• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Kost & Hälsa
  • Tarmfloran
  • Därför kan du inte äta kött

Därför kan du inte äta kött

13 April, 2018 87 Comments Written by Martina

Inlägget innehåller Adlinks (köplänkar) till Shopping4net och Adlibris
Därför kan du inte äta kött

Triggervarning. Det här inlägget kan komma att uppröra, så vill du inte läsa om varför du inte kan eller vill äta kött, och tycker att kött är äckligt – klicka bort!


Så nu är du varnad 🙂 Det här med kött är ju så himlans politiskt inkorrekt numera, så  bäst att varna innan. Anledningen till att jag ens skriver det här inlägget är att det är så många som skriver till mig och vill testa keto eller följer en ketogen diet men…

meeen sen kommer följande meningsutbyte…


X “Jag har ätit keto si och så länge men får det inte att funka bla bla… ” 
Jag “Berätta om hur du äter lite mer exakt”
X “Jag äter inte kött” ibland är det “Jag äter inte kött, men ägg, fisk och skaldjur” 
Jag “Varför äter du inte kött?” 
X “Jag kan absolut inte äta kött, det går bara inte, att ens äta fisk är ett jättestort steg för mig!”


Med all veganpropaganda som florerar nu, och all desinformation att man blir sjuk av rött kött och animaliska produter är det lätt att tro att man gör en insats för sin hälsa genom att dra ned på kött. Jag har också känt så, been there done that! Detta är dock helt falskt, för att vi är anpassade för att äta kött, och vi kan överleva på kött allena. Vi får inte näringsbrister, punkt slut.

Att välja bort vissa djur men inte andra går inte heller ihop rent logiskt, eller att äta mejerier men inte äta upp kon. Här döljer sig icke-ifrågasatta föreställningar om hur djurhållning fungerar, och man bör ta sig en funderare på varför man äter vissa djur men inte andra. Läs därefter The Vegetarian Myth, den är bra.


Youtube-stjärnan Freelee the bananagirl med expojkvännen Durian, raw food veganer sedan många år tillbaka. Jag vet att det här är ett ideal för många tjejer och killar, men det finns nästan ingen muskelmassa på de här kropparna, och de utstrålar knappast styrka, vitalitet och hälsa.


“Men jag tycker inte om kött!”

Om det bara handlar om att kött är äckligt, att det inte smakar gott och att det helt enkelt är totalt onajs att äta kött så har jag lösningen och förklaringen här;

Du har för lite magsyra!

Jag har själv lidit av detta och det var en bidragande orsak till att jag blev vegetarian, för jag kunde inte bryta ned maten. De allra flesta vegetarianer och veganer har för lite magsyra, och vissa har så lite att de inte ens bryter ned sin veganska mat. Det är då de börjar leva på frukt och bär, gärna med honung till. I know the drill, jag vet inte hur många personer jag har coachat som blivit vansinnigt sugna på kött efter att deras magsyra återställts till normala nivåer.

Kött är vår naturliga, artegna föda som vi kan äta med gott samvete och som vi tycker är gott när vår mag-tarmkanal fungerar som den ska.

Såhär ökar du magsyran

Vissa gillar att dricka äppelcidervinäger före maten, och det fungerar säkert för vissa men jag föredrar personligen betaine-HCL eller saltsyrekapslar. Jag tar fortfarande saltsyrekapslar då och då om jag misstänker att jag inte bryter ned maten så bra, det är alltid bra att utvinna mer näring. Givetvis kan även veganer och vegetarianer få fördelar av att använda extra saltsyra, särskilt om man har problem med sura uppstötningar.

Saltsyraprodukter som fungerar

Billigaste svenska saltsyraprodukten finns på Shopping4net, den heter Digest och finns här. Digest är motsvarigheten till amerikanska Betaine-HCL som finns på Iherb.

Mucosa är en mildare produkt som också funkar bra, passar dig som inte äter så mycket rött kött. Du hittar den här!

Detta gäller även fett!

Om tanken på fett äcklar dig och du mår illa när du äter fett… samma sak där! Du har för lite magsyra och behöver tillsätta extra för att bryta ned maten.

Personer som mår dåligt av kött och fett äter ofta en vegetarisk högkolhydratdiet och upplever att de mår toppen av det. Toppen i jämförelse med att inte kunna bryta ned sin mat, men om de här personerna går över till en animalisk lågkolhydratkost kombinerat med extra saltsya… wawawooom!

