– i samarbete med Bodystore –
Jag gjorde ju en halvtidsrecension av Prescript Assist som är en probiotika med högt förtroende bland många. Den är jordbaserad och det var vad som fångade mitt intresse! Jag gillade verkligen konceptet av jordbakterier, det kändes naturligt och bra. Dessutom var det tillräcklig mångfald och tillräckligt antal stammar. Dock var min reaktion inte så positiv, fick extrem histaminreaktion och klåda över hela kroppen och det var högst obehagligt.
PA för hardcore för taskig tarmflora
Då fick jag tips från en läsare att testa en “snällare” probiotika först, att PA är för hardcore om man har en utarmad flora. Jag letade lite på iherb som jag brukar men på instagram och här på bloggen sa flera att jag skulle testa LactoVitalis. Den innehåller lactobaciller och bifidobaciller, som jag inte gillar egentligen. Jag vill inte ha lactobaciller, men tydligen är det bra och människor med bra tarmflora har lactobaciller. Så jag kastade in handduken och köpte LactoVitalis Pro.
PA + LactoVitalis = Win!
Nu har jag jobbat mig upp till en hel PA varje dag och äter 1 lactovitalis till detta, samt 2 matskedar kalla kidneybönor. Det känns faktiskt riktigt bra, min mage börjar närma sig något normaltillstånd och jag är så glad! 😀
Jag känner mig som värsta probiotikaproffset nu! 😀
Bodystore är min samarbetspartner så jag har en köplänk här till deras LactoVitalis om du vill läsa mer: [eafl id=”27008″ name=”Lactovitalis Pro” text=”LactoVitalis Pro”]
Titta på innehållsförteckningen här!
Jag personligen gillar inte L.Casei, men L.Plantarium, L.Breve B.Longum är serotoninproducerande “smalbakterier” så tummen upp för det 😀
Hej Martina
HAr nu återigen läst din bok Magstarkt, eftersom att jag upplever att jag ömsom är förstoppad och ömsom är lös i magen. Dessutom har jag gått upp i fettvikt, då jag ätit lite mer energi än vanligt. Var på resa med jobbet och åt ute. Det blev lite mer av både protein, fett, men också mre kolhydrater.
Skulle vilja veta vad jag ska köpa för tt få i mig “smalbakteierna” i bakteriodetesfamiljen?
Tack på förhand
Vänlig hälsning
Linda
Bakteriodetes kommer från grönsaker och rotfrukter 🙂
Tack för dina böcker och utmärkta inlägg med så bra information. När du skrev inlägget om PA och sen tillägget med Lactovitalis så hade du inte börjat med egen kefir om jag läser rätt i inläggen. Är själv intresserad av PA men är redan histaminkänslig så lite rädd där. Min fråga borde det inte räcka att bygga upp med kefir gör min egen sen ett år tillbaka ?
En annan fråga har du skrivit del två om östrogendominans har inte hittat något mer. Men har beställt din bok så det kanske står mer där
Det står mycket om östrodominans i boken 🙂
Jag tror att kefiren räcker väldigt långt, tål du den så kör på!
Hej Martina!
Jag köpte nyligen Lacto Vitalis efter att ha slukat ‘Magstark’ på en dag och är riktigt taggad på att optimera magen!
Däremot såg jag att LV innehåller majsstärkelse, fruktooligosackarider och riskliextrakt vilket i min ketohjärna låter farligt. Förstår att det är ytterst små doser, men tror du att det kan få någon effekt på blodsocker eller magen eller liknande?
Tack på förhand!
Oj! Såg att du redan svarat på detta 🙂
Troligen ingen effekt, det är nog försumbart
Tack!
Äter du fortfarande denna eller vilket probiotikatillskott kör du nu? 🙂
Yes, kör på detta fortfarande 😀
Hej Martina!
Det står att det finns riskliextrakt o majsstärkelse(fyllnadsmedel) i Lactovitalis Pro.
