• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Tänkte bara kika in & säga hej eftersom jag får Tänkte bara kika in & säga hej eftersom jag får en del meddelanden både här, på fb, bloggen, mailen, ja lite överallt helt enkelt! 😆 Ni är många som undrar vart tusan jag tagit vägen, vilket är en helt rimlig undring med tanke på alla ÅR jag uppdaterat DAGLIGEN! 

Blir sjukt glad att så många bryr sig så tänkte bara säga att jag mår bättre än på så väldigt länge, hade glömt bort att man kunde må SÅHÄR bra! 😄

Ni som följer mig har kanske noterat mina deppiga emo-uppdateringar mellan varven, men omedicinerad, ganska kraftig bipolaritet + arbetsnarkomani, visade sig va en totalt ohållbar kombo i längden! Livsstilen blev till slut megadysfunktionell, & jag kunde ju inte skylla på att jag inte VET bättre, för det gör jag ju! 🥵

Kom då successivt närmare beslutet att SLUTA kompromissa med min långsiktiga hälsa & börja prioritera mig själv! Ville bryta allt dysfunktionellt i grunden vilket jag gjorde & det har fasen varit ett av mina livs BÄSTA beslut! ❤️ 

Uppdaterar igen när jag får feeling, men tills dess är du välkommen att ställa frågor i kommentarerna, svarar som vanligt efter bästa förmåga! 🙃
Podd med min favoritsparris! 😄🌱 @asparre & j Podd med min favoritsparris! 😄🌱 @asparre & jag diskuterar om stress & stressresistens gör dig sjuk & om det kanske är värre än insulinresistens. Ja & sen biktar vi oss också! 😅🙈 DON'T MISS!!! ☝️Finns på 4health.se, alla poddplattformar & i stories! 

GREJER VI TAR UPP! 
🔥 Har du drabbats av kronisk STRESS? Hur vet man?
🔥 Får du inte rätt på din sömn?
🔥 Svårt att gå ner – eller upp – i VIKT?
🔥 HORMONELLA besvär?
🔥 Problem med MAGEN eller, trots att du äter bra i stort, något i maten som du absolut inte kan vara utan, trots att det gör dig slemmig i halsen och intolerant?
🔥 INFLAMMATION i kroppen, som du inte hittat orsaken till? Immunförsvar som attackerar fel grejer (tex dig?)

VI BERÄTTAR...
✅ Hur stressresistens fungerar, VAD SOM HÄNDER I KROPPEN, vilka symptom det ger upphov till – och varför!
✅ MÅNGA TIPS + bekännelser 🙈
✅ Varför stressresistens kan va farligare än insulinresistens.
✅ Kopplingen till våra stora livsstilssjukdomar; och till mer otydlig ohälsa.
✅ Varför & hur psykologisk stress förvandlas till kroppsliga sjukdomar!

BERÄTTA GÄRNA VAD DU TYCKER OM AVSNITTET!! ❤️

#4Health #hurkroppenfungerar #funktionsmedicin #blifrisk #hälsotips #självläkning #välmående #hälsosamlivsstil #naturlighälsa #holistiskhälsa #helhetshälsa #friskvård
#utmattning #binjureutmattning #utbränd #utbrändhet #hjärnhälsa #mentalhälsa #återhämtning #trötthet #hormoner #paleokost #lågkolhydratkost #näringsrikkost #hjärndimma #lchftjejer #biohacking #ketogenkost
#stressresistens #kroniskstress
[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
  • Home
  • Biohacking
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Ketos & ketoner
  • Powerthinking
  • Hormoner
  • sötningsmedel
  • Lightprodukters påverkan på ketos/viktnedgång

Lightprodukters påverkan på ketos/viktnedgång

11 July, 2016 21 Comments Written by Martina

lightprodukterDe allra vanligaste sötningsmedlena i lightprodukter är aspartam, sukralos och acelsulfam K. De är kalorifria och enligt alla källor ger de ingen påverkan på blodsockernivåerna. Dessa sötningsmedel finns i “allt”, i alla lightdrycker och de flesta lågkalori/lågkolhydrat produkter.

I godis (viktväktargodis tex) och tuggumi (sockerfritt) finns ofta sockeralkoholer. Det är nått annat än aspartam-liknande sötningsmedel eftersom de faktiskt innehåller både kalorier och kolhydrater! De kan heta Sorbitol, Xylitol osv, sluta på ändelsen -ol helt enkelt. De sänker ph i munnen och anses därför vara “bra” för tänderna. Även sukrin är en sockeralkohol (ethandiol)  Det är den man har i kaffet, de små tabletterna du vet. Det kan även finnas i bakverk/kakor som ska va sockerfria.