Då händer det grejer! 😉


Disclaimer: Inget ont om Freelee, delar många av hennes värderingar och tycker att hon verkar rätt festlig. Dock tror jag att hon kör sin hälsa helt i botten, men jag hoppas att jag har fel. Är du vegan eller vegetarian och har läst ända hit? Hur du äter är ditt val, som jag respekterar, men vet du att du har matsmältningsproblem så investera i lite enzymer eller saltsyra i alla fall 🙂 

Tillägg: Nej det går inte att vara keto-vegan, däremot kan det gå att vara i ketos på fisk och ägg, men man missar mycket näring och paleolitisk kost är då troligen mycket mer lämplig. 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Kost & Hälsa, Tarmfloran
betaine-hcl, enzymer, matsmältning, saltsyra
Similar posts
  • Enkelt knep vid orolig mage — Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore! Pepparmyntsolja från bodystore  Jag vill dela med mig av ett fungerande knep vid matsmältningsproblem och orolig mage, till exempel om magen känns uppsvälld eller har andra IBS-symptom. Tricket är pepparmyntsolja som kan användas på en rad olika sätt men jag tycker att bästa sättet är att droppa 1-2 [...]
  • Varför KÄNNS det så BRA att inte äta ... — “Jag äter fisk och ägg, men jag äter inte KÖTT” “Jag äter inte RÖTT KÖTT” “Det KÄNNS så BRA att inte äta KÖTT, jag känner mig så LÄTT, inte sådär jobbigt MÄTT” När jag var vegetarian så tyckte jag också att det KÄNDES så himla bra att inte äta kött. Det KÄNDES förstås inte så [...]
  • Saltsyra vs basa kroppen — Det har varit mycket snack om att “basa kroppen” och att äta basisk mat de senaste 10-15 åren i hälso-communityt. När jag började intressera mig för hälsa på riktigt läste jag mycket om det här, och var nära att köpa en stor påse kalk haha! 😀 Jag vill inte dissa syra-bas teorin, bröd och andra [...]
  • Saltsyra gör skillnad… — Inlägget innehåller affiliatelänkar! Blev så glad över dessa kommentarer som trillade in angående saltsyra och matsmältning! Chris: Har nu provat saltsyretabletterna från Iherb. Oj, säger jag bara! Tycker inte att jag hade megaproblem med matsmältningen innan – och inte kände jag mig förstoppad heller…men det bara visar hur man vänjer sig och definierar måenden som ”normala” [...]
Proteinkaffesvälten
Träna med motståndsband – produkttips

87 Comments

  1. Alexander Alexander
    10 May, 2021    

    För lite saltsyra att smälta kött? Man kan ha köttallergi pga blivit biten av fästing. Jag tål inte kyckling eller rådjur. Jag kräks av nötkött och jag är blodgrupp 0 och blodgrupp 0 har mycket magsaft men likt tusan tål jag inte kött.

    Reply
    • Martina Martina
      10 May, 2021    

      Jag tror inte du kan applicera din situation på alla människor, särskilt inte en sån ovanlig sak. Det finns ingen korrelation mellan blodgrupp och saltsyreproduktion.

      Reply
  2. jeanette jeanette
    10 March, 2019    

    Men veganer äter inte honung. Annars är man ju ingen vegan. Då har man kallat sig något vad man inte är. Inte bra att andra kallar någon för vegan om man inte är det heller.

    Reply
  3. Robert Robert
    6 May, 2018    

    Jag äter kött och kommer nog att fortsätta med det, men jag har den senaste tiden varit i en fas att ifrågasätta den konventionella uppfödningen av djur och det kött som produceras. Speciellt efter att jag såg en film på http://www.djurfabriken.se. Bl.a. kor, kycklingar och fiskar matas ju också nästan alltid med fel sorts foder (ofta GMO, soja, spannmål överlag), vilket bl.a. Kostdoktorn flaggat om på sin blogg. Och nu ser jag också en annan aspekt – nästintill misshandladel (trängsel, knappt med utrymme, betonggolv, inomhus…). Djuren är stressade. Den här typen av kött, ägg kan ju inte vara så bra för oss? Hur ska jag tänka? Studerar och har det knappt så finns inte mycket utrymme för att köpa fint dyrt gräsbetat kött på närmaste bondgård till vardags… Tacksam för svar!

    Reply
    • Martina Martina
      6 May, 2018    

      Eftersom kött trots allt är vår artegna föda, tror jag att det är det föredragna bränslet ändå. Sen tycker jag att filmer som djurfabriken är ganska vinklade, men det är bara vad jag tycker.

      Reply
  4. Mandy Mandy
    23 April, 2018    

    Asså, jag vet inte men nu misstänker jag efter att ha läst inlägget, att jag ätit vegetariskt så passa länge att det e därför jag inte klarar av att äta kött nu knappt? Kan det va så då med min magsyra, att den förändrats?
    Om så – hur länge behöver jag äta saltsyrekapslar (kommer absolut inte palla dricka äppelcidervinäger utan att spy!!) innan jag klarar av att äta kött igen?

