Så vidare på vegantemat då och konsumerandet av olika nötter. Nötindustrin är verkligen dirty business, inte minst cashewnötterna. Vet du hur cashewnötter produceras?
Jag hade ingen aning!
Cashewnöten kommer från ett ‘äppelträd’ och är kärnan till cashewäpplet. Precis som alla andra växter gör cashewträdet allt för att skydda sig så den har packat in nöten (kärnan) i ett tjockt skyddande och väldigt giftigt skal. Ämnet i skalet är frätande så arbetarna som sitter och skalar cashew får svåra frätskador på sina händer. Givetvis är det också kvinnor som jobbar med detta, främst i Indien men även i Vietnam.
Främsta exportören av cashewnötter är Vietnam där de använder fångar i fångläger för sin cashewproduktion. Oetiskt är bara förnamnet.
Här är en artikeln i The Telegraph.
Mycket oetiskt inom veganismen
Självklart inte bara veganer som köper cashewnötter men jämför med en lokalproducerad, gräsbetande ko liksom. Så fort man går utanför sin egen, artegna föda (vi ska inte äta nötter och frön) så blir det direkt dåligt för både klimat och människor, eftersom dessa saker inte odlas här. Likadant med tropiska frukter, även avokado förstås.
När jag ser sånt här blir jag motiverad att bara köpa ägg och kött direkt från en bonde/jägare och aldrig något annat. Det bästa för mig, för djuren, människorna och miljön.
Jag äter inte nötter eller fröer för det mår jag inte bra av men däremot använder jag en del MCT-olja som utvinns från kokosnötter vilket jag känner mig kluven till.
Helst av allt vill jag kunna skaka hand med bonden som maten kommer ifrån eller iallafall veta exakt hur den har producerats. Jag tänker att det borde finnas en QR-kod på varje matvara som konsumenter kan scanna med mobilen och få upp en kort film på hela processen från “jord till bord”.
Om jag ska vara helt korrekt så är ju dock cashewnötter en baljväxt :).
Efter att jag läste det här i The Telegraph så har jag minskat min mandelkonsumtion avsevärt (har aldrig druckit mandelmjölk men har använt mandelmjöl när jag bakat) och beslutat mig för att sluta äta avocado helt.
Almonds
It turns out that those nuts you love to sprinkle on your granola every morning are greedy little so and sos – it takes a gallon of water to produce each and every almond.
California produces 82 per cent per cent of the world’s almonds and as the state hits its fourth consecutive annual drought, the finger of blame is being well and truly pointed at the almond. Planted to meet the demand for almond milk in the US’s most hippified state, this all-year round crop guzzles about eight per cent of the area’s agricultural water supply.
Avocados
In Mexico, where they are colloquially referred to as “green gold”, the avocado can get you killed. Production of the fruit is concentrated in the state of Michoacán and much of it is controlled by the Caballeros Templarios drug cartel – making farmers and land owners give up a percentage of their income, enforcing a tax on fruit sold and land owned, and even murdering those who don’t play ball. All this has resulted in the term “blood guacamole”.
If that’s not enough to put you off your avocado on toast, cultivation of the fruit is also draining California of its water. There’s certainly a demand: In 2014, the US consumed 5.8 pounds per capita, up from 1.1 pounds in 1999.
California, the state where over 80 per cent of the green bombs of deliciousness are grown, is currently experiencing an extreme dry patch. Throw in the fact that the avocado’s natural growing environment is actually tropical and that it takes 72 gallons of water to grow a pound of avocados and you can see the problem.
Hej… oj där rök Cashewnötterna ! hade ingen aning om detta.. mycket bra information! men avokadon nämner du också.. älskar avokado och äter det nästan varje dag …. utvekla gärna varför detta inte är någon höjdare
du rockar!
För att den fraktas över halva jorden för att komma hit så den är inte så klimatsmart, ej heller hur den odlas.
tack för svar 🙂
Jag kommer aldrig mer köpa cashewnötter!! Tack för att du delar med dig.
Ska jag äta cashewnötter så köper jag enbart från Smiling. De har ett väldigt bra koncept som hjälper de som odlar och tar hand om cashewnötterna. https://www.smiling.se/
Blir dålig i magen av nötter. Får sura uppstötningar och om det är någonting som jag får riktigt jäkla ont av så är det nötter. Gott jovisst men ont i magen och en mage som blir svullen som en havande. Nej tack!
Hej! Tidigare åt jag nötter, slutade för att jag blev så dålig i magen.Det är så dyrt med nötter.Kommer inte att äta nötter igen, tack för infon.