Alla produkter som innehåller artificiella sötningsmedel och sockeralkoholer märks som sockerfria!


Sockeralkoholerna är väldigt flyktiga till sin natur, de försvinner snabbt ur blodet och “hinner” inte påverka blodsockret så mycket. Därför kan man räkna 50% av sockeralkoholerna som “riktiga kolhydrater”, men om man vill vara noga så räknar man med att 100% av de man får i sig kommer ut i blodet. Om ett lowcarb godis innehåller 10g sockeralkoholer står det oftast 0g kolhydrater, vilket både är sant och falskt. Av dessa 10g kommer mellan 0g-5g att påverka blodsockret litegrann, eller mer.

lightprodukter

insulinhormonet

Men hur är det med aspartam, sukralos och acesulfam-K då, de går ju rakt genom kroppen?

Här finns ett stort frågetecken men det är egentligen inte så avancerat som man kan tro. Let me do some reversed engineering 😉

Vad finns i sötade light produkter? Sötningsmedlen som ger söt smak, diverse kemikalier och ofta syror (tex fosforsyra) Den söta smaken i sig påverkar hjärnan direkt när vi känner den på tungan via sötmareceptorer. Det smakar precis som socker och den här perceptionen av socker kan för känsliga hämma viktnedgång genom insulinhöjning. Kroppen reagerar fysiskt på en psykisk upplevelse av sött, precis som när man tror att man ska dö när man åker berg-och-dalbanan 😉


Om man ofta äter sött (sockerfritt sött) kan kroppen triggas till insulinhöjningar även om man fortfarande är i ketos. Det gäller inte alla – vissa är särskilt känsliga för Acesulfam-K, andra tål inte tuggumi (för ketosen alltså.)


Så, vad hade vi mer. Jo själva sötningsmedlet. Även om ett sötningsmedel inte ger någon blodsockerpåverkan kan det fortfarande ha en svag hormonell påverkan! Aspartam sägs till exempel påverka serotoninnivåerna i hjärnan och hämma mättnadskänslorna. Att dricka light dryck till maten gör att man vill ha mer mat än om man hade druckit vatten eller ingenting.

Syrorna

Visst, de höjer ph i munnen (sorbitol och xylitol) och är “bra” för tänderna, medan vissa syror från light drycker skadar tänderna. Men, vad händer i kroppen? Fosforsyra och citronsyra kan faktiskt hämma metabolismen eftersom de kan störa citronsyracykeln (i stora mängder!) och i sin tur hämma fettmetabolismen. Hur stora mängder det handlar om vet jag inte, men helt klart intressant. Många får dessutom olustiga effekter av citronsyran i läskdrycker, såsom förvärrade allergier! Det är inte citronsyra från citron i dessa drycker, utan syntetiskt framställd från en mögelsvamp.

Slutsats

Man får känna efter själv hur kroppen reagerar. Om man blir sugen/hungrig efter att tex ha druckit en massa fun light eller annan söt/sockerfri dryck. Då har kroppen reagerat på detta “sockerfria” genom att sätta till lite insulin och därmed ta bort lite socker från blodet, trots att de inte har skett någon blodsockerhöjning. Det här har jag upplevt, jag blir jättehungrig efter några glas fun light strawberry till exempel! Personligen verkar jag tåla cola zero eftersom jag uppfattar den som besk och inte söt, men jag dricker inte cola zero av samma skäl som jag inte dricker andra ihopblandade kemikalier.


Det bästa är såklart att bara stryka allt sötsliskigt och aldrig se åt de igen, särskilt för sockerberoende/frossare/hetsätare! Man kanske kan spara på sockerfria produkter till en dag då man hade tänkt “unna” sig? Hur som helst verkar det tyvärr inte som att man kan godkänna alla lightprodukter rakt av, även fast de är sockerfria.


Så för att vara på den säkra sidan, och för att inte hämma sin viktminskning så – bort med följande!

E 420 sorbitol, sorbitolsirap
E 421 mannitol
E 950 acesulfam K
E 951 aspartam
E 952 cyklaminsyra, cyklamater
E 953 isomalt
E 954 sackarin, sackarinater
E 965 maltitol, maltitolsirap
E 966 laktitol
E 967 xylitol

Sen kanske man kan testa ett sötningsmedel i taget och se vilket som rubbar ketosen. Sockerfria tuggumi är kända för att kunna rubba ketos, så va försiktig med till exempel V6 och dylikt. 

