Min fika efter första fitnesstävlingen 2014
Jag pratar ju en hel del om att undvika mejerier om man vill uppnå optimal hälsa, dämpa ALL inflammation, gå ned i vikt och komma in i bra ketos. Dock är smör oftast undantaget från denna regel – men hur kan det vara så? Smör är ju tekniskt sett en mejeri så varför är den okej?
Felaktigt tror många att det är laktosen som är boven i dramat när det kommer till mejerier eftersom laktos är socker. Det är dock mjölkproteinerna som ställer till problem eftersom de genom molekylär mimikry härmar morfin (lugnande, beroendeskapande) samt höjer nivåerna av IGF-1 (tillväxthormon, cancer, inflammation) Detta är alltså en värre egenskap än att innehålla en liten mängd socker. Laktosfria produkter är alltså ett dåligt hälsoval.
Smör innehåller minimal mängd mjölkprotein men däremot rikligt med mjölkfett som är riktigt bra ur hälsosynpunkt. Mjölkfett är fantastiskt för förbränningen och bra för cellmembranen. Det innehåller även mycket vitamin K2 (hjärta, kärl) smörsyra (tarmfloran), D-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, CLA (anti-cancerogent) samt är antiviralt.
Om man vill ha smöret extra rent kan man koka smöret och sila det. Då får man bort allt mjölkprotein och smöret får en annan molekylär textur som tål upphettning ännu bättre! Det är detta som kallas för ghee!
Annars kan man syra grädden före med 1-2 msk kefir el yoghurt i 9dl ekologisk grädde i 8-10 timmar max 36 timmar i rumstemperatur.
Därefter vispar man den syrade 40% grädden till smör och sedan tvättar det ifrån kärnmjölken med kallt vatten tills ingen kärnmjölk finns kvar.
Så här du fått ett fint smör som är syrat.
Om du vill göra ghee fortsätter du nedan
Sen så lägger man smöret i en kastrull och smälter på 1an på spisen i 40 min och skummar av det och filtrerar sen på burkar.
Annars kan du köpa 4 st 500gram ekologiskt smör och lägga det i crockpot på låg värme i 6 timmar. När det är klart tar du bort det som är på ytan och tar upp smöret med en soppslev och silar på burkar med flergångsfilter el kaffefilter.
Du kan även göra smör på
1 liter creme fraiche
1 tsk havssalt
Vispa till smör, tvätta ur smöret från kärnmjölken, salta
Mycket gott med
Grym sida! Mycket inspiration! 🙂
Två frågor:
1. Innehåller ghee IGF-1?
2. Ökar B-3 (har börjat “flusha”) 🙂 på produktionen av IGF-1?
1. Nej
2. Nej, HGH
Tack för kanonbra och snabbt svar!
Frågan är då hur det är med ägg. Är det äggula och/eller äggvita som innehåller IGF-1?
Nej inget, äggula eller ägg innehåller inte IGF-1.
Lite okunnig.
Stämmer det att artikeln bara gäller komjölk?
Alltså, kan man äta get och får ” mejeri”?
Det är bättre med get och får ja 🙂
Hej! Jag är nyfiken på vad du tänker om högt protein- intag av rött kött( nöt, gris, lamm, vilt)? Finns ju teorier om att proteinintag över 500 per vecka skulle vara cancerframkallande. Är något som gör mig lite rädd för att gå hard-core LCHF… Tacksam för svar! 🙂
500g per vecka låter lite högt i min värld, du behöver inte så mycket kött – särskilt inte på hardcore LCHF. Det som är cancerframkallande är processat kött som korv och bacon av dålig kvalité. Gräsbetat nötkött och jordbökande gris är hälsokost.
Mitt proteinintag ligger på 250-350 gram per vecka 🙂
Hej Martina,
Jag har precis börjat följa din blogg och tycker att du har många givande inlägg.
Dock är jag nyfiken på huruvida du ställer dig till ersättning till socker såsom Sötströ, Stevia mm. Jag undviker kolhydrater i bästa möjliga mån och märker att min mage mår bäst av detta. Däremot finns det andra inkräktare som kanske ställer till det, såsom lök och vitlök. Nästa steg är att utesluta dessa för att se om jag mår ännu bättre.
