Senaste överätningsexperimentet
Det är många som kommenterat att jag ska kolla in en ny kille som heter Jason Wittrock och hans 4000 kcal-keto-experiment, eftersom jag tänkte göra ett liknande experiment till hösten. Han har gjort videos i 21 dagar (se alla videos här) där han har visat hur han ätit för att sedan avsluta med fettmätning i bodypod.
Resultatet blev +- noll i vikt och från 5.2% till 5.0% kroppsfett (här är resultatvideon). Syftet var att testa kalorihypotesen och om det verkligen är sant att man kan äta MYCKET mer på en ketodiet och ändå gå ned i fettvikt. Svar ja, de här experimenten brukar alltid sluta på samma sätt. De jag har sett i alla fall 🙂
Mina kommentarer
För det första tycker jag att det är roligt att han genomförde experimentet, det är ju inte överdrivet många som gjort det men varje person som kan krossa kalorihypotesen är vinst!
Nu kommer kritiken (den är inte jätteallvarlig) men det jag reagerar på är att han inte överäter så särskilt men beter sig som att han ska äta tonvis med mat varje dag. Jag menar han har 5% kroppsfett och 95% lean mass, tränar och tävlar professionellt och han är man. Jag tycker inte att 4000 kcal är särskilt mycket då, inte för att underhålla alla de där musklerna! Sam Feltham, en betydligt tunnare och mindre testosteronstinn typ käkade 5200 kcal om dagen i 21 dagar. Han blev inte heller fet såklart, tvärtom, men det var ändå mer av en överätning. Jag har inga problem att trycka i mig 3500 kcal om dagen och då är jag mycket mindre, är kvinna och har inte i närheten av så mycket muskler. Sen förstår jag om Jason inte ville överdriva överätandet för han skulle väl tävla dagarna efter experimentet, men då tycker jag att han kunde lagt experimentet vid en annan tidpunkt så att han hade kunnat vräka på med 6000 kcal om dagen. Det hade varit mer rimligt!
Och de där chokladindränkta nötterna…?
Jag förstår som sagt inte hur det kan vara ett sånt maraton att pressa i sig de där kalorierna, så till den grad att man måste käka chokladindränkta nötter och oljor med sked. Han käkar grejer som inte är keto och kommer upp ganska högt i total mängd kolhydrater, typ 70 gram per dygn. Förvisso är hans macros rätt, minst 70% fett tror jag men de där carbsen är så onödiga. Jag förstår inte varför han inte bara käkar avocado, lammfärs och vitkålsmos med rikligt med smör? Eller gör han det i någon video? Jag såg inte alla 21, såg bara ett par stycken 🙂
Min challenge kommer bli bättre!
För att jag är den enda kvinnan hittills som gör en (länka gärna annars!) och jag kommer inte käka choklad eller sitta och frusta och pusta över att trycka i mig mat. Det gör jag med glädje 😉 Jag tycker 4000 kcal är lagom för mig att överäta på, så jag kommer nog lägga mig nåstans där. Om jag skulle kopiera Jason hade jag lagt mig på 2000 kcal och det är ju knappast överätning, så 4000 blir det.
Jag tänkte göra samma upplägg, filma varje dag och göra en seriös kroppsmätning, visst kommer det bli kul!? 😀
Längtar! Kommer bli så jävla intressant!
🙂 Tack för all uppmuntran Martina! Jag ska försöka läka det själv absolut.
Politiskt inkorekt i Sverige just nu är absolut att äta kött. Alla politiker, bloggare kändisar och andra som vill ha trovärdighet måste prata om hur de drar ner på kött och börjar äta mer “vego”. Flygresor, värma upp villor, fraktade exotiska matvaror, konsumtion av alla sorts prylar, shopping, spannmålsproduktion allt det är inte så många som vill prata om men RÖTT KÖTT, ahhhh det är det alla fokuserar på. Meen, jag äter ju massor av musslor, sill, anka osv ochså så det mildrar ju skulden lite:). Och jag har ingen bil, flyger inte, äter inte soja.
Du kanske har SIBO, Carin?
Tack för tipset Josefin! Har du erfarenhet av SIBO och tips på hur Kolla om man har det/läka det?
Läser magstarkt! Så välskriven och intressant. Fantastisk bok, det finns många intressanta spår att följa för att hitta problemlösning här. Borde såklart läst den för länge sedan, men det är ju bättre sent än aldrig :).