 

Dela det här:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
Biohacking, Biokemi, Hormoner, Ketos & ketoner, Kost & Hälsa, Powerthinking, sötningsmedel
Slut på mejeriromansen!
Bästa tipsen för att stärka självkänslan

21 Comments

  1. Sanna Sanna
    13 October, 2017    

    Oh! Du måste nog korrekturläsa artikel lite. Sukrin innehåller erytriol inte ethandiol (=glycol) bla… ?

    Reply
  2. Bebs Bebs
    22 September, 2016    

    Jag följer (försöker i alla fall 🙂 ) ditt kostschema men misstänker att mitt tuggande av Extra kan påverka om jag är i ketos eller inte. Framför allt när jag läst ditt inlägg ovan så är det nog bidragande till att jag går in och ur ketos och hur många tuggummin det blir framför datorn på jobbet när jag känner att jag behöver friska upp munnen. Har du därför tips på annat att ta för att bättra på andedräkten? Munsprejer innehåller väl också massa sötningsmedel misstänker jag och är man känslig så kanske kroppen påverkas av det?

    Reply
  3. Lars Lars
    24 July, 2016    

    Vad tar du för BCAA? Har det sötningsmedel? Jag tar BCAA med aspartam-sötning. Det är alldeles för sött men det är svårt att hitta något som bara har en touch av sötma för att underlätta att få i sig det. Har också märkt att BCAA med aspartam höjer mitt blodsocker. Provat några ggr att mäta enligt följande: 1 fastande mage – 2 BCAA – 3 mäta blodsocker 10min efter och 1timme efter. Höjer blodsockret från 4,4mmol till 5,1mmol ca.

    Reply
    • Martina Martina
      24 July, 2016    

      Jag äter inte BCAA längre 🙂 Det finns ju dock kapslar från tex succeeder utan aspartam i, men det är själva aminosyrorna som höjer BS.

      Reply
  4. Saras Serieblogg Saras Serieblogg
    14 July, 2016    

    En stor översiktsartikel om diverse sötningsmedel där det konstateras att sötningsmedel påverkar djur annorlunda än människor och överlag får sötningsmedel oss människor att äta en aning mindre:

    http://www.nature.com/ijo/journal/v40/n3/full/ijo2015177a.html

    Jag tror ju dock att fosforsyra är förödande – såg en dokumentär om Coca Cola en gång där den outspädda drycken frätte sönder vissa material :S

    Reply
    • Martina Martina
      14 July, 2016    

      Äter du mindre av sötningsmedel? Jag kan säga att jag definitivt äter MYCKET mer om det är sött! Testa att äta vispad grädde som den är, och testa sedan att vispa grädde med lite sukrin eller annat sötningsmedel i.

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        14 January, 2021    

        Laktosfri grädde är sötare i sig själv

        Reply
  5. Melinda Melinda
    14 July, 2016    

    Så sant om Citronsyran och det är väldigt dåligt med information om det. Min man har i flera år haft stora problem med astma, eksem (som blossade upp över hela kroppen) och han var konstant snuvig.

    Vi testade att utesluta alla möjliga livsmedel, ägg, fisk, nötter, mejerier etc etc men fick inget konstant resultat, det kunde blossa upp när som helst och gick aldrig riktigt bort.

    Men så råkade jag trilla över information om citronsyra när jag höll på att kolla upp olika e-nummer efter att ha läst boken Den hemliga kocken, som handlar om livsmedelstillsatser. När jag läste att citronsyra framställs av mögel samt att andra personer hade uteslutit det och blivit av med samtliga symptom så tänkte jag varför inte. …. vi började läsa innehållsförteckningarna (ännu mer, de skriver ofta bara ut e-numren) så blev han dramatiskt mycket bättre på bara en vecka. Helt fantastiskt!

    Det som faktiskt är ett problem är att han fortfarande ganska ofta får i sig doser, då det med största sannolikhet finns i all restaurangmat samt när man är bortbjuden. Men allt är under kontroll, ingen eksem över huvudtaget, mycket bättre astma och han blir snuvig när han fått i sig citronsyra någonstans ifrån. Om det blir större doser kommer eksemen tillbaka direkt.