    Reply
    • Martina Martina
      23 April, 2018    

      Man får testa sig fram, börja med några veckor 🙂

      Reply
      • Mandy Mandy
        24 April, 2018    

        Okej, tack så mycket! =)

        Reply
  5. B B
    19 April, 2018    

    Tack för intressant inlägg Martina!
    För ett tag sen hade jag otroligt ont i mina leder. Eftersom jag inte gillar kemisk medicin tog jag inte de mediciner som läkaren gav mig. Hans förklaring var “slitage”, “överrörlighet”, “reumatism” etc etc..
    Jag gjorde en scanning av kroppen genom metatron. Det visade sig att jag hade parasiter ikroppen. Killen som utförde det sa att det var genom rött kött jag fick det och rekommenderade mig att testa att sluta med det i 6 månader men att fortsätta äta fisk och kyckling. Jag gjorde det och smärtan var borta. Helt. Jag gjorde ytterligare en scanning efter 6 månader och det visade sig att jag inte hade några parasiter kvar.
    Jag mådde toppen. Dock så blev suget efter grillat kött starkt så jag började igen. Ledont är tillbaka men jag får stå ut med det eftersom kött är gott.

    Sen vill jag påpeka att jag endast äter Svenskt kött från gårdar i närheten. Skulle aldrig äta importerat kött.

    ps. det jag kan tänka mig många har problem med att äta kött är bl a hur köttet transporteras. Vem blir inte förbannad när man ser små trynen sticka ut genom galler på lastbilen när de transporteras! Jag blir det iaf.
    Sen innehåller kött från tex Tyskland och Danmark mer antibiotika än vårt kött.

    Reply
    • Martina Martina
      19 April, 2018    

      Jag är glad att detta fungerade för dig men jag förstår verkligen inte hur den här maskinen kunde avgöra att du hade parasiter… och att det var på grund av rött kött.

      Däremot vet jag att vissa får ont i lederna av gris, men aldrig av nöt och lamm.

      Reply
  6. Annelie Annelie
    17 April, 2018    

    Ett naturligt sätt att stimulera magsyraproduktionen på är att inta ett te på bitterörter någon timme innan måltiden. Bitterörter är t ex maskrosor, ringblomma och älgört.
    Ett annat bra sätt är att pressa en halv citron på morgonen i ett glas ljummet vatten, dvs fyll på med kallt vatten till hälften och häll på kokt vatten så det blir ljummet. Detta ska drickas det första man gör på morgonen innan man ens börjar fundera på frukost. Detta funkar klockrent!

    Reply
    • Martina Martina
      17 April, 2018    

      Mycket bra!

      Reply
  7. Ylva carlzzon Ylva carlzzon
    16 April, 2018    

    Underbart att få tips om gula fläcken ,en utbredd sjukdom. Tack för svaren det värmer ett björnhjärta. Kram på er.

    Reply
  8. E. E.
    16 April, 2018    

    Off topic.
    Martina, din bok “Beroendehjärnan” kommer den komma ut i vanlig format nån gång? Jag ser att pocket är på gång, men jag skulle så önska mig som “vanlig” bok. Jag läser nu som e-bok, och jag tycker att boken är så oerhört bra, att jag måste ha den till hands som hjälp verktyg. Men gillar inte “pockets”, faktiskt.

    Reply
    • Martina Martina
      16 April, 2018    

      Jag tror inte att den kommer att tryckas igen, men vi får hoppas!

      Reply
  9. Ylva carlzzon Ylva carlzzon
    16 April, 2018    

    Martina du som vet , makenhar fått gula fläcken. Vad kan vi göra för attförhindra att det blir värre? Vi äter Lchf kosttillskott magnesium, D-vitamin. Ingen vetinom läkarkåren så jag frågar dig, ennågot udda spörsmål men jag chansar, har själv blivit hjälpt tack vare dig. Ha det gott martina.

    Reply
    • Martina Martina
      16 April, 2018    

      Jag hade kört riktigt strikt keto med fasta, men det är bara vad jag hade gjort. Tissue regeneration är vad jag tänker på.

      Reply
      • anne-marie anne-marie
        16 April, 2018    

        Jag har också fått gula fläcken men än så länge en svullnad! Har hållit mig till LCHF i ca 10 år men många avsteg då och då. Sen skärtorsdagen full keto. Har fram tills nu sen jag fick veta diagnosen, ätit mycket grönsaker i form av spenat och grönkål. Har också tagit Lutein blå, finns på hälsokosten. Dessutom C och D – vitaminer och MSM samt Magnusium. Vid mitt senaste besök på ögonkliniken i januari i år sas det att svullnaden såg ut att gå till baka så det känns som att jag är på rätt väg nu. Nu har jag bestämt mig också för att det blir noll socker och spannmål hädanefter, har tidigare fuskat lite då och då. Så det ska bli så spännande och se om man själv kan påverka gula fläcken till att försvinna!