Men när det gäller kalas vill man gärna kunna baka en kaka, paj eller liknande.
Hur ställer du dig till ersättning av socker för att få bakverket sött och hur detta påverkar mage/tarm? Finns det något som är “mindre dåligt” eller är alla ersättningar till socker samma skräp för våra magar och resten av kroppen?
Alla sötningsmedel är riktigt dåliga http://martinajohansson.se/fran-varst-till-mindre-varst-livsmedel/
Tack för ditt svar!
Jag har bestämt mig för att köpa din bok “Magstarkt” eftersom den fått så goda vitsord, hoppas bara inte det är för mycket teorier som jag inte kan hänga med i.
Vad föreslår du då när det gäller kalas, det är en av de få gångerna som jag kan tänka mig att jag skulle vilja fortsätta äta en kakbit? Jag brukar baka själv men nu när du säger att inga sötningsmedel ska användas, hur gör jag då en kaka ätbar? Eller menar du att jag ska baka som vanligt till mina gäster och hoppa över kakan själv?
Du väljer själv det som känns rätt för dig, men jag rekommenderar varken socker eller sötningsmedel. Om jag skulle välja något skulle jag nog ta socker framför sötningsmedel.
Varför socker framför sötningsmedel? För att det är “renare” eller?
För att sötningsmedel är mer giftigt än socker, även om båda är ett gift.
Gissar att Paulina kanske bor här på brittiska ön, där all double creme har minst 48% fett. Ännu mer lyckligt lottad är jag som kan köpa opastöriserad grädde och mjölk från Jersey kor. Mjölken används till att göra kefir med kefirgryn, bra för baggarna i tarmen.
Åhh fantastiskt!
Franskt smör från Normandie finns på ICA av alla ställen, det har ett litet ICA märke också. Det brukar också ha ett småländskt smör.
Annars har vi klent med smör i det här landet, det är så lika mest överallt. Några små mejerier har eget, men ack så få. Vive la France då 🙂
Är det alltså okej ur hälsosynpunkt att äta produkter av get- och fårmjölk? Tex fetaost och getyoghurt?
Det är bättre men inte optimalt 🙂
hej.
Om man gillar ost då. Finns det någon som är bättre än nån annan då 🙂
Petra
Så glad jag hittat din blogg. Du förklarar allt så bra. Tack 😀
Tack själv! 🙂
A2-kasein, d v s proteinet som finns i get- och fårmjölk, och vissa korasers mjölk (t ex på Island), sägs inte ha de morfinliknande egenskaperna du nämner här. Vad gäller tillväxthormon vet jag inte. Men allt protein aktiverar väl tillväxt, eller?
F ö väntar jag fortfarande på svar från Skånemejerier ang om de har några A2- produkter, och vilka det i så fall är.
Vore intressant med ett svar på det här med A2-kasein Martina 🙂
Tack för denna mycket intressanta info.. Tacksam kram Martina.. 😀
Intressant det du säger. Har du en källhänvisning till mjölkproteinernas bindningsförmåga till opioida receptorer och att de kan öka IGF sekretion i kroppen? Vill läsa på mer från de studierna som är gjorda på ämnet.
Googla på de på google scholar så hittar du massvis!
Martina, laes lite om mjoelkproteiner- skulle gaerna hoera vad du kommer fram till. 1. Molkeprotein. 2. Beta Casein typ A1 eller A2.
Mejeriprodukt: menar du bara vanliga kor? Idag goers de mesta produkterna av svartvita Holsteinkor. de har en mutation I ett gen som ger en molekyl vi faar problem med. just det du skriver “molekylär mimikry härmar morfin” saa vitt jag foerstaar, haender med A1 molekylen men inte med A2 molekylen. Betacasein A2 mjoelk kommer fraan Guernsey och Jersey kon. I frankrike finns det bara A2-typen. A1-typen etablerades aldrig daer foer att fransoserna tyckte deras mjoelk var foer daalig. Hmmmmm taenker jag daer. Get, faar, bison, buffelmjoelk aer mest eller helt A2. Molkeprotein har inte denna egenskap.