    Martina (eller någon annan kunnig), en fundering jag har är kring magnesium, vi har inte lyckats hitta någon som inte är bunden till citrat, då det tydligen gör att magnesiumet är effektivare om de binder den till citronsyra. Finns det olika slags syror? eller är det någon annan sort än citronsyra som används för magnesium. Han har ibland problem med sendrag och magnesium brukar hjälpa men det känns inte riktigt värt att få eksem istället. Jag har letat men inte hitta något alternativ. Tänkte att kanske du vet om några alternativ. 🙂

    För den som känner igen symptomen och vill testa utesluta citronsyra så rekommenderar jag att läsa ALLA innehållsförteckningar på ALLT och lär dig samtliga e-nummer. Vi har hittat citronsyra i följande produkter, mozzarella, korv, såser, pyttipanna, chips, tortillabröd, alla sylter, glass, salsa, musslor i burk, krossade tomater mm så det kan verkligen vara överallt och det verkar utifrån vår erfarenhet vara så att tillverkare byter syra som de använder lite då och då i sina recept utan att det syns, så även märken som varit säkra förra gången kan denna gång ha citronsyra i sig.

    Reply
  6. Sonja Sonja
    12 July, 2016    

    Hur är det med Sukrin eller Xucker?

    Reply
    • Martina Martina
      12 July, 2016    

      Sukrin = erythritol? Det är en sockeralkohol.

      Reply
      • Sonja Sonja
        13 July, 2016    

        Nej, det är erythrit, de har inga kalorier och ingen inverkan pa blodsockret, jag märker iallafall inget…
        sockeralkoholer skyddar tänder men har kalorier…eller?

        Reply
        • Martina Martina
          13 July, 2016    

          Det är inte blodsockret utan insulinet som påverkas i så fall.

          Sockeralkoholer sänker pH i munnen, i alla fall xylitol. Därför säger man att det är bra för tänderna, men är det verkligen sant? Sockeralkoholer innehåller ofta kalorier och kolhydrater även om det är alkoholer 🙂

          Reply
  7. Hanne Hanne
    11 July, 2016    

    Gäller detta även för kryddteer som uppfattas som söta? Jag tänker sådana som innehåller typ lakrits och sådant. 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2016    

      Troligtvis inte.

      Reply
  8. Magnus Leanderz Magnus Leanderz
    11 July, 2016    

    Aspartam är en kommersiell hit. Kan molekylen bilda formaldehyd när vi konsumerar den?

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2016    

      Det vet jag inte hur det skulle gå till, alltså, jag kan inte se reaktionen framför mig givet hur aspartam-molekylen ser ut 🙂

      Reply
      • Magnus Leanderz Magnus Leanderz
        11 July, 2016    

        Det har jag också svårt att se men titta på den här filmsnutten om aspartam;

        http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/06/aspartame-most-dangerous-substance-added-to-food.aspx

        Reply
        • Martina Martina
          11 July, 2016    

          Tack så mycket! Mercola vet alltid vart skåpet ska stå! 🙂

          Reply
    • Narendra Narendra
      11 July, 2016    

      Ja. Den blir metanol som blir formaldehyd, som blir formisk syra. Annan mat och dryck, som t. ex. fruktjuice bildar mycket mer formaldehyd än lightläsk. Kroppen själv bildar formaldehyd och tar hand om den så fint så. Dosfråga.

      Reply
  9. Ann Ann
    11 July, 2016    

    Hur är det med stevia? Lika illa för ketosen?

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2016    

      Jag tror inte det för man kan ju inte ha så mycket stevia på saker innan det blir äckligt. Nån droppe (flytande) eller en bråkdel av en tesked innan det blir beskt (för mig)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Marie on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepVad kul att få en uppdatering! Har gått in och kollat lite titt som tätt och tän…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepKolla en bipolär-screening grejs från google, hittar denna t.ex https://www.inte…
  • Karin on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepAlright det var bara ett tips ❤. Aha en gård, vad mysigt ❤. Ankorna är så roliga…
  • Erica on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepSöta du! Vilken resa du gjort. Igen. Just insett hur icke autentiskt de flesta m…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepJag tror att man hittar en psykolog eller terapeut som jobbar psykodynamiskt! Dä…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepSnart klar! Ska skriva ihop allting bara 🤓
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepEn del i min hjälp handlar om mentalisering (mentaliseringbaserad terapi) att ko…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepTack fina du! ❤

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson