Sockerkonsumtionen har blivit så normaliserad att det ses som en mänsklig rättighet att få äta socker till varje mål (corn flakes till frukost, pasta till lunch, kanelbulle till eftermiddagskaffet och tacos till kvällsmat) och hur kroppen reagerar på den här sockerkosten har OCKSÅ blivit helt normalt. Övervikt, rynkor, håravfall och trötthet är något som normaliseras mer och mer, och vissa går till och med så långt som att försvara det som något fint eller bra.
För mig som ser allting i termer av biokemi är det inte okej att acceptera till exempel en väldigt stor övervikt: inte för att extra fett på kroppen är fult eller fel eller ens ohälsosamt alla gånger, men det tyder på metabolisk dysfunktion och att något inte fungerar som det ska.
Det största problemet hos nästan alla personer med kraftig övervikt är en skev blodsockerreglering, och problemet med det är inte övervikten i sig utan cellskador, proteinskador, åldrande och ökad sjukdomsrisk.
Vid kroniskt förhöjda nivåer av glukos binds bland annat proteinmolekyler irreversibelt till varandra, och de ska inte vara bundna utan fria! Det här kallas för glykering och bildar Advanced Glycosylated End products (AGE:s) som sägs ligga bakom en mängd åldersrelaterade sjukdomar såsom stroke, demens, diabetes men även visuella tecken på åldrande såsom rynkor och slapp hud. Unga personer har väldigt lite AGE:s och gamla personer har ofta väldigt mycket AGE, som även kan översättas till proteinskador.
AGE formas genom reaktioner mellan glukos, fruktos och aminosyran lysin.
Proteiner har massa viktiga funktioner inne i cellen och när de blir förstörda av sockermolekyler klumpar de ihop sig och kan inte fullgöra sina funktioner. En cell fullproppad med AGE är en ganska kass och seg cell som till sist dör. Som du ser på översta bilden ger även AGE upphov till ROS (reaktiva syremolekyler) som har en otäck förmåga att slita isär cellmembran.
Autofagi är räddningen
Autofagi betyder att äta sig själv, och det är en funktion som celler har för att städa upp allt skräp som slöar ned dess funktion. Autofagi kan alltså rädda en cell som är helt förstörd av AGE och vända processen av åldrande.
Inducera autofagi
- Fasta
Anledningen till att fasta kan kickstarta immunförsvaret, minska åldrande och bidra med viktminskning är för att fasta inducerar autofagi. Kroppen går in i “repair mode” när den får fasta tillräckligt länge, helst 3 dygn eller mer på bara vatten och inget annat. - Ketos
Ketos och svält är samma sak rent biokemiskt och det försätter kroppen i “repair-mode” hela tiden utan att man behöver svälta, dessutom är ketos fantastiskt för metyleringen.
Tack tack tack ? , en fråga om linfrö , läser så motsägelsefulla synpunkter på dem, krossade eller hela , tänker att hela är värdelösa näringsmässigt , är krossade giftiga ?
Är ambivalent till den informationen som står. I andra länder bryr de sig inte det minsta om linfrön, ska du ha dem mot förstoppning? Isf använd hela.
Hej!
Apropå din fråga om fler metoder att åstadkomma autofagi: Kiefer, mannen bakom carb backloading och carb nite, anser att (kanske självklart, men jag läste det hos honom) autofagi sker efter styrketräning. Förutsatt, förstås, att man går strikt low-carb hela dagen före passet. Därför, menar han, ska man inte inta annat än vatten under en timme efter ett tungt styrkepass. Då sker bland annat autofagi, och om man tar protein eller kolhydrater eller annat tidigare så missar man den processen. Jag antar att du läst honom, men tänkte ändå ta upp det här…
Jag litar inte på kiefer alls, hans teorier går inte ihop rent vetenskapligt :/
Ok, intressant att höra att du tycker så.
Dock får man väl erkänna att många i träningsbranschen, särskilt bodybuilders, har använt hans metoder länge. Det är väl bara han som satt ett namn på dem. Gainers och allt det där som bodybuilders tagit länge är väl bara en variant på Kiefers metod att spika insulinet efter träning? Och att de djärvare, mer självmordsbenägna 😉 av dem injicerat insulin talar väl också för att det är effektivt att göra så för muskeltillväxt.
Sen tycker jag att det är ganska tydligt för mig att styrka och muskeltillväxt blir effektivare om jag bakladdar kolhydrater, än om jag kör strikt lågkolhydrat.
Tror du inte att det finns någon sanning alls i att ständig lågkolhydratkost behöver tillfälliga inslulinspikar för att kroppen inte ska anpassa sig? Om man är helt frisk, vill säga.
Det beror på vad man har för mål med träningen men hans metod kan säkert funka om man redan går på prepp, för naturliga bodybuilders är det onödigt – liksom att de bara är de som gått på testo, win, dbol etc läääänge innan de går på GH och insulin. Insulin är sista steget för Mr O.
Hej!