http://www.betacasein.org/index.php
http://www.snowvillecreamery.com/a1-and-a2-beta-casein-in-cow-milk.html
Jag har staellt om saa att jag koeper ost som aer gjord paa raa mjoelk I frankrike. och det funkar, liksom buffelmozzarella – yum- och har till och med faatt tag paa kvarg av getmjoelk. Faarmjoelk I kaffet. koepte haestmjoelk en gaang och aldrig mer, urk. 🙂
Allt detta står i min bok Magstarkt om jag inte minns fel, och jag har även en lång artikel om molekylär mimikry här på bloggen 🙂 Jag hoppas jag hittar buffelmozzarella och kvarg gjord på getmjölk när jag åker till LA i oktober!
Har personligen börjat koka ghee, så att jag alltid har det tillgängligt. Helt överlägset vid stekning i högre temperaturer, man slipper den brända smörsmaken, men bibehåller den goda nötiga smaken man får av smör. Rekommenderas!
Jag har hört att isländsk mjölk har mer A2 protein och har funderat kring Skyr-kvargen som jag äter ibland som ju ska vara gjord av isländsk mjölk. (Den verkar dock tillverkas i Danmark så frågan är ju om det faktiskt är isländsk mjölk…) Annars vet jag ju att kvarg inte är bra eftersom det innehåller stor mängd kasein och inget fett, men brukar blanda med kokosmjölk för att få upp fetthalten. Tur att man hittat en lokalproducerad getyoghurt i alla fall 🙂
Också synd att det är svårt att få tag på smör från gräsbetande kor. Trots att jag köper ekologiskt smör så behöver det ju inte betyda att det kommer från gräsbetande kossor 🙂
Jag använder polsk kvarg av östeuropeisk typ, som har högre fetthalt än de Svenska lågfettvarianterna av mellaneuropeisk typ.Gott! Säljs i vanliga mataffärer som för polska livsmedel. I alla fall här i Stockholm.
Kerrygold Irländskt smör finns på Lidl 😉
Ah, tackar för svaret på den frågan! Den har ekat runt i skallen emellanåt.
Har för övrigt upptäckt vilken ENORM påverkan mejerier har på min kropp… Jag går inte upp i vikt av dem, men jag går heller inte ner när jag äter dem. Alls. Faktum är att mejerierna påverkar min viktminskning mer än om jag skulle äta 86% choklad en gång i veckan. Rätt galet. (Men jag äter inte choklad en gång i veckan heller eftersom jag är sockerberoende, men du fattar~)
Ja mejerier påverkar nått helt enormt
Jag undrar hur det är med grädde? Den grädden jag brukar köpa heter “double cream”, och har 1.5g protein, 1.6g kolhydrater och 50.5g fett per 100ml. Det är ganska lite både protein och kolhydrater. Är grädde ändå en av de mejerierna man borde undvika?
Ja absolut, men det verkar vara en riktigt grym grädde du har hittat! 🙂 Kolla innehållsförteckningen om de finns några tillsatser i
Varför undvika grädde som endast innehåller 1,5g protein? Endast obetydligt mer än i smör. Är det pga skillnaden i fettinnehåll?
Proteinfördelning, tillsatser, process etc
“Double Cream” är en brittisk variant:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cream
Den är väldigt god måste jag säga. 😛 Inga tillsatser! Bara pastöriserad mjölk. Det är typ standardgrädden i England.
Var hittar men “double cream”?
Hej Paulina,
Låter mycket intressant. Vad heter grädden och var köper du det?
Paulina var köper du double cream i Sverige.
Var hittar du den någonstans? Jag köper Crème Double på NK ibland. Den är från Etrèz och väldigt god, men din variant tycks vara ännu grymmare.
Om man vill äta extra gott smör så finns franskt smör på vissa ställen. Te.x. på Winjas på Bergsgatan och på NK i Stockholm. Vissa sorter är dessutom opastöriserade, vilket jag antar är bra ur biologiskt perspektiv. Men sånt vet Martina mer om än jag. Jag vill uppmana alla som tror att svenskt smör är bäst att köpa ett paket franskt smör. Ni slipper dessutom skvättande vid stekning pga mindre vattenmängd i smöret.
Bra tips tack så mycket!