kokosolja
GP levererar lite alternativa fakta i form av en artikel om kokosolja. Jag tänkte kommentera den i det här inlägget. De gråa rutorna är citat från GP och den svarta texten är mina kommentarer.
Nu väljer American Heart Association (AHA) att uppdatera sina rekommendationer efter nya studier av kokosolja. Organisationen avråder nu från att använda det populära stekfettet vid matlagning i en ny rapport. Fetmaexperten Ingrid Larsson, tillika en av Sveriges främsta dietister, menar att studien är intressant eftersom den genomlyser tidigare rön på ett omfattande sätt.
AHA avråder alltså från att äta ett naturligt mättat fett, och säger att vi ska äta vegetabiliska fetter istället. Fett med dokumenterat negativa effekter på hjärnan och inflammationsnivåerna i kroppen. Undrar hur det kommer sig? Inte kan det väl bero på att Sojaindustrin precis donerade 500.000$ till AHA? Nää… inte skulle väl…?
Ingen korrelation mellan mättat fett och hjärt-och kärlsjukdom
Så mättade fetter är dåligt för hjärtat och kärlen enligt flera decennier gamla forskningsrapporter… AHA måste grävt länge och väl för att hitta dem. Helt nya rapporter säger nämligen att: “Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions” (mättat fett täpper inte igen kärlen, hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation)
I en studie om fettintag och kärlsjukdomar som utfördes i Wien såg man ingen förbättring alls när man satte hjärtpatienter på en kost fattig på mättat fett.
Faktum är att det gång på gång visas att det är förhållandet mellan omega 6 (inflammatorisk) och omega 3 (antiinflammatorisk) fettsyror som spelar roll, och i västvärlden har vi ofta ett helt skevt omega 3:6 förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega 6 fettsyran, som återfinns i hög halt i de flesta nötter samt alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.
– Nej, kokosolja är inte så nyttigt som det förespråkats. Det handlar om att kokosoljan har en blodfettsökande effekt eftersom det nästan uteslutande innehåller mättade fettsyror, förtydligar Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Faktum är att Ralf Sundberg gjorde en metaanalys med 16 andra forskare där de totalt skrotade kolesterolhypotesen en gång för alla. Läs gärna artikeln “Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!” För vad denna häxjakt på mättat fett egentligen handlar om är jakten på “det onda kolesterolet”. Det finns ingen association mellan högt kolesterol och ökad dödlighet bland äldre. Kan det här gamla forskningsfusket bli begravt i vigd jord och sluta gå igen som ett gammalt spöke?
Kokosolja består till 80 procent av mättat fett. Det är i nivå med smör, som består av 60 procent mättat fett. Larsson har en hypotes om varför kokosoljan lyckats etablera sig som ett hälsosamt alternativ, trots att den alltså inte är det.
– Det är svårt att säga varför, men jag tror att den har fått ganska bra driv av lchf-trenden. Där förespråkades kost baserad på grädde, ost och bacon först. Sen förstod man att det inte är så hälsosamt med animaliska fetter så då dök kokosfett upp som ett vegetabiliskt alternativ med mättade fettsyror, resonerar Ingrid Larsson.
Ahh.. den gamla “LCHF-trenden” igen. Ska den inte dö ut snart? 😉 Tyvärr är det mer “trendigt” med inflammationsskapande, onaturlig och beroendeskapande mat som man sen hanterar med mediciner och viktväktarna.
Förresten, sedan när är LCHF “baserad på grädde, ost och bacon först”? Är det någon människa som äter GRÄDDE, OST OCH BACON FÖRST?
Tänk er en sådan tallrik! 😀
Rättelse och bakläxa Ingrid Larsson; kött, fisk, ägg, fågel, ovanjordsgrönsaker, inälvsmat och naturliga mättade fetter.
Höjer det “onda” kolesterolet
Mättade fetter höjer en typ av kolesterolvärde i kroppen, det så kallade “onda” LDL-kolesterolet. Därför menar experten att kokosolja får samma effekt som smör på kroppen.
Och smör har vi ju redan fastställt är bra för hjärtat för att det innehåller så mycket K-vitamin, plus rikt på mjölkfett som främjar viktminskning. Så om kokosolja är i klass med smör, så måste det vara toppen!
– Vi visste sen tidigare att kokosoljan var en mättad fettsyra. Flera studier har visat att den ökar fettnivåerna i blodet och den här sammanställningen bekräftar enskilda studiers tidigare rön, menar SU:s expert.
Korrekt, kokosolja innehåller till största del mättat fett och äter man fett så ökar fettmetabolismen och de fett-transporterande farkosterna kolesterol. Det är en helt naturlig del av människans metabolism.
Ingrid Larsson framhäver att AHA:s rapport är imponerande, inte bara för att man tittat på kokosoljans effekt på människors hälsa. Det är bara en del av rapporten….
… man har även analyserat observationsstudier där man inte förändrar matintaget men följer människor under lång tid och sedan har man analyserat studier med apor, berättar Ingrid Larsson.
Jag vet inte om man skryta med att man utför studier kring människans metabolism på djur av en annan art, men jag vet att det är ett vanligt argument. Observationsstudier under lång tid är dock dömt att misslyckas eftersom människor inte är exakta, kanske inte alltid är ärliga med hur de äter och allting blir väldigt godtyckligt.
“Insjuknandet minskar med 30 procent”
Vidare tar artikeln upp att insjuknandet minskar med 30% för de som byter från mättat fett till mer vegetabiliska fetter, vilket är en helt godtycklig siffra tagen ur luften. Det blir verkligen tokigt när man tar siffror hejvillt från observationsstudier på det här sättet. Stora organisationer som AHA har mycket ekonomiska incitament bakom sina publikationer, att de är “kända” eller imponerande forskare med i studierna spelar liksom ingen roll, när det är pengarna som styr.
Tack och lov kan man gräva fram bevis efter bevis EMOT sådana här studier, både i form av vetenskapliga artiklar och böcker skrivna av läkare och forskare fyllda med referenser.
Att rekommendera nötter och soja och rapsolja som bevisligen skadar hjärnan, hjärtat och kärlen, FRAMFÖR människans artegna föda… vad skulle det finnas för incitament bakom det?
Vad tror du?
Mer läsning
- Lär dig tolka vetenskapliga artiklar (bloggpost)
- Gary Taubes om AHA och mättat fett (artikel)
- Huffington post om kokosoljestudien (artikel)
- The Great Cholesterol Con (bok)
- Doctoring Data (bok)
- Forskningsfusket bara fortsätter (bok)
- Deep nutrition (om hur veg. fetter skadar hjärnan) (bok)
- Sanna Ehdin skriver om kokosolja (bloggpost)
*källor i texten
Har delat detta på min tidslinje på facebook. Min webbplats diskuterar andra frågor
Tyvärr är det inte bara GP som publicerat den här “nyheten”. Har hittat den spridd utrikes också, Guardian, BBC News… Verkar vara en stor kampanj. Intressant att du skriver att AHA fått en stor slant i den här vevan…
Jag har en fundering gällande kokosmjölk. Väljer alltid en som är EKO men i tex santa marias eko så är det guarkärnmjöl som förtjockningsmedel, är det okej? Samt i änglamarks är det xantamgummi. jag vet att kung markatta inte har något av detta i sig men vill veta om dessa förtjockningsmedel är dåliga, om de ska undvikas, spelar de någon roll för keto osv. Kanske en liten kokosmjölksguide? 😀
Vet även att kung markattas konservbukar är BPA fria. Vet du om de andra som är krav-märkta även kan vara det? Finns ju som sagt en hel del olika märken på kokosmjölk. Vilket är bäst? 🙂
guarkärnmjöl är helt okej, de kan du köpa på hälsokosten också och ha i smoothies
En fråga som inte berör det här blogginlägget, hoppas att det går bra?!? 🙂 Hur skiljer man egentligen mellan ätstörning och sockerberoende? Känsloätande passar ju liksom båda in på. Länka gärna om du har skrivit om skillnaden någonstans tidigare.
Jag upplever att ett sockerberoende är mer av ett fysiskt beroende med fysiska symptom, inte bara känslor utan att hjärnan är wired annorlunda. Ätstörning har ofta mer med ångest att göra, men de kan likna varandra och leda till varandra. Man kan inte ha ett sockerberoende utan att ha en ätstörning, men man kan en ätstörning utan att ha ett sockerberoende.
Hej Martina!
TACK och åter TACK
Blir så upprörd hur man tycker det är Ok att äventyra vår hälsa
Hej Martina . Tack för allt du gör . En fråga jag har kommit i klimakteriet och äter lchf . Mycket fett . Men går inte ner som andra . Då en person sa till mig att när man kommer i klimakteriet så lagras östrogen i fettcellerna . Att det är därför inte lchf funkar . Vet du något om det . Mvh Martina
Fettcellerna producerar östrogen, på alla människor. Kvinnor som män. Det har inget med fettminskningen att göra. Det är jättesvårt att svara på varför du inte gå ned i vikt, beror på så otroligt många faktorer.
Nyligen så testade jag att ta lite kokosolja till min kvällsmat men jag fick sluta med det eftersom det gav mig högre morgonsocker. Jag tolkar det som att gryningseffekten påverkats via levern.
Intressant effekt!
Nä, jag tror inte ett skit på att kokosolja skulle vara skadligt heller! Vad bra av dig att skicka in din text som kommentar till GP! 🙂 Såg att Dr sanna Ehdin också dissat artikeln från GP https://ehdin.com/kokosolja-farligt-halsosamt/
Tusind tak for at ta op den artikel, og komme med super kompetent information som svar, altid fantastisk interessant at følge din blog 🙂
Another article on same subject 🙂
http://sustainabledish.com/coconut-oil-wont-kill-listening-american-heart-association-might/
Skadar nötter hjärnan? Tyckte du skrev det, är det verkligen så. Trodde nötter var nyttigt!
Nötter och frön är inte särskilt nyttigt. Man kan äta lite grann, men en påse nötter om dagen är ingen höjdare. Det blir för mycket omega 6.
Jag har precis haft hjärtinfarkt. Äter nu 6 olika mediciner. Vad ska jag hålla mig till när det gäller fett?
Det ingenting jag kan svara på i en bloggkommentar, men om jag skulle säga någonting så är det att undvika allt margarin och all rapsolja. Fokusera på riktig mat, inget socker. Håll blodsockret jämnt och stabilt.
Skulle även rekommendera att kolla inflammationsnivåerna, homocystein och långtidssocker regelbundet.
Exakt så! Har väntat på att du skulle ta dig an den där artikeln – grymt bra!
Nu var det ett tag sen jag var inne i den här svängen med kostdiskussioner, men det är en fråga som har dröjt sig kvar: Hur ser det ut med bioackumulering på högfettkost?
Jag misstänker att halten av dioxiner och andra fettlösliga miljögifter i kroppen inte undersöks by default när man kollar upp sina blodvärden, så vet du hur det ligger till? Ger ett högre fettintag större risk att få i sig för mycket skit överlag och ligger i så fall vi fettfrälsta ännu värre till? Är det då inte värst med animaliska fetter eftersom djuren kan få i sig gifterna naturligt (vilket det här gamla inlägget verkar vilja ha sagt – http://www.nwedible.com/grassfed-vs-organic-butter-and-which-one-will-kill-you-faster/ ), medan t.ex. kokosolja kanske inte är lika utsatt?
Om man är fettdriven och äter mycket fett har man ju en jäkla omsättning på fettet, så vi ligger bättre till helt klart 🙂
Okej, så hög fettkonsumtion fungerar som en allmän detox, givet att man äter low carb i övrigt? Drar fettet då också till sig riktigt gamla gifter som kan ha legat i kroppen en längre tid, så att även dessa försvinner?
Nej fettet drar inte till sig något, men har man en hög rotation på sitt kroppsfett genom att äta mycket fett och vara i ketos så åker gifterna ut.