        Reply
        • Martina Martina
          16 April, 2018    

          Det kan man, jag är helt övertygad om att det går att fixa 🙂

          Reply
  10. Nadja Nadja
    15 April, 2018    

    Hej, jag ville bara slänga in en snabb kommentar men freelee och durian är INTE raw food veganer. Tvärtom, dom förespråkar att man ska äta tillagad mat. Dom kör något som dom kallar för raw til 4. Att dom äter frukt till klockan 4 men efter det så äter som “vanlig” tillagad mat. Men dom är s.k high carb veganer.

    Reply
    • Martina Martina
      15 April, 2018    

      Hm… fast de jag har kollat så har freelee gjort perioder av 100% raw och påstår att hon mår bättre utan cooked food, mindre mensvärk och PMS osv. Är det inte så?

      Reply
      • Nadja Nadja
        16 April, 2018    

        Hon kör regelbunden vad hon kallar för “detox”. Då äter hon bara 1 frukt i ca 2-4 veckor. Typ bananer eller mango.

        Reply
  11. Ic Ic
    15 April, 2018    

    Yes passar mig “Carnivore diet” 🙂

    Reply
  12. Lars Lars
    15 April, 2018    

    Hej. Vad anser du om fermenterad kost, gröna ostar, typ lagrade franska ostar, syrade produkter, turkiska feta yougrtar med rått ägg i toppade med virgin olivolja?
    Lasse

    Reply
    • Martina Martina
      15 April, 2018    

      Jag har ingen åsikt om fermenterad kost, det är inget jag själv håller på med men jag följer ju en mer extrem kosthållning.

      Reply
      • Magnus Magnus
        16 April, 2018    

        Du borde verkligen testa att göra surkål. Supergott tillbehör till många rätter och enligt obekräftad uppgift innehåller 1msk surkål lika många bakterier som en liter yogurt.

        Jag brukar alltid göra en vild fermentering och då kan man få ett 100-tal olika stammar, beroende på vilken råvara man använder. Hållbar i kylen 1 år utan tillsatser, men den brukar ta slut fortare än så.

        Reply
        • Martina Martina
          16 April, 2018    

          Det låter riktigt coolt, jag ska absoolut testa! 😀

          Reply
          • Magnus Magnus
            16 April, 2018    

            Det tycker jag verkligen, här kan du hitta lite kunskap:

            https://www.facebook.com/groups/423511064518289/
            https://www.halsasomlivsstil.com/surkal-hemmagjord-probiotika-en-gladare-mage/

            Reply
        • SonjaS SonjaS
          17 April, 2018    

          surkål är verkligen bra och lätt att göra hemma! har jag redan gjort på 1980talet. alla andra husmorsrecept och tips är ju oxo bra och enkelt.

          Reply
  13. Isabelle Isabelle
    14 April, 2018    

    Jag undrar lite över uttrycket “vegan propaganda” ; är egentligen inte all information, upplysningar och uppmaningar för gemeneman bra att välja vegetariskt och att kött och mejerier faktiskt leder till sjukdomar.
    Tänker att dom flesta hushåll äter jäkligt dåligt kött; typ perssons skinka, denniskorvar och budget bacon som är inflammations drivande. Då är ju ändå bönor och linser bättre? Jag hade iaf helldre ätit en vegankost än en stereotypisk husmanskost med mamma scans köttbullar, fisk pinnar, fiskbullar osv.
    Det hade ju kunnat vara mer nyanserat än att hårddra och säga att ALLT kött och mejeri ger sjukdommar och prata om att du kan skippa de vanligste mjölkprodukterna som lätt mjölk, kvarg och keso som har haft en “hälsostämpel” och välja rent smör och grädde, och likadant med köttet, att en ekologisk lever från slaktaren är bättre än ett magert kycklingbröst på rea. MEN då undrar jag om 1. Hade det dessa nyanserade upplysningar hjälpt? Folk generellt är rätt lata och utbildad kring vad dom stoppar i sig och så har du stor företag som vill exoploatera detta och använder sig av aggressiv marknasföring för att plantera ideer i vårat huvud som blir fakta med livsmedel som underhåller vår lathet. 2. Hade det då varit värt det? Om saker och ting är för komplicerat så kan det bli tvärtom att folk tänker “näää detta var för grötigt och komplicerat, jag går tillbaka till macaroner och köttbullar, det kan aldrig gå fel” och att vara svart vit med att kött är dåligt och veg är bra ger folk den där känslan av simplicitet och easy aaccess som gör att förändringen från mamma scans till falafel eller rödbetsburgare istället för hamburgare är rätt liten.

