Mitt sista mål innan en 3 dagarsfasta
En störig sak inom hälso-communityt är all food shaming. Det spelar ingen roll om det är veganer, LCHF:are, keto-entusiaster, karnivorer eller vanliga vanlisar så är mat så otroligt laddat.
Dels är det laddat vad man äter men också var man har köpt sin mat. Alla är så noga med att poängtera att de köper gräsbetat och ekologiskt och få berättar öppet att de köper den norska odlade laxen som till exempel jag gör. När jag var på diabeteskonferens hade jag förberett ett blodsocker-experiment (läs här) men kunde inte koppla min CGM (kontinuerlig blodglukosmätare) till mobilen och fick ge upp experimentet. Dock tyckte jag ändå att det var en kul grej att äta allting som serverades på konferensen (detta) för att det var så våldsamt olämpligt 😀
Så mycket food shaming!
Det jag visade upp på instagram/instastory var ganska low carb – jag var på tapas buffé en kväll, och en finare middag en annan kväll. Där fick vi friterad fårost. Även detta skammades såklart som attans, vilket är lite tråkigt. Tråkigt när människor blir upprörda för att någon har eller inte har ätit någon specifik sak. Och konstigt. Jag förstår verkligen att influencers inom hälso-communityt inte orkar vara ärliga och ljuger en hel del kring hur de äter.
Inte absolutist
Jag har velat lite fram och tillbaka med hur noga jag ska vara med min livsstil, även testat att utesluta alkohol helt och sådana saker. Varit zero carb i månader i streck. Vad jag kommit fram till är att det inte finns något behov för mig att vara absolutist för jag har en bra hälsa, låg fettprocent, aktiv livsstil och inga tendenser till mat- eller sockerberoende. För ett gäng år sedan hade jag lite problem med hetsätning men det var för att jag hade levt på en vegansk svältkost i många år så kroppen ville ha FETT och det var i princip alltid fett jag överåt på. Efter 1-2 år tappade jag behovet av att hetsäta.
Min föredragna livsstil är LCHF/Keto och det jag äter 90% av tiden med stora inslag av carnivore. Det fungerar bra för mig. Jag handlar på Lidl, köper den norska odlade laxen (bland annat!) och gör det väldigt enkelt för mig. Enkelt och billigt! Det ger plats för avsteg, utrymme att testa nya grejer och lyssna på kroppens behov som varierar med månadens cykler, årstid, träningsnivå och ålder.
Appen zero
Efter att ha krönt Diabeteskonferensen med ett Burger King mål började jag en spontan fasta och är nu snart uppe i 3 dygn. Det känns skönt efter allt skräp även om jag tål skräpet bättre än jag kom ihåg det. Fick inga problem alls av socker och gluten förutom extrem hunger men det är ju så “normala” människor har det hela tiden. Mat var tredje-fjärde timme eller total panik!
Den här fasteomgången har jag inte haft någon hunger alls och det var så jag inledde fastan. Efter Burger King ville jag inte äta igen på ett bra tag och efter två dygn tänkte jag att jag kan köra på ett tag till. Läs om min förra 3-dagars fasta här!
Jag tror att poängen med det här inlägget är att jag önskar att folk kunde slappna av lite kring andra människors livsstil och istället fokusera på vad som fungerar för dem själva. Ångest över olika livsmedels renhet (som den norska laxen), klimatångest, ångest över djurens välbefinnande, ångest över kolhydratinnehåll eller kalorier hjälper inte det minsta. Jag tror mycket är vunnet genom att släppa allting sånt och välja livsstil efter vad som får en att må bra, givet att man inte har någon sjukdom eller problem som tvingar in en på en viss väg förstås.
Själv mår jag rätt dåligt av allt skammande av mat, som att det inte går att se saker ur flera perspektiv eller till vad individer mår bra av. Jag är med i en amerikansk carnivore-grupp på FB och det är kroniskt skammande och rentav hat mot veganer och dess varianter. Samma sorts hat som kommer från hardcore veganerna. Hur svårt är det att förstå att en slags kost inte funkar för ALLA personer, att vissa mår pyton av kött och andra inte kan ta till sig näring från mycket av växtriket? Jag fattar att en vill predika så snart en hittat nåt som funkar för en själv och gärna sätta sig på en piedestal men snälla nån.
Jag tror att det är “allt-eller-inget”-tankar som spökar hos många. Blir lite lifestyle-shaming överlag. Jag är själv så. Antingen en viss kost och träning eller inte alls. Just nu bråkar jag med mig själv att jag inte orkar träningen för tillfället. Jag får inte ihop det med pendlingen till nytt jobb så min älskade styrketräning blir lidande. Då duger liksom inte min keto-kosthållning om jag ändå inte tränar (enligt mitt huvud). Men jag håller såklart fast i kosten så får jag se hur kroppen påverkas av mindre träning men förhoppningsvis mer sömn och mindre stress. Jag gissar att det är latheten inom mig som ursäktar sig men men. Kanske blir ett improviserat höstexperiment ^^
På tal om experiment är det otroligt kul att läsa om dina! Uppskattar att du skriver om dem också, för oss som inte kan följa det live på Instagram.
