Kommer du ihåg larmen om kokosolja häromveckan? Eller de ständiga tjatet om mättat fett som orsak till ohälsa, trots att vi människor består till största delen av just mättat fett! Det Svenska Livsmedelsverket har en stor roll i den här missinformationen, och bidrar med information som gör att människor avlider.
SLV okej-stämpar industrihärdade fetter
Livsmedel med härdade fetter är ett industriellt framställt fett som finns i halvfabrikat samt kakor, glass, chips, godis osv. Om du köper en vara med texten “No Transfat” eller liknande, så var extra försiktig. Då har man dubbelprocessat fettet så att det inte längre har trans-bindningar men fortfarande är ett högst onaturligt fett för kroppen! Vegetabiliska oljor (margarin, becel etc) innehåller också transfetter/härdade fetter eftersom de inte tål upphettning på samma sätt som ett mättat fett.
I Sverige säljs varor med upp till 50% industriella transfetter, det finns ett riksdagsbeslut att begränsa det men vad gör livsmedelsverket åt saken? Ingenting förstås. Människors hälsa ligger INTE i SLVs intresse, utan livsmedels och läkemedelsindustrins intresse.
Varför är industrihärdat fett så dåligt?
För att allting som kommer in i kroppen processas och används. Fetter används för att bygga upp våra inre organ och inkorporeras i cellmembranen. Ett cellmembran uppbyggt av dåliga fetter ger en kass och ofungerande cell som inte kan ta emot och skicka signaler på ett bra sätt. Det leder till en mängd sjukdomar, allt från cancer till hjärt- och kärlsjukdomar.
Man har gång på gång sett att när konsumtionen av “det farliga mättade fetterna” sjunker så ökar konsumtionen av kemiskt processade, fleromättade, vegetabiliska oljor, margarin och transfett markant och hjärt- och kärlsjukdomar ökar dramatiskt.
Cellmembranen är själva hjärnan i cellen, inte cellkärnan. Kärnan är mer som ett bibliotek, det är membranet som kommunicerar med omvärlden. Om cellmembranen är stela eller toxiska fäster inte budbäraren till mottagare på cellytan. Det leder förstås till massiva systemfel i kroppen.
Katastrofala resultat
Det har ju gjorts studier på människor gång på gång kring det här, och varje gång får man katastrofala resultat. Vi verkar inte fixa onaturliga fetter särskilt bra, särskilt inte i kombination med blodsockerhöjande livsmedel. Det är expressvägen till ohälsa och en för tidig död.
Härdat fett stör ut enzymfunktionen i kroppen, bidrar med sänkta testosteronnivåer, ökade inflammationsnivåer och ger fosterskador. Ett högt pris att betala för en snickers!
Ska vi acceptera lobbyism i Sverige?
Det är märkligt egentligen, hur SLV kan fortsätta att få pengar för att ge råd som motarbetar människors hälsa. Vilka är det som drabbas hårdast? Människor som inte är så insatta, som mest går på allmänna rekommendationer, samt människor som av ekonomiska skäl köper skräpmat eller kolhydratrik mat.
Nu i sommartider när många äter glass och “unnar” sig, kanske även du unnar dig? Tänk då på detta, att även “0% transfett” inte utesluter härdat, sjukdomsalstrande fett! Dags att bojkotta, eller vad säger du?
Läs mer om det här på Sanna Ehdins blogg!
Tack för att du orkar tala om sanningen!
Martina och Sanna skriver verkligen viktigt om ohälsosamma fetter, där SLV förvillar! Mer om industriellt härdade fetter.sådant behövs! Men också korrekt info om salt.
Hej!
Väldigt intressant läsning 🙂
Såg på bilden att du hade några Knorr produkter på en bild och de påminnade mig om buljonger, som oftar användas på soppa recept. Vad tycker du om buljonger? Är dem ok att använda?
MVH, Monica
Ofta inte, men det finns rena buljonger man kan köpa.
Grymt bra skrivet Martina! Behöver verkligen nås av fler!
Jag blev föresten nyligen rekomenderad att läsa just Sanna Ehdins blogg och upptäckte hur väl ditt och hennes tänk stämmer överens! Coolt!
Tack, ja jag och Sanna är verkligen på samma frekvens! 🙂