    Tänker att ALLA vet att tobak är dåligt, alkohol är ett gift, socker gör oss feta och man bör motionera varje dag – så gör majoriteten av svenska folket fel. Trots att det finns information och hjälp.

    Detta kanske var en liten cynisk tanke för egentligen önskar jag paleo kost från att man går skolan så att barn hade lärt sin kropp “rätt” från början och vetat hur en klar och lugn hjärna känns och då troligtvis tagit bättre val genom resten utav livet!
    Jag äter själv LCHF och hade INTE bytt ut det mot vegan kost pga att det skulle vara farligt utan jag vet vad jag stoppar i mig. För min del är det etiska jag sliter med ibland då jag inte kan rättfärdiga dödandet av djur, mår dåligt av fabriks uppfödning och hade inte klarat av att döda ett djur själv – men eftersom min kropp och hjärna fungerar 110% bättre på artegen föda så är jag självisk och väljer mitt välmående först och köper så bra farmat kött som det bara går.

    Ps, magsyra tabletter var ett WOW moment så rekomenderar alla att testa! 😀

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Tack vilket grymt inlägg i debatten, jag tror ärligt talat inte att jag är så medveten om hur människor äter rent generellt. Alla i “min värld” äter redan väldigt bra, MEN kommer från mer överkonsumption av socker och bröd. Det där med scans köttbullar, fiskpinnar osv har inte funnits med på kartan. Jag tror att en bra vegankost är bättre än det och att det är anledningen att många får bra effekter av sin vegankost när de kommer från de hållet, men når kanske inte hela vägen till optimal hälsa. Att ta bort allt kött eller alla grönsaker, allting extremt blir mer av symptomlindring.

      1 och 2… well.. bra poäng! Det här har jag tänkt på, att det blir krångligt och svårt och jag undrar hur många kan vara så ointresserade. Vad bryr sig folk om egentligen?

      Jag tror ingen gillar djurfabriker btw, men bra djurhållning och hållbara gårdar osv är ju bara bra att köpa kött ifrån. Både etiskt och klimatsmart!

      Reply
      • Magnus Magnus
        16 April, 2018    

        Du kan ju börja att titta i andras kundvagnar, så kanske du får en uppfattning om hur människor rent generellt äter.
        Det är ganska skrämmande.
        Har också sett flera som har Coca cola eller liknande i nappflaskan till sina små barn.
        Sjukt !!

        Reply
        • Martina Martina
          16 April, 2018    

          Iofs, du har helt rätt. Jag var i affären nyligen och personen framför mig köpte bara coca cola och digestive kex… på nått sätt tänker jag att de här människorna är undantag, men det kanske verkligen är så illa?

          Varför vill man skada sitt barn så mycket att man häller coca cola i nappflaskan? Det låter som totalt vansinne!

          Reply
          • SonjaS SonjaS
            17 April, 2018    

            Ja, det är det! Jag tittar oftast i andras kundvagn och ‘normalt ätande’ betyder massor av processerat mat som kommer förstås i massor av förpackningar (plast, karton) och långa ingredienslistor, inget färskt, grönt eller oprocesserade. Och jag tänker bara hur kan man äta och lever så….speciellt skrämmande är att se vad folk gör mot sina barn när de far produkter med hur mkt som helst i och allt annat kommersiell. De vet inte hur ren mat smakar! Kanske de stackars har inte ens fått smaka modersmjölk.
            Apropos ingredienslistor: vissa supermarkt och drogerier (affärer som säljer kosmetik, hygienartikel och lite kosttillskott – finns inte i Sverige) har infört förstoringsglas monterade på kundvagnar för att folk kan läas ingredienslistor. Bra för folk med allergier och dålig syn, men egentligen helt sjukt att man behöver det.

            Reply
            • Martina Martina
              17 April, 2018    

              Haha förstoringsglas på kundvagnar! 😀 Det låter helt galet!

              Reply
        • Mandy Mandy
          1 May, 2018    

          Samma här efter att ha jobbat i kassan i matbutik i över 10 år! :O
          Man förundras ju över hur deras kroppar orkar och hur de ser ut på insidan! Gör mig illamående!
          Och samma sak som du nämnde också – att folk ger sina småbarn samma skit! Idag tycker man ändå att vuxet folk borde ha koll på vad som är bra och inte bra att stoppa i sig. Man behöver ju inte va strikt eller fanatiker för att äta hälsosamt och ren, bra mat, liksom!

          Reply
  14. Johanna Johanna
    14 April, 2018    

    Helt off topic, men jag har läst på en del om hårborttagning med laser osv. Saken är den att jag inte får grepp om hur skadligt det är för min kropp. Tror du att det kan få större negativa effekter eller verkar det bara lokalt?

    Jag har ljus och lättirriterad hy som bara får röda prickar så jag vill gärna testa något nytt även om mun hudtyp inte är optimal för såna behandlingar.