/Maria
Ja du har nog rätt att många tänker väldigt svart-vitt – men det gör även jag ibland tyvärr. Med livsstilen har jag mjukat upp en del 🙂
AMEN !!
Det är också lustigt det här med hur snabba folk är med food shaming men när vi vet att ingen kommer leva ett helt liv “perfekt”… det är väldigt avskräckande från någon som äter “skit” och vill börja göra förändringar men att det nästan blir som prestations ångest istället.
Älskar tishan “my plate, my business” från ett feministiskt kollektiv på Instagram – så passande !
Najs, ska kolla in den! 🙂
Nu blev jag lite nojjig och hoppas att min kommentar på inlägget inte uppfattades som food shaming ? Jag ville mest vara kritisk mot varför det ska vara så svårt för organisationer som anordnar konferenser att tillhandahålla bra/bättre mat alternativ än bröd, pasta etc… Eller som favoriten, när de kombinerar vegan/vegetarian/gluten och annan specialkost i en lösning…
När man känner att man måste äta så får man ju äta av vad som finns, och det gör jag med när fasta inte är ett alternativ och jag bara känner att jag måste ha mat NU!
Nej det är nog helt lugnt 🙂 Jag man orkar ju inte fasta alltid och då äter man något och sen mår man därefter!
Roligt att läsa dina inlägg. Tack för en bra blogg!
Är du stenhård gällande mejerier?
Vilka produkter ger negativa resultat på hyn för dig?
Det finns i princip inget som påverkar min hy. Den ser ut som den ser ut hela tiden. Mer fett i maten gör mig nog lite mer smooth dock 🙂
Mejerier äter jag, men skulle aldrig köpa hem ost. Är det grädde i en gryta tackar jag inte nej!
Varför ingen just inte ost?
Gud så fel det blev men hoppas du förstår ändå :-)0
Jag blir tjock av ost, det kan jag inte äta. Mjölkprotein är så reaktivt mot min stackars tarmslemhinna dessutom, så blir mycket värre i allergier och sånt.
Aha! Tack för svar! Fick mig att fundera på om jag lider av något liknande. Får rinit, gasig och slemblandad mage. Har klippt sista mjölken i kaffet vilket verkar göra stor skillnad men käkar gärna ett par ostskivor i farten, kanske varannan dag fortfarande. Kanske får försöka avståndet också. Även om det är gott och egentligen inte triggar överätningsfest och uppblåst gravidmage som keso, grädde mm gör för mig.
Tack för det här inlägget! Så många gånger jag behövt försvara när jag väljer kött framför vegoalternativet på t ex lunch med vänner eller kollegor. Pga IBS får jag ont i magen av bönor, linser, quorn, sojaprodukter och allt vad de “duktiga” äter. Så ja, jag väljer gärna kött/fisk, låt mig va liksom 😀 Sedan är det väldigt märkligt överlag att folk kommenterar andras matval, inte minst med tanke på att så många har eller har haft ätstörningar!
Att äta odlad lax från Norge skulle jag absolut inte göra: https://www.tv-helse.se/varning-for-odlad-industrilax-ofta-giftig-och-infekterad/
Nej jag vet att många inte gör det, men jag gör det!
Bra att du tar upp detta. Är lätt att känna sig som världens sämsta människa om man (i mina kretsar) inte alltid äter eko/gräsbetat mm. Eftersom jag har autoimmunitet så vet jag mycket väl att det är en dålig idé att äta t ex ost och salta cashewnötter, men när jag har legat däckad i influensa så är det just ost och salta cashewnötter som jag vill ha! Inte sjutton är jag sugen på en stekt biff med bearnaisesås då… Men ändå är det lätt att känna skuld över sina “dåliga val” trots att de egentligen inte är så fruktansvärt illa. Har väl blivit yrkesskadad ?
Om någon ber mig om råd kring mat så säger jag vad jag tycker är bäst för dem, men annars får folk göra som de vill. Visst kan jag bli frustrerad när jag ser vad många trycker i sina små barn, men samtidigt har inte jag rätt att leka matpolis och därför håller jag tyst. Alla måste få göra sina egna val, men jag hade önskat att det fanns en bättre förståelse bland folk om sambandet mellan matval och hälsa/sjukdom så att de åtminstone vet vad som kan hända till följd av dåliga kostval.
Känner exakt samma 🙂 Äter rätt annorlunda från många på jobbet, men skönt nog är det ingen som ifrågasätter och själv är jag nyfiken på deras mat och säger om det verkar gott eller luktar gott, men skulle aldrig drömma om att berätta hur deras blodsocker och kroppar kan reagera på kosten.
Ja, varför så laddat. Känner dock igen mig. Jag har ätit LCHF sen 2010. I början liberal och nu sista tiden carnivore. Har alltid under alla år ätit utanför LCHF då och då, men det vågar man ju knappt yttra för då kommer pekpinnar direkt från alla håll.