Så himla intressant med fasta och ketos: har du några funderingar kring fasta hos någon som inte har egen insulinproduktion?
Jag har som typ1 diabetiker fastat (16:8) under perioder, men viktnedgången verkar inte fungera på mig samt att mina blodsockervärden snarare stiger under fasteperioden…
Tack för att du gör vetenskap mer lättförståeligt! 🙂
Cissi
Tack Cissi, jag är inte så inläst på D1 men ska se om jag hittar info om detta 🙂
Jag stämmer in i hyllningskören.
ÄLSKAR din blogg!
Länken till ketos och metylering funkar inte……är det bara hos mig??
Inläggen blir bara bättre och bättre, du är fenomenal på att förklara (för mig) komplicerade samband på ett enkelt sätt !!!
Hej!
Bra text. Men jag måste ändå fråga om det ändå inte kan vara en fullt normal funktion att kroppen lägger på sig lite extra fett runt magen som en reserv inför framtiden? Jag tror inte att man behöver vara metabolt dysfunktionell för att ett kaloriöverskott ska resultera i lite mer fett på kroppen, det känns snarare som en förutsättning för att lagra energi om dystra tider stundar 🙂
Om man sen skulle ha problem med att utnyttja dessa reserver så föreligger helt klart grus i maskineriet.
Tack för en bra och intressant blogg!
Lite extra fett på magen klassar jag absolut inte som övervikt, jag tänkte mer på 20+ som inte ger med sig 🙂
Föredrar du själv smör eller kokosfett?
Kokosfett!
Mycket intressant! Undrar också hur länge man måste fasta för att det ska kicka igång och hur ofta man ska fasta? Är det bättre att köra en längre fasta någon gång då och då än att köra tex 16:8?
Jag tror att man räknar en fasta som åtminstone 8 timmar sedan man sist åt, men jag tycker ju att 12-24 är en bra längd 🙂
Superintressant och som alltid väldigt peppande!
Jag är inte den som brukar skriva folk på näsan eller predika om kost på något sätt. Men idag tänkte jag i alla fall försöka upplysa min omgivning lite och delade därför ditt blogginlägg imorse till alla mina vänner på Facebook. Döm om min besvikelse när jag hittills – efter en hel dag – bara fått en enda like… Och den var från min mamma! Men hon är å andra sidan pinsamt hurtig och kör strikt LCHF så man häpnar. Borde kanske starta ett forskningsprojekt på henne (78) och hennes sambo (80)!?
Samtidigt funderar jag på om jag kanske borde skaffa ett gäng nya vänner… Kan du inte starta en sluten Facebookgrupp för dina anhängare så vi har ett tryggt ställe att vädra alla våra nördiga funderingar och inlägg!? Typ “Martinas apostlar” eller nåt sånt?
Haha Martinas Apostlar, det är för roligt! 😉
Jag tycker definitivt du ska ha din mamma som forskningsprojekt, det är ju jätteintressant!
Det här är superintressant. Kanske en kommande bok?
Har din nya bok hemma, Beroendehjärnan, den ligger och väntar.
Regn idag och redan mörkt. Blir bra att sätta sig med den i soffan.
Tack för att du delar med dig av dina kunskaper.
MVH
Lena
Alltså, det här är så intressant! Jag älskar de här vetenskapliga inläggen och slukar varje ord! Det trodde jag aldrig, naturämnena var inte min starka gren i skolan, men nu ångrar jag nästan att jag inte pluggade detta när jag var yngre och jag försöker nästan tvinga 15-åringen hemma att välja natur på gymnasiet. Nu gör han nog det ändå, utan min inblandning, haha.
Tack för en bra blogg som hjälper en brödjunkie att hålla sig i schack! Kunskap är makt, haha.
Underbart, gillar när det blir lite mer vetenskapligt!!
Kan bara hålla med, bloggen blir bättre och bättre!!
Är lysin-tillskott ok i det här fallet om går på lchf? Tar det för att motverka bieffekterna av argininet från hampaproteinet, och för att det bla har positiv verkan på mitt välbefinnande.
Ja det är ok, l-lysin är väl en av de ketogena aminosyrorna i BCAA om jag inte minns fel
Leucin är en ketogen grenad aminosyra. Lysin är ketogen men inte grenad. (L-leucin och L-lysin om man så vill, men eftersom att kroppen bara använder vänsterställda aminosyror för proteinsyntes så är det underförstått enligt mig ^^) 🙂
Ok tänkte i och med att den är delaktig i AGE-formationen. Men vid lågt glukos borde det ju vara ok
Tack för att du skriver så mycket bra och viktigt.
Tack Martina för att du skriver så mycket läsvärt på din blogg
Hej!
Mycket intressant Martina. Jag tänker på fastan, hur lång ska den vara för att kicka igång hyfsat och hur ofta?
Din blogg blir bara bättre o bättre!
Mvh
Stefan
Mycket bra! Jag skickar en kopia till 1177.se så att de får något att läsa…
haha 😉