    Jag vill inte förstöra min kropp men samtidigt äe jag fåfäng haha. Kan du något om ämnet?

    Ha en trevlig helg!

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Jag är mer oroad över huruvida man verkligen får bort håret, jag har läst en del om folk som lagt tusentals kronor på hårborttagning och håret är ändå inte helt borta.

      Reply
      • Sanna Sanna
        15 April, 2018    

        Jag är en sådan, när jag var strax över 20 skämdes jag över mitt benhår och har gått på ipl-behandlingar. Betalat över 10 000 sammanlagt och ändå finns knappt hälften av håret kvar. När jag blev över 30 slutar jag bry mig och nu rakar jag inte ens…

        Reply
      • Helenschki Helenschki
        16 April, 2018    

        Jag kör regelbunden laser, behandlingen är semipermanent håret försvinner aldrig helt och du får toppa upp då o då. Men jag är jättenöjd eftersom jag bor i ett varmt land och ofta går i ärmlösa toppar shorts osv men lätt får utslag av rakning och inte alltid pallar växa ut håret för vax. Du får testa laser först på ett litet område för att se om du tål den. Ingen aning om den är skadlig men jag har även kört för ansiktet gör att hålla huden ung då den stimulerar kollagenproduktionen o är inte orolig.

        Reply
  15. lina lina
    14 April, 2018    

    Kan det ledatillviknedgång?att man inte “tål” protein och fett? menar att om kroppen inte kan bryta ner och ta upp näringsämnena så borde det leda till (ohälsosam) viktnedgång? Kan nämligen äta typ en mandelsmörsburk per kväll utan att vikten går upp, snarare tvärt om!

    Reply
    • lina lina
      14 April, 2018    

      Kroppen blir liksom inte nöjd även om magen är smockfull så känner jag mig fortfarande “hungrig”!

      Reply
      • Martina Martina
        14 April, 2018    

        Nått är inte som det ska vara :/

        Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Ja verkligen, det är inte helt ovanligt.

      Reply
  16. Amanda Amanda
    14 April, 2018    

    Obs, varning för spyinnehåll.

    Jag har alltid, i hela mitt livs haft väldigt god aptit för kött och kunnat äta hur mycket som helst. Nu har jag varit bortrest i Afrika i två månader och i princip bara ätit bröd, olika buljonger, oliver, matbanan och frukt, samt lite sött. Tillgången på kött har varit i stort sett obefintlig. Kom hem för några dagar sen och igår skulle jag fira med 300 g kött. Efter måltiden mådde jag himla konstigt, väldigt illamående hela kvällen och natten, legat vaken, och i morse började jag dagen med en väldigt illaluktande spya med bitar som var väldigt stora för att vara 12h efter ätande. Mår fortfarande illa ytterligare flera timmar efteråt och spydde nyss igen. Tror du att det skulle kunna vara pga just en minskning i saltsyraproduktion under resan?

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Nja… det låter som magsjuka tycker jag, säker på att det inte var något konstigt med köttet?

      Reply
      • Amanda Amanda
        14 April, 2018    

        Kan såklart vara men köttet var köpt fryst, stektes well done och min partner har inga problem. Men ja, absolut, det kan ju ha varit någonting sånt.

        Reply
        • Martina Martina
          14 April, 2018    

          Hm… märkligt! Well… kan ju vara så att kroppen bara blev sjukt förvånad att få kött 😛

          Reply
  17. Lågkolhydratkost sen 2005 Lågkolhydratkost sen 2005
    14 April, 2018    

    ”Vi kan överleva på kött allena”. Skulle vilja säga att om vi äter hela djuret, t ex inälvorna med c-vitamin o annat viktigt och fettet, så lever vi fullgott.
    Tål att upprepas o förtydligas: inälvor, märg (benbuljong) fett o annat är viktigt i en fullgod kost. Inte bara finköttet.

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Nej verkligen inte bara finköttet, håller helt med!

      Reply
  18. Helena Helena
    13 April, 2018    

    För att vara stark och uthållig så behöver vi vara allätare. Och kött är för mig en given källa till ork och god hälsa, jämte grönsaker och bra fettkällor. Det är lite konstigt att de flesta av oss vill tanka det allra bästa bränslet till våra bilar och övriga maskiner, där vi smörjer och underhåller. Men när det kommer till oss själva så tänker vi annorlunda och vi frångår en holistisk syn på våra kroppar. Tack för din kloka röst!

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Bra poäng!