Jag hoppas och tror om man äter typ carnivore och sen fuskar 6-8 vecka att det ska räcka för att hålla sig friskare.?
Jag vet att min kropp mår bäst på super strikt carnivore, men sååååå tråkigt i längden. En annan sak är märklig, som du oxå skrev. Jag blir inte lika dålig nu vid fusk som förr!? Ätit carnivore sen 2018 05
Kanske är bra med lite fusk i bland.? Om man kan hålla det till i bland?
Haha jaaa om det får dig gladare så go for it! 🙂
Det är ju det bästa med att äta ketogen kost. Att slippa vara hungrig och istället känna sig nöjd. Hade tänkt fråga hur kroppen reagerade på sockerchocken men det behöver jag ju inte göra nu. Kan man starta fasta trots förkylning i kroppen eller bryter det ner bara? Kanske bättre att bara käka på…
Fasta funkar när man är sjuk!
Tack för svar! 🙂
Jag upplever toppenbra effekt av fasta vid sjukdom, för då kan kroppen fokusera på rätt saker ?
Samma här, blir frisk fortare om jag fastar helt eller periodvis om jag t.ex är förkyld.
Snällt att ni delar era erfarenheter om fasta under sjukdom. Tack så mycket!
Jag stoppade en sked rakt ner i glasspaketet sent igår kväll 🙂
var sååååå varmt inne att inget annat släckte törsten….
Såg intressant inslag på Nymo om att vi med hjälp av ny teknik kan lösa klimatfrågan
och mycket mer, tex bromsa alzheimer
https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/12500551
HÄFTIGT!
Hej Martina! Detta är lite off-topic men tänkte ändå att jag kunde fråga dig då du hjälpt mig innan i en frågestund ?
Jo jag undrar varför jag får jättemycket blåmärken på benen av strikt lchf (keto tror jag fast jag ej mätt).
Annan lååångsökt tanke… kan det ha att göra med att jag har blodgrupp A? Läste att den blodgruppen skulle äta vegetariskt och vegetabiliska oljor osv ? vet att det ej är vetenskapligt…
Näe… vegetabiliska oljor ska man nog hålla sig väldigt långt borta ifrån, oavsett blodgrupp 🙂
Mer blåmärken kan vara att man äter mer fett och blir mer lättblödande, som med omega 3 tex.
Jag tycker att man kan och ska skilja på
“jag äter det här för att det är bra, och jag rekommenderar det”
och
“jag äter det här för att det är vad som bjuds just nu (eller vad man nu har för skäl) men det är inget jag rekommenderar”
Sager Effie som précis varit I Neapel och ätit pizza fritta, utan att rekommendera det. Men också utan att skämmas.
BRA!
Instämmer till 100%!
Jag påbörjar en fasta idag. Spännande att följa hur din fasta fortlöper. Personligen ska jag se hur lång tid jag klarar. Min längsta vattenfasta varade i 17 dagar. Har aldrig mått så bra i kropp och själ. Min intention är att fasta längre än 17 dagar den här gången. Syftet är fysisk och psykisk detox. Har en hel del kroppsfett att ta av så det är ”bra”. Hur länge har du fastat som längst Martina? När det gäller fasta finns det liksom kring mat och food shaming, fast shaming. Det är mer energikrävande [för mig] att behöva förklara mig inför en del folk i min omgivning än genomföra själva fastan. Det vill till att ha ett kraftfullt mindset för att klara av att fortsätta med fastan.
Jag har fastat 5 dagar som längst 🙂
Kan tänka mig att folk tjatar att du ska äta när du fastar och att det tar mycket fokus.
Ja, det är konstigt att man ska skämmas över vad man äter. Här passar verkligen orden “sköt dig själv och sk-t i andra”, som INTE betyder att man inte ska bry sig om andra utan att man själv ska bete sig vettigt och låta folk bestämma över sig själva.
För egen del har jag ett sockerberoende och skulle inte klara av din “barcelonakost” men jag tycker det är intressant med dina tester och bra att du delar med dig.
Apropå hetsätning efter vegankost: Jag var ju vegetarian och i långa tider vegan under tio års tid. När jag förstört kroppen så mycket att jag var tvungen att börja äta riktig mat åt jag jättemycket kött det första året. Kroppen bara skrek efter kött. Numera äter jag “normalt” med kött (och mycket fett) och lite, lite grönsaker. I dag hade vi din krämiga leverpastej med stekt bacon till frukost. Gott”! Och när jag skriver “riktig mat” menar jag LCHF, till skillnad från “vanlig mat” (vad det nu är).
Vilket himla bra i lägg! Tänkte mycket på detta under förra veckan då jag själv shamades av så väl veganer som normisar utifrån “alla vet ju att kött varken är bra för kroppen eller miljön”.
Haha den har man ju hört ganska många gånger nu… lite tröttsamt 🙂
Ja du, Anna, de som säger så visar att de i själva verket inte vet någonting om kött eller miljö eller hälsa, för den delen. En kompis på en annan blogg, f.d. vegetarian, brukar kalla vegetarianer för miljösvin.