Ketopodden avsnitt 1 – Insulin, ketos och kalorier
Vetenskaplig artikel som motbevisar insulinhypotesen
Insulin frisätts från fett
- Incretin hormone and insulin responses to oral versus intravenous lipid administration in humans. Insulin release from fat intake
- The ingestion of saturated fatty acid triacylglycerols acutely affects insulin secretion and insulin sensitivity in human subjects
Vetenskaplig artikel om kalori in – kalori ut
Insulinresistens och minskad risk för övervikt
Insulinkänslighet hos barn
Wiki
Fettbrännande hormoner: Glucagon och adiponectin
“Fett brinner i kolhydraternas låga”
Kolhydraterna ser till att citronsyracykeln kan ta hand om alla de acetylgrupper som bildas av fett. Acetylgrupperna kommer in i citronsyracykeln genom att reagera med oxalättiksyra, vilket bildar citronsyra. Cellerna behöver därför påfyllning av oxalättiksyra, och det bildas av puryvatjoner som i sin tur kommer från glykolysen (nedbrytningen av glukos) och sen är karusellen igång!
Fett bränner fett
Om det saknas oxalättiksyra kommer acetylgrupperna i stället att reagera med varandra och bilda ketoner som driver på betaoxidationen (fettmetabolismen), vilket gör det här till en något effektivare metod.
Hoppas att du gillade det första avsnittet! 🙂
Interessant. Har hørt om krispig mat før, men ikke det med coca cola!
Tenker på hvor mye vi blir utsatt for av bevisst påvirkning/stimuli som det ligger vitenskapelig forskning bak (feks matproduksjon, reklame mm.) som vi uvitende og ubevisst lar oss styre av. Tanken på det er nesten litt provoserende! 🙂
Ja ellerhur!
Tänk på de nästa gång du dricker coke zero jämfört med annan läsk…. friiiizzzz i munnen!
Bra pod! 🙂
Du nevnte kort at konsitstens/tekstur på maten også har betydning. Kanskje du vil fortelle mer om det etterhvert?
Har nettopp lest Hormonbibeln, og er nå i gang med Magstarkt. Har vært en terskel beg. å lese bøker om hormoner, neurokjemi etc (og i tillegg på svensk.. :o) ) Men du forklarer det som i utg.pktet er avansert på en ganske så lettforståelig måte. Ikke minst; veldig lærerikt at du kobler biologi/kjemi så praksisnært som du gjør. Man forstår tydelig hvordan mange ting i hverdagslivet, tenkning etc. henger sammen med det som samtidig skjer i kroppens celler, hormoner, kjemi etc. Da jeg først var i gang, fikk jeg lyst til å bare fortsette å lese. Nesten rene spenningsroman en 😉 😉
Åh tack Lin! Jag blir jätteglad!! 😀
Alltså det där med tekstur/konsistens är mest att det inte är random hur livsmedelstillverkare konstruerar mat som vi ska bli hooked på. När de är segt, krispigt, tuggmotstånd osv allt de är uttänkt för att vi ska få ett fysiskt beroende till upplevelsen av att äta produkten. Som att coca cola gör så att deras läsk river i halsen på ett särskilt sätt, en upplevelse man inte får med pepsi max till exempel.
Jättebra! Det väcktes en fråga hos mig när jag lyssnade och det är hur renar man sin lever? Du berörde det snabbt och jag undrar om du kan förklara det mer ingående.
Jag rekommenderar att göra research kring leverrening 🙂
Underbar podd!
😀
Är det någon här som beställt progesteronkräm från iherb och kan rekommendera vad som är bra?
Jättebra o intressant. Gillar detaljer inom fysiologin!!! Kul att du riktigt “nördar” in dig.
Tack, jag som oroade mig för att de skulle bli för mycket saft och kaka 😀
Kul att du startar en pod och med tanke på att det är rätt avancerad kunskap, är det bra att du håller den kort, så man hinner smälta och begrunda allt.
Slog nyss personligt rekord på vågen, så jag hade tänkt mig försöka hamna i ordentlig ketos, så den här podden kommer ju precis i rätt tid 🙂
Tack för ett bra avsnitt..
Tack själv! 😀
Hej Martina! Du skrev ett inlägg för inte särskilt länge sedan där du tipsade om vad man kunde äta under fettfasta, om jag inte minns helt fel. Jag kan bara inte hitta det… Har för mig att det var en bild på någon soppa med lite grönsaker i, och att du skrev något om att en app kanske skulle hitta lite mer än bara fett i detta men att det ändå var mest fett, typ. Vet du vilket inlägg jag menar och var jag hittar det?