      Reply
  19. Danne Danne
    13 April, 2018    

    Det där var jätteintressant, ja att man har för lite magsyra om man får halsbränna och sura uppstötningar. Var ju helt övertygad (på amatörmässiga antagande) att det berodde på att man hade för mycket. Får halsbränna vid för mycket löst/rinnigt fett eller lös mat (typ soppa) och även av t.ex. äppelcidervinäger. Därför vill jag ha fast kompakt mat, kött, matiga grönsaker mm. Men kan få magsveda av för mycket kaffe eller ett litet glas osockrad juice. Men halsbränna av kaffe med mjölk (men mjölk är ju helt ute ur bilden idag). Allt det där gjorde att jag varit övertygad om att jag har för mycket magsyra. Men kanske är fel alltså. ? Dags att börja läsa på tror jag…

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Omeprazol hjälper ju, och det är också därför som folk tror att de har för mycket magsyra. Nästan ingen har för mycket magsyra dock, det är extremt ovanligt.

      Reply
      • Mandy Mandy
        1 May, 2018    

        Men det hjälper inte på samma sätt som ex Digest gör, eller?
        om man gått från att inte ätit kött på jättelänge till att bara äta kött (som jag gör nu) och känner av magsyran när jag äter, bör jag ta ex digest då eller kommer magen vänja sig själv snart? Vad skulle du föreslagit för mig?

        Reply
        • Martina Martina
          2 May, 2018    

          Ta Digest så länge du behöver, testa att trappa ned om ett tag och se hur det känns.

          Reply
  20. Alexandra Alexandra
    13 April, 2018    

    Tack så mycket för ditt inlägg! Det var en ännu en intressant läsning! 🙂

    Reply
  21. Oskar Oskar
    13 April, 2018    

    Halv-topic. Känner du till youtube:aren sv3rige? Sjukt skum snubbe men han kör keto, äter bara rått kött och smör och dricker inte rent vatten utan istället blod/mjölk/centrifugerade grönsaker. Sen tror han att jorden är platt och har massa andra skumma åsikter. Tänkte bara att det kan vara spännande att kolla in 😛

    Han är inte svensk trots att det låter så på namnet, tror han är från Baltikum.

    Reply
    • Martina Martina
      13 April, 2018    

      Jag är inget fan av YouTube så har inte koll på så många ?

      Reply
  22. Mattias Mattias
    13 April, 2018    

    Hej Martina,

    Har du tips på chark/köttdetalj med relativt högt kollageninnehåll, som är tillgängligt och smidigt användbart d.v.s enklare än att knäcka och koka buljong på benrester? Jag har funderat på att fuska med glycin på eller gelatin. Gissningsvis vore segare framdelskött mer kollagenrikt.

    Vill minnas att jag hittade till bloggen via sökning på kycklingfötter. Hittade dock inga på affär, men det kanske är en köttprodukt som till och med jag skulle tycka vara något oaptitlig.

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Jag brukar koka benbuljong på oxsvans, det blir väldigt kollagenrikt och fint. Kycklingfötter går nog inte att köpa i Sverige tyvärr, annars är det fantastiskt.

      Reply
      • Hmm Hmm
        14 May, 2018    

        Jo det går att hotta frysta i affärer som säljer asiatiskt. ?

        Reply
        • Martina Martina
          14 May, 2018    

          Grymt!

          Reply
  23. E. E.
    13 April, 2018    

    Är nyfiken: jag älskar både kött och fett, känns bra i magen osv, betyder det att jag har tillräckligt mycket med saltsyra? Bara undrar, eftersom jag blev en gång diagnostiserad (av en naturopat) att jag lider av brist på saltsyra. Men då skulle det inte funka med kött och fett så bra? Eller?
    PS. Tjejen på bilden ser ut som om hon är sjuk i anorexia.

    Reply
    • Martina Martina
      13 April, 2018    

      Ja du har tillräckligt med saltsyra annars hade kött inte smakat bra 🙂

      Reply
  24. Henrik Henrik
    13 April, 2018    

    Jag kan säga lite till! En kiropraktor patient hade problem med muskelvärk och viktnedgång(Hen var deffad från början) Pat. blev bättre av beh. plus LCHF. Men IBS gav sig inte förrän tillskott med saltsyra och matsmältningsenzymer.

    Så kör på!

    Reply
  25. Henrik Henrik
    13 April, 2018    

    Väl talat!

    Reply
  26. SonjaS SonjaS
    13 April, 2018    

    Jag känner inte den där ‘stjärnan’ Freelee men jag tycker att hon ser verkligen inte alls frisk ut. Ansiktet ser ut som en äldre jättetrött människa och helt ärligt ser kroppen mer ut som anorexi-triggers än hälsofrämjande, tyvärr!

    Reply
    • Martina Martina
      13 April, 2018    

      Mjo, men tror hon ser bra ut för sin ålder ändå. Hon är inte 25 ?

      Reply
      • SonjaS SonjaS
        14 April, 2018    

        35+, men ser ut som 50…nja, det är ju hennes sak.

        Reply
        • Martina Martina
          14 April, 2018    

          Haha 50 😀 Det var väl lite väl hårt!

          Reply
  27. Kimberly Kimberly
    13 April, 2018    

    Min syster har ätit strikt ächf i snart 3 veckor men besväras av halsbränna, framförallt i samband med att hpn äter mkt fett. Kan det alltså bero på detta?

    Reply
    • Martina Martina
      13 April, 2018    

      Ja!

      Reply
  28. Nancy Nancy
    13 April, 2018    

    Jag kanske är ute och cyklar nu, men nu när jag äter enligt keto äter jag mest grönsaker och fett, köttet är mer som tillbehör. 50g fördelat på tre mål mat per dag. Visst är det så man ska äta? Är fortfarande lite osäker..

    Men jag förstår att dom som inte vill äta kött tycker att det är mycket 🙂

    Reply
    • Nancy Nancy
      13 April, 2018    

      Alltså 50g protein, ska det ju vara 🙂

      Reply
      • Martina Martina
        13 April, 2018    

        Det går förstås att äta mycket mer, det är olika inriktningar. För djup ketos räcker 50g.

        Reply
    • Martina Martina
      13 April, 2018    

      Det funkar, ja!

      Reply
  29. Estelle Estelle
    13 April, 2018    

    Jag skulle ju återkomma med mitt försök att ta saltsyratabletter för att kunna smälta kött och förhoppningsvis även bli av med halsbränna som jag har då och då, så det få bli nu 🙂 Jo,jag testade ju att ta de tabletterna från Iherb som du nämner här, resultatet var en konstant brännande känsla i maggropen och halsbränna som höll i sig i 2-3 dygn efteråt (en enda tablett) inte så kul. testade fler gånger och samma sak hände 🙁 Har tidigare testat äppelcidervinäger och molkosan men även då bara med dåligt resultat och kass mage. Läste sedan i någon bok eller på nätet där någon känd kostperson också rekommenderade saltsyratabletter, men även skrev att om man reagerar på det sätt som jag gör så ska man skippa det. Så vad gör man då om man har svårt att bryta ner maten??? Värst är kött som jag därför äter sällan (fisk äter jag tyvärr inte eftersom jag avskyr smaken) Äter probiotika sedan många år tillbaka, matsmältningsenzymer har jag testat utan resultat.

    Reply
    • Martina Martina
      14 April, 2018    

      Aha! Du har problem med din övre magmun, den stänger sig inte. Jag tror att det kallas för magsaftsreflux eller bara reflux, det blir VÄRRE om man tillsätter saltsyra för det blir mer frätande som kommer upp. Det finns ett läkemedel som heter Gaviscon som bildar en gel som lägger sig ovanpå magmunnen, du skulle kunna köpa den här till exempel – Gaviscon och ta antingen för sig själv, eller tillsammans med betaine-HCL före mat. Du kan läsa mer om den på Fass här http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19740830000013

      Det finns andra mediciner av samma karaktär… någon som heter nått med Silica med samma effekt… allt gelbildande är bra, undvik Omeprazol och protonpumphämmarna!

      Reply
      • Josefin Josefin
        14 April, 2018    

        Thorne har en produkt som heter GI ENCAP som också är gel-bildande. När jag råkat fräta sönder magen lite grann med för mkt oreganokapslar så funkade det toppen att ta en shot med glutaminpulver, innehållet av 1-2 kapslar GI och lite vatten före varje måltid under ett par veckor. Det kanske kan vara något? 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          14 April, 2018    

          TACK!

          Reply
  30. Chris Chris
    13 April, 2018    

    Word!

    Reply
  31. Andrea Andrea
    13 April, 2018    

    Hej, mycket intressant läsning, känner igen mig själv i mycket av det du skriver. Nu förstår jag lite mer varför jag inte trivdes med att vara vegan!
    Tack för en bra blogg.

    Reply
  32. Erik 2 Erik 2
    13 April, 2018    

    Tack för ännu ett viktigt inlägg.

    Reply
    • Martina Martina
      13 April, 2018    

      Tack själv!

      Reply
      • Erik 2 Erik 2
        15 April, 2018    

        Jag har just läst klart Hormonbibeln och boken Dirty Genes. Det vore intressant att höra dig koppla ihop de båda.

        I utmärkta Hormonbibeln skriver du om ogräsmedel som har östrogen påverkan och jag undrar om det kan leda till att flickor blir könsförvirrade. I min omedelbara närhet är det nu ett märkligt stort antal som har döttrar i tonåren som är könsförvirrade kanske är det slumpen men det känns nästan som en epidemi.

        Reply
        • Martina Martina
          16 April, 2018    

          Det är nog kulturellt betingat 🙂

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: