Hela tricket med att komma in i ketos och behålla en stabil ketos ligger i fettintaget och det är på den punkten de flesta går bet. Jag vet inte hur många meddelanden jag får som är i stil med “har nollat mina kolhydrater men är fortfarande inte i ketos, vad gör jag för fel!?”
1. Strunta i kolhydraterna!
Ja felet här är att kolhydrater inte spelar så stor roll! Kan man äta godis? Kan man äta bröd? Ris? I princip ja men ju mer blodsockerhöjande maten är ju mer fett krävs det för att neutralisera den blodsockerhöjande effekten. Kolhydrater från grönsaker är väldigt lätt att neutralisera eftersom de kan funka som utmärkta fett-transportörer. Välj därför kolhydratkällor i form av broccoli, blomkål och andra ovanjordsgrönsaker.
2. ≥ 80E% Fett!
≥80E% fett brukar ge en stabil ketos men vissa kan behöva gå högre för att vara på säkra sidan. 83-85 eller till och med 90E% fett är inte fel om ditt mål är att vara ketogen!
3. Dubbelt så mycket fett som protein/annat
En bra grundregel är att varje måltid ska innehålla dubbelt så mycket fett (i gram) som protein eller kolhydrater. Äter du 2 stekta ägg ligger du på ca 16g protein och 12g fett från äggen så hur mycket behöver du lägga till för att hamna “in the zone”? Ca 20g extra fett!
Enkelt va?
Du behöver bara en matvåg (innan du kan ögonmåtta) och en bra livsmedelsdatabas. Jag använder kostbevakningen.se.
Får stark hjärtklappning av så stora mängder fett, vad kan det bero på?
Gallan som inte hänger med i svängarna. Lösningen är att öka fettmängderna långsamt.
Tack!
Korrelerar ditt fasteblodsocker och ketoner? Jag har antecknat om fasteblodsockret ligger på 4-4,5 är man troligtvis i ketos och att ketonerna gärna ska ligga på 2-3. Hade fasteblodsocker för en respektive två veckor sedan på 4,6 medan ketonerna var 1.5 samt 1.8. Idag mätte jag ketoner på 2.2 (lagt till lite mer fett men ligger i snitt runt 70E% fett – ska prova öka 🙂 ) och trodde då att blodsockret skulle ha gått ned under 4,5 men det visade 4,8 😮 Hade varit ekonomiskt att veta ens ketoner genom att enbart mäta blodsockret men det verkar visst inte funka 😛
Jo det funkar. Om du kommer ned ännu lägre i blodsocker är du definitivt i ketos. På denna dieten ligger jag runt 3 mmol/l.
Många rekommenderar att man ska äta fiber för att mata tarmbakterierna.
Hur mycket fiber innehåller carnivore-kost?
Hur överlever bakterierna en veckas fasta (eller ännu längre)?
Absolut NOLL fibrer. Ja tarmbakterier överlever i fasta.
Tror du att bcaa aminosyror efter träning påverkar ketos enl detta protokoll?
Eller en liten whiskey på kvällen? (Tycker själv ej att ren sprit påverkar ketos eller viktnedgång, t sk fr tex vin.)
Aminosyror ökad ditt blodsocker och tar ned ketonerna lite, starksprit tar ned ketonerna tillfälligt eftersom levern blir upptagen med annat.
tack!
Helt plötsligt har mitt blodsocker börjat gå upp till 5,9. Äter och tränar som tidigare. Är det pga. förkylning, värmen eller något annat??
Nån form av stress, troligen.
Tack för svar!
Har den låga proteinmängden att göra med att ketos ska vara “muskelsparande” eller vad det heter? Har svårt att få ihop hur min 180ish cm långa och 85 kg tunga kropp ska klara sig på 60 g protein. Är det viktigt att hålla proteinet högt bara om du INTE håller en strikt ketodiet kontinuerligt? Förstår inte teorin bakom att det inte behövs så värst mycket protein på keto, har du skrivit om det i mer ingående i tidigare inlägg?
Proteinnivåerna är individuella! Det brukar rekommenderas ungefär 50-60g protein per dygn för det är det mänskliga behovet av protein, rent generellt. Det är inte större än så.
Har veganer som går över till carnivore ett större proteinbehov i början?
Det är fullt möjligt!
Dagens funderingar rör protein och insulin (Jason Fung)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8923841
https://thestrongkitchen.com/blog/post/insulin-response-it-comes-from-eating-protein-too
Tack!
MItt “godis” brukar vara 90% choklad, torkade aprikoser och raw kakaosmör. Blir nog det dubbla av kakaosmöret mot aprikoserna. Har inte funderat så mycket på om det håller mig i ketos eller ej, men är ett utmärkt sätt att slippa blodsockerdippar 😉 vilket i sig är ett säkert tecken på att jag är i ketos, haha. Ja ibland är man smart bara genom agera instinktivt ?