Dagsfärska nyheter kring cashewnötter
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tanzanias-president-tokkoper-cashewnotter
Läste det!
Oklart vad du menar med att det givetvis är kvinnor som utför arbetet? Det är män som jobbar i smutsiga mörka gruvor till 99%.
Kvinnor hamnar ofta i dåliga arbetssituationer i fattigare länder, tex sitta och sy 15 timmar om dagen och sånt. Kvinnor är redan utsatta och deras arbetsförhållanden kan vara riktigt hemska, särskilt som de ofta ska försörja hela familjen med sitt arbete.
Hu usch! 🙁 Det hade jag ingen aning om att det låg till så med cashevnötterna och arbetarna som far så illa! Tack för infon! 🙂 Har hört/läst att det där emot är extra viktigt att köpa ekologiska cashewnötter, men ja det hjälper ju inte arbetarna när skalen i sig själva är giftiga. Tror däremot att det finns maskinellt skalade cashewnötter också…
Nåja, jag tänker att det gäller all form av produktion som sker i andra länder under undermåliga arbetsförhållanden. Fiske i Asien utgår ofta från slaveri också tyvärr. Det handlar nog snarare om viljan att konsumera väldigt billigt.
Genom att äta mer vegetariskt/vegansk i kombination med att äta mer lokalproduerat och etiskt kan man minska den värsta delen av köttindustrin. Det handlar om ett helhetsperspektiv och att se saker från många olika håll, och att se etiskt för anställda och exempelvis på vattenanvändning. Dock är det generellt bättre för framför allt klimatet att äta mer vegetablisikt.
Hur ser du på utsläpp av koldioxid/metan i relation till resande, mat etc? Det tänker jag är en fråga som vi alla behöver förhålla oss till allt mer.
Köttindustrin är ingenting jämfört med alla stora industrier i asien.
Försöker verkligen bara köpa sådant som producerats inom landet, och ska göra det i större utsträckning nu efter allt man hör om hur saker produceras utomlands.
Svensk matproduktion är ju i världsklass och gynnar ju vårt eget lands befolkning.
Exakt så känner jag. Den enda importerade vara jag köper nu är kaffe
Toppen!
Oj! Jag visste att det är kärnan till cashewfrukten, men hade ingen aning om hur giftigt skalet är…
Sen tycker jag det är värt att nämna mandelodlingarna, framförallt i USA. Där har de förstört stora arealer som de förvandlat till en monokultur som enbart innehåller mandelträd. För att kunna pollinera alla blommor så måste de transportera bisamhällen långa vägar i tusental. Alla monokulturer är ett stort gissel för miljön och består ofta av veganers favoritgrödor, t ex nötter, majs, sojabönor, vete, ris. Endast en ytterst liten del av USA:s ursprungliga prärier är fortfarande intakta pga denna odlingshysteri
Verkligen!
Viktig aspekt och inget jag kände till. Hjälp. Slut med cashewnötter nu, även om jag äter dem sällan så ska det ändras till aldrig. Tack för info!
Uhuuu, vad dåligt samvete du gav mig nu…Har precis hjälpt svärmor att baka åt till hennes kalas och fick den mjölk-, gluten-, och sockerfria delen på min lott (allergiker och typ 2:or i släkten). Toppingen på tårtan bestod av cashew- och Jordgubbsfluff. Men som jag och sonen konstaterade i affären så är det tur att cashewnötter inte ingår i basvarorna i vår familj för gratis var de inte! Och jag hoppas att alla äter tårtan under andakt och vördnad ?.
haha ja om tårtan äts under andakt så är det okej 🙂
TACK för artikeln, detta hjälper mig att låta bli cashewnötterna. Blir så vansinnigt (alltså på ett sjukt sätt) sugen på nötter ibland, hatar att jag blir det just pga att det INTE är artegen föda 🙁
Och så var det palmoljan
https://www.naturskyddsforeningen.se/palmolja
Precis. Debatten om vad vi borde äta behöver nyanseras. Även utifrån andra perspektiv än hälsa, som du gör här.
Personligen blir jag oerhört provocerad av den mycket förenklade bild som numera basuneras ut i alla sammanhang, som säger sluta med kött, ät bara vegetariskt, ersätt mejerier med havremjölk och vegetarisk ost. Men om man verkligen vill bry sig om miljö, klimat och etiska aspekter behöver man vara betydligt mer påläst än så.
Tack för att du hjälper till med viktig information.
Tack Lena!