Funderar några saker och skulle bli mycket tacksam om du har tid att svara på dem på:
1 När jag ser bilder av tarmarna och dina förklaringar tänker jag att det jag länge misstänkt, att mina tarmar är svullna överallt, även på långsidorna av kroppen, där jag alltså har svullnad efter måltid och även ofta annars. Där är allts tjocktarmarna också! Visste inte det men det kanske kan förklara varför mitt midjemått inte minskat fast fettprocenten gått ner?
2 Idag tog jag bort även surkål från middagen. Det blev baconlindad kycklingfilé med hemlagad majonäs, stor klick majonäs. Tror du att det är en bra idé att fortsätta utesluta även surkål? Kan mjölksyrad gurka vara mer lättsmält? Jag tänkte att det ju ändå är kål och kanske ger mig svullnad. Samtidigt känns det fel att inte tillföra de nyttiga bakterierna från surkålen. Jag har ätit surkål, kapris, mjölksyrad posk gurka varje dag senaste halvåret, både lunch och middag ofta.
3 De olika appendix med livsmedel,, hur kan man förhålla sig till dem? De innehåller ju ganska olika “ej tillåtna” livsmedel, så hur kan man tänka om man vill börja nånstans? Histamin eller fodmap eller vad?
4 I din Appendix 2 finns först avokado med under rubriken livsmedel och då är den rödmarkerad för FODMAP. Men sen i samma appendix under rubriken frukt och bär är avokado med igen och då är den gul=okej under FODMAP.. Vad är ditt tips för avokado, är det mest troligt att man tål den? Hur ska jag tolka appendix 2 här?
5 Svullnaden vid sidorna och mitt på magen där tarmpaketet sitter är fortfarande svullet. Hur lång tid tror du det tar tills man ser tydligt resultat av fakirkosten?
6 Bra cirkulation i mage/tarm är väl en förutsättning för att svullnaden ska gå ner men magen stoppar upp igen nu, antagligen pga denna fiberfattiga kost?Har du tips på något knep mer än kalium, cvitamin, mg oxid, vatten, kokosolja när
1. Du kanske har inflammatory bowel syndrome? Dina tarmar ska ALDRIG vara så svullna!
2. Jag vet inte, men testa dig fram för att få ned svullnaden. Det är det viktigaste just nu. Om tarmarna svullnar så är de ledsna, och ledsna tarmar = sämre immunförsvar.
3. Ptja, FODMAP i ditt fall tror jag.
4. Nog ett korr-fel, det blir så ibland. Skippa avocado.
5. Veckor, månader. Det kan ta tid, men jag tror på några veckor om du är noga och tar bort allting du reagerar på.
6. Nej inte mer än promenader, tarmmassage, vatten, magnesium och kalium. Köp sennaté och drick var tredje dag.
Tack Martina! Superbra svar som vanligt 🙂
1 Är det IBS du menar med inflammatory bowel sydrome?
5 kan jag äta enbart kött fisk lever smör kokosfett i månader utan att det hotar hälsan på andra sätt?
5 Har ofta läst att man måste äta gröna blad tillsammans med köttet tex för att inte få sjukdommar av köttätande. Kan algtabletter och spenatpulver spiriluana varra ett alternativ?
6 Ska köpa senna te idag! 🙂 Har maskrosrotte samma effekt?
1. Nej, inflammatory är mycket allvarligare eftersom man har inflammerade tarmar. IBS är inte lika med inflammation, det går inte att se något med tex kolonoskopi.
5. Haha ja de klart! 😀 Varför skulle de hota hälsan? Jag vet folk som levt så i ett decennium och blivit av med alla kroniska sjukdomar på kuppen.
5. Trams
6. Nej verkligen inte, helt olika. Beställ från iherb (senna leaves) om du inte hittar.
1 Hu då, det låter hemskt! Vad bör man göra då? Ska man göra undersökningar, ta prover osc för att utreda eller tror du kost kan läka en eventuell inflammatory bowl syndrome?
5. Coolt! Alltid händer det nya saker i livet just när man tror man vet hur det är. Ingenting är konstant. Nu går jag från högkonsument av grönsaker, ca 1 kg per dag, till dagens mest politiskt inkorrekta kost fakir 🙂 Känns verkligen bra i magen dock, att äta så här, men man längtar ju efter färg, variation och volym såklart. Överätning skulle vara lockande nu bara för att göra det roligare. Jag är ingen asket av naturen precis.
Men jag tror stenhårt på det du förmedlar, detta är verkligen intressant. Inte mediciner utan egen forskning på den egna kroppen.
1. Det är upp till dig, jag tror du kan läka ut det på egen hand dock…
5. Jasså? Haha jag hade ingen aning om att fakir var politiskt inkorrekt, men då får det väl vara så då. Det är ju i syfte att läka.
Martina! Nu fick jag lite fettskräck! Äter ju säkert 70-80 gram kokosfett, olivolja, smör nu för att inte svälta mig när jag äter fakir. En portion fisk eller kött till varje måltid plus detta fett alltså. Lite surkål. Inget mer. Antar att det skulle kunna vara häsosamt med high fat om jag åt avokado, oliver, nötter, kokosnöt. Men bara rent fett kanske kan skapa inflammation i kärlen? Med tanke på redan högt LDL?
Råkade på detta ikväll och blev lite orolig. Du som highfat-erfaren, vad sägs om detta?
http://forum.kostdoktorn.se/topic/8970-vetenskapens-v%C3%A4rld-mosley-blod/#entry120319
Menar alltså 70 gram rent fett till varje måltid. Ibland mer.
Ta det lugnt, vi har ju redan pratat om LDL 🙂
Fortsätt ditt experiment, utvärdera sedan.
Okej 🙂
Funderar på olika oljors effekt på kroppen om man har känslig mage. Macadamianötsolja och avokadoolja. Om man brukar reagera på avokado när man äter den hel, eller nötter, tror du det är samma effekt när man använder dem som olja?
Bra fråga! Det tror jag inte för det finns (väl?) inga histaminer i oljan?
Ok intressant! Så det är histaminerna man ska undvika? Hur finner man info om histaminhalt i matvaror? Doch växtstereoider verkar det finnas i avokadoolja när jag läser bodystores innehållsförteckning.
Min mage är eventuellt på väg mot bättring nu med fakir. Idag lite plattare och mkt lugn för övrigt. 🙂
Härligt! 🙂 Jag listar histaminerna i min bok Magstarkt, men de går säkert att söka på också
Tror du att man kan få olika ketorelaterade problem, typ energitapp, när man som jag äter fakir men innan det ätit strikt keto? Eller är det bara vårljuset som gör mig håglös och seg just nu? Brukar alltid vara full av energi men sedan fakirstarten har jag varit liksom o-taggad. I går på gymmet upplevde jag dessutom att det gick trögt att göra 8 reps set. Det gick men jag kände inte samma energi som vanligt.
Det kan ju vara kroppen som inte är van att drivas på fett på de sättet, ge det lite tid!
Har redan beställt din bok nu på morgonen! Har du skrivit om food map där också?
Helt grönsaksfritt låter för mig verkligen utmanande. Kan det verkligen ge de näringsämnen jag behöver? Jag sitter just och försöker göra en veckomatsedel med mindre grönsaker men med surkål roccula haricot vertes aubergine osv, tillsammans med anka, fet fisk, kokosfett, smör, olivolja ägg bläckfisk…typ. Menar du att ta bort även de grönsaker jag räknat upp och äta helt typ fakir då?
dagens lunch blir hemlagad kycklingleverpastej av smör och lever, kokta ägg, hemlagad majonäs på kokosfett och olivolja och egen ghee….får jag även ta med lite surkål, roccula? 🙂
Middag ugnsbakad lammlägg med egen majonäs och…nada? 🙂
Precis, nada! Testa det. Var försiktig med ruccola. Surkål är okej 🙂 Du kan reagera på ägg också, så var beredd att utesluta om svullnad kvarstår.
Okej Boss! Jag kör på det från idag! Men det låter mot allt vett att inte äta grönsaker (samtidigt som jag förstår tror jag hur du menar så det är värt ett test:)). Nötsmör? Kryddor? Tamarisoya, äppelcidervinäger, pressad eko citron?
NEJ ALDRIG NÖTSMÖR!
Japp, de står om FODMAP. Jag tycker du ska testa fakir bara för att se vad som händer, aubergine och haricot verts kan också ge svullna och ledsna tarmar. Det är ju inte för evigt, bara ett test för att se vad som händer 🙂 Du kommer inte få näringsbrist på så kort tid, om du oroar dig är det bara att lägga till mer inälvsmat.
Bra idé med inälvsmat, jag älskar kycklinghjärta och lever.
Hur lång testtid tror du kan vara bra för detta
Hur funkar det att deffa samtidigt. Kanske blir en naturlig effekt iofs.
Kan man äta kokosgrädde?
Ja de kan man säkert
Du får testa och se 🙂
2v kanske 🙂
Spännande experiment med Fakir! Hoppas det ska påverka något.
Dag 1 avklarad! kokosfett, smör, olivolja, kycklinglever, lammlägg, lite kokosgrädde, en fettkaffe för första gången på mkt länge. Känns väl någorlunda och var god mat 🙂 Finns det några knep för att få en känsla av variation, tex tillåtna smaksättningar?
Har en hemsk smak i munnen nu ikväll också och har för mig att jag hört talas om det angående fakir. Tror du att det är risk för att man får dragonbreath när man redan ätit så strikt keto innan?
Idag, utan avokado sedan två dagar är min mage inte svullen. Då är min fitness hyfsat tillfredställande. Inte uttalat ådrig men kan nog kalla mig lean. Men hela magpartiet ligger liksom framför lodlinjen och inte inne i skålen som den sk, om du förstår hur jag menar 🙂
Vd är det för en korsettliknande grej?
De vet jag inte, men de är populärt inom fitness
Aha intressant! Ska kolla upp, tack! 🙂
Frågade två seriösa fitness och styrketränande idag som brukar ge mig ärlig och rak feedback angående träningen och fitness. Fick svaret att det inte är fett på min mage utan ser ut som uppblåsthet som man kan få av olika saker. Stämmer ju med annat jag ser i spegeln, fettprocenten på resten av kroppen stämmer med bilder av folk med fp 14 ca, samt tydliga ådror framme vid träning. Tydligen kan man tex få större mage av att träna tunga squats och liknande eftersom magen skyddar ryggen vid tunga lyft. Har du hört talas om detta? Dessutom det du skrev om hur mina tarmar och livmoder kanske hänger fram lite. Samt att jag ju ofta är uppblåst av maten. Funderar ibland på om jag har ibs men de enda symptom jag sett som stämmer på mig är ju att magen blir uppsvälld, stopp i tarm. Har haft det så hela livet, att olika sorters mat påverkat min mages storlek kraftigt, tex bröd och mjölkprodukter tidigare och nu kanske jag funderar på om vissa grönsaker påverkar mer än jag velat tro. Är det möjligt att jag har ibs tror du?
Ja jag tror definitivt att du har IBS, du uppfyller ju symptomen för det. Uppsvälld + förstoppning är IBS-C 🙂
Att få större mage av squats tror jag inträffar om man byggt väldigt, väldigt mycket muskler och kört väldigt tungt under LÅNG tid. Inte annars!
Okej! Ja, det förklarar ju massor av mina problem med magen genom livet. Du har förstås skrivit massor om food map och ibs? Jag hittar inte de trådarna nu, har du tips. googlade fram att blomkål som jag äter dagligen ca 250 gram tex ska undvikas vid IBS, likaså avokado och selleri som jag äter dagligen.
Jag tror att du skulle få väldigt platt mage och du hade vågat testa helt grönsaks- och fiberfritt ett tag så att tarmarna får vila lite. Jag tar naturligtvis tillfället i akt att rekommendera min bok på ämnet: http://www.adlibris.com/se/bok/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem-9789163610950 😉
Inspirerande och coolt att du håller dig lean under året trots en del överätning , genom att äta bra fett till varje tugga! Jag funderar vidare och vill försöka finna vad som påverkar att jag trots allt inte hittlills lyckas få samma resultat som du. Någonting triggar min kropp tydligen, så att den svajar upp och ner i vikt. Men i augusti vill jag nog ändå våga mig på att testa ditt experiment och då äta som du , för att det ju verkligen är intressant att veta vad som händer om man överäter med bra mat. Jag är supertacksam för dina svar på mina och andras många frågor om dessa saker! 🙂
Tack 🙂 Fast du är ju i bättre form än mig, väger mindre och har mycket lägre fettprocent!