Tack för en så himla bra blogg, läser den till frukosten varje dag:)
Tack! 🙂 Jag minns inte de inlägget, men det låter som en benbuljong du beskriver.
Jättebra! Som allt du gör! Skulle vara intressant med pod eller inlägg om progesteron, östrogen kopplat till insulin och överätning och sug. Har läst dina böcker men kanske nya rön och lite djupare?
JIppie! Nu kan jag LYSSNA på dig också när jag är ute och går =)
Bra första podd! Uppskattar att du går rakt på sak och inte surrar så mycket runtomkring, som i så många poddar!
Tack Marie!
Förlåt Martina. Nu bombar jag ditt kommentarsfält men funderade lite på de här problemen jag har. Som sömnen som är helt omöjlig, kan ej sova, fett runt mage och höfter, väldigt tunt hår? Kan allt detta vara klassiska problem på mitt låga progesteron?
Ja det kan det, särskilt de med håret. Högt progesteron brukar vara lika med TJOCKT hår som växer som ogräs.
åh, tack! Hoppas de är progetseronet som är boven till mina problem, har provat mycket i de här 11 åren..! Klart är att jag har en obalans i ATP-axeln men nu lutar det mer åt att de kan vara progetseeronet som behöver komma upp. Jag funderar när jag ska börja ta krämen. Är de från ÄL till första dagen till mens?
och hur mycket ska man ta av krämen! Har som sagt köpt Onas 3 % prog kräm. Är rädd att jag ska balla ur och bli ostabil och allt blir värre på mina symtom.. Som det blev med agnus castus då jag tog 20 droppar morgon och kväll i ca två månader, den första månaden mådde jag SÅ bra, var glad, vätskan bara försvann, såg verkligen smal ut, skumt! och kände mig kvinnlig för första gången i mitt liv… JISSES! Men är rädd att de ska bli likadant med krämen, de slog ju även till slut på agnus castus och allt blev värre, blev som en riktigt PMDS…
Men progesteron kanske inte blir så på mig.
Kan man sluta med krämen när som? Brukar nivåerna av progesteron hålla sig högt sedan?
Jag rekommenderar dig att göra ordentligt med research och läsa på!
På Hormoni.se finns det en massa fråga och svar som du kan läsa angående progesteronkräm dosering o.s.v…
Det beror på! Själv är jag i förklimakteriet och har oregelbundna blödningar. Smörjer mig därför varje dag, utan uppehåll. Här finns mycket bra information: http://www.progesterone-info.com/
Om du inte redan varit där så är hormoni.se en väldigt bra sida med all info du kan tänka dig om progesteron kräm.
Jag har vid tillfälle snubblat över info om att bland annat manligt håravfall kan vara kopplat till för lågt progesteron hos män. Förutom prostatabesvären som annars kopplats till lågt progesteron. Är detta någonting du snubblat över? Hade varit intressant att läsa ett inlägg om det. 🙂
Ffa för individer som haft rejält tjockt hår och sen börjar det tunnas ut när de närmar sig 30, kanske ligger någonting i det. Läste också i ett progesteronforum en kommentar av en kvinna vars man tagit lite av hennes kräm och smort på sitt huvud och fått håret tillbaka.
Män med håravfall kan bli hjälpta av att kasta sin “rogain” och smörja med progesteronkräm istället, men frågan är om DHT är ett större problem än prog, men prog ger mer hår i alla fall 🙂
Verkligen intressant att höra . Bra att du fördjupar lite och kopplar ditt resonemang till källor och forskning. Du talar bra också 🙂 jag menar tydlig klar röst, bra kombination av lättsam ton men inte förenklat ordförråd som många bloggare och poddare faller in i. Kul tillskott till din blogg, hoppas du fortsätter med denna nivå på pod!! Jag undrar lite hur du kommit på att du hade ett svängande insulin tidigare? Vilka tecken såg du på det?
Tack! Svängande insulin är bara en hypotes, det var för att mitt blodsocker ofta störtdök och jag mådde jättedåligt och behövde äta akut. Jag fick ha druvsocker med mig till skolan, det fick bli lösningen istället för att gå och äta före alla andra.
Ja, precis så var det för mig också på högkolhydratkost. Tror du att insulinet är medfött svängande och att det sen alltid kommer att vara lite sämre än för personer som ej har denna känslighet. Eller repareras det helt med hjälp av ketokost?
Jag tror inte att det är något som ska repareras jag tror att det ska vara så, att det är det naturliga för smalisar 🙂 Det betyder ju att man är väldigt insulinkänslig.
Ja så är det såklart! Tänkte inte på det. Upplevde det verkligen som en defekt tidigare när jag åt högkolhydratkost 🙂