Varför? Vore det inte bättre om det inte fanns? Jag försöker undvika all stärkelse för testar att köra introduktionsfasen i GAPS-protokollet. Frågan är dock om detta protokoll fortfarande är relevant?
Mvh,
Benjamin
Om protokollet fortfarande är relevant? Ja absolut, det är superbra!
Jag tror fyllnadsmedel i Lactovitalis är försumbar mängd.
tack för svar 🙂
Hej! Undrar vad du tycker om innehållet i maria åkerbergs probiotika tabletter?
Jag kan inte uttala mig om produkter jag inte känner till eller har testat 🙂
Också provat PA och tog den först efter att ha kört en kur med saccharomyces boulardii.
Fick också klåda i början, men hanterbart. Körde 2 om dagen ett tag till burken tog slut.
Också tagit två 12 veckorskurer med flytande probiotika (Symprove) som är riktigt bra. Dock lite osmidig då den måste stå i kylskåp. Dock är nog den klar favorit hittills, även om den och har dyr frakt från England.
Känns som jag provat rätt mkt av varje för att läka läckande tarm hehe. Nu kör jag på med Colostrum och apolactoferrin som känns lovande.
Har troligen för mycket obundet järn vilket ger mycket oxidation stress och försvårar läkning av läckande tarm. Försvåras av att jag inte får lämna blod i Japan för att jag är svensk haha. Annars ett bra sätt att sänka höga ferritinvärden.
Haha japanerna är sådana rasister! 😀
Har du höga järnvärlden då eller låga?
Kanske dum fråga, men.. Sökte på probiotika på Bodystore och fick över 50 resultat. Jag som inte vet och kan något om det här, vilken ska jag ta? Spelar det någon roll?
Tack
/Madelene
Du kan ju välja den jag recenserar i inlägget 🙂
Vet du om man kan äta LactoVitalis när man tar Warfarin? Hamnade på din sida av en slump, intressant läsning eftersom jag har stora problem med magen.
Nej jag kan inte svara på det, men varför skulle blodförtunnande påverka probiotika eller vice verca?
Tack för ditt svar. Bara en tanke…känner inte till om de kan påverka varandra, men eftersom man inte kan kombinera vissa andra mediciner med warfarin så tänkte jag att det var bäst o kolla innan jag börjar med probiotika.
Martina, har du några tankar om hormonella besvär (har inte läst dina böcker än, de står på kö) – jag är 41 och har senaste halvåret fått en fruktansvärd mensvärk med kramper. Även ägglossningen ger mig kramp och ofantligt svullen mage numera. Har varit hos gynekologen som inte kan hitta något synligt fel (men hon gav mig starka smärtstillande). Äter inga mediciner eller p-piller, har inte spiral. Frisk i övrigt. Normalviktig. Inga barn. Har sedan ett par månader börjat äta zink, Mg, B-vitamin (speciellt B6 och B12), folsyra, jod, selen, Omega-3, D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin och har börjat träna hårdare och mer regelbundet. Äter LCHF och minimalt med mejerier. Kollade nyligen massa värden hos Werlabs, och det enda avvikande var lite låga D-vitaminvärden.
Ser inga förbättringar hittills och det börjar kännas hopplöst.
Vill för övrigt påpeka att jag ätit LCHF i flera år – dock inte helt fuskfritt. Jag var på semester några dagar i december förra året och anammade det landets matkultur till 100% vilket innebär mkt socker och kolhydrater. Kommande mens var den första med kramper. De senaste 10 åren dessförinnan hade jag knappt känt av min mens. Jag vet inte om det finns någon koppling mellan kramperna och några dagars intag av sockerrik mat. Jag har besökt detta ställe ett par ggr till därefter och kolhydratberoende som jag är så har jag inte lyckats avstyra den dåliga dieten under dessa resor (och avvänjningen väl hemma har varit tuff). Allt sedan mensen i januari och därefter har krampen återkommit.