Jag har kanske lägre fp och vikt men får inte till den komposition jag vill ha. Det gör att jag inte blir nöjd med formen. Tvättbräda är som sagt överkurs för mig men jag tycker det skulle gå att få till en midja som är någorlunda i harmonisk proportion till övrig kropp.inte så som du eftersom du har naturligt smal midja men liite bättre givet mina förutsättningar borde väl gå? Jag har mkt smala höfter och har sedan jag var litet barn alltid haft putmage oavsett vikt och form i övrigt. Den blir mkt bättre med träning och låg fp men inte alls bra, utan fortfarande tydlig utputning. Kan inte förstå vad mer att göra åt saken,
Det kan ju vara hur tarmar och livmoder ligger också, eller att dina core muskler inte är tillräckligt starka för att hålla ihop allting?
Intressanta synpunkter! Ja jag tror det första alternativet kan vara en stor orsak. En annan sak lite som det du säger om coremusklerna är att jag omedvetet alltid spänner ut magmusklerna istf dra in/hålla in dem. Detta talade jag med en sjukgymnast om för många år sedan , feldencreist tror jag den sjukgymnasik varianten heter, Hon försökte lära mig att hålla in magen men jag har alltid ramlat tillbaka i spänna ut- beteendet, speciellt om jag har mkt i huvudet. Har du tankar och ideer om hållning och hur utveckla den?
Kanske basövningar som plankan, hollow body https://i.ytimg.com/vi/LlDNef_Ztsc/maxresdefault.jpg och sånt, vissa tränar ju med en korsettliknande grej 🙂
Vill gärna inflika en kommentar rörande mängden mat, fett, träning osv. Jag har varit superstressad över att “tajta till”, tappa fett och få mer synliga muskler. Har sett att det finns mycket muskler (tack vare tung styrketräning), men att de varit dolda under ett envist lager fett som vägrat släppa. Ökade träningsmängden, trixade med macros hit och dit, men ingenting verkade hjälpa! Bestämde mig tillslut för att strunta i allt vad vikt och magrutor hette och enbart fokusera på tillräckligt med fett för att vara mätt länge och att försöka få en balanserad tarmflora. Jag började med att ta saltsyra till måltiderna samt 1 msk resistent stärkelse (potatismjöl) i vatten, varje kväll.
Jag bytte även ut 3-4 styrketräningspass/v + cardio, till morgonpromenader när jag hann med det och enbart 3 HIIT pass/v. Först DÅ började det hända saker! Kroppen “lugnade ner sig” och jag började att känna mig mer klar i tankarna och närvarande större delar av dagen, varje dag! Det är en helt sjuk känsla när man plötsligt en dag går från dimhjärna, svullen, träningsmanisk, till energisk med lyckoruskänslor, HELA DAGEN! Och så har det varit varje dag sedandess.
Klara tankar gör att jag väljer min mat med mycket stor omsorg och kärlek (snarare än “hur påverkar dessa kalorier min vikt”). Tänker som sagt i termer av hur mycket fett jag behöver för att inte vara hungrig en timme senare. Detta resulterar i att jag äter MINDRE än vad jag någonsin gjort tidigare. Jag är helt enkelt inte hungrig! Martinas ketogröt är för övrigt den bästa frukosten jag någonsin förtärt, med den i magen har jag inte upplevt hunger på 5 timmar! (No joke!)
Under ett HIIT-pass idag så satte jag händerna i sidan av midjan för att “vila” och upptäckte förvånat att de försvann väldigt djupt in! Min midja har alltså krympt väsentligt utan att jag ens hunnit notera det! 🙂 Försök förstå känslan för en person som nästintill varit manisk med att mäta och väga sig själv hela tiden… magiskt!
Så mitt bästa råd är att sluta jaga den perfekta kroppen. Den kommer att uppenbara sig när vi börjar ta hand om oss själva inifrån och ut och börjar ge den det den verkligen behöver! (Tack bästa Martina för att du fått mig att inse detta…) <3
Underbart! Tack för din fina kommentar!
Ser fram emot att följa ditt experiment!
När man ska äta lite mindre och samtidigt keto med minst 70E% fett blir det lätt att proteinet kryper ner under 1 gram/kg vikt. Jag ser att det blir typ 47-75 ca. Vad tror du om det när man tränar tung styrka, kan det funka enligt principen keto kräver mindre proteinmängd eller kommer jag ner för lågt? Och är det för lite protein för en frukost/lunch om man äter 2-3 ägg med grönsaker?