Ok, tack. Kan du rekommendera någon litteratur, din egen eller andras, som behandlar ämnet närmare? Det här är ju ungefär vad du sa i Toxic Load-videon, så jag skulle gärna vilja veta lite mer.
Sen så förstår jag inte riktigt hur notifikationssystemet på sidan fungerar. Jag bockade i “Bevaka kommentarer till inlägget!” och fick mail om två nya kommentarer i tisdags. Jag trodde att detta skulle vara svar på min kommentar, men det visade sig vara två andra personer som var för sig hade kommenterat ditt huvudinlägg. När jag sen kom tillbaka hit idag så fanns det flera andra kommentarer, som jag inte fått något mail om, samt ditt svar.
Så dina svar har inte gett mig någon mailnotifikation, medan två av de efterföljande kommentarerna gjorde det. Dessutom var det inte två på varandra följande kommentarer, eller de två som kom direkt efter mitt inlägg. Ska det verkligen funka så eller gör jag något fel? 🙂
Hmm det verkar ju som att de pluginet är ganska kasst då, tur att du säger det. Ska fixa!
Jag vet inte så mycket litteratur på ämnet men skriver ju om ketos ganska mycket om hur fettdrift gör att fettet omsätts snabbare och gifter åker ut. Du kan också boosta med MSM, spirulina och chlorella. Drar också ut gifter.
Jag tänker mest på om det finns något från BMJ (som i det här inlägget) eller facklitteratur där detta gås igenom. Att hög fettomsättning skulle vara en sorts avgiftning är ju inget som det talats om vare sig i skolbänken (åtminstone inte på gymnasienivå), i fettdebatten i massmedia eller att det skulle kunna ses som allmänkunskap. Fast för mig handlar det främst om att kunna referera till något om mina semi-veganska vänner (molekylärbiolog resp. nutritionist) skulle börja undra vad jag pratar om.
Du kan ju bara söka på ketogenic diet och detox för att få fram artiklar i de området, sen är det ju ganska intuitivt att OM toxiner anrikas i fettväven och man omsätter fettväven i rasande takt… vart tar toxinerna vägen då?
Tack Martina, du är bäst som vanligt! 😀
Bra artikel Martina! Man kan undra varför Dietist Larsson inte läser modern vetenskap? Har hon också ekonomiska incitament tro?
Tack Mats va glad jag blir att du är här inne och kommenterar! Vilken ära! 😀
Jag tror inte dietisterna har ekonomiska intressen men jobbigt att läsa på och ta in saker som går helt på tvären mot allt man trodde man visste…
Nu är jag så stolt att jag är läsare här på din sida, jag fortsätter sprida din web-adress till alla jag känner och andra med för den delen. Heja Martina !!! Ingela
Tack Ingela! 😀
Yikes. Tack för att du ger svar på tal!! Enligt Gary Taubes, som skrev svar på AHAs uttalande, har de dessutom valt ut studier som stöder deras hypotes och lämnat andra utanför! Studiernas metoder håller inte samt så är de från 1960-talet. Man blir ju mörkrädd för vården och speciellt dietisterna, HUR kan man vara “utbildad” inom kost och ha så dålig koll. Ingen nyhet, jag vet, men ändå.
Ja du… det är något man verkligen undrar… :/
Tråkigt att den här missinformationen sprids från “trovärdiga” tidningar och utbildade människor. Det är uppenbart ett sätt att få folk att käka mer mediciner 🙁
Kan inte GP publicera detta? Hittar inte att de länkar repliker….?
Skrämmande dåligt av GP!
Tack Martina!!
Jag läste också artikeln och blev väldigt upprörd. Det värsta är hur det kommer påverka prat i fikarummet “jag läste i tidningen”, kan du inte skicka in ditt blogginlägg till GP som replik?
Redan gjort!
Härligt att det finns kloka människor som du!
Läkare som tyvärr är utbildad på SU, ingen merit precis…
Hej!
Jag äter 90% fett och senaste gången jag kollade mina värden var dom 100% inom referensvärdena.