Ingen jag talat med tror på ett samband – men jag kan inte helt avfärda det.
Ju mer kramper ju mer prostaglandiner = ju mer inflammatorisk respons
Det är i princip omöjligt att gissa utifrån den informationen :/
Det här avsnittet på Anna Sparres podcast var superbra när det gäller hormoner.
http://4health.se/86-mia-lundin-hormonkaos-forklimakteriet-och-klimakteriet
kinesisk läkekonst. vad är dina tankar om det?
Kom att tänka på det när jag läste inlägget då jag fick örtbaserade piller från kinesiska apoteket som gjorde underverk för min stressade mage.
Pluggade kinesisk medicin i våras och älskar det, tycker det finns mängder med bra grejer där. Så mycket potenta örter och växter som de använder i sin medicin som hade funkat utmärkt på oss också!
Hej!
Tack för din mycket intressanta sida och dina böcker, uppskattar dem mycket 🙂
Vet du något om “Volgasvampen” (svampen har många namn) som det skrivs en del om. Den går att köpa på nätet och jag har funderat på att köpa den under en tid. Tyvärr har jag en bekant till min mamma som berättade att hon började tappa hår efter att hon börjat använda svampen. Har dock inte läst något på nätet om detta.
Sedan undrar jag lver kefirgryn som du skrev om i ett annat inlägg. Tillför de bra bakterier och hur funkar de?
Jag ska skriva ett inlägg om kefirgrynen när jag har börjat med det själv.
Volgasvampen har jag ingen aning om, har inte hört talas om den 🙂
Martina du fina, har du ngn erfarenhet eller åsikt om Stig Bengmarks Synbiotic? Då jag för ett tag sedan gjorde research kring pre- och probiotika dök den upp. Köpte några frpk men slutade ganska fort då jag i samma veva fick reda på att jag behöver grunda m annat innan jag kan börja med probiotika (gjorde en HMA och håller nu på med en BKR).
Kanske, jag får se om jag vill testa den framöver. Nu är jag nöjd med mina 2 burkar och ser inte behovet att testa något annat för tillfället.
Tänk på att den synbiotikan kan innehålla spår av gluten! Jag har valt bort den pga det. Konstigt när han själv förespråkar glutenfritt?!
Fast “spår av” är ju bara att de tillverkas i samma lokaler där det kan finnas gluten i närheten
Okej det trodde inte jag. Jag läste bland annat att “Livsmedelsverket har i en undersökning hittat mycket höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt i choklad- och bageriprodukter med ”kan innehålla spår av”-märkning.”
Oj, det låter ju inte alls bra! 🙁
Intressant hur det plötsligt vände och “alla ” LCHF-are mår toppenbra av bönor. Tidigare sa man att bönor skapade bullrig mage uppblåsthet osv, men det verkar ha dunstat bort mkt snabbt nu.
Eller? Jag åt mycket bönor innan jag började med LCHF och blev då alltid uppblåst och svullen av dem. Det räckte med ganska liten mängd för att den effekten skulle komma.
Men, jag hakade ju också på böntrenden nu trots att en av mina älsklingsmotton är “Följ aldrig strömmen oreflekterat” . För nu tänkte jag inte efter så mkt utan bara hakade på och började med en-två msk kidneybönor typ var tredje dag, varsamt kota ekologiska och kallnade . Sen glömde jag helt bort hur jag brukade reagera på dem. Så när gaser, svullen mage kom tillbaka nu blev jag lite deppig och undrade verkligen om ingenting alls förbättrats sedan jag började med FODMAP.
Så tog jag bort bönorna i två dagar och nu är magen lugn och tyst igen.
Det är så gott med bönor och låter verkligen bra med all nytta de kan göra. För att inte tala om miljöaspekten. Men jag får tyvärr hålla mig till någon potatis eller banan då och då. Surt sa räven.
Alltså… det är ju skillnad på att äta bönor som en “vanlig” person och äta bönor som lchf:are. En vanlig person lassar ju upp ett berg av bönor eller gör en bönsallad. En lchf:are som äter bönor för resistent stärkelses skull tar 1 matsked kalla kidneybönor i olivolja och äter före sin LCHF-måltid.
Stor skillnad! 🙂
Ja sant. Men jag får alltså uppblåst mage även av två msk bönor per dag. Hade du den effekten i början eller har det gått bra från start att tåla dem. Tror du det kan vara värt att fortsätta för att få magen att tåla bönorna? Eller ska jag hålla mig till banan och kall potatis?
Om det funkar bättre med banan och kall potatis, kör på det!
Jag blev faktiskt förvånad över NOLL magreaktion på bönorna. Jag brukar bli supersvullen och superförstoppad av bönor, men 1 liten matsked i olja före mat går väldigt bra.
Intressant! Ska testa en vecka med absolut Max 1 msk och i olja så får man se om det går bättre.
Ja det blir liksom 4 kidneybönor eller nått, stooor skillnad på det och att “äta bönor” 🙂
Före mat menar du då varje måltid eller en gång om dagen?
Man börjar 1 gång om dagen till ett större mål, sedan kan man lägga till efterhand.
Jag läser just nu “Låt bönor förändra ditt liv” och de skriver att man ska äta 1 dl bönor till varje måltid – å andra sidan är de män och en av dem tränar hårt. Nåväl, jag skulle bli proppmätt på 1 dl bönor så det funkar ju inte. Jag äter några bönor till varje måltid. Har mycket känslig mage så jag provar mig fram.
Har du provat/läst på om Stig Bengmarks “SYNBIOTICS”?
//Malena
Nej inte ännu 🙂
Nej det har jag inte
Hur länge behöver man äta probiotika för att återställa tarmhälsan?
Tar man det som en kur eller ska man fortsätta även när man mår bra?
Jag vet inte, men jag kommer nog sluta när min mage fungerar bra igen
Hej! Intressant detta med bakterier. Frågan är hur mycket de hjälper. Har ätit mängder med märken i många år. Senast Garden of LIfes probiotika. Märker att så fort jag äter middag lite sent får jag mängder med luft i magen. Både uppe och nere så att säga. Det är möjligt att all probiotika har haft någon effekt, men detta med gaserna som jag vant mig vid sedan barnsben….Har verkligen fått fokus på hur mycket jag har nu när man har pojkvän som inte har. Herregud så jobbigt. Har försökt att träna ordentligt genom att aktivera transversus för att få in bukväggen en aning så jag slipper det gravida utseendet jag har. Marginellt bättre kanske efter mängder med hård träning varje dag. Nåväl. Gnäll, gnäll.
Kan det kanske vara så att pga att de förbaskade tarmarna är så svullna av otillräcklig matsmältning är det lite svårt att träna in det gravida utseendet på buken?
Fattar ju att jag måste bränna allt fett för att få bort mer fläsk på magen, men den gravida looken och alla gaser som håller mig vaken om nätterna gör mig tokig.
En PT sa att det är bra att äta citron varje morgon för då krymper magsäcken och man flushar ut toxiner. Han sa också att min kropp visade att jag hade blodgrupp A vilket stämmer. När jag frågade hur han kunde veta det sa han att blodgrupp A ofta lagrar fett på magen som jag, även fast de kan vara trådsmala i övrigt… Har du hört talas om detta?
Jag tror ju inte på blodgruppsdieten, att han hade en poäng där kan vara slump. Jag har också blodgrupp A och jag lagrar fett överallt UTOM på magen.
Kör på citronvatten på morgonen och om jag inte minns fel så åt du väl lite saltsyra till maten också? För att få bukt med matsmältningen? Men i övrigt verkar det som att du har någon intolerans, minns inte om du gjort en total utredning för det där eller ej. Du ska inte ha så irriterade tarmar!
Tack snälla. Fantastiskt att du kommer ihåg vad jag skrivit förut.