Det är nog inte för lite för dig, och är du keto behöver du inte mycket protein för att ligga på plus 🙂
Va bra! Då kör jag väl en deff igen nu dååå, 🙂 Men minst 70 E% fett måste jag få till! . Hur skulle man klara det utan att räkna varje dag. Om det fanns ett smart sätt att lära sig äta strikt keto med ej för mkt mat vore jag såå lättad. Skulle vara så coolt att bara kunna veta och äta rätt.
Alltså… hur kan man inte få till 70% fett tänker jag, det är ju bara att äta allt fett man ser, alt dränka in allting i smör. Jag brukar göra det senare så att varje tugga är high fat. Då behöver man inte bry sig, fast iofs vet man ju då inte kalorierna 🙂
Nä det är just där problemet ligger och därför jag skulle vilja förstå hur jag skulle kunna äta mer kalorier men inte öka i fp. För om jag skulle äta som jag lär av dig och andra och så som känns bäst så skulle jag äta två måltider per dag med en portion kött fisk eller ägg till varje. Till detta skulle jag tillsätta grönsaker och sen kanske 50 gram majonäs/smör/kokosfett/ankfett. Men då kommer jag upp i mer kalorier än jag (kanske/Tydligen) kan äta om jag vill vara lean? Så istället försöker jag vara mkt noga med exakt fettmängd och hamnar nu med lite träning oftast på 70% men 80 skulle vara supersvårt om jag inte bara skulle äta smör.
Tror du att just det att du “dränker allt i fett” är nyckeln till att du håller dig lean och tror du att det är det bla som gör att du skulle kunna överäta som Jason utan viktuppgång?
Ja för de är de som håller insulinet nere 🙂
Tvättbräda kan jag förstå att det är svårt att hålla över tid. Men om alla lchf och ketoförespråkare har rätt så borde man kunna hålla en bra form utan viktuppgång utan att deffa och svälta på lång sikt? Jag förstår inte varför det inte funkar? Nu gör jag cardio varje dag, drar ner lite på kcal, cyklar typ varannan dag 1300, varannan 1800. Ökar i styrka på gymmet och har mycket energi. Men vill inte väga över 50 kg. Vill kunna göra chins och vara mer lean mkt hellre än att bara lyfta tyngre och tyngre.
Mjadu… att vara lean utan tvättbräda går definitivt, jag upplever att jag är i bra form året runt trots att jag oftast äter mer än jag behöver. Om du upplever att du alltid måste deffa så kanske kroppen är lite stressad?
Ja, kanske. Jag vill verkligen försöka hitta just detta, att vara lean hela tiden. Har aldrig haft tvättbräda och tror inte jag har en kropp som passar för att nå dit men det är mindre viktigt. Men att vikten spelar en viss roll blir jag ändå mer och mer övertygad om just nu. För när jag gick upp i vikt igen nu under vintern så ökar fp också. Om jag väger ca 50 kg så är jag lean. Men skulle även vilja kunna äta så som du, lite mer än jag behöver, eftersom jag gillar mat och inte vill missunna mig god näring1 🙂 Hur gör du tror du för att kunna äta mkt samtidigt som du är lean?
Delar upp maten så att varje tugga är high fat, allting innehåller kokosolja, smör, ister, ghee, avocadoolja, olivolja eller äggula. Det är aldrig torrt protein, så fettförbränningen är igång konstant. Tror det är så det fungerar för mig i alla fall, men jag går ju upp och ned i vikt cykliskt. Ibland när jag väger mig har jag gått upp, ibland när jag väger mig har jag gått ned.
Det låter superbra! Men jag tycker det är svårt att få in de viktiga näringsämnena i grönsaker och protein när det ska vara riktigt riktigt high fat. Menar du att det behöver ligga ca 80E% fett då kanske för att få till det du beskriver? Äggula är ett bra tips, ska öka på det. Tyvärr verkar jag ha oturen att inte tåla avokado så bra. Blir alltid förstoppad efter en vecka med avokado, så trist men det verkar vara så. Mitt fett måste då komma från just rent fett och då blir det så lite mat men bara en massa smör liksom. Tips på hur man gör?
Svår fråga, jag vet bara att det blir över 80% fett om man tar fett till varje tugga. Skär en bit kött, tar lika mycket eller mer fett till. Det blir inte alls kaloribegränsat men det blir väldigt fett 🙂 Jag har IBS så bryr mig inte så mycket om grönsaker, komprimerar det till spenat och kanske broccolimos. Kan äta grönsaker då och då, men inte varje dag helst. Feta fiskar är en höjdare, musslor och räkor också!
