få blodstopp och det går framåt.
Kan faktiskt varmt rekommendera!
Tack, har kollat på yogagrossisten innan och varit nära ett köp 🙂
Oj! jag reagerar också på avokado ibland. alltså det kliar inte på mig, men däremot så kan jag få ont i magen om jag har ätit avokado några dagar i streck.. tråkigt att vara med om magsmärtor pga en sån god frukt/grönsak! D:
men det är väl för att avokado innehåller histamin? “jag kan ha fel nu, haha!” 😀
Det är lite histamint ja, tyvärr :/
Jag får också ont i magen av för mkt avokado. Lite i en sallad funkar, men inte varje dag. Ibland tänker jag att det vore så smidigt att ta en hel till lunch men går inte.
Upplever det samma.
Har en fundering gällande carnivore dieten och kosttillskott. Förstår att kött innehåller typ allt som vi behöver. MEN jag är lite fundersam till D-vitamin. Ja, kött innehåller en del, i alla fall om det är från kor som betat gräs. Men om det räckte med det D-vitamin vi får från maten, varför bildar vi då också D-vitamin när vi exponerar huden för solljus. Jag kanske är ute och cyklar men räcker verkligen det vi får genom köttet när vi snackar D-vitamin? Vi är ju inte heller ute på samma sätt då många av oss kanske jobbar inomhus under de timmar vi borde vara ute i solen. Vore intressant att höra vad du tror 🙂
Ingen aning alltså… :/
Har läst att vi är beroende av D-vitatmin från solen. Det är därför befolkning i norra och nordöstra delarna av planeten ofta har betydligt ljusare pigment än andra.
Superintressant! Och låter verkligen som detta förklarar en hel del. Tänker på hur fel det då blir när mater blir politisk och detta ståt helt framför alla aspekter av tolerans och välmående. Nu proppar befolkningen i sig industrins vego produkter. Det du gör, stannar upp och tittar lyssnar testar reflekterar är ju guld värt! Ser fram enot dina firtsatta rapporter om detta! ?
Verkligen!
Tack, det kommer mer 🙂
En härlig hälsningslänk från årets cykel-mecca runt Vättern
https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/antioxindanten-som-motverkar-ödem-och-jetlag/ar-AAyG3cY
Tack!
Du har helt rätt så därför ska jag inom kort ta en DNA genetik övergripande test för att se vad i min kost jag behöver lägga extra tonvikt på. Vissa saker känner jag till men kanske inte allt.
Coolt! Du får berätta om det sen!
Men om man är typ 1 diabetiker då? (Inte jag men min son.)
Jag förstår inte din fråga 🙂
Då äter man ”lagom” lchf. Dvs ca 75-80 e% fett, 15-20 e% protein, och ca 5 e% kolhydrater, och försöker hålla det i i stort sett alla måltider. Det brukar funka bra. (Sambon har typ-1, och jag har märkt att det blir grymt svårt att få nån ordning på blodsocker och insulinmängd när storleken på måltiderna, samt energifördelningen i måltiderna fluktuerar mycket.).