Förut har du ju skrivit om att man behöver komma upp i minst 200g fett/dag för att nå ketos och börja gå ner i vikt, men nu menar du alltså att det räcker med 120g fett så länge man begränsar proteinet till 60g och nollar kolhydraterna?
Jag kommer alltid rekommendera minst 200g fett, att dubbla fettet mot proteinet ger ketos men 120g fett är i lägsta laget. Inlägget handlar om hur man kommer in i ketos.
Vad gör man när det ändå inte fungerar? Jag åt minst 80 E% (ofta mer) och i stort sett inga kolhydrater under flera veckors tid i vintras men ändå hände ingenting med mitt blodsocker. Förstår inte vad som gör att jag har så svårt att hamna i ketos ?
Säker på att du räknade rätt där?
Räknade du verkligen rätt då?
Helt säker, vägde allt med matvåg och skrev in i FatSecret ?
Av vilka livsmedel?
Åt endast kött (inklusive inälvor), ägg, fett (smör, talg, vispgrädde) och lite grönt ibland (broccoli, brysselkål och gröna bönor).
intressant fenomen! Måste vara en enormt envis glukoneogenes.
Hur skulle du göra för att komma in i ketos? ? jag har ätit keto/LCHF under flera år men tror faktiskt att jag aldrig har kommit in i ketos
En 5 dagars fasta kan inte misslyckas.
Härligt!
Jag kan äta pizza och ändå vara i ketos. Måste bara se till att käka 350 gram smör samtidigt… 😉
Räkna igen 😉
Kan man äta så mycket fett även om man har en dålig sköldkörtel?
Japp!
Hur tänker du kring att äta icas nötfärs rå? Har du kollat upp detaljer kring detta, ang bakterier, ellr kör du mer på känsla? Raw cardivores brukar ju ej rek malet kött och helst ej förpackade i affärens matdisk, men svenskt kött kanske är mycket renare än utomlands…? Är nyfiken eftersom jag själv ej vågat mig på detta. Har endast vågat äta entrecote, lever och lax rå från förpackningar i matdisken (dyraste varianterna för att vara lite säkrare).
Jag käkar rå nötfärs utan problem, ser inga problem i det men föredrar min mat lagad!
Min mamma (och även förr mormor) har alltid stått o småätit rå nötfärs, under tiden hon lagar mat. Lite salt o peppar på bara 🙂 Dem har aldrig blivit dåliga av det. Morfar äter råa leverbitar med salt också.
Wow nu lärde jag mig nog verkligen något nytt. Trodde kolhydraterna var absolut A och O!!! Men så i praktiken kan jag alltså äta ett kilo lösgodis om dagen om jag vill och ändå vara i ketos om jag väger upp det med att äta x antal gram talg också om dagen? Eller har jag fattat fel
“x antal gram” talg blir nog i underkant till 1kg lösgodis. Tror du hade behövt kompensera med minst 2kg talg till ditt 1kg lösgodis för att hålla 2:1 förhållandet, men absolut 🙂
en fundering, om en äter så mkt fett och då är i ketos m högre halt ketoner, är det inte främst ketoner en får fr att bryta ner det tillsatta fettet då och inte kroppsfettet? M mindre yttre tillsätt fett, borde en inte bränna mer av sitt eget då eftersom det är enda tillgängliga bränslet förutsatt att en äter adekvat m protein f att undvika att bryta ner musklerna? Utveckla gärna f funderar mkt på detta.
Om regeln är max 50-60g protein blir minimigränsen 100-120g fett. Hur många kalorier blir det? 1100kcal eller hur? Hur mycket bränner du på en dag? Kanske 3000kcal minst om du tränar mycket. Vart kommer resterande 1900kcal ifrån? You do the math 😉
Men blir inte det svält kost? Med så lite mat? Speciellt i kombo med träning?
Herregud två smalisar där den ena är orolig att inte bränna sitt eget fett och den andra är orolig att bränna sitt eget fett. OM man INTE vill bränna sitt eget fett, ÄT MER. 2x mer fett än protein är bara ett guideline för KETOS. Ta 3x mer fett, eller som jag gjorde idag 5x mer fett. Det gick utmärkt det också, och jag vill INTE bränna mitt eget fett 🙂
Ja, ja. Ok. Trodde bara att man behövde mer protein ifm träning
Fast stress o sömnlöshet drar väl ändå ner ketos? Och en fundering till, om en äter så mkt fett och då är i ketos m högre halt ketoner, är det inte främst ketoner en får fr att bryta ner det tillsatta fettet då och inte kroppsfettet? M mindre yttre tillsätt fett, borde en inte bränna mer av sitt eget då eftersom det är enda tillgängliga bränslet förutsatt att en äter adekvat m protein f att undvika att bryta ner musklerna? Utveckla gärna f funderar mkt på detta.
Med tillräckligt hög fettkvot spelar stressen ingen roll, kroppen kommer att vara i ketos ÄNDÅ.
Tack för enkla råd.
Ska helt klart börja räkna igen. Ligger hyfsat rätt på det men vill vara on point.