Jag tror jag börjar se en möjlig väg att gå här, efter alla frågor till dig :). Är det alltså så du gör? Jag beskriver hur jag uppfattar att du beskriver ditt ätande: Du äter en portion kött eller fisk och lägger till fett under måltiden vid varje tugga utan att kolla hur mkt det blir. Och du äter en del måltider med bara en bit protein och fett till men vissa med grönsaker. Detta totalt blir inte så mkt kalorier att du ökar i vikt utan du kan hålla dig lean hela tiden genom att äta så här? (om du inte börjar lägga till nötter, mejerier och alkohol allt för mkt antar jag). Om jag själv skulle göra så här så skulle jag kanske ändå cykla med mer /mindre olika dagar för att kunna släppa taget och äta mer(smör och fisk/kött/grönsaker) vissa dagar. Jag skulle nog också behöva begränsa mig eftersom jag är en storätare och gärna lägger på extra av tex fett om jag bara går på känslan. Hur är det för dig, har du lätt för att äta lagom mkt?
Ungefär så ja, men det blir ca 3500 kcal på en dag om jag inte räknar. Jag tror att min basalförbränning är 1300 kcal, så jag överäter en del.
Ska bli super att följa ditt experiment!! Älskar de här hålen i Matrixen av desinformation vi ständigt blir matade med.
Men du Martina, blir man inte illamående om man äter så mycket? Nåt trix man kan ta till?
Jag tycker inte 4000 kcal är så särskilt mycket, men om man tycker de så blir man säkert illamående. De skulle jag ha problem med, vet ej hur man fixar 🙂
Tror du att det kan vara stor skillnad mellan människor när det gäller hur mkt kalorier man kan äta? Jag menar nu givet att man tränar och äter liknande. Jag har så himla svårt att tro att jag skulle kunna överäta utan att öka i fettvikt. Och upplever nog att jag måste ligga på lite deff eller åtminstone cykla mkt strikt för att inte öka i vikt på fel sätt. Men vet ju att du testat innan och kunnat överäta fett tex.
Ja och jag tror att det beror på vilken typ av tarmflora man har
Jag får inte alls ihop teori och praktik just nu. Vill vrrkligen tro på keto/lchf teorierna som säger att det inte är kalorier utan vad man äter. Som påverkar fettvikten i kroppen. Men jag som tränar tungt kör cardio varje dag, enbart äter ketokost utan alkohol, sötning, mejeri, skulle i så fall kunna äta rejält två gånger om dagen och samtidigt hålla en låg fettprocent i kroppen? Men. Upplever som sagt att jag måste deffa/ligga på lågt energiintag hela tiden för att inte gå upp i fettvikt. Nu sedan en månad har jag dessutom blivit mkt mer noga med att alltid äta minst 70E% fett och dragit ner på protein till ca 50 gram per dag. Känns supertrist att behöva räkna, hålla nere kalorierna och inte kunna äta mer på känsla. Men vill verkligen vara Lean samtidigt. Jag skulle troligen inte alls kunna göra en Jason med bra resultat eller vad tror du?
Jag har ingen aning tyvärr 🙂 Du kan ju alltid testa om du vågar
Men har du något tips på hur man skulle kunna äta utan att öka i fettvikt och samtidigt inte deffa ständigt? Fungerar det för dig och hur gör du isåfall? Givetvis menar jag strikt keto utan alkohol och sötning och mejeri.
Jag har tyvärr inga tips för det, jag ska ju göra mitt experiment i augusti. Efter det vet jag. Ett sätt att inte deffa ständigt är ju att göra som jag, acceptera en högre vikt och en högre fettprocent. Jag vet få som lyckas ha tvättbräda året om, även om det går 🙂
Grymt bra experiment ser fram emot att följa.
Önskar att du fick lite utrymme i Vinterstudion och tala om kost.
Ett inslag nu under skid-VM visar hur otroligt mycket kolhydrater skidåkarna tuggar i sig. De mäter nivåer med jämna mellanrum och pumpar sen i sig mer kolhydrater..
Törs jag påpeka att det INTE är ett framgångsrikt VM 🙂
Vinterstudion? Jag fattade först ingenting sen såg jag VM… det där med sport alltså haha! 🙂
Björn Ferry gick över till LCHF och presterade bättre än någonsin efter det.
