Efter resultatet från mitt gentest på 23andme skrev jag lite om epigenetik och jag tänkte fortsätta lite på det spåret. Jag läste nämligen nyss om personer som får reda på att de bär på bröstcancergenerna, och har släktingar som har haft bröstcancer, och därför väljer att operera bort sina bröst. Det är naturligtvis ett sätt att agera men om man förstår epigenetik, så behöver man inte oroa sig så mycket.
När forskningsrapporter talar om olika risker för personer med ett visst genetiskt material; till exempel “bröstcancergener” så är det för att de har undersökt en grupp och sett en korrelation mellan de som är sjuka och en viss gen. Det betyder inte att man inte kan bli sjuk om man saknar genen, eller att man kan vara frisk och ändå ha genen. Det är det här som folk oftast inte förstår. Hur man kan ha en gen, och ändå inte “drabbas” av den genen.
Anlagen för fetma utan att vara fet
Jag har anlagen för fetma. Två separata gentest har bekräftat att jag bär på den såkallade “fetmagenen” som Astra Zeneca hittade. Kommer ni ihåg bilderna på de där jättetjocka mössen?
Trots att jag bär på fetmagenen har jag aldrig varit tjock och har dessutom inte så lätt för att bli det heller. Jag kan käka socker, vitt mjöl och stärkelse utan att bli fet. Och jag kan vräka i mig fett utan att bli fet. Jag har heller inte så svårt för att gå ned i vikt eller fettprocent.
Vad innebär en sjukdomsgen?
Bara för att man bär på en gen så betyder det inte så mycket. Det kan innebära en viss känslighet – eller så gör det inte det. Man har ungefär 30.000 gener, och alla generna verkar tillsammans. Dessutom vet inte forskare vad ALLA gener gör i hela kroppen, så samtidigt som man bär på 10 cancergener – så kanske man bär på 50 anti-cancer gener som inte är “upptäckta.” Genetiskt sätt så är nästan allt levande uppbyggt på samma sätt, det är därför som en människas DNA och en mus DNA är så likt, så vad säger DNA egentligen?
Livsstil tas inte hänsyn till i genanalyser
Dessutom så kan inte en grupp studeras med genetik som enda utgångspunkt för då tar man inte hänsyn till livsstilen överhuvudtaget. Om en viss gentyp är extra känslig för något i miljön, så kommer den vara mer drabbad i en homogen grupp. Det betyder dock inte att de har sjukdomsgener, utan att de helt enkelt var mindre anpassade till något som andra kunde hantera.
Genom att käka så rent som möjligt – inget socker, inget gluten, inga processade livsmedel, inga tillsatser, inga hormoner och köra giftfritt helt och hållet så tror jag att man kommer väldigt långt. Jag tror också att det är väldigt viktigt att MÅ BRA och ha saker att se fram emot 🙂
Vad tror du?
Varför skulle du vilja eller inte vilja göra ett gentest?
Hej! Skulle du inte kunna skriva lite mer om detta gentest? Kanske förklara vilken sorts DNA-analys som användes, hur tillförlitliga du tycker 23andme är samt hur man som konsument tolkar resultaten? Vilka möjligheter och risker ser du med sådana här sorters gentest? Tack för en spännande vetenskaplig blogg!
/ Antonia
Bra tips, det ska jag absolut göra!
Just det att du kan äta i princip vad du vill och ändå blir inte fet, gör mig mycket tveksam till såna tester. om du skulle äta carbs och bli feta, ok, men om du inte gör det, varför i helvete har du genen? kroppen är inte dum, då finns det ju ingen ‘användning’ för genen om det inte expressad (heter det så?)…
Alltså en gen kan inte vara en “fetmagen” egentligen för alla gener samverkar och troligen är det: miljö – DNA – RNA – protein som gäller. Uppenbarligen har jag andra gener som trycker tillbaka den här genen så hårt att den inte kan uttryckas.
Nej aldrig! Jag är alldeles för hypokondrisk. Bäst för mig att inte veta, och att läsa bloggar och böcker om hur man blir friskare. Min hypokondriska sida funkar även åt det positiva hållet.
Nu har jag börjat detoxa efter att läst din senaste bok. Först fick jag migrän två gånger under första veckan, och nu känner jag mig piggare och har dessutom gått ner 2,5 kg. ( vatten som jag inte blivit av med tidigare utan som suttit i fettväv och som svullnad i bl a händer och fötter ) Placebo? Kanske, men vad gör väl det när det är åt det blir bra 🙂
Inte placebo! Grymt jobbat!
Håller helt med! Det handlar till en liten del om gener, resten kan man påverka genom kosten.
Jag har redan gjort 23andme och fått flera aha-upplevelser genom det. Det har gett mig insikt, framför allt om mina rötter. Ser fram mot att en av mina föräldrar ska göra samma test, så jag vet vilken sida av familjen mina nyfunna tredje- till femtekusiner är på. 🙂
Hej!
Min Farfar dog av lever cancer när han var 79år. Min far dog av lever cancer 69 år gammal. Jag tror att min far har ätit mkt mer socker än min farfar därför får han det tidigare….. Hur mkt mer jag själv har ätit törs jag inte ens tänka på. Men har nu ätit lchf sen 2010 och hoppas verkligen att detta gör att jag slipper denna sjukdom. Jag tror stenhårt på att man kan påverka cancer och andra sjukdomar med kosten. Sen har vi ju andra saker vi ej styr över, tänker på miljögifter etc. Själv skulle jag aldrig genomföra nån test då jag ej skulle vilja veta…. Skulle inte må bra av att veta. Gör nu allt jag kan i dagsläget för att förhindra att jag ska drabbas. Jag tror stenhårt på detta!
Tack för en bra blogg!
Kram
Ja det är till stora delar kostrelaterat och inte genetiskt 🙂
Ett sant citat är: The genes load the gun, the environment pull the trigger…
Den va bra!
Jag vill inte göra något gentest för jag skulle ha testsvaret (om jag mot förmodan lyckas tyda det) i bakhuvudet hela tiden. Gå och vänta på domen, liksom.
Jag försöker ändå göra vad jag kan för att äta så bra som möjligt och få till måbrasaker.
De här är extremt komplicerat, tror dock att som du är inne på att maten har väldigt stor betydelse för vad som händer i din kropp. Så även träning, miljö mm. Människan har lätt för att snöa in på något lite för hårt så snart de upptäckt något. De här upptäckterna borde nog testas av lite mer kritiskt innan man tar till i en del fall väldigt drastiska åtgärder.