Såklart jag gör!
Jag har gjort mängder med utredningar by the way. Inget svar än. Gjorde en IMU pro test också. Inget speciellt. Försökte tjata till mig en tarmfloretransplantation men eftersom jag inte har ONT så har jag inte IBS enligt tarmdoktorn som gör det på försök i Sverige. IBS är smärtkänslighet i tarmarna framförallt och det är smärta de följer i studierna de gör vid KS. Alltså fick jag inte vara med. En kompis som har ont och IBS fick komma med men huruvida hon får riktigt bajs eller bara placebo vet jag inte än. Har försökt att utesluta saker och det är klart att viss skillnad gör det att bara äta fisk och grönsaker. Kött kan jag också äta och precis som du säger vete fasen om blodgruppsdieten är något att hänga i julgran för har man blodgrupp A ska man ju äta vegetariskt och minsta mängd bönor håller mig vaken hela natten med den gasmängd som bildas…
Ett alternativ är ju att bekosta sin egen tarmfloretransplantation, kostar 40k på Huddinge Sjukhus och billigare (20-30k) i Holland så vitt jag vet. Men är det lösningen måntro?
Det är just frågan. Börjar tvivla på om man kommer hela vägen med kostomläggning. Tänker att det finns kinesiska mediciner och kanske zonterapi som masserar bort varenda kristall i reflexpunkterna man har under fötterna och på så vis stärker alla organ så organen tål maten man äter. En kompis till mig har gått till en zonterapeut som heter Sussi och hon har hjälpt henne med allt. Mensvärk, vikten, acnen, konstig nervsmärta i armarna, ångest orolig mage osv. Det har tagit tid dock och hon har gått två gånger i månaden i ca tre år. Lite dyrt, men man kan ju pilla med en pinne själv under fötterna och ta ett område i taget kanske. Kräver disciplin dock…
Man kan ju utbilda sig själv online och öva på andra och på sig själv 🙂
Disciplin behöver man alltid ha oavsett vad!
Huddinge sjukhus erbjuder väl inte fmt?? Och inte holland heller?Detaljer på detta(Länkar) ??
Det är bara Taymount i England och IPPM i Slovakien som gör det för pengar i Europa.
Är förstoppning tecken på dålig bakterieflora? RS gör mig än mer förstoppad. Jag äter magnesium och kokosolja men det hjälper inte!!
Ja det brukar hänga ihop, du kanske behöver dricka mer vatten eller röra på dig mer?
Hej,
Jag står och syrar diverse grönsaker. Tror du att det skulle kunna gå att hälla en ampull probiotika i syrningen?
Trevlig kväll.
Ja så kan man göra 🙂
Jag gjorde så i början, men det blir mycket godare om man gör en levande fermentering med de naturliga stammarna.
Nån sa också att bakterierna i kapslarna är så starka att de slår ut dom naturliga och man får fler stammar om man gör en naturlig utan att tillsätta något alls.
Om det stämmer, vet jag inte, men det blev godare utan kapslar iaf.
Kapslar brukar jag dock använda till en fermenterad citron/ingefära dryck jag brukar göra.
Jag har en fråga som inte har något med inlägget att göra:”Brukar du äta kokosmjölk? Såfall vilket märke på kokosmjölken tycker du är bäst?” ?. Jag körde först med Santa Marias Kokosmjölk innan som innehöll 2,8 g kolhydrater per 100 g. Jag läste att den innehöll gurkkärnemjöl så jag bytte till Garant’s kokosmjölk. Den innehåller 3 g kolhydrater + 2,2 g sockerarter. Har du testat dessa? Jag känner mig lite osäker med Garant’s produkt, räknas sockerarterna som en kolhydrat? Jag försöker att hålla ner socker och kolhydrater så mycket som möjligt så skulle behöva lite tips. ?
Allt är kolhydrater och alla kolhydrater är socker.
Jag tror jag köper nån rosa tetra pak men jag är ingen storanvändare av kokosmjölk så jag vet inte. Det är väl mest när jag gör grytor 🙂
Tack för inlägget.
Dock så blir jag konfunderad, eftersom jag läst Magstarkt och därför inte velat prova probiotika med L.casei. Så vet inte hur jag ska tänka där, och jag har nog ganska tam tarmflora.
Det är en enorm jungel med olika märken etc, så jag är tacksam till detta inlägg, gärna fler förslag på märken som man kan lita på gällande probiotika, vitaminer och mineraler. Kalium tex finns i många olika sorter, vad innebär dem? (Jag såg din video om dina iherb favoriter, tummen upp för den!)
Intressant att du fick kommentar om att PA är för hardcore, för jag såg en video av Stephanie “Keto” Person då hon tyckte att man skulle hålla sig till färre stammar, om man har kass tarmflora.
Är det bästa att våga prova o ev slänga pengarna i sjön? Hur länge ska man prova?
Mvh
Man kanske kan prova PA när man har en mer stabil mage som inte har IBS-kaos, och inte om man är förstoppad osv.
“alla” probiotika med mjölksyrebakterier innehåller l.casei, så jag äter den även om jag inte gillar just den så kanske det kompenseras av b.longum och l.plantarium som jag gillar mycket.
Vet inte vad du menar med olika typer av kalium, men alla grundämnen finns i massa varianter 🙂
Kan inte du skriva om läckande tarm? Eller har du redan gjort det som jag missat?
Letar o läser massor men tycker det är så svårt! Ska utesluta en massa livsmedel bl.a ägg hela hösten nu (snyft) pga höga igg/IgA-värden. Men tror du man kan läka tarmen och sedan kunna börja äta tex ägg som vanligt igen trots att man haft höga igg/IgA på dessa?
Vill lära mej allt om läckande tarm och födoämnesintoleranser. Du är ju så duktigt och jag vet att du tidigare efterfrågat bloggämnen?
Läs Magstarkt! Allt står där 🙂
Den har jag hemma?. Får ta o läsa om den för det var några år sedan jag läste sen nu! Tack☺️
Aha, jag trodde det räckte med en sorts probiotikakapslar , en om dagen. Vill du beskriva lite hur du tänker om dos och flera sorter osv vorde det intressant att höra mer om.
För att komma upp i fler stammar och större mängd och mer variation, det är bara det 🙂
Har du kollat upp innan du kombinerade dessa olika probiotka att de inte konkurrerar ut varandra? Det nämns ju rätt ofta angående probiotikapiller att de innehåller bakteriestammar som inte konkurrerar ut varandra liksom….
Ja såklart, jag är ju ändå författaren till boken Magstarkt som innehåller listor på alla bakteriestammar med vilka som är kompatibla och inte 😛
Var länge sedan jag bläddrade i den boken, låter som att jag borde låna den på bibblan, klart du borde känna till detta! Hoppas att du inte tog illa upp av frågan 🙁
Nej jag tog inte illa upp alls 🙂
När på dygnet bör man ta probiotika? Mellan måltider eller i samband med mat? Eller spelar det ingen roll?
Vet inte om det finns någon regel, jag brukar ta till mat så de ska komma längre ned i tarmarna utan att dö av all magsyra
Den här då????
Lactiplus Forte
Jag kan inte läsa på om godtyckliga tillskott det måste du göra själv 🙂
Hej!
Kan även tipsa om INNATE respons Flora 20-14. Dyr men bra. Beställer den hos Greatlife. Äter även hemgjord surkål. Började med potatismjöl förra veckan, verkar som att jag kan ta hur många matskedar som helst utan besvär. Hur är detta möjligt?
Ta bara 1 tesked potatismjöl, överdosera inte.
Det är många som tipsar om innate, ska kolla på den sen när jag ätit upp det jag har 🙂
Vad tycker du om Molkosan, är det ett bra alternativ?
Vet inte, fick inga särskilda resultat av det.