Jag har ju testat att försöka äta 500 g smör per dag och inte lyckats, det gick bara inte.
Ner i vikt gick jag i alla fall.
Minns du det expreimentet Martina?
Jag minns! 😀
Wow!!! Ska bli så intressant att följa detta “experiment”!
Hmm… Tycker det är intressant varför vissa går upp och andra inte vid överätning.
Dr. Jason Fung skrev ju om det nyligen ( https://www.dietdoctor.com/eating-extra-fat-make-fat ) och slutsatsen var typ att om man tenderar till övervikt så leder överätande av fett till viktuppgång, medan det för naturligt smala ej leder till det?
Eller är det snarare annorlunda när man är väl ketoadapterad, har normala kortisolnivåer och är fullt frisk? Tänker på min egen viktuppgång då jag åt på under adaptionen 🙂
Bra fundering… jag tror det har att göra med vad man äter, om man är i ketos eller ej, hur man mår, hur man tränar och vad man har för mikroflora
Do it! Vi behöver den här typen av experiment även om det bara är n=1.
Go nuts! (without chocolate)
Ser fram emot ditt experiment! Jag ids inte själv hålla på att mäta och räkna så jag är tacksam för att någon annan gör det. Så kan jag läsa och dra nytta av resultaten 🙂
Jag ser hundra ggr fram till att se ditt experiment än Jason WittCocks. Framförallt för att du såpass mkt kunnigare.
sjukt intressant martina! det kommer bli väldigt spännande att läsa resultaten, i synnerhet när testet utförs av en kvinna med koll!
Tack!
Det kommer bli hur kul som helst! Ser fram emot detta =)
Jaaaa så spännande!! När ska du inleda detta? 🙂 planerar du noggrannt?
Det kräver att jag har en bostad med kök och ett stabilt liv, så min plan är att köra i augusti eller så 🙂
Gud det här ser jag verkligen fram emot att följa! 😀
Det blir spännande att följa! ??
Woho! Så kul det ska bli. Kan du inte göra det som ett gemensamt projekt som med dina matscheman. Menar inte att du måste göra matsedlar till oss men att vi kan testa det samtidigt med dig. Skulle kanske bli intressant om vi är olika kroppar med olika ålder och träningsnivå mm som jämför. Jag vill iallafall gärna testa. Måste erkänna att jag är rädd att gå upp i fettprocent, men vill samtidigt utmana mig där och se vad som händer:).
Håller med om det du skriver om Jason, han gnäller verkligen för lite! Jag skulle också mkt lätt kunna äta 4000 per dag utan att lida. Och han äter verkligen massor av nötter och fettkaffe. Men om du ser alla hans videos ser du att han äter mycket avokado ägg fett kött grönsaker de flesta dagarna också.
Det vore superintressant att följa hur din mat skulle se ut under en sådan utmaning, säkert mkt hälsosammare. Jasom hamnade för det mesta på 80E% fett och ca 5E% kh.
Vad tror du om antalet dagar för ett sånt här experiment? Är det inte för kort tid 21 dagar?
Jo 21 dagar är väldigt kort tid, men det kanske är så länge man står ut? Det är ju ändå 3 veckor så lite lär väl hända, om nu något händer. Egentligen borde man ju köra 3 månader men det kanske blir dyrt eller jobbigt. Tidskrävande om inte annat, om man ska dokumentera varje dag.
Man kan köra tillsammans om man vill 🙂 Får se hur man ska styra upp det där.
Ja detta kommer du göra superintressant! Ser fram emot augusti. Det jag tänker med antal dagar är ju att en sak man vill få veta genom ett sånt här experiment är om mängden kalorier man äter över tid påverkar vikten. Men det tar kanske en hel del tid innan kroppen börjar anpassa sig till mycket energi och öka vikten? Muskelmassa, fettfri massa borde ju öka efter en tid om man tränsar samtidigt om inte annat?
Åh jag håller med, fantastisk kul att hänga på detta! Du kan kanske bara göra en lista på de livsmedel du tycker ingår i projektet och så kan vi som vill hänga på dokumentera i kommentarerna:)
Smart!
Det ser jag fram emot att få följa ? Håller med om att 4000 kcal är nånting jag skulle kunna trycka i mig